Dodaj do ulubionych

Zmieniamy godło i flagę! A co!

15.07.02, 10:27
Naszym nowym godłem i flagą powinien być lejek! - uważa znany rysownik Janusz
Kapusta, który wziął udział w akcji "Zmień sobie Polskę". Symbolika i
znaczenie tego niepozornego przedmiotu są przebogate. Inne narody zaledwie to
przeczuwały. Lejek jest bowiem modelem czasu, dumnej, strzelistej przeszłości
i dostatniej, szerokiej przyszłości. Ale nie tylko. A może macie jakąś inną
propozycję?
Tu znajdziecie propozycje "lejków":
wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=932598&dzial=011401
Obserwuj wątek
    • tiresias Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! 15.07.02, 10:37
      kurka, były juz tego typu dowcipy w latach 80'
      np. że godło Polski to powinien byc kangur - dlaczego - bo podskakują a torba
      pusta... (był wtedy kryzys i stan wojenny)
      na razie mamy problemy z orłem bo heraldycznie podobno popaprany on jakiś a
      mieliśmy już w historii ze sześć jak nie więcej odmian..
      po co narodowi godło, się pytam, no...?
      a tym bardziej flaga?
    • aniela_ Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! 15.07.02, 10:40
      aha biała flaga, taka jak na plaży, na znak ze wolno się kąpać byłaby idealna.
      a.
      • Gość: roro_ Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! IP: *.pkp.com.pl / 10.32.3.* 15.07.02, 17:22
        Albo czarna z trupią czachą.
        Jako znak dla Unii Europejskiej, co ją czeka...
        Wszak Janosikowy my naród. Bogatych bendziem łupić, oj bendziem.
        • robert_c Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! 15.07.02, 18:09
          To ja (przeciwnik wszelkich skrajności) zaproponuję kolor czerwony dla naszej
          flagi. Idealny środek między białym a czarnym. Trupią czachę niech zastąpi
          złota gwiazda, a zamiast piszczeli niech będzie młot (symbol robotnika) i sierp
          (symbol rolnika).
          • roro_ Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! 15.07.02, 18:17
            Uwaga - komuch.
            • robert_c Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! 15.07.02, 18:20
              nie komuch, tylko jakoś dobrze mi w purpurze
          • filus_pa Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! 15.07.02, 18:22
            Czerwona flaga już była, ładne ponad 500 lat. Największe triumfy (w tym
            Grunwald - tak apropos dzisiejszego dnia :-) Polska święciła pod jej miłościwym
            panowaniem. Zmiana na biało-czerwoną, i... od razu 123 lata niewoli, a potem
            drugie 50. Więc może powrót do tradycji nie byłby złym rozwiązaniem?

P.S. Tylko wtedy zamiast gwiazdki był pewien srebrny ptaszek, ale to przecież
            drobny szczegół ;-)
            • roro_ Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! 15.07.02, 18:31
              Taaak. Grunwald. To były czasy.
              Szlachetni rycerze i piękne dziewice.

Nie to co teraz - wygoleni dresiarze i panienki na poboczu dróg
              • mmpm Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! 15.07.02, 18:35
                Dresiarze też mogą być szlachetni.
                Tak jak ja.
                • roro_ Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! 15.07.02, 18:36
                  no popatrz, MMPM, a ja byłem przekonany, że ty to bardziej ta panienka.
                  • mmpm Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! 15.07.02, 18:49
                    Na podryw liczyłeś? Pewnie mocno rozczarowany się czujesz...
            • Gość: ja!ano Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! IP: *.sow.mil.pl / 192.168.1.* 01.08.02, 02:07
              filus_pa napisał:

> Czerwona flaga już była, ładne ponad 500 lat. Największe triumfy (w tym
              > Grunwald - tak apropos dzisiejszego dnia :-) Polska święciła pod jej
              miłościwym
              >
              > panowaniem. Zmiana na biało-czerwoną, i... od razu 123 lata niewoli, a potem
              > drugie 50. Więc może powrót do tradycji nie byłby złym rozwiązaniem?

czy to przeoczenie czy celowe przekłamanie?
              przecież białoczerowna to nasza flaga powstała pod zborami
    • filus_pa Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! 15.07.02, 18:27
      Wobec zmiany godła Ja żądam powrotu do pierwszego znanego na świecie Symbolu
      Naszej Ojczyzny oraz poszanowania piastowskiej tradycji, przy jednoczesnym
      skrótowym plastyczno-poetyckim opisie Naszej Przeszłości, Teraźniejszości i
      Przyszłości. Tak, zgadli państwo, nowym-starym godłem - Wielbłąd!!!!!
      • roro_ Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! 15.07.02, 18:35
        Co do godła, to trza patrzeć w przyszłość - złote gwiazdki po okręgu na
        granatowym tle.
        Zadne tam wielbłądy.
        • Gość: BcN Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! IP: *.ipartners.pl 15.07.02, 19:08
          łeeeee tam rozwiazaniem naszych problemow na szczeblu państwowym są LALKI!!!
          • Gość: znowu BcN Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! IP: *.ipartners.pl 15.07.02, 19:12
            Proponuje moje zdjecie

--
            • Gość: MMPM Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! IP: 158.75.15.* 15.07.02, 19:27
              Znam ładniejszych..
        • filus_pa Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! 15.07.02, 19:49
          roro_ napisał:
          > Co do godła, to trza patrzeć w przyszłość - złote gwiazdki po okręgu na
          > granatowym tle.
          > Zadne tam wielbłądy.
          A kto zna dokładną Przyszłość? W związku z tym broniąc Swojego Pomysłu, czyli
          Wielbłąda, proponuje złote Wielbłądy zamiast tych gwiazdek. Teraz jesteśmy
          obstawieni w przypadku wejścia Jakimś Cudem do EWG i pozostania w tzw. Świecie
          Zachodnim (bądź co bądź tego Wielbłąda wymyślili bodajże Frankowie - więc
          świetnie uchwycona istota wspólnoty europejskiej ;-), jak i w wypadku
          zwycięstwa wojowniczego islamu, przecież Wielbłąd wziął się od szerokich
          kontaktów Polan z Arabami (którzy jak wiadomo Wielbłądy lubią) we wczesnym
          średniowieczu (przy okazji można na nutce starego braterstwa urwać jakiś mały
          kalifacik). Tak więc jak widać Wielbłąd jest idealnym Kandydatem także ze
          względu na poprawność polityczną w każdej możliwej Nie-Za-Bardzo-Odległej-
          Przyszłości.
    • Gość: fazi Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! IP: *.hnet.net 15.07.02, 23:42
      proponuje moze na godlo ogorek kiszony, bosmy tak o niego walczyli w trakcie
      negocjacji i kazdemu polakowi kojarzy sie pozytywnie a flaga powinna byc w
      kolorze wody po ogorkach. takie to swojskie a jakie na kaca dobre (woda nie
      kolor)
      • Gość: smakosz ogórki plus kapusta IP: *.icpnet.pl 16.07.02, 10:40
        zgadzam się z ogóreczkami i kolorkami ale dodałbym do flagi frędzelki z
        kwaszonej kapusty, nich łopoczą na wietrze niczym skrzydła husarii, a poza tem
        jak jest ogórek to i beczka być musi, a jak jest beczka to i u nas kapuchy nie
        brakuje. Zdrowem narodem jesteśmy i szkorbut nam nie groźny!!!
        • Gość: Doradca Re: ogórki plus kapusta IP: *.tele2.pl 16.07.02, 12:36
          Proponuję Szanowna Gazeto niebieską gwiazdkę z dwiema niebieskimi pasami :(((
      • Gość: Polak Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! IP: *.camden.tds.net 16.07.02, 16:16

Godlo i flage pozostawmy w spokoju. Proponuje zmiany w slowach hymnu
        narodowego. Usunmy ... dal nam przyklad Bonaparte jak zwyciezac mamy. Usunmy
        obce nazwisko z naszego hymnu. Tym bardziej ze ten francuski karzel nie zrobil
        nic dobrego dla Polski no i prowadzil wojny zaborcze. Mysle ze I wojna swiatowa
        to wojna napoleona.
        Proponuje umiescic w hymnie ... dal nam przyklad Jan Sobieski jak zwyciezac
        mamy.
        • tato! Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! 16.07.02, 17:42
          Godło: Szary Młotek na Buraczanym Polu!!!!!
    • basia! Re: a może kura? 17.07.02, 08:51
      co? mogłby być?

po pierwsze: nie lata,ale to tylko świadczy o tym ,że mocno stoi na ziemi,a nie
      buja w obłokach.

po drugie: nawet ślepej kurze trafia się jakieś ziarno (optymistyczne hasło dla
      narodu w czasie kryzysu)

po trzecie: kura znosi czasami złote jajka (bardzo optymistyczne hasło!!!!)
    • Gość: Piort Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! IP: *.ppi / 192.168.1.* 17.07.02, 11:06
      Czemu by nie umieścić jako godła na fladze, najpopularniejszego przedmiotu w
      narodzie, butelki? Mógłby ją trzymać w szponach orzeł. Za hymn mogła by robić
      piosenka:" Przepijemy naszej babci domek cały.."
      • Gość: Niunia Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! IP: *.wind.pl 17.07.02, 12:36
        Kurka. Polaczki! Ze wszystkiego robicie se jaja! Zero świętości. Mamusię i
        tatusia też przemalujcie. A najlepiej róbcie to jak tylko wam sie znudzą.A CO!
    • Gość: miki Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.07.02, 16:52
      Tak się tu naczytałam i mam pomysła!!!! A może by tak mały misz - masz
      warzywno, symboliczno, historyczny. Więc może tak złote wielbłądy, kury,
      ogórki, kapusty na niebieskim tle z którego po bliższym przyjrzeniu wyłania się
      roześmiana twarz Andrzeja Leppera, jako symbol Polaka który wam jeszcze pokarze.
      • Gość: roro_ Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! IP: *.pkp.com.pl / 172.17.2.* 17.07.02, 17:50
        Zamiast twarzy Leppera proponuję dobroduszną, uśmiechnięta, przyjacielską,
        szczerą, piękną ... twarz świątobliwego O. Rydzyka.
        Na taką zmianę, to nawet szacowni, tradycyjni, prawdziwi Polacy się zgodzą.
    • Gość: @leks@ndr@ Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! IP: 213.192.66.* 19.07.02, 10:31
      A ja chcę żeby to był MIŚ... taki na miarę naszych możliwości.!
      Czuwaj!
    • Gość: mrb Puola i borówka IP: *.ntvk.com.pl 19.07.02, 14:38
      W języku fińskim Polska to Puola. To samo słowo "puola" oznacza w tym języku
      również Borówkę brusznicę. W naszym kraju mamy wspaniałe borówki (oczywiście
      nie tylko brusznice), dlatego też proponuję wprowadzić następujące zmiany:

1. Uznać nazwę "Puola", jako równoprawną z nazwą "Polska";

2. Dotychczasowe godło zamienić na wizerunek owocu borówki z fragmentem gałązki
      (proponuję jednak użyć tutaj zamiast brusznicy Borówkę czernicę - Vaccinium
      myrtillus);

3. Odpowiednio do tego wprowadzić flagę przedstawiającą niebieskie koło na
      zielonym tle.
      • Gość: +++IGNOR Re: Puola i borówka IP: *.dialog.net.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 19.07.02, 16:08
        Witam!

Proponuję barwy niebieskie i gwiazdę dawida,dla uczczenia żydów, ale też nieco
        czerwieni i swastykę ( dla uczczenia buddystów również), pozatem
        obowiązkowo:sierp i młot...

I symbl nowego postępu: prezerwatywa...

Pozdrawiam!

Ignorant

++++
        • Gość: viki2lav Re: Puola i borówka IP: 213.255.126.* 19.07.02, 16:54
          najpierw zrob sobie taki tatuaz na czole i torsie ponos dopoki ci sie nie
          znodzi, prezerwatywe tez i potem odpoweidz na to samo pytanie. nie rozumiem
          dlaczego robicie sobuie takie beznadziejne jaja z kraju nad brudna ale w koncu
          wisla, kraju ktorego jezyka nikt nie rozumie a moze to i lepiej, wtedy sami
          swoi sa prawdziwi, jesli chodzi o lepperow-rydzykow i inne molotowy to nalezy
          wiedziec ze kazdy kraj ma swojego reprezentanta wagi dennej. w itali poleca sie
          pana Bossi z cala jego padania. przypominam tez ze wszystko w zyciu jest
          mozliwe i ze niektore zyczenia sie spelniaja wiec zycze przyszlosci w krainie
          wielbladow, borowek i innych galimatiasow wielosmakowych oraz 100lejek - czytaj
          stulejek!
        • Gość: gorg Re: Proponuję nowe godło IP: 10.40.130.* 19.07.02, 16:59

Jakoś mi się tak wydaje, ze godło powinno budzić w POlakach optymizm. A kto
          ostatnio daje nam najwięcej powodów do radości?! Adam Małysz!!! Odwdzięczmy mu
          się zatem i do naszego tradycyjnego godła dodajmy nowy element. Niechaj orzeł
          biały, u szponów, narty ma, w pozycji "V"). Wszak Małyszek nasz mały, to nasz
          orzeł (biały):)
          Pozdrawiam
          • Gość: viki2lav Re: Proponuję nowe godło IP: 213.255.126.* 19.07.02, 17:15
            facet nizle smiga na poczte ale zeby zaraz zarazic nim bialego orla ty sie
            kolego puknij w czaszke palcami zlozonymi w litere v ktorej nasz jezyk
            ojczysty raczej nie uzywa wiec podwojnie dales plame ...
            • Gość: ja!ano Re: Proponuję nowe godło IP: *.sow.mil.pl / 192.168.1.* 01.08.02, 02:15
              Gość portalu: viki2lav napisał(a):

> ...litere v ktorej nasz jezyk
              > ojczysty raczej nie uzywa wiec podwojnie dales plame ...

Ad.
              Vanitas vanitatum
              autor: Daniel Naborowski

no comments
              &pozdro
          • Gość: 16lata Re: Proponuję nowe godło IP: *.chojnow.sdi.tpnet.pl 19.07.02, 23:59
            a ja bym zamiast orła dała bociana, w końcu ok.20 % wszystkich bocianów zyje w
            polsce a poza tym bociany przynoszą szczęście ( o dzieciach nie wspomnę :))))
            • grel2 Re: Proponuję nowe godło 20.07.02, 18:55
              bardzo słusznie - może od bociana w godle - więcej dzieci - koniec niżu
              demograficznego :)
              • Gość: kokot a jaka radość dla o. Rydzyka ;p IP: *.sow.mil.pl / 192.168.1.* 01.08.02, 02:17
    • Gość: Dreh Ryhu Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.02, 12:41
      Moim (nie)skromnym zdaniem godłem powinien być bejzbol a flaga w tszy paski
      powinna być. Najlepiej z dopiskiem "Republik of Abdibdas". Pozdrawiam
      wszystkih drehuf pozdrowieniem "CZE KOLEDZY, K...."
    • an-nah Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! 20.07.02, 16:08
      Moze by tak flagę w białe i czerwone paski? Przygotujmy
      się na przyszłą władzę...
      • Gość: Polak Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! IP: *.ipartners.pl 21.07.02, 23:36
        Flaga jest jaka jest. Jest nasza, polska, kochana. Wiec jej zmieniac nie przystoi. Wiec chyba zmienie forum.
        • Gość: Polak Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! IP: *.ipartners.pl 23.07.02, 23:36
          Czy nie ma nikogo, kto chcialby ze mna polemizowac?

Polak-czyli-ktos-kto-nie-chce-zmieniac-naszej-flagi-i-godla
          • Gość: ja!ano Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! IP: *.sow.mil.pl / 192.168.1.* 01.08.02, 02:32
            Gość portalu: Polak napisał(a):

> Czy nie ma nikogo, kto chcialby ze mna polemizowac?
            >
            > Polak-czyli-ktos-kto-nie-chce-zmieniac-naszej-flagi-i-godla

a ja jako pasjonat historii popolemizowałbym - na gruncie flagi Dln.Śl.
            ta kreatura made by p. Berny jest wręcz koszmarna
      • Gość: ech Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 30.07.02, 23:07
        an-nah napisała:

> Moze by tak flagę w białe i czerwone paski? Przygotujmy
        > się na przyszłą władzę...
        Masz na myśli jankesów z ich pasiastą flagą?
        • Gość: ja!ano Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! IP: *.sow.mil.pl / 192.168.1.* 01.08.02, 02:38
          a propos kto zgadnie kto to powiedział (z goryczą, powodowany wstydem), kiedy i
          w jakich okoliczościach (cytuję z pamięci - może niedokładnie ale sens właśnie
          taki):
          'Powinniśmy zamienić czerwone pasy na naszej fladze na czarne, a w miejsce
          gwiazd dać trupią czaszkę z dwoma piszczelami'

pozdro. intensywnego myślenia.
    • Gość: samanta Re: Zmieniamy godło i flagę! A co! IP: 5.2.1R1D* / *.kabel.telenet.be 31.07.02, 01:33
      Poniewaz Polska to kraj grzybow i grzyboran - chetnie widzialabym jakiegos
      pieknego prawdziwka juz nie mowiac o wspanialym muchomorze( lub kilku)
      Zawsze nie moge sie nadziwic jakie muchomory sa przesliczne !
      W dodatku zachowuja nasze barwy narodowe - ale zeby nie bylo nudno jak na
      fladze japonskiej , kanadyjskiej czy polskiej - powinno byc zielone tlo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka