Dodaj do ulubionych

Kłamstwa w eterze (nasłuch RM)

24.10.10, 21:42
W RM powiedziano, że w „zamierzchłych czasach” kampanii wyborczej ‘2005 brak było nienawiści i kampanii negatywnej w ogóle, a wszelkie różnice zdań wyjaśniane w toku rozmów. Kiedy upadły próby stworzenia koalicji PO-PiS, kampanię negatywną zapoczątkował D. Tusk, mówiąc o moherowej koalicji.

Otóż NIE. Dobrze pamiętamy owe „zamierzchłe czasy”:

Najpierw było oszczerstwo w skłamanym „kalkulatorze podatkowym”.

Następnie było oskarżenie, że pod rządami PO ludzie będą umierać z głodu (klip z misiem).

Następnie Ojciec Dyrektor rzucił słynne wezwanie „Zatopić Platformę”.

Następnie było pomówienie o neohitlerowskie sympatie i hitlerowskie tradycje rodzinne Tuska, szeroko rozpowszechniane przez PiS i Radio Maryja.

Dopiero po nich padło stwierdzenie Tuska o moherowej koalicji.

Później były słowa o łżeelitach, nowym ZOMO, szarym układzie, zaplutych karłach, oraz powtarzające się co jakiś czas oskarżenia o zdradę i wezwania do mordu na Tusku. Z czasem zaczęły towarzyszyć im odpowiedzi, nawet w części nie odpowiadające pomyjom wylewanym przez Jacka Kurskiego i mu podobnych. W końcu usłyszeliśmy słowa-pomyje o zamachu na prezydenta Kaczyńskiego, dokonanego przez PO i Tuska wespół z Putinem.

RADIO MARYJA KŁAMIE !
--
bul.
Obserwuj wątek
    • wikul Re: Kłamstwa w eterze (nasłuch RM) 24.10.10, 21:46
      Dziwne by było gdyby nie kłamalo. Ta rozglośnie opiera się na kłamstwach i manipulacji.
    • mr.sajgon Re: Kłamstwa w eterze (nasłuch RM) 24.10.10, 21:47
      Ale ty jestes zakrecony, sluchacz RM podziwiam :-)
    • po_lityczne_morderstwo Re: Kłamstwa w eterze (nasłuch RM) 24.10.10, 21:49
      W ten sposób można pisać o każdym ... ... wezwania do mordu (?!) ... bzdury.
      Nie pamiętasz już "dorżnięcia watachy" "odstrzelenia i wypatroszenia" ???
      Kogo ty bronisz ? zastanów się.
      • dystans4 Prawdy 24.10.10, 22:06
        Kogo (czego) bronię? - PRAWDY.
        --
        Nie podpisuję pod wieloma wypowiedziami przedstawicieli PO, ale jest różnica istotowa pomiędzy słowami o ustrzeleniu i wypatroszeniu J.K. w programie satyrycznym (i innymi przenośniami - "dorżnąć" to w tym kontekście życzyć "śmierci politycznej"), a wypowiedzianymi serio oskarżeniami o zdradę stanu, wezwaniami do wieszania na gałęzi (Palikota), groźbami wykończenia (m. in. Moniki Olejnik), że nad oslawionym postulatem zabicia Kwaśniewskiego nie będę się rozwodził.

Utożsamianie substancjalnie różnych zachowań jest kłamstwem.
        • w111mil mozesz podac przyklady kłamstw RM? 24.10.10, 22:08
          dystans4 napisał:

> Kogo (czego) bronię? - PRAWDY.
        • y.os.t A możesz, Nieprzejednany Rycerzu Prawdy, zacytować 24.10.10, 22:10
          ten motyw z topieniem Platformy? Ze źródełka czyli Rydza? Bo cóś kiepściuchno z wiarygodnością u Cię :-/
          • dystans4 Re: A możesz, Nieprzejednany Rycerzu Prawdy, zacy 24.10.10, 22:28
            Mógłbym, z dokładnością do zachowania sensu, nie konkretnych słów - takich notatek wtedy nie robiłem.
            Ale tego nie zrobię.
            Dość wcześniejszego tłumaczenia się z wykręcania kota ogonem (o radiowej Trójce). Szkoda czasu.
            • y.os.t Po co tak chachmęcić? Wystarczy 24.10.10, 22:34
              przeprosić za kłamstwo i obiecać poprawę. Nie stało się nic wielkiego, ludzie od czasu do czasu wygadują głupstwa. Przyzwoitości nie styka?
      • wanda43 Re: Kłamstwa w eterze (nasłuch RM) 24.10.10, 22:20
        "oni tam, gdzie stalo ZOMO" tez pamietamy. To potworna obelga, na dodatek wywrzeszczana przez tego, ktory żarł pączki, gdy innym fundowano ściezki zdrowia. PO mi wisi, ale PiS jest mi obrzydliwy.
        Jednych i drugich najchetniej wyslala bym na ksiezyc.
    • y.os.t Nieładnie zarzucać kłamstwa 24.10.10, 21:58
      innemu gdy samemu się kłamie. Na ten przykład nie było żadnego topienia Platformy - to taki sam humbug jak z rydzykowym maybachem.
      • dystans4 Re: Nieładnie zarzucać kłamstwa 24.10.10, 22:11
        Było. Dwa dni po emisji klipa o tym, że pod rządami liberałów ludzie będą umierać z głodu.
        Pisałem o tym kilka dni po wyborach, o tym i o przeprowadzonej grze o sumie ujemnej i nikt mi kłamstwa nie zarzucił. Za to Dorn w TVP powtórzył kluczowy akapit "prawie" dokładnie, odwracając jego sens. Dorn kłamał, to samo kłamstwo powtórzył E. Gosiewski.
        --
        Zarzut kłamstwa jest kłamstwem, Mr. VT.
        • w111mil musial zostać ślad w sieci - podasz link? 24.10.10, 22:14
          dystans4 napisał:
          > Było. Dwa dni po emisji klipa o tym, że pod rządami liberałów ludzie będą umier
          > ać z głodu.
          • dystans4 Re: musial zostać ślad w sieci - podasz link? 24.10.10, 22:22
            Nie podam. Nie wiem, czy jest i to mnie nie interesuje.
            Za przykładem prezesa mógłbym powiedzieć, że jeśli dowodów nie ma, to znaczy, że zostały zniszczone. Ale nie powiem tego, zachowanie prezesa - to w końcu powiem - nazbyt często budzi moje obrzydzenie i nie myślę go naśladować.

Na szczęście mam tu reputację człowieka bardziej wiarygodnego, niż prezes i nie muszę uciekać się do podobnych łgarstw.
            • y.os.t Nie lepiej przeprosić za kłamstwo? 24.10.10, 22:28
              > e zostały zniszczone. Ale nie powiem tego, zachowanie prezesa - to w końcu powi
              > em - nazbyt często budzi moje obrzydzenie i nie myślę go naśladować.

A czym się różnisz od prezesa? Rzuciłeś kłastwem, którego nijak udowodnić nie potrafisz. Przedstawiasz się jako bojownik o prawdę, a okazujesz się być małym Pinokiem bez zdolności honorowych :-/
              • dystans4 Re: Nie lepiej przeprosić za kłamstwo? 24.10.10, 22:32
                Na szczęście mam tu reputację lepszą, niż prezes i niż Ty.
                Nie myślę się tłumaczyć. Nie potrzebuję.
                • y.os.t Chyba miałeś? Bo nie dość, że nakłamałeś 24.10.10, 22:36
                  to jeszcze idziesz w zaparte. Tyle warta jest ta reputacja.
        • ave.duce Re: Nieładnie zarzucać kłamstwa 24.10.10, 22:17
          Zgadzam się z Twoimi postami, więc nie widzę potrzeby "bicia piany". Niech zabiorą głos opozycjoniści :)

ps. fajna sygnaturka, uwiecznię ją na FzD.

Pozdrawiam.
          • ave.duce ps. 2 24.10.10, 22:24
            Radio Maryja ma status nadawcy społecznego, a nim nie jest.
          • dystans4 Re: Nieładnie zarzucać kłamstwa 24.10.10, 22:47
            A jednak popełniłem błąd, z pośpiechu.
            Powinno być, tak jak w tym wpisie.
            Pozdrowienia,
            j.
            --
            Bezpodstawny zarzut kłamstwa jest kłamstwem, Mr. VT.
            • ave.duce Re: Nieładnie zarzucać kłamstwa 24.10.10, 22:51
              Dzięki. Już poprawiłam :)
        • y.os.t To pewnie masz gdzieś pod ręką 24.10.10, 22:19
          skoro było? Tak to działa: stawiasz zarzut - udowodnij. Chyba, że kłamiesz?

> Pisałem o tym kilka dni po wyborach, o tym i o przeprowadzonej grze o sumie uje
          > mnej i nikt mi kłamstwa nie zarzucił.

LOL, a co to za argument? Masz się za pępek świata, z którego wynurzeniami ma obowiązek zapoznać się każdy czy jak?
    • w111mil klipy wideo w radio? 24.10.10, 22:04
      > Następnie było oskarżenie, że pod rządami PO ludzie będą umierać z głodu (klip
      > z misiem).
      • dystans4 Re: klipy wideo w radio? 24.10.10, 22:15
        Klipy wyborcze wideo w TVP.
        W RM akcja wspomagająca. Po moim tekście na Forum TOK FM Ojciec Dyrektor (wtedy jeszcze dbał o pozory) powiedział "nie mam nic do Platformy". Kłamał.
        • w111mil TVP na pasku Rydzyka?!!! koniecznie trzeba kogoś 24.10.10, 22:18
          o tym powiadomić!

dystans4 napisał:

> Klipy wyborcze wideo w TVP.
          • dystans4 Re: TVP na pasku Rydzyka?!!! koniecznie trzeba ko 24.10.10, 22:24
            Klipy wyborcze PiS szkalujące PO.
            Reszta to Twoja konfabulacja.
    • qqazz POPiS ad. 2005 24.10.10, 22:23
      Mnie się "podobało" jak w programach przedwyborczych w których zasiadali przedstawiciele PiS i PO zaczynało sie od spijania sobie z dziubków, uprzejmości same ochy echy, zachwyty i komplementy wobec adwersarza, po góra 5 minutach rozmowy była juz piana na pyskach, zarzuty i przerzucanie sie stertami Fucktu (co było argumentem ostatecznym). Tak na dobra sprawę trudno było zauwazyć kto zaczynał bo obie strony az się do tego rwały niczym bokserzy do walki i od tego czasu poziom debaty publicznej zaczał upadać, a PO i PiS szybko zeszły w swoim warcholstwie ponizej poziomu prezentowanego przez Endrju Leppera, wyznaczajac tym samym nowe gó...ane standardy obowiazujace w naszej polityce.

pozdrawiam
      • dystans4 Re: POPiS ad. 2005 24.10.10, 22:30
        Tak było. Ale już po wyborach ('2005).
        --
        Pozdrowienia, bul.
        • qqazz Re: POPiS ad. 2005 24.10.10, 22:41
          Tak było w trakcie kampanii wyborczej 2005 mój drogi.

pozdrawiam
          • dystans4 Re: POPiS ad. 2005 24.10.10, 23:01
            Skoro tak mówisz, nie kwestionuję. Sam to zjawisko (żeby się rzucali sobie do gardła) zaobserwowałem dopiero po wyborach. Wszystkiego nie widziałem.

Tym niemniej (musiałbym przedstawić kontekst wypowiedzi) przed II turą kampanii prezydenckiej Jacek Protasiewicz (szef kampanii prezydenckiej Tuska) powiedział "w stosunku do PiS nie będziemy prowadzić żadnej formy kampanii negatywnej", w odpowiedzi na propozycję klipu, który, pod innymi względami, zyskał uznanie. To wiem.
            --
            Pozdrowienia, bul.
            • qqazz Re: POPiS ad. 2005 24.10.10, 23:49
              Takich deklaracji z obydwu stron było wiele jeszcze wiele tygodni po wyborach tyle, że chwile po niemal kazdej z nich pojawiał się jakiś gryzacy po nogawkach.
              Co do kampanii negatywnej to cieżko było ówczesnie zaatakować Lecha Kaczyńskiego z jakiejkolwiek strony, co prawda w debacie Tusk próbował "kaśliwie" uderzać atakujac poglady i program PiSu, ale to były same strzały kulą w płot.
              Niemniej pamietajmy, że to się działo 5 lat temu, kiedy nie było jeszcze afery gruntowej, Palikota, Bartoszewski nie wiedzial kogo bardziej poprzeć, Jarosław zachowywał się całkiem rozsadnie i normalnie bez zadnych proszków a ze strony przeciwnej jeszcze nikt go chamsko nie podpuszczał.

pozdrawiam
              • dystans4 Re: POPiS ad. 2005 25.10.10, 13:00
                Nie twierdzę, że nie było uszczypliwości także ze strony PO, ale sytuacja nie była symetryczna. Na pewno. Nie do pomyślenia były oskarżenia podobne do tych o głodzeniu ludzi na śmierć, wypominanie Kaczyńskiemu rodzinnych koligacji z SB, czy przynależność funkcjonariuszy komunistycznego aparatu represji do PiS. Propozycja klipu, o którym wspomniałem, była bardzo łagodna - w pierwszym ujęciu miała przedstawiać pustoszejące budowy 3 mln mieszkań (w jednej kadencji) i ludzi wyjeżdżających do Irlandii, w drugiej do wyboru - większy kawałek płaskiego zakalca i (w sumie o wiele większy) kawałek wielkiego tortu. Nawet taka próba przewstawienia się kłamstwu o neohitleryzm została uznana za niedopuszczalną - po kłamstwie "kalkulatora podatkowego", "umierającego z głodu misia" i neohitlerowskich tradycjach Tuska.

Jeszcze coś. Powoływanie się na własną wiarygodność spowodował Vargtimmen, nie było w tym chęci jakiegokolwiek wywyższenia się ponad kogokolwiek, ile pośpiesznie wyrażna chęć odwołania się do ogólnej opinii na Forum (i nie tylko tu). Na pewno bezpieczniej było odwołać się do opinii pozostałych uczestników rozmowy, ale najprawdopodobniej - bezskutecznie. Zresztą, poprzeczka została ustawiona tak nisko, że chwalić się czymś podobnym nie sposób.

Z pozostałymi Twoimi uwagami zgadzam się, na ile pamiętam toczącą się wtedy dyskusję. Uwag Tuska w ogóle sobie nie przypominam, jakichkolwiek, natomiast wiem, że w razie chęci wiele można było Kaczyńskiemu i całemu PiS-owi wyciągnąć i z tego zrezygnowano (wyciąga się dziś). Ale decydujące o wynikach kampanii konkrety pamiętam i mam notatki.
                O wyborach parlametarnych '2005 napisałem m. in. tu
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11&w=29694306&a=29694306
                i żaden Mr. VT przeciw temu nie protestował. A L. Dorn i E. Gosiewski cytowali, odwracając sens oryginału.

Pozdrowienia,
                j.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka