Gość: Dragonfly IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.05, 10:43 To jest poważne pytanie, czy ważki kąsają ludzi? Miał ktoś przypadek, że ugryzła was ważka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oxycort Re: Czy ważki gryzą? 28.02.05, 11:03 Takiego mnie np. to nie ugryzła. Ale zapytam jeszcze brata w wojsku. Może one potrafią, ale nie chcą? W sensie, że konieczność mają nieuświadomioną? ~~ ox Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dragonfly Re: Czy ważki gryzą? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.05, 11:08 Bo ja z dzieciństwa pamietam, że pieknego słonecznego dnia nad jeziorem niebiesko-srebrna ważka nadleciała atakując podstępnie i niewdzięczna wbiła cos ostrego w moja ręke! (czy to było żądło czy zęby to kolejne pytanie) Ale inni ludzie twierdzą, że to niedorzeczne, że ważki nie gryzą. Odpowiedz Link Zgłoś
pieranka Re: Czy ważki gryzą? 28.02.05, 11:11 Może miał(a) miecz? Taki ważkowy, wiesz, specjalny. Odpowiedz Link Zgłoś
oxycort Re: Czy ważki gryzą? 28.02.05, 11:14 Ważki to drapieżniki, zdaje się. Może zatem podrapała tylko Ciebie? Normalnie. Pazurem. ~~ ox Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dragonfly Re: Czy ważki gryzą? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.05, 11:20 Drapiezniki?:o:o:o A czym się żywią? Ludzkim naskórkiem? Czy sa jakieś kosmetyki, które wyjątkowo im nie smakują? Odpowiedz Link Zgłoś
oxycort Re: Czy ważki gryzą? 28.02.05, 11:30 Nie lubią ciasta z zakalcem i koperkowej. Znaczy tak przypuszczam. No bo kto by lubił? ~~ ox Odpowiedz Link Zgłoś
pieranka Re: Czy ważki gryzą? 28.02.05, 11:32 klopsy w sosie koperkowym - fuuj! Rozumiem ważki, ze drapio Odpowiedz Link Zgłoś
gratule Re: Czy ważki gryzą? 28.02.05, 16:51 Jeżeli była niebieska i miała płaski brzuch , to samiec podobno niegryźliwy -- miasta.gazeta.pl/katowice/1,35053,4891.html Odpowiedz Link Zgłoś
oxycort Re: Czy ważki gryzą? 28.02.05, 17:04 A jeśli miała owłosione pośladki, znaczy też samiec i nie daj sobie wmówić, że jest inaczej. Uciekaj od takich. ~~ ox Odpowiedz Link Zgłoś
gratule Re: Czy ważki gryzą? - Nie wszyskie. 01.03.05, 15:03 Te z kudłatymi pośladkami łatwiej namierzyć , gdyż zjeżony włos w czasie lotu i przyspieszony ruch skrzydełek wydają charakterystyczny dźwiek,po których to oznakach poznać można , czy osobnik agresywnie nastawiony jest , czy przyjacielsko raczej :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: Czy watażki gryzą? Taak! IP: *.brucepower.com 28.02.05, 19:11 Na mnie rzucil sie kiedys watazka. Mial za soba cala watahe rownych sobie watazkow, wiec oddalilem sie w bezpieczne miejsce. Nie zdazyl mnie ugryzc ani uzadlic, ale zle mu z oczu patrzylo. Na wszelki wypadek radze unikac. Sio! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dragonfly Re: Czy watażki gryzą? Taak! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 10:25 Oh, najokroniejszy horror jaki mi się przydarzył - zostać zaatakowanym z ladu, wody i powietrza przez ważki! Na spływie kajakiem...w mazurkich klimatach, cisza, drzewa, woda, trzciny, bociany i dzikie kaczki, w wodzie ryby...a tu nagle: ATAK ważek wszystkich kolorow (zielone, niebieskie, pomarańczowe). Trzy razy o mal nie utonełam, non stop wpływałam w trzciny, no i z opalania były nici, bo cała droge wiosłowałam w kurtce :> A raz jeden "helikopter" usiadł mi na "dziobie" kajaka i wtedy doszło do zderzenia z pomostem. koszmar minionego lata! Odpowiedz Link Zgłoś
gratule Re: Czy watażki gryzą? Taak! 01.03.05, 14:16 Masz rację . Minionego lata okolice jezior M zaatakowały całe watahy ważek.Był to specyficznie zaplanowany masowy atak owadów.Olbrzymie partie tychże zostały zaimportowane przez niewiadomokogo i niewiadomoskąd (choć są pewne poszlaki).Przygotowano je w pośpiechu co spowodowało niedostateczną kontrolę techniczną i kilkaset stad wysłano z wadami produkcyjnymi.Żle wszczepione czipy nawigacji były przyczyną rozprzestrzenienia się po wszelkich zbiornikach wodnych i nietypowych plażach,a to np.Finlandia,fiordy norweskie,J.Komorze i Szeląg.Wadliwy okazał się także hormon wzrostu i agresji.Nastąpił więc niedorozwój skrzydeł i skurcz odwłoków kosztem wydłużenia ssawki atakującej.Wyglądem przypominały komary.Zaburzenia te sprawiły niespodziewane i zmasowane ataki na samotne żeglarki,grupowe wycieczki grzybiarzy(tu reakcja na bodżce zapachowe),jagodozbieraczy a także na nieme łabędzie.Z płyty DVD,która znajduje się w sejfie niejakiego J.U.nastąpiły przecieki , z których wynika iż te experymentalne owady reagować miały wyłącznie na kolor żółtopomarańczowy i zmasowanymi nalotami atakować firmę Skanska SA budującą z zapałem 12 kilometrowy odcinek ośmiopasmowej autostrady na trasie Kompocie - Przystawańce - Poluńce.Nieopublikowane jeszcze zdjęcia powiększonych odwłoków 2 owadów mają czarny nadruk z nieco zamazaną końcówką Wlady... PS - W jakim kolorze był dziób kajakowy i kurtka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dragonfly Re: Czy watażki gryzą? Taak! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.05, 08:42 Rzczywiscie, przedstawione przez Ciebie fakty są równie dokładne co prawdopodobne. Kurtka była co prawda koloru biało-błękitno-niebieskiego, jednakże kadłub kajaka był w odcieniach żółto-pomarańczowych. Należy tu wziąć pod uwagę zjawisko odbicia kajaka w tafli wody (spokojnej, niewzburzonej mazurskiej rzeczce), co spotęgowało ilość niebezpiecznych kolorów. Jak wiadomo również kapoki są z natury koloru ostro pomarańczowego. Mój kapok był ukryty pod kurtką (widac to taki naturalny ludzki odruch obronny), ale kapok osoby siedzącej za mną w kajaku był bardzo widoczny i on mógł przyciągać owe niebezpieczne hordy tych krwiożerczych owadów. Widzę teraz konieczność wystapienia do Ministra bezpieczenstwa z postulatem zmiany pomarańczowych kapoków na jaskrawo zielone. Odpowiedz Link Zgłoś
gratule Re: Czy watażki gryzą? Taak! 01.03.05, 14:51 No, jak śmiał on !! na Misia??(odważny być musiał on) Czy przypadkiem nie wracałeś z solarium lub od fryzjera i nie rzuciłeś niechybnie ku niemu powłóczystego spojrzenia może i nie drgała ci lewa powieka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Czy ważki gryzą? IP: *.dynamic-4-waw-k-2-0-0.vectranet.pl 09.08.21, 20:11 Ważki nigdy nie gryzą i nie konsają bo nie mają czym. Aparat gębowy przystosowany jest do łapania nałych owadów (much, komarów) A to co mają na końcu nie nie żądło tyklo aparat kupulacyjny. Samiec ma takie szczyce do podtrzymywania samicy. Nie należy je łapać w ręce bo można im uszkodzić szkrzydełka. Są pod ochoną gatunkową. Odpowiedz Link Zgłoś
mreck Re: Czy ważki gryzą? 08.11.21, 11:31 Aparat kopulacyjny powiadasz? Może więc tkwimy w mylnym błędzie co do ich zamiarów względem Dragonfly? Odpowiedz Link Zgłoś