Dodaj do ulubionych

Emamy dentystki - pomocy

09.12.21, 12:35
Ukruszyła mi się dolna siódemka (ósemka nigdy nie wyrosła po tej stronie). Kawałek zęba się odłamał. Poszłam do dentystki - wstawiła mi plombę ale uprzedziła, że może nie wytrzymać i będzie trzeba wstawić koronkę. Wszystko było ok, leżało dobrze, niestety 4 miesiące później to co nadbudowała, poszło podczas kolacji.

Poszłam do innego dentysty bliżej domu (tamta pierwsza w ogóle nie miała terminów). Dentysta wstawił tymczasową plombę (wytrzymała 3 godziny). Na kolejnej wizycie piłował zęba przez pół godziny przygotowując pod koronkę, zakleił jakimś cementem i zrobił odlew by dopasować koronkę (nie pamiętam już w jakiej kolejności)

W każdym razie największy problem w tym że jak mi po piłowaniu zakleił tego zęba to ten ząb zrobił się "wyższy" i od pozostałych i zupełnie plaski. Górny ząb podczas zaciskania szczęki naciskał tylko niewielką powierzchnię plomby. Normalnie dentyści piłowali nadmiar plomby tak by żeby pasowały. Ten niby tez piłował i sprawdzał za pomocą takiego fioletowego papierka czy dobrze leży, ale mimo moich próśb by piłował więcej bo czułam, że nie leży jak powinien, powiedział, ze musi tak zostać bo tak ma być. Przekonywał, ze kiedy ząb się ukruszył, dolna szczeka "opadła" i teraz potrzebuje czasu by wrócić i się dopasować. Wydawało mi się to dziwne, ale w końcu to on jest specjalistą i się zna, a nie ja która dotychczas nie miała takich przygód.

Efekt był taki, że w ogóle nie mogłam gryźć bo cały ciężar nacisku szczek lądował na tym jednym zębie a konkretnie jego małym fragmencie (z drugiej strony szczęki zęby się nawet nie dotykały), więc ząb wytrzymał 24 godziny. Już następnego dnia cała nadbudówka się wykruszyła. Jutro idę i ciekawa jestem co wymyśli tym razem (i ile mnie to wyniesie). Koronka ma być wstawiana za tydzień i kosztuje nie małą kasę. Dentysta powiedział, że też będzie wyższa (bo tak ma niby być i wszystko się ułoży). Mam wrażenie, że sprzedaje mi jakieś farmazony.

Do mam dentystek - czy on sobie jaja ze mnie robi czy może faktycznie ma rację i się "ułoży" z czasem?
Obserwuj wątek
    • bergamotka77 Re: Emamy dentystki - pomocy 09.12.21, 12:39
      Leczylabym zęby u dobrego stomatologa w PL a nie w UK. Nie ufam im w tych kwestiach.
      • sueellen Re: Emamy dentystki - pomocy 09.12.21, 12:48
        Ja wiem, ze Polacy z UK jeżdżą do lekarzy w PL bo angielskim nie ufają, ale ja mam tu prywatne ubezpieczenie, więc nie będę latać do Polski na leczenie zębów. Poza tym, poza tym jednym ukruszonym nie miałam dotychczas problemów
      • but.first.coffee Re: Emamy dentystki - pomocy 09.12.21, 12:55
        Super pomysł, szczególnie w trakcie pandemii...
        • bergamotka77 Re: Emamy dentystki - pomocy 09.12.21, 13:32
          Pandemia trwa dwa lata, był czas się przyzwyczaić.
          • sueellen Re: Emamy dentystki - pomocy 09.12.21, 13:42
            Umówmy się: nie będę podróżować celem wizyty u dentysty smile
      • rayaax Re: Emamy dentystki - pomocy 09.12.21, 15:48
        W uk sa tez dobrzy dentysci ale nie zax50f za plombe
        • bergamotka77 Re: Emamy dentystki - pomocy 09.12.21, 16:10
          A ja nie mam dobrego zdania o ich służbie zdrowia. Bardziej ufam polskim lekarzom czy dentystom i ciążę tez w PL prowadzilam.
          • sueellen Re: Emamy dentystki - pomocy 09.12.21, 16:35
            Dobrzy lekarze i konowały są wszędzie i w każdym kraju. W Polsce zupełnie inaczej się prowadzi ciążę niż w UK i wielu Polkom przywykłym do polskiego systemu to nie pasuje. Z angielską służba zdrowia mam duże doświadczenie i ogólnie złego słowa nie mogę powiedzieć, a urodziłam tu dwoje dzieci i leczyłam raka. Hospitalizowana byłam kilkakrotnie w 3 różnych szpitalach. W każdej opieka i dbałość o pacjenta pierwsza klasa. Co do dentysty - to pierwszy raz kiedy w ogóle pojawił się problem i sądzę że do załatwienia.

Nie mam za to zbyt dobrego zdania o angielskich fryzjerkach, dlatego sama chodzę do ... Rumunki big_grin
            • bergamotka77 Re: Emamy dentystki - pomocy 09.12.21, 18:42
              Generalnie usługi w UK są drogie I przereklamowane ale shopping jest zawsze udany smile
            • bergamotka77 Re: Emamy dentystki - pomocy 09.12.21, 18:49
              To prawda. Ja w Wawrszawie mialam dostęp do świetnych specjalistow np.prof. Debskiego. A tam? Badanie moczu mi tylko w ciąży robili, nie widzisz ginekologa na oczy, oszczedzaja po prostu i nie ratują zagrozonych ciąż. A ja mialam i pierwsza i drugą zagrożoną i trudny porod. Ale nikogo to nie obchodzilo specjalnie i miałam rodzic drugi raz naturalnie...To że szpitale w UK maja lepsze warunki to efekt bogactwa kraju a nie zasługa lekarzy akurat.
              • bergamotka77 Re: Emamy dentystki - pomocy 09.12.21, 18:52
                Byłam kilka razy w szpitalu i sama i z dziećmi i też złego słowa o warszawskich lekarzach nie powiem - czy pielegniarkach.
    • alpepe Re: Emamy dentystki - pomocy 09.12.21, 12:51
      nie wyszłabym, gdyby mnie uciskało, niechby piłował dalej.
    • zurekgirl Re: Emamy dentystki - pomocy 09.12.21, 13:49
      🤔 ja nie dentystka, ale sie wypowiem. Nie, nie powinno tak byc, ze masz styk tylko w jednym zebie, chocby dlatego ze ten, z ktorym sie styka nie wytrzyma napiecia. Poszlabym do oszlifowania i nie wyszla z gabinetu dopoki wszystko nie byloby idealnie. Jak nie umie, niech zawola kogos do pomocy.
    • mrs.solis Re: Emamy dentystki - pomocy 09.12.21, 14:03
      Zmien dentyste. Korona sie nie ulozy, chyba ze ci uszczerbi gorny zab i wtedy sie wpasuje.
    • mikams75 Re: Emamy dentystki - pomocy 09.12.21, 14:09
      nie, zeby to nie plastelina, nie ulozy sie; bywa, ze podczas wizyty dziwnie sie czuje jak cos jest inaczej niz bylo (a poprzednia plomba mogla byc zla lu zab mogl tez sie zle ukladac z natury, ale tak sie przyzwyczailismy), ew. przez znieczulenie odczuwanie jest inne, ale jesli na drigi dzien nadal bym czula, ze cos jest nie tak, to bym wrocila do poprawki. Ostatnio nawet po czyszczeniu kamienia wrocilam od recepcji, bo czulam, ze w jednym miejscu nie jest idealnie wypolerowane.
    • 1papryczka.chili Re: Emamy dentystki - pomocy 09.12.21, 14:14
      Jak masz za wysoko w zgryzie to efekt za każdym razem bedzie właśnie taki, że będzie się wykruszać i ścierać. Idź do dentysty który ma specjalizację z protetyki. Nie może być nacisku tylko na jeden ząb, bo wtedy będzie on przeciążony. To są raczej takie podstawowe sprawy. Dziwne, że lekarz tego nie rozumie
    • kitty4 Re: Emamy dentystki - pomocy 09.12.21, 14:34
      Zależy z czego będziesz mieć koronę i na czym. Ale generalnie - jeśli porcelana - to jak niby ona ma się ułożyć. ( porównanie : kibelek porcelanowy lub umywalka też się układają po jakimś czasie ? Co za bzdura). Wygląda na to ze wycisk został źle wykonany i tak źle protetyk wykonał odlew. Jeżeli korona będzie wyższa - to chyba logiczne że reszta zębów nie będzie miała styku - nie zależnie czy od żującej czy np policzkowej - korona na której opierać będzie się cześć szczęki - nie wytrzyma długo. Wydasz za chwilę następną kasę na następną koronę. Na styku żującej musi się zawsze zgadzać z górą lub dołem. A jeśli korona jest za wysoka i będzie usiłował Ci ją "bardziej" wcisnąć w dziąsło (słyszałam o takich przypadkach), to będziesz miała problemy z bólem kości.
      • sueellen Re: Emamy dentystki - pomocy 09.12.21, 16:38
        Porcelana na własnym zębie tylko opiłowanym jak kadłubek. Brak infekcji - po prostu fragment się ukruszył. Korona dopiero będzie zakładana. Nie wiem czy ja coś źle zrozumiałam, ale na 100% powiedział, że korona będzie wyższa. Jutro idę znowu i zobaczymy co mi powie.
    • aqua48 Re: Emamy dentystki - pomocy 09.12.21, 15:12
      Bez sensu. Ja każdy ząb mam inny i dentystka szlifuje mi zawsze plomby od góry dopóki nie będę zadowolona z efektu. Inaczej przecież narobisz sobie napięć w szczękach, które muszą się inaczej układać i będzie Cię nieustannie głowa bolała. Dopilnuj, żeby dentysta spiłował ten ząb tak jak trzeba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka