superspec 25.02.10, 12:04 W gruncie rzeczy to dwie liberalne gospodarczo partie polityczne.Czy chodzi tu jedynie o konflikt personalny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
etwas-geheimnis Re: Dlaczego PiS i PO są tak podzieleni? 25.02.10, 12:23 Przeczytaj to w sygnaturce. To jest liberalizm? Odpowiedz Link Zgłoś
superspec Chodzi mi o to,że to dosyć liberalne gospodarczo 25.02.10, 12:37 partie.Oczywiście są konserwatywne obyczajowo.A o liberalizmie można długo dyskutować w końcu prezydenta Obamę określa się jako liberała.Myślę,że jest w tym dużo racji.W Europie możnaby go uznac za socjaldemokratę ale moje poglądy do do deficytu budżetowego są nieco na prawo od niego gdyż uważam iż tenże nie powinien przekraczać 3% rocznego PKB ale powinien być. Odpowiedz Link Zgłoś
etwas-geheimnis Re: Chodzi mi o to,że to dosyć liberalne gospodar 25.02.10, 14:19 Piss i liberalizm? Przestań :-) To socjalizm, lub jesli chcesz łagodniej, to elementy kapitalizmu państwowego ,a to trąci juz faszyzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec Owocem rządow PiS było obniżenie podatkow 25.02.10, 14:26 czy to jest socjalizm? Odpowiedz Link Zgłoś
etwas-geheimnis Re: Owocem rządow PiS było obniżenie podatkow 25.02.10, 14:34 zapomniales czy sie za póżno urodziłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
etwas-geheimnis Re: Owocem rządow PiS było obniżenie podatkow 25.02.10, 14:41 Żle przeczytałem. owocem to była stała zadyma ,polityczna ,medialna , historyczna itd. Obnizka podatków to listek figowy pissu a nie liberalizm. Obiecali to chceli cokolwiek pokazać:-)Liczyli ze to pryszcz ,skoro gospodarka rozwija sie dobrze. W nia akurat niewiele ingerowali z wyjatkiem firm państwowych np. kupno Mozejek dla propagandy.Ale uderzenie w biznes - pierwszy etap tzw. oligarchowie źle wróżył.Idea podporzadkowania wszystkiego państwu ,to nie tylko o polityke społeczna zahacza. Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Dlaczego PiS i PO są tak podzieleni? 25.02.10, 12:44 Dla mnie sprawa jest dość jasna. Nie od dziś wiadomo, że idee fixe Jarosława Kaczyńskiego jest budowa wielkiej partii centroprawicowej, która całkowicie i na stałe zdominowałaby życie polityczne w Polsce. Kaczyński niemieckiego nie zna, Niemców nie lubi, ale bawarska CSU i F-J Strauss niezwykle przypadli mu do gustu. Nigdy tego nie ukrywał i często mówił o tym bez ogródek. W czasie kampanii prezydenckiej 2005 Platforma zrozumiała, że droga do budowy takiej partii wiedzie wyłącznie po jej trupie. Nic więc dziwnego, że uznała braci K. I tę ich rodzinna partię za swego naturalnego wroga. I tylko całkowity idiota by tego nie zrobił. Z kolei Jarosław K. widzi w Platformie największą, o ile nie jedyną przeszkodę w realizacji swoich strategicznych planów. I dlatego za wszelką cenę starał się ją wykończyć. Temu właśnie miało służyć zawarcie koalicji moralnego niepokoju, wykończenie koalicjantów, połknięcie ich elektoratu i przetrzymanie platformersów w opozycji tak długo, aż rozgoryczeni i wygłodniali przyniosą Jarosławowi na srebrnej tacy świeżo urżnięty łeb Tuska. A jeśli powyższe powody niedostatecznie tłumaczą tę pisowsko-platformerską antypatię, to już naprawdę nie wiem, co mogłoby ją wytłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Zgadzam się z wyjątkiem jednego. PIS udaje partię 25.02.10, 12:56 prawicową, a jest bolszewią. witek.bis napisał: > Dla mnie sprawa jest dość jasna. Nie od dziś wiadomo, że idee fixe Jarosława > Kaczyńskiego jest budowa wielkiej partii centroprawicowej, która całkowicie i n > a > stałe zdominowałaby życie polityczne w Polsce. Kaczyński niemieckiego nie zna, > Niemców nie lubi, ale bawarska CSU i F-J Strauss niezwykle przypadli mu do > gustu. Nigdy tego nie ukrywał i często mówił o tym bez ogródek. W czasie > kampanii prezydenckiej 2005 Platforma zrozumiała, że droga do budowy takiej > partii wiedzie wyłącznie po jej trupie. Nic więc dziwnego, że uznała braci K. I > tę ich rodzinna partię za swego naturalnego wroga. I tylko całkowity idiota by > tego nie zrobił. Z kolei Jarosław K. widzi w Platformie największą, o ile nie > jedyną przeszkodę w realizacji swoich strategicznych planów. I dlatego za > wszelką cenę starał się ją wykończyć. Temu właśnie miało służyć zawarcie > koalicji moralnego niepokoju, wykończenie koalicjantów, połknięcie ich > elektoratu i przetrzymanie platformersów w opozycji tak długo, aż rozgoryczeni > i > wygłodniali przyniosą Jarosławowi na srebrnej tacy świeżo urżnięty łeb Tuska. > A jeśli powyższe powody niedostatecznie tłumaczą tę pisowsko- platformerską > antypatię, to już naprawdę nie wiem, co mogłoby ją wytłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
etwas-geheimnis Re: PiS obniżyło podatki gdzie tu bolszewia?/nt 25.02.10, 14:25 Obnizyło ....przez pomyłkę:-) Byli pewnie że poiewaz to ich pomysl to PO bedzie przeciw ,a tu klops ,tez za obnizka glosowała. Nie problem jest w tej obizce ,bo słuszna ,problem w tym ze Pis obnizajac wpływy budxetu o około 30 mld ,nie obnizyła w takij samej wysokosci wydaków budzetowych. I ta zabe musiał jesc Tusk i Rostowski, którzy nie poszli na łatwizne zmieniając ustawe o tej obnoizce. Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Pisowca od platfusa 25.02.10, 14:26 dzieli rów jak kanion Colorado. Praktycznie tylko jeden punkt wspólny - porządne państwo. Ale jakie - to dwa bieguny. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Walczą o tego samego wyborcę... 25.02.10, 14:46 superspec napisał: Re: Dlaczego PiS i PO są tak podzieleni? > W gruncie rzeczy to dwie liberalne gospodarczo partie > polityczne.Czy chodzi tu jedynie o konflikt personalny? Łączy ich przede wszystkim populizm (a nie liberalizm, a w każdym razie nie liberalny światopogląd, bo żadna z tych partii go nie wyznaje), a dzieli rzeczywiście przede wszystkim konflikt personalny. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: A czy to, co podpisał Jasiński, jest aktualne 25.02.10, 14:56 W populizmie to wy bijecie wszystkich na leb.Wszyskich lacznie z Samoobrona. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: A czy to, co podpisał Jasiński, jest aktualne 25.02.10, 14:59 x2468 napisał: > W populizmie to wy bijecie wszystkich na leb.Wszyskich lacznie z > Samoobrona. Mu, forumowicze z portalu GW? Ale przecież my tu reprezentujemy różne poglądy, więc wydaje mi się, że Twoje uogólnienie jest ciut nietrafne. :) Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: A czy to, co podpisał Jasiński, jest aktualne 25.02.10, 15:00 taziuta napisał: > Mu, forumowicze Miało być 'My, forumowicze', oczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: A czy to, co podpisał Jasiński, jest aktualne 25.02.10, 19:25 Nie pisze do ciebie lecz pismatolkow. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec Zgadzam się to populiści. 25.02.10, 17:20 Ale chodziło mi o liberalizm gospodarczy czyli np. niskie podatki a to ich łączy. Odpowiedz Link Zgłoś
etwas-geheimnis Re: Zgadzam się to populiści. 25.02.10, 19:18 Masz coś przeciw niskim podatkom? Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Zgadzam się to populiści. 25.02.10, 19:29 Ja osobiscie nie.Lecz jesli chcecie obnizac podatki czyli zmniejszac wplywy do budzetu,to wskazcie wydatki ktore nalezy ciac.Pismatolki tego nie zrobily.Zmniejszyly,co prawda podatki i jednoczesnie zwiekszyly wydatki.I dlatego,pomimo swietnej koniuktory swiatowej za ich beznadziejnych pod kazdym wzgledem rzadow wzroslo zadluzenie RP. Odpowiedz Link Zgłoś
etwas-geheimnis Re: Zgadzam się to populiści. 25.02.10, 19:37 Ty to chyba nie superspec? Jego pytam ,bo wode i ogień ma za jedno:-) Ja tez uwazam ze pomysł obnizenia jest dobry , tylko brak wyobraźni pissu spowodował problemy przy kryzysie. Podatki w dół i koszty w dół ,tak powinno być. Szacun dla Tuska że nie próbował tej ustawy zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: Dlaczego PiS i PO są tak podzieleni? 25.02.10, 18:16 J.Kaczyński: ,,Polsce potrzebna jest koncepcja kontroli państwowej,która obejmuje wszystkie dziedziny życia publicznego,nie pozostawiając sfer niczyich" Platfusy: jak najmniej państwa w państwie, prywatyzacja resztek niewydolnych firm działających na zasadach gospodarki socjalistycznej, prywatyzacja służby zdrowia.... Przecież to jak ogień i woda. Kaczor za Polską socjalistyczną, Tusk - odwrotnie. Przy czym Kaczor nie toleruje żadnych ustępstw, żadnych porozumień, on chce jednowładztwa zawsze i wszędzie. Nie jest zdolny do ŻADNEJ koalicji z NIKIM, Tusk - odwrotnie. PO nigdy nie dogada się z PiSem, tego jestem pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
mirage72 Re: Dlaczego PiS i PO są tak podzieleni? 26.02.10, 10:30 Bujasz. PiS proponowal PO 7 lub 8 tek ministrow, ale PO to odrzucilo. Ciekawe dlaczego. To PO chcialo i chce rzadzic totalnie. Ale PO totalnie to potrafi tylko oszalamiac, obiecywac i oszukiwac. Rzad PO z Tuskiem to wielkie nieszczescie dla Polski. Ale prawdziwe oblicze PO i Tuska ukaze sie jeszcze jako jeden wielki skandal. Tylko szkoda tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
antyprawak Platformers oczernia Kapuścińskiego 26.02.10, 00:20 wiadomosci.onet.pl/2133458,11,rola_kapuscinskiego_w_angoli_stawia_go_w_najgorszym_swietle,item.html Paszkwil jak u Kurtyki lub Wildsteina. Taziuta ma rację, oni walczą o ten sam elektorat. Odpowiedz Link Zgłoś