Dodaj do ulubionych

Eurosojuz coraz bliżej

22.11.23, 23:53
wpolityce.pl/polityka/671773-lista-hanby-9-europoslow-z-polski-za-zmiana-traktatow-ue
"Parlament Europejski opowiedział się za zmianą unijnych traktatów - 291 europosłów głosowało „za”, 274 było przeciw, zaś 44 europosłów wstrzymało się od głosu. A jak głosowali europosłowie z Polski? Warto się z tym zapoznać.

Większość europosłów z Polski głosowała przeciwko zmianie unijnych traktatów. Poza europosłami PiS, przeciw głosowali również eurodeputowani z KO, a także Jarosław Kalinowski reprezentujący PSL.

Natomiast za zmianą traktatów unijnych głosowała dziewiątka europosłów z Polski. Wśród nich znalazły się Róża Thun (Polska 2050) z grupy Renew oraz Sylwia Spurek z grupy Zielonych. Pozostali głosujący w ten sposób to europosłowie z grupy Postępowego Sojuszu Socjalistów i Demokratów: Marek Balt, Marek Belka, Robert Biedroń, Włodzimierz Cimoszewicz, Bogusław Liberadzki, Łukasz Kohut i Leszek Miller."

wpolityce.pl/polityka/671802-premier-dziewieciu-europoslow-ko-i-lewicy-przewazylo-szale
"Premier Mateusz Morawiecki zwrócił uwagę na rolę, jaką odegrali europosłowie opozycji w głosowaniu nad zmiana unijnych traktatów, które odbyło się w Parlamencie Europejskim. Szef rządu przypomniał, co to oznacza dla państw członkowskich, w tym Polski.

Dziewięciu europosłów z Polski wybranych z list Koalicji Obywatelskiej i Lewicy przeważyło szalę i spowodowało, że Parlament Europejski przyjął rezolucję wzywającą do radykalnej zmiany traktatów dotyczących UE

— czytamy w poście zamieszczonym na Facebooku.
Znaczenie zmian
Premier wskazuje, co oznaczają zmiany.

Mimo wczorajszych zapewnień Donalda Tuska, ludzie go popierający zaakceptowali prawo UE do nakładania podatków według ich postanowień, do odebrania nadzoru państw członkowskich nad granicami i do odebrania wielu innych funkcji państwa, a w konsekwencji całkowitej zależności Polski i innych państw członkowskich od decyzji Brukseli i od woli dwóch najsilniejszych państw w Unii

— podkreśla Mateusz Morawiecki.

Szef rządu zamieścił również screen dokumentu poświadczającego wynik głosowania. Sa na nim nazwiska polityków opozycji."

wpolityce.pl/polityka/671686-jaki-goraczkowosc-wstraktatow-wynika-z-sytuacji-na-swiecie
"POŚPIECH W PE
Jaki: Gorączkowość w procedowaniu zmian traktatów unijnych wynika z sytuacji geopolitycznej. Szykuje się nowe rozdanie na świecie

Gorączkowość w procedowaniu zmian traktatów unijnych wynika z sytuacji geopolitycznej, w jakiej znajduje się UE. Widać wyraźnie, że szykuje się jakieś nowe rozdanie polityczne na świecie - mówi europoseł PiS Patryk Jaki w rozmowie ze środowym „Naszym Dziennikiem”.

W wywiadzie dla „Naszego Dziennika” Jaki był pytany o forsowane w Parlamencie Europejskim zmiany traktatów unijnych.

Widać wyraźny pośpiech, aby te nowe rozwiązania zostały jak najszybciej przyjęte. Jest to o tyle niepokojące, że zmiany te są bardzo niebezpieczne. Moim zdaniem ta gorączkowość w procedowaniu zmian wynika z sytuacji geopolitycznej, w jakiej znajduje się Unia Europejska. Widać wyraźnie, że szykuje się jakieś nowe rozdanie polityczne na świecie. A jednocześnie jasne jest, że Unia Europejska słabnie. Słabną też Niemcy. Rośnie za to znaczenie innych kontynentów, w tym Stanów Zjednoczonych, Chin, Indii

— stwierdził.

Cel? Dominacja Niemiec
Zdaniem europosła PiS, „w całym projekcie chodzi o to, żeby takie państwa jak Polska, czy w ogóle Europa Środkowo-Wschodnia, poddać eksploatacji niemieckiej - politycznej i gospodarczej”.

Powód jest prosty: chodzi o naprawienie ciężkiej sytuacji gospodarczej, w której się w tej chwili znaleźli. Zgodnie z forsowanymi zapisami nowych traktatów to właśnie Niemcy decydowałyby de facto o wszystkim, co dzieje się w Polsce. Bez żadnych problemów - i skrupułów - mogłyby blokować projekty stanowiące zagrożenie dla interesów Niemiec. Mówimy o projektach, które są szansą rozwojową dla Polski. Mam tu na myśli Centralny Port Komunikacyjny czy rozwój handlowy Odry

— powiedział europoseł PiS.

Jaki odniósł się również do środowego głosowania w europarlamencie na temat raportu zawierającego propozycje zmian dwóch dokumentów założycielskich UE.

Biorąc pod uwagę obecny układ sił w PE, nie można mieć złudzeń, że raport zostanie przyjęty. Pamiętajmy, że Parlament Europejski to dopiero pierwszy krok w tej procedurze wprowadzania zmian. Następnie tymi propozycjami ma się zająć Rada Europejska, która wcale nie musi podejmować decyzji jednomyślnie. Dopiero na koniec potrzeba jednomyślności, aby ta reforma została przyjęta. Na tym etapie jeśli będą głosy przeciwne, ale stanowiące mniejszość, to zmiany będą procedowane dalej. Żeby jednak nowy traktat został zatwierdzony i mógł wejść w życie, to musi być wcześniej ratyfikowany we wszystkich państwach członkowskich

— zwrócił uwagę Jaki."
Obserwuj wątek
    • prze.nick Re: Eurosojuz coraz bliżej 23.11.23, 08:41
      Wątek na Forum Świat nie utrzymał się 7 godzin.
      wpolityce.pl/polityka/671799-tak-miller-cimoszewicz-i-belka-probuja-sie-tlumaczyc
      • negativum Re: Eurosojuz coraz bliżej 23.11.23, 09:01
        prze.nick napisał:

> Wątek na Forum Świat nie utrzymał się 7 godzin.
        > wpolityce.pl/polityka/671799-tak-miller-cimoszewicz-i-belka-probuja-sie-tlumaczyc

Właśnie po to jest to forum smile
      • negativum Re: Eurosojuz coraz bliżej 23.11.23, 09:07
        prze.nick napisał:

> Wątek na Forum Świat nie utrzymał się 7 godzin.
        > wpolityce.pl/polityka/671799-tak-miller-cimoszewicz-i-belka-probuja-sie-tlumaczyc

Ale możesz spróbować na
        forum.gazeta.pl/forum/f,522,Unia_Europejska.html
        • prze.nick Re: Eurosojuz coraz bliżej 23.11.23, 09:08
          Jeszcze nie zapoznałem się z tamtą moderacją. Może spróbuję.
          • negativum Re: Eurosojuz coraz bliżej 23.11.23, 09:12
            prze.nick napisał:

> Jeszcze nie zapoznałem się z tamtą moderacją. Może spróbuję.

Sprawdź wpierw nick moderatora.
            To bardzo prężne forum sztandarowe Agory. Ostatni post z września.
            • prze.nick Re: Eurosojuz coraz bliżej 23.11.23, 09:15
              No tak. Czego się nie dotknie to sukces.
              • negativum Re: Eurosojuz coraz bliżej 23.11.23, 14:57
                prze.nick napisał:

> No tak. Czego się nie dotknie to sukces.

Cóż, dziecko szczęścia. W czepku się urodził.
                A może chcesz porozmawiać z nim o religii smile
                forum.gazeta.pl/forum/f,721,Religia.html
                • prze.nick Re: Eurosojuz coraz bliżej 23.11.23, 21:12
                  byłem tam kilka razy i pisałem
                  powinni zmienić nazwę na forum antykatolickie
                  • negativum Re: Eurosojuz coraz bliżej 23.11.23, 21:19
                    prze.nick napisał:

> byłem tam kilka razy i pisałem
                    > powinni zmienić nazwę na forum antykatolickie

Mnie religia nie kręci. To nie jest nic co dałoby się wyjaśnić w racjonalny, sposób, stąd tamtejszy opieku.
                    • prze.nick Re: Eurosojuz coraz bliżej 23.11.23, 21:37
                      nie chodziło mi o sprawy religijne a duchowe
                      i nie twierdzę, że kościoła katolickiego nie można krytykować
                      co do nauki, to sam się o nią otarłem - w mojej małej grupie na studiach był obecny już profesor belwederski i jeden doktor habilitowany
                      miałem szczęście/nieszczęście że przytrafiły mi się za młodu pewne rzeczy, których nauka nie potrafi wyjaśnić i tak sobie z nią dałem spokój (choć od wymienionych znajomych gorszy nie byłem w tamtym czasie)
                      • negativum Re: Eurosojuz coraz bliżej 24.11.23, 09:10
                        prze.nick napisał:

> nie chodziło mi o sprawy religijne a duchowe
                        > i nie twierdzę, że kościoła katolickiego nie można krytykować
                        > co do nauki, to sam się o nią otarłem - w mojej małej grupie na studiach był ob
                        > ecny już profesor belwederski i jeden doktor habilitowany
                        > miałem szczęście/nieszczęście że przytrafiły mi się za młodu pewne rzeczy, któr
                        > ych nauka nie potrafi wyjaśnić i tak sobie z nią dałem spokój (choć od wymienio
                        > nych znajomych gorszy nie byłem w tamtym czasie)

Kościół chrześcijański się reformuje. Istnieje choćby wiele Biblii, choćby Gdańska.
                        W Islamie tego nie masz. Tam nie zmieniono nawet przecinka. Prawda objawiona.
                        Co do profesorów. Mam takiego w pracy. Ma potężny zespół "tłuków". Tłumi inicjatywę młodych. On jest guru i nikt inny. Efekt jest taki, że tylko do tej osoby zwracamy się per panie profesorze. Do innych, wiele większą wiedzą mówimy - cześć Mietku.
                        Najgorsze jest to, że marnuje młodych. Ja np. "obaliłem" tezę doktorską mojego promotora. Na swój czas była słuszna, ale nauka się rozwija. Inne podejście do sprawy. Był to trzeci rok moich studiów magisterskich. Najgorsze jest to, że jego przełożony promotora kazał wylać 20 ml, czystego, zagęszczonego enzymu. Tak zagęszczonego, że momentalnie 1 ul był wstanie przereagować z wanną substratu. Na studiach magisterskich masz za mało czasu, by coś przebadać. Sama preparacja zajęła mi 2 lata. Pracy przez 7 dni w tygodni. Już na studiach miałem dostęp przez 24h*365.
                        Te 20 ml jakiś trep kazał wylać. A przecież tego było tyle, że można było na tym ustalić strukturę krystalograficznie. Jak padł taki pomysł, to próbki już nie było, a nikt w takiej ilości nie był jej odtworzyć.
                        Pracowałem wtedy na roślinach. Te trzeba było przygotować ziarenko po ziarenku. Trzeba było widzieć wstępny etap preparacji. Pracowaliśmy w 10-20 osób oskyrowyjąc ziarenko po ziarenku. W życiu bym nie przerobił takiej ilości, gdyby nie pomoc na wstępnym etapie. Dr, dr hab. strugali razem ze mną.
                        Tego się później nie udało powtórzyć. Choćby nie dopilnowując 2 m kolumny z Sephadex G200-250. To wyjątkowa kolumna, ale wymaga nadzorowania przez 24 godziny.
                        Dr. hab. łupali ze mną bo wiedzieli, że nie zmarnotrawię ich pracy.
                        Roślinka była lekko halucynogenna. Po dwóch-trzech godzinach łupania był odlot.

Zresztą dzięki tym łupaniom byłem w związku przez 12 lat, z 12 lat starszą ode mnie prowadzącą.
                        Przyjaźnimy się do dziś.

Nawet dziś do to niepomyślenia. Student 3 roku wyrywa 12 lat starszą wykładowczyni. A co dopiero w zapyziałych latach 90tych.
    • oby.watel Re: Eurosojuz coraz bliżej 23.11.23, 21:26
      Czego oni tak się boją? Doprowadzili do całkowitej marginalizacji Polski i płaczą, że "stracimy suwerenność" A na czym ta obecna suwerenność polega? Na dojeniu państwa bez opamiętania? Nawet komuniści mimo, iż mieli PRL na własność nie kradli tak bezczelnie.
      • prze.nick Re: Eurosojuz coraz bliżej 23.11.23, 22:18
        przykład z mojego podwórka, który każe się zastanowić kto kradł więcej
        rok 2015 - Jastrzębska Spółka Węglowa - ponad 3 miliardy straty
        rok 2022 - Jastrzębska Spółka Węglowa- ponad 7 i pół miliarda zysku
        PRL - byłem w latach 1980-81 w Jastrzębiu i dobrze pamiętam dlaczego wybuchły strajki - komuchy nie byli lepsi od PO
        • oby.watel Re: Eurosojuz coraz bliżej 23.11.23, 22:49
          prze.nick napisał:

> przykład z mojego podwórka, który każe się zastanowić kto kradł więcej
          > rok 2015 - Jastrzębska Spółka Węglowa - ponad 3 miliardy straty
          > rok 2022 - Jastrzębska Spółka Węglowa- ponad 7 i pół miliarda zysku
          > PRL - byłem w latach 1980-81 w Jastrzębiu i dobrze pamiętam dlaczego wybuchły s
          > trajki - komuchy nie byli lepsi od PO

Skąd pochodzą dane? Z sufitu? A może inaczej — lipiec 2011 cena akcji 141 zł, listopad 2023 cena akcji 50 zł. Co mają wyniki finansowe tej czy innej spółki wspólnego z bezczelnym skokiem na kasę?
          • prze.nick Re: Eurosojuz coraz bliżej 23.11.23, 22:51
            www.money.pl/gielda/wiadomosci/artykul/wyniki-jsw-strata-w-2015-roku-5-krotnie,34,0,2029602.html
            Jastrzębska Spółka Węglowa straciła w 2015 roku ponad 3 mld złotych. Z opublikowanego w poniedziałek raportu wynika, że to prawie pięciokrotnie więcej niż strata netto z 2014 roku.

Strata netto JSW wyniosła w ubiegłym roku 3,165 mld złotych, wobec 657 mln złotych straty rok wcześniej. Przychody spółki wzrosły nieznacznie. W 2015 roku wyniosły 6,935 mld złotych, a w 2014 roku 6,815 mld złotych.
          • prze.nick Re: Eurosojuz coraz bliżej 23.11.23, 22:52
            dziennikzachodni.pl/finansowy-rekord-jsw-w-2022-roku-spolka-zarobila-76-mld-zl-to-efekt-ciezkiej-pracy-i-umiejetnego-poruszania-sie-po-niestabilnym/ar/c1-17391421
            Z zyskiem na poziomie blisko 7,6 miliarda złotych zamknęła rok 2022 Jastrzębska Spółka Węglowa. Tak dobrych wyników finansowych górnicze przedsiębiorstwo nie notowało jeszcze nigdy w swojej 30-letniej historii. - Nasze rekordowe wyniki finansowe, to głównie efekt ciężkiej pracy naszych pracowników oraz umiejętnego poruszania się po niestabilnym rynku węgla koksowego i koksu - zauważa Tomasz Cudny, prezes JSW.
            • oby.watel Re: Eurosojuz coraz bliżej 24.11.23, 21:12
              prze.nick napisał:

> dziennikzachodni.pl/finansowy-rekord-jsw-w-2022-roku-spolka-zarobila-76-mld-zl-to-efekt-ciezkiej-pracy-i-umiejetnego-poruszania-sie-po-niestabilnym/ar/c1-17391421
              > Z zyskiem na poziomie blisko 7,6 miliarda złotych zamknęła rok 2022 Jastrzębska
              > Spółka Węglowa. Tak dobrych wyników finansowych górnicze przedsiębiorstwo nie
              > notowało jeszcze nigdy w swojej 30-letniej historii. - Nasze rekordowe wyniki f
              > inansowe, to głównie efekt ciężkiej pracy naszych pracowników oraz umiejętnego
              > poruszania się po niestabilnym rynku węgla koksowego i koksu - zauważa Tomasz C
              > udny, prezes JSW.

Kurczę zapomniałem. Przypomnisz kiedy Rosja napadła na Ukrainę i w Polsce brakło węgla? Po ile kopalnie sprzedawały swoje czarne złoto? Więc powiadasz, że "oni" kradli, bo jedna firma miała straty. A reszta? Jakim cudem gospodarka kwitła, a inflacja oscylowała wokół zera?
          • prze.nick Re: Eurosojuz coraz bliżej 23.11.23, 22:55
            za PO koryciarze z Warszawy wpadli na pomysł aby JSW wykupiła w Jastrzębiu 4 gwiazdkowy hotel Diament tylko po to aby go natychmiast zburzyć.
            Geniusze ekonomiczni.
            niedługo zaczniemy mówić o strzelaniu przez policje do górników w 2015 za Ewy Kopacz.
          • prze.nick Re: Eurosojuz coraz bliżej 23.11.23, 22:57
            tak PO załatwiła GKS Jastrzębie
            www.sport.pl/sport/7,65025,4774550.html
    • negativum Upadek Eurosojuzu coraz bliżej 24.11.23, 08:18
      prze.nick napisał:

> wpolityce.pl/polityka/671773-lista-hanby-9-europoslow-z-polski-za-zmiana-traktatow-ue
      > "Parlament Europejski opowiedział się za zmianą unijnych traktatów - 291 europo
      > słów głosowało „za”, 274 było przeciw, zaś 44 europosłów wstrzymało się od głos
      > u. A jak głosowali europosłowie z Polski? Warto się z tym zapoznać.
      >
      > Większość europosłów z Polski głosowała przeciwko zmianie unijnych traktatów. P
      > oza europosłami PiS, przeciw głosowali również eurodeputowani z KO, a także Jar
      > osław Kalinowski reprezentujący PSL.
      >
      > Natomiast za zmianą traktatów unijnych głosowała dziewiątka europosłów z Polski
      > . Wśród nich znalazły się Róża Thun (Polska 2050) z grupy Renew oraz Sylwia Spu
      > rek z grupy Zielonych. Pozostali głosujący w ten sposób to europosłowie z grupy
      > Postępowego Sojuszu Socjalistów i Demokratów: Marek Balt, Marek Belka, Robert
      > Biedroń, Włodzimierz Cimoszewicz, Bogusław Liberadzki, Łukasz Kohut i Leszek Mi
      > ller."

UE przejada swój majątek kolonialny. Ten się skończy. Oczywiście będziemy się ubierać kolorowo, tylko że najbliższa fabryka będzie w Chinach smile
      UE zaczęła od rzyci końca. Samymi białymi kołnierzykami, czy ludźmi ubranymi kolorowo, nie nakarmi się dzieci, czy starców.

Była akcja samochody elektryczne. Inżynierowie niemieccy pracują tak nad nimi, że aż krawaty muszą luzować. A Chińczycy produkują. Takie koncerny jak BMW, Opel, Mercedes, Audi, VW zostały wyparte przez Chińczyka w stroju roboczym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka