Dodaj do ulubionych

Zaczęło się

• oby.watel Re: Zaczęło się 20.01.24, 14:50
      Co się zaczęło?
      • negativum Re: Zaczęło się 20.01.24, 15:41
        oby.watel napisał:

> Co się zaczęło?

Chłopi jadą na Warszawę.
        • oby.watel Re: Zaczęło się 20.01.24, 19:27
          negativum napisał:

> Chłopi jadą na Warszawę.

Mają dopłaty do paliwa, to jeżdżą. Stać nas na to, żeby jechali.
          • negativum Re: Zaczęło się 20.01.24, 20:09
            oby.watel napisał:

> negativum napisał:
            >
            > > Chłopi jadą na Warszawę.
            >
            > Mają dopłaty do paliwa, to jeżdżą. Stać nas na to, żeby jechali.

Spokojnie, zabiorą im.
            Wracając jednak do nauczycieli.
            sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/karta-nauczyciela-16790821/art-42
            Odpadają nadgodziny, poza zastępstwami.
            Rząd dał minimum. Reszta na samorządach. Te mogą spokojnie zwiększyć pensum do 40 godzin tygodniowo.
            Tym bardziej, że nauczycieli jest nadmiar.
            A dzieci mało i więcej nie będzie. Podwyżka dla nauczycieli jest symboliczna. Rzędu 1000 zł na rękę. Przy redukcji siły nabywczej przez 5 lat rządu 50-60%.
            Szkoła ma subwencję na ucznia, a tych ubywa. Klasy będą łączone. Gdyby nie Ukraińcy to u mojego syna byłoby 10 uczniów na klasę. A są dwie rocznikowo. To nie jest tak, że nauczyciela nie idzie zwolnić. Samorząd likwiduje szkołę powołując w jej miejsce inną. Jak zaradny dyrektor, to wynajmuje pomieszczenia na zajęcia pozalekcyjne. Jak nie, to koszty stałe go zniszczą i będzie likwidacja szkoły. Szykują się naprawdę ciekawe czasy.
            Kumpel pracował w dwóch szkołach. Jakby nie to, że jest trenerem, to by teraz nie wydolił. Ma własną szkołę sportową.
            • oby.watel Re: Zaczęło się 20.01.24, 21:26
              negativum napisał:

> Spokojnie, zabiorą im.
              > Wracając jednak do nauczycieli.
              > sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/karta-nauczyciela-16790821/art-42
              > Odpadają nadgodziny, poza zastępstwami.
              > Rząd dał minimum. Reszta na samorządach. Te mogą spokojnie zwiększyć pensum do
              > 40 godzin tygodniowo.
              > Tym bardziej, że nauczycieli jest nadmiar.
              > A dzieci mało i więcej nie będzie. Podwyżka dla nauczycieli jest symboliczna. R
              > zędu 1000 zł na rękę. Przy redukcji siły nabywczej przez 5 lat rządu 50-60%.
              > Szkoła ma subwencję na ucznia, a tych ubywa. Klasy będą łączone. Gdyby nie Ukra
              > ińcy to u mojego syna byłoby 10 uczniów na klasę. A są dwie rocznikowo. To nie
              > jest tak, że nauczyciela nie idzie zwolnić. Samorząd likwiduje szkołę powołując
              > w jej miejsce inną. Jak zaradny dyrektor, to wynajmuje pomieszczenia na zajęci
              > a pozalekcyjne. Jak nie, to koszty stałe go zniszczą i będzie likwidacja szkoły
              > . Szykują się naprawdę ciekawe czasy.
              > Kumpel pracował w dwóch szkołach. Jakby nie to, że jest trenerem, to by teraz n
              > ie wydolił. Ma własną szkołę sportową.

Uściślijmy — mowa o rządzie PiS-u. Nowy rząd na razie daje podwyżki. Potem powinien w gronie fachowców pochylić się nad podstawą programową, lekturami i pomyśleć o takim systemie wynagradzania, by podwyżki następowały z automatu i nie trzeba było strajkować. Z drugiej strony nauczyciele pokazali co potrafią. Straszyli, psioczyli, ale jak PiS tupnął nogą to nie odważyli się strajkować.
              • negativum Re: Zaczęło się 20.01.24, 21:49
                oby.watel napisał:

> Uściślijmy — mowa o rządzie PiS-u. Nowy rząd na razie daje podwyżki. Potem powi
                > nien w gronie fachowców pochylić się nad podstawą programową, lekturami i pomyś
                > leć o takim systemie wynagradzania, by podwyżki następowały z automatu i nie tr
                > zeba było strajkować. Z drugiej strony nauczyciele pokazali co potrafią. Strasz
                > yli, psioczyli, ale jak PiS tupnął nogą to nie odważyli się strajkować.

Często tu nie chodzi o odwagę, a o godność. Wszyscy jadą na tym samym wózku. Od nauczyciela się wymaga czegoś innego niż od Michała od kur. To oni dali mi entuzjazm, tracili czas po lekcjach, bym mógł rozpalić ognisko na ławce, czy spalić fartuszek koledze na nim. Są dalej tacy nauczyciele i należy ich wspierać.
                Naprawdę nie byłem grzecznym uczniem. Nie, żebym psocił coś celowo, ale niecelowo, to przynajmniej się zdarzało raz na tydzień. A to się wdałem w jakąś bójkę, a to podpaliłem szkołę smile Swych nauczycieli podziwiam za cierpliwość. Czasami ich ponosiło.
              • hordol Re: Zaczęło się 21.01.24, 00:04
                za platformy strajkowali?
                przewodniczący broniarz to już pewnie przeżył z 15 premierów
                • negativum Re: Zaczęło się 21.01.24, 06:19
                  hordol napisała:

> za platformy strajkowali?
                  > przewodniczący broniarz to już pewnie przeżył z 15 premierów

Tak właściwie to jak wygląda jego pensum? Uczy czegoś?
                • oby.watel Re: Zaczęło się 21.01.24, 10:17
                  hordol napisała:

> za platformy strajkowali?
                  > przewodniczący broniarz to już pewnie przeżył z 15 premierów

Za Platformy nie strajkowali tylko zarabiali. To PiS doprowadziło do tego, że zarabiają w okolicach płacy minimalnej. To sposób każdego reżimu — uczynić nędzarzami, po czym przekupować laptopami i innymi ochłapami.
                  • negativum Re: Zaczęło się 21.01.24, 10:35
                    oby.watel napisał:

> hordol napisała:
                    >
                    > > za platformy strajkowali?
                    > > przewodniczący broniarz to już pewnie przeżył z 15 premierów
                    >
                    > Za Platformy nie strajkowali tylko zarabiali. To PiS doprowadziło do tego, że z
                    > arabiają w okolicach płacy minimalnej. To sposób każdego reżimu — uczynić nędza
                    > rzami, po czym przekupować laptopami i innymi ochłapami.

A będą zarabiać jeszcze "mniej" netto. Paliwo po 5 zł to była przenośnia.
                    next.gazeta.pl/next/7,151003,30613916,koniec-serii-obnizek-ceny-paliw-beda-wyzsze-padly-juz-konkretne.html
                    Donald w potrzebie. Elektrowni atomowych nie ma i nie będzie, CPK nie ma i nie będzie. Za to będzie żywność z VAT.
                    Boję się by Donalda nie nawlekli na pal.
                    businessinsider.com.pl/gospodarka/rolnicy-na-ostrym-zakrecie-ceny-zboz-i-owocow-w-dol-wiekszosc-kosztow-rosnie/hhwmrwy
                    Oczywiście tego nie odczują klienci w sklepach.
                    • oby.watel Re: Zaczęło się 21.01.24, 10:47
                      negativum napisał:

> A będą zarabiać jeszcze "mniej" netto. Paliwo po 5 zł to była przenośnia.
                      > next.gazeta.pl/next/7,151003,30613916,koniec-serii-obnizek-ceny-paliw-beda-wyzsze-padly-juz-konkretne.html
                      > Donald w potrzebie. Elektrowni atomowych nie ma i nie będzie, CPK nie ma i nie
                      > będzie. Za to będzie żywność z VAT.
                      > Boję się by Donalda nie nawlekli na pal.
                      > businessinsider.com.pl/gospodarka/rolnicy-na-ostrym-zakrecie-ceny-zboz-i-owocow-w-dol-wiekszosc-kosztow-rosnie/hhwmrwy
                      > Oczywiście tego nie odczują klienci w sklepach.

Masz problem biedaku. Na szczęście nie jesteś odosobniony. Niestety, ponad 11 milionów wyborców postanowiło położyć kres dewastacji kraju. A powinni poczekać, dać PiS-owi zrealizować planu Putina i doprowadzić kraju do całkowitej ruiny. Z drugiej strony te 7 milionów nie było i nie jest w stanie łączyć kropek, nie jest w stanie zrozumieć, że jeśli im się pogarsza, to nie wina Tuska tylko nieudolnego rządu. Nauczyciele na przykład cieszą się, że PiS najpierw zrównało ich pensje z płacą minimalną, a potem łaskawie pozwoliło kupić laptop "za darmo". Ochłapy rzuciło także emerytom. A teraz okazało się, że 500 zł dostawali rodzice za jedno dziecko i pisowscy propagandyści za jedną wypowiedź.
                      • negativum Re: Zaczęło się 21.01.24, 13:00
                        oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                        >
                        > > A będą zarabiać jeszcze "mniej" netto. Paliwo po 5 zł to była przenośnia.
                        > > next.gazeta.pl/next/7,151003,30613916,koniec-serii-obnizek-ceny-paliw-beda-wyzsze-padly-juz-konkretne.html
                        > > Donald w potrzebie. Elektrowni atomowych nie ma i nie będzie, CPK nie ma
                        > i nie
                        > > będzie. Za to będzie żywność z VAT.
                        > > Boję się by Donalda nie nawlekli na pal.
                        > > businessinsider.com.pl/gospodarka/rolnicy-na-ostrym-zakrecie-ceny-zboz-i-owocow-w-dol-wiekszosc-kosztow-rosnie/hhwmrwy
                        > > Oczywiście tego nie odczują klienci w sklepach.
                        >
                        > Masz problem biedaku. Na szczęście nie jesteś odosobniony. Niestety, ponad 11 m
                        > ilionów wyborców postanowiło położyć kres dewastacji kraju. A powinni poczekać,
                        > dać PiS-owi zrealizować planu Putina i doprowadzić kraju do całkowitej ruiny.
                        > Z drugiej strony te 7 milionów nie było i nie jest w stanie łączyć kropek, nie
                        > jest w stanie zrozumieć, że jeśli im się pogarsza, to nie wina Tuska tylko nieu
                        > dolnego rządu. Nauczyciele na przykład cieszą się, że PiS najpierw zrównało ich
                        > pensje z płacą minimalną, a potem łaskawie pozwoliło kupić laptop "za darmo".
                        > Ochłapy rzuciło także emerytom. A teraz okazało się, że 500 zł dostawali rodzic
                        > e za jedno dziecko i pisowscy propagandyści za jedną wypowiedź.

Nie jestem żadnym propagandzistą i w życiu nie wziąłem grosza za coś co można z propagandom porównać.
                        Moje autko ma 23 lata i jest w "doskonałym" stanie. Silnik pracuje na oleju z Gliwic.
                        • oby.watel Re: Zaczęło się 21.01.24, 17:17
                          negativum napisał:

> Nie jestem żadnym propagandzistą i w życiu nie wziąłem grosza za coś co można z
                          > propagandom porównać.

W czasach minionych pracowano w czynie społecznym.

> Moje autko ma 23 lata i jest w "doskonałym" stanie. Silnik pracuje na oleju z G
                          > liwic.

Ja w piwnicy hoduję koafiury, ponieważ zwłaszcza w zimie są bardzo przydatne.
                          • negativum Re: Zaczęło się 22.01.24, 20:20
                            oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                            >
                            > > Nie jestem żadnym propagandzistą i w życiu nie wziąłem grosza za coś co m
                            > ożna z
                            > > propagandom porównać.
                            >
                            > W czasach minionych pracowano w czynie społecznym.
                            A Owsiak, to gdzie się tego nauczył?

> > Moje autko ma 23 lata i jest w "doskonałym" stanie. Silnik pracuje na ole
                            > ju z G
                            > > liwic.
                            >
                            > Ja w piwnicy hoduję koafiury, ponieważ zwłaszcza w zimie są bardzo przydatne.

Silnik jest liczony na 1-1.5 miliona km. Mam 400 tyś. Więc jeszcze pojeżdżę na oleju z Gliwic.
                            Przeglądy robię nie u znajomego, ale na stacji, gdzie naprawdę trzepią. Nie zależy mi na pieczątce, tylko na aucie naprawdę spełniającym wymogi ruchu. Gdyby mi przyszło jechać do Lizbony to pojadę. Wiem, że auto jest sprawne. A, że już niemłode. My też się starzejemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka