Dodaj do ulubionych

Czas nietolerancji

16.09.10, 14:17
Jestem zdziwiona, ze władze w tym Prezydent brną w konflikt, który upodabnia ich do zaborców i okupantów.
Każdy następny krok w tym sporze o pamięć... bo o pamięć tu chodzi. To ją krzyż ma brać w opiekę. .. Każde następne posunięcie jest gorsze od poprzedniego.

Rozwiązaniem tej patowej sytuacji może być tylko udostępnienie dla wszystkich kaplicy w Pałacu Prezydenckim... i przeprowadzka na stałe do Belwederu. Zwolennicy Lecha miueli by się gdzie modlić. Prezydent miałby gdzie urzędować. Byłby powód do zmniejszenia budżetu prezydenckiego bo po co takie krocie na mniejszy Belweder.

Ale czy Komorowskiego stać na posunięcie godne męża stanu w czasach kryzysu - zmniejszyć budżet swojej kancelarii i oddać kaplice w pałacu ludowi?!
Obserwuj wątek
    • kolor Re: Czas nietolerancji 16.09.10, 14:18
      Krzyz docelowo bedzie w kosciele sw Anny.

Wiec nie pitol bez sensu.
    • woda_woda Czas głupoty. 16.09.10, 14:20
      Zwolenni
      > cy Lecha miueli by się gdzie modlić.

Mają - Powązki i Wawel.
    • mike.recz który upodabnia ich do zaborców i okupantów. 16.09.10, 14:20
      Na takiej samej zasadzie mogę porównać Cię do kogokolwiek ponieważ potrafisz pisać.
      • norek.pl "który upodabnia ich do zaborców i okupantów" !!! 16.09.10, 15:24
        takie rzeczy mogą się „upodabniać” tylko naturalnym głupcom albo wynajętym szubrawcom…
        • mike.recz Re: "który upodabnia ich do zaborców i okupantów" 16.09.10, 15:41
          Wobec tego proponuję zrobić przerwę na reklamę jedynie słusznych słów prawdy kapłana obrońców:

Ks.M: Przewartościowanie? Nie sądzę. To są ludzie tak cyniczni i okrutni, że nie nastąpi. Jestem absolutnie przekonany, że jest to zbrodnia z zimną krwią wykonana, planowana w szczegółach przez kilka miesięcy wcześniej, wykonana przy współudziale służb rosyjskich i jakichś istotnych czynników na Zachodzie. W normalnym kraju byliby osądzeni i dostaliby najwyższy wyrok. Mam tu na myśli Tuska, Komorowskiego, Arabskiego, Bogdana Klicha i szereg ich wspólników. Proces powinien to wykazać, ale kto ten proces w Polsce przeprowadzi? Wiemy jakie są sądy, jaka jest prokuratura, wiemy kto Polską rządzi, wiemy jaki jest stan świadomości większej części społeczeństwa.
          www.bibula.com/?p=25937
          Wobec powyższego można powiedzieć, że Sawcia jest umiarkowana i wyważona;)
          • mike.recz I jeszcze raz Małkowski! 16.09.10, 19:21
            www.tvp.pl/publicystyka/polityka/goracy-temat/wideo/16092010-1830/2509554
            Fajnego macie Sawcia kapelana. Rzeczowy, merytoryczny i tolerancyjny.
    • scoutek Re: Czas nietolerancji 16.09.10, 14:21
      Sawo, co ty chrzanisz, droga moja?
      Proponujesz bowiem zrobic z palacu mauzoleum Lecha Kaczynskiego?
      Wawel to za malo?

--
      • porannakawa01 Re: Czas nietolerancji 16.09.10, 18:04
        scoutek napisała:

> Sawo, co ty chrzanisz, droga moja?
        > Proponujesz bowiem zrobic z palacu mauzoleum Lecha Kaczynskiego?

Bilety wstępu?
        I rezydencja kustosza Gejowego Jaruchy?
    • zgred-zisko Re: Czas nietolerancji 16.09.10, 14:21
      Dobry pomysł. Bo jak wiadomo, na Krakowskim Przedmieściu kościoła ani kaplicy nie uświadczysz.
      A może urząd prezydenta przenieść do Belwederu a pałac na Krakowskim oddać PiS-owi za symboliczną złotówkę.
      Krzyżowcy wyniosą się z dnia na dzień.
    • obraza.uczuc.religijnych Re: Czas nietolerancji 16.09.10, 14:22
      Krzyż będzie stał u św. Anny, kto będzie chcial to sobie tam pójdzie. A ponadto pamięć o zmarlych czci się na ich grobach. to tylko w PiS pamięć po zmarlych czci się na chodniku w mijscu, które ze śmiercią kogokolwiek nie ma nic wspólnego.
    • gat45 Re: Czas nietolerancji 16.09.10, 14:23
      > .... Każdy następny krok w tym sporze o pamięć... bo o pamięć tu chodzi.

Ty naprawdę w to wierzysz ? Bo według mnie chodzi o coś zupełnie innego. Własną pamięcią każdy włada dowolnie.
    • republika.republika sawa przeproś Sikorskiego 16.09.10, 14:23

chyba masz honor?
      • sawa.com Re: sawa przeproś Sikorskiego 16.09.10, 14:46
        A to za co?
        • obraza.uczuc.religijnych Re: sawa przeproś Sikorskiego 16.09.10, 14:49
          Za ambasadorów UE, kłamczucho. Ja też czekam az się zachowasz choć raz honorowo.
        • republika.republika Re: sawa przeproś Sikorskiego 16.09.10, 14:50
          sawa.com napisała:

> A to za co?

no tak z taką pamięcią to faktycznie można kochać Kaczyńskiego
          forum.gazeta.pl/forum/w,28,115619568,115619568,Sikorski_na_tarczy_polityka_zagraniczna.html
          • sawa.com Re: sawa przeproś Sikorskiego 16.09.10, 15:00
            Czyżby jakiś Polak czy Polka został/a mianowany ambasadorem UE?

Widziałam, ze coś tam mu obiecała baronessa... ale to chyba dopiero obiecanka.

Zobaczymy co dziś wywojuje Tusk w Brukseli?
            • republika.republika Re: sawa przeproś Sikorskiego 16.09.10, 15:21
              sawa.com napisała:

> Czyżby jakiś Polak czy Polka został/a mianowany ambasadorem UE?
              >
              > Widziałam, ze coś tam mu obiecała baronessa... ale to chyba dopiero obiecanka.

euobserver.com/9/30813
              Wierna wyznawczyni Jarosława z Ciebie.
              Do nawoływania do dymisji nie potrzebowałaś żadnej wiarygodnej informacji, żeby przeprosić nawet fakty ci nie wystarczą.
              • sawa.com Nie mam za co przepraszać Sikorskiego 16.09.10, 17:55
                republika.republika napisała:

> sawa.com napisała:
                >
                > > Czyżby jakiś Polak czy Polka został/a mianowany ambasadorem UE?
                > >
                > > Widziałam, ze coś tam mu obiecała baronessa... ale to chyba dopiero obiec
                > anka.
                >
                > euobserver.com/9/30813
                > Wierna wyznawczyni Jarosława z Ciebie.
                > Do nawoływania do dymisji nie potrzebowałaś żadnej wiarygodnej informacji, żeby
                > przeprosić nawet fakty ci nie wystarczą.
                >

Ta wiadomość jest z wczoraj. Kiedy ja pisałam swój post nikt z Polski nie był przewidywany na żadne stanowisko ambasadora.
                Pani Ashton zmieniła zdanie być może po ostrej krytyce z jaką się spotkał w Polsce minister Sikorski za swoją nieudolność.

Nie mam za co przepraszać.
                • woda_woda Re: Nie mam za co przepraszać Sikorskiego 16.09.10, 18:00
                  sawa.com napisała:

> Ta wiadomość jest z wczoraj. Kiedy ja pisałam swój post nikt z Polski nie był
                  > przewidywany na żadne stanowisko ambasadora.
                  >

no, ale okazało się, że się myliłas - i za to wypada przeprosić.
                  • gat45 Re: Nie mam za co przepraszać Sikorskiego 16.09.10, 18:09
                    Zawsze mnie dziwili ludzie, którzy przeprosiny uważają za ujmę. Muszą mieć bardzo słabą samoocenę, więc chyba i trudne życie. Biedna Sawa.
                    • woda_woda Re: Nie mam za co przepraszać Sikorskiego 16.09.10, 18:17
                      Ano własnie. Przecież pomylić się w ocenie to żadna ujma.
                • republika.republika idziesz w zaparte jak każdy z PiS 16.09.10, 18:17
                  sawa.com napisała:

>
                  > Ta wiadomość jest z wczoraj. Kiedy ja pisałam swój post nikt z Polski nie był
                  > przewidywany na żadne stanowisko ambasadora.

oparłaś swój post na kłamliwych oskarżeniach, co nb. było już wiadome w dniu w którym go napisałaś

wyborcza.pl/1,75968,8284080,Fakty_i_mity_o_unijnych_ambasadach.html
                  > Pani Ashton zmieniła zdanie być może po ostrej krytyce z jaką się spotkał w Pol
                  > sce minister Sikorski za swoją nieudolność.

brniesz dalej w bezpodstawnych oskarżeniach

>
                  > Nie mam za co przepraszać.
                  >

masz, ale brak Ci honoru
                  • ave.duce Re: idziesz w zaparte jak każdy z PiS 16.09.10, 19:21
                    To cecha większości kaczystów, niestety.
                    • sawa.com Ave, ty też nie rozumiesz 16.09.10, 19:27
                      na czym polega demokracja w cywilizacji zachodniej?
                      • ave.duce Sawo, o czym Ty teraz piszesz? Co ma 16.09.10, 19:36
                        piernik > moje rozumienie (bądź nie) "demokracji w cywilizacji zachodniej" > do wiatraka, czyli mianowania Polaków ambasadorami UE?
                        • sawa.com Re: Sawo, o czym Ty teraz piszesz? Co ma 16.09.10, 19:58
                          ave.duce napisała:

> piernik > moje rozumienie (bądź nie) "demokracji w cywilizacji zachodniej"
                          > > do wiatraka, czyli mianowania Polaków ambasadorami UE?

Piszę o moim obywatelskim prawie do krytykowania ministra aktualnego rządu za jego zaniechania (nie pojechał do Kordoby, nie pilotował sprawy ważnej dla polskiej dyplomacji).
                          Nawoływanie mnie do przeprosin teraz kiedy krytyka czołowych tytułów prasowych odniosła skutek uważam najdelikatniej mówiąc za niezrozumienia istoty zwyczajów jakie panują w państwie demokratycznym.
                          • republika.republika Re: Sawo, o czym Ty teraz piszesz? Co ma 16.09.10, 20:53
                            sawa.com napisała:

> Piszę o moim obywatelskim prawie do krytykowania ministra aktualnego rządu za j
                            > ego zaniechania (nie pojechał do Kordoby, nie pilotował sprawy ważnej dla polsk
                            > iej dyplomacji).

pilotował i załatwił i w dodatku okazało się że Kordoba była bez znaczenia, a więc Twój jazgot w tej sprawie był tylko PiSowskim jazgotem

> Nawoływanie mnie do przeprosin teraz kiedy krytyka czołowych tytułów prasowych
                            > odniosła skutek uważam najdelikatniej mówiąc za niezrozumienia istoty zwyczaj
                            > ów jakie panują w państwie demokratycznym.

Czy naprawdę jesteś aż tak głupia, że uważasz że nominacje ambasadorskie w UE można w 3 dni załatwić?
                            • ayran Re: Sawo, o czym Ty teraz piszesz? Co ma 16.09.10, 21:11

> sawa.com napisała:
                              >
                              >
                              > > Piszę o moim obywatelskim prawie do krytykowania ministra aktualnego rząd
                              > u za j
                              > > ego zaniechania (nie pojechał do Kordoby, nie pilotował sprawy ważnej dla
                              > polsk
                              > > iej dyplomacji).

No i okazało się, że mimo jego nieobecności w Kordobie, wbrew temu twierdziły Rzeczpospolita i DGP, które nie zrozumialy (tak jak i ty, ale to akurat nie dziwi) czego dotyczył raport PISM
                  • sawa.com republika, woda, gat nie rozumieją demokracji 16.09.10, 19:22

> masz, ale brak Ci honoru

Tu honor nie ma nic do rzeczy. Tak nawiasem mówiąc Kiszczak był człowiekiem honoru wg redaktora Michnika.

Marzy wam się fasadowa opozycja... taka jak w PRLu
                    Stuk, puk
                    Laską w podłogę
                    Sejm, Sejm
                    Wyraża zgodę
                    Stuk, puk
                    Laską o blat
                    Sejm mówi: Tak!
                    (jest to fragment tekstu Zembatego "Sejm kalek")

W systemie demokratycznym opozycja jest od krytykowania... i wyłapywania błędów czy zaniechań rządzących. I tak było w tym przypadku.

Ten post jest także odpowiedzią dla nicka "obraza uczuć religijnych" - za długi, żeby go zmieścić w nagłówku.
                    • woda_woda Co ma, sawo, demokracja do twojej pomyłki, 16.09.10, 19:28
                      do jakiej nie chcesz się przyznać?

> Tu honor nie ma nic do rzeczy.

Przeciwnie - ma.
                      Honorowo jest bowiem do popełnionego błędu się przyznać, zas niehonorowo robić to, co ty robisz: iśc w zaparte.
                    • p.a.d.a.l.c.o.w.a zawsze uważałam , że tekst J. Kleyffa 17.09.10, 07:22
                      Stuk, puk
                      Laską w podłogę
                      Sejm, Sejm
                      Wyraża zgodę
                      Stuk, puk
                      Laską o blat
                      Sejm mówi: Tak!
                      (jest to fragment tekstu Zembatego "Sejm kalek")
                      ---
                      przez całe życie , codziennie , człek się czegoś nowego dowiaduje. I dobrze !
                      • sawa.com Re: zawsze uważałam , że tekst J. Kleyffa 17.09.10, 07:39
                        p.a.d.a.l.c.o.w.a napisała:

> Stuk, puk
                        > Laską w podłogę
                        > Sejm, Sejm
                        > Wyraża zgodę
                        > Stuk, puk
                        > Laską o blat
                        > Sejm mówi: Tak!
                        > (jest to fragment tekstu Zembatego "Sejm kalek")
                        > ---
                        > przez całe życie , codziennie , człek się czegoś nowego dowiaduje. I dobrze !

Jest to piosenka spopularyzowana i śpiewana przez Zembatego. Jeśli to tekst J. Kleyffa to dziękuję za uzupełnienie informacji i poprawkę.
                        • ave.duce Wg mnie > wspólny jest. 17.09.10, 15:35
                          • ayran Re: Wg mnie > wspólny jest. 17.09.10, 15:39
                            A moim zdaniem to praca zbiorowa.

www.youtube.com/watch?v=0TKJueQFksM
                            • ave.duce Re: Wg mnie > wspólny jest. 17.09.10, 15:49
                              Tekst napisali ZBIOROWO Zembaty i Kleyff ;)
                              • ave.duce Re: Wg mnie > wspólny jest. 17.09.10, 16:00
                                ... Mimo, że polityka nie była głównym obszarem zainteresowań Zembatego, ma on na swym koncie "Sejm kalek", piosenkę napisaną wspólnie z Jackiem Kleyffem z Salonu Niezależnych. ...
                              • ayran Re: Wg mnie > wspólny jest. 17.09.10, 16:03
                                Choć nie lubię tego robić i zawsze mnie to trochę stresuje, przyznaję ci rację. Rzeczywiście, sam Zembaty pisze, że tekst powstał w duecie.
                                • ave.duce Re: Wg mnie > wspólny jest. 17.09.10, 16:10
                                  :)))

Pozdrawiam.
                • ayran Re: Nie mam za co przepraszać Sikorskiego 16.09.10, 18:20

> Pani Ashton zmieniła zdanie być może po ostrej krytyce z jaką się spotkał w Pol
                  > sce minister Sikorski za swoją nieudolność.
                  >
                  Tak jest.
                  Lady Ashton przeczytała twój bohaterski wątek i doszła do wniosku, że trzeba coś temu Sikorskiemu dać, skoro taki autorytet moralny jak sawa.com tak twierdzi.

> Nie mam za co przepraszać.

Nie jesteś organicznei zdolna do szczerych przeprosin, tak że nikt ich od ciebie nie oczekuje.
                  • sawa.com Re: Nie mam za co przepraszać Sikorskiego 16.09.10, 19:32
                    ayran napisał:

> Tak jest.
                    > Lady Ashton przeczytała twój bohaterski wątek i doszła do wniosku, że trzeba co
                    > ś temu Sikorskiemu dać, skoro taki autorytet moralny jak sawa.com tak twierdzi.
                    >
                    > > Nie mam za co przepraszać.
                    >
                    > Nie jesteś organicznei zdolna do szczerych przeprosin, tak że nikt ich od ciebi
                    > e nie oczekuje.

Krytyka ukazała się w dwóch czołowych tytułach "Rzeczpospolitej" i "DGP" oparta była na raporcie Instytutu Spraw Międzynarodowych.
                    • republika.republika Re: Nie mam za co przepraszać Sikorskiego 16.09.10, 19:42
                      sawa.com napisała:

> Krytyka ukazała się w dwóch czołowych tytułach "Rzeczpospolitej" i "DGP" opart
                      > a była na raporcie Instytutu Spraw Międzynarodowych.
                      >

to może apel do Lisickiego żeby się podał do dymisji ?

ps. a o czym był ten raport wiesz?
                    • ayran Re: Nie mam za co przepraszać Sikorskiego 16.09.10, 20:47
                      sawa.com napisała:

> Krytyka ukazała się w dwóch czołowych tytułach "Rzeczpospolitej" i "DGP"

Tytuły może nie tyle czołowem ile czołobitne - wobec PiSm czy też dyplomacji IV RP na wychodźstwie

> opart
                      > a była na raporcie Instytutu Spraw Międzynarodowych.

A przecież wystarczyłoby zajrzeć do tego raportu.

www.pism.pl/zalaczniki/PISM_Raport_ESDZ.pdf

A stoi w nim między innymi tak:

W raporcie PISM przedstawiona zostala analiza dotychczasowej obsady
                      szefów tych placówek, tj. przed powolaniem nowej służby dyplomatycznej UE.
                      • sawa.com Re: Nie mam za co przepraszać Sikorskiego 17.09.10, 06:44
                        ayran napisał:

> sawa.com napisała:
                        >
                        > > Krytyka ukazała się w dwóch czołowych tytułach "Rzeczpospolitej" i "DGP"
                        >
                        > Tytuły może nie tyle czołowem ile czołobitne - wobec PiSm czy też dyplomacji IV
                        > RP na wychodźstwie
                        >
                        >
                        > > opart
                        > > a była na raporcie Instytutu Spraw Międzynarodowych.
                        >
                        > A przecież wystarczyłoby zajrzeć do tego raportu.
                        >
                        > www.pism.pl/zalaczniki/PISM_Raport_ESDZ.pdf
                        >
                        > A stoi w nim między innymi tak:
                        >
                        > W raporcie PISM przedstawiona zostala analiza dotychczasowej obsady
                        > szefów tych placówek, tj. przed powolaniem nowej służby dyplomatycznej UE.

>
                        >

Jak do tej pory to osiągnięcia polskiej dyplomacji są bardzo skromne. Mówię o tych dwóch stanowiskach ambasadorskich. Ze względów gospodarczych ważna jest placówka w Korei. Do tematu wrócimy po skończeniu obsady.
                        • ayran Re: Nie mam za co przepraszać Sikorskiego 17.09.10, 07:23
                          sawa.com napisała:

> Jak do tej pory to osiągnięcia polskiej dyplomacji są bardzo skromne. Mówię o
                          > tych dwóch stanowiskach ambasadorskich. Ze względów gospodarczych ważna jest pl
                          > acówka w Korei. Do tematu wrócimy po skończeniu obsady.

Trzeba było od razu przyjąć tak szlachetne postanowienie, a nie najpierw odsądzać od czci i wiary polską dyplomację na podstawie raportu, ktorego sama nie przeczytałaś, a przytaczający go dziennikarze nie zrozumieli, albo też nie doczytali.
                          • rydzyk_smigly Re: Nie mam za co przepraszać Sikorskiego 17.09.10, 07:46
                            Raportu PISM, który notabene obrazował stan na koniec 2009 roku....
                            Warto tej pisowskiej macherce dorzucić jeszcze, że 2 polskich ambasadorów jest mianowanych na 26 stanowisk zatwierdzonych w pierwszym rozdaniu.
                            Niemniej ducha nie mozna gasić, do obsadzenia jeszcze 140 placówek, więc sawopodobni mają pole do wypocin.

ayran napisał:
                            ...na podstawie raportu, ktorego sama nie przeczytałaś, a przytaczający go dziennikarze nie zrozumieli, albo też nie doczytali.

• sawa.com Re: Nie mam za co przepraszać Sikorskiego 17.09.10, 08:36
                              rydzyk_smigly napisał:

> Raportu PISM, który notabene obrazował stan na koniec 2009 roku....
                              > Warto tej pisowskiej macherce dorzucić jeszcze, że 2 polskich ambasadorów jest
                              > mianowanych na 26 stanowisk zatwierdzonych w pierwszym rozdaniu.
                              > Niemniej ducha nie mozna gasić, do obsadzenia jeszcze 140 placówek, więc sawopo
                              > dobni mają pole do wypocin.
                              >
                              > ayran napisał:
                              > ...na podstawie raportu, ktorego sama nie przeczytałaś, a przytaczający go dzie
                              > nnikarze nie zrozumieli, albo też nie doczytali.
                              >
                              >
                              >

Bardzo dobrze. Chętnie podyskutuję o osiągnięciach msz pod batutą Sikorskiego i Tuska...
                              tylko proszę o zmianę tonu bo rozmowa miedzy "pisowską macherką" a "platformerskim chamem" może skończyć się tylko gorszącą pyskówką.
    • ploniekocica Re: Czas nietolerancji 16.09.10, 14:24
      Ty musisz, Sawo, z zamkniętymi oczami po świecie chodzić, a informacje czerpać tylko z gazet i portali prawicowych. Ilu jest tych "zwolenników Lecha", co to im należałoby kaplice oddać - kilkunastu, kilkudziesięciu tak naprawdę? Reszta to okazjonalny tłum, co to zadymy lubi.
      Byłam osobiście w sierpniu na Wawelu i widziałam te tłumy w krypcie. Hihi po prostu dopchać się nie było można :)
    • nie_pis_mienny Re: Czas nietolerancji 16.09.10, 14:29
      sawa.com napisała:

> Jestem zdziwiona, ze władze w tym Prezydent brną w konflikt......

Używasz argumentacji nierzetelnej, związanej bardziej z kontestacją niż z jakimkolwiek upamiętnianiem. W pałacu prezydenckim były wystawione tylko trumny ze zwłokami pary prezydenckiej.
      Zdecydowanie bardziej naturalnym miejscem upamiętnienia byłby plac przed Torwarem, gdzie wszystkie pozostałe trumny przebywały, ale to nie mieści się w kanonach kontestacyjnych PISu.
    • agnostic5 Re: Czas nietolerancji 16.09.10, 14:30
      Na Powązkach powstaje pomnik - tam będzie można się modlić i oddawać cześć ofiarom smoleńskiej katastrofy.
    • hal9000 Re: Czas nietolerancji 16.09.10, 14:31
      Rozwiązaniem tej patowej sytuacji może być tylko udostępnienie dla wszystkich kaplicy w Pałacu Prezydenckim... i przeprowadzka na stałe do Belwederu.

Wybacz, ale dość już tych szopek. Mam powyżej dziurek od nosa wciskania mi bzdur o Lechu Kaczyńskim przez grupkę nawiedzonych którzy sami siebie nazywają społeczeństwem.
    • hummer Większość świątyń jest zamykana na noc 16.09.10, 14:33
      I nikt mnie się nie pyta, czy akurat nie mam wtedy ochoty na przeżycia metafizyczne.

Sytuacja powoli wraca do normy. Rzeczpospolita Polska jest państwem świeckim. Amen.
    • rydzyk_smigly Czas realizacji ustaleń 16.09.10, 14:35
      "Na spotkaniu z Jackiem Michałowskim, pełniącym obowiązki szefa Kancelarii Prezydenta, trzech skautów dwudziestokilkuletnich opowiadało, jak ZHR, ZHP i Stowarzyszenie Harcerzy Katolickich Zawisza poczuli się wreszcie razem i tę spektakularną chwilę chcą upamiętnić, stworzyć coś pod hasłem Ruch Polsce i Bliźnim. Jeden ma ojca stolarza, który ufundował ten piękny krzyż. Minister Michałowski odczuł, że w życiu tych młodych ludzi następuje moment przełomowy, jakim dla niego był Ursus ‘76, a dla jego dzieci ukraińska pomarańczowa rewolucja.

Ale żeby na fali porywów serca nie naruszyć kanonów Kościoła, zaprosił na spotkanie trzech katolickich księży: kapelana Kancelarii Prezydenta (krzyż stanął na jego terenie), proboszcza archikatedry św. Jana (to jego parafia) i kapelana ZHR (to jego krzyż). Pytanie księży było zasadnicze: Czy jest poświęcony i przez kogo? Jeszcze nie jest (ten stan rzeczy nie zmienił się do dziś). Młodzi ludzie podarowali ministrowi harcerską lilijkę w klapę, a on obiecał, że zwróci się do arcybiskupa Kazimierza Nycza, niech wskaże, gdzie z pełnym szacunkiem odprowadzić krzyż. Może na boczną nawę archikatedry św. Jana albo do Świątyni Opatrzności? Ale już po wyborach, żeby nie podgrzewać atmosfery. No więc krzyż stanął".

www.polityka.pl/spoleczenstwo/reportaze/1507082,1,krzyzem-spod-palacu-podzieleni.read
      PS.
      Po wyborach, Komorowski zgodnie z podjętymi ustaleniami j.w., na pytanie dziennikarza mówił "o przeniesieniu" krzyża, co w propagandzie pisowskiej jest interpretowane jako rozpętanie przez niego wojny o krzyż. Kiedy wy, pisiory, nauczycie się czerpać wiedzę nie tylko z ust Prezesa i jego żołnierzy?
    • cookies9 Re: Czas nietolerancji 16.09.10, 14:36
      I dobrze,że czas tolerancji dla PiS i prezesa się skończył. Posłowie do sejmu,prezes do
      pracy partyjnej i parlamentarnej. Czas zakończyć żałobę. Żałobnicy na czele z obywatelem JK
      byli wyjatkowo nietaktowni i nietolerancyjni dla innych.Otoczeni 'obrońcami spod krzyża'
      zachowywali się irracjonalnie żeby nie pewiedzieć,że głupio i skandalicznie.
    • ave.duce Re: Czas nietolerancji 16.09.10, 14:37
      Rozwiązaniem tej patowej sytuacji może być tylko udostępnienie dla wszystkich kaplicy w Pałacu Prezydenckim... i przeprowadzka na stałe do Belwederu.

To jest Forum Kraj, nie Forum Humorum, Sawo ;)
    • rydzyk_smigly Dodatkowo-nawet kościół ma już dość kaczej hucpy 16.09.10, 14:42
      Oświadczenie kurii w związku z dzisiejszym przeniesieniem Krzyża sprzed Pałacu Prezydenckiego do Kaplicy Prezydenckiej

Warszawa 16. 09.2010 r.

W związku z dzisiejszym przeniesieniem Krzyża sprzed Pałacu Prezydenckiego do Kaplicy Prezydenckiej i z pytaniami stawianymi w związku z tym faktem, Kuria Metropolitalna Warszawska oświadcza:

(...)

3. Dokonane dziś przeniesienie Krzyża do Kaplicy Pałacu Prezydenckiego stanowi realizację porozumienia zawartego w dniu 21 lipca br. Krzyż, który miał uczestniczyć w pielgrzymce akademickiej na Jasną Górę i znalezć swoje miejsce w kościele św. Anny w Warszawie, w obecnej sytuacji nawiedzi Kaplicę Prezydencką oraz miejsce katastrofy smoleńskiej, aby ostatecznie stanąć w Kaplicy Loretańskiej kościoła św. Anny. Obecność Krzyża w tych tak ważnych miejscach ma swoje głębokie uzasadnienie i istotną wymowę.

Ks. Rafał Markowski
      Rzecznik Archidiecezji Warszawskiej

www.archidiecezja.warszawa.pl/homepage/?a=4564
      • hal9000 Re: Dodatkowo-nawet kościół ma już dość kaczej h 16.09.10, 14:49
        stanowi realizację porozumienia zawartego w dniu 21 lipca br.

Pewnie "obrońcy" powiedzą teraz, że Kościół ich zdradził.
    • kiemlicz88 Re: 19 września - Marsz Chrystusa Króla 16.09.10, 14:47
      Zaproszenie do wzięcia udziału w Marszu dla Jezusa Chrystusa Króla Polski kierujemy do wszystkich Polaków, katolików i patriotów z całej Polski i z zagranicy, którzy gorąco pragną by przyszłość Polski upływała pod Jego panowaniem.
      W tym trudnym dla Polski czasie zaufajmy Bogu, który pragnie nas ocalić.
      Jedyną nadzieją na odmianę obecnej sytuacji naszej Ojczyzny i wyrwanie jej z rąk licznych wrogów, którzy ją bezustannie niszczą, jak również odnowienie życia moralnego i religijnego Narodu, jest dokonanie ogólnonarodowej Intronizacji Jezusa Chrystusa Króla Polski, według misji przekazanej Służebnicy Bożej Rozalii Celakównej (jej proces kanonizacyjny na szczeblu diecezjalnym zakończony został w Krakowie 17 kwietnia 2007 r.)
      Przybądźcie na Marsz jak najliczniej, zachęćcie do udziału w nim swoich bliskich i znajomych. Osoby aktywne prosimy o zorganizowanie większych grup. Wszystkich uczestników Marszu prosimy o zaopatrzenie się w bialo-czerwoną kokardkę, jako znak rozpoznawczy dla uczestników Marszu. Prosimy też o zabranie transparentów, flag, proporców, emblematów i innych znaków na świadectwo Jezusowi Chrystusowi Królowi Polski wobec naszych Rodaków. Organizatorów grup prosimy o zrobienie tablicy z nazwą miejscowości z której dana grupa pochodzi.
      • leser.1 Re: 19 września - Marsz Chrystusa Króla 16.09.10, 14:59
        Człowieku!
        Weź się do pracy!
        Zrób coś pożytecznego dla siebie i swoich bliskich!

Intronizuj sobie nawet Bucefała, ale dlaczego Twoje nieszczęście ma być udziałem ludzi normalnych?

Poszukaj pomocy w Piśmie Świętym, albo klinice psychiatrycznej.
    • jabas1 Re: Zbyt wiele tolerancji 16.09.10, 14:53
      Trwało to zbyt długo, a wyznawcy kaczyzmu uznali że to oni mają prawo decydowania .Tymczasem Naród jest zmęczony występami grupki oszołomów podjudzanych przez kaczystów.Dość tej hecy -chcecie krzyża to postawcie go pod oknami Jarka i módlcie się tam w nieskończoność.
      • rydzyk_smigly Nie ma mowy! 16.09.10, 15:01
        Kiedy w sierpniu internauci skrzyknęli się (dla jaj), żeby postawić krzyż pod domem kaczora to jego żołnierze z KC PiS monitorujący sieć natychmiast zaalarmowali policję, która do rana pilnowała kaczej chałupy i uruchomlili warszawski sztab antykryzysowy. Nie ma lekko, krzyż ma stać wyłącznie tam, gdzie tworzy korzyści polityczne dla Partii.

jabas1 napisał:
        .Dość tej hecy -chcecie krzyża to postawcie go pod oknami Jarka i módlcie się tam w nieskończoność.
    • agnostic5 Re: Czas nietolerancji 16.09.10, 15:47
      Zrobiliście sobie hucpę z prawdziwej traumy narodowej i żałoby. W kwietniu z kwiatami pod Pałac przychodzili wierzący, niewierzący, Żydzi, Grecy itd. Wy przerobiliście to w spektakl polityczny, szukając możliwości zamieniania tej żałoby w sukces wyborczy. Nie wyszło mimo nowej medialnej twarzy prezesa i dlatego wściekłość i chęć odwetu większa. A i PO własną pieczeń upiec chciało - nie załatwiając sprawy od razu.
      Tak ludzi dzielić nie można.
    • wariant_b Re: Czas nietolerancji 16.09.10, 16:06
      Może zacznij od przypomnienia sobie co znaczy słowo "tolerancja",
      żebyśmy nie rozmawiali jak ze ślepym o kolorach.
    • strikemaster Re: Czas nietolerancji 16.09.10, 16:22
      > Każdy następny krok w tym sporze o pamięć... bo o pamięć tu chodzi.

Nie , tu chodzi o stołki dla pisiaków i dominację Kościoła nad instytucjami państwowymi.

> Rozwiązaniem tej patowej sytuacji może być tylko udostępnienie dla wszystkich k
      > aplicy w Pałacu Prezydenckim...

Albo likwidacja owej kaplicy i przeniesienie krzyża tam, gdzie jest jego miejsce, czyli do kościoła.

> Zwolenni
      > cy Lecha miueli by się gdzie modlić.

Zwolennicy Lecha chcą się modlić o pomnik przed Pałacem, i chcą to czynić... wyłącznie przed pPałacem. Dobrze wiedzą, ze modlitwa w innym miejsu nie będzie skuteczna.

> Ale czy Komorowskiego stać na posunięcie godne męża stanu w czasach kryzysu

Nie, i kryzysu bym do tego nie mieszał. Komorowski jest takim samym klerykalem, jak brat zamordowanego przez pilotów Tu-154M prezydenta.
      • sawa.com Re: Czas nietolerancji 16.09.10, 18:24
        strikemaster napisał:

> Nie, i kryzysu bym do tego nie mieszał. Komorowski jest takim samym klerykalem,
        > jak brat zamordowanego przez pilotów Tu-154M prezydenta.

To jest niedopuszczalne oskarżenie pilotów. Niedopuszczalne i krzywdzące... albo ja czegoś nierozumiem.
        • scoutek Re: Czas nietolerancji 16.09.10, 18:51

sawa.com napisała:
          > alb
          > o ja czegoś nierozumiem.

no wreszcie dotarlo do ciebie
        • strikemaster Re: Czas nietolerancji 16.09.10, 18:55
          To drugie. Pilotom w takich warunkach nie wolno było lądować. Lądowali, czyli złamali procedury lotnicze, czyli są winni, niezależnie od tego, czy byly naciski, czy ich nie było.
          • indeed4 100/100 16.09.10, 19:16
            Nic dodać nic ująć, pzdr
          • hal9000 Re: Czas nietolerancji 16.09.10, 20:51
            są winni, niezależnie od tego, czy byly naciski, czy ich nie było

To prawda, ale moralną odpowiedzialność ponosi też ten, który wywierał nacisk.
    • indeed4 Nie żartuj :-D 16.09.10, 18:01
      Komorowski nie potrafił nawet zwykłej tablicy pamiątkowej zrobić i wmurować jak trzeba - a ty żądasz czegoś takiego ;-)
    • jacekm22 Re: Czas nietolerancji 16.09.10, 18:34
      sawa.com napisała:

> Jestem zdziwiona, ze władze w tym Prezydent brną w konflikt, który upodabnia ic
      > h do zaborców i okupantów.
      > Każdy następny krok w tym sporze o pamięć... bo o pamięć tu chodzi. To ją krzyż
      > ma brać w opiekę. .. Każde następne posunięcie jest gorsze od poprzedniego.
      >
      > Rozwiązaniem tej patowej sytuacji może być tylko udostępnienie dla wszystkich k
      > aplicy w Pałacu Prezydenckim... i przeprowadzka na stałe do Belwederu. Zwolenni
      > cy Lecha miueli by się gdzie modlić. Prezydent miałby gdzie urzędować. Byłby po
      > wód do zmniejszenia budżetu prezydenckiego bo po co takie krocie na mniejszy B
      > elweder.
      >
      > Ale czy Komorowskiego stać na posunięcie godne męża stanu w czasach kryzysu - z
      > mniejszyć budżet swojej kancelarii i oddać kaplice w pałacu ludowi?!

A moze w koncu czas na reformacje ...!!!!
      Pisowski tłuku ....????!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka