Dodaj do ulubionych

Propozycje dla Forum Kraj

27.11.09, 13:05
Propozycje dla Forum Kraj w świetle nowej 12-gwiazdkowej rzeczywistości

Jako że Rzeczpospolita Polska za parę dni bez jednego wystrzału oddaje swoje
terytoria i swoich obywateli Związkowi... przepraszam - Unii Europejskiej,
proponuję:

* Forum Kraj przenieść do działu Regionalne,
* na zwolnione miejsce wstawić Forum Unia Europejska,
* przemianować Forum Kraj na "Forum Kongresówka" - nawet skrót pozostanie ten sam,
* zezwolić na udział w dyskusjach osobom niezalogowanym - tak jak na
wszystkich mniej ważnych forach.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • scoutek Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 13:16
      czemu? Zawsze zostaje Kraj Nadwislanski, forum kraj jak najbardziej uzasadnione
      • zamurowany Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 13:26
        scoutek napisała:

> czemu? Zawsze zostaje Kraj Nadwislanski, forum kraj jak
        > najbardziej uzasadnione

Przy tym punkcie się nie upieram. Aczkolwiek słowo "kraj" może się ludziom
        kojarzyć ze słowem "państwo", więc lepiej temu zapobiec zmieniając nazwę.
        • superspec Teraz będzie państwo wielonarodowe 27.11.09, 13:29
          tak jak kiedyś Rzeczpospolita Obojga Narodow.:)
          • superspec Zresztą państwo jest ze swej natury socjalistyczne 27.11.09, 13:32
            nieważne czy jest jednolite narodowo czy wieloetniczne.:)
          • hummer Prezydent to uczynił :) 27.11.09, 13:36
            superspec napisał:

> tak jak kiedyś Rzeczpospolita Obojga Narodow.:)

Prezydent to uczynił :) Rozszerzył granice na niespotykaną dotąd skalę. Aż do Gujany Francuskiej :)
            pl.wikipedia.org/wiki/Gujana_Francuska
            I wszystko jednym podpisem :)
            • zamurowany Stalin też to uczynił... 27.11.09, 13:44
              hummer napisał:

> Prezydent to uczynił :) Rozszerzył granice na niespotykaną dotąd
              > skalę. Aż do Gujany Francuskiej :)
              > pl.wikipedia.org/wiki/Gujana_Francuska
              > I wszystko jednym podpisem :)

Tak samo jak Stalin niegdyś Litwinom - do Władywostoku. Dobry wujek ten Stalin, nie?
              • superspec To gruba pzresada porownywać UE do ZSRR. 27.11.09, 13:51
                W Europie istnieje przecież wiele prywatnych koncernow.
                pl.wikipedia.org/wiki/Nokia
                pl.wikipedia.org/wiki/Siemens_AG
                pl.wikipedia.org/wiki/L%27Or%C3%A9al
                pl.wikipedia.org/wiki/SAP_AG
                • dr.krisk Powiem więcej - to idiotyzm. 27.11.09, 13:53
                  Kompletny i modelowy. Tylko specyficzne umysłowości są w stanie coś
                  podobnego wyprodukować. Prawdopodobnie wiąże się to z niewłaściwym
                  odżywianiem i brakiem higieny.
                  • zamurowany Re: Powiem więcej - to idiotyzm. 27.11.09, 14:02
                    dr.krisk napisał:

> Kompletny i modelowy. Tylko specyficzne umysłowości są w stanie coś
                    > podobnego wyprodukować. Prawdopodobnie wiąże się to z niewłaściwym
                    > odżywianiem i brakiem higieny.

Ja rozumiem, że ci się to nie podoba - w końcu przeczy twoim wierzeniom. A nikt
                    przecież nie lubi jak się neguje jego wierzenia. A ponieważ odpowiedzieć nie
                    potrafisz, to się gotujesz i próbujesz obrażać.

Mnie to nie rusza.
                    • dr.krisk Nie przesadzaj :) 27.11.09, 14:48
                      zamurowany napisał:

> A ponieważ odpowiedzieć nie
                      > potrafisz, to się gotujesz i próbujesz obrażać.
                      >
                      > Mnie to nie rusza.
                      Nie przesadzaj - żyję już dośc długo i niejedne idiotyzmy widziałem.
                      Wcale więc też się nie gotuję, tylko pospolicie jaja sobie z ciebie
                      robię, bo jesteś wdzięcznym obiektem.
                      Dyskutować z tobą też nie zamierzam, tak jak nie dyskutuję ze
                      Świadkami Jehowy, ani zwolennikami płaskości Ziemi.
                      • zamurowany Z czym przesadzam? 27.11.09, 15:02
                        dr.krisk napisał:

> Nie przesadzaj

Z czym przesadzam?

> Dyskutować z tobą też nie zamierzam, tak jak nie dyskutuję ze
                        > Świadkami Jehowy, ani zwolennikami płaskości Ziemi.

Wiem. Właśnie o tym pisałem. Jak się w coś wierzy (tu: Unia Europejska),
                        to negowanie owej wiary jest przykre dla wyznawcy.
                        • dr.krisk Re: Z czym przesadzam? 27.11.09, 15:08
                          zamurowany napisał:

> dr.krisk napisał:
                          >
                          > > Nie przesadzaj
                          Nie przesadzaj z twierdzeniem, że twoje poglądy okropnie mnie
                          denerwują, że aż się "zagotowałem". Raczej czytam takie głupoty jak
                          twój post z życzliwym rozbawieniem p.t. "Czego to poczciwi ludziska
                          nie wymyślą...".
                          I tyle :)
                • zamurowany Dlaczego niby przesada? 27.11.09, 14:00
                  Czyżby poziom wydatków socjalnych i podatki na poziomie 70% to za mało, aby
                  nazwać Unię socjalistyczną?

No a skoro już ją tak nazwiemy, to dlaczego nie porównywać jej do innego
                  imperium socjalizmu - ZSRR?
                  • superspec Wszystko można ale po co? 27.11.09, 14:09
                    Moim zdaniem to nadużycie bo ZSRR to było państwo autorytarne a w UE jest więcej
                    demokracji niż w tamtym kraju.Nic nie staje na przeszkodzie aby powstała
                    liberalna gospodarczo i konserwatywna społecznie partia ogolnoeuropejska a dalej
                    wszystko zależy od wyborcow czy taki ruch poprą.

Zresztą pisałem wcześniej że państwo ze swej natury jest socjalistyczne i od
                    tego się nie ucieknie chyba, że w anarchokapitalizm.Ale anarchiści "rządzili"
                    trochę w Hiszpanii i skutki ich działań były opłakane
                    • zamurowany Żeby wyciągać wnioski 27.11.09, 14:35
                      superspec napisał:

> Wszystko można ale po co?

Żeby wyciągać wnioski z historii. Tylko głupcy ich nie wyciągają.

I patrząc w historię, mam nadzieję, że UE rozpadnie się właśnie tak jak ZSRR, a
                      nie jak Jugosławia.

> Moim zdaniem to nadużycie bo ZSRR to było państwo autorytarne

Oba są państwami socjalistycznymi, więc w kwestii socjalizmu niby dlaczego
                      porównanie dwóch socjalistycznych imperiów jest nadużyciem?

> a w UE jest więcej demokracji niż w tamtym kraju.

No na razie trochę więcej (a' propos: jak głosowałeś w referendum n.t.
                      traktatu lizbońskiego?).

> Zresztą pisałem wcześniej że państwo ze swej natury jest socjalistyczne

To bzdura. Przez tysiące lat nikt się nie bawił w socjalistyczne fanaberie,
                      państwa istniały.
                      • superspec Mieszkasz w UE i za Twoje poglądy nikt Ciebie nie 27.11.09, 17:10
                        ściga.

W ZSRR pewnie byś siedział w gułagu albo w psychuszce.

Myślę że Unia się tak szybko nie rozpadnie bo przecież ma zrownoważony budżet
                        (wydaje tyle ile zarabia).

A co do Polski to leży ona między Niemcami z jednej strony a Rosją z drugiej i
                        dlatego ze względow strategicznych jest nie do obrony.I dlatego dla niej lepsze
                        jest poddanie się.Lepsze warunki daje jednoczenie się z Zachodem niż z Rosją.

Co do socjalizmu państw proponuję ciekawy tekst.
                        tinyurl.com/yc2c7py
                        • zamurowany Na razie 27.11.09, 17:24
                          superspec napisał:

> Mieszkasz w UE i za Twoje poglądy nikt Ciebie
                          > nie ściga.

Na razie nie. Ale parę osób już siedzi/siedziało w UE za poglądy: paru
                          historyków np. za tzw. "kłamstwo oświęcimskie", pewien pastor ze Szwecji za
                          kazanie o homoseksualistach. Cenzura internetu się szykuje, podobno jest
                          przewidziana kara śmierci za zamieszki. Rodzicom odbierane są dzieci - bo są np.
                          za grube lub zbyt biedne. Pożyjemy, zobaczymy. ZSRR w pierwszych dniach też się
                          wydawał wielu ludziom świetnym pomysłem.

> Myślę że Unia się tak szybko nie rozpadnie bo przecież ma zrownoważony budżet
                          > (wydaje tyle ile zarabia).

Nie wierzę że to napisałeś... Po prostu nie wierzę.

> A co do Polski to leży ona między Niemcami z jednej strony a Rosją z
                          > drugiej i dlatego ze względow strategicznych jest nie do obrony.

Przez całe wieki była do obrony. Teraz już nie jest? Ciekawe co się stało.

> I dlatego dla niej lepsze
                          > jest poddanie się. Lepsze warunki daje jednoczenie się z Zachodem niż z Rosją.

Widzę, że należysz do tych, co rozważają: przyłączyć się do "Wołomina" czy do
                          "Pruszkowa". Ja bym wolał zostać uczciwym człowiekiem i z żadnymi z nich nie
                          mieć nic do czynienia.
                          • superspec Nie martwi mnie to że w UE ściga się narodowych 27.11.09, 21:18
                            socjalistow.Bo ci "historycy" tak naprawdę nimi są.Nie jest mi źle widząc jak w
                            Polsce kraju członkowskim zjednoczonej Europy IPN ściga zbrodniarzy komunistycznych.

Co do kazania o homoseksualistach to nie znam sprawy.Jeżeli duchowny nawoływał
                            do ich dręczenia to wyrok wydaje mi się słuszny.

Rodzice nie zawsze są dobrymi wychowawcami dla swoich dzieci.Mogą przecież być
                            chorzy psychicznie i sądy słusznie odbierają im podopiecznych.

Nie jestem przeciwnikiem kary śmierci.

Czemu nie wierzysz w to co napisałem.Przecież tak jest UE ma zrownoważony
                            budżet.Jeżeli już jest jakiś socjalizm w niej to jest on rozsądny
                            finansowo.Zresztą na świecie dominuje gospodarka mieszana w ktorej socjalizm i
                            kapitalizm występują ze sobą.Czasem jest jednego więcej a drugiego mniej.

Była do obrony ale Polacy nie bronią się przed UE.Widocznie nie jest taka zła.

Polityka w gruncie rzeczy polega na tym że wybiera się to z kim się połączyć
                            przeciwko komu.Nie ma w niej nic z uczciwości to pomyje w kryształowym
                            kieliszku.Takie do niej podejście jak Twoje może doprowadzić do opłakanego stanu
                            Polakow.
                            • zamurowany Ach, więc jednak ściga się?... 27.11.09, 23:33
                              superspec napisał:

> Nie martwi mnie to że w UE ściga się narodowych
                              > socjalistow.

Domyślam się. Dla prawicowca wolność słowa jest bezwarunkowa. Oznacza, że każdy
                              może głosić swoje poglądy. Dla lewaka wolność słowa oznacza wolność głoszenia
                              poglądów jemu miłych. Reszta jest nieważna.

> Bo ci "historycy" tak naprawdę nimi są.

To bzdura. Założę się, że nawet nie znasz ich poglądów, więc nie masz pojęcia
                              czy nimi są, czy nie. A nawet jeżeli nimi są, to sam widzisz, że są
                              prześladowani za poglądy. Więc nie pleć, że w Unii za poglądy się nie
                              prześladuje. To nieprawda - masz przykłady.

> Co do kazania o homoseksualistach to nie znam sprawy.

Tu nie trzeba znać sprawy. Poszedł do więzienia za kazanie. A ty twierdzisz, że
                              za poglądy się w UE nie prześladuje. Jesteś oczywiście w błędzie.

> Rodzice nie zawsze są dobrymi wychowawcami dla swoich dzieci. Mogą
                              > przecież być chorzy psychicznie i sądy słusznie odbierają im
                              > podopiecznych.

O ile się nie mylę, nawet faszysta Hitler nie odbierał dzieci rodzicom. A ty
                              popierasz faszystowskie wtrącanie się państwa w rodziny. Gdzie cię to stawia?

Nawet chorym psychicznie rodzicom nie powinno się odbierać dzieci.
                              ŻADNYM! Ale podane przeze mnie przypadki nie dotyczyły wcale chorób
                              psychicznych. W faszystowskiej UE odbiera się dzieci za nadwagę lub ubóstwo... W
                              Szwecji pod byle pretekstem.

> Nie jestem przeciwnikiem kary śmierci.

Ja też nie. Ale kara śmierci za zamieszki?... Takie coś jest możliwe
                              tylko w krajach zamordystycznych, w tym w UE.

Mamy więc w UE między innymi: prześladowania za wybrane poglądy, faszystowskie
                              rozbijanie rodzin, zbliżającą się cenzurę internetu i możliwość kary śmierci za
                              zamieszki. Podziwiam twoje dobre samopoczucie w sprawie ZSRE.

> Czemu nie wierzysz w to co napisałem.Przecież tak jest UE ma
                              > zrownoważony budżet.

Państwa UE są zadłużone po uszy. Nasze wnuki i prawnuki będą nas przeklinać po
                              wsze czasy. A ty piszesz o "zrównoważonym budżecie UE"...

> Jeżeli już jest jakiś socjalizm w niej to jest on rozsądny
                              > finansowo.

Socjalizm to kradzież. Nie bardzo rozumiem czym jest kradzież rozsądna finansowo.

[ Polska ]
                              > Była do obrony ale Polacy nie bronią się przed UE.Widocznie nie
                              > jest taka zła.

UE wyciąga wnioski z przeszłości. Najazd czołgami się nie opłaca, bo jest zbyt
                              oczywistym zamachem na naród, zrozumiałym dla napadniętych, którzy będą się
                              bronić i opierać. Teraz się przekupuje zamiast jeździć czołgami. Większość ludu
                              się nawet nie kapnie, że została przekupiona, a duża część reszty jeszcze się z
                              tego ucieszy. Posłowie w I RP też zostali przekupieni.
                              • grand_bleu Re: Ach, więc jednak ściga się?... 28.11.09, 11:45
                                zamurowany napisał:

> superspec napisał:
                                >
                                > > Nie martwi mnie to że w UE ściga się narodowych
                                > > socjalistow.
                                >
                                > Domyślam się. Dla prawicowca wolność słowa jest bezwarunkowa.
                                Oznacza, że każdy
                                > może głosić swoje poglądy. Dla lewaka wolność słowa oznacza
                                wolność głoszenia
                                > poglądów jemu miłych. Reszta jest nieważna.

Otóż to.

> > Bo ci "historycy" tak naprawdę nimi są.
                                >
                                > To bzdura. Założę się, że nawet nie znasz ich poglądów, więc nie
                                masz pojęcia
                                > czy nimi są, czy nie. A nawet jeżeli nimi są, to sam widzisz, że są
                                > prześladowani za poglądy. Więc nie pleć, że w Unii za poglądy się
                                nie
                                > prześladuje. To nieprawda - masz przykłady.

Tak, a przecież prześladowanie za poglądy niczym nie różni sie od
                                przesladowania za kolor skóry, orientację seksualną, czy wyznanie.

> Mamy więc w UE między innymi: prześladowania za wybrane poglądy,
                                faszystowskie
                                > rozbijanie rodzin, zbliżającą się cenzurę internetu i możliwość
                                kary śmierci za
                                > zamieszki. Podziwiam twoje dobre samopoczucie w sprawie ZSRE.

Na naszych oczach rodzi się totalitaryzm, ale orkiestra jeszcze
                                gra...

>
                                > [ Polska ]
                                > > Była do obrony ale Polacy nie bronią się przed UE.Widocznie nie
                                > > jest taka zła.
                                >
                                > UE wyciąga wnioski z przeszłości. Najazd czołgami się nie opłaca,
                                bo jest zbyt
                                > oczywistym zamachem na naród, zrozumiałym dla napadniętych, którzy
                                będą się
                                > bronić i opierać. Teraz się przekupuje zamiast jeździć czołgami.
                                Większość ludu
                                > się nawet nie kapnie, że została przekupiona, a duża część reszty
                                jeszcze się z
                                > tego ucieszy.

Tak, po raz kolejny okazało się, że niektórym brzęk monet odbiera
                                zdolność myślenia i wyciągania wniosków.
                              • superspec Jak ktoś kłamie to się go ściga. 28.11.09, 16:45
                                Proste.:)
                                • zamurowany Re: Jak ktoś kłamie to się go ściga. 29.11.09, 01:40
                                  superspec napisał:

> Jak ktoś kłamie to się go ściga.
                                  > Proste.:)

Brednia. Kłamstwo nie jest karalne. Jeśli się mylę, to wskaż jakie prawo
                                  zabrania kłamać/mylić się/być głupim.

Bo co najwyżej to można zarzucić owym historykom.
                              • superspec Mam też pytanie.:) 28.11.09, 16:59
                                Jak można być zwolennikiem kapitalizmu i jednocześnie potępiać zadłużanie się w
                                prywatnych bankach?
                                • zamurowany Re: Mam też pytanie.:) 29.11.09, 01:42
                                  superspec napisał:

> Jak można być zwolennikiem kapitalizmu i jednocześnie potępiać
                                  > zadłużanie się w prywatnych bankach?

Zadłużanie SIEBIE jest w porządku. Natomiast za zadłużanie INNYCH - 90%
                                  polityków powinno wylądować w kryminale.
              • hummer Złe porównanie 27.11.09, 14:41
                zamurowany napisał:

> hummer napisał:
                >
                > > Prezydent to uczynił :) Rozszerzył granice na niespotykaną dotąd
                > > skalę. Aż do Gujany Francuskiej :)
                > > pl.wikipedia.org/wiki/Gujana_Francuska
                > > I wszystko jednym podpisem :)
                >
                > Tak samo jak Stalin niegdyś Litwinom - do Władywostoku. Dobry wujek ten Stalin,
                > nie?

W ZSSR nie było swobody podróżowania. A tu masz ochotę, bierzesz DO i do Ameryki :)
                • zamurowany Dlaczego złe? 27.11.09, 14:57
                  hummer napisał:

> > > Prezydent to uczynił :) Rozszerzył granice na niespotykaną
                  > > > dotąd skalę. Aż do Gujany Francuskiej :)
                  > >
                  > > Tak samo jak Stalin niegdyś Litwinom - do Władywostoku. Dobry
                  > > wujek ten Stalin, nie?
                  >
                  > Złe porównanie

Nie rozumiem. Rozszerzył Litwinom granice, czy nie rozszerzył?
                  • hummer Re: Dlaczego złe? 27.11.09, 15:05
                    zamurowany napisał:

> hummer napisał:
                    >
                    > > > > Prezydent to uczynił :) Rozszerzył granice na niespotykaną
                    > > > > dotąd skalę. Aż do Gujany Francuskiej :)
                    > > >
                    > > > Tak samo jak Stalin niegdyś Litwinom - do Władywostoku. Dobry
                    > > > wujek ten Stalin, nie?
                    > >
                    > > Złe porównanie
                    >
                    > Nie rozumiem. Rozszerzył Litwinom granice, czy nie rozszerzył?

Nie rozszerzył, gdyż by pojechać do innego województwa przepustka była wymagana.
                    A przedtem nie.
                    • zamurowany Re: Dlaczego złe? 27.11.09, 15:31
                      hummer napisał:

> zamurowany napisał:
                      >
                      > > Nie rozumiem. Rozszerzył Litwinom granice, czy nie rozszerzył?
                      >
                      > Nie rozszerzył, gdyż by pojechać do innego województwa przepustka
                      > była wymagana.
                      > A przedtem nie.

A co ma podróżowanie do granic? Oczywiście nic nie ma, ale skoro się przy tym
                      kryterium upierasz, to informuję, że podpis Kaczyńskiego w kwestii podróżowania
                      nic nie zmienił. Nadal można podróżować swobodnie podróżować do np. Norwegii,
                      która do UE nie należy.
                      • grand_bleu Re: Dlaczego złe? 27.11.09, 15:39

Hummer najwyraźniej jest niedoinformowany i nie wie, że kwestię
                        granic reguluje Układ z Schengen, a żeby być w Schengen wcale nie
                        trzeba należeć do UE, a o TL to już w ogóle nie ma co mówić.
                        • hummer Re: Dlaczego złe? 27.11.09, 16:22
                          grand_bleu napisała:

>
                          > Hummer najwyraźniej jest niedoinformowany i nie wie, że kwestię
                          > granic reguluje Układ z Schengen, a żeby być w Schengen wcale nie
                          > trzeba należeć do UE, a o TL to już w ogóle nie ma co mówić.

A teraz graniczymy z Brazylią? Od 1 grudnia będziemy :)
                          • zamurowany Re: Dlaczego złe? 27.11.09, 16:39
                            hummer napisał:

> A teraz graniczymy z Brazylią? Od 1 grudnia będziemy :)

Tak samo sąsiadami Litwinów zostali Mongołowie i Chińczycy. To faktycznie powód
                            do dumy...
                        • zamurowany Re: Dlaczego złe? 27.11.09, 16:31
                          grand_bleu napisała:

> Hummer najwyraźniej jest niedoinformowany i nie wie, że kwestię
                          > granic reguluje Układ z Schengen, a żeby być w Schengen wcale nie
                          > trzeba należeć do UE, a o TL to już w ogóle nie ma co mówić.

A nawet przynależność do UE nie pociąga za sobą przynależności do Schengen (UK,
                          IRL) - to dwie rozłączne sprawy.

Tak więc ponawiam pytanie do Hummera: Stalin rozszerzył Litwinom granice, czy
                          nie rozszerzył?
                          • hummer Pogadaj o tym z jakimś Litwinem. 27.11.09, 16:35
                            zamurowany napisał:

> grand_bleu napisała:
                            >
                            > > Hummer najwyraźniej jest niedoinformowany i nie wie, że kwestię
                            > > granic reguluje Układ z Schengen, a żeby być w Schengen wcale nie
                            > > trzeba należeć do UE, a o TL to już w ogóle nie ma co mówić.
                            >
                            > A nawet przynależność do UE nie pociąga za sobą przynależności do Schengen (UK,
                            > IRL) - to dwie rozłączne sprawy.
                            >
                            > Tak więc ponawiam pytanie do Hummera: Stalin rozszerzył Litwinom granice, czy
                            > nie rozszerzył?

Tylko na trzeźwo, bo to porywczy ludzie.
                            • zamurowany Technika spychania?... 27.11.09, 16:44
                              hummer napisał:

> zamurowany napisał:
                              >
                              > > Tak więc ponawiam pytanie do Hummera: Stalin rozszerzył
                              > > Litwinom granice, czy nie rozszerzył?

>
                              > Pogadaj o tym z jakimś Litwinem.
                              > Tylko na trzeźwo, bo to porywczy ludzie.

No ok, przyjmuję to jako przyznanie się do błędu. Dziękuję za ciekawy subwątek.
                              • hummer Po prostu - nie jestem Litwinem :) 27.11.09, 16:55
                                zamurowany napisał:

> hummer napisał:
                                >
                                > > zamurowany napisał:
                                > >
                                > > > Tak więc ponawiam pytanie do Hummera: Stalin rozszerzył
                                > > > Litwinom granice, czy nie rozszerzył?

> >
                                > > Pogadaj o tym z jakimś Litwinem.
                                > > Tylko na trzeźwo, bo to porywczy ludzie.
                                >
                                > No ok, przyjmuję to jako przyznanie się do błędu. Dziękuję za ciekawy subwątek.
                                • zamurowany Nie trzeba być Litwinem n/t 27.11.09, 17:01
                      • hummer Re: Dlaczego złe? 27.11.09, 16:31
                        zamurowany napisał:

> hummer napisał:
                        >
                        > > zamurowany napisał:
                        > >
                        > > > Nie rozumiem. Rozszerzył Litwinom granice, czy nie rozszerzył?
                        > >
                        > > Nie rozszerzył, gdyż by pojechać do innego województwa przepustka
                        > > była wymagana.
                        > > A przedtem nie.
                        >
                        > A co ma podróżowanie do granic? Oczywiście nic nie ma, ale skoro się przy tym
                        > kryterium upierasz, to informuję, że podpis Kaczyńskiego w kwestii podróżowania
                        > nic nie zmienił. Nadal można podróżować swobodnie podróżować do np. Norwegii,
                        > która do UE nie należy.

Ale teraz będzie można podróżować po własnym kraju. :)

Z resztą do strefy Schengen też nas proeuropejski prezydent wprowadził. Same
                        dobre rzeczy robi dla kraju :)
                        • zamurowany Re: Dlaczego złe? 27.11.09, 16:41
                          hummer napisał:

> > A co ma podróżowanie do granic? Oczywiście nic nie ma (...)
                          >
                          > Ale teraz będzie można podróżować po własnym kraju. :)

Oho, widzę, że już się kapnąłeś, że palnąłeś głupstwo. Teraz trzeba z niego
                          jakoś wybrnąć, nie?...
                          • hummer Re: Dlaczego złe? 27.11.09, 16:56
                            zamurowany napisał:

> hummer napisał:
                            >
                            > > > A co ma podróżowanie do granic? Oczywiście nic nie ma (...)
                            > >
                            > > Ale teraz będzie można podróżować po własnym kraju. :)
                            >
                            > Oho, widzę, że już się kapnąłeś, że palnąłeś głupstwo. Teraz trzeba z niego
                            > jakoś wybrnąć, nie?...

Myślisz, że wizy do SZA zostaną? :)
                            • zamurowany Re: Dlaczego złe? 27.11.09, 17:10
                              hummer napisał:

> Myślisz, że wizy do SZA zostaną? :)

Myślę, że - wracając do meritum - Kaczyński tak samo rozszerzył granice Polsce,
                              jak Stalin Litwie.
                              • hummer Myślisz, że ma szanse na reelekcję ? :) 27.11.09, 17:18
                                zamurowany napisał:

> hummer napisał:
                                >
                                > > Myślisz, że wizy do SZA zostaną? :)
                                >
                                > Myślę, że - wracając do meritum - Kaczyński tak samo rozszerzył granice Polsce,
                                > jak Stalin Litwie.
            • superspec Dlatego postulowałem zmianę nazwy na Unia Światowa 27.11.09, 13:44
              i przyjęcie do niej np. Stanow Zjednoczonych.:)
          • tornson Re: Teraz będzie państwo wielonarodowe 27.11.09, 13:54
            superspec napisał:

> tak jak kiedyś Rzeczpospolita Obojga Narodow.:)
            Państwo wielonarodowe TAK! jak Rzeczpospolita Obojga Narodów NIE.
            IRP była państwem trzech jak nie czterech narodów a prawa miały tylko dwie
            nacje, Euro-federacja będzie szanowała wszystkie współtworzące ją narodowości.
            • superspec Zgoda ale obawiam się powstania euronacjonalizmu 27.11.09, 13:59
              Dlatego nie powinniśmy się ograniczać w budowaniu unii geograficznie tylko i
              wyłącznie do Europy.
              • tornson Re: Zgoda ale obawiam się powstania euronacjonali 27.11.09, 14:37
                superspec napisał:

> Dlatego nie powinniśmy się ograniczać w budowaniu unii geograficznie tylko i
                > wyłącznie do Europy.
                Powoli, wszystko w swoim czasie. Gdybyśmy budowali unię ogólnoświatową z pozycji
                małych państw europejskich to Chiny i USA narzuciłaby nam swoje antyspołeczne
                systemy. Jako Euro-Federacja możemy zaproponować światu alternatywę wobec źle
                pojętej chińskiej technokracji i amerykańskiej neoliberalnej paranoi. Możemy
                zaproponować światowy system oparty na sprawiedliwości społecznej (inaczej niż w
                Chinach) i państwowej regulacji rynków i kontroli korporacji (inaczej niż w
                USA), co miałoby w świecie szansę na ogromną akceptację.
              • zamurowany Re: Zgoda ale obawiam się powstania euronacjonali 27.11.09, 19:03
                superspec napisał:

> Dlatego nie powinniśmy się ograniczać w budowaniu unii geograficznie
                > tylko i wyłącznie do Europy.

Jak widać, zwycięski pochód socjalizmu jest nie do powstrzymania. Czego nie
                dokonał Lenin ani Stalin, dokonuje się teraz.
                • tornson Re: Zgoda ale obawiam się powstania euronacjonali 28.11.09, 10:57
                  zamurowany napisał:

> superspec napisał:
                  >
                  > > Dlatego nie powinniśmy się ograniczać w budowaniu unii geograficznie
                  > > tylko i wyłącznie do Europy.
                  >
                  > Jak widać, zwycięski pochód socjalizmu jest nie do powstrzymania. Czego nie
                  > dokonał Lenin ani Stalin, dokonuje się teraz.
                  Dla twojej informacji, Stalin z jego neokapitalistycznym wyzyskiem w łagrach był
                  raczej grabarzem socjalizmu, czemu wyraz dał już Chruszczow potępiając ostro
                  lata jego rządów.
      • nienormalnyczlek Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 14:28
        scoutek napisała:

> czemu?

Sorry. Po "polskiemu" mowi sie "dlaczego". Ten rusycyzm jest przyjety
        jedynie w "warsiawce"". :""
        • scoutek Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 14:32
          e tam
          widac jestem warsiawka
    • superspec Czemu nie broniłeś Polski przed UE?/nt 27.11.09, 13:17

• dr.krisk Jeszcze jeden partyzant...... 27.11.09, 13:47
      zamurowany napisał:

> Jako że Rzeczpospolita Polska za parę dni bez jednego wystrzału
      oddaje swoje
      > terytoria i swoich obywateli Związkowi
      Biedny ty musisz być - pewnie siedzisz w piwnicy, dobrze zaopatrzony
      w ziemniaki i suchary, trzęsiesz portkami i czekasz aż unijni
      siepacze wywloką cię z bunkra.....
      Siedż dalej.
      • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Jeszcze jeden partyzant...... 27.11.09, 13:55

Jeszcze jeden partyzant......
        dr.krisk 27.11.09,

oddaje swoje
        > terytoria i swoich obywateli Związkowi
        Biedny ty musisz być - pewnie siedzisz w piwnicy, dobrze zaopatrzony
        w ziemniaki i suchary, trzęsiesz portkami i czekasz aż unijni
        siepacze wywloką cię z bunkra.....
        Siedż dalej.

Świetny koment !!! Gratuluję dr błyskotliwej odpowiedzi - wspaniale,
        z humorem i tak lapidarnie; sama lepiej bym odpowiedziec nie
        potrafiła, wiec tylko podpisuje się ( jeżeli można ) pod wypowiedzią
        dr
    • tornson Zgoda co do rychłego końca tej pomyłki 27.11.09, 13:49
      jaką są państwa narodowe, ale mylisz się co do tego że główną jednostką
      administracyjną będą dawne państwa. :o)

zamurowany napisał:

> Propozycje dla Forum Kraj w świetle nowej 12-gwiazdkowej rzeczywistości
      >
      > Jako że Rzeczpospolita Polska za parę dni bez jednego wystrzału oddaje swoje
      > terytoria i swoich obywateli Związkowi... przepraszam - Unii Europejskiej,
      > proponuję:
      >
      > * Forum Kraj przenieść do działu Regionalne,
      > * na zwolnione miejsce wstawić Forum Unia Europejska,
      > * przemianować Forum Kraj na "Forum Kongresówka" - nawet skrót pozostanie ten s
      > am,
      Błąd kolego! :o]
      Podstawową jednostką administracyjną UE będą najpewniej regiony NUTS-1. Mapa
      administracyjna Euro-Federacji będzie wyglądać najpewniej tak:
      ec.europa.eu/eurostat/ramon/nuts/pngmaps/eu1.png
      Toteż dla każdego regionu dawnej Polski potrzebne będzie osobne forum
      regionalne. ;o>
      • zamurowany Re: Zgoda co do rychłego końca tej pomyłki 27.11.09, 14:16
        tornson napisał:

> Zgoda co do rychłego końca tej pomyłki
        > jaką są państwa narodowe, ale mylisz się co do tego że główną
        > jednostką administracyjną będą dawne państwa. :o)

Na razie jednak są. Dlatego też kształt forum powinien odzwierciedlać nowy stan,
        czyli: forum Kraj przeniesione do działu Regionalne. A potem się oczywiście
        rozparceluje.

> Podstawową jednostką administracyjną UE będą najpewniej regiony NUTS-1. Mapa
        > administracyjna Euro-Federacji będzie wyglądać najpewniej tak:
        > ec.europa.eu/eurostat/ramon/nuts/pngmaps/eu1.png

Tak, to bardzo słuszne podejście z punktu widzenia federastów. Rozparcelowanym
        państwom będzie trudniej o ewentualne odzyskanie niepodległości.

> Toteż dla każdego regionu dawnej Polski potrzebne będzie osobne forum
        > regionalne. ;o>

Lepiej jednak nie wychodzić przed orkiestrę z tymi forami dla regionów (cytuję)
        "dawnej Polski", bo się ludzie zbyt szybko kapną, że zostali zrobieni w bambuko.
        A tego byście nie chcieli, prawda?
    • boblebowsky Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 13:51
      Jako że Rzeczpospolita Polska za parę dni bez jednego wystrzału oddaje swoje
      terytoria i swoich obywateli Związkowi... przepraszam - Unii Europejskiej,
      proponuję:

O kurde, coś przeoczyłem ? Opowiadaj, bo właśnie wróciłem z długiej podróży i
      nic nie wiem?
      • zapijaczony_ryj Jakie to ma znaczenie skoro i tak moderator decydu 27.11.09, 14:03
        je gdzie twój wątek wyląduje.
        A forów jes w tej chwili juz tyle, ze myśłę i sama moderacja się w tym pogubiła.
        Proponuje jescze utworzyć fora któwych nie ma.
        np.Forum o przyszywaniu guzików
      • zamurowany Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 14:06
        boblebowsky napisał:

> Jako że Rzeczpospolita Polska za parę dni bez jednego wystrzału oddaje swoje
        > terytoria i swoich obywateli Związkowi... przepraszam - Unii Europejskiej,
        > proponuję:
        >
        > O kurde, coś przeoczyłem ? Opowiadaj, bo właśnie wróciłem z długiej podróży i
        > nic nie wiem?

Forumowi socjaliści (a zatem piewcy socjalistycznej Unii) przecież ci to dobrze
        wyjaśniają w tym wątku. Poczytaj posty Tornsona, SuperSpeca i Hummera - dobrze
        zorientowanych w temacie, a trochę zaległości nadrobisz.
        • boblebowsky Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 14:14
          > Forumowi socjaliści (a zatem piewcy socjalistycznej Unii) przecież ci to dobrze
          > wyjaśniają w tym wątku. Poczytaj posty Tornsona, SuperSpeca i Hummera - dobrze
          > zorientowanych w temacie, a trochę zaległości nadrobisz.

Myślałem, ze pytam u źródła:(
          Może jednak spróbujesz, bo przyznam, że jako obywatel tego kraju jestem
          przerażony, że ktoś mnie komuś wraz z działką na której znajduje się moje
          mieszkanie oddał.
          • zamurowany Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 14:25
            boblebowsky napisał:

> > Forumowi socjaliści (a zatem piewcy socjalistycznej Unii)
            > > przecież ci to dobrze wyjaśniają w tym wątku. Poczytaj posty
            > > Tornsona, SuperSpeca i Hummera - dobrze zorientowanych w
            > > temacie, a trochę zaległości nadrobisz.
            >
            > Myślałem, ze pytam u źródła:(
            > Może jednak spróbujesz,

Więc jako owe źródło zapewniam cię, że posty Tornsona, SuperSpeca oraz Hummera w
            tym wątku są merytorycznie poprawne. Więc po co mam powtarzać? Nie będę kopiował
            i wklejał treści, bo to niezgodne z regulaminem forum.
            • boblebowsky [...] 27.11.09, 14:33
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • vargtimmen Poprawki 27.11.09, 14:03
      zamurowany napisał:

> Propozycje dla Forum Kraj w świetle nowej 12-gwiazdkowej rzeczywistości
      >

Ja kto, a korki szampanów regionalnych delegatur?

> oddaje swoje terytoria i swoich obywateli Związkowi...

ale odpłatnie, znaczy, pewnie, docelowo, za dopłatą ;)

> przepraszam - Unii Europejskiej,
      > proponuję:
      >
      > * Forum Kraj przenieść do działu Regionalne,

Ale po rozparcelowaniu na euroregiony.

> * na zwolnione miejsce wstawić Forum Unia Europejska,

Ja już zacząłem nieśmiało wprowadzać tu eurotematy i eurowątki (dziekuję Giwi za
      tolerancję)

> * przemianować Forum Kraj na "Forum Kongresówka" - nawet skrót pozostanie ten sam,

Kongresówka? Niechętnie, jednakowoż.

> * zezwolić na udział w dyskusjach osobom niezalogowanym - tak jak
      > na wszystkich mniej ważnych forach.

No co Ty, ja bym poszedł w innym kierunku: standaryzowanych eurologinów na
      wszystkich forach.

> Pozdrawiam.

Także :)
      • taziuta Re: Poprawki 27.11.09, 14:14
        vargtimmen napisał:

> No co Ty, ja bym poszedł w innym kierunku: standaryzowanych
        eurologinów na wszystkich forach.

Ten pomysł wydaje mi się całkiem logiczny, i do natychmiastowego
        wdrożenia. Od 1-go grudnia do wszystkich nicków dodamy przedrostek
        'pol'. Ja będę poltaziuta, Ty polvargtimen, itd. :)

• remez2 Re: Poprawki 27.11.09, 14:32
          Żeby uniknąć ewentualnych nieporozumień:
          poltaziutapol, polvargtimenpol, itd.
        • giwi Re: Poprawki 27.11.09, 14:34
          Niezły pomył do wdrożenia. :-) Można by pomyśleć nawet o automacie. :-D
          • nienormalnyczlek Re: Poprawki 27.11.09, 14:39
            giwi napisała:

> Niezły pomył do wdrożenia. :-) Można by pomyśleć nawet o automacie.
            :-D

Niezly pomysl do "polszczyzny".
            Oczywizda w kosmos... :))
          • zamurowany Re: Poprawki 27.11.09, 14:41
            (pol)giwi napisała:

> Niezły pomył do wdrożenia. :-) Można by pomyśleć nawet o automacie.

Dodam, że osobiście jestem za tym, aby moderatorem przeniesionego w to miejsce
            forum Unia Europejska została polgiwi. Byłaby na pewno lepsza od polsnajpera. ;-)

• boblebowsky Re: Poprawki 27.11.09, 14:43
              >
              > Dodam, że osobiście jestem za tym, aby moderatorem przeniesionego w to miejsce
              > forum Unia Europejska została polgiwi. Byłaby na pewno lepsza od polsnajpera. ;

Dupoliz. n/t
            • giwi Re: Poprawki 27.11.09, 14:58
              Polska jest największym krajem środkowoeuropejskim i przysługuje jej dotychczasowa lokalizacja. Musisz podumać nad innym podziałem.;-)
        • hummer Lepiej PL 27.11.09, 14:45
          taziuta napisał:

> vargtimmen napisał:
          >
          > > No co Ty, ja bym poszedł w innym kierunku: standaryzowanych
          > eurologinów na wszystkich forach.

>
          > Ten pomysł wydaje mi się całkiem logiczny, i do natychmiastowego
          > wdrożenia. Od 1-go grudnia do wszystkich nicków dodamy przedrostek
          > 'pol'. Ja będę poltaziuta, Ty polvargtimen, itd. :)

Pomyślałeś o kimś kto ma login Pot :)
          • nienormalnyczlek Re: Lepiej PL 27.11.09, 14:55
            > Pomyślałeś o kimś kto ma login Pot :)
            >

Tak. Pot = wiadro smieci.
            • taziuta Re: Lepiej PL 27.11.09, 16:59
              nienormalnyczlek napisała:

> > Pomyślałeś o kimś kto ma login Pot :)

> Tak. Pot = wiadro smieci.

No ale Polpot brzmi ciut nie teges, rzeczywiście... ;)
        • paczula.pl Re: Poprawki 27.11.09, 14:57
          taziuta napisał:

> vargtimmen napisał:
          >
          > > No co Ty, ja bym poszedł w innym kierunku: standaryzowanych
          > eurologinów na wszystkich forach.

>
          > Ten pomysł wydaje mi się całkiem logiczny, i do natychmiastowego
          > wdrożenia.

mówisz, masz :)))

• grand_bleu żeby nie było wątpliwościi ... 27.11.09, 15:01

tam wyżej, to ja :)
          • hummer Przecież już masz pl w loginie :) 27.11.09, 15:02
            paczula.pl napisała:

> taziuta napisał:
            >
            > > vargtimmen napisał:
            > >
            > > > No co Ty, ja bym poszedł w innym kierunku: standaryzowanych
            > > eurologinów na wszystkich forach.

> >
            > > Ten pomysł wydaje mi się całkiem logiczny, i do natychmiastowego
            > > wdrożenia.
            >
            > mówisz, masz :)))

paczula.pl@???.pl, po co dublować pl, skoro one już są :)
    • kon.by.sie.usmial Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 15:00

Imagine there's no countries
      It isn't hard to do
      Nothing to kill or die for
      And no religion too
      Imagine all the people
      Living life in peace...

It's easy if you try
      No hell below us
      Above us only sky
      Imagine all the people
      Living for today...
      • grand_bleu Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 15:02

niebezpieczna utopia
        • kon.by.sie.usmial Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 15:04
          może utopia, ale sympatyczna
          • grand_bleu Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 15:13
            kon.by.sie.usmial napisał:

> może utopia, ale sympatyczna

sympatyczna jest piosenka :)
        • hummer Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 15:06
          grand_bleu napisała:

>
          > niebezpieczna utopia

Gdyby ludzkość nie była ciekawa, to bałaby się zejść z drzewa :)
          • grand_bleu Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 15:17
            gdyby ciekawość zwyciężała nad rozumem (instynktem
            samozachowawczym?), dzieje ludzkości zakończyłyby się na Adamie i
            Ewie.
            • hummer Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 17:45
              grand_bleu napisała:

> gdyby ciekawość zwyciężała nad rozumem (instynktem
              > samozachowawczym?), dzieje ludzkości zakończyłyby się na Adamie i
              > Ewie.

jakieś źródła na poparcie tej tezy?
              • grand_bleu Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 18:24
                hummer napisał:

> grand_bleu napisała:
                >
                > > gdyby ciekawość zwyciężała nad rozumem (instynktem
                > > samozachowawczym?), dzieje ludzkości zakończyłyby się na Adamie
                i
                > > Ewie.
                >
                > jakieś źródła na poparcie tej tezy?

Hummer, wejdź na drzewo i sprawdź, czy umiesz latać, to przecież
                bardzo ciekawe.
                • hummer Nie muszę wchodzić by sprawdzić :) 27.11.09, 19:23
                  grand_bleu napisała:

> hummer napisał:
                  >
                  > > grand_bleu napisała:
                  > >
                  > > > gdyby ciekawość zwyciężała nad rozumem (instynktem
                  > > > samozachowawczym?), dzieje ludzkości zakończyłyby się na Adamie
                  > i
                  > > > Ewie.
                  > >
                  > > jakieś źródła na poparcie tej tezy?
                  >
                  > Hummer, wejdź na drzewo i sprawdź, czy umiesz latać, to przecież
                  > bardzo ciekawe.
                  >
                  >
    • grand_bleu Dzień Żałoby Narodowej 27.11.09, 15:27

zamurowany napisał:

> Propozycje dla Forum Kraj w świetle nowej 12-gwiazdkowej
      rzeczywistości
      >

1 grudnia, w związku z wejściem w życie Traktatu Lizbońskiego,
      flagi powinny być spowite czarnym kirem lub opuszczone do połowy
      masztu...

/znalezione w sieci/
      • zamurowany Re: Dzień Żałoby Narodowej 27.11.09, 15:34
        grand_bleu napisała:

> 1 grudnia, w związku z wejściem w życie Traktatu Lizbońskiego,
        > flagi powinny być spowite czarnym kirem lub opuszczone do połowy
        > masztu...

Nie opuszczone, ale zdjęte.
        • giwi Re: Dzień Żałoby Narodowej 27.11.09, 15:41
          A dlaczego zdjęte? Czy Polski już nie będzie? Nic o tym w gazetach nie pisali. ;-)
          • zamurowany Re: Dzień Żałoby Narodowej 27.11.09, 16:28
            giwi napisała:

> A dlaczego zdjęte? Czy Polski już nie będzie? Nic o tym w gazetach
            > nie pisali. ;-)

Polska będzie. Tak samo jak jest województwo świętokrzyskie. No ale - z całym
            szacunkiem dla województwa świętokrzyskiego - jego flaga jest trochę mniejszej
            rangi niż państwowa.
        • grand_bleu Re: Dzień Żałoby Narodowej 27.11.09, 15:41
          zamurowany napisał:

> grand_bleu napisała:
          >
          > > 1 grudnia, w związku z wejściem w życie Traktatu Lizbońskiego,
          > > flagi powinny być spowite czarnym kirem lub opuszczone do połowy
          > > masztu...
          >
          > Nie opuszczone, ale zdjęte.

ale którą flagę masz na myśli? bo ja piszę o naszej narodowej -
          polskiej :)
          • zamurowany Re: Dzień Żałoby Narodowej 27.11.09, 16:25
            grand_bleu napisała:

> zamurowany napisał:
            >
            > > grand_bleu napisała:
            > >
            > > > 1 grudnia, w związku z wejściem w życie Traktatu Lizbońskiego,
            > > > flagi powinny być spowite czarnym kirem lub opuszczone do
            > > > połowy masztu...
            > >
            > > Nie opuszczone, ale zdjęte.
            >
            > ale którą flagę masz na myśli? bo ja piszę o naszej narodowej -
            > polskiej :)

Mi też o tą chodzi. Skoro nowym państwem w miejscu Polski będzie UE, to tą flagę
            należałoby eksponować, a regionalną (żeby nie powiedzieć prowincjonalną) zdjąć.

Piszę to nie dlatego, że tak bym chciał, ale dlatego że tego wymagałaby nowa
            sytuacja.
            • nienormalnyczlek Re: Dzień Żałoby Narodowej 27.11.09, 16:33
              > Mi też o tą chodzi. Skoro nowym państwem w miejscu Polski będzie
              UE, to tą flag
              > ę
              > należałoby eksponować, a regionalną (żeby nie powiedzieć
              prowincjonalną) zdjąć.
              >
              > Piszę to nie dlatego, że tak bym chciał, ale dlatego że tego
              wymagałaby nowa
              > sytuacja.

:o((((((((((((
              "nasamprzod nalucz sie po polskiemu pisac" :(((((
            • grand_bleu Re: Dzień Żałoby Narodowej 27.11.09, 16:38

> > >
              > > > > 1 grudnia, w związku z wejściem w życie Traktatu Lizbońskiego
              > ,
              > > > > flagi powinny być spowite czarnym kirem lub opuszczone do
              > > > > połowy masztu...
              > > >
              > > > Nie opuszczone, ale zdjęte.
              > >
              > > ale którą flagę masz na myśli? bo ja piszę o naszej narodowej -
              > > polskiej :)
              >
              > Mi też o tą chodzi. Skoro nowym państwem w miejscu Polski będzie
              UE, to tą flag
              > ę
              > należałoby eksponować, a regionalną (żeby nie powiedzieć
              prowincjonalną) zdjąć.
              >
              > Piszę to nie dlatego, że tak bym chciał, ale dlatego że tego
              wymagałaby nowa sytuacja.

Och! a co obywatelskim nieposłuszeństwem? wszak Geremek dał
              przykład ... ;)
              • zamurowany Re: Dzień Żałoby Narodowej 27.11.09, 16:58
                grand_bleu napisała:

> Och! a co obywatelskim nieposłuszeństwem? wszak Geremek dał
                > przykład ... ;)

Ciekawym eksperymentem obywatelskiego nieposłuszeństwa byłoby zdjąć/znieważyć
                parę niebieskich flag sprzed urzędów po 1 grudnia i dać się złapać. Ciekawe czy
                i na podstawie jakiego artykułu będą sądzić.

Jeśli Art. 137 Kodeksu Karnego, to byłoby to oficjalne przyznanie, iż Unia
                Europejska to państwo - mimo zapewnień federastów że nim nie jest. Ponadto,
                podobno UE nie ma flagi, godła ani hymnu, więc i to zapewnienie ległoby w gruzach.

Chociaż, czy to ma jakieś znaczenie? Federaści już coraz rzadziej zaprzeczają
                rzeczywistości i coraz częściej mówią otwartym tekstem o państwie "UE".

===

KODEKS KARNY:

Art. 137. § 1. Kto publicznie znieważa, niszczy, uszkadza lub usuwa godło,
                sztandar, chorągiew, banderę, flagę lub inny znak państwowy, podlega grzywnie,
                karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
                § 2. Tej samej karze podlega, kto na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
                znieważa, niszczy, uszkadza lub usuwa godło, sztandar, chorągiew, banderę, flagę
                lub inny znak państwa obcego, wystawione publicznie przez przedstawicielstwo
                tego państwa lub na zarządzenie polskiego organu władzy.

===
                • zelazny.karzel.wasyl Za Głupotę się nie wsadza do paki 27.11.09, 17:02
                  Za Głupotę się nie wsadza do paki. Nawet zamurowanych.
                  • zamurowany Ale za profanację flagi państwowej - tak 27.11.09, 17:49
                    zelazny.karzel.wasyl napisała:

> Za Głupotę się nie wsadza do paki.

Ale za publiczne znieważenie, usunięcie itp. flagi państwowej - owszem.
      • goldenwomen94 Re: Dzień Żałoby Narodowej 27.11.09, 17:16
        te gwiazdki łudząco przypominają gwiazdy Dawida.
        • ave.duce Dokształć się > wszystko Ci się kojarzy ;) 27.11.09, 17:30
          autor przyjętego projektu flagi Arsène Heitz przyznał, że tworząc go inspirował się fragmentem Apokalipsy świętego Jana:

Potem wielki znak się ukazał na niebie:
          Niewiasta obleczona w słońce i księżyc pod jej stopami, a na jej głowie wieniec z gwiazd dwunastu.

Przedstawienie Maryi z okręgiem z gwiazd znajduje się m.in. na witrażu w katedrze w Strasburgu, mieście będącym siedzibą Rady Europy i równocześnie miejscem zamieszkania autora projektu flagi.

Gwiazdy

:p
    • woda_woda Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 17:38

Szczelaj...
      • zamurowany Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 17:47
        woda_woda napisała:

> > Jako że Rzeczpospolita Polska za parę dni bez jednego wystrzału
        >
        > Szczelaj...

Nidyrydy. Państwo ma monopol na broń palną. Dzięki temu może robić z obywatelami
        co chce.
        • woda_woda Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 18:42
          Szczelaj z czegokolwiek, choćby z procy.
          I butelki z benzyną możesz se zrobić.

Wtedy będzie z wystrzałem.
          • zamurowany Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 18:51
            woda_woda napisała:

> Szczelaj z czegokolwiek, choćby z procy.
            > I butelki z benzyną możesz se zrobić.
            >
            > Wtedy będzie z wystrzałem.

Strzały "z czegokolwiek" już sobie odpuściłem po tym, jak Vargtimmen zwrócił mi
            słuszną uwagę, że strzały były - strzały korków od szampana tych świń, które nas
            sprzedały.
            • woda_woda Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 18:53
              > Strzały "z czegokolwiek" już sobie odpuściłem

To nie marudź, że "bez wystrzału".
              • zamurowany Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 19:15
                woda_woda napisała:

> > Strzały "z czegokolwiek" już sobie odpuściłem
                >
                > To nie marudź, że "bez wystrzału".

Przepraszam, a gdzie o tym marudzę? "Bez wystrzału" wspomniałem tylko w poście
                otwierającym, po czym Vargtimmen przypomniał mi o strzałach korków od szampana
                tych łotrów.

Miał oczywiście rację. Więc o wystrzały kłócić się nie będę.
                • zoil44elwer Re: Propozycje dla Forum Kraj 28.11.09, 02:19
                  Po szampanie to mogą być tylko:SZCZAŁY.
              • grand_bleu "nie marudź" - napisała Woda 28.11.09, 12:11

Wybacz Wodo, ale ja też pomarudzę.

Ojczyzna, to zbiorowy obowiązek, tego uczono mnie w domu ...
                za Ojczyznę ginęli moi przodkowie, za Polskę.

Kiedy w 2004 roku oddałam głos za akcesją do UE, oddałam głos za
                organizacją, która miała być Europą Ojczyzn, a nie Superpaństwem.
                UE nie jest moją Ojczyzną i żadne wierszyki, do nauki których
                przymuszane są dzieci w zerówkach, żadne prawo kupione dopłatami,
                tego faktu nie zmieni.

Zamurowany ma całkowitą rację pisząc: "Rzeczpospolita Polska za parę
                dni bez jednego wystrzału oddaje swoje terytoria i swoich obywateli
                Związkowi... przepraszam - Unii Europejskiej"
          • zoil44elwer Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 18:55
            Butelki z szampanem strzelają lepiej!
    • zoil44elwer Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 17:48
      Zezwolić na udział w dyskusjach osobom niezalogowanym przedtem cenzurując?
      NIE.Na FK można napisać co się chce a że póżniej wyrzucą,to lepsze niż
      prewencyjna cenzura i nie dopuszczanie do głosu nieprawomyślnych postów.
    • pollack5 [...] 27.11.09, 17:53
    • ave.duce Re: Dokształć się > wszystko Ci się kojarzy ;) 27.11.09, 18:03
      Może coś w tym jest. W końcu Matka Boska, Maryja Dziewica była Żydówką, a jej
      syn > Żydem.

• trvanlive.bydlisko Zamurowany! Widziałem już patrole UE na ulicy! 27.11.09, 18:07
      Dwóch umundurowanych wysokich drabów z opaskami z 12 -gwiazdkami na
      niebieskim tle kazało mi dzisiaj śpiewać po polsku "Odę do radości".
      Mówili z wyraźnym niemieckim akcentem, austriackim lub tyrolskim.
      Było to tak:

-Szpjewacz Oda do Rhadoszczy - sznela! - usłyszałem.

-Ło radości iskro...zapomniałem, jak było dalej.

- Nasza europejska pałka pszipomni Czi sowa hymnu! - rzekł ten
      grubszy i zdzielił mnie pałą parę razy w plecy
      - O radości iskro Bogów, kwiecie elżbietańskich pól...śpiewałem,
      połykając łzy...

- Jakich elszbetanskich, oszle!!?! Elyzejskych tam jest! W Parhyszu
      nie byłesz? - znowu oberwałem pałą.

Jawohl Herr Europaische Polizist, będę spiewać "elizejskich"!

Dobhra, żeby mie to bylo ostatni raz, ze Ty hymn nie znasz! Bo jak
      nie to Czie nasza europaische pałka dopadnie i skuhra wyghahrbuje!

A Zamuhrowany snasz? zapytał ten drugi
      Jawohl - pisuje na Forum Gazety Wyborczej - tam Go znajdziecie.

Korzystając z chwili nieuwagi europaische polizist'ów, ciężko obity
      uciekłem.

Uciekaj zamurowany! Już po Ciebie idą!
      • zamurowany Re: Zamurowany! Widziałem już patrole UE na ulicy 27.11.09, 18:12
        Rozumiem. Żyjesz w świecie fikcji, to i tworzysz sobie fikcje. Powodzenia życzę.
        • tornson Re: Zamurowany! Widziałem już patrole UE na ulicy 29.11.09, 12:29
          zamurowany napisał:

> Rozumiem. Żyjesz w świecie fikcji, to i tworzysz sobie fikcje. Powodzenia życzę
          > .
          Przecież to także i twój świat. ;o>
      • zoil44elwer Re: Zamurowany! Widziałem już patrole UE na ulicy 27.11.09, 18:21
        Śpiewać każdy może,jeden lepiej drugi gorzej.Ale ci śpiewający Niemcy to chyba
        byli z Mazur i Mazowsza.Mazurzyli rerując i po mazowszańsku szeleszcząc.Odezwały
        się w nich heimatowe nutki(akcenty) sprzed wyjazdu do Efu?
    • boblebowsky [...] 27.11.09, 21:36
    • zamurowany Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 23:02
      boblebowsky napisał:

> zamurowany napisał:
      >
      > > Znaczy co ja niby miałem uzasadnić?
      >
      > Uzasadnić [cenzura obyczajowa]

Po odsianiu chamstwa z twoich postów dochodzę do wniosku, że chyba jednak nie
      wróciłeś z długiej podróży, po której brakuje ci informacji o bieżących
      wydarzeniach, lecz po prostu plotłeś androny lub błaznowałeś.

Ale ok, mi to nie przeszkadza, więc śpieszę z wyjaśnieniem oczywistości, których
      rzekomo (bardzo nieudolnie udajesz) nie rozumiesz.

Otóż 1 grudnia na mocy decyzji m.in. Rzeczpospolitej Polskiej powstaje państwo
      Unia Europejska. A dwa państwa na jednym terytorium oczywiście istnieć nie mogą.
      • boblebowsky Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 23:32
        > Po odsianiu chamstwa z twoich postów dochodzę do wniosku, że chyba jednak nie
        > wróciłeś z długiej podróży, po której brakuje ci informacji o bieżących
        > wydarzeniach, lecz po prostu plotłeś androny lub błaznowałeś.

Jak rozumiem traktowanie rozmówcy lekceważąco traktujesz jako cnotę, no cóż to
        tylko kwestia wychowania. A ja chciałem się tylko zorientować jaką masz wiedzę o
        idei jaka przyświecała twórcom Unii i TL, bo odniosłem wrażenie, że twoje
        pojęcie w tej materii jest mocno wypaczone. Nie myliłem się, dalej niż czubek
        własnego nosa nie widzisz.
        EOT
        • zamurowany Re: Propozycje dla Forum Kraj 27.11.09, 23:35
          boblebowsky napisał:

> (...)
          > EOT

Cieszę się. I tak za dużo czasu ci poświęciłem.
      • zoil44elwer Re: Propozycje dla Forum Kraj 28.11.09, 02:27
        Mogą,szczególnie w Polsce może istnieć:Państwo Kaczyńskich i państwo Tusk.Ale RP
        jest porąbane.
      • tornson Re: Propozycje dla Forum Kraj 29.11.09, 12:30
        zamurowany napisał:

> Otóż 1 grudnia na mocy decyzji m.in. Rzeczpospolitej Polskiej powstaje państwo
        > Unia Europejska. A dwa państwa na jednym terytorium oczywiście istnieć nie mogą
        > .
        To by było naprawdę piękne, niestety na Euro-państwo będziemy musieli jeszcze
        poczekać.
    • rysiek_grzesiek Re: Propozycje dla Forum Kraj 28.11.09, 01:45
      Chylę czoła. To wątek roku na FK. Tutaj jak nigdzie indziej widać
      zaczadzenie niektórych nicków i brak nawet intelektualnej
      możliwości podjęcia dyskusji z autorem:-)
      • zoil44elwer Re: Propozycje dla Forum Kraj 28.11.09, 02:00
        Brak możliwości podjęcia intelektualnej "możliwości"podjęcia dyskursu bo? Za
        niskie czy za wysokie progi,na strudzoną głowę czy nogi.
        • rysiek_grzesiek Re: Propozycje dla Forum Kraj 28.11.09, 02:05
          zoil44elwer napisał:

> Brak możliwości podjęcia intelektualnej "możliwości"podjęcia
          dyskursu bo? Za
          > niskie czy za wysokie progi,na strudzoną głowę czy nogi.
          Dla wielu za wysokie, co widać bardzo wyraźnie...
          • zoil44elwer Re: Propozycje dla Forum Kraj 28.11.09, 02:22
            Myśleć każdy może,jeden mądrzej drugi głupiej czyli gorzej.Ale kto ma to osądzić?
            • rysiek_grzesiek Re: Propozycje dla Forum Kraj 28.11.09, 02:26
              zoil44elwer napisał:

> Myśleć każdy może,jeden mądrzej drugi głupiej czyli gorzej.Ale kto
              ma to osądzi
              > ć?
              Brak cenzury jest zabojczy dla tych co głupiej...
              • zoil44elwer Re: Propozycje dla Forum Kraj 28.11.09, 02:48
                Głupota nie jest najgorsza,gorszy jest fanatyzm bo nawet mądrych ludzi czyni
                głupimi.
    • realista_online [...] 28.11.09, 07:59
      • zoil44elwer Re: jeszcze cenzura,prześladowania za p r a w d ę 28.11.09, 16:58
        Tzn:kolaboracja z zaborcami,rozpijanie chłopów,przekręt
        okrągłostołowy,intrygowanie z SBkami,rozkradanie Polski po 89,mieszanie w
        środowiskach,absurdalne roszczenia,przejmowanie w tóżny sposób licznych
        nieruchomości,wtrącanie się do rządzenia państwem.....to tak jakbyś pisał o
        przewinach Krk.
      • anarchyintheue Żydzi cenzurują Youtobe ! 29.11.09, 12:33
        www.bibula.com/?p=4443
    • ave.duce Re: są łudząco podobne do gwiazdy Dawida 28.11.09, 12:19
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,103591175,103605599,Re_Doksztalc_sie_62_wszystko_Ci_sie_kojarzy_.html

• zamurowany Stary wątek w nowej rzeczywistości 03.12.09, 16:31
      Mamy już nową, zjednoczoną rzeczywistość. Widzę, że jednak nadal Forum Kraj
      zajmuje honorowe miejsce zamiast zostać przeniesione do działu "Regionalne".

Szanowni państwo, coraz więcej osób już bez skrępowania opisuje nową sytuację, w
      której mamy nowe państwo - Unię Europejską. Dlaczego więc nie odwzorować tego na
      tym forum?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka