dziewczynaengina 17.10.24, 09:01 dawajcie swoje ulubione filmowe i ksiazkowe farmazony. moga byc te, ktore was bawia, moga byc i te, ktore was denerwuja. zaczynam: Jack nie utrzymalby Rose,, kiedy wisiala za burta Titanica :P fizycznie niemozliwe. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
borsuczyca.klusek Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 10:01 Będzie tego dużo, ale muszę się skupić i głębiej sięgnąć do pamięci 😃 Odpowiedz Link
io_stupido Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 10:03 Są całe gotowe zestawienia łącznie z jutubkami :) Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 10:06 Helena co Bohuna nie chciała! A nie czekaj to akurat miało dużo sensu... 🫣 Odpowiedz Link
dziewczynaengina Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 10:09 madra byla dziewczyna- podziwiam i zazdroszcze Odpowiedz Link
dziewczynaengina Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 10:14 Epilog Zbrodni i kary, czyli cudowne nawrocenie Raskolnikowa w wiezieniu. A owszem, mogly przejsc niejedna duchowa przemiane, ale to by trzeba dobrze opisac, a nie dokleic do genialnej ksiazki papierowa, bezbarwna, optymistyczna koncowke. i ten jego zwiazek zza krat z Sonia... gdyby ja kochal, to by ja odrzucil, zeby nie marnowala zycia kochajac go... Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 10:22 Ale on chyba tylko 10 lat dostał? Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 10:24 Mnie w Zbrodni i Karze najbardziej śmieszyło, że jedno z dzieci "zmieniło" płeć w trakcie fabuły i nikt przez lata tego nie skorygował Odpowiedz Link
dziewczynaengina Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 10:35 jakie tylko, 10 lat to epoka! ktore dziecko tam plec zmienilo?? nie skumalam :D a to byla moja ukochana ksiazka w mlodosci Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 10:45 Sonia miała dwójkę młodszego rodzeństwa - brata i siostrę. Jest to o tyle ważne, że jak podjęła pracę prostytutki to miała nadzieję, że przynajmniej jej siostrzyczkę ominie taki los. Natomiast w drugiej części książki rodzeństwo dziewczyny jest opisywane jako dwóch chłopców Kola i jakiś drugi... Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 10:48 Sprawdziłam, że nawet nie 10 a 8, więc co to jest w obliczu wieczności 🙄 Poza tym sama Sonia w Petersburgu też jakichś świetlanych perspektyw to nie miała Odpowiedz Link
io_stupido Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 10:43 dziewczynaengina napisała: > Epilog Zbrodni i kary, czyli cudowne nawrocenie Raskolnikowa w wiezieniu. A ows > zem, mogly przejsc niejedna duchowa przemiane, ale to by trzeba dobrze opisac, > a nie dokleic do genialnej ksiazki papierowa, bezbarwna, optymistyczna koncowke Też stylu nie pamiętam, za to wydaje mi się że właśnie cała powieść polega na powolnym zmienianiu się Raskolnikowa. Odpowiedz Link
io_stupido Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 10:45 To ze swojej strony wrócę do fizycznych spraw. Często liczba wystrzelonych pocisków znacznie przekracza pojemność magazynka, ale nikt go w scenie nie zmienił... Syn mi jeszcze zwrócił uwagę, facet mierzy do drugiego, palec ma na spuście, ale.... pistolet ma ustawiony przełącznik na blokadę wystrzału :D Odpowiedz Link
io_stupido Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 10:47 To ze swojej strony wrócę do fizycznych spraw. Często liczba wystrzelonych pocisków znacznie przekracza pojemność magazynka, ale nikt go w scenie nie zmienił... Syn mi jeszcze zwrócił uwagę, facet mierzy do drugiego, palec ma na spuście, ale.... pistolet ma ustawiony przełącznik na blokadę wystrzału :D Odpowiedz Link
io_stupido Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 10:48 Hm... poprzednia próba zakończyła się ramką z tekstem "nie wysłano: powód" koniec wiadomości :) A teraz są 2... Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 10:49 😂😂🤣 Nie wiem dlaczego mnie to rozśmieszyło 🙄 Odpowiedz Link
io_stupido Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 10:53 Jak to był jakiś niespodziewany wyjątek to można się śmiać. Gorzej jak to objaw, że znowu coś grzebią... Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 10:56 Jeżeli jesteśmy przy klasyce to dziadek Oleńki, który w testamencie zapisał jej albo Kmicica, albo klasztor... Ty stary grzybie, żeby cię tak lisy wykopały i rozwłóczyły po polu 😡 Odpowiedz Link
io_stupido Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 11:08 borsuczyca.klusek napisała: > Jeżeli jesteśmy przy klasyce to dziadek Oleńki, który w testamencie zapisał jej > albo Kmicica, albo klasztor... Że co? Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 11:25 No a na nie było tak? 🙄 Oleńka miała albo poślubić Kmicica, albo iść do klasztoru na który też zostałby przekazany majątek Odpowiedz Link
io_stupido Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 11:32 A to taką wadzę miał testament - że do klasztoru ją zamknąć wbrew woli? Czy miała może zostać zarządzą majątku? Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 11:45 To pewnie mogła nie iść do klasztoru, ale majątek już tak, więc sam przyznasz, że wybór jest żaden. Ewentualnie mogła znaleźć innego majętnego kawalera i lać na testamenty dziadka, ale to mało prawdopodobne zwłaszcza na takim zadupiu 🙄 Odpowiedz Link
io_stupido Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 11:55 No, już sprawdziłem, że ona NIE chciała Kmicica. Bo najpierw coś myślałem, że to może taki wybór - miłość albo pieniądze, nawet całkiem wychowawczy. A tak to faktycznie wredny dziad. Odpowiedz Link
dziewczynaengina Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 11:01 czy Sonia nie miala perspektyw- niby nie miala. a z drugiej strony piekna dziewczyna o zlotym sercu mogla trafic na jakiegos Razumichina bis, ktory by ja uratowal... Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 11:28 Dziewczyna z taką przeszłością niestety nie byłaby pierwszym wyborem. Odpowiedz Link
dziewczynaengina Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 11:32 niby racja, ale... prawdziwa milosc potrafi szelkie bariery pokonac. mam wrazenie, ze mezczyzna by taka kobiete mogl spokojnie za zone wziac i kochac i szanowac. to ludzie by nigdy nie zapomnieli i nie wybaczyli- patrz przypadek Omeny... no jak smie, wszystkim porzadnym niewiastom zylka peka. bo nie zauwazylam, zeby ja mezczyzni hejtowali... Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 11:47 Moim zdaniem Omena dużo zebrała za zgrywanie wielkiej pani. Gdyby nie jej wywody jak to młodym się nie chce pracować to mało kogo by obchodziło co i z kim robiła... Odpowiedz Link
dziewczynaengina Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 11:53 juz sie o to raz klocilysmy :) moim zdaniem jej wywody to pretekst. a ludzi baaardzo obchodzi co kobieta kiedy i zkim robila- Julii Wieniawie tez wytykaja tak zwany przebieg, chociaz jako zywo nigdy z zonatym i dzieciatym nie krecila, ani zadnych tego typu swinstw nie ma na koncie. ja uwazam, ze spoleczenstwo ma ogromna potrzebe kontrolowania seksualnosci kobiet- pod pretekstem dobra publicznego, moralnosci i innych coz... farmazonow. inna sprawa, ze jak maz Omeny zaplaci za usuwanie komentarzy, to ludzie zaczeli wypominac tez z czystej przekory... Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 12:20 Może i pretekst, ale tak się składa,. że ludzie się uruchomili właśnie po tych artykulikach a przecież temat Omeny w wannie był wiadomy od dawna Odpowiedz Link
dziewczynaengina Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 12:22 pewnie kazda z nas ma troche racji... zgadywanie co ludzmi kieruje w danym rzucie owczego pedu to troche wrozenie z fusow :) Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 12:25 Ja się tu sama trochę tłumaczę, bo też wsiadłam na ten wózek nieprzychylnych komentarzy 😉 Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 11:56 A i jeszcze jak to się z mężem od zera dorabiali podczas gdy facet grzał wtedy 10 miejsce na liście najbogatszych Polaków. Ludzie wybaczą ci wszystko oprócz próby zrobienia z nich debili 🙄 Odpowiedz Link
dziewczynaengina Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 12:02 ludzie to mam wrazenie najbardziej wybaczyc nie moga zamoznosci. tej odziedziczonej, ulatwionej pochodzeniem- ale nie tylko. Lewy sie dorobil glownie wlasnym talentem i praca. i co- ilekroc wplaci na cel charytatywny to sa pierdy, ze czemu tak malo i co to dla niego taka kasa. a ci krytykujacy najprawdopodobniej ze swoich pieniedzy na pomaganie innym nie przeznaczaja wiecej niz Lewandowscy- proporcjonalnie do swojego stanu posiadania. oczywiscie i innych rzeczy nie wybaczaja: rozwiazlosci kobiet, urody u bu plci, wdupiemania co wypada... robienie z nich debili jest na szarym koncu listy :p Odpowiedz Link
io_stupido Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 12:09 dziewczynaengina napisała: > ludzie to mam wrazenie najbardziej wybaczyc nie moga zamoznosci. tej odziedzicz > onej, ulatwionej pochodzeniem Nie do końca. Jeśli ktoś UCZCIWIE (cokolwiek to znaczy) pomnaża i robi coś dobrego dla okolicznych mieszkańców, obywateli swojego kraju itp, choćby tworząc kolejne miejsca pracy - generalnie wydaje mi się, że ludzie z tym problemu nie mają. Hejtowane są bananowe dzieci, co rozbijają się luksusowymi samochodami, a jak już wyczerpią gotówkowe oszczędności po rodzicach to zaczynają zamykać biznesy odziedziczone po rodzicach by za wycofane środki kupić kolejne luksusowe auto. Odpowiedz Link
dziewczynaengina Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 12:12 no a przyklad Lewego? wyjatek potwierdzajacy regule? czy mu sie obrywa za to, ze polskiej reprezentacji nie gra jak w klubie i czepianie sie kasy to tylko pretekst? dla mnie niechec do bananowych dzieci jest zrozumiala, jednak niemadra i podszyta zawiscia. no jeden sie rodzi w bogatej rodzinie, drugi inteligentny, trzeci utalentowany, a czwarty zgarnia cala pule. swiat nie jest sprawiedliwy i lepiej to zaakceptowac, niz pielegnowac w sobie niechec do tych, ktorym sie bardziej poszczescilo Odpowiedz Link
io_stupido Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 12:23 dziewczynaengina napisała: > no a przyklad Lewego? wyjatek potwierdzajacy regule? czy mu sie obrywa za to, > ze polskiej reprezentacji nie gra jak w klubie i czepianie sie kasy to tylko pr > etekst? A ja nie śledzę opinii o jego datkach, to się nie wypowiem więcej niż tyle: "jak chcesz kogoś uderzyć to kij zawsze się znajdzie". > dla mnie niechec do bananowych dzieci jest zrozumiala, jednak niemadra i podszy > ta zawiscia. Nie, nie jest niemądra. Nie po to rodzice budowali biznes, by oni to rozpierdolili na luksusy najczęściej spoza kraju rodziców. Ja osobiście szanuję tych, co w pocie czoła do czegoś doszli, zaryzykowali stworzenie własnej firmy - oj bo to łatwe nie jest i wiąże się z możliwością przegrania wszystkiego. Wygrali - brawo; niech dzieci też coś z tego mają. Ale niech mądrze skorzystają z daru losu - skoro równie dobrze mogli się urodzić w rodzinie kompletnie ubogiej. Odpowiedz Link
dziewczynaengina Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 12:29 Dominika Kulczyk probowala za odziedziczona kase fundacje charytatywna stworzyc. i tez zle, bo lans. Bogaty ludziom nigdy nie dogodzi. musi spelnic szereg wymagan, a i tak zawsze sie da znalezc jakies uchybienie, bo nikt idealny nie jest. moimzdaniem to jest motywowane glownie zazdroscia. Odpowiedz Link
io_stupido Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 12:32 dziewczynaengina napisała: > Dominika Kulczyk probowala za odziedziczona kase fundacje charytatywna stworzyc > . i tez zle, bo lans. Bogaty ludziom nigdy nie dogodzi. musi spelnic szereg wym > agan, a i tak zawsze sie da znalezc jakies uchybienie, bo nikt idealny nie jest > . moimzdaniem to jest motywowane glownie zazdroscia. Może. A może poczuciem odpowiedzialności i sprawiedliwości społecznej. Ojej, wylazł ze mnie komunista!!! Odpowiedz Link
io_stupido Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 12:31 Natomiast uprzedzając możliwe rozważania o mojej osobistej zawiści: Ja się urodziłem i wychowałem w PRL, który wówczas był "20 lat za murzynami". Żart - ale za Zachodem jak najbardziej. Oboje moich rodziców miało wyższe wykształcenie i pracę. Biedy nie było. ALE gdyby to było na zachodzie, gdzie taka rodzina by jak najbardziej należała do ówczesnej klasy średniej - to to właśnie był czas, gdy ta klasa miała najlepiej w całej współczesnej historii. Odwołam się do sprzętu audio/video - lata 70/80 to był burzliwy rozwój. Producenci jak pojebani konkurowali o przeciętnego konsumenta - bo on był właśnie relatywnie bogaty. Dopiero później nożyce dochodowe zaczęły się rozwierać i klasa średnia zaczęła się zbliżać do ubogiej. I tak na rynki europejskie wkroczył zalew kińszczyzny... I tak teraz mamy i my - albo aliexpres albo sprzęt top za ciężkie cebuliony. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 12:32 Ech w nawiązaniu do innego wątku to jak już ta reinkarnacja miała się stać faktem to ja chcę być takim bananowym dzieckiem 😒 Obiecuję nie ćpać i nie rozbijać samochodów 🙄 Odpowiedz Link
io_stupido Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 14:10 borsuczyca.klusek napisała: > Ech w nawiązaniu do innego wątku to jak już ta reinkarnacja miała się stać fakt > em to ja chcę być takim bananowym dzieckiem 😒 > > Obiecuję nie ćpać i nie rozbijać samochodów 🙄 > Se możesz obiecywać - przypominam, w tej koncepcji nie ma pamięci wiedzy poprzednich wcieleń... Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 12:24 Niestety Lewy zaliczył kilka różnych fuckupów jak to nieszczęsne kupowanie dyplomu. Dla kontrastu Błaszczykowski jest bardzo lubiany i ludzie go zawsze propsują a to przecież on nie strzelił karnego na Euro Odpowiedz Link
dziewczynaengina Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 12:34 Zdaje sie, ze Ronaldo i Messi mieli na swoim koncie szwindle podatkowe. kogos to rusza? z tym, ze oni tez sa bajecznie bogaci- ale Polacy hejtuja glownie bogatych rodakow, bo ich postrzegaja jako takich samych ludzi jak oni, ktorzy maja lepiej, chociaz nie zasluzyli. rozbijajacej sie odrzutowcami Taylor Swift nie hejtuja, a jesli juz- nie tak zaciekle jak chocby Wieniawe Odpowiedz Link
dziewczynaengina Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 12:37 p.s.- ja nie mam takich wygorowanych marzen reinkarnacyjnych jak ty :P chce byc tylko koszulka Oyedele... Odpowiedz Link
dziewczynaengina Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 12:43 AAAA! cofam to! przeciez jak ja umre i sie bede odradzac, to on juz bedzie stary jak Troja! .-O Odpowiedz Link
io_stupido Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 14:14 dziewczynaengina napisała: > p.s.- ja nie mam takich wygorowanych marzen reinkarnacyjnych jak ty :P chce byc > tylko koszulka Oyedele... Oya perdele... O nie, nie jestem rasistą. Przypominam wywiad z jednym z Polaków: Izu Ugonoh: Wróciłem z USA do Polski, bo tutaj jest mój dom - Sektor Gości 97, cz. 3/4 Odpowiedz Link
dziewczynaengina Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 14:24 bardzo piekny pan, ale dla mnie nie jest seksowny. moze za grzeczny... Odpowiedz Link
io_stupido Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 14:33 Grzeczny mówisz? Czyli nie posłuchałaś wywiadu w którym jest chyba mowa o... Breazeale vs Ugonoh HIGHLIGHTS: February 25, 2017 - PBC on FOX Odpowiedz Link
dziewczynaengina Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 14:36 a co on tu niegrzecznego zrobil? ja sie nie znam na boksie, ale chyba przepisowo walczy? Odpowiedz Link
io_stupido Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 14:44 dziewczynaengina napisała: > a co on tu niegrzecznego zrobil? ja sie nie znam na boksie, ale chyba przepisow > o walczy? Oczywiście. Ale ilu znasz grzecznych chłopaków co poszli do boksu? I nie mówimy tu o grzecznym wypowiadaniu się do kamery :) A u Izu to była jeszcze inna historia. Jak dorastał to na czarnych dziwnie patrzono. Więc też z tego powodu poszedł najpierw chyba na kickboxing. Bo potem reprezentował nas w tym. W którymś wywiadzie wspominał sytuację, że jak gdzieś szedł z kolegami to wyskoczyła do nich jakaś ekipa. Jak któryś biały wspomniał, że to nasz zawodnik - to tamci grzecznie przeprosili... Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 14:46 io_stupido napisał(a): > W którymś wywiadzie wspominał sytuację, że jak gdzieś szedł z kolegami to wysko > czyła do nich jakaś ekipa. Jak któryś biały wspomniał, że to nasz zawodnik - t > o tamci grzecznie przeprosili... Francuski numer się ten film nazywał 🙄 Odpowiedz Link
io_stupido Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 14:51 borsuczyca.klusek napisała: > io_stupido napisał(a): > > > > W którymś wywiadzie wspominał sytuację, że jak gdzieś szedł z kolegami to > wysko > > czyła do nich jakaś ekipa. Jak któryś biały wspomniał, że to nasz zawodn > ik - t > > o tamci grzecznie przeprosili... > > Francuski numer się ten film nazywał 🙄 Ke? On naprawdę był zawodnikiem. Wiki: mistrz Europy i świata amatorów w formule K-1, sześciokrotny mistrz Polski w kick-boxingu[ Odpowiedz Link
io_stupido Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 14:39 Niestety, ta walka złamała jego karierę. Bo jednak za mądry to on nie był. Wypromowany przez Borka na polsacie złapał najpierw promotora, który dał mu obijanie tak zwanych kelnerów w chyba Nowej Zelandii a potem "sprzedał" potężnemu promotorowi z usa. Nasz Izu nie ogarnął, że w pierwszej walce na takim poziomie - z zawodnikiem wtedy pretendującym do pretendenta na mistrza świata - należy grzecznie i szybko dać się obić. Postawił się i cóż - wyleciał z ringu. Fizycznie. I nigdy już się psychicznie nie pozbierał. Odpowiedz Link
dziewczynaengina Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 14:41 kurcze, przykre. ale to nie byl niegrzeczny, tylko waleczny! Odpowiedz Link
io_stupido Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 14:47 dziewczynaengina napisała: > kurcze, przykre. ale to nie byl niegrzeczny, tylko waleczny! A ja mu w papiery nie zaglądam. Ale taki też ciężki Gołota też tam miał coś za pazurami. Szpilka to już w ogóle. Grzeczny do boksu? No nie wiem... Są grzeczniejsze sporty walki (aikido dajmy na to). W zasadzie to mówi się, że jest dokładnie odwrotnie - boks to jest szansa dla niegrzecznych, by nie skończyli w więźniu. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 12:55 Oj Taylor jest mocno hejtowana tylko bardziej na amerykańskim podwórku niż u nas Odpowiedz Link
io_stupido Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 13:06 borsuczyca.klusek napisała: > Niestety Lewy zaliczył kilka różnych fuckupów jak to nieszczęsne kupowanie dypl > omu. Dla kontrastu Błaszczykowski jest bardzo lubiany i ludzie go zawsze propsu > ją a to przecież on nie strzelił karnego na Euro > A to Błaszczu nie odwalił jakiegoś numeru z biletami na "nasze" Euro? Odpowiedz Link
dziewczynaengina Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 14:02 no wlasnie Taylor jest u siebie hejtowana- bo swoj bogacz zly, a obcy bogacz daleki i nierzeczywisty :P ale omena sromena, wrocmy do Heleny. Tak rozsadnie sie zakochala w stabilnym psychicznie Skrzetuskim... a to Bohun jej zycie uratowal w Barze. Gdyby nie on, to by kwiatki wachala od spodu, albo sie pohanbiona w jakims klasztorze zadekowala... Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 14:24 Czy ona się rzeczywiście zakochała czy po prostu Bohuna nie chciała bo ten był porywczy i był Kozakiem z naciskiem na to drugie... Odpowiedz Link
dziewczynaengina Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 14:27 z ksiazki: Bohuna nie chciala, bo na jej oczach zabil czlowieka i miala traume. wszystko to zanim sie Skrzetuski pojawil. a w Skrzetuskim sie zakochala, tak prawdziwie. tam by bylo dopiero ciekawie, jakby sie nigdy nie napatoczyl Skrzetuski. Helene by zmusili do malzenstwa z Bohunem... i co dalej? moze by ja przekonal do siebie. a moze nie,. Odpowiedz Link
dziewczynaengina Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 14:28 i bylo cos takiego w ksiazce napisane, ze gdyby nie ten incydent krwawy, to pewnie by sie jej Bohun podobal :) wiec az takim bezgusciem totalnym nie byla :D Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 14:45 Bohun był Kozakiem i to byłby srogi mezalians. Gdyby nie mieszkali na takim zadupiu i komunikacja była lepsza to Helena mogłaby się poskarżyć do samego króla, że ją w takie małżeństwo wrabiają. Odpowiedz Link
dziewczynaengina Re: klatwa Farmazona 17.10.24, 14:49 moglaby. ale ona byla stlamszona i zastraszona przez to babsko. nikt by jej nie pomogl, musialaby sama ogarnac. ciezka sprawa, nie kazdy potrafi. Odpowiedz Link