Gość: jarek IP: *.northship.com.pl 06.07.10, 12:17 Wstyd mi za takie "elity" jak Wajda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zero Zły... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.10, 12:33 ...oj zły, starszy Pan, któremu jad z paszczęki wycieka. Szczerze powiedziawszy, nigdy bym się spodziewał po Wajdzie tak niesprawiedliwych, płytkich, jątrzących wypowiedzi. Rozgrzeszyć go mogą tylko początki arteriosklerozy. Odpowiedz Link Zgłoś
hal9000 Re: WSTYD! 07.07.10, 14:23 Wstydem jest styl uprawiania polityki reprezentowany przez PiS, przeciw któremu występuje Wajda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: WSTYD! IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.10, 15:17 taaaa szczególnie ten wstrętny pisowski aparatczyk palikot, fuj....ten to uprawia politykę miłości.... Odpowiedz Link Zgłoś
hal9000 Re: WSTYD! 07.07.10, 23:24 Fakt, Palikot posługuje się metodami PiSu. I zdaje się, że o to mu właśnie chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: WSTYD! IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.10, 09:09 Stary cap powinien mordę trzymać zamkniętą, a nie klepie co mu ślina na język przyniesie. Taki "autorytet" o kant d...y mozna odbić. Lepiej niech zajmię się organizowaniem pomocy dla swojego kumpla pedofila Polańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 bluzgaj, ale języka nie kalecz! 08.07.10, 09:35 xxx: > Stary cap powinien mordę trzymać zamkniętą, a nie klepie co mu ślina > na język przyniesie. ,,Powinien'' jest czasownikiem modalnym, więc w całym zakresie modalności czasowniki podporządkowane powinny być w bezokoliczniku: ,,Stary cap powinien mordę trzymać zamkniętą, a nie klepać co mu ślina na język przyniesie''. xxx: > Taki "autorytet" o kant d...y mozna odbić. Naruszenie związku frazeologicznego: o kant dupy się rozbija, a nie odbija. Poza tym słowo ,,mozna'' nie istnieje xxx: > Lepiej niech zajmię się organizowaniem pomocy dla swojego kumpla > pedofila Polańskiego. Kto ma się zająć pomocą dla pedofila? Jeśli Wajda, to ,,zajmie''; jeśli Ty sam, to ,,zajmę''. Taki krótki bluzg, a tak sponiewierał ojczyznę-polszczyznę... - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: bluzgaj, ale języka nie kalecz! IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.10, 12:59 Kim Ty jesteś, żeby wytykać innym błędy językowe? To jest forum, a nie test z języka polskiego. Swoje mądrości zachowaj dla swoich dzieci, polonisto od siedmiu boleści ( patrz czasownik modalny w j. polskim)! Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: bluzgaj, ale języka nie kalecz! 08.07.10, 14:04 gość: > Kim Ty jesteś, żeby wytykać innym błędy językowe? To jest forum, a > nie test z języka polskiego. Swoje mądrości zachowaj dla swoich > dzieci, polonisto od siedmiu boleści ( patrz czasownik modalny w j. > polskim)! A Ty piszesz całkiem dobrze: Twoje wyzwiska czyta się gładko i zgrabnie. Masz tylko drobne załamanie interpunkcji wewnątrz nawiasu: postawiłeś niesłuszną spację po nawiasie otwierającym, a za to nie postawiłeś słusznego dwukropka po czasowniku ,,patrz''. Ale to są zupełne drobiazgi. A co do meritum: czy naprawdę sądzisz, że w tym wątku jest jakaś treść? Ja w to wątpię, dlatego dyskutuję o formie. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: WSTYD! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 15:02 Więcej takich ludzi potrzeba jak Wajda. On doskonale czuje zachodzące zmiany. Nie mogę zrozumieć dlaczego pisowcy tak atakują Wajdę. Dzięki niemu świat obejrzał prawdę o Katyniu. Ostatnio natknęłam się na artykuł Pilawskiego "Piętno Katynia" w którym pisze " Z katyńskich dołów śmierci dobiega także przesłanie: porzućcie ślepą, fanatyczną nienawiść" Wajda czyje ducha czasu. "Polityka legła u podstaw zbrodni katyńskiej". Nie należy iść za politykami, którzy karmią nienawiścią. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: WSTYD! 07.07.10, 15:25 Karolina:: > " Z katyńskich dołów śmierci dobiega także przesłanie: > porzućcie ślepą, fanatyczną nienawiść" Co to ma być? Oksymoron? Czy myślenie życzeniowe? Dla mnie stamtąd dobiega tylko przesłanie, że nienawiść rodzi nienawiść. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Zło rodzi zło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.10, 00:10 Nienawiść rodzi nienawiść. A jak przerwać nienawiść? Nienawiścią się tego nie zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Zło rodzi zło 09.07.10, 00:39 Gość: > Nienawiść rodzi nienawiść. A jak przerwać nienawiść? Książki by o tym pisać; zresztą książki już o tym napisano... Pierwszy warunek: przestać pielęgnować w sobie nienawiść. Tak, w XVII wieku Szwedzi zniszczyli nam kraj, nigdy potem nie powróciliśmy do dawnego znaczenia, ale już nie czujemy niechęci do ich potomków o te zniszczenia. A teraz ćwiczenie z niepielęgnowania nienawiści: tak samo podejść do Niemców hitlerowskich i do Rosji stalinowskiej... I niech ten Katyń w końcu stanie się zaledwie miejscem na mapie, jak jakaś Cecora czy Zbaraż, a nie źródłem przesłań z ,,dołów śmierci''. Jeśli naród przez pół wieku żyje w cieniu śmierci, to się staje narodem chodzących trupów. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
ryhu1 Re: WSTYD! 08.07.10, 00:39 Gość portalu: jarek napisał(a): > Wstyd mi za takie "elity" jak Wajda. Wolisz Wajdzika? ------------------------------------------------------------------ "Został zdobyty ten kawałek za cenę wielkiej odwagi siostry zakonnej, która przepędzana przez żołnierzy zaraz po wypadku, dwa dni po wypadku, ten fragment z tego miejsca zabrała i przywiozła na Jasną Górę" Odpowiedz Link Zgłoś
freelek Re: WSTYD! 08.07.10, 14:16 A mnie wstyd za niedouków krytykujących Andrzeja Wajdę. On jako jeden z nielicznych miał odwagę publicznie powiedzieć to, o czym wielu tylko myślało, ale w atmosferze żałobnego otumanienia narodowego nikt się nie odważył tego publicznie wyrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: WSTYD! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.10, 20:19 Może niektórzy nie dorośli jeszcze do tego co proponuje Wajda. Nie rozumieją... Odpowiedz Link Zgłoś