Dodaj do ulubionych

J. Karnowski Odpowiedzialność polityczna a karna

11.09.10, 20:33
PO zaakceptowała kandydaturę p Karnowskiego w wyborach samorządowych. Przy tej okazji chciałbym zapytać - czy w polityce powinna obowiązywać zasada domniemania niewinności ?. Czy dymisja polityka może być wymuszona tylko wyrokiem sądu ?. Obserwując doniesienia ze światowej sceny politycznej można odnieść wrażenie, że tylko w Polsce społeczeństwo toleruje ludzi, którym media i sądy stawiają zarzuty przestępstwa. Bardzo bym prosił o nie porównywanie przy tej okazji PIS u z PO. Problem dotyczy wszystkich partii ( PSL i LSD też :) ). Ja osobiście uważam, że mamy tylu chętnych, że nawet usunięcie kogoś niewinnego z polityki nie będzie jakąś tragedią.
Obserwuj wątek
    • przewodniczacy_po Re: J. Karnowski Odpowiedzialność polityczna a ka 11.09.10, 20:39
      Sądząc po tym, że większośc mieszkańców Szczecina popiera Karnowskiego, to większość pewnie na jego miejscu zachowywałaby się tak samo. Czyli jaki naród, tacy politycy. Z drugiej strony jeżei oszust oszukuje oszusta, to nie ma w tym chyba nic złego.
      • etwas-geheimnis Re: J. Karnowski Odpowiedzialność polityczna a ka 11.09.10, 20:42
        Szczecina czy Szczecinka? ;-)
        • przewodniczacy_po Re: J. Karnowski Odpowiedzialność polityczna a ka 11.09.10, 20:54
          Coś Tajemnica, uspokój się.
      • psiogon Re: J. Karnowski Odpowiedzialność polityczna a ka 11.09.10, 20:43
        Drobna poprawka chodzi o Zoppot. Mieszkańcy może w ciemno poprą PO. Jeżeli dostał poparcie od guru, tzn, że jest najlepszy ! :).
    • etwas-geheimnis Re: J. Karnowski Odpowiedzialność polityczna a ka 11.09.10, 20:41
      Chetnych jest pełno - każdy Stasio chciałby sie sprawdzić w czymś nowym:-) Ten gosć ma akurat poparcie mieszkańców , wiec pewnie by wygrał z poparciem PO czy nie. Słabo obserwujesz swiatowa scene ,że tylko w Polsce. Sady nie stawiaja zarzutów , jesli juz to prokuratura. Media niszczą , czy winny , czy nie jesli ktos słaby i sie nie postawi ostro.
      • psiogon Re: J. Karnowski Odpowiedzialność polityczna a ka 11.09.10, 20:46
        Sorki pomyłka - prokuratura (co to zmienia ?). Obserwuję tak sobie, ale tam słyszałem o spektakularnych dymisjach, pewnie też możesz podać kilka. Podaj jedną w Polsce !. Dla mnie jedyna taka decyzja polityczna to rezygnacja PIS u z rządzenia. Proszę o lepsze przykłady.
        • etwas-geheimnis Re: J. Karnowski Odpowiedzialność polityczna a ka 11.09.10, 21:04
          PiS zrezygnował z rzadzenia dla 64 mln. dotacji , liczac jednoczesnie ze wybory wygra. Pudło. Kilka dymisji w Polsce tez było , a jeszcze wiecej usunięc z partii.
    • x2468 Re: J. Karnowski Odpowiedzialność polityczna a ka 11.09.10, 20:48
      Jakie media postawily zarzuty???Sad akt oskarzenia Karnowskiego odrzucil jako niedorzeczny.Sopot to niezbyt duza miescina i mieszkancy wiedza co piszczy w trawie,a wlasciwie co kombinuje Kur...ski.Najlepszym dowodem w sprawie winy lub niewinnosci Karnowskiego jest potezne poparcie jakiego udzielaja mu mieszkancy Sopotu i marginalizacja parti Kur...skiego w tym miescie.
      W jaki panstwie postawienie zarzutow w tak oczywistej(wedlug pisiactwa) sprawie trwa ponad 3 lata,i co ma robic czlowiek ktorego oczerniono przez okres od momentu pomowienia do uprawomocnienia sie wyroku? Pojsc na socjal?
      • psiogon Re: J. Karnowski Odpowiedzialność polityczna a ka 11.09.10, 20:52
        Przykład Karnowskiego ma być przyczynkiem do dyskusji, nie tematem dyskusji. Osobiscie uważam, że w takim mieście jak Sopot (38 tyś) faktycznie mieszkańcy wiedzą kogo wybierają ! :). Jeżeli wybiorą Karnowskiego tzn, że jest dobry
    • ayran Re: J. Karnowski Odpowiedzialność polityczna a ka 11.09.10, 20:51
      Przypomnij, łaskawco, zarzuty stawiane Karnowskiemu
      Zwłaszcza te, które nei mają związku z niejakim Julke.
      Prezydent miasta jest w sytuacji o tyle szczególnej, że wybiera się go w głosowaniu bezpośrednim, a więc o tym, czy powinien ponieść karę, czy nie, decydują wyborcy.
      • psiogon Re: J. Karnowski Odpowiedzialność polityczna a ka 11.09.10, 20:55
        Te głosy znaczą, że gościa trzeba skazać, żeby odpadł ?. A afera rozporkowa Samoobrony ?.
        • x2468 Re: J. Karnowski Odpowiedzialność polityczna a ka 11.09.10, 21:03
          Do skazania b. daleko.Cala gromada agentow CBA Kaminskiego szukala w calej Polsce kwitow na Karnowskiego.Niczego nie znalezli.Miasto zatrudnilo specjalnego urzednika do obslugi CBA.Kto za to zaplaci? Kur...ski czy moze Kaczynski?Goscia nalezalo oskarzyc bo jest dobry.Dla przypomnienia Sopot byl uznawany za najlepiej zarzadzane miasto w Polsce.Pis liczyl ze jesli weliminuje Karnowskiego to Baltycka Perla wpadnie w ich kacze lapki.Taka sama metode zastosowano dla wyeliminowania sp Przewoznika.Oskarzono go o wspolprace z SB.Kiedy sparawa sie wyjasnila,bylo po wyborach a prezesem IPN byl Kurtyka.
          • psiogon Re: J. Karnowski Odpowiedzialność polityczna a ka 11.09.10, 21:09
            To smutne, ale chyba masz sporo racji. To takie nasze watergate. Wszyscy (albo prawie wszyscy) walczą za pomocą służb z opozycją. Nikt ich z tego nie rozlicza. Służby milczą i chętnie robią świństwa. Dla mnie to spadek po PRL i Wałęsie
            • x2468 Re: J. Karnowski Odpowiedzialność polityczna a ka 11.09.10, 21:12
              Spadek po bolszewizmie.A wlasciwie jego nadwislanskiej wersji zwanej kaczyzmem lub 4rp.
              • psiogon Re: J. Karnowski Odpowiedzialność polityczna a ka 11.09.10, 21:17
                Kaczyński był pierwszym doradcą Lecha ale ... krótko. Potem był Wachowski :)
      • etwas-geheimnis Re: J. Karnowski Odpowiedzialność polityczna a ka 11.09.10, 21:23
        Oprócz oskarzeń tego typka ,że Karnowski chciał w łapówce dwa mieszkania ,wszystko inne to smieć.Ten Julke tez kretyńsko oskarza , bo jaka łapówka? Tam było miejsce dla 5 mieszkań, zdaje sie . Dwa na łaówę? Kto w to uwierzy? Gdyby powiedział 100-200tys., to moze by to sie kupy trzymało,ale 2 z 5ciu .
        • psiogon Re: Horst Keller 11.09.10, 21:28
          Jak w tym kontekście ocenić zachowanie tego polityka z zupełnie innej bajki?. Naiwniak ? szaleniec ?
          • klara551 Re: Horst Keller 12.09.10, 04:23
            Sprawa p.Karnowskiego jest z typu,na dwoje babka wróżyła.Referendum wygrał w przeciwieństwie do prezydentów Łodzi i Częstochowy. Nad nimi prokuratura się nie męczyła,a społeczeństwo spokojnie dało kopa.W takich przypadkach jedynym sędzią jest społeczeństwo.A sprawa ciągnie się kilka lat,więc albo dowody kiepskie,albo prokuratura.
    • haen1950 Sprawa od początku cuchnęła prowokacją. 12.09.10, 07:17
      Główną rolę odegrała, a jakże, pisowska rzepa i jej niezależni redaktorzy. Czy wszyscy już zapomnieli, że ten nędzny prowokator Julke zaraz potem wybrał się z magnetofonem polować na Tuska?

Mogę się tylko dziwić, że ten śmieć ciągle kręci swój business w Sopotach. Klasyka niedojdy Tuska pozwalającego na robienie z niego ostatniego wała.
    • simera16 Re: J. Karnowski Odpowiedzialność polityczna a ka 12.09.10, 08:14
      psiogon napisał:

> PO zaakceptowała kandydaturę p Karnowskiego w wyborach samorządowych. Przy tej
      > okazji chciałbym zapytać - czy w polityce powinna obowiązywać zasada domniemani
      > a niewinności ?. Czy dymisja polityka może być wymuszona tylko wyrokiem sądu ?.
      > Obserwując doniesienia ze światowej sceny politycznej można odnieść wrażenie,
      > że tylko w Polsce społeczeństwo toleruje ludzi, którym media i sądy stawiają za
      > rzuty przestępstwa. Bardzo bym prosił o nie porównywanie przy tej okazji PIS u
      > z PO. Problem dotyczy wszystkich partii ( PSL i LSD też :) ). Ja osobiście uważ
      > am, że mamy tylu chętnych, że nawet usunięcie kogoś niewinnego z polityki nie b
      > ędzie jakąś tragedią.

LSD...jakaś nowa formacja polityczna, czy po zażyciu tego specjału, z przyzwyczajenia tak napisałeś...? Chciałbyś, by o PiS pisano; PiSdzielce...?
      • x2468 Re: J. Karnowski Odpowiedzialność polityczna a ka 12.09.10, 08:41
        Co do meritum,dla porownania:
        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8361895,Esbecji_donosil__ale_to_heros.html
        Tusk zarzadal od Karnowskiego aby ten zawiesil swoja przynaleznosc do PO.Usunal( na skutek pomowienia) z stanowiska Cwiakalskiego.O Chlebowskim sluch zaginal.
        • psiogon Re: LSD 12.09.10, 15:09
          Ten termin wprowadził Rywiński w programie "Ale plama". Myślę, że wszyscy wiedzą o kogo chodzi ?. Nigdy nie głosowałem na PIS więc wisi mi jak go nazywacie bojownicy PO :). Oddaję regularnie swój głos na PSL :). Co do uczciwości PO to mozna podac masę przykładów "w drugą stronę". Drzewiecki, Schetyna ?????????????? :).
          • simera16 Re: LSD 12.09.10, 20:04
            psiogon napisał:

> Ten termin wprowadził Rywiński w programie "Ale plama". Myślę, że wszyscy wiedz
            > ą o kogo chodzi ?. Nigdy nie głosowałem na PIS więc wisi mi jak go nazywacie bo
            > jownicy PO :). Oddaję regularnie swój głos na PSL :). Co do uczciwości PO to mo
            > zna podac masę przykładów "w drugą stronę". Drzewiecki, Schetyna ??????????????
            > :).

Jednakowoż i mnie zwisa PSL, PO, PiS, SLD...kwestia zasad w nazewnictwie..."Plamę", to Rywiński dał jak PiS poparł...Wolałem to jego PPPP...
          • x2468 Re: LSD 12.09.10, 20:50
            Co takiego zrobili Drzewiecki i Schetyna.Takie zachowania wsrod politykow PSL to norma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka