ouimet Re: Kto zostanie przewodniczącym Episkopatu? 16.03.04, 21:34 abp Michalik,ordynariusz przemyski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdrowy Re: Kto zostanie przewodniczącym Episkopatu? IP: *.spektrum.sih.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.04, 23:10 Kpiny sobie robicie. Kto będzie, już było dawno wiadomo. Wstyd udawać Greka. Grajcie dalej w bambuk, ale czas mija i spotkajmy się za 25 lat- bo tak przebiegają przemiany społeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tresgo [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 02:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
guadalajara1 [...] 17.03.04, 09:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rychu czarna nomenklatura IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 17.03.04, 17:33 Stary jestem. Pamiętam, że tak kiedyś wybierali I sekretarza KC. W tajemnicy przed ludźmi. Teraz czarna nomenklatura powtarza tamte obyczaje. Marnie skończą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oliga - cen Czy Pan Redaktor A.Michnik już kogoś rekomendował? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 21:58 Czy Pan Redaktor A.Michnik już kogoś rekomendował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sic Re: Podobno Jakubowska IP: 193.59.173.* 17.03.04, 12:28 wystąpoła do biskupów z żądaniem powolania na przewodniczącego pana redaktora Odpowiedz Link Zgłoś
rektordrink Czy to prawda, ze Michalik utrzymuje kontakty z re 16.03.04, 22:08 ktorem PWSZ w Jaroslawiu???Nie moge w to uwierzyc?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cxx Re: Proponuje Michnika na prymasa a Lepperta na pr IP: 131.184.96.* 16.03.04, 22:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zb Michnik na prymasa, Leppert na premiera IP: 131.184.96.* 16.03.04, 22:24 Dream team Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maślaczek Re: Michnik na prymasa, Leppert na premiera IP: 152.75.141.* 16.03.04, 22:44 A może by wzięli kogoś z kurii Skłodowskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Re: Kto zostanie przewodniczącym Episkopatu? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.03.04, 22:54 Wiosna idzie, wiosna Panowie, nawet Kwas wyszedł ze swojej norki! Jeszcze nie zdążył się uczesać ale już Glempusiowi łapkę świątobliwą uścisnął. I kompletnie mu powiewa kto zostanie następcą JE. Byle do końca kadencji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cde Tego sam Pan Bog nie wie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 23:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XoncKurdupel Re: Kto zostanie przewodniczącym Episkopatu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 23:58 O Adamie i Wando zstąpcie z AgoraBujdy i ześliście nam Prymasa, swojego, niech się nawet nazywa Jonasz. Wy jedni wiecie, kogo tam nie wybiorą. A magnetofoniki sprawne, cio ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemyslanin Tylko nie Michalik!!! IP: 212.76.37.* 17.03.04, 00:02 Szkoda, że abp Tokarczuk już nie jest ordynariuszem w Przemyślu... Teraźniejszy do pięt mu nie dorasta. I lepiej niech już zostanie tym zastępcą, tak jak jest, a wybiorą kogoś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luzak Re: Kto zostanie przewodniczącym Episkopatu? IP: *.local.pl / 217.11.143.* 17.03.04, 00:12 Przewodniczącym Episkopatu zostanie Damian Zimoń z Katowic. Osobiście chciałbym widzieć na tym miejscu Muszyńskiego. Ale z drugiej strony, czy to jest takie ważne? Kościół to najbogatsza firma w Polsce, ale kasą się nie dzieli.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me..mhu..eeMisnik Re: Kto zostanie przewodniczącym Episkopatu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 01:53 > Kościół to najbogatsza firma w Polsce, ale kasą się nie dzieli.... Redaktorze dyzurny, nie badzcie tacy wstydliwi - zapomnieliscie o imperium Agory? Ta firma to typowy filantrop. Szkoda tylko, ze powstala z okradania Solidarnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matt Moim typem, jest Jozef z Liblina. IP: *.lax1-4-11-108-232.dsl-verizon.net 17.03.04, 00:27 Czekam na ten wybor, ale martwi mnie nieco,boja sie Arc. Zycinskiego, przeciez to najbardziej swiatly czlowiek z Episkopacie, naprawde az chce sie go sluchac, a tu typy jak Michalik... No coz szkoda, bo to moze byc wielki skok Kosciola w przyszlosc, wystarczy popatrzec jak teraz jest prowadzona Diecezja Lubelska. Mimo wszystko modle sie o wybor Arc. Jozefa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Moim typem, jest Jozef z Liblina. IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 17.03.04, 00:57 Piszesz o Zycinskim. To my wybieramy katolika czy Zyda.Kazdy wie bo sam Zycinski o tym przypomina , ze jego matka byla Zydowka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matt Re: Moim typem, jest Jozef z Liblina. IP: *.lax1-4-11-108-232.dsl-verizon.net 17.03.04, 05:46 Nawet, jesli jest on Zydem to czy to oznaczac musi w sposob konieczny, ze nie moze byc katolikiem, Kaplanem i wierzacym w Jezusa Chrystusa? Czlowieku, to grzech miec takie antysemickie poglady... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrus Re: Moim typem, jest Jozef z Liblina. IP: *.84.171.66.subscriber.vzavenue.net 17.03.04, 08:24 Ej, Marysiu, Matka Jezusa tez byla zydowka i zdaje sie miala na imie Maryja Nawet w tym nie jestes w silach przezwyciezyc swoj zoologiczny antysemityzm klaniam sie Piotrus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też Polak Re: Moim typem, jest Jozef z Liblina. IP: *.ca.astound.net 17.03.04, 01:42 Niewypały i nieszczęścia chodzą parami, jakby to można z strawestować Ewangeliczne powiedzenie: nie miej jarzma wspólnego z niewierzącym. Pierwszy z pokręconą teologią (choć napewno lepszy niż Judasz) drugi (Kwaśniewski) oszust i manipulator, który jak sam powiedział nie ''dostał'' daru wiary, choć wiara leży wszędzie odłogiem. Jak mówi Ewangelia Nowego Testamentu (Słowo Boże): wiara pochodzi, że słuchania, a słuchanie ze Słowa Bożego. W Polsce zawsze dostępne były wszelkiego rodzaju tłumaczenia Biblii. Jak zakłamali Bibię swoimi interpretacjami katolicy, byli protestanci, a jak oni coś powykręcali byli zielonoświątkowcy ...ale zawsze była dostępna Biblia, ten list miłosny w Prawdzie od samego Boga do każdego z nas. I nie można było tego ignorować. Jezus Chrystus przyszedł do każdego z nas indywidualnie a nie do określonych organizacyjnych ''kościołów''. On czyni cię kościołem gdy go przyjmujesz i w Nim chodzisz. Poprzednik Glempa w okresie rozbiorów Polski, prymas Michał Poniatowski za zdradę Polski dostał od kościuszkowców wyrok śmierci, bojąc się ze zostanie złapany przez nich i powieszony, zażył truciznę. Pozbawił się życia tak jak Judasz. Stąd wniosek, nawet gdy chodzisz wokoło Jezusa i masz wywieszkę że należysz do tego i tego kościoła np do kościóła katolickiego, który jak twierdzisz służy Jezusowi to ci też nic nie pomoże tak jak Judaszowi. Pytanie jest jedno: czy w twoim sercu Jezus Chrystus jest na pierwszym miejscu, Jego Duch i Słowo, a nie bałamutnie niekiedy teologie jak u Judasza i prymasa Michała Poniatowskiego. Napewno nie z takimi konsekwencjami, ale to samo się dzieje u Zycinskiego, Pieronka i wielu powykręcanych mędrców katolickich. NIc nie może zastąpić Jezusa Chrystusa w twoim sercu. NIc. On staje się twoją pierwszą miłością i twoją mądrością. On jest życiem wiecznym. I choć byś umarł (twoje ciało) żyć z Nim będziesz. Amen. Pozdrowienia z Kalifornii w Jezusie Chrystusie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ksiądz Robak Nowa Światłość jutro zalśni w naszych sercach IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.04, 00:32 Ja, ojciec Dyrektor i nasze podwórkowe kółko różańcowe będziemy uradowani każdym wyborem. Bowiem przekonani jesteśmy że każda z tych postaci jest nieskazitelnie czysta moralnie i nie tylko. Cały episkopat to ludzie wzorce moralne, tak dzisiaj potrzebne w tym szarym zlaicyzowanym kraju. Oni czyli, wzniosłość, doskonałość, dostojność i wyniosłość powinni nie tylko uczyć wszystkich Polaków, ale również wymagać. Dlatego też powinni doprowadzić do wyższości kodeksu kanonicznego ( jedynie słusznego) ponad wszystkie inne . Konstytucja powinna być zastąpiona Pismem Świętym, a jego interpretację przedstawiałby Episkopat. Co prawda naszym ideałem jest o Tadeusz ale jego idealność nie jest członkiem Episkopatu. Wiemy to na pewno że przyszły przewodniczący i tak będzie się radził w większości przypadków u o dyrektora. Z ekumenicznym pozdrowieniem. Ksiądz Robak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza_ Re: Nowa Światłość jutro zalśni w naszych sercach IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 17.03.04, 17:39 Jutro szczytować będzie nasza wiara, nadzieja i to trzecie... zakazane przez Watykan. Poznamy naszego nowego Pasterza, któy zawiedzie nas do bram Królestwa... Wzruszona jestem do głębi macicy... Barany wszystkich powiatów, łączcie się w radości, nowy pastuch nastał! Będzie was strzygł jeszcze lepiej, niż poprzednik. Świątynię Opaczności wam za waszą kasę zafunduje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luzer Re: Nowa Światłość jutro zalśni w naszych sercach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.04, 18:40 Ci dwoje powyżej muszą być ze wsi, bo takiej stylistyki homiletycznej to dawno w mieście już nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budda A ten z prawej to co za jeden, ten by mi pasował IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.04, 00:37 Wygłąda na mniej mądrego od tego z lewej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Kto zostanie przewodniczącym Episkopatu? IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 17.03.04, 00:54 Biskup Stanislaw Wielgus bylby wspanialy.Wierzcie mi-wyksztalcony, inetigentny, spokojny, z ogromna wola walki do prawdy! Nareszcie odejdzie Glemb.To ze nieuk, wrecz prostak to kazdy wie.Ale do tego leniwy, bo przez tyle lat nie chcialo mu sie poduczyc.No i na dodatek sprzymierzeniec komuchow. Arcybiskup Przemyski tez jest ok.Stawiam na tych 2 kandydatow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 50-latek to wybory Rzewodniczącego KEP a nie świętego IP: *.visp.energis.pl 17.03.04, 01:52 Kardynała Glempa zastąpi największy socjotechnik a nie najlepszy duchowny, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też Polak [...] IP: *.ca.astound.net 17.03.04, 01:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silva Re: Kto zostanie przewodniczącym Episkopatu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 01:57 A skad tu tego Jehowego przynioslo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 50-latek Do Silwa (rerum) też nie lubisz czytać Co?! IP: *.visp.energis.pl 17.03.04, 02:07 Pewno tekst dłuższy niż SMS powoduje u Ciebie ból w miejscu przeznaczonym na głowę, Takich mamy w Polsce 95 % podatników (to bardziej Prawdziwa cecha niz Obywatel) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też Polak KATOLICKA NIEWIARA IP: *.ca.astound.net 17.03.04, 03:18 Nie jestem Jehową katoliku, analfabeto Słowa Bożego. Jehowi nie unają boskości Jezusa Chrystusa. Ja nie tylko uznaję, że On jest Bogiem, który przyszedł w ciele, ale wierzę jak mówi Jego słowo, że Jezus Chrystus jest we mnie większy niż ten na zewnątrz, Zły-Diabeł i także jak ty mały diabełku. Już się podpisałeś. Urodziłem się katolikiem, bo taka fałszywa jest ta wiara katolicka. Jego Słowo mówi, że wiara pochodzi że słuchania słowa Bożego, wiec nie można się urodzić wierzącym. Ale trzeba uwierzyć w Niego i przyjąc Jezusa Chrystus i chodzić w Nim. To nie może dziać się w momencie naszego cielesnego poczęcia, choć Bóg zna nas od tego też momentu. Nawet uczęszczałem do papieskiego instytutu teologicznego. Tak chciał Bóg i także aby mnie od tych fałszerzy Słowa Bożego zabrać. Apostoł Paweł powiedział: jeśli kto głosi inną ewangelię, innego Chrystus niż ja, niech będzie przeklęty. Czy kiedykolwiek Jezus Chrystus w Bibli powiedział, że mamy się modlić do Marii albo do swiętych? Katolicy to rabią i robią tysiące innych rzeczy świadczących że mają wiarę nie pochodzącaą od Boga, Jezusa Chrystusa. Katolicyzm to herezja jak i Jehowi. W Kościele katolickim powstało takie proroctwo Micheasza 840 lat temu, że bedzie 113 papieży a ostatni będzie miał ducha Antychrystusa. Obecny ''nasz papież'' chociaż jego wiara w różnych aspektach jest zupełnie nie właściwa nie jest jeszcze ducha antychrystusowego. Jest niekiedy bardzo pobłądzony. Jednak nie jest przeciwko Jezusowi Chrystusowi. Tak też Jezus Chrystus do swoich uczniów powiedział po zmartwychwstaniu: o głupi i gnuśniego serca (tak jest w grece) w katolickiej wersji złagodzono to i jest: o nierozumni. Poprawiają Jezusa Chrystusa. Ale ta organizacja która się zowie kościołem Katolickim już niedługo nie będzie istniała. Wojtyła jest z numerem 111, niewiele zostało do końca. Kościół Katolicki fałszywą ewangelią niszczył przez wieki prawdziwe chrześcijaństwo i odpłata za to już się szykuje. Jezus Chrystus w Apokalipsie mówi, że wypluje np Kościół w Laodyceji, bo... Pytanie czy kościół Katolicki był kiedykolwiek kościołem Chrystusa? Jako organizacja napewno nie, ale niektórzy z nich należeli do Chrystusa i płacili dużą cenę za to wobec tej organizacji, nawet cenę życia. Wystarczy, że ty się odezwałeś i wiadomo było, że jakaś pycha wstąpiła. Cechą charakterystyczną diabła jest pycha, i pozory mądrości tak jak ty. Jeszcze masz trochę czasu ....uwierz, zaproś Jezusa Chrystusa do swojego serca i chodź z NIm, proś o Ducha Sw i chodź w Jego Słowie każedego dnia. Jezus Chrystus nie bądzie cię pytał czy jesteś katolikiem, czy protestantem itd, ale co zrobiłeś z Nim. Czy znasz Jego głos, jako jego owca?. Ty sam w tym względzie musisz zadecydować, nikt za ciebie w ostateczności nie będzie wierzył i nie możesz się chować za jakimkolwiek kościołem czy też za papieżem, który uzurpuje sobie tytuł ‘’Ojca Świętego’’. Według Ewangelii moim Ojcem Świętym jest sam Bóg Ojciec przez to co uczynił Jezus Chrystus za mnie i ja w to uwierzyłem. To co tylko może usprawiedliwić papieża, który toleruje taki tytuł wobec siebie to katolicka głupota . ‘’Głupi i gnuśnego serca’’ jak powiedział nasz Pan, Jezus Chrystus, który też powiedział: ‘’a nikogo nie nazywacie Ojcem, bo jeden jest wasz Ojciec w Niebie’’ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: KATOLICKA NIEWIARA IP: 80.72.35.* 17.03.04, 10:07 A propos analfabetyzmu - poprawna nazwa to Świadkowie Jehowy. Używanie obelżywych określeń świadczy jedynie o ciemnocie, zacofaniu i głęboko niechrześcijańskich uprzedzeniach. Życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 50-latek Słusznie prawisz, też Polaku, bracie w wierze IP: *.visp.energis.pl 17.03.04, 02:01 Jak napisał CG JUNG " Jego istnienie przyjmuję nie na wiarę, ja wiem ze On istnieje" Dzięki za wspaniały post, w Polsce niestety znowu rządzi ludźmi tylko micha jak za komuny. Kto temu winien? Na pewno nie - Święty , Jedyny, Ktory Jest i Będzie na wieki wieków. Powściągliwość i praca żle się ostatnio w Polsce czują.Są bardzo osamotnione i porzucane masowo. Misteria Dionizyjskie są popularniejsze. Pokój Pański z Tobą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też Polak Re: Słusznie prawisz, też Polaku, bracie w wierze IP: *.ca.astound.net 17.03.04, 03:24 Dzieci Boga, Jezusa Chrystusa szybko się poznają! Dzięki ci bracie. My mówimy tym samym językiem nie z nas ale z Niego, Jezusa Chrystusa. Przeczytaj sobie też mój post: Katolicka Niewiara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 50 latek Re: Słusznie prawisz, też Polaku, bracie w wierze IP: *.visp.energis.pl 17.03.04, 07:22 Niestety zbyt wielu polskich duchownych, szczególnie z tych powołań po 1980 r. (a nawet i kilku purpuratów)woziło się i wiezie nadal na plecach Biskupa Rzymu wykorzystując fakt że Jego Swiatobliwość jest Polakiem i ukrywajac swoje lenistwo za deklaracjami typu " Ojcze Sw. kochamy Cię" organizując lub wymuszając infantylne zachowania rzesz polskich katolików wyłącznie z urodzenia. Sytuacja społeczna, w Polsce na pewno temu przeczy . A przecież wierni potrzebują duszpasterzy obecnie jeszcze bardziej, w dobie upadku wszelkich wartośći i degrengolady moralnej białych ludzi. Co to bedzie, co to bedzie, trudne czasy sie wracaja na całym świecie a Polski Kościół dalej sielankowym chce pozostać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adan O jakiej epoce tu mowa? IP: *.r1.shudo-u.ac.jp 17.03.04, 02:05 GW grubo grubo przesadza ze swoim komentarzem. Jakie ma znaczenie czy prymitywny Glemp bedzie zastapiony innym nieco bardziej kulturalnym pralatem. Polska e l i t a koscielna jest rozpaczliwie obskurancka, niedoksztalcona i mocno parafialna umyslowo. Epoka ?Jaka epoka? Jeden hucpiarz bedzie zastapiony przez drugiego hucpiarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h56 Re: Kto zostanie przewodniczącym Episkopatu? IP: *.comnet.krakow.pl 17.03.04, 06:03 kOMU TE DARMOZJADY SĄ TU POTRZEBNE. Ja majac 48 lat czuje się stary i wypalony a 56-letni biskup to młodzieniaszek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arndt Re: Kto zostanie przewodniczącym Episkopatu? IP: *.acn.pl 17.03.04, 07:04 Ja stawiam na Paetza. Jak on kocha bliźnich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysio Re: Kto zostanie przewodniczącym Episkopatu? IP: 156.17.79.* 17.03.04, 07:36 Panie Prezydencie!!! Co Pan tam robi!!!!To nie miejsce dla pana!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysio Re: Kto zostanie przewodniczącym Episkopatu? IP: 156.17.79.* 17.03.04, 07:38 Kosciol powinien sie zreformowac!!! To jest XXI wiek a nie sredniowiecze!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HidegardavonBingen Rysiu a co ty dowiedziałes sie o XI lub XII wieku IP: *.visp.energis.pl 17.03.04, 10:26 w twojej szkole, wiesz rysio wtedy to zbudowano Notre Dame i inne katedry oraz wymyslono piosenkarzy tylko wiesz oni nazywali się wtedy trubadurami a nie Iglesiasy Nie, nie to nie ci TRUBADURZY z czasów siermiężnego samouka "Wiesława". Jarzysz coś czy nie nadanżasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uosiowa Re: Rysiu a co ty dowiedziałes sie o XI lub XII w IP: *.gwo.pl 17.03.04, 10:41 W średniowieczu wynaleziono także wiatraki, zegar mechaniczny, zasady księgowości stosowane do dziś, rozwiązano równania trzeciego stopnia (tzn. z x w trzeciej potędze i niższych), wymyślono podstawy nauki o funkcjach i ich wykresach... Ciekawe kto z tych, co twierdzą, że to czas ciemnoty, umie choćby odtworzyć te wynalazki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arndt Re: Rysiu a co ty dowiedziałes sie o XI lub XII w IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 17.03.04, 13:13 A ilu rzeczy NIE WYNALEZIONO z obawy o posądzenie o czary? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rokappa Re: Kto zostanie przewodniczącym Episkopatu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 09:31 Trudno wyrokować chociaż osobście byłbym za biskupem Skworce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: Kto zostanie przewodniczącym Episkopatu? IP: 62.233.185.* 17.03.04, 09:48 A ja mam dwa typy pierwrzy kwaśniewski wielce zasłużony dla kościelnej mafi drugi biskup Leszek Głudż czy Gwujżdż jak by nie było ma ksywę flacha iłapuwkarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arndt Re: Zgłaszam swoją kandydaturę ! IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 17.03.04, 13:15 Kaziu, głosuję na ciebie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: la femme Re: Kto zostanie przewodniczącym Episkopatu? IP: 195.216.116.* 17.03.04, 10:03 Ja wybrałabym abpa Muszyńskiego. Ale bp Wielgus też jest dobry (gdy był rektorem KUL-u, pisał świetne pod względem sztuki retoryki i mądre listy do wiernych, odczytywane we wszystkich parafiach przed coroczną składką na KUL). Odpowiedz Link Zgłoś