Dodaj do ulubionych

Reklamy ksztalca

28.11.01, 21:12
Chcialem wszystkich ostrzec przed spozywaniem jugurtow "Smakija". Dzisiaj, w
reklamach TV, mialem okazje zobaczyc jak zachowuja sie ludzie po ich spozyciu.
Jakis mlody zdrowy mezczyzna juz po spozyciu jednej lyzeczki tego swinstwa
stracil kompletnie zainteresowanie plcia przeciwna. Mimo wyraznych zalotow,
mlodej supermodelce nie udalo sie zwrocic na siebie jego uwagi. Biedak
najwyrazniej zmienil orientacje seksualna. Podobne jest dzialanie Smakiji na
kobiety. Dwie kolezanki czekajace na dworcu kolejowym na pociag po spozyciu
jednego kubeczka jogurtu tak zaczely sie soba interesowac, ze kompletnie
zapomnialy o celu przybycia i pozwolily odjechac pociagowi! Tym jogurtem
powinna sie zajac jakas komisja zdrowia!!!
Obserwuj wątek
    • alterego Dopisek Alterego 28.11.01, 21:24
      Jesli ktos zna jeszcze inne reeklamy ostrzegajace przed niebezpiecznymi
      produktami - niech je tu koniecznie opisze. Dzieki!!
      • ignatz Re: Dopisek Alterego 28.11.01, 23:21
        Piwo Krolewskie - powoduje rozpad podstawowej komorki spolecznej zwanej rodzina
        media markt - ogolne zacmienie umyslu
        ogolnie wiekszosc reklam
        • alterego Reklamy ksztalca 30.11.01, 21:29
          Uwaga! Wzmogla sie fala kradziezy samochodow! W dzisiejszej reklamie BP
          pokazano oslupialych kierowcow, ktorym ukradziono ich pojazdy doslownie spod
          ich ...siedzen lub niemal na ich oczach. Zjawisko jest masowe i siega
          dziesiatkow czy setek tysiecy pojazdow w skali swiatowej. Wiadomo tylko, ze
          zwiazek ze znikaniem tych samochodow ma paliwo BP. Policja i uczeni probuja
          wyjasnic te zadziwiajace przypadki. Oczekujemy energicznych dzialan krajowych
          sluzb bezpieczenstwa!
          • 24thletter Re: Reklamy ksztalca 30.11.01, 21:37
            a mnie denerwuje reklama lenora (chyba). to ta ktora mowi ze 1ɱ. nie moge!
            normalnie jak patrze na tego malego kujonka to scyzoryk sam sie otwiera w mojej
            kieszeni (chociaz scyzoryka nie posiadam). i ten drugi bachor, ktory wyglada
            jakby mu sie kupe chcialo - 'prosze pani! ja mysle ze to prawda. moja mam uzywa
            lenora'. Jejku! 'artychow' od tej reklamy powinni rozstrzelac bez sadu.
            uff. ulzylo mi:)
            • rask Re: Reklamy ksztalca 01.12.01, 13:03
              To ja KANGOOR, ale. Mówiąc już o chłopcach, którym "coś" się chce, czytaj
              kupę. Siedzi koleś na kibelku, mina zadowolona jakby w kieszeń, a nie do WC
              narobił. Zachwycony aż miło, nawet musi spojrzeć, jak na prawdziwego mężczyznę
              przystało ( pamietacie film DYM, była o ty dyskusja, M.FOX ). Akurat mam TV w
              kuchni, zajadam śniadanko i jak widzę reklamę tych perfum do toalery, to od
              razu się odechciewa jeść ( nnniiiieeeee przy jedzeniu). Reklamy kształcą i
              pomagają w diecie. Dziękuję ci "essi dżonson".
              Smacznego
    • Gość: theo Re: Reklamy ksztalca IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.01, 00:28
      destrukcujne dzialanie imperialistycznych samochodow (a wlasciwie tloczkow) na
      stosunki damsko-meskie w reklamie chyba benzyny bp. a skoro jestesmy przy
      reklamach, moze ktos objasni mi reklame, ktora od pewnego czasu jest emitowana
      w radiowej "trojce" leci ona mniej wiecej tak:
      Mama zdziwionym glosem mowi do dziecka:
      "jaki piekny slon! woz strazacki!"
      klocki lego twym kolega, czy cos takiego...
    • Gość: KANGOOR Re: Reklamy ksztalca IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 01.12.01, 08:45
      Jest reklama jakiegoś jogurtu. Występują : dwie truskawki, słońce, zielony
      krzaczek. Pada pytanie, które zawsze mnie rozbraja. Kim chciałabyś zostać gdy
      będziesz już dorosła ( rozmowa dwóch truskawek!!!! )??? I tu jaka może być do
      cholery odpowiedź?? Gruszką, ananasem a może niskopiennym ogórkiem??? Ludzie
      bezbłedna reklama. O marzeniach ( spełnionych ??? ) truskawek. Reklamy kształcą.
      • alterego Re: Reklamy ksztalca 01.12.01, 11:57
        Powien ci szczerze Kangoor, ze ta reklama tez mi utwila w pamieci i mialem juz
        ochote ja tu zamiescic, gdybys tego nie zrobil. Zastanawiajaca jest filmowa
        wizja marzen dorastajacej truskawki. Trafia w nich do jogurtu, potem wraz z nim
        jest jakby wessana do jakiegos otworu (gebowego?)przeciska sie w szalonym
        tempie przez jakis labirynt (jelita?) i na koncu wpada do wielkij czarnej dziury
        (?). Wniosek stad taki,ze najbardziej ksztatalcace sa reklamy jogurtow i paliw
        samochodowych.
        Theo! Klocki Lego zawsze byly dla mnie zbyt madre - i drogie - dlatego nawet
        nie probuje szukac logiki w tej reklamie.

Proponuje obejrzec jeszcze jedna ksztalcaca reklame, tym razem MBanku. Zaczyna
        sie widokiem nadmorskiej plazy(!). Brzegiem morza spaceruje facet, na pierwszy
        rzut oka widac, ze po przejsciach. Niby w garniturze ale rozchelstany krawat
        pod szyja i kilkudniowy zarost. Facet idzie boso, nawet bez skarpetek! Ale to
        nie zlodziej, ktoremu byly prezydent wymierzyl sprawiedliwosc. Temu biedakowi
        MBank dal wolnosc. No coz - przynajmniej nie oszukuja jakie maja zamiary wobec
        klientow. Tylko, ze ktos madry powiedzial - "wolnosc bez pieniedzy jest jak
        tancerka bez nogi". OGLADAJCIE REKLAMY! NAPRAWDE WARTO!
    • Gość: theo Re: Reklamy ksztalca IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.01, 15:57
      jeszcze jedno- zbawienny wplyw szamponu Nivea Hare Care (czy cos takiego) na
      problemy wspolczesnych kobiet po dwudziestce. magiczne wlasciwosci szamponu
      potrafia wyprowadzic kobiete z glebokiej depresji spowodowanej fatalnym stanem
      wlosow, ktora na pewno doprowadzi ja do samobojstwa. sprawia to, ze szampon ten
      jest lepszy od prozacu. przed obejrzeniem reklamy zapytaj lekarza, czy wolno ci
      to zrobic. pzdr
      • Gość: gorguś Re: Reklamy ksztalca IP: *.icpnet.pl 03.12.01, 14:41
        Kółko gospodyń wiejskich siedzi w gabinecie jakiegoś centrum badania opinii
        rynku i... nie widzi żadnej różnicy!!! W każdym razie aż 87 % nie widzi. Gdyby
        dodać do tej reklamy fakt, że aż 80% społeczeństwa nie rozumie znaczenia
        słowa "inflacja" to wyszłoby na jaw do kogo ta reklama jest skieorwana. Drogie
        Panie: nie dajcie sobą pomiatać! Nie kupujcie tych wszystkich ,,kształcących"
        i sprytnych proszków, może wówczas ich producenci (i copywriterzy) wysilą się
        na coś rozumniejszego...
        Pozdrawiam
      • Gość: gorguś Re: Reklamy ksztalca IP: *.icpnet.pl 03.12.01, 14:52
        Reklama batonika "3 bit" dostała w piątkowej Wyborczej skorupę, więc już nie
        będę się dodatkowo znęcał. Natomiast kształcącą zdaje się dla mnie być reklama
        NOM-u czyli międzymiastowej 1044, z której jasno wynika... no właśnie! O co tu
        k... chodzi?! Że niby jak słynny Pałac Kultury zacznie latać to coś się w kraju
        zmieni? Może nie będzie już zachlanych buraków podobnych do tych z reklamy
        (zestawienie buraków z pałacem "nauki i kultury" też chyba nieco bez sensu)? A
        może potanieją rozmowy międzymiastowe (choć przytaczana reklama nic o tym nie
        wspomina)? A może pojawią się w końcu reklamy, które będą miały sens? Choć z
        drugiej strony to wcale nie takie łatwe reklamować coś, co nie ma żadnych
        walorów. Jak mawiali starożytni filozofowie: "Nie da się zrobić czekolady z
        g..."
        Pozdrawiam
        • alterego Re: Reklamy ksztalca 03.12.01, 20:54
          Moze w tej reklamie chodzi o to, ze szybciej Palac Kultury pofrunie w
          powietrze, niz u nas beda tanie rozmowy telefoniczne? :-)
          Kojarzycie reklame sera Camamber zaczynajaca sie slowami: "Kiedys zawsze musi
          byc ten pierwszy raz"? Jest to fakt oczywisty dla mlodej(?) dziewczyny z
          reklamowki. Wiec jak sie przygotowala do aktu inicjacji seksualnej? Zaopatrzyla
          sie w ser Camamber! Do glowy by mi nie przyszlo, ze ma on wlasciwosci
          antykoncepcyjne! Chyba, ze to afrodyzjak. Po chwili oczekiwania przychodzi do
          dziewczyny jej przyszly kochanek. Widac, ze dziewczyna dobrze sobie wybrala
          instruktora pierwszych krokow w ars amanti. Ten wyuzdany zbereznik przyniosl ze
          soba prawie polmetrowa bagietke i... tez serek plesniowy. Niech mi ktos
          wytlumaczy jak sie go stosuje - zewnetrznie czy wewnetrznie i w jakim celu.
          • Gość: dzieciak Re: Reklamy ksztalca IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 03.12.01, 23:53
            pomijajac juz aspekt seksualny tej reklamowki:) popatrzcie jak ona jest
            beznadziejnie zrobiona. zawsze mnie zastanawialo, jak to opakowanie sera nie
            wypadnie facetowi z torby. chyba jakimis plastrami to przymocowali. nie wiem
            jak Was, ale mnie takie wpadki to troszke raza.
            dzieciak aka 24thletter aka starszak aka X
            • alterego Re: Reklamy ksztalca 04.12.01, 22:58
              A mnie zastanawia z kolei, jak im sie udaje w tych reklamach tak zgrabnie,
              jednym ruchem, otworzyc kubek z jogurtem lub topionym serkiem, albo foliowe
              opakowanie chrupek bez uzycia zebow (zauwazyliscie jakie sa zawsze rowniutkie
              brzegi otwartych torebek?) a juz calkiem niepojete jest dla mnie jak oni od
              niechcenia otwieraja butelki z Pepsi i Coca Cola i w ogole nie wylewa im sie
              piana z butelek. Mnie to sie chyba nigdy nie uda, odmieniec jestem, czy co? :-)
            • Gość: theo Re: Reklamy ksztalca IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.01, 23:33
              Gość portalu: dzieciak napisał(a):

> zawsze mnie zastanawialo, jak to opakowanie sera nie
              > wypadnie facetowi z torby.

ja tez! ja tez!!! ;)
          • Gość: anni Re: Reklamy ksztalca IP: *.ima.pl 06.12.01, 13:11
            alterego napisał(a):

> Moze w tej reklamie chodzi o to, ze szybciej Palac Kultury pofrunie w
            > powietrze, niz u nas beda tanie rozmowy telefoniczne? :-)
            > Kojarzycie reklame sera Camamber zaczynajaca sie slowami: "Kiedys zawsze musi
            > byc ten pierwszy raz"? Jest to fakt oczywisty dla mlodej(?) dziewczyny z
            > reklamowki. Wiec jak sie przygotowala do aktu inicjacji seksualnej? Zaopatrzyla
            >
            A mi sie najbardziej w tym podoba to, co zapewne nastapilo pozniej, a czego nie
            pokazali: Dziewczyna caluje gostka, a przeciez wczesniej jadla ten serek, a on
            robi dzielna mine, probujac sie nie skrzywic..
            Zaiste, do dobrego przygotowania sie do 'tego pierwszego razu' nalezy zjedzenie
            wczesniej serka (moze tez byc cebula lub czosnek, jak nie ma akurat serka).
            Madra to ta dzioucha nie jest.

> sie w ser Camamber! Do glowy by mi nie przyszlo, ze ma on wlasciwosci
            > antykoncepcyjne! Chyba, ze to afrodyzjak. Po chwili oczekiwania przychodzi do
            > dziewczyny jej przyszly kochanek. Widac, ze dziewczyna dobrze sobie wybrala
            > instruktora pierwszych krokow w ars amanti. Ten wyuzdany zbereznik przyniosl ze
            >
            > soba prawie polmetrowa bagietke i... tez serek plesniowy. Niech mi ktos
            > wytlumaczy jak sie go stosuje - zewnetrznie czy wewnetrznie i w jakim celu.

• Gość: kiciaf Re: Reklamy ksztalca 1044 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.12.01, 09:48
      wczoraj jednym okiem widziałam taką reklamę 1044. jednym okiem przyznaję i
      tylko raz. Ale jedno mi się w niej niezwykle podobało. Odlatujący jak rakieta
      pałac kultury. Tylko kto mi zagwarantuje ze jak będę dzwonić przez 1044 to on
      rzeczywiście odleci?
      I co za potworki postawią na jego miejscu?
    • suzume Re: Reklamy ksztalca 05.12.01, 13:36
      A mnie to się podobała taka jedna, nadawana już jakiś czas temu, o dwóch
      laskach wędrujących przez pustynię. Jedna narzekała na upały, ale paradowała w
      długich spodniach, bo nie miała jak nóg ogolić. Oczywiście był happy end, bo
      mądrzejsza koleżanka ją poratowała jakimś super cudem depilacji.
      Tak się zastanawiam dla kogo one się tak depilowały? Dla wielbłądów?
      • woytas Re: Reklamy ksztalca 05.12.01, 13:38
        dla mnie hitem sa i pozostane pierwsze z reklam prezentowanych w tvp - reklama
        prusakolepu i sokow z commindexu. a pozatym jestem idiota bo nie korzystam z
        promocji media markt...
        • Gość: AHA Re: A z sufitu kapu, kapu.... IP: 194.92.239.* 05.12.01, 14:06
          O co chodzi w tej reklamie gdzie woda kapie z sufitu do jakiejs pralki ... i ze
          niby latwiej wkladac i wykladac... Jakas para siedzi na kanapie. Nic z tego nie
          kapuje.
      • Gość: anni Re: Reklamy ksztalca IP: *.ima.pl 06.12.01, 13:15
        suzume napisał(a):

> A mnie to się podobała taka jedna, nadawana już jakiś czas temu, o dwóch
        > laskach wędrujących przez pustynię. Jedna narzekała na upały, ale paradowała w
        > długich spodniach, bo nie miała jak nóg ogolić. Oczywiście był happy end, bo
        > mądrzejsza koleżanka ją poratowała jakimś super cudem depilacji.
        > Tak się zastanawiam dla kogo one się tak depilowały? Dla wielbłądów?

A mnie najbardziej w tym zastanawia, jakim cudem ona sobie to tak odlepila latwo
        od piszczeli, czy ktos tego probowal uzywac? Ja tak, i zareczam, ze potem
        wszystko sie lepi niemozebnie, a nozki nadal wesolo zarosniete:))

• basia! Re: Reklamy ksztalca 05.12.01, 14:51
      Tak w tej chwili przypomniałam sobie o reklamie (nie wiem Babci czy soku?) W
      każdym razie owa Babcia bardzo się trudzi(i jaki chytry uśmieszek ma na twarzy-
      bestyjka!) i odkleja naklejki z soku (sklepowego), a potem na te same butelki
      nakleja etykietę przygotowaną wcześniej (przez samą siebie?) ,że to niby
      babciny soczek.
      W następnej scence powinni pokazać jak wnuczek podrabia akcyzę ,przykleja do
      przemycanego bimbru.
    • Gość: daag Re: Reklamy ksztalca IP: *.*.*.* 06.12.01, 12:44
      w gruncie rzeczy to jesteście fajni... ;o)
    • dlugopis Re: Najlepsza reklama 06.12.01, 14:45
      Dla odmiany przytocze najlepsza reklame jaka w zyciu widzialem.
      Zblizenie na duzy staromodny budzik. Budzik dzwoni. Ciecie i tablica
      reklamowa. "Juz nigdy go nie uslyszysz. Narodowa loteria brytyjska".
      Calosc trwa okolo 10-12 sekund. Reklama pochodzi z lat 60-ych.
      Pozdrowionka
      • dzieciak_ Re: Najlepsza reklama 06.12.01, 15:06
        a z polskich reklam najlepsze, wedlug mnie, to spoty frugo. taka powinna byc
        reklama: prosta, smieszna czyli zwracajaca uwage. zastanawiam sie tylko skad
        oni biora takich cieciow do reklamowek;)
      • radzio_pl Re: Najlepsza reklama 06.12.01, 18:31
        dlugopis napisał(a):

> Dla odmiany przytocze najlepsza reklame jaka w zyciu widzialem.
        > Zblizenie na duzy staromodny budzik. Budzik dzwoni. Ciecie i tablica
        > reklamowa. "Juz nigdy go nie uslyszysz. Narodowa loteria brytyjska".
        > Calosc trwa okolo 10-12 sekund. Reklama pochodzi z lat 60-ych.
        > Pozdrowionka

Mi za to najbardziej podobają się reklamy TESCO's z tą babeczką przypominającą
        Hiacyntę z "Keeping Up Apperances" ("Co ludzie powiedzą")- mają tego całą serię i
        każda część jest śmieszna ;)

• alterego Re: Najlepsza reklama 06.12.01, 21:32
          Skoro tak wam brakuje dobrych reklam - znalazlem dla was cos specjalnego. Tekst
          pochodzi z reklamy zamieszczonej w "Kuryerze Literacko-Naukowym", dodatku
          do "Kuryera Codziennego" z 25 grudnia 1926 roku. Oto on:

5.000 ZL. NAGRODY SMAKOSZOWI
          ktory udowodni, ze istnieja lepsze i smaczniejsze
          czekolady i torciki, jak firmy
          PISCHINGER i Ska
          Do nabycia we wszystkich sklepach

No coz, przed wojna wszystko bylo lepsze, tylko nie copy writerzy ;-)))
    • sir_psycho_sexy prosze o usmiech 07.12.01, 09:55
      jesli ktos tak sie do ciebie zwroci - nigdy nie odpowiadaj usmiechem - TAK
      ZACZYNA SIE PROCHNICA!!!.
      to moj wniosek z puszczanej jakiejs czas temu reklamy pasty do zebow
      (traktowala generalnie o jakichs mikroubytkach)
      szalony naukowiec wykorzystal naiwnosc dziennikarki (pamietacie jej wyraz
      twarzy jak pytala "To skad wiadomo ze istnieja?") i wzamian za szczery usmiech
      zafundowal jej atak mikroubytkow i pewnie innych wychodowanych przez siebie w
      tajnym laboratorium mikrobow ktore spowodowaly u niej niespotykanej skali
      prochnice. skandalicznym brakom w uzebieniu zapobiec moze jedynie antidotum
      sprzedawane pod niewinna postacia pasty do zebow. ta jednak nafaszerowana jest
      kolejnymi wynalazkami szalonego doktora.

jaki bedzie ciag dalszy? kto za tym stoi?

dowiecie sie wkrotce.
    • Gość: Lobelia Re: Reklamy ksztalca IP: 195.187.102.* 07.12.01, 12:59
      A dla mnie rekordem jest reklama pumeksu sprzed
      kilkunastu lat. Na plażę morze wyrzuca kolorowe
      pumeksy i słychać głos mówiący z powagą i
      zaangażowaniem "Najcenniejszy z kamieni - PUMEKS". Nie
      wiecie przypadkiem jak tam ostatnio pumeks na giełdach
      swiatowych stoi? ;)
      • alterego Re: Reklamy ksztalca 07.12.01, 15:57
        Wczoraj nadzialem sie na reklame Nescafe Gold. Kojarzycie? Gospodarz domu pyta
        gosci - "Czy sa jakies zyczenia co do kawy?". Dobrze wychowany gosc odpowie
        niesmialym glosem, ze jesli to nie sprawi fatygi, to moze rozpuszczalna, albo
        ze smietanka... ale, jak na kazdym przyjeciu, znalazla sie jakas kompletnie
        niewychowana zakala, ktora zanim ktokolwiek pomyslal nad odpowiedzia,
        wyskoczyla z "koncertem zyczen". I to jakich! Czy dobrze wychowany gosc moglby
        stawiac tak wygorowane wymagania gospodarzom - niczym kelnerowi w kawiarni?! A
        w dodatku, pipa wredna, nawet nie powiedziala czy chce z cukrem czy bez!
        • sir_psycho_sexy Re: Reklamy ksztalca 07.12.01, 16:29
          mogl jej dac taka po turecku w szklance ze spodkiem - zobaczylaby co to hard-
          core ( i nutka dekadencji)
          • Gość: gorguś Re: Reklamy ksztalca IP: *.icpnet.pl 07.12.01, 16:47
            Mógłbym poutyskiwać na reklamy telewizji regionalnej (poznańskiej zwłaszcza, bo
            z autopsji). Z reguły jest to beznadziejne zdjęcie z beznadziejnym komentarzem,
            a cały spot trwa (o zgrozo) 30 sekund. Proponowałbym w zamian (nierzadko
            tańszy) pięciosekundowy spot, ale z sensem lub humorem. Cokolwiek by nie mówić
            na temat reklamy pop-a z babą wchodzącą do swojej budy i strzelającą gest
            solidarności - mnie rozwaliła. Jest tak głupia, że aż smieszna. A 5-sekundówka
            Maklera? Facet klepie się wodą po goleniu po twarzy, sąsiedzi też, co daje
            efekt bitego brawa. Brawo!!! Co do reklam Frugo (i Tepsy onegdaj) to zasługa
            przede wszystkim odważnych brand managerów i prezesów tych firm. Copywriterzy z
            reguły mają dobre pomysły, których nikt nie odważa się reAlizować, stąd taka
            posucha na rynku reklam. Abstrahuję od reklam "Biura Ogłoszeń" z Polonii 1.
            Praca dla każdego, ciekawe źródło zarobkowania. Zadzwoń 0-70-033......
            Pozdrawiam...
            • Gość: Lobelia Re: Reklamy ksztalca IP: 195.187.102.* 07.12.01, 18:58
              Gość portalu: gorguś napisał(a):

> Mógłbym poutyskiwać na reklamy telewizji regionalnej
              Zgadzam się, w Wa-wie (WOT) też są beznadziejne, jak nie
              z tej epoki. Przydługa i drętwa gadanina, beznadziejny i
              koszmarnej jakosci obraz (przeważnie kiepska fotografia
              robiona idiotkamerą), absolutnie żadnego pomysłu. Albo
              kuriozalne filmiki typu "Megal - bezpieczny swiat bez
              krat"
          • alterego Re: Reklamy ksztalca 07.12.01, 17:10
            sir_psycho_sexy napisał(a):

> mogl jej dac taka po turecku w szklance ze spodkiem - zobaczylaby co to hard-
            > core ( i nutka dekadencji)

:-D)))
        • radzio_pl Re: Reklamy ksztalca 07.12.01, 19:52
          alterego napisał(a):

> Wczoraj nadzialem sie na reklame Nescafe Gold. Kojarzycie? Gospodarz domu pyta
          > gosci - "Czy sa jakies zyczenia co do kawy?". Dobrze wychowany gosc odpowie
          > niesmialym glosem, ze jesli to nie sprawi fatygi, to moze rozpuszczalna, albo
          > ze smietanka... ale, jak na kazdym przyjeciu, znalazla sie jakas kompletnie
          > niewychowana zakala, ktora zanim ktokolwiek pomyslal nad odpowiedzia,
          > wyskoczyla z "koncertem zyczen". I to jakich! Czy dobrze wychowany gosc moglby
          > stawiac tak wygorowane wymagania gospodarzom - niczym kelnerowi w kawiarni?! A
          > w dodatku, pipa wredna, nawet nie powiedziala czy chce z cukrem czy bez!

W tej reklamie podoba mi się jedno:
          Jak ta bebeczka wygłasza ten swój koncert życzeń gospodarz ma minę jakby właśnie
          dostał bolesnej erekcji...
    • woytas Re: Reklamy ksztalca 07.12.01, 18:25
      no a co powiecie o ogloszeniu - "zaluzje na telefon"... ?
    • Gość: Lobelia Re: Reklamy ksztalca IP: 195.187.102.* 07.12.01, 19:08
      Jeszcze jedno - było tu już o beznadziejnym obrazie
      kobiety w reklamach srodków czystosci. Ale zwróćcie
      uwagę, jak tam są przedstawieni panowie! Przede
      wszystkim mężczyzna, czegokolwiek by nie robił (gra w
      tenisa, karmienie dziecka, przygotowywanie jedzonka),
      to obowiązkowo musi się uswinić od stóp do głów. Do
      co brudniejszych prac obowiązkowo wkłada najbardziej
      reprezentacyjne ciuchy, najchętniej białe. Natomiast
      wynalazek pralki i proszku do prania kompletnie
      przeoczył i bez kochającej małżonki bezradny byłby jak
      dziecko. Toteż małżonka ta z ohydnym pobłażliwym
      usmieszkiem kiwa nad nim głową i traktuje go
      jak niedorozwoja, na poziomie psa i nieletnich
      dzieciątek. Nóż się w kieszeni otwiera!
      • alterego Re: Reklamy ksztalca 08.12.01, 15:11
        Oj i mnie sie noz w kieszeni tez otwiera po obejrzeniu reklamy dla wyzszych
        sfer, czyli "Oleju Kujawskiego z pierwszego tloczenia". Mala ksiezniczka siedzi
        w klimatyzowanej bryce i przyglada sie od niechcena uciemiezonemu ludowi
        pchajacemu sie do tramwaju jak za dawnych, socjalistycznych, czasow. Mama z
        arystokratyczna rezerwa tlumaczy malemu tepakowi, jaka jest roznica miedzy
        tloczeniem oleju a tlokiem w tramwaju. Szkoda, ze jeszcze nie porownano
        wyciskania pomaranczy z uciskiem ludu pracujacego, toby dopiero byla ksztalcaca
        reklama. No coz, wiedzialem, ze wyzsze sfery zyja w kompletnej izolacji od
        motlochu, wiec nieznane im sa szczegoly szarej rzeczywistosci, ale nigdy bym
        nie pomyslal, ze oni robia sami zakupy. Myslalem, ze od tego maja sluzbe.

P.S. Przy okazji tloku przypomnial mi sie dowcip abstrakcyjny:
        Wpada benzyna do cylindra.
        - E tam! Taki tlok...
        I wypadla.
        :-)
    • behemod Re: Reklamy ksztalca 09.12.01, 17:54
      Tak napisal gorguś:Natomiast kształcącą zdaje się dla mnie być reklama
      NOM-u czyli międzymiastowej 1044, z której jasno wynika... no
      właśnie! O co tu
      k... chodzi?! Że niby jak słynny Pałac Kultury zacznie latać to
      coś się w kraju
      zmieni? Może nie będzie już zachlanych buraków podobnych do tych
      z reklamy
      (zestawienie buraków z pałacem "nauki i kultury" też chyba nieco
      bez sensu)? A
      może potanieją rozmowy międzymiastowe (choć przytaczana reklama
      nic o tym nie
      wspomina)? A może pojawią się w końcu reklamy, które będą miały
      sens? Choć z
      drugiej strony to wcale nie takie łatwe reklamować coś, co nie
      ma żadnych
      walorów. Jak mawiali starożytni filozofowie: "Nie da się zrobić
      czekolady z

Chyba bede pierwsza osoba,ktora wezmie w obrone reklame NOMu(i nie dlatego-i tu
      uwaga-ze zostala nagrodzona krysztalem[!]w "Telewizyjnej"),ale dlatego,ze iles
      osob pastwilo sie nad nia.A nie bardzo rozumiem dlaczego.Przeciez jest tam
      kapitalna gra slow,swietna gra konwencja.Odlatujacy Palac Kultury to metafora
      tego,ze cos,co do tej pory wydawalo sie nierealne(tak jak to,ze w koncu ktos
      zacznie zbijac monopol TP S.A.)w koncu staje sie faktem.Przeciez niemal kazdy
      marzy o wyburzeniu tego socrealistcznego molocha,ale wiadomo-ze na marzeniach
      sie skonczy.Az tu nagle prosze-widzimy jednak,ze cos dalo sie z tym
      zrobic.Nierealnym jeszcze do niedawna byl pomysl,aby korzystac z uslug innych
      niz te swiadczone przez "tepse".Ale jednak dzis jest to jak najbardziej mozliwe.
      Poza tym(tu do Alterego)-reklama Samijii,ktora wymieniles to jest naprawde
      swietna reklama.Jej atutem jest wlasnie niepretensjonalna gra z konwencja,to,ze
      jest niejednoznaczna(jedni pomysla-tak jak Ty-ze zmienil orientacje,inni
      jeszcze na cos innego wpadna).O to wlasnie chodzi w reklamie-by nie byla
      ulizana do bolu,nudna i sztampowa,ale zeby bawila sie z widzem,przy okazji
      promujac produkt.
      Miala prawo sie Tobie nie podobac,jesli lubisz,gdy w reklamie wylozone jest
      wszystko od poczatku do konca,gdy jestes konserwatywnym obronca narodowych
      wartosci i zasad moralnych itd.(a propos Samakijii i ewentualnej zmiany
      orientacji)
      W bardzo podobnym stylu byla nagrodzona zreszta reklama Visir(bawiacy sie na
      sniegu chlopcy).Idac Twoim tropem rozumowania moznaby bylo przyczepic sie,ze
      reklama promuje niewlasciwy sposb zabawy(po przeciez dostanie sniezka w oko
      moze skonczyc sie kalectwem);czy reklama Radia Zet,w ktorej facet dostaje
      czajnikiem po glowie(przemoc w rodzinie).
      I jeszcze jedno-poziom realizacji reklamy(Serek Camamber i nie wypadajace
      opakowanie tego serka z torby)trzeba wyraznie odroznic od jej wartosci
      merytorycznej czy strony wizualno-operatorskiej(i tu znow pewne zaskoczenie
      bedzie prawdopodobnie dla Was,ale reklama ta zdobyla nagrode na Effie).
      • Gość: WhatsMyN Re: Reklamy ksztalca IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.12.01, 18:15
        Myślałem, że tylko ja wiem jak zaczyna się próchnica ;o) psychosexy też wie! :)
        Ostatnio, natychmiast po okazałym zwycięstwie Małysza, natchniony koleś od
        nivea dla kolesi mówi:
        "dzięki lepszej pielęgnacji, to ja jestem prawdziwym zwycięzcą!"
        reklama ta kończy się refleksją na temat praw fizyki:
        "...moja skóra jest IDEALNIE gładka, dlatego tak trudno mi się oprzeć..." :)
        • mureida Re: Reklamy ksztalca 29.12.01, 19:22
          nie do pobicia jest: "bo każdy czlowiek ma dwa oblicza" po jej
          obejrzeniu 'starszyzna plemienia' dokladniej zaczela sie przygladac nieletnim w
          rodzinie...
      • alterego Re: Reklamy ksztalca 09.12.01, 20:22
        Behemod! To wszystko co napisales, ma jak najbardziej sens i pewnie to prawda,
        albo tylko czesc prawdy. Pamietaj aby na tym forum nigdy nie brac na 100%
        poważnie tego co pisze. Na plazy pozwalam sobie na odrobine luzu i zabawy "z
        lekka nuta dekadencji" ;-)
        Co do reklam, to na pewno sa robione przez fachowcow od mediow, psychologii
        spolecznej i marketingu. Te wszystkie sily sa zaprzagniete po to tylko, aby za
        pomoca reklamy na bardzo wysokim poziomie wmowic nam to co oni chca, abysmy -
        bron Boze - nie kierowali sie swoim rozumem i ocena. Czyli zeby zrobic z nas
        idiotow, ktorzy beda kupowac w Media Markt a nie gdzie indziej. Takie jest moje
        odczucie a ten watek jest proba odreagowania na te co "wredniejsze" i podstepne
        chwyty reklamowe, chociaz z punktu widzenia fachowcow sa na wysokim poziomie i
        moga zdobyc wiele nagrod na branzowych festiwalach i targach. Z natury jestem
        przekorny i dlatego bede omijal Media Markt, Olej Kujawski na polkach
        sklepowych i nie bede co miesiac zmienial proszku do prania i pasty do zebow.
        Pozdrawiam!!
      • Gość: gorguś Re: Reklamy ksztalca IP: *.icpnet.pl 10.12.01, 17:18
        behemod napisał(a):

.Odlatujacy Palac Kultury to metafora
        > tego,ze cos,co do tej pory wydawalo sie nierealne(tak jak to,ze w koncu ktos
        > zacznie zbijac monopol TP S.A.)w koncu staje sie faktem.Przeciez niemal kazdy
        > marzy o wyburzeniu tego socrealistcznego molocha,ale wiadomo-ze na marzeniach
        > sie skonczy.Az tu nagle prosze-widzimy jednak,ze cos dalo sie z tym
        > zrobic.Nierealnym jeszcze do niedawna byl pomysl,aby korzystac z uslug innych
        > niz te swiadczone przez "tepse".Ale jednak dzis jest to jak najbardziej mozliwe
        > .
        > Poza tym(tu do Alterego)-reklama Samijii,ktora wymieniles to jest naprawde
        > swietna reklama.Jej atutem jest wlasnie niepretensjonalna gra z konwencja,to,ze
        > jest niejednoznaczna(jedni pomysla-tak jak Ty-ze zmienil orientacje,inni
        > jeszcze na cos innego wpadna).O to wlasnie chodzi w reklamie-by nie byla
        > ulizana do bolu,nudna i sztampowa,ale zeby bawila sie z widzem,przy okazji
        > promujac produkt.
        > Drogi Behemodzie! Zdaję sobie sprawę z tego, że Pałac kultury to metafora itd.,
        ale pewne reklamy mają prawo mi się nie podobać (zarówno te
        nagradzane "kryształami w telewizyjnej" czy nagrodami na Effie). Tak samo jak nie
        podobają mi się niektóre reklamy sprzedawane "jako najlepsze" w branżowym,
        niemieckim czasopismie "Archieve" i w "Briefie". Nie zawsze też zgadzam się z
        negatywnymi opiniami na temat niektórych reklam, które z kolei mi się podobaja,
        ale nie oznacza to, że będę atakował osoby posiadające poglądy odmienne od moich.
        Jeżeli poglądy te przedstawione są w sposób żartobliwy, to już na pewno nie. A
        tak (zdaje mi się) przecież przedstawił reklamę Smakii alterego. Jeżeli do humoru
        podchodzi się z nerwami, to często świadczy o braku humoru lub nieumiejętności
        zrozumienia. Jako ciekawy przykład takiego "niedogrania" polecam wątki "Harry
        poker - nie jest zakałą" itp. na niniejszym forum. Żart Wojciecha Manna
        nienajlepiej zrozumiany wywołał tu potworną aferę. Więcej wyrozumiałości do
        odmiennych poglądów życzę zatem i pozdrawiam:)
      • Gość: Anda Re: Reklamy ksztalca IP: 213.25.71.* 12.12.01, 16:52
        a Ty pracujesz w mccann?
    • behemod Re: Reklamy ksztalca 10.12.01, 15:44
      >>Pamietaj aby na tym forum nigdy nie brac na 100%
      poważnie tego co pisze. Na plazy pozwalam sobie na odrobine luzu
      i zabawy "z
      lekka nuta dekadencji" ;-)>>

Wydawalo mi sie,ze doskonale zdaje sobie sprawe(tak mnie sie przynajmniej do
      tej pory wydawalo)ze specyfiki forumowej plazy.Ale chyba trzeba bedzie cos w
      swojej glowie zweryfikowac.Wydawalo mi sie bowiem,ze to tematy poszczegolnych
      watkow sa"z przymruzeniem oka",ale wypowiedzi na tych watkach sa serio(pod
      wzgledem merytorycznym;wiadomo przeciez,ze styl[nie tresc]moze byc adekwatna
      czyli zartobliwa do samego tematu).A tu sie okazuje,ze wypowiedzi sa rwniez z
      przymruzeniem.Ok-niech bedzie i tak.Ale szkoda wielka bo w ten sposob wszystko
      trzeba bedzie brac w cudzyslow.A przeciez chyba nie o to chodzilio tworcom tego
      forum...Ale moze sie myle..?

>>Co do reklam, to na pewno sa robione przez fachowcow od
      mediow, psychologii
      spolecznej i marketingu. Te wszystkie sily sa zaprzagniete po to
      tylko, aby za
      pomoca reklamy na bardzo wysokim poziomie wmowic nam to co oni
      chca, abysmy -
      bron Boze - nie kierowali sie swoim rozumem i ocena. Czyli zeby
      zrobic z nas
      idiotow>>
      To pewnie jedna,ale nie jedyna funkcja reklamy.Zwroc uwage,ze ostratnio
      odchodzi sie od promowania samego produktu,ale utrwala sie marke.Chodzi o
      tzw.rozpoznawalnosc marki(temu wlasnie sluzy przytoczona np.reklama proszku
      Visir czy niektore reklamy Plusa).Zleceniodawcy reklamy czyli producentowi
      produktu,ktory jest reklamowany nie chodzi tyle o to,zebys zaraz popedzil do
      sklepu i jego wlasnie produkt zakupil,ale bys mial swiadomosc istnienia tego
      produktu.
      Ja bym na reklamy popatrzyl wlasnie z"przymruzeniem oka",niekoniecznie
      rozbierajac je na czynniki pierwsze.
      Rowniez pozdrawiam:)

• behemod Re: Reklamy ksztalca 10.12.01, 17:55
      Gorgus napisal tak:
      ">
      ale pewne reklamy mają prawo mi się nie podobać (zarówno te
      nagradzane "kryształami w telewizyjnej" czy nagrodami na Effie)"

To,ze pozwolilem nie zgodzic sie z Twoja opinia na temat reklamy NOM wcale nie
      oznacza,ze kwestionuje Twoje prawo do innej oceny czegokolwiek.Skad wysnules
      taki wniosek?Czy ja potepiam Ciebie za to,ze masz inne zdanie niz ja?Czy ja
      gdziekolwiek zabronilem Tobie miec inne zdanie niz ja?Nie wydaje mi sie...
      Absolutnie nie kazalem Tobie zmienic zdania na temat omawianej reklamy tylko
      dlatego,ze zostala ona nagrodzna w "Telewizyjnej"(posluzylem sie nia tylko jako
      niezobowiazujacym suplementem).

"Nie zawsze też zgadzam się z
      negatywnymi opiniami na temat niektórych reklam, które z kolei
      mi się podobaja,
      ale nie oznacza to, że będę atakował osoby posiadające poglądy
      odmienne od moich."

Czy moja wypowiedz byla atakiem na wypowiedz kogokolwiek?Iznow pytanie:skad
      taki wniosek wysnules?

"Jeżeli poglądy te przedstawione są w sposób żartobliwy, to już
      na pewno nie. A
      tak (zdaje mi się) przecież przedstawił reklamę Smakii alterego.
      Jeżeli do humoru
      podchodzi się z nerwami, to często świadczy o braku humoru lub
      nieumiejętności zrozumienia. "
      Dziekuje bardzo za wnikliwa i jakze "celna" analize mojej osobowsci,a tazke
      poczucia humoru.Nie pozostaje mi nic innego jak tylka zaczac pic Nerwosol(wszak
      przeciez "podchodze z nerwami")i uczeszczac na kursy czytania ze zrozumieniem.
      Po lekturze Twojego postu wydaje mi sie,ze podobny kurs smialo przydalby sie i
      Tobie.

"Więcej wyrozumiałości do
      odmiennych poglądów życzę zatem "

Alez bardzo dziekuje za te zyczenia.To naprawde cos odkrywczego.Ja natomiast
      zycze bardziej wnikliwego czytania innych postow i powstrzymywania sie od
      wystawiania pochopnych ocen innym.
      A teraz pedze zabandarzowac sobie raczki bo z tych nerwow poobgryzywalem sobie
      naskorek...
      Pozdrawia rozdygotany nerwowo Behemod:)
      • alterego Re: Reklamy ksztalca 11.12.01, 16:02
        Nareszcie! Znalazlem reklame, ktora niczego mnie nie nauczyla! To reklama
        bardzo malutkiego opakowania dezodorantu Nivea. Chlopak, najwyrazniej po
        upojnej nocy, pyta niesmialo dziewczyne - "No to jak, zostaniesz na dluzej?" A
        ona, oceniajac zapas swojego dezodorantu odpowiada mniej wiecej tak - Jeszcze
        sie zdziwisz, na jak dlugo.
        Biedne dziewcze. Czyzby nie znala bardzo madrego przyslowia, ktore brzmi:
        "Gosc jest jak ryba. Chocby najlepszy - po trzech dniach zaczyna smierdziec".
        I nie pomoze tu zaden, chocby nie wiem jak maly i wydajny dezodorant!
        Pozdrawiam!

• Gość: Frene Re: Reklamy ksztalca IP: *.cb.open.net.pl 15.12.01, 03:25
          A ja opowiem o mojej ulubionej reklamie z gatunku "reklama społeczna"

Na całym ekranie widoczny jest tylko przekrój ściętego pnia drzewa,
          przy słoju bliżej środka - strzałka z napisem "wtedy urodził się Napoleon",
          przy kolejnym słoju , bardziej oddalonym od środka, znowu strzałka z napisem:
          "wtedy urodził się Einstein",
          a potem przy słoju, najbliższym do krawędzi pnia, strzałka z napisem :
          "A wtedy przyszedł sk....syn, który sciął to drzewo "
          • Gość: gosc Reklamy ksztalca IP: *.csk.pl 15.12.01, 12:16
            Beznadziejna jest reklama pasty do zebow chyba Colodent "Od kiedy Ania ma
            bielsze zeby jest odwazniejsza" czy cos w tym rodzaju, przeciez to jest bez
            sensu, matka chyba byla blondynka, ze uwaza ze tylko i wylaczne wyglad ma cos
            do rzeczy, a poza jak sie czuja dzieci ogladajace ta reklame, ktore nie maja
            idealnie bialych zebow?!?!

• Gość: Dzidka Re: Reklamy ksztalca IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 15.12.01, 13:35
              Wszystkim polecam obejrzenie już nie reklam, ale całych eeee... programów
              reklamowych na Polonia 1. Ostatnio co prawda królują tam Klaudiusz albo Danuta
              Rinn, ale czasem uda się załapać na reklamy amerykańskie, żywcem tłumaczone na
              polski, pasujące do nas jak wół do karety. Najlepsze są: 1. Reduce Slim Fast,
              2. WS Butler, 3. Okulary Mojave.
              • Gość: kiciaf Re: Reklamy ksztalca IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.12.01, 20:04
                Zobaczyłam dzisaj bardzo kształcąca reklamę gier komputerowych.
                Otóż facecik gra sobie w taką grę, jest w nią strasznie zapatrzony , wchodzi do
                męskiej toalety i staje przed pisuarem (nie odrywając dalej rąk od gry). Stoi
                tak chwilę i gra a potem wytrząsa coś z nogawki i dalej gra i odchodzi.

Otóż powyższa reklama jest rewolucyjnym odkryciem. Uczy nas że na dnie piramidy
                potrzeb Maslowa nie znajdują się potrzeby fizjologiczne tylko potrzeba zabawy.
                Bardzo rewolucyjne odkrycie.
                • Gość: basia Re: Reklamy ksztalca IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.01, 20:08
                  żeby tak jeszcze te potrzeby fizjologiczne były zabawne;)
                  • Gość: kiciaf Re: Reklamy ksztalca IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.12.01, 08:21
                    fakt nie są. Ale to nie jest kształcące tylko obrzydliwe.
                    • alterego Re: Reklamy ksztalca 17.12.01, 12:01
                      A ja odkrylem nowa, bardzo ksztalcaca funkcje reklam czasopism tzw. kolorowych.
                      Otoz jezeli reklama takiej "Gali" czy innej "Pani Domu" trwa dluzej niz 15
                      sekund, mozna spokojnie wyczytac cala tresc pisemka spomiedzy fotografii i nie
                      trzeba juz wydawac pienieedzy na jego kupno. Polecam. :-)

Wczoraj widzialem tez jeszcze jedna reklame obrazujaca stare porzekadlo
                      mowiace, ze zony nalezy sie pozbywac co dziesiec lat a samochod co piec.
                      Zrobil to natychmiast jakis kryminalista, ktory wyszedl (sadzac po gebie) po
                      dziesieciu latach z wiezienia. Tzn. natychmiast pozbyl sie zony, chociaz ja na
                      jego miejscy zaczalbym od samochodu. :-)
                      Pozdrawiam wszystkich!
                      • alterego Re: Reklamy ksztalca 18.12.01, 21:49
                        W reklamach telewizyjnych zapanowal juz nastroj swiateczny. Wszystko takie
                        slodkie i przymilne, ze nic innego nie wypada jak zawiesic bron na okres
                        swiateczny i przestac ich sie czepiac.
                        Stacje telewizyjne emituja juz zapowiedzi filmow jakie pokaza w swieta. Prawie
                        na wszystkich to samo. W ozdobnej, swiatecznej ramce, w swiatecznym nastroju,
                        mozemy obejrzec sceny gwaltu, mordestw, strzelaniny, wybuchow. Mozemy posluchac
                        odglosow skrecanych karkow i niewybrednych dialogow. To wszystko, jak
                        podkreslaja zapowiedzi spikerow, to specjalna swiateczna oferta. Nie ma
                        co, "wesolych swiat" zycza nam stacje telewizyjne.
                        Ja Wam zycze jeszcze weselszych i przyjemniejszych, niz te w reklamach a przede
                        wszystkim PRAWDZIWYCH Swiat Bozego Narodzenia!
                        • alterego Re: Reklamy ksztalca 26.12.01, 18:20
                          Lekko ociezaly od swiatecznego wypoczynku, bladzac pilotem po kanalach
                          telewizyjych zauwazylem rywalizacje pomiedzy reklamami piwa Zywiec i Warka. To
                          co zobaczylem w reklamie Warki wprawilo mnie w permanentne zdumienie. Otoz
                          zaangazowali do tej reklamy jakiegos iluzjoniste, ktory potrafi po jednym lyku
                          piwa zamienic sie w ... koze. Tak, tak, najpierw grupka jakis mniej zdolnych
                          magikow po wypiciu lyka piwa zmienia blyskawicznie ubrania na stroje z epoki
                          trylogii, ale takie sztuczki z szybkim przebieraniem to juz widzialem na
                          festiwalu iluzjonistow. Za to pozniej wchodzi gosc, ktory ni stad, ni z owad po
                          wypiciu lyka piwa zmienia sie na sekunde w koze. Nie wiadomo, czy po wypiciu
                          wiekszej ilosci Warki potrafilby sie zmienic w koze na dluzej.
                          Nie wierzycie, ze to jest mozliwe? Ogladajcie reklame Warki w TV! :-)

Co do reklam Zywca - to jadna jest rzeczywiscie bardzo ksztalcaca. Obrazuje po
                          krotce czym moze sie skonczyc picie piwa przez dluzszy czas. Trzej gorale
                          zgromadzili zapas piwa na cala zime i nic innego przez zime nie robili tylko
                          pili. Jakim to sie skonczylo skutkiem? Otoz przepili do imentu cala chalupe,
                          wszystko co sie dalo wyniesc, lub rozebrac. Na wiosne z chaty zostal tylko
                          komin. Smutne, ale ksztalcace.
    • Gość: basia Re: Reklamy ksztalca IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.01, 21:21
      Reklama Domestosa jako środka przeczyszczającego.Dzieci pijące z wielkich
      niebisko żóltych kubków jakiś płyn.Według mnie one piją rozuszczone kostki
      Domestosa.Ohyda..brrr
      • alterego Re: Reklamy ksztalca 26.12.01, 22:15
        Witaj Basiu! Man nadzieje, ze milo minely Ci swieta.
        Pojemniki z tym napojem, ktory pija dzieci maja kolor jakby sie zarzyly
        prmieniotworczym blaskiem. No i ta ich wielkosc, pewnie autorzy reklamy mysla,
        ze do widza trzeba juz pisac tylko wielkimi literami i stosowac lopatologie -
        tak udalo im sie go oglupic...
        • basia! Re: Reklamy ksztalca 27.12.01, 08:54
          alterego napisał(a):

> Witaj Basiu! Man nadzieje, ze milo minely Ci swieta.
          Święta ,jak to święta bardzo miło ale dobrze ,że się już skończyły.
          > Pojemniki z tym napojem, ktory pija dzieci maja kolor jakby sie zarzyly
          > prmieniotworczym blaskiem. No i ta ich wielkosc, pewnie autorzy reklamy mysla,
          > ze do widza trzeba juz pisac tylko wielkimi literami i stosowac lopatologie -
          > tak udalo im sie go oglupic...
          Dla mnie ta reklama poza oczywistą głupotą jest poprostu ohydna. Pozdrawiam :)

• alterego Re: Reklamy ksztalca 29.12.01, 15:33
      Producenci telefonow komorkowych przescigaja sie, aby wprowadzac na rynek coraz
      bardziej wymyslne modele. Niestety te najdrozsze aparaty nieosiagalne w
      promocjach sa tak drogie, ze moga sobie na nie pozwolic tylko ludzie interesu.
      Nic wiec dziwnego, ze telefony takie wyposazone sa w opcje ulatwiajace
      prowadzenie business'u. Reklamy takich aparatow tez skierowane sa do
      biznesmenow. Milo zauwazyc, ze producent Nokii 5510 pomyslal o reklamie na
      specyficzny rynek polskich ludzi interesu. Nowa Nokia znakomicie sie sprawdza
      przy prowadzeniu prywatnej inicjatywy w polskich realich. Odtwarzacz MP3
      zapewnia podklad muzyczny ulicznym spiewakom, telefon na pewno posiada
      przelicznik walut, niezbedny przy transakcjach miedzynarodowych. Ta reklama na
      pewno przemowi do szerokiej rzeszy polskiego buisnessu. ;-)
      • alterego Re: Reklamy ksztalca 02.01.02, 14:10
        Od urodzenia jestem niesmialy i zawsze na tym trace. Dlugo zwlekalem, aby
        zadzwonic na nr 1033 i poprosic o numer tej latwej miedzymiastowej. Tzn. tej,
        ktora stoi na lewo od Urbanskiego w reklamie TP SA. Braklo mi smialosci i chyba
        juz mnie ktos ubiegl, bo Urbanski teraz ich nie poleca, ani tej blondynki - co
        mi wpadla w oko, ani brunetki. Az zal patrzec jak je olewa (szampanem).

Powycinali tez, niestety, reklame piwa Warka. Wyrzucili nieudana probe
        odrabania glowy kurze, pewnie obroncy zwierzat to spowodowali, ale czemu
        wyrzucili te sztuczke z zamienianiem sie w koze, o ktorej wczesniej pisalem?
        Teraz ta reklama jest kompletnie bez sensu!!!
        Zadam zaprzestania cenzury w spotach reklamowych i przywrocenia pelnej wersji
        reklamy Warki!!! Prosze o poparcie forumowiczow pod moja petycja.
        • basia! Re: Reklamy ksztalca 02.01.02, 14:19
          nie bardzo kojarzę reklamę Warki,ale przez starą zanjomość popieram :)
          • alterego Re: Reklamy ksztalca 02.01.02, 19:41
            Dzieki Basiu, sasiadko droga!! Wiedzialem, ze tylko na Ciebie moge liczyc,
            jakby przyszlo "co do czego". ;-))))

Fajna reklame dzis widzialem, taka pogodna i ujmujaca niczym bajeczka dla
            dzieci. Byla to podroz kartofelka. Jego dzieje od momentu narodzin az do chwili
            gdy stal sie frytka u McDonaldsa. Czysta sielanka zycia na wsi i rodzinnej
            atmosfery w barze McDonalds. Czekam z niecerpliwoscia na danie glowne - czyli
            cielaczka. Moze tez pokaza co sie z nim dzieje od narodzin az do chwili gdy
            stanie sie kotletem w bulce. Do zabaczenia w Mc Donalds! :-)
            • basia! Re: Reklamy ksztalca 03.01.02, 08:16
              Można na mnie polegać jak na Zawiszy ;)
        • woytas Re: Reklamy ksztalca 07.01.02, 14:32
          a pamietac reklame piwska EB - z tymi ruskimi generalami co sie przebierali za
          kobity? - ta reklama porobila kupe zamieszania. Ale wspominam ja z wielkim
          sentymentem...
    • Gość: kiciaf Re: Reklamy ksztalca IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.01.02, 08:25
      Nie należy dawać coca-coli ludziom starszym bez ograniczeń bo wpływa na
      potencje jak nie przymierzając viagra jakaś. Z reklamy możemy się dowiedzieć że
      babcia to już nie z dziadkiem tylko z Edkiem od brydża a szelmowski błysk w oku
      dziadka zapowiada że on też sobie nie krzywduje. Należy zdecydowanie ograniczyć
      spożycie coli przez dzieci i młodzież A coca-cola tylko na recepty dla
      przewlkle chorych...
      • oxycort Re: Reklamy ksztalca 07.01.02, 11:08
        A ja odebrałem nieco inaczej tę reklamę. Dziadek z wnuczkiem okazują się
        borykać z tymi samymi problemami... Coca-Cola napój dla rogaczy.
    • Gość: basia! Re: Reklamy ksztalca IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.02, 20:48
      "danonki pijemy,bo duzi być chcemy"
      Tak się tylko zastanawiam,jak mi się udało urosnąć na wcale niemałą
      wysokość ,skoro w czasach mojego intensywnego wzrostu nie było danonków?????

• woytas Re: Reklamy ksztalca 07.01.02, 14:30
        e moze jestes pokoleniem czarnobyla tak jak ja? - to duzo wyjasnia :P
    • behemod Re: Reklamy ksztalca 07.01.02, 13:53
      Witam wszystkich maniakow(i nie tylko ich)w nowym roku!Ha-to calkiem ciekawe,ze
      po dluzszej absencji telewizyjnej od razu w oko wpadla mi reklama Mcdonald'sa!
      To chyba co by o niej nie powiedziec dobrze swiadczy,skoro od razu zostala
      rozebrana na czynniki pierwsze przez alterego.Ale nie o tym chcialem...
      Te wszystkie przelukrowane,z bujna fantazja i do bolu"realistyczne"reklamy jak
      wlasnie ta Mcdonald'sa czy (chyba)jogurtu,w ktorym truskwaki wpadaja do niego w
      swa ostatnia podroz zycia maja cos w sobie!Nasza uwage(a przeciez o to chodzi)
      przyciaga ich glupota.Czlowiek nie oglada reklamy dlatego,ze akurat go frapuje
      albo dal sie jej podstepnie zwiesc,ale dlatego,by radowac swe wszelkie zmysly
      glupota producentow.To taka nowa jakosc.Reklamuje sie juz anty pomyslowosc i
      glupote w reklamach,a nie sam produkt.I co ciekawe-one duzo bardziej zwracaja
      na siebie uwage,przykuwaja nasz wzrok niz te reklamy,ktore maja naprawde cos
      promowac.Czy nie sadzicie,ze w ten oto sposob pojawil sie nowy typ reklamy?
      Produkt to tylko tlo by ukazac w calej rozciaglosci beznadzieje intelektualna
      copywritera.
    • mallina Re: Reklamy ksztalca 07.01.02, 14:27
      ciekawie bylo odkryc ten watek :-))))))))))))))))))
      • alterego Re: Reklamy ksztalca 07.01.02, 17:38
        Tak panie Behemot! Tu ich mamy! Oni usiluja w tzw. "przecietnym widzu"
        wzbudzic poczucie, ze jest madrzejszy od ludzi z okienka telewizora,
        a "przecietnego widza" wyobrazaja sobie cos na wzor Ferdynanda Kiepskiego.
        Dzieki temu, w/g nich, ludzie decydujac sie na towar z reklamy utwierdzaja sie
        w poczuciu madrego wyboru.
        Chyba, ze jak zauwazyl kiedys bodajze Gorgus, reklama ma zadanie wpedzic widza
        w kompleks nizszosci dlatego, ze jeszcze nie uzywa reklamowanego produktu -
        wtedy wmawiaja widzowi, ze jest gorszy od bohatera reklamowki. Pozdrawiam!
    • mallina Re: Reklamy ksztalca 07.01.02, 19:41
      ostatnio 'ujela mnie 'reklama pasty do zebow( hm nie pamietam niestety jakiej
      hahaha ), gdzie na zakonczenie dziwczynak mowi ze "teraz mozna postukac".....
      wiecie o jaka mi chodzi???
      • alterego Re: Reklamy ksztalca 07.01.02, 21:45
        No prosze, zagielas nawet takiego "speca" od reklam jak ja. Pamietam reklame -
        nie pamietam nazwy pasty :-) Chyba pojde umyc zeby, moze podswiadomosc
        zadziala. Oczywiscie nie omieszkam postukac!
        • mallina Re: Reklamy ksztalca 07.01.02, 21:53
          :-)))))))))))))))
          nie stukaj za mocno!!
          • alterego Re: Reklamy ksztalca 08.01.02, 15:43
            Ostatnio pojawiaja sie reklamy robione z mysla o mnie - tzn. o alter ego :-)
            Dotycza one glownie witamin lub preparatow z mineralami i mikroelementami.
            Wygladaja one mniej wiecej tak: ekran przedzielony jest pionowa czarna krecha.
            Z jednej strony prezentowana jest osoba bedaca wzorem do nasladowania:
            spokojna, zdrowa, higieniczna, prowadzaca sie moralnie i zdrowo odzywiajaca, z
            drugiej - jej przeciwienstwo: czarny charakter, prowadzacy hulaszczy i
            niezdrowy tryb zycia. Dawniej nie byloby problemow, pod ktorym obrazkiem
            napisac "zle" a pod ktorym "dobrze". Teraz, w dobie cudownych specyfikow i
            preparatow farmaceutycznych okazuje sie, ze wystarczy zazyc jedna tabletke
            dziennie i mozna hulac ile dusza zapragnie nie dbajac o zdrowie, ani sumienie.
            To ci dopiero zycie...
            • mallina Re: Reklamy ksztalca 08.01.02, 17:24
              ta pasta to bylo blend...nawet jej uzywam:-))))))
              ale reklama mnie i tak powala:-)
              • alterego Re: Reklamy ksztalca 09.01.02, 13:32
                Jako osobnik calkowicie uzalezniony od komputera i telewizji nie wyobrazam
                sobie zadnego posilku bez ogladania TV. :-) Dlatego jestem oburzony praktykami
                reklamodawcow, ktorzy w zwyczajowych porach posilkow prezentuja reklamy
                srodkow dezenfekujacych sedesy i odswiezajacych powietrze w toaletach. Skoro
                uszanowalem czyjes przekonania i na reklamy piwa czekam do godz. 23.00 - to
                prosze nie obrzydzac mi posilkow i takie reklamy emitowac w godzinach 01.00-
                05.00. Prosze o pzytywne rozpatrzenie mojej prosby (na razie po dobroci).
                • mallina Re: Reklamy ksztalca 09.01.02, 13:37
                  zgadzam sie calkowicie ..i podpaski przy jedzeniu tez mogli by darowac, pomimo
                  wszystko:-)))
                  jak milo ze ktos tez jest uzalezniony od tv i kompa!! ja dodatkowo i od
                  telefonu:-))))))
                  • alterego Re: Reklamy ksztalca 09.01.02, 17:54
                    Ja jestem obiektem igraszek mojego telefonu. Kiedy calymi dniami w napieciu
                    czekam na wazna wiadamosc - milczy jak zaklety. Za to dzwoni zawsze w takiej
                    chwili, kiedy ostatnia rzecza jaka sobie bym zyczyl jest dzwiek dzwonka.
                    • mallina Re: Reklamy ksztalca 10.01.02, 21:21
                      ale bez telefonu jeszcze trudniej:-))))))
                      tu gdzie obecnie mieszkam nie czeka sie latami na numer, a i rozmowy duzo
                      tansze..
                      • alterego Re: Reklamy ksztalca 12.01.02, 14:05
                        W moim miescie rozgorzala ostatnio dyskusja na temat kamopanii reklamowej
                        prezerwatyw na miejskich bilbordach. Kojarzycie? Koszykarz wykonuje "wsad" do
                        kosza, na którym zamiast siatki wisi prezerwatywa, napis "Lubisz ten sport"?
                        A ja sie pytam, ktory prawdziwy sportowiec lubi byc tak "zabezpieczony", ze
                        nie moze strzelic gola?
                        • alterego Re: Reklamy ksztalca 13.01.02, 16:39
                          Cala Polska zastanawia sie czemu Malysz w tym roku skacze slabiej. Czyzby nikt
                          poza mna nie ogladal reklam? Przeciez wiadomo jak wazna jest dieta skoczka
                          narciarskiego, a Malysz ja zmienil. W zeszlym roku jadl tylko Danie w 5 minut
                          i bylo dobrze - a w tym zmienil na "Czekolade Alpejska" i tu tkwi przyczyna.
                          • mallina Re: Reklamy ksztalca 13.01.02, 22:15
                            tak, zgadza sie .sam mowil ze jakies ma problemy z biodrami:-))))))
                            • alterego Re: Reklamy ksztalca 17.01.02, 13:42
                              Reklama piwa Zywiec daje bardzo madra rade, zeby uwazac w gorach na slonce, bo
                              bardzo szybko opala. To bardzo cenna i madra rada, zwlaszcza dla wczasowiczow
                              noszacych slubne obraczki na palcu. Najlepiej zdejmowac je na dzien przed
                              wyjazdem, bo potem niewiadomo kiedy slonce wypala bialy slad na palcu i nasze
                              notowania na dancingu gwaltownie spadaja.
    • Gość: żuczek Re: Reklamy ksztalca IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.02, 16:17
      Reklamy to straszna rzecz. Wyślij syna po masło do sklepu, a on ci przyniesie
      cały sklep nabiałowy. Mlekovita.
      • mallina Re: Reklamy ksztalca 17.01.02, 17:01
        wiadomo czemu do lekarza takie kolejki zawsze..jak ludzie leca nawet po to by
        uslyszec ze na katar najlepszy jest acatar...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka