Dodaj do ulubionych

Paranoidalny pomysł z kandydaturą Romana Kluski

IP: *.idea.pl 01.02.04, 11:23
Przy całej sympatii dla Romana Kluski nie ma on niestety szans jako
kontrkandydat dla "wymuskanej" Jolanty( nota bene Kazika Staszewskiego , któy
w ostatniej telewizyjne GW podsunął ten pomysł bardzo lubię za jego
niesforność i zblizone do moich poglądy nie tylko polityczne ).Ciekawy sondaż
wewnętrzny zamieściło "ZYCIE" z kropką ( respondenci od
profesorów socjologii, politologii i zwykłych "szarych" ludzi) .Dokonało
kilku analiz ( krótkich ) - okazuje się, ze kluczem jest wiarygodność ( nie
wiem jak to się co prawda ma odnosić do Kwacha - chyba , że mówia tyu o
przyszłośći - głos z wyzszych półek ),osobista uczciwość ( ha ,ha ) i
polityczny dorobek.No właśnie ten ostatni czynnik wymieniany był przez
większość elity intelektualnej z branży socjologii i politologii. R.Kluska
takiego dorobku niestety nie ma.Medialnie tez jest niestety nieciekawą
osobistośćią dla przeciętnego obywatela.A pamiętajmy, że temu przeciętnemu
aby był uosobieniem takiego "my", aby był kolorowy ( vide Jolka z
żurnala ).To wcale nie znaczy , że tak powinno byc.Też tak uważam.Ale
niestety nasze społeczeństwo nie stawia kandydatowi na prezydenta zbyt
wygórowanych wymagań.Liczy się elokwencja i prezencja pozostałe
atrybuty maja mniejsza wagę.A ja sie pytam gdzie jeszcze przewidywalność
takiego kandydata ( obiecujacego gruszki na wierzbie ) w zajmowaniu
stanowiska w istotnych czasami kontrowersyjnych sprawach natury obyczajowej
czy politycznej. Jak wyglada w takim aspekcie kandydatura Jolki ( krótko
mówiąc - zachowanie aktualnego status quo, czyli marazm i metoda totalnego
zaniechania na wszystkich frontach wyłączając oczywiście aspekt
reprezentacyjny i charytatywny ) a co wiemy do tej pory o R.Klusce?
Zdecydownie skuteczną przeciwwagą moze być tylko Tomek Lis lub gdy ustalą w
PO -Donald Tusk.To oczywiście moja opinia.Pocieszajacym jest juz fakt , ze w
aktualnych sondażach Jolka ( gdy wystartuje ) nie "usiądzie w fotelu " po
pierwszej turze.Ale mamy zimę i jeszcze Jolka nie przedstawiła swoich kreacji
na A.D. 2004, a główny elektorat naszej "Evity" to niestety "kobity",które na
ten element zwracaja głównie uwagę .....
Obserwuj wątek
    • Gość: wartburg Wilhelm Tell IP: *.b.dial.de.ignite.net 01.02.04, 13:19
      Pomysł z Kluską jest o tyle paranoidalny, na ile polskie media elektroniczne
      są ubezwłasnowolnione, czyli mówiąc wprost - trzymane na uwięzi.

W każdym cywilizowanym kraju, w którym telewizja nie jest manipulowana przez
      partyjnych strategów, ktoś taki miałby duże szanse.

Przede wszstkim w związku z tym, co go spotkało i jak z tego wyszedł. Gdyby
      chociaż część mediów poparła jego kampanię, mógłby stać sie kimś w rodzaju
      polskiego Wilhelma Tella.
      • Gość: Camille~ Pissarro Re: Wilhelm Tell IP: *.idea.pl 01.02.04, 14:05
        Romana Kluskę widziałbym bardziej jako przewodniczącego Konfederacji
        Pracodawców lub prezesa BCC ( obecnie Goliszewski ) - właśnie to wszystko przez
        co przebrnął własnie go do takiej roli predystynuje, lub właśnie mi przez myśl
        przemknęło -w Ministerstwie Skarbu czy Przekształceń Własnościowych. Prezydent
        musi mieć solidne zaplecze polityczne ( tak jest na całym świecie) czy tego
        chcemy czy nie , to właśnie partie w dzisiejszych realiach kształtują i kreują
        przyszłych prezydentów, premierów , ministrów i tak dalej - oczywista , że do
        tego jest potrzebne wsparcie mediów ( a tu korelacja jest nader widoczna - mam
        na myśli stan u nas).Także w przypadku mediów niezależnych ich właściciele mają
        swoje sympatie i antypatie polityczne - wyjatek może stanowić BBC - ale Anglicy
        to oddzielny wątek ( pozytywny ) - vide ostatni casus Davisa Kelle'go - mimo
        oskarżania BBC przez T.Blair'a to właśnie BBC zyskuje a premier traci. Jedyne
        co aktualna opozycja ( myślę o tej rozsądnej )mogłaby zrobić to ustalic
        wspólnego kandydata i zacząć juz go lansować.
    • panidalloway Re: Gdzie jest prezydent? 01.02.04, 13:44
      Naród Polski poszukuje osoby do zatrudnienia w charakterze prezydenta. Mile
      widziane doświadczenie polityczne i referencje lub jakiekolwiek uzasadnienie,
      że może być.
      Kluska ma trochę płaczliwą minę, ale jest w nim coś swojskiego. Nie pochodzi z
      dziwacznej krainy kreacji osobowości przez zamalowanie, zaczesanie,
      nabłyszczenie i zakłamanie. Jako osoba realnie istniejąca i niewątpliwie
      działająca ma przewagę nad Barbie i Kenem. Gdyby się zdecydował. . . . .
      • Gość: wartburg idol? IP: *.b.dial.de.ignite.net 01.02.04, 13:54
        panidalloway napisała:

> Naród Polski poszukuje osoby do zatrudnienia w charakterze prezydenta. Mile
        > widziane doświadczenie polityczne i referencje lub jakiekolwiek
        uzasadnienie,
        > że może być.
        > Kluska ma trochę płaczliwą minę, ale jest w nim coś swojskiego. Nie pochodzi
        z
        >
        > dziwacznej krainy kreacji osobowości przez zamalowanie, zaczesanie,
        > nabłyszczenie i zakłamanie. Jako osoba realnie istniejąca i niewątpliwie
        > działająca ma przewagę nad Barbie i Kenem. Gdyby się zdecydował. . . . .

Tym bardziej, że nie jest taki zły medialnie, na jakiego wygląda. To jest
        facet, który b. przytomnie przedstawia swoje argumenty. Chodzi nogami po
        ziemi, a co najważniejsze, jest wiarygodny.

Widziałem film dokumentalny na jego temat. Z minuty na minutę podobał mi się
        coraz bardziej. Moim zdaniem mógłby przemówić ludziom do wyobraźni i szybko
        stać się idolem
        • panidalloway Re: A, fe ! 01.02.04, 14:05
          No, nie! To słówko budzi we mnie odrazę. Napisałeś to na żarty? Koniec z
          idolami! Naród Polski poszukuje poważnych facetów, do solidnej i wytężonej
          pracy na różnych stanowiskach. Pilnie!
      • Gość: Camille ~Pissarro Re: Gdzie jest prezydent? IP: *.idea.pl 01.02.04, 14:20
        Dla mnie jeszcze jeden aspekt jest istotny - otóż po 15 latach pracy nad
        tworzeniem III Rzeczpospolitej ( dla mnie to w dalszym ciagu II i pół )
        uważam ,że przyszły kandydat powinien jak najmniej być skażony poprzednim
        system ( a zatem oprócz wszystkich ważnych cech omawianych powyżej ) powinien
        byc stosunkowo młody , aby na wszystkie wyzwania i problemy patrzeć wyłącznie z
        bieżącej perspektywy a nie "historycznych" ( mam na myśli tych pejoratywnych,
        partyjnych, socjalistycznych ) odniesień...
    • Gość: Jan Re: Paranoidalny pomysł z kandydaturą Romana Klus IP: *.multicon.pl 01.02.04, 14:21
      Kluska medialnie wypada fatalnie . Płaczliwy taki i smutny. A wybory
      prezydenckie to swoiste wybory mister/miss sukcesu , optymizmu , radości ,itp.
      90 % wyborców wybiera opaleniznę kandydata , jego fryzurę , zapamięta kolor
      apaszki , białość uzębienia.
      Kogo w takim konkursie piękności zainteresują utyskiwania Kluski nad urzędami
      skarbowymi ? Psa z kulawą z nogą pewnie...
      • Gość: g@mdan Re: Paranoidalny pomysł z kandydaturą Romana Klus IP: *.tvsat364.lodz.pl 01.02.04, 15:37
        Mnie zainteresowały.
        Widziałem w tv ten program Drozdy (z tą Czeszką) w ub. tygodniu. Drozda
        rozmawiał właśnie z Kluską. Kluska mówił o takich przekrętach, że włosy
        stawały dęba.
        Jeśli nowy Prezydent będzie mądry to powinien zaproponowac Klusce stanowisko
        doradcze.
        • Gość: wartburg wygląd myli IP: *.b.dial.de.ignite.net 01.02.04, 15:52
          Oczywiście. Jego opowieść trudno zaliczyć do tych z gatunku łatwych, lekkich
          i przyjemnych. Ale kiedy da mu się ją opowiedzieć, wciąga jak Hitchcock,
          który jak mało kto potrafił zahipnotyzować masowego widza.

Kluska wcale nie jest facetem, na jakiego wygląda na pierwszy rzut oka. To
          samo nawiasem mówiąc odnosiło się do Hitchcocka.
          • Gość: marcee Re: wygląd myli IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.04, 15:55
            i ja sie zgadzam
            pan Kluska najlepiej wypadl w programie herbatka u dziadka czy Tadka i to nie
            jest zart
            byl spokojny opanowany mowil logicznie i to jest bardzo inteligentny facet
            i taki bogaty i taki samotny-wow !!!
          • kataryna.kataryna Re: wygląd myli 01.02.04, 16:11
            Gość portalu: wartburg napisał(a):

> Oczywiście. Jego opowieść trudno zaliczyć do tych z gatunku łatwych, lekkich
            > i przyjemnych. Ale kiedy da mu się ją opowiedzieć, wciąga jak Hitchcock,
            > który jak mało kto potrafił zahipnotyzować masowego widza.
            >
            > Kluska wcale nie jest facetem, na jakiego wygląda na pierwszy rzut oka. To
            > samo nawiasem mówiąc odnosiło się do Hitchcocka.

Ja się o Kluskę kłócić nie będę ale po cichu nadal uważam, że mógłby być
            prezydentem jakiemu nareszcie można by zaufać i który chciałby i potrafił
            wykorzystać szansę jaką daje pierwszy urząd w państwie. Przecież jego
            działalność biznesowa pokazała, że jest i sprawny, i uczciwy. Nie zgodzę się
            też, że Kluski, takiego jakim jest, nie można bardzo dobrze sprzedać. On ma
            wiele cech, które mogą być jego "selling points" w kampanii, gdyby się wziął za
            to ktoś mądry. Wszystkie podnoszone tu jego niby wady mogą stać się zaletami w
            kampanii.

Przy okazji Kluski, chciałabym zainteresować Was ruchem Normalne Państwo:

www.normalne.pl/

8 lutego będzie można się przekonać jaki mają pomysł, będzie też można sobie
            obejrzeć samego Kluskę.

"Z przyjemnością zapraszamy zwolenników Normalnego Państwa na uroczystą
            konwencję inaugurującą kampanię społeczną "Recepta na bezrobocie".

Konwencja rozpocznie się punktualnie o godzinie 12.00 w niedzielę - 8 lutego
            2004 r. w Kinie "Skarpa" na ul. Kopernika w Warszawie

Cel kampanii
            Celem kampanii jest zebranie co najmniej 100 tysięcy podpisów pod projektem
            ustawy "O likwidacji bezrobocia i naprawie finansów publicznych" przygotowanej
            przez ekspertów Centrum im. Adama Smitha i wprowadzenie ustawy pod obrady
            parlamentu.

Ustawa radykalnie zmniejsza opodatkowanie pracy najemnej, upraszcza
            opodatkowanie wszystkich przedsiębiorstw (a zwłaszcza małych i średnich) ,
            uniezależnia samorządy lokalne od budżetu centralnego zwiększając ich
            samodzielne wpływy z tytułu podatków.

Cele konwencji
            Podstawowym celem konwencji jest start medialny kampanii społecznej i
            ogłoszenie, że następnego dnia (9 lutego) składamy na ręce marszałka sejmu
            pierwszy tysiąc podpisów i dokumenty wymagane dla zarejestrowania
            obywatelskiego komitetu na rzecz inicjatywy ustawodawczej. W trakcie konwencji
            będzie istniała możliwość złożenia podpisu pod formularzem poparcia projektu.

Przebieg
            Konwencję poprowadzi Jan Pospieszalski. Udział wezmą eksperci Centrum im. Adama
            Smitha, przedstawiciele organizatorów i komitetu honorowego kampanii (m.in.
            przewodniczący komitetu honorowego - Prof. Andrzej Blikle). Uroczystość
            uświetni Pan Roman Kluska, członek komitetu honorowego kampanii.

Czas trwania
            Konwencja rozpocznie się punktualnie o godzinie 12.00 i potrwa ok. 1 godziny.
            Po części uroczystej i oficjalnej będzie miała miejsce część "nieoficjalna".

Liczba uczestników
            Organizator, Fundacja Odpowiedzialność Obywatelska, zakłada, że w konwencji
            weźmie udział tysiąc osób z całego kraju.

Osoby, które zamierzają wziąć udział w konwencji bardzo prosimy o zgłaszanie
            się do Pani Justyny w biurze sztabu: biuro@odpowiedzialnosc.org.

Ruch Normalne Państwo będzie miał swój "kącik" na konwencji.

• Gość: marcee Re: wygląd myli IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.04, 16:36
              Serio mowiac podoba mnie sie taka imprezka. Niestety bede w Wawce na dluzej od
              11 lutego.
    • here.tyk zalecam lekturę słownika 01.02.04, 16:13
      "paranoidalny" znaczy coś innego
      • Gość: w Re: zalecam lekturę słownika IP: *.b.dial.de.ignite.net 01.02.04, 16:44
        No właśnie, oświeć mnie. Gdzieś mi się słownik zawieruszył....
        • here.tyk tu darmowy serwis językowy 01.02.04, 17:08
          ale to już ostatni raz:

paranoja [...] choroba psychiczna
          charakteryzująca się urojeniami
          przy zachowaniu logiki oraz orientacji
          w czasie i przestrzeni; obłęd.
          • Gość: Camille ~Pissarro Re: tu darmowy serwis językowy IP: *.idea.pl 01.02.04, 17:16
            Całe szczeście , ze udało Ci się to zlokalizować. I co tu nie gra ??
            Przymiotnik paranoidalny - urojony lub obłędny, w czym tkwi ta niepoprawność
            językowa prosze wyłuszcz mi to , bo ja nic złego w takim określeniu nie widzę.
            Proponuję ustosunkowac sie do meritum ...
            • Gość: wartburg Re: tu darmowy serwis językowy IP: *.b.dial.de.ignite.net 01.02.04, 17:35

Gość portalu: Camille ~Pissarro napisał(a):

> Całe szczeście , ze udało Ci się to zlokalizować. I co tu nie gra ??
              > Przymiotnik paranoidalny - urojony lub obłędny, w czym tkwi ta niepoprawność
              > językowa prosze wyłuszcz mi to , bo ja nic złego w takim określeniu nie
              widzę.
              > Proponuję ustosunkowac sie do meritum ...

Nie wiem, z jakiego kraju nadaje here.tyk. W języku niemieckim paranoja
              odnosi się tylko i wyłącznie do manii prześladowczej (Verfolgungswahn). Tak
              samo jest w krajach angielskojęzycznych. Paranoiac to ktoś, kto cierpi na
              manię prześladowczą. Tak więc dla kogoś mieszkającego w Niemczech albo dajmy
              na to w Irlandii polskie - znacznie ogólniejsze i w gruncie rzeczy niezbyt
              precyzyjne - użycie tego terminu może być irytujące.

Ja też miałem wątpliwości na ten temat. Okazało się jednak, że w polszczyźnie
              pojęcie to mówiąc najogólniej oznacza schizofrenię, co mogło się wziąć kiedyś
              z błędnego tłumaczenia.

• Gość: Camille ~Pissarro Re: tu darmowy serwis językowy IP: *.idea.pl 01.02.04, 17:46
                Oczywista , ze okreslenia "paranoidalna" uzyłem li tylko emfatycznie a nie
                literalnie. Nie przypuszczałem, że ktoś przetłumaczy sobie ten wyraz aż tak
                dosadnie .....
                • Gość: wartburg Re: tu darmowy serwis językowy IP: *.b.dial.de.ignite.net 01.02.04, 17:54
                  Gość portalu: Camille ~Pissarro napisał(a):

> Oczywista , ze okreslenia "paranoidalna" uzyłem li tylko emfatycznie a nie
                  > literalnie. Nie przypuszczałem, że ktoś przetłumaczy sobie ten wyraz aż tak
                  > dosadnie .....

Źle mnie zrozumiałeś. Rzecz w tym, że polszczyźnie to nie jest błąd. W
                  każdym słowniku języka polskiego znajdziesz tego potwierdzenie.

Tylko ktoś mieszkający poza Polską może mieć z tym problemy.

Here.tyk trochę się zagalopował. Przypuszczam, że właśnie dlatego. Potem
                  jednak wyszukał definicję w słowniku, która poniekąd unieważniła jego
                  zaczepkę...

Chociaż ja go rozumiem.

pozdrawiam

• Gość: Camille ~Pissarro Re: tu darmowy serwis językowy IP: *.idea.pl 01.02.04, 18:03
                    O.K. Przebywałem przez dłuższy okres czasu w USA , także znaczny okres (
                    kilkakrotnie ) w U.K. ale niestety nie prowadziłem dywagacji na kwestie paranoi
                    czy schizofrenii paranoidalnej ( najcięższa odmiana z tego co kojarzę ) z
                    zawodu nie jestem "shrink"

pozdrowienia tym razem proste tzn. serdeczne
                    • here.tyk zgoda 01.02.04, 18:12
                      zgadzam się z oboma przedmówcami
                      • Gość: Camille ~Pissarro Re: zgoda IP: *.idea.pl 01.02.04, 20:51
                        Cieszę sie , że udało sie w końcu uzgodnić stanowiska.
                        Pozdrawiam
    • Gość: Jaro Re: Paranoidalny pomysł z kandydaturą Romana Klus IP: 217.166.230.* 01.02.04, 16:30
      Mój ranking prezydencki:
      1. Kluska - Uczciwy i konsekwentny. Dużo w życiu osiągnął. Średnia wartość
      dodana do Polski.
      2. Lis - Bardziej nadaje sie do talk show niż do bycia dziennikarzem
      zajmująctm się polityką. Dla mnie to kolejny karierowicz, który
      najpierw mówi że chce a potem się zastanawia nad tym co zamierza
      zrobić. Mała wartość dodana dla Polski
      3. Jolanda - Dno. Malowana lala bez poglądów. Zerowa wartość dodana dla Polski
      • Gość: Camille ~Pissarro Great Value Added to Poland IP: *.idea.pl 01.02.04, 17:27
        Taką należałoby znaleźć .... Nieprawdaż ??

• Gość: Piotr Kazdy moze kandydowac ! IP: *.xelacom.net 01.02.04, 17:26
      Pod warynkiem,ze ma czysta hipoteke.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka