Dodaj do ulubionych

jak zakwasić bigos?

IP: *.ryder.krakow.pl 31.01.05, 09:58
Tak to jest, jak się chce poprawić błąd z przeszłości, który niekoniecznie
musi okazać się błędem. Moje poprzednie podejście do bigosu - nie
przepłukałam bardzo kwaśnej kapusty kiszonej i bigos był kwaśniuteńki. Tym
razem z kolei przepłukałam kapuchę i okazuje się, że niepotrzebnie, bo w tej
chwili bigos jakiś taki mdławy. Co teraz mogę zrobić, żeby go podkręcić?
Przegryzł się trochę w ciągu 2 dni, ale to jeszcze nie ten smak...

z góry dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • invicta1 Re: jak zakwasić bigos? 31.01.05, 10:06
      hmm a może troszkę soku z kiszonych ogórów?
      • dispell Re: jak zakwasić bigos? 31.01.05, 10:09
        Kiszone ogórki do bigosu??????? Apage.... :)A serio - to już nie będzie bigos...
        • invicta1 bo to bigos fiużyn jest:) n/t 31.01.05, 10:11

• dispell Re: O ja ni mogie... 31.01.05, 10:14
            usiłuję sobie wyobrazić pochodną smaku i korci i dusi i męczy coby wypróbować
            na niewielkiej ilości beegeesu... ;)
            • invicta1 Re: O ja ni mogie... 31.01.05, 10:15
              ale ja już tak jadłam-rili:)
              • dispell Re: I co, i jak?A podziel się wrażeniami... 31.01.05, 10:20
                smakowymi? ;) Ale tak bardziej szczegółowo - nie tylko, że smakowało... ;)
                • invicta1 Re: I co, i jak?A podziel się wrażeniami... 31.01.05, 10:35
                  zapewniam Cię, że jeśli nikt Cię nie poinformuje o tych ogórcach, to nie
                  wyłapiesz ich w smaku-smak bigosu bez zmian, tyle, że dokwaszony jak trza
      • Gość: Sławek Re: jak zakwasić bigos? IP: 82.160.17.* 01.02.05, 06:52
        Myślę że można poprosić panią ze sklepiku o trochę soku z kiszonej kapusty.
    • dispell Re: jak zakwasić bigos? 31.01.05, 10:08
      Najprościej sokiem z kiszonej kapusty. ;)
      • Gość: Qcharzowa no to skoczę dziś ze słoikiem... IP: *.ryder.krakow.pl 31.01.05, 10:11
        do zaprzyjaźnionej budki warzywnej. Dziękuję Wam za rady.
      • Gość: ewa wyłącznie koncentratem pomidorowym! IP: *.143.111.62.revers.nsm.pl 31.01.05, 17:51
        będzie kwaskowy i kolorowy:)
    • ewkka Re: jak zakwasić bigos? 31.01.05, 10:13
      Kupić troche kapusty kiszonej z sokiem - sok dodać do bigosu. Albo ugotować
      taką kapuste i też dodac. Ja kapustę przed gotowaniem tylko raz przelewam wodą.
      Gotuję , po zagotowaniu cały wywar odlewam do garnka a kapustę jeszcze raz
      zalewam wodą. Takim kwasnym wywarem podprawiam bigos gdy za mało wytrawny.
      Pozdrawiam, ewka

• Gość: Ewa Re: jak zakwasić bigos? IP: *.204.109.99.mobile.internet.t-mobile.pl 05.06.24, 16:56
        Dzień dobry mam pytanie bo też mi wyszedł słodki bigos dokupiłam torebkę mocno kiszonej kapusty i czy ja mogę wlać ten sok który wycisłam z tej kapusty do przyrządzonego wcześniej bigosu.I czy jest jakaś reguła czy ten kwas ma być zimny albo ciepły bo słyszałam że niektórym osobom się zważy w bigos ale ile w tym prawdy nie wiem za pomoc z góry dziękuję
        • vermieter Re: jak zakwasić bigos? 07.06.24, 21:08
          Gość portalu: Ewa napisał(a):

> Dzień dobry mam pytanie bo też mi wyszedł słodki bigos dokupiłam torebkę mocno
          > kiszonej kapusty i czy ja mogę wlać ten sok który wycisłam z tej kapusty do prz
          > yrządzonego wcześniej bigosu.I czy jest jakaś reguła czy ten kwas ma być zimny
          > albo ciepły bo słyszałam że niektórym osobom się zważy w bigos ale ile w tym pr
          > awdy nie wiem za pomoc z góry dziękuję

Zadajesz głupie pytania ale skoro w czerwcu gotujesz bigos, to ci wolno.
    • basia553 rada na przyszlosc 31.01.05, 10:15
      robias bigos czy inne kapusciane dania zawsze zostawiam odcisniety
      sok z kapusty, az do pierwszego pröbowania dania. Dopiero jak sie przekonam, ze
      nie wyplukalam calego smaku, wylewam sok. bo i mnie sie dawno temu zdarzylo, ze
      dosc lagodna kapuste jeszcze wyplukalam, tak to jest, jak sie nie ma
      mozliwosci kiszenia w domu, stawiania beczulki w chlodnej piwnicy itd.
      • dispell Re: Nie trzeba beczki i piwniczki 31.01.05, 10:23
        Wystarczy nieduża kamionka (do kupienia w marketach o tej porze roku przeważnie
        jest)taka na 3 główki i się kisi jak ta lala. Miejsca też dużo nie zabiera.
        Kiszę sobie na okrągło i mam z banieczki. A stać to może wszędzie... ;)
        • basia553 Re: Nie trzeba beczki i piwniczki 31.01.05, 11:59
          co rozumiesz pod "wszedzie"? Ja mam bardzo cieple nieszkanie i jeszcze
          cieplejsza niestety piwnice. to chyba musialabym kisic i zaraz konsumowac?
          czy tez uwazasz, ze moze mimo tego kapusta postac troche? i jak dlugo byloby to
          troche?
          • dispell Re: Nie trzeba beczki i piwniczki 31.01.05, 12:07
            Trzymam w kuchni, więc temperatura za niska nie jest - z trzech średnich głowek
            kapusty zawsze robię (pojemność kamionki), ale mozna kupić mniejszą przecież.
            Po około 7-10 dniach jest zdatna do użytku. Mniej więcej robię co miesiąc, z
            tym, że na końcu 2-3 słoiki litrowe zapełniam kapustą i chowam do lodówki, gdy
            je zużyję następna jest juz gotowa. To chyba wszystko. A - zapomniałbym -
            bardzo ciekawa jest czerwona kapusta kiszona - robi się tak samo, ale smak i
            kolor oczywiście inny. :)
    • Gość: kucharka Re: jak zakwasić bigos? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 11:36
      Bigos najlepiej zakawsic koncentratem pomidorowym .sprawdzone
      • dispell Re: Nie dodaję nawet 31.01.05, 12:08
        kapki koncentratu pomidorowego do bigosu tylko czerwone, wytrawne wino - wtedy
        i kolorek i smak jest akuratny. :)
        • basia553 no dobra, 31.01.05, 13:18
          rozejrze sie za kamianka (kamionkom), a hm, tego, jakby to powiedziec:
          jak sie robi kapuste kiszona? Czy mam zapytac dopiero po zakupieniu garnka?
          Tak, chyba najpierw kupie ten gliniak czyco. U nas one sa oblednie drogie,
          wiec bede sie rozgladac po pchlich targach, co zreszta bardzo lubie!
          I wtedy zaloze wontek instruktazowy:)))) A wiec do zobaczenia!
          • dispell Re: no dobra, 31.01.05, 15:28
            Ja uzupełniam braki kamionkowe na allegro - kupiłem w ten sposób taki większy
            gar kamionkowy za 23 złote z kosztami wysyłki - tylko cierpliwie trzeba sobie
            sprawdzać w różnych konfiguracjach hasełko w wyszukiwarce: -ka, -ki, -owe - na
            pewno trafisz. Te dostępne na rynku naprawdę są drogie. Po za tym możesz
            najpierw sobie spóbować w garnku emaliowanym (bez odprysków) Przepis
            błyskawiczny, pojawiający się na FK od czasu do czasu: kapustę poszatkować,
            dodać troszkę startej marchewki (ja dodaję jeszcze sparzony wrzątkiem kminek)i
            zalać całość wodą z ugotowanych ziemniaków (gorącą)Wypróbowałem - po 2-3 dniach
            masz doskonałą na sałatki i surówki, jest trochę bardziej twarda od kiszonej
            tradycyjnie. A ten bardziej rozwinięty to: jak powyżej, z tym, że sól dodajesz
            do poszatkowanej kapusty (stopień zasolenia to już Twój indywidualny smak, ale
            można dosolić w trakcie kiszenia solą zmieszaną z wodą), musisz to wymerdolić
            dokładnie i potem dać do naczynia upychając dokładnie. Kapusta puści sok a
            jeśli bedzie go po paru dniach za mało dolej przegotowanej zimnej wody z
            odrobiną soli. Co 3-4 dni trzeba jakims ostrym kijaszkiem (odwrotna strona
            łyżki drewnianej) przebić się do dna naczynia aby umożliwić uwolnienie się
            olejków eterycznych.Ufffff, ale się rozpisałem. ;)))
            • basia553 a wiesz, 31.01.05, 15:44
              ze powinienies zalozyc koncik porad praktycznych? Wlasnie dzis tlumaczylam
              mojemu TZ dlaczego wole to forum od ksiazek kucharskich (licznych posiadanych).
              No bo gdzie bym przeczytala opröcz przepisu na kapuste kiszona röwniez
              porade gdzie kupic garnek?:)))) a przeciez codziennie siedzimy w ebay'u
              skad mamy mnöstwo röznych zakupöw (wlasnie dzis przyszedl nowy, oryginalny
              nosnik na rowery do naszego auta). tam wiec dzis poszukamy i chyba faktycznie
              wyprönuje sama zakisic! Opowiem tu o rezultacie - oby dobrym!
              Dzieki!! PS czy pröbowales w tak malym garnku udeptywac kapuste? Tak tylko
              pytam...:)
              • dispell Re:Haaaaaaaaaaaaaaaaa 31.01.05, 15:50
                Padłem na plecy i nie mogę ze śmiechu wytrzymać - ja mam stopę numerek 64 -
                znajdź taki gar, w który mógłbym wdepnąć... :D
                • basia553 nowiesz! 64???? 31.01.05, 16:39
                  a co to za numeracja??? Möj malenki siostrzeniec (1,94 wzrostu)
                  nosi sie w bucie nr 50 i jest to tragedia, przyjezdza do Niemiec zeby wogöle
                  buty kupic, a glany to mu jusialam z Anglii sprowadzac. To ja sie pytam
                  co to za numer 64? Czy jestes pewien, ze nie pomyliles br buta z waga?
                  • Gość: cytryna Re: nowiesz! 64???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 17:47
                    ja też kiszę kapustę na bieżąco z 3 główek,ale robię to w słoikach.
                    Ztej ilości kapusty wychodzi 1 słój 2-litrowy i 1słój 1-litrowy.
                    Kapustę trzymam w kuchni,jak jest za ciepło,to słoje z resztą kapusty wkładam
                    do lodówki.
                    Aby na powierzchni kiszonki nie robił się kożuchp pleśni,kapustę trzeba
                    przykryć folią,która nie dopuszcza powietrza itym sposobem chroni przed
                    fałszywą fermentacją.
                    Kiedy kapusta w czasie kiszenia "burzy się"trzeba kiszonkę ugniatać i pamiętać
                    aby na powierzchni zawsze była woda.Powodzenia.
                  • dispell Re: w cm to 28... :) n/t 31.01.05, 17:56

• greglis Re: jak zakwasić bigos? 31.01.05, 18:09
      ja dokwaszam bigos odrobiną soku z cytryny i wychodzi super
    • Gość: gość Nie płukać! Mocno odcisnąć! Sok zostawić na zapas! IP: 212.191.169.* 01.02.05, 15:16
      I to cała filozofia.
    • tekisk nie wylewać soku - ugotować kwaśnicę 01.02.05, 19:11
      to taka pyszna zupa - spróbujcie ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka