Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dobór nart-pilne

14.03.06, 13:01
    Witam! mam duży problem z doborem nart.Mimo,iż jeżdżę od 4 roku życia
    (mam22lata)nie mam pojęcia (prawie)żadnego o nartach,a raczej o ich
    rodzajach.Wyjazd za tydzień....Jezdziłam na atomicach carvingowych(starych)
    teraz chcę nart odpowiednich dla mnie,nie tylko do jazdy slalomowej ale także
    rekreacyjnej.W szczególności chcę jednak doskonalić swoje umiejętności.Ważę
    62 kg przy wzroście 165.Nie wiem jakie narty będą dla mnie odpowiednie,wiem
    tylko ze powinny być krotsze ok 10-15 cm.nie wiem jaki promień skrętu
    itd,najlepiej by było gdybym wiedziała jakiego dokładnie modelu
    potrzebuję.jeśli chodzi o cenę to ok 1500 zł-2500 zł.Znajomy polecił mi elany
    slx, ale nie wiem czy są to dobre narty? szyscy polecają mi volkl i fishery
    lub salomony.Dziękuję za pomoc i szybką odpowiedz!
    Obserwuj wątek
      • aniakozak1 Re: dobór nart-pilne 14.03.06, 14:15
        Witaj - niestety ja borykam się z takim samym problemem! Jeżdże już długo i 2
        dni temu testowałam salamony Streetracer 06 - byłam zachwycona!Super trzymały
        się śniegu, łatwo skręcały, bardzo szybko reagowały na każdy ruch - świetne!
        Jednak instruktor narciarstwa doradzał mi, żebym kupiła narty "babskie"np.
        Atomic B7.4 lub K2 T9 One Luv IBC10 ( o podobnych parametrach r=ok 11- 12m)
        I całkiem nie wiem co robić?
        Może wiec ktoś nam doradzi?
        • wrb1 Re: dobór nart-pilne 14.03.06, 16:01
          rzeczywiście narty "babskie" bo są dla was;
          mają ciut inną konstrukcję; np bardziej miękkie tyly co pozwala zamienic
          ewentualne uslizgi w skręt carwingowy;
          maja przesuniety do przodu punkt montażu wiązań, co wynika z innego niż u nas
          facetów polozenia srodka ciężkosci (nie mam na mysli nić zlego, wrecz odwrotnie
          ta różnica jest super); taki montaż wiązań ułatwia zapoczątkowanie skretu;
          własciwie kazda narta z segmentu women allround będzie dla was dobra, a długość
          10-15cm ponizej wzrostu będzie ok.
          ponizej podrzucam linka do testu porownawczego:
          www.skionline.pl/austria-skitest/index.php?ids=&co=test2005&sezon=05/06&kategoria_testu=Allround%20kobiety
          pozdrawiam i zyczę szybkich postępów na stoku;
          3majcie się
      • aniakozak1 Re: dobór nart-pilne 14.03.06, 16:42
        Dzięki za radę, ale muszę dziś podjąć decyzję ostateczną:
        - Atomic B7.4 czy
        - salomon 6???
        To już naprawdę ostateczna decyzja - pomóż!
        • wrb1 Re: dobór nart-pilne 14.03.06, 18:09
          jeżeli chodzi o Atomic`a:
          www.skionline.pl/sprzet/index.php?ids=&co=kolekcje_narty&id_grupy=1217&id_modelu=1429
          natomiast Salomon ( z tym, ze do końca nie jestem pewien czy chodzi o streetracer:
          www.skionline.pl/sprzet/index.php?ids=&co=kolekcje_narty&id_grupy=1304&id_modelu=1633
          moje serce przemawia za atomic`ami, bo od wielu sezonow jestem wierny tej marce,
          a i chyba są bardziej "babskie" co raczej jest zaletą niż wadą; a i
          charakterystyka podobna: 118-66-96(Atomic), 118-66-102(salomon);
          reszta niestety należy do Ciebie
          • aniakozak1 Re: dobór nart-pilne 14.03.06, 19:22
            Dzięki bardzo!! Ja już tak od 3 dni się zastanawiam i.. chyba bedę losować, bo
            innego wyjścia nie widzę! Ale zawsze miło jest z kimś pogadać o swoich
            dylematach - szkoda tylko, że cała rodzina i.. inni mówią, że ostateczna decyzja
            należy do mnie!!!! Jezu - co wybrać!!!???
            A co tam!
            • wrb1 Re: dobór nart-pilne 14.03.06, 19:28
              ATOMIC`A!!!!!!!!!!!!!
              • kubagr Re: dobór nart-pilne 14.03.06, 23:41
                juz nieraz mowilem ze narta typowo kobieca NIE WYSTARCZY dla dobrze jezdzacej
                dziewczyny. chcecie sie ladowac w cos, czego mozliwosci sie skoncza wasza sprawa
                • wrb1 Re: dobór nart-pilne 15.03.06, 14:38
                  nie mąć dziewczynie w końcu nawet zawodniczki pucharu świata jeżdżą na innych
                  nartach niz faceci
                  • kubagr Re: dobór nart-pilne 15.03.06, 16:11
                    hmmmm to juz o pucharze swiata rozmawiamy: a myslalem ze o nartach
                    wyprodukowanych na rynek
                    jezeli nadal o takich rozmawiamy to sobie przejrzyj dane , takze nt konstrukcji
                    i wlasiwosci tych "damskich" nart: mam 3 kobiety w domu i zadna nawet by na
                    takie nie spojrzala: gdybym takie cos kupil to by mnie olaly: "cos ty ,
                    myslisz ze ja nie umiem jezdzic??? traktujesz mnie jak slodka idiotke??" takie
                    by byly odzywy.........
                    no i to by bylo najlepsze okreslenie dla "damskich" nart: zareczam ci ze zadna
                    dobrze jezdzaca dziewczyna, w dobrej kondycji, nie bedzie zadowolona z jazdy na
                    takich nartach: ich wlasciwosci sie skoncza predzej ni umiejetnosci
                    wlascicielki: chyba ze chce sie wozic po latwych stokach ale to juz zupelnie
                    inna hostoria
                    • aniakozak1 Re: dobór nart-pilne 15.03.06, 17:57
                      To może ktoś by doradził jakie konkretnie kupić????Na jakich np jeżdżą twoje
                      kobiety i czy są zadowolone? Ja naprawdę chcę kupić narty na przyszłość (3-4
                      sezony) więc dlatego tak przeżywam. Ostatnio jeżdziłam na blizardach sharkach
                      145cm (a mam 170cm wzrosyu)- i szczerze nie byłam zbyt zadowolona. Nie chcę
                      drugi raz iść do sklepu i ulec sprzedawcy! Dlatego tak was męczę - i przez was
                      nic jeszcze nie kupiłam, a miałam rezerwację tych atomiców i salomonów s6 do
                      wczoraj!!! Może więc jeszcze poczekam - uściślam, że jeżdżę 6 lat - dość
                      dobrze ( ale śmig mi jeszcze nie wychodzi - pracuję nad tym!) Dalej czekam
                      dzięki! Pozdrawiam
                      • kubagr Re: dobór nart-pilne 15.03.06, 20:00
                        moje panie zmieniaja (wszystkie to volkle): p-50 na twarde3 warunki, six star
                        (allstar) na zmienne warunki. ostatnio sie wzbogacily o AC4 unlimited na
                        glebszy snieg. no i narty trickowe.
                        na warunki zmienne polecilbym cos a allround: np 5 stars lub allstars, troche
                        krotsze od wzrostu: np przy 165 wybralbym, dla ciebie 160
                        jezeli chcesz jezdzic tylko krotkim skretem to slalomowe racetiger (nie GS-sy
                        czyli do giganta)
                        • wrb1 Re: dobór nart-pilne 15.03.06, 20:18
                          jak sama aniu widzisz dziewczyny kuby to prawie profesjonalistki, a moze i nawet
                          więcej; czyli nie mogą być dla Ciebie punktem odniesienia; kup nartę
                          przyjaźniejszą, ale dającą gwarancję postępów, a taki powinien być ten atomic,
                          którego wybrałaś, a wierz mi aby dojść do perfekcji będziesz potrzebowala kilka
                          sezonow, a wtedy przyjdzie czas na twardszą nartę
                          • kubagr Re: dobór nart-pilne 16.03.06, 02:58
                            mysle ze odnosniki personalne nie prowadza do niczego: mysle ze chcialbys
                            jezdzic tak jak niektore dziewczyny.....
                            faktem jest ze narta damska jest detuned wersja "meskiej". jako taka ma
                            mniejsze wlasnosci dynamiczne ale tez nie wymaga duzego nakladu "pracy".
                            dlatego jezeli glowna trasa jest zjazd na piwo to nie ma lepszej narty. dla
                            mnie narty to cos zupelnie innego: zdobywanie nowych umiejetnosci, popychanie
                            granic, robienie nowych ewolucji itp. narta lepsza daje ci dalsza szanse
                            rozwoju.
                            i jeszcze jedno: nigdy nie pisze opierajac sie na zdaniu innych: jezeli np
                            pisze o wynikach testow to to zazanaczam. to co pisze jest oparte na wlasnych
                            doswiadczeniach. np rossignole bandit to zupelna tragedia i tak na boku
                            ktokolwiek sie z ta narta spotkal powinien ja omijac z daleka..... te narty
                            ktore wymienilem znam i wiem co reprezentuja. mam prawo przypuszczac ze po 6
                            sezonach ktos juz cos umie. no i zakladam ze ktokolwiek decyduje sie na jadze
                            na nartach pracuje nad swoja kondycja: inaczej nie jest to narciarstwo a
                            barbeque skiing.

> jak sama aniu widzisz dziewczyny kuby to prawie profesjonalistki, a moze i
                            nawe
                            > t
                            > więcej; czyli nie mogą być dla Ciebie punktem odniesienia; kup nartę
                            > przyjaźniejszą, ale dającą gwarancję postępów, a taki powinien być ten atomic,
                            > którego wybrałaś, a wierz mi aby dojść do perfekcji będziesz potrzebowala
                            kilka
                            > sezonow, a wtedy przyjdzie czas na twardszą nartę
                            • aniakozak1 Re: dobór nart-pilne 16.03.06, 09:53
                              No i co - dalej nic nie wiem! Popatrzę dziś na te nartki o których mówiłeś, ale
                              trochę mnie przestraszyłeś tym profesjonalizmem! Ciekawa jestem, gdzie wy tak
                              jeźdicie na tych nartach, żeby aż tak je zmieniać? Ja jestem z Legnicy do
                              Szklarskiej mam 80 km ewentualnie Zieleniec i to wszystko. To chyba nie są
                              miejcsa gdzie można aż tak się doskonalić!! Ja chcę poprostu jeździć i czuć z
                              tego przyjemność (i nie od baru do baru) ale napewno na dobrym i przyjaznym
                              sprzęcie. Czekam więc jeszcze na jakieś inne propozycje Dzięki!
                              • wrb1 Re: dobór nart-pilne 16.03.06, 14:15
                                kubagr ma rację w tym wzgledzie, że rzeczywiście narty te twardsze pozwalają
                                znajdowac frajdę przy szybkiej ostrej jexdzie gdy czujesz jak idą jak maszyna,
                                ale nie ma nic za darmo taka jazda oprócz dobrej techniki wymaga włozenia
                                wielkiej pracy; dziewczyny kuby jak pamiętam cały czas prowadzą aktywny tryb życia;
                                musisz sobie po prostu odpowiedziec na pytanie czy masz takie jak one
                                przygotowanie, albo zamierzasz sporo cwiczyć, albo idziesz na kompromis i
                                patrzysz na wygodę;
                                co elanów to moja Pani jeździ na takowych i sobie chwali,
                                • kubagr Re: dobór nart-pilne 16.03.06, 15:37
                                  absolutnie trafiles w sedno rzeczy
                                  dziekuje za te dod wyjasnienia: to byla kropka nad i bardzo potrzebna
                                  osobiscie moje dziewczyny nie dostal;yby grosza na narty gdybym stwierdzil ze
                                  sa bez kondycji: u nas w rodzinie zawsze sie jezdzilo tam gdzie jest
                                  najstromiej, przerwy na posilki sa minimalne w zwiazku z tym musisz byc w top
                                  kondycji. dlatyego tez narty tez sa dobierane pod tym wzgledem
                                  ale tez nikomu nie narzucam takiego stylu, natomiast zawsze podrkeslam ze
                                  narty i brak kondycji to zle mieszanka na kazdym poziomie.
                                  wrb: mysle ze twoje wyjasnienie bylo absolutnie potrzebne a ja niezupelnie
                                  podkreslilem to co wlasnie powiedziales
                                  dziekuje
                                  • aniakozak1 Re: dobór nart-pilne 16.03.06, 18:34
                                    dzieki już mnie trochę oświeciło!!!Myślę, że voelki kupię sobie za jakiś
                                    czas...A teraz poszukam czegoś "lżejszego". Poczytałam sobie o nich nieco i...
                                    są dla zaawansowanych, lubiących ostrą jazdę, nie wybaczają błędów!!!! Ja
                                    jeszcze je popełniam więc poczekam, popracuję nad kondycją i może wtedy... a
                                    tak właściwie to się trochę załamałam i - już mi się nic nie chce kupować!
                                    Ostro mi namieszaliście w głowie - a tak mi się dobrze jeźdiło na salomonach
                                    s6! Ale piszcie jeszcze może jakaś pośrednia nartka dla mnie się znajdzie???
                                    Anna
                                    • wrb1 Re: dobór nart-pilne 16.03.06, 19:19
                                      no ale czemu odwrocilas się od tych atomicow
                                      • aniakozak1 Re: dobór nart-pilne 16.03.06, 19:33
                                        Wiesz, znowu wracam do punktu wyjścia i.. faktycznie się nad nimi zastanawiam.
                                        Problem jedynie w tym, że nigdy na nich nie jeździłam i nie wiem jak one na
                                        lodzie, czy muldach? Salamony s6 sprawdziłam i były ok - dlatego prosiłam o
                                        radę, bo nie wiedziałam, które są lepsze! Znacząca ich różnica to..cena! Ale jak
                                        szaleć to szaleć - może atomic??? Radźcie jeszcze proszę!
                                        • wrb1 Re: dobór nart-pilne 16.03.06, 19:54
                                          aniu ja Ci specjalnie w glowie nie mieszalem to kuba staral się zrobić z Ciebie
                                          zawodniczkę; ja uznalem, że nartą którą sobie wybrałas powinna byc dla Ciebie
                                          dobra, aby znajdować w jeździe przyjemność, doskonalić się i spędzić miło czas;
                                          jak widzisz kuba nawet specjalnie nie daje odpoczywac na stoku; i jeszcze raz
                                          powtarzam przy Twoich obecnych umiejetnościach specjalnej różnicy odczuwac nie
                                          będziesz; a tak na marginesie moja Pani zjeżdżala bez problemow na elankach na
                                          lodzie po trasie zawodniczej, ktora jest za moimi plecami:
                                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=35532992
                                          pozdrawiam witek
                                          • aniakozak1 Re: dobór nart-pilne 16.03.06, 21:02
                                            Dzięki Witku! Stoczki na zdjęciu są piękne - przypominaką mi Austrię i
                                            Kaprum(byłam tam 2 razy i było tak pięknie!!!) Ciezę się, że m,nie rozumiesz, że
                                            jazda ma być przyjemnością przede wszystkim!! Wiesz z tym rozpoznawaniem różnicy
                                            w nartach to jest różnie - ja naprawdę czułam ogromną frajdę na salomonach s6 -
                                            one trzymały się śniegu, mogłam się przechylać i prawie "dotykać śniegu" a one
                                            robiły to, co ja chciałam! Nawet muldy przecinały jakoś bez problemów.
                                            Poc\ekam jeszcze trochę, może ktoś poleci mi jakieś rosiniole, fiszery albo K2??
                                            A elany to jakiej są produkcji?? Dzięki za pocieszenia Anna
                                            • wrb1 Re: dobór nart-pilne 16.03.06, 21:53
                                              aniu bo to tak zaczyna być: chciałabym, a boję się;
                                              jeżeli te streetracery tak Ci leżały, to nie kombinuj i bierz je;
                                              za chwilę pojawi się milośnik head`ow, poźniej jeszcze innej marki i wtedy już
                                              zupelnie "zglupiejesz"
                                              • kubagr Re: dobór nart-pilne 16.03.06, 23:05
                                                sprowadzony na ziemie ( islusznie) przez wrb mam jeszcze tylko jedna rade, tym
                                                razem zdecydowanie uniwersalna: jezeli masz warunki to przetestuj pare
                                                podobnycch nart........... jezeli ci lezaly te co testowalas to bierz i sie nie
                                                zastanawiaj nad nazwa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka