hummer 15.04.10, 22:28 www.tvn24.pl/-1,1652256,0,1,pyl-blokuje-niebo-loty-nad-polnocna-polska-zawieszone,wiadomosc.html Czy będziemy w niedzielę samotni, bez innych co swych głów nie chcą posypywać popiołem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
icek.goldberg Re: Posypmy głowy popiołem 15.04.10, 22:35 Balice i Pyrzowice są w północnej Polsce?????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Ja bym tak z pyłu nie drwił 15.04.10, 22:44 icek.goldberg napisał: > Balice i Pyrzowice są w północnej Polsce?????????????????????? wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7777114,Dlaczego_pyl_wulkaniczny_jest_niebezpieczny_dla_silnikow.html Drobiny pyłu wulkanicznego mają wielkość kilku milimetrów, są bardzo twarde i ostre. Mogą się dostać do silnika i innych części samolotu i uszkodzić wszystko, z czym wchodzą w kontakt - mówi Jacques Renvier, dyrektor techniczny we francuskich zakładach silników lotniczych Snecma, cytowany przez agencję Reutera. Pył wulkaniczny jest niewidoczny dla pokładowych radarów meteorologicznych i często nie jest od razu zauważalny przez pilotów - informuje Paul Hayes, dyrektor ds. bezpieczeństwa powietrznego w brytyjskiej lotniczej agencji konsultingowej Ascend. Pierwszym sygnałem jest zapach siarki i ognie św. Elma. Odpowiedz Link Zgłoś