Gość: Rober Re: OBY PONOWNIE NIE ZABLOKOWANO DOSTĘPU DO ZAWODU IP: *.sulechow.sdi.tpnet.pl / *.sulechow.sdi.tpnet.pl 18.02.04, 18:52 korporacji samej w sobie zalerzy na ograniczeniu powszechności dostępu do zawodu tzn. że wolna konkurencja jest w tych zawodach fikcją - to korporacja uzurpuje sobie prawo do ustalania norm ,stawek , ilości prawników - CO JEST PARANOJĄ - CELOWYM WYPACZENIEM dopuki ten system będzie trwał dotąd zamiast zawodu i jego etyki będziemy mieli kastę strzegącą dostępi do korytka sądzoną przez sądy własnych korporacyjnych kolegów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: OBY PONOWNIE NIE ZABLOKOWANO DOSTĘPU DO ZAWOD IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.02.04, 00:06 Do podstawówek nie ma limitów, a i tak ortografii nie nauczyli... Odpowiedz Link Zgłoś
romulus5 Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn 18.02.04, 18:55 Jestem radcą po aplikacji sędziowskiej i nie mogę spokojnie słuchać tych radosnych szczebiotów o wolnym rynku w obsłudze prawnej albo o dziedzicznym zawodzie prawnika. Mój ojciec był elektrykiem, mama zajmowała się domem i nikt nie zabronił mi studiowania prawa, złożenia egzaminu magisterskiego i odbycia przygotowania zawodowego na aplikacji z egzaminem sędziowskim i uzupełniającym radcowskim. Dobór i tym samym limitowanie kandydatów na specjalizację w zawodzie to rzeczy naturalne w każdej profesji, począwszy od tych wyśmiewanych hydraulików, a skończywszy na lekarzach - jeśli ma być zachowany wysoki poziom zawodowy i etyczny przedstawicieli zawodu. Wolimy chodzić do profesorów medycyny aniżeli do znachorów (mimo świetnej kreacji aktorskiej nieodżałowanej pamięci Jerzego Bińczyckiego). To, że praktyki zawodowej uczy wykształcony praktyk i następnie inny praktyk (nie urzędnik) egzaminuje ze zdobytych umiejętności i wiedzy jest tak oczywiste, że aż głupio o tym pisać. Rażą niektórych wysokie opłaty za usługi prawne, ale nikt nie mówi, że są one regulowane przez Państwo, z możliwością skorzystania przez zainteresowanych z szeregu zwolnień z kosztów. Szanujmy wiedzę i umiejętności w każdym zawodzie, to będzie mniej nieudaczników i bylejakości w naszym życiu. O łapówkach nie mówię, bo w życiu nie dałem i nie wziąłem - i chciałbym, aby tak już zostało. Życzę każdemu spełnienia planów zawodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacol Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn IP: *.gilmore.ca 18.02.04, 19:03 bardzo dziekuje za zyczenia ale jak je realizowac skoro nadal utrzymujecie ograniczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacol Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn IP: *.gilmore.ca 18.02.04, 19:07 analogiczne porownanie: spojrzmy na dzialalnosc gospodarcza w polsce i proby jej kontrolowania/ograniczenia przez urzedy od weryfikacji sa klienci!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ern Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 19:16 Oczywiscie, od weryfikacji sa klienci. Tylko weryfikacja prawomocnych wyrokow w Polsce, jest dosc trudna. Skutki straty finansowej spowodowanej nierzetelnoscia kontrahenta, zazwyczaj są odwracalne. Skutki uprawomocnienia się niekorzystnego wyroku, spowodowanego nierzetelnością niedouczonego lub niedostatecznie kontrolowanego przez korporację adwokata, mogą być dalekosiężne i nieodwracalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikis o jakiej kontroli mówisz??? IP: *.acn.pl 18.02.04, 19:23 o kontroli kumpla przez kumpla? czy może zięcia przez teścia? a może synka przez tatusia? wolny rynek jest najlepszym sposobem kontroli - tylko wtedy większość dzisiejszych adwokatów umarłaby z głodu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikis a ile lat temu kończyłeś tą aplikację? IP: *.acn.pl 18.02.04, 19:21 bo jeszcze w latch 70 na wydziały prawa brali z łapanki... teraz bez pleców miałbyś kłopoty z dostaniem się na magisterskie na renomowanej uczelni, a co dopiero mówic o aplikacji wolny rynek jeszcze nikomu nie zaszkodził, a koropracje i inne monopole sprzyjają tylko podnoszeniu ceni i "osiadaniu na laurach" przez tych co sie załapali. wolny rynek odsiewa plewy - czyli pewnie z 80% obecnych aplikantów by odpadło (mam kilku kolegów, którzy już na studiach nie kryli się z tym, że uczyć to się specjalnie nie muszą a na aplikację to już mają miejsce zaklepane - i niestety mieli rację...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn IP: *.acn.waw.pl 18.02.04, 19:25 sympomatyczne, że powyższe pisze ktoś kto jest radcą ale po alplikacji sędziowskiej. Czyli zdałeś aplikację sędziowską a potem skok na radcowską. Chciałbym zobaczyć jak wyglądałoby zdawanie Twojego egzaminu zaraz po studiach bezposrednio na aplikację radcowską. titus_flavius, który powyżej tak wiele pisze o etyce i ryzyku klienta, który trafia na złego prawnika (jasne osoba, która skończyła dzienne studia na UJ albo UW jest kimś na kształt znachora wobec adwokata-lekarza) omija opis zdawania egzaminu na aplikację. Otóż ponieważ młodzi ludzie są dziś obkuci i zdolni wymyślono na egzaminie tzw. pytania z wiedzy ogólnej typu "Jak na imię miała matka Szopena" albo "Ile żył Leszek Długonosy". Wyobrażacie pytać się chirurga o masą Ziemi albo inżyniera o datę debiutu Szekspira? Zarówno adwokaci ustalili obecność takich pytań na egzaminie tesowym poziomie - jeżeli mnie pamięć nie myli 30%-40%. Sam na egzaminie na mojej aplikacji widziałem jak ci lepsi - przez przypadek dzieici taty np. notariusza - rozwiązywali test w pół godziny i wychodzili. A na studiach cienkie trzy było i to na spisanym egzaminie. Egzamin przechodzili dzieki "głębokiej" wiedzy ogólnej. Tak zaczyna sie wdrażanie do etyki o której pisze titus_flavius. Cała zmiana, której domaga sie PIS to egzamin państwowy, najlepiej testowy. Skasowanie "wiedzy ogólnej", którą przeskakują osoby znające pytania sprawi, że młodzi-gniewni przejdę ten egzamin. Nikt Pani/ie titus_flavius nie mówi o obnizeniu poziomu egzaminu a oskarżania egzaminu paśnswtowego o bycie złym bo "wiecie jak pracują panstwowi" jest argumentem, który przywołac moze cienki adwokat/radca prawny. Pracownikami panstwowymi sa na takim egzaminie profesowie prawa. Tome Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn 18.02.04, 20:07 Gość portalu: tomek napisał(a): > datę debiutu Szekspira? Zarówno adwokaci ustalili obecność takich pytań na > egzaminie tesowym poziomie - jeżeli mnie pamięć nie myli 30%-40%. Sam na Chaire, oczywiście mylisz się. Jest ich 10% i to zwykle z wiedzy wymaganej od maturzystów. Prawnik musi mieć pewien poziom wiedzy ogólnej, gdyż działa przecież w społeczeńśtwie, a prawo jest zakotwiczone w pewnej rzeczywistoci. T. > egzaminie na mojej aplikacji widziałem jak ci lepsi - przez przypadek dzieici > taty np. notariusza - rozwiązywali test w pół godziny i wychodzili. A na > studiach cienkie trzy było i to na spisanym egzaminie. Egzamin przechodzili > dzieki "głębokiej" wiedzy ogólnej. Tak zaczyna sie wdrażanie do etyki o której > pisze titus_flavius. Cała zmiana, której domaga sie PIS to egzamin państwowy, > najlepiej testowy. Skasowanie "wiedzy ogólnej", którą przeskakują osoby znające > > pytania sprawi, że młodzi-gniewni przejdę ten egzamin. Nikt Pani/ie > titus_flavius nie mówi o obnizeniu poziomu egzaminu a oskarżania egzaminu > paśnswtowego o bycie złym bo "wiecie jak pracują panstwowi" jest argumentem, > który przywołac moze cienki adwokat/radca prawny. Pracownikami panstwowymi sa > na takim egzaminie profesowie prawa. > > Tome Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andornikus titusie mylisz sie i to GŁĘBOKO IP: 62.29.137.* 20.02.04, 11:00 to około 40 % Jak nie wiesz to sie nie wypowiadaj na zyczenie podam przyklady z Krakowa Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: titusie mylisz sie i to GŁĘBOKO 21.02.04, 07:59 Gość portalu: andornikus napisał(a): > to około 40 % > Jak nie wiesz to sie nie wypowiadaj > na zyczenie podam przyklady z Krakowa Chaire, znam realia warszawskie. I wydaje się, że od roku ta kwestia jest regulowana w regulaminie aplikacji. T. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn 18.02.04, 20:09 Gość portalu: tomek napisał(a): > paśnswtowego o bycie złym bo "wiecie jak pracują panstwowi" jest argumentem, > który przywołac moze cienki adwokat/radca prawny. Pracownikami panstwowymi sa > na takim egzaminie profesowie prawa. Chaire, tak? To dlaczego poziom urzędników państwowych jest tak niski? Niech się państwo najpierw samo uleczy. T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andornikus brawo tomek !!! IP: 62.29.137.* 20.02.04, 10:57 i o to chodziło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn IP: *.sanarb01.mi.comcast.net 18.02.04, 20:26 titus_flavius napisał: > Chaire, > nie mają tradycji silnego nadzoru korporacyjnego nad etyką, czy moralności > zawodowej. > Czytaliście tydzień temu, jakich ździerstw i bezprawia się dopuszczają? > Tak właśnie by wyglądały inne zawody prawnicze, gdyby chętnych do nich wpuiścić > > otwartmi drzwiami. > T. Po to aby korporacje mialy silny nadzor nad etyka prawnikow (czy etyka zawodowa powinna brac pod uwage moralnosc? Oto pytanie na pare tomow), nie trzeba wcale ograniczac liczby tych prawnikow. Wystarcza wysokie kwalifikacje wstepu (egzamin, dochod w historie kryminalna) i bliski nadzor PO wstepie. Nadzor ten wyeliminuje tych nieuczciwych. Oczywiscie koszty nadzoru wzrosna jak wzrosnie liczba tych nadzorowanych. Ale kazdy adwokat placi czesc tych kosztow. Poza tym kazdy prawnik powininen miec obowiazek prawny zglaszania wszelkich wykroczen etycznych innych prawnikow (w tym przeciwnikow). Nie znam zasad etyki zawodowej w polsce, wiec mozliwe ze taki obowiazek juz istnieje. Mozliwe jest zwiekszenie liczby adwokatow bez proporcjonalnego zwiekszenia liczby adwokatow nieuczciwych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn IP: *.proxy.aol.com 18.02.04, 21:31 Pomija Pan istotna sprawe. Wysokosc dewaluacji zawodu w oczach polskiego spoleczenstwa. Wyczyny z ostatnich lat: sedziow, adwokatow (z czego na pewno zdaje Pan sobie sprawe) przyczynily sie do tego obrazu. Zawod prawnika stoi na "tapecie" dziennikarzy nie bez przyczyny. Korupcja zawodowa jest udowadniana. Spoleczenstwo widzi dewaluacje prawa i nieetyczne postepowanie jego przedstawicieli i wyraza swoje niezadowolenie. Tak trudno zrozumiec? I wcale nie chodzi tu o podwazania zasad naboru, bo jest on na wszystkich kierunkach studiow tylko prawa sposobu pozniejszego weyfikowania absolwentow przez korporacje zawodowe. Jestesmy panstwem korupcyjnym, z systemem wladzy przypominajacym "bananowe republiki" i jasne, ze powazny wklad wniesli w ten obraz wlasnie polscy prawnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn 21.02.04, 08:28 Chaire, łamanie prawa zdarza się zawsze i wszędzie. Ważna jest jednak skala. Wśród prawników zawodowyh to są wyjątki, a nie reguła. I daleko rzadsze, niż średnia w społeczeństwie. POkazuje to wyraźnie, że istnieje wewnętrzna dyscyplina zawodowa, a osoby podatne na łamanie zasad nie są przyjmowane. T. Gość portalu: rafal napisał(a): > Pomija Pan istotna sprawe. Wysokosc dewaluacji zawodu w oczach polskiego > spoleczenstwa. > Wyczyny z ostatnich lat: sedziow, adwokatow (z czego na pewno zdaje Pan sobie > sprawe) przyczynily sie do tego obrazu. > Zawod prawnika stoi na "tapecie" dziennikarzy nie bez przyczyny. > Korupcja zawodowa jest udowadniana. > Spoleczenstwo widzi dewaluacje prawa i nieetyczne postepowanie jego > przedstawicieli i wyraza swoje niezadowolenie. > Tak trudno zrozumiec? > I wcale nie chodzi tu o podwazania zasad naboru, bo jest on na wszystkich > kierunkach studiow tylko prawa sposobu pozniejszego weyfikowania absolwentow > przez korporacje zawodowe. > Jestesmy panstwem korupcyjnym, z systemem wladzy przypominajacym "bananowe > republiki" i jasne, ze powazny wklad wniesli w ten obraz wlasnie polscy > prawnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Życzę każdemu spełnienia planów zawodowych. IP: *.acn.waw.pl 19.02.04, 10:07 Zyczenia to za mało. W obecnym systemie aplikacji tylko co 10 student ma możliwość wykonywać zawód prawniczy po ukończeniu aplikacji zawodowej. Nie potrzeba kwalifikacji prawniczych by pracować w recepcji czy sprzątać ulice. Tak wiec cos tutaj nie gra. Niszczy się wszechstronnie b. dużą liczbę młodych ludzi po studiach. W imie czego? Chyba nie życzeń spełniania planów zawodowych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZM Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn IP: *.stalowa-wola.sdi.tpnet.pl 18.02.04, 19:02 OTWORZYĆ SZERKO DRZWI I PRZEWIETRZYĆ TOWARZYSTWO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RG Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn IP: *.normanet.pl 18.02.04, 19:04 "Do czasu uchwalenia nowelizacji ustawy w całej Polsce nie będzie naboru na aplikacje, ponieważ nie można ich organizować na podstawie uchylonych w środę przepisów". Po prostu świetnie! Pół roku nauki, drugie pół roku wolontariatu w kancelarii, zeby zobaczyć na czym ten zawód w ogóle polega. Egzamin miałem miec za tydzień, ale jeśli po przeczytaniu tresci orzeczenia, twierdzenia NRA i KRRP okażą się prawdziwe, to wszystko oczywiście na darmo!!! Bo na ustawę poczekamy sobie jakiś rok (a przedterminowe wybory są całkiem prawdopodobne), z 3 projektów wyjdzie jakiś zgniły kompromis i będziemy mieć egzaminy jak na sądówkę, które oczywiście są w 100% obiektywne!!! Pozdrowienia dla romulusa5, masz w 100% rację, ale ja na swój egzamin sobie teraz trochę poczekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siouks Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn IP: *.acn.pl 18.02.04, 19:26 czyli miałeś wszytstko załatwione, a teraz kicha - jak mi przykro :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RG Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn IP: *.normanet.pl 18.02.04, 19:41 Jasne!!! Naprawdę fantastycznie jest się dowiedzieć na tydzień przed egzaminem, że pół roku pracy poszło na darmo i teraz nie bardzow iadomo co dalej, ale Ty oczywiście masz już swój bezczelny komentarz. Gratuluje błyskotliwej riposty!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn IP: *.73.60.174.Dial1.LosAngeles1.Level3.net 18.02.04, 19:24 precz z wszelkiej masci korporacjami .tylko wolny rynek jest sprawiedliwy i moralny.konstytucja ktora zezwala na korporacje lub inne ograniczenia wolnego rynku jest amoralna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kandydat A co z konkursami już ogloszonymi? IP: *.clan.pl 18.02.04, 19:26 Witam, czy ktoś moze mnie uświadomić czy konkursy, których terminy już ogłoszono, upłynął już termin na składanie dokumentów odbędą się czy też nie? Z taką sytuacją mamy do czynienia w Katowicach gdzie egzamin ma (miał?) się odbyć 1 marca. Z jednej strony lex retro non agit, ale z drugiej skoro uchylono przepisy to według jakich zasad miałby się odbyć egzamin. Bardzo proszę o odpowiedź lub ewentualne sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LAW Re: A co z konkursami już ogloszonymi? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.02.04, 19:31 No wlasnie, co z tymi konkursami? Jeden z nich ma sie odbyc juz w piatek. Telefony jednak milcza. Wyrok wydany był po zamknięciu rad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RG Re: A co z konkursami już ogloszonymi? IP: *.normanet.pl 18.02.04, 19:34 Też zdaję w Katowiecach. Jeżeli TK istotnie uznał, że obecne zasady naboru na aplikacje adwokacką i radcowską przez to, że wprowadzono je regulaminami tych korporacji, a nie w ustawie - są niekonstytucyjne - i uchylił te przepisy, to mamy problem. Nie można przeprowadzić naboru na podstawie niekonstytucyjnych przepisów!!! Muszę gdzieś znaleźć sentencję orzeczenia i zobaczę, może to wszystko nie jest tak dalece idące. A swoją drogą nie dziwi Cię, że do tej pory nie powiadomili nas listownie o miejscu i godzinie egzaminu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kanydat Re: A co z konkursami już ogloszonymi? IP: *.clan.pl 18.02.04, 19:57 No wlaśnie RG. Ja tez nie dostałem żadnej informacji o godzinie i miejscu egzaminu, ale kilkoro znajomych dostał pisma z prośbą o uzupełnienie różnych braków formalnych (adres itd., a więc wygląda na to, że ten wyrok był zaskoczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RG Re: A co z konkursami już ogloszonymi? IP: *.normanet.pl 18.02.04, 20:04 Zobaczymy. Pójdę jutro do Izby i spytam. Jak by co to mój nr gg: 1457510. A na razie idę się uczyć ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juz aplikant Re: A co z konkursami już ogloszonymi? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.02.04, 19:36 Jak sie wydaje po ogloszeniu wyroku TK nie bedzie mozna przeprowadzac naboru, bo dotychczasowe zasady sa niezgodne z prawem. Trzeba bedzie czekac na ustawe... A czekac pewnie bedzie trzeba dlugo... to tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej A dlaczego nie miałoby być przyjęć w tym roku? IP: *.acn.waw.pl 18.02.04, 19:36 Jeżeli nie można robić konkursów to nalezy przyjmować wszystkich co sie zglaszają i spełniają kryteria ustawowe. Tak stanowi prawo, które obowiązywało nieprzerwanie do 1982 r.!!! Nie rozumiem dlaczego studenci rozpaczają z tego powodu, że coś w końcu możnaby zrobić zgodnie z prawem w związku z naborem na aplikacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich1 W Krakowie jest lepszy numer IP: *.ists.pl / *.crowley.pl 18.02.04, 19:43 Dla jasności - ja nie zdaję. W piątek mają być wyniki egzaminu pisemnego, który odbył się dwa tygodnie temu. Potem miały być ustne. I co teraz? Powinno być chyba tak, że te egzaminy, które są " w toku" powinny być - z braku lepszego określenia - umorzone. Trzeb jednak dokładnie poczytać ustawę o TK. Jeżeli wyrok wchodzi w życie z dniem opublikowania, to jest mała szansa, że radcowie zdążą przeperowadzać egzaminy. Ale szczerze mówiąc nie mam pojęcia, jak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
plesser Re: A co z konkursami już ogloszonymi? 18.02.04, 20:00 A o roznicy miedzy echte i unechte Rückwirkung slyszales? Egzamin jeszcze sie nie odbyl- niezamkniety stan faktyczny- wiec w swietle tego, co przeczytalismy wynika, ze raczej sie nie odbedzie. Nie chciałbym byc na Waszym miejscu. Paradoksalnie orzeczenie TK bedzie niekorzystne dla mlodych-gniewnych. Co wiecej obawiam sie, ze w parlamencie grupa trzymajaca wladze w korporacjach- w razie potrzeby nawet srodkami pozaprawnymi- w ustawach juz swoje interesy odpowiednio zabezpieczy. Z reszta po ogloszeniu zalozen projektu PiS-u prawniczy Mordor polgebkiem takie oswiadczenia juz skladal. Jest nawet uchwala NRA wzywajaca srodowisko do ‘obrony niezaleznosci korporacji’ wszelkimi dostepnymi srodkami. Jak czytam o etosie, niezaleznosci obronionej w stanie wojennym i kwalifikacjach moralnych, ogarniaja mnie mdlosci. Ja temu cyrkowi przypatruje sie z niemieckich studiow prawniczych, na ktore wyjechalem po drugim roku prawa na UW. Niezaleznie ile bedzie mnie to wysilku kosztowalo, zdam tutejsze egzaminy panstwowe. Na Slask wroce z tytulem Rechtsanwalta i cale towarzysto bedzie mi moglo na pukel skoczyc. Postanowilem sobie, ze w Polsce bede uzywal wlasnie tego tytulu- Rechtsanwalt. Do tytulu adwokata nie jestem predysponowany genetycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plesser Re: A co z konkursami już ogloszonymi? IP: *.clan.pl 18.02.04, 20:11 Drogi Kolego, no właśnie mam wątpliwości co do tego czy stan faktyczny jest zamknięty czy nie. OK, egzamin się jeszcze nie odbył, ale upłynął termin składania papierów. Niestety jezeli miałbym obstawiać, to postawiłbym na to, ze egzamin się nie odbędzie i to nie tyle z powodu zawiłości intertemporalnych, ale dlatego, że odpowiednie gremia nie będą chciały ryzykować, że po ewentualnym przeprowadzeniu egzaminu pojawią się jakieś zastrzeżenia co do jego wazności ze strony nieprzyjętych. Swoją drogą powrót do Polski z tytułem Rechtsanwalta wcale nie umożliwi Ci automatycznie praktykowania w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich1 Tak na marginesie IP: *.ists.pl / *.crowley.pl 18.02.04, 20:15 Słuchałem w raio p. Rymarza i mam wrażenie, że był wściekły. O odroczeniu egzaminów mówił takim tonem, jakby chciał pokazać palcem na tą dwójkę skarżących i powiedzieć "Jak macie jakieś pretensje to do nich, a nie do nas". Odpowiedz Link Zgłoś
plesser Re: A co z konkursami już ogloszonymi? 18.02.04, 20:42 Mysle, ze masz racje. Tak czy owak jeden z wyjatkow uzasadniajacych nawet echte Rueckwirkung (ingerencja w zamkniete stany faktyczne) to stwierdzenie niekonstytucyjnosci, wiec jest po ptokach. Jak wspomnialem: sorry for you. Swoją drogą powrót do Polski z tytułem Rechtsanwalta > wcale nie umożliwi Ci automatycznie praktykowania w Polsce. Owszem, jesli bede na tyle przezornym by byc jednoczesnie wpisanym na liste adwokacka w BRD (np. w ramach zaprzyjaznionej kancelarii, ktora od czasu do czasu ma do przeprowadzenia sprawe w Polsce). Rechtsanwalt moze od 1 maja zgodnie z orzecznictwem EuGH w kazdej chwili prowadzic sprawy przed polskimi sadami, jesli tylko znajdzie chetnych. Obowiazek zdawania egzaminu ze znajomosci 'polskiego prawa' (hehe juz widze jak bedzie wygladal) obejmuje tylko osoby chcace na podstawie tytulu z innego panstwa unijnego uzyskac wpis na polska liste adwokacka- czyli przeniesc sie na stale. Innymi slowy, Rechtsanwalt moze zamiast szyldu 'kancelaria adwokacja, adw. X ' zawiesic szyld 'biuro porad prawnych, Rechtsanwalt X, Kancelaria adwokacka Schmidt und Parners w Cottbus'. Ze sie krzyk miejscowego 'etosu' podniesie? I co z tego? Do tego czasu stan prawny sie zmieni jeszcze piec razy, ale EU przygotowuje dyrektywy umozliwiajace np. reklamowanie wlasnych uslug prawniczych w innym kraju unijnym, wiec nie sadze, by ewentualne zmiany byly na reke polskiemu prawniczemu polswiadkowi. A tak na marginasie, ja wcale nie chce praktykowac w Polsce- chce praktykowac na Gornym Slasku :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kandydat Re: A co z konkursami już ogloszonymi? IP: *.clan.pl 18.02.04, 21:01 Sorry, ale nie przekonujesz mnie do końca. Ja też zastanawiałem się nad taką opcją (też jestem z Ober Schlesien), ale tak naprawdę nie wiadomo czy Twoje "biuro porad prawnych" nie bedzie traktowane podobnie jak teraz traktowane są różnej maści biura usług prawnych itd. i to niezaleznie od tego czy zamierzasz dzialać w Polsce czy na Górnym Śląsku. swoją drogą skoro jesteśmy już przy tym temacie czy mógłbyś usdzielić mi odpowiedzi na pytanie czy po polskich (śląskich he,he,he)studiach mogę starać się (oczywiście po zdaniu odpowiedniego egzaminu) o wpis na listę adwokatow W BRD? Odpowiedz Link Zgłoś
plesser Re: A co z konkursami już ogloszonymi? 18.02.04, 21:42 "Sorry, ale nie przekonujesz mnie do końca." Pozyjemy, zobaczymy. Do tematu mozemy wrocic za 10 lat :-) Obserwuj jedynie dzialania synka s Gleiwitz- Stefana Hambury na polskim rynku- zobaczysz jak bedzie po maju wywijal ze swojej berlinskiej kancelarii. "opcją (też jestem z Ober Schlesien), ale tak naprawdę nie wiadomo czy Twoje "biuro porad prawnych" nie bedzie traktowane podobnie jak teraz traktowane są różnej maści biura usług prawnych itd." Watpie, bo tytul Rechtsanwalt bedzie mial za Odra wraz ze wzrostem obrotu towarowego, osobowego i kapitalowego miedzy Polska i Niemcami swoja wartosc. Adw. Kowalski rodem z Sosnowca nawet gdyby chcial nie jest w stanie poprowadzic dobrze mandantowi z Raciborza sprawy z zakresu niemieckiego prawa pracy, ubezpieczen spolecznych, o potwierdzenie niemieckiego obywatelstwa, czy do konca poprowadzic sprawe rozwodowa i wyciaganac jak najwiecej dla kobiety, ktorej pracujacy w BRD maz znalazl sobie nowa. Takich spraw jest i bedzie na Slasku zawsze pod dostatkiem- trzeba tylko dotrzec do odpowiednich ludzi. Z drugiej strony niemiecki inwestor bedzie predzej rozmiawial z dwujezycznym, wyksztalconym w BRD prawnikiem, niz owym Kowalskim z Warszawy. To jedynie kwestia znalezienia kregu stalych klientow- jesli nie odwala sie chaltury, a pracuje po slasku :-) przychodzi samo. jesteśmy już przy tym temacie czy mógłbyś usdzielić mi odpowiedzi na pytanie czy po polskich (śląskich he,he,he)studiach mogę starać się (oczywiście po zdaniu odpowiedniego egzaminu) o wpis na listę adwokatow W BRD? W BRD jest system analogiczny do polskiego, tyle, ze egzaminy sa panstwowe- tzn. po studiach egzamin na aplikacje (wspolny dla wszystkich zawodow prawniczych), aplikacja, 2 egzamin panstwowy. Egzaminy sa obiektywne, ale trudne. Najlepsi ida na sedziow, bo to najbardziej intratny zawod, wiekszosc idzie na adwokatow. Wyniki egzaminow determinuja porzadek dziobania. Na rynku uslug adwokackich jest duza konkurencja, wiec trzeba miec swoja nisze i byc dobrym by sie utrzymac. Do pierwszego egzaminu mozesz przystapic po 4 semestrach studiow na miejscowym uniwersytecie (tak jest w Brandenburgii- zalezy od landu), ale zdanie tych egzaminow bez kompletnych studiow w Niemczech jest malo prawdopodobne. No, moze podolalby wytrawny adwokat po latach stopniowego przerzucania sie na niemieckie prawo w ramach obslugi transgranicznej. Zbyt duze sa chocby roznice w podejsciu do nauczania- w BRD wszystko jest nastawione na praktyke- od pierwszego wykladu. Ja mimo solidnych teoretycznych podstaw przywiezionych z Warszawy bede musial naprawde zagryzac wargi, zeby po calosci regularnych studiow + 1- 2 semestry samych przygotowan zdac ten egzamin na aplikacje. Mimo wszytko jest to mozliwe- sa ludzie z Polski, ktorym sie juz udalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LG Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 19:29 Chciałbym temu prawnikowi z obecnej korporacji prawników ( sędziów, prokuratorów, adwokatów) powiedzieć jakie efekty ich uczciwości wobec klienta w swoim zawodzie prezentują . O tuż adwokat z korporacji podjął się reprezentowania powoda za wyznaczona stawkę pieniędzy przed Sądem i tak go reprezentował, że Sąd wydając wyrok pominął w ogóle interes powoda. W wyroku nie zobowiązał skazanego do naprawienia wyrządzonej szkody. Adwokat nie zaskarżył wyroku do wyższej instancji, który po siedmiu dniach się uprawomocnił. Dodatkowo Sędzia w czasie prowadzenia procesu w protokóle ze sprawy pominął wniosek oskarżyciela posiłkowego, który wnosił o obowiązek naprawienia szkody. Piszę Sędzia bo to on dyktuje protokólantce treść protokołu. A w ogóle wszyscy biorący udział w stosowaniu prawa karnego pominęli prawa ofiary, które umieszczone są w „Polskiej Karcie Praw Ofiary”. Więc mówiący o korporacji i jej słuszności w życiu obywatela mija się ze sprawiedliwością. A co najgorsze teraz nie ma kto odpowiadać za swoje działanie i decyzje. Wygląda na to że to obywatel biorący udział w procesie ma być dla siebie prawnikiem, a w ogóle musi być zaznajomiony w przepisach prawa w stopniu nie gorszym niż Pan prawnik. Proszę nie mówić że sytuacja w korporacjach jest poprawna. W dniu dzisiejszym jest to kpina z prawa w wykonaniu ludzi prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asz Adwokaci - zmowa cenowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 19:33 Czy wiecie, że adwokaci walczą z wolnym rynkiem w swym zawodzie nie tylko poprzez niedopuszczanie do aplikacji studentów ?? W ich kodeksie etyki zawarty jest również całkowity zakaz reklamy oraz namawiania klientów do zmiany adwokata !!! Oprócz tego adwokaci, tak samo jak notariusze nie mogą konkurować ceną !! Uważane jest to za tzw. nieuczciwą konkurencję. Efekty są takie, że większości społeczeństwa nie stać na poradę prawną. Kiedyś musiałem zasięgnąć takiej porady w sprawie cywilnej. Porady udzielała pani zatrudniona w kancelarii - trwało to pół godziny i kosztowało 300 zł !!! Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: Adwokaci - zmowa cenowa 18.02.04, 19:58 Gość portalu: asz napisał(a): > większości społeczeństwa nie stać na poradę prawną. Kiedyś musiałem zasięgnąć > takiej porady w sprawie cywilnej. Porady udzielała pani zatrudniona w > kancelarii - trwało to pół godziny i kosztowało 300 zł !!! Chaire, nie wiem w jakiej kancelarii zasięgałeś porady, ale w większosci za poradę w Warszawie biorą 50zł. T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heheh Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.02.04, 19:39 Dokladnie! Rece opadaja, bo w Polsce w takiej sytuacji mielibysmy glodujacych awokatow i radcow... A kysz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LAW LEPSZY NUMER. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.02.04, 20:16 A ja mam miec egzamin na aplikacje w ten piątek. Pewnie właśnie ważą się moje losy. MOze jutro podadzą oficjalne informacje. Na razie zyje w niepewnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich1 Re: LEPSZY NUMER. IP: *.ists.pl / *.crowley.pl 18.02.04, 20:18 Gość portalu: LAW napisał(a): > A ja mam miec egzamin na aplikacje w ten piątek. Pewnie właśnie ważą się moje > losy. MOze jutro podadzą oficjalne informacje. Na razie zyje w niepewnosci. Współczuję. Niestety (albo stety, sam nie wiem), raczej odwołają wszystkie egzaminy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiks Ale jaja - nie bedzie naboru w ogole... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.04, 20:22 Gratuluje Trybunalowi, madrej decyzji. Za 10 dni mialem miec egzamin, a tu - natychmiastowe uchylenie przepisow - i co? Korporacje wiadomo, od razu wstrzymaja nabor. A ja mam czekac az posly laskawie uchwala nowa ustawe? moze w grudniu? a jak nie uchwalą? Naprawde, nie sadzilem, że los moze byc tak okrutny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Ale jaja - nie bedzie naboru w ogole... IP: *.acn.waw.pl 18.02.04, 20:52 Gratuluje Trybunalowi, madrej decyzji. Za 10 dni mialem miec egzamin, a tu - natychmiastowe uchylenie przepisow - i co? ------------------------------------- ------------------------------------------- Nie ma co gratulować Trybunałowi tylko trzeba płakać, że tyle czasu zabrało dotarcie do TK w tak oczywistej sprawie. A jeśli chodzi o przepisy to skoro nigdy nie było ważnych przepisów o konkursie, tzn. że poprzez NSA należy dochodzić wpisu na listy, bo uchwały sa nieważne - trzeba tylko uzyskać stwierdzenie niewazności, i dodatkowo starać sie o odszkodowanie. A co do obecnych kandydatów na aplikantów to sądzę, że powinni oni domagać się przyjęcia na aplikację w trybie normalnym czyli przez złożenie dyplomu ukończenia studiów, zaświadczenia o niekaralności - tak jak to się dzieje w wszystkich krajach UE. Przecież od maja wstępujemy do unii. Adwokatura i Radcowie TEŻ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 18.02.04, 20:25 A może TK rozpoznał by tez sprawę warunków aplikacji??? Np. umowy o prace aplikantów itd?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: przyjdzie zachod , juz niedlugo IP: *.sanarb01.mi.comcast.net 18.02.04, 21:25 Gość portalu: pies jebal pokomun napisał(a): > Pies jebal "korporacje" radcow" i inne uprzywilejowane bydlo. W USA konczysz > studia prawnicze, zdajesz egzamin panstwowy i JESTES ADWOKATEM!!!! zakladasz > wlasna firme albo pracujesz dla jakiejs firmy, albo pracujesz dla urzedu. Co to > kurwa jest "aplikant" radca prawny" "adwokat" toz to komunistyczy twor, ktory > sztucznie ograniczal dostep szarego obywatela do szukania sprawiedliwosci. te > kurwy beda juz niedlugo szukac klijentow, wstapimy do UE i to bydlo bedzie wylo > z glodu. Nie zgadzam sie absolutnie. W USA nie ma takiego stworu co egzamin "panstwowy." W kazdym stanie (oraz w DC), stanowa korporacja prawnicza (Bar Association) tworzy i administruje egzamin, ktorego zdanie jest jednym z krokow do otrzymania "licencji" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielblad Re: przyjdzie zachod , juz niedlugo IP: *.76.classcom.pl 18.02.04, 21:58 Na zachodzie nie jest rozowo we Francji jest numerus clausus kancelarii notarialnych i w innych krajach tez. Ja bym proces kształcenia prawnika przyrownala do rzemieslników Najpierw jestes uczniem (alikant) potem wyzwalaja Cie na czeladnika (asesor)a nastepnie jestes mistrzem ten system ksztalcenia wymyslono przed wiekami a korporacje w sredniowieczu. mlodsi musza sie uczyc praktyki od starszych. Kasiu zycze ci sukcesu w otwarciu kancelarii zaraz po studiach. ja bym sie nie odwazyla (pracuje w zawodzie 5 lat) poniewaz po studiach (UJ) bylam zielona jak trawka na wiosne, kiedy pierwszy raz przekroczylam progi kancelarii ( pracowalam juz na studiach). Nawet kiedy ktos zmienia zawod prawniczy np. prokurator - radca prawny musi miec okres przyzwyczajania sie czas na poznanie tajnikow i specyfiki zawodu Samorzady to jedno z czolowych osiagniec polskiej demokracji - sukces po obaleniu PRL. Nie jestem dzieckiem korporacji ale skonczylam aplikacje i wierze, ze ludziom upartym i wytrwalym sie to udaje (zdawalam 3 razy w roznych miastach Polski) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wydma Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 21:43 musi być wolny dostęp do wszystkich zawodów,to muśi mieć prawo do chociażby spróbowania swoich sił w konkurencyjch zmaganiach . Byłby czs skończyć ze średniowiecznymi praktykami ograńiczania konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo KOMPROMITACJA KORPORACJI IP: *.waxpol.net / 195.150.2.* 18.02.04, 21:43 Tylko przedstawiciel korporacji adwokackiej mogl powiedziec, ze to bardzo dobry wyrok. Ani slowa o tym, ze przez 7 lat korporacje dzialaly bezprawnie. Gdyby osoby wchodzace w sklad naczelnych organow korporacji mialy choc odrobine przyzwoitosci to natychmiast powinny zrezygnowac z pelnionych funkcji. A co slyszymy ??? Ze "ich" projekt ... Panowie, troche pokory. Juz mozna nim sobie dupe podetrzec. Skonczy sie dawanie i branie lapowek po ubikacjach. To juz niedlugo. Wymiota was mlodzi szybciej niz zdazycie poznac podstawy prawa europejskiego i klecic rownowazniki po pseudo-angielsku.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej KOMPROMITACJA KORPORACJI IP: *.acn.waw.pl 18.02.04, 22:27 > Gdyby osoby wchodzace w sklad naczelnych organow korporacji mialy choc > odrobine przyzwoitosci to natychmiast powinny zrezygnowac z pelnionych > funkcji. Ależ one zostały wybrane na te funkcje, gdyż godziły się na opowiadanie pierdół i andronów, korumpowanie sądu i bycie beszczelnym i chamskim. Na tym w ich pojęciu polega trudny zawód prawnika. Prawdą jest, że wielu ludzi jest w tych niezoriętowanych i można z nich robić głupków. No, ale żeby robić to tak mało inteligentnie i jeszcze wciągać w to komisję praw człowieka w sejmie to wyjątkowy prymityw. No, niestety wszystkie te banialuki przeszły kiedyś przez sejm. I w zwiazku z tym starzy wydajacze mają nadzieje, że podobny kit z drobnym retuszem zostanie zafasowany komisjom i gazetkom ponownie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn IP: *.acn.waw.pl 18.02.04, 21:45 to po prostu jest mafia zawodowa ktora kosi gruba kase za uslugi, nie dopuszczajac zadnej konkurencji spoza wlasnego srodowiska. no coz, kolejny dowod na to ze panstwo polskie to kraj przestepczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Skutkiem tego bedzie to ze w tym roku wogole nie IP: *.wp.mil.pl 18.02.04, 22:50 bedzie naboru na aplikacje.A jak zle pojdzie to i w przyszlym bo bardzo watpie zeby ustawa szybko weszla w zycie a nawet jak ja sejm uchwali to napewno pojdzie do TK i bedzie sie to ciagnelo w nieskonczonosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JURA CIEKAWOSTKA DLA ZDAJACYCH NA APLIKACJE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.02.04, 10:08 Egzamin na aplikacje w Białymstoku odbedzie sie w terminie (20 luty 2004) WIdac korporacji zalezy bardzo na pieniądzach...Czy uwazacie, ze ten egzamin jest nielegalny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: CIEKAWOSTKA DLA ZDAJACYCH NA APLIKACJE IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.02.04, 11:34 nie jest nielegalny, ponieważ orzeczenie TK zaczyna obowiązywać od ogłoszenia go w dzienniku ustaw, a to jeszcze pewnie potrwa kilka dni. W dniu obecnym nie ma więc podstawy dla odwołania egzaminu. A wszystkim zdającym życzę aby zdążyli przed publikacją dziennika ustaw i to z sukcesem! Odpowiedz Link Zgłoś
ich1 Pytanie do Piotrka 19.02.04, 11:41 A co jeśli orzeczenie wejdzie w życie w trakcie przeprowadzania egzaminów? Np. gdy ok. 50 % zdających będzie już miało za sobą ustne? Wyniki egzaminu będzie można "zaskarżyć" do sądu administracyjnego. Sądzisz, że osoby które się nie dostaną nie skorzystają z takiej możliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Pytanie do Piotrka IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.02.04, 11:47 Uważam, że skorzystają, ale uchylenie negatywnej decyzji w ich sprawie nie będzie oznaczało przyjęcia na aplikację. Będą mogli tylko ponownie przystąpić do egzaminu, po uchwaleniu przez sejm odpowiednich nowelizaji ustaw korporacyjnych. Egzaminy, moim zdaniem, powinny być przeprowadzane tak długo, jak długo orzeczenie nie wejdzie w życie (do daty publikacji w Dz.U.), nie ma bowiem w tym momencie podstawy dla ich odwołania. Niestety dla zdających egzaminy nie będą mogły być kontynuowane po wejściu w zycie orzeczenia. Tu zabrakło wyobraźni sędziom TK, mogli przecież określić datę, kiedy zakwestionowane przepisy przestaną obowiazywać. Szczególnie powinni to uczynić poprzez wskazanie konkretnej daty dziennej, bo w tym momencie to w zasadzie zecer w drukarni GPPRM zadecyduje o przełomowej dla wielu młodych prawników dacie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Hipokryzja... IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.02.04, 11:59 Dziwi mnie hipokryzja wielu młodszych kolegów - prawników, chodzi mi szczególnie o studentów UJ. Nie tak dawno (jesienią ubiegłego roku) na tym samym forum dyskusyjnym wieszali psy na Katedrze Prawa Cywilnego UJ, za co? Oczywiście za to, że ktoś śmie tam coś od nich wymagać, że narzuca się im zbyt wysokie wymagania. Od wczoraj zaś, w co drugiej wypowiedzi, twierdzą, że to właśnie studia na tej uczelni predystynują ich, od razu, do wykonywania zawodu adwokata czy radcy prawnego. O co w tym wszystkim chodzi ? Moim zdaniem: 1) o to aby skrytykować, co się da i kogo się da (ot polska mentalność), 2) żeby się nie narobić ale zarobić. Każdy chciałby skończyć bezboleśnie studia (pochodzić sobie), potem otworzyć własną kancelarię i (jak to sobie wszyscy imaginują) od razu „robić” wielkie pieniądze. A rynek będzie weryfikować... Zanim jednak rynek Was zweryfikuje wyrządzicie setkom ludzi nieodwracalne szkody. I choćby, celem zapobieżenia temu, zasadne jest utrzymanie systemu aplikacji. Aplikacji kontrolowanej przez samorządy zawodowe, aplikacji opartej na bezpośrednim stosunku uczeń-mistrz, na której aplikant nie tylko uczy się ale również ma możliwość ukształtowania swoich postaw etycznych. Tego nie da się zrobić przez wolny rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
ich1 Re: Pytanie do Piotrka 19.02.04, 12:02 Taaaak, to rzeczywiście bez sensu, że w Polsce o tym, kiedy ustawa wejdzie w życie decyduje zecer w drukarni... A jak będzie zmęczony po niedzieli? Ale do rzeczy. > uchylenie negatywnej decyzji w ich sprawie nie > będzie oznaczało przyjęcia na aplikację Ale co to będzie oznaczało dla osób przyjętych? Cały regulamin przestaje obowiązywać. Na jakiej podstawie zostaną ogłoszone wyniki? Na jakiej podstawie będzie doręczone zawiadomienie o przyjęciu/nieprzyjęciu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Pytanie do Piotrka IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.02.04, 12:28 mówiąc o zakończeniu egzaminu przed publikacją orzeczenia mam na myśli zakończenie go poprzez ogłoszenie wyników (co może też nastąpić od razu po przeprowadzeniu ustnej części konkursu z danym kandydatem, nie ma już bowiem limitów i kto zda ustny ten zalicza egzamin), sam wymóg konkursu i dokonanie na jego podstawoe wpisu na listę aplikantów są zaś uregulowane w nie uchylonych przepisach ustawy prawo o adwokaturze, wpis może być więc ogłoszony nawet po publikacji przedmiotowego orzeczenia, tak samo doręczone mogą być decyzje o wpisie na listę aplikantów. Odpowiedz Link Zgłoś
ich1 Oj, chyba nie... 19.02.04, 12:42 > (co może też nastąpić od razu po > przeprowadzeniu ustnej części konkursu z danym kandydatem, nie ma już bowiem > limitów i kto zda ustny ten zalicza egzamin) Jak to takie proste, to czemu przy egaminie na aplikację adwokacką tak nie robiono? Problem nie dotyczy aplikacji adwokackiej bo te egzaminy już się skończyły, tylko egzaminu na apl. radcowską, który właśnie trwa, albo ma się zacząć. Jest on prowadzony na podstawie regulaminu, który lada dzień przestanie obowiązywać. > wpis może być więc ogłoszony nawet po > publikacji przedmiotowego orzeczenia, tak samo doręczone mogą być decyzje o > wpisie na listę aplikantów. Ale wpis jest dokonywany na podstawie egzaminu przeprowadzonego na podstawie regulaminu. Wyobraź sobie taką sytuację: opublikowano orzeczenie, a na drugi dzień kandydat wchodzi na salę, gdzie odbywa się ustny. Prowadzący zadaje pytanie, a kandydat coś tam odpowiada. Na jakiej podstawie egzaminator go oceni? Jakie pytania ma mu zadać? To określał regulamin, który wczoraj przestał obowiązywać. Egzaminator mówi kandydatowi: przykro mi, ale pan się nie dostał. Zdający: a skąd Pan to wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Oj, chyba nie... - właśnie tak: IP: 5.2.* / *.chello.pl 20.02.04, 00:16 > Jak to takie proste, to czemu przy egaminie na aplikację adwokacką tak nie > robiono? moim zdaniem praktyka ta nie pyła w pełni słuszna, bo to i tak komisja egzaminacyjna decydowała o wyniku egzaminu i moim zdaniem powinna od razu ogłosić wyniki. > Ale wpis jest dokonywany na podstawie egzaminu przeprowadzonego na podstawie > regulaminu. Wyobraź sobie taką sytuację: opublikowano orzeczenie, a na drugi > dzień kandydat wchodzi na salę, gdzie odbywa się ustny. Prowadzący zadaje > pytanie, a kandydat coś tam odpowiada. Na jakiej podstawie egzaminator go > oceni? Jakie pytania ma mu zadać? To określał regulamin, który wczoraj przestałoceni? Jakie pytania ma mu zadać? To określał regulamin, który wczoraj przestał > > obowiązywać. Egzaminator mówi kandydatowi: przykro mi, ale pan się nie dostał. > Zdający: a skąd Pan to wie? wydaje mi się, że nie doczytałeś do końca mojej wypowiedzi. Nie uważam aby egzamin można było kontynuować po ogłoszeniu orzeczenia TK. Po tym dniu nie może się odbyć ani etap ustny ani pisemny, bo brak będzie przepisów regulujących przebieg egzaminu. Natomiast pozostaną przepisy ustawy mówiące o podstawach wpisu na listę aplikantów adw. oraz o doręczeniu decyzji (cozresztą wynika z k.p.a.) i tych czynności można dokonać po orzeczeniu TK. Odpowiedz Link Zgłoś
ich1 Re: Oj, chyba nie... - właśnie tak: 20.02.04, 16:03 > moim zdaniem praktyka ta nie pyła w pełni słuszna, bo to i tak komisja > egzaminacyjna decydowała o wyniku egzaminu i moim zdaniem powinna od razu > ogłosić wyniki :)))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba ale taki 'misiu'... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 19.02.04, 09:23 dalej sobie funkcjonuje i korporacji wcale nie przeszkadzają 'dziwnośic', które raczył wyczynić. www.nasza.sokolka.org/index.php?m=article&id=30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn IP: *.codn.edu.pl 19.02.04, 11:38 Nic się nie zmieni. Optymistom radzę nie robić sobie zbyt wielkich nadziei. I omijać szerokim łukiem studia, po których nie da się pracować w wyuczonym zawodzie (niestety, coraz więcej takich!)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mogarycz Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn IP: 195.177.196.* 19.02.04, 12:40 A w Białymstoku jutro jest egzamin na aplikację. Pomimo, że wyrok zapadł, OIRP nic sobie z tego nie robi. Prawdopodobnie zaciągnęli trochę "umów nienazwanych" w sprawie przyjęcia kandydatów na aplikację i muszą się z nich wywiązać.... muahahahahaha Polska Republika Bananowa...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mooo Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn IP: 153.19.176.* 19.02.04, 12:50 Zasady naboru na aplikację wymagają poważnych zmian, ale czy to co się proponuje w zamian za obecnie obowiązujące uregulowania będzie doskonałe i nie dopuści do nadużyć? Oby złego nie zastąpiono gorszym.Czy nowe przepisy wejdą w życie odpowiednio wcześnie, aby możliwym było przeprowadzenie naboru na nowych zasadach także w tym roku? Uchwalenie nowych przepisów jest przecież pracochłonne i wymaga odpowiedniego trybu. A teraz prywatnie.Wiem, że nieładnie jest się chwalić, ale właśnie dziś dowiedziałam się, że pomyślnie przeszłam egzamin na aplikację radcowską w jednej z Okręgowych Izb Radców Prawnych. Nie przyszło mi to łatwo, zdawałam kolejny raz. Życzę wszystkim, którzy myslą o zdawaniu na aplikację powodzenia i wiary, że nowe rozwiązania będą korzystne. Szczególnie trzymam kciuki za tych, których spotkały już niepowodzenia na tych egzaminach. Nie można nigdy tracić nadziei, chociaż to nie jest łatwe. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pafnucy Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.04, 14:40 Ciekawe, jak towarzysze z PiSu i Fair Play wyobrażają sobie organizacje apliakcji i przebieg szkolenia przy nieograniczonej liczbie aplikantów, gdzie znaleźć dla wszystkich patronó, jak zorganizować przaktyki w sądach, jak zorganizować szkolenia, żeby trzymały wysoki poziom. Już w tej chwli tłumy powodują, iż wykłady są fikcją (po 150 osób na roku na aplikacji radcowskiej) a sądy nie dają rady z przerobem wszystkich apliakntów (radcowskiech, sądowych , prokuratorskich, adwokackich. O tym wszystkim genialni "prawnicy", którzy nie potrafili się dostać na aplikację chyba nie pomyśleli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aammm Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.04, 15:16 Po orzeczeniu Trybunału ton dyskusji nadają Ci, którzy zostali skrzywdzeni bo nie będzie konkursów w tym roku. Tak oto sprawdziły się wcześniejsze przewidywania, że PiS-owi i Fair play chodzi nie o wolność wykonywania zawodu ale o rozróbę, której skutki będą ponosić absolwenci. Czy inaczej będzie po ewentualnym uchwaleniu projektu PiS ? Wyobraźmy sobie te tysiące aplikantów przyjętych na podstawie testów sprawdzanych przez 10 osób. Może lepiej losować ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: next Aplikacja radc. w KRAKOWIE- PYTANIA Z EGZ. 2/2004 IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 19.02.04, 20:04 Zdawałem egzamin w Krakowie. Mam nadzieję, ze nowe regulacje ustalą przede wszytskim zasady ustalania pytań egzaminacyjnych a kazusy będziemy rozwiązywać z kodeksami. Przykłady pytań sprzed 2 tyg. 1.Kto napisał operę "Norma": -Bellini, - Puccini, - Verdi 2.Akcja "Wisła" : -1945, -1946, -1947 4. Referendum 3x tak:- 1946, -1947, -1949 5.Smorząd radców prawnych powstał w roku: -1981, -1982, -1983 6. Powierzchnia Polski: -ok. 219.000 km, -ok.312.000 km, - ok.347.000 km 7. Ilu członków w Radzie Polit. Pieniężn.: - 5, -6, -7 8. Można ustanowić oprocentowanie: -wszystkich weksli, - tylko trasowanego, - trasowanego płatnego za okazaniem lub w pewien czas po okazaniu 9.Spółka publiczna: - wszystkie akcje do SP, - co najmniej jedna emisja na rynek publ. - co najmniej dwie emisje na rynek publ. 10. Postępowanie mediacyjne (z kpk): - tylko w postęp. przygotowawczym, - tylko w jurysdykcyjnym - w obu 11.Urlop wychowawczy gdy oboje rodzice pracują: - tylko jednemu na 3 lata - obojgu tylko po 1,5 roku - obojgu równoczesnie na max. 3 m-ce 12. Gdy pracownik pracuje w szkodliwych warunkach (promieniowanie itp.) po rozwiązaniu stos. pracy, badania okresowe przeprowadza się na : - jego wniosek -na wniosek inspektora sanitarnego - na wniosek społ. insektora pracy 13. Spadkobiercy odpowiadają za zapisy i polecenia: - do wartości ich udziałów (w spadku) - do wartości stanu czynnego majątku przyjętego z dobrodz. inwentarza i zawsze do wys. udziałów - do wartości stanu czynnego majątku przyj. z dobrodziejstwem inw. oraz do działu spadku - solidarnie, od działu- do wys. udziałów 14. Instytucja obowiązana wg ustawy o przeciwdziałaniu "praniu brudnych pieniędzy" (nie zamieszczam całego tyt. ust. tylko skrót myślowy): -prokurator -adwokat, -notariusz Są to tylko przykładowe pyt. tak jak je zapamiętałam z egz. Było jeszcze wiele ciekawszych np. ile jest dzielnic w Krakowie. Interesujące jest to, że temtyka egzaminu okreslona jest: pr.cyw., postęp, pr. karne, post. karne, pr. adm., post. adm.,prawo gospodarcze. Równie dobrze można napisać " Nauczcie się wszystkiego co obowiązuje w pol. systemie pr." WŁAŚNIE TO JEST DLA MNIE KPINĄ I HIPOKRYZJĄ ORAZ ROBIENIEM Z INTELIGENTNYCH I MĄDRYCH LUDZI IDIOTÓW. BRAK SPRAWIEDLIWOŚCI I UCZCIWOŚCI TEGO UCZĄ KORPORACJE PRAWNIKÓW JESZCZE ZANIM ZACZNIESZ WYKONYWAC TAN ZAWÓD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Aplikacja radc. w KRAKOWIE- PYTANIA Z EGZ. 2/ IP: 5.2.* / *.chello.pl 20.02.04, 00:19 Przepraszam, ale które z tych pytań było dla Ciebie trudne ? ? ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irman Re: Aplikacja radc. w KRAKOWIE- PYTANIA Z EGZ. 2/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.04, 02:14 Byłem pewny że właśnie taki znawca jak ty zaraz się tu dopisze.LOL! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jt Re: Aplikacja radc. w KRAKOWIE- PYTANIA Z EGZ. 2/ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.02.04, 12:27 pyt 7 brak odp. prawidłowej :)))) ps.ps. b. trudne pytania buhahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej PYTANIA Z EGZ. NOWE IP: *.acn.waw.pl 20.02.04, 22:21 pyt. nr 234. ile części ma półdupek. pyt. nr 345. ile mamy na półkuli północnej północników. pyt. nr 659. bronimy na sali klienta, i nagle czujemy, że nadciąga sraczka, jest jak cyklon, jest już tuż tuż. Zaraz nastąpi wielkie sruuu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co jest?? Katowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.04, 23:07 co z Katowicami - 1.03.2004 ma być egzamin - i co teraz???? Dlacego nikt nas nie powiadamia o terminie - czy został zniesiony czy nie ??? Czy to jest etyczne??? Poinformowano nas że "szefowie są nieobecni " - cokoliwiek będzie wiadomo w przyszłym tygodniu. Poza tym termin egzaminu nie został dotychczas nawet oficjalnie ustalony - " miały przyjść zawiadomienia pocztą" . Totalny brak poszanowania innego człowieka. Pełna kultura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowice alarm!!! Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.04, 23:11 co z Katowicami - 1.03.2004 ma być egzamin - i co teraz???? Dlacego nikt nas nie powiadamia o terminie - czy został zniesiony czy nie ??? Czy to jest etyczne??? Po wykonaniu 1000 telefonów można się było dowiedzić, że "szefowie są nieobecni - cokolwiek będzie wiadomo w przyszłym tygodniu". Poza tym termin egzaminu nie został dotychczas nawet oficjalnie ustalony - " miały przyjść zawiadomienia pocztą" . Totalny brak poszanowania innego człowieka. A gdzie kultura??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cabron Re: TK rozpatruje sprawę dostępu do zawodów prawn IP: *.torun.dialup.inetia.pl 24.02.04, 13:47 a ja sięcieszę:) jestem aplikantem sądowym, a wyrok TK może oznaczać, że powstanie ustawa, która pomnozy prawników po aplikacji adw i radc. W ten sposób zawód sędziego i prokuratora znacznie zyska na znaczeniu, ponieważ w odróżnieniu od zawodów komercyjnych sędzia nie musi się obawiać o klientów. Nie wiem jednak, czy "niemiecka droga", czyli zalew adwokatów jeżdżących taksówkami i grających w barach do kotleta aby się utrzymać to najlepsze rozwiązanie. Moim zdaniem korporacja radcowska jest dość otwarta, skoro w takim Toruniu przyjmują ponad 20 osób, i naprawdę dzieci mecenasów są tam w mniejszości. Naprawde nie potrzeba więcej. Adwokaci i notariusze - to co innego...Tam panuje średniowiecze. Odpowiedz Link Zgłoś