Dodaj do ulubionych

Adam Michnik

06.11.10, 07:33
W czasach PRL jedynym źródłem informacji dla mniebyły RWE, BBC i VOA. Stacje te były słyszalne na całym świecie. RWE na 21665 kHz było słychać w dzień nawet na środku Pacyfiku.
Zawsze miałem dobre radio odbierające na falach krótkich.
Władze PRL nienawidziły Adama Michnika. Jego nazwisko wymieniano jednym tchem z nazwiskiem Jacka Kuronia. To były sztandarowe postacie wrogów Polski Ludowej.
Minęły lata. Kuronia już nie ma, a Michnik jest znów "wrogiem Polski"
Po prostu jest on wrogiem ludzi o umysłach totalitarnych. Tych wszystkich, którzy myślą schematycznie, a właściwie powtarzają to, co im podają do myślenia.
Adam Michnik oczywiście ma wiele wad. Po pierwszej kadencji w sejmie już nie kandydował. Pamiętam jego wypowiedź, kiedy powiedział, że się do tego nie nadaje. Mało jest tkich ludzi, którzy potrafią to przyznać.
dzisiaj znów jest opluwany i to przez kogo? Przez tych co niczego dla kraju nie zrobili, albo ludzi młodych, którzy pojęcia o życiu w PRL nie maja. Jak się czyta, że Michnik siedział "tylko parę lat w więzieniu, to ręce opadają z powodu braku wyobraźni tych troglodytów, co tak myślą.
Order otrzymał jak najbardziej zasłużenie. Bo odznaczeń nie powinno się przyznawać w/g poglądów politycznych. To, że wybaczył swoim dawnym prześladowcom, świadczy, że postępuje w/g prawdziwych zasad chrześcijaństwa, a nie jak ci co z Bogiem na ustach nienawidzą każdego, kto ośmiela się myśleć inaczej.
Miał rację poeta, Marian Hemar pisząc w 1960 roku, że ludzie myślący zawsze maja wątpliwości i myślą różnie. Idioci natomiast wątpliwości nie mają i myślą tak samo. Dlatego tak łatwo zrobić z nich zdyscyplinowaną i destrukcyjna masę.
M.

Obserwuj wątek
    • mokrypampers Teraz wiemy dlaczego był u Wojewódzkiego 06.11.10, 07:52
      Adam Michnik to kolejny przymusowy aŁtorytet dla Polaków.PRZYMUSOWY.

"Laureat Adam Michnik zasłynął z powiedzenia „odpieprz się pan od generała” – chodziło o twórcę stanu wojennego Wojciecha Jaruzelskiego – i z tego, że nagrał Lwa Rywina. A także ze zdjęć, jak pije wódkę z Kiszczakiem i Urbanem."
      • sclavus Re: Teraz wiemy dlaczego był u Wojewódzkiego 06.11.10, 11:17
        Wszystko wskazuje, że jesteś skazany na pampersy jeszcze długo... oj! długo!
    • blind_as_a_bat Re: Adam Michnik 06.11.10, 07:53
      Modzelewski, Kuroń, Michnik. Przeciwko nim => dziady. Nic się nie zmieniło. Dziady z PRLu przetrwały.
      • mariner.4 Czy PRL? 06.11.10, 08:00
        Najpierw trzeba mieć naturę totalitarną, by nie powiedzieć bolszewicką. Poglądy to sprawa wtórna.
        M.
        • blind_as_a_bat Re: Czy PRL? 06.11.10, 08:14
          Naturę wyssali z mlekiem Matki Jadwigi. W PRL, któremu zawdzięczali wszystko. Skupiam się na Kaczyńskich, ale i u 'młodych kaczek' natura taka sama. Z ojca na syna, z matki na córkę i na krzyż.

P/S. Totalitaryzm rodzi się w istocie w duszy niewolnika.
    • wiosnaludzikow Re: Adam Michnik 06.11.10, 08:01
      mariner.4 - to Ty myslisz schematycznie i powtarzasz słowa i myśli, które wtłoczyła Ci do głowy maszynka medialna, czyli to co Ci podano do przetworzenia. Jest zupełnie odwrotnie.
      Po prostu Michnik jest sojusznikiem ludzi o umysłach totalitarnych. Jest ojcem części tych, którzy myślą schematycznie, a właściwie powtarzają to, co im podają do myślenia. Pozostała część tych co myśli schematycznie i niesamodzielnie obrała innych patronów w tym szczególnie Rydzyka. Przy czym bezmyślni wyznawcy zarówno Rydzyka jak i Michnka są agresywni, nie brzydzą się cenzurą a cechą ich jest zacieklość w dyskusji. Ze strony wyznawców Michnika przekonywałem się o tym wielokrotnie ale np gdy jeszcze kilkanaście lat temu pisałem , mówiłem,że Michnik to człowiek o lewicowych poglądach za co dostawało mi się oszołomów, faszystów itp tysiące :)
      Oczywiście Adam Michnik ma duże zasługi dla Wolnej Polski. Bez wątpienia tak. Jednak to nie powód abys twierdził,że kto nie z Michnikiem ten jest zwolennikiem totalitaryzmu- człowieku myslący schematycznie.

• mariner.4 Nobody is perfect 06.11.10, 08:09
        wiosnaludzikow napisał:

> Po prostu [b]Michnik jest sojusznikiem ludzi o umysłach totalitarnych
        Teza karkołomna

> ,że Michnik to człowiek o lewicowych poglądach za co dostawało mi się oszołomów
        > , faszystów itp tysiące :)

To fakt, choć ja bym go nazwał raczej "lewicującym"

> Oczywiście Adam Michnik ma duże zasługi dla Wolnej Polski.
        Był odważny, kiedy odwaga nie była tak tania, jak obecnie. (choć dla niektórych odwaga jest nadal za droga)

> Jednak to nie powód abys twierdził,że kto nie z Michnikiem ten jest zwolennikiem
        > totalitaryzmu-
        Nigdy tak nie twierdziłem.
        M.
    • mr.sajgon Re: Adam Michnik 06.11.10, 08:07
      mariner.4 napisał:

> W czasach PRL jedynym źródłem informacji dla mniebyły RWE, BBC i VOA. Stacje te
      > były słyszalne na całym świecie. RWE na 21665 kHz było słychać w dzień nawet n
      > a środku Pacyfiku.
      > Zawsze miałem dobre radio odbierające na falach krótkich.
      > Władze PRL nienawidziły Adama Michnika. Jego nazwisko wymieniano jednym tchem z
      > nazwiskiem Jacka Kuronia. To były sztandarowe postacie wrogów Polski Ludowej.
      > Minęły lata. Kuronia już nie ma, a Michnik jest znów "wrogiem Polski"
      > Po prostu jest on wrogiem ludzi o umysłach totalitarnych. Tych wszystkich, któr
      > zy myślą schematycznie, a właściwie powtarzają to, co im podają do myślenia.
      > Adam Michnik oczywiście ma wiele wad. Po pierwszej kadencji w sejmie już nie ka
      > ndydował. Pamiętam jego wypowiedź, kiedy powiedział, że się do tego nie nadaje.
      > Mało jest tkich ludzi, którzy potrafią to przyznać.
      > dzisiaj znów jest opluwany i to przez kogo? Przez tych co niczego dla kraju nie
      > zrobili, albo ludzi młodych, którzy pojęcia o życiu w PRL nie maja. Jak się cz
      > yta, że Michnik siedział "tylko parę lat w więzieniu, to ręce opadają z powodu
      > braku wyobraźni tych troglodytów, co tak myślą.
      > Order otrzymał jak najbardziej zasłużenie. Bo odznaczeń nie powinno się przyzna
      > wać w/g poglądów politycznych. To, że wybaczył swoim dawnym prześladowcom, świa
      > dczy, że postępuje w/g prawdziwych zasad chrześcijaństwa, a nie jak ci co z Bog
      > iem na ustach nienawidzą każdego, kto ośmiela się myśleć inaczej.
      > Miał rację poeta, Marian Hemar pisząc w 1960 roku, że ludzie myślący zawsze maj
      > a wątpliwości i myślą różnie. Idioci natomiast wątpliwości nie mają i myślą tak
      > samo. Dlatego tak łatwo zrobić z nich zdyscyplinowaną i destrukcyjna masę.
      > M.
      >
      >
      >
      A mnie od zawsze intrygowala wiadomosc ze telefony w domach Michnika i Kuronia zawsze dzialaly. Pomijam kwestie posiadania telefonu jako takiego w PRL
      Te komuchy to musialy byc straszne glupki, pewnie caly czas dbali o sprawnosc linii telefonicznej co by panowie Adam i Jacek mogli miec kontakt z calym swiatem na ich pohybel.
      Pomijam wyjazdy w latach 70 za granice zwlaszcza ludzi ktorzy "narazali" sie czerwonemu rezimowi.
      • scoutek Re: Adam Michnik 06.11.10, 10:26
        mr.sajgon napisał:
        > A mnie od zawsze intrygowala wiadomosc ze telefony w domach Michnika i Kuronia
        > zawsze dzialaly. Pomijam kwestie posiadania telefonu jako takiego w PRL
        > Te komuchy to musialy byc straszne glupki, pewnie caly czas dbali o sprawnosc l
        > inii telefonicznej co by panowie Adam i Jacek mogli miec kontakt z calym swiate
        > m na ich pohybel.

jakbys myslal to bys sie tyle lat nie dreczyl
        oba telefony byly caly czas na podsluchu, co powodowalo, ze Jacek i Adam byli pod kontrola
        • mr.sajgon Re: Adam Michnik 06.11.10, 10:36
          scoutek napisała:

> jakbys myslal to bys sie tyle lat nie dreczyl
          > oba telefony byly caly czas na podsluchu, co powodowalo, ze Jacek i Adam byli p
          > od kontrola
          >

Co za brak logiki, po co bylo podlsuchiwac telefony jak i tak wladza dowiadywala sie tego z mediow zagranicznych ?
          Nie prosciej bylo odlaczyc oba telefony i wtedy pan Adam i Jacek mogliby sobie ewentualnie w rynne postukac ?
          Jesli rezim z ktorym tak dzielnie walczyli panowie nawet posuwal sie do zbrodni to nie mogl odlaczyc 2 slownie dwoch aparatow telefonicznych ?
          I pytanie dodatkowe jakich panowie uzyli wplywow ze dostali przydzial na tak deficytowy towar jak telefon w PRL i do tego tacy antyrzadowi ;-))
          • scoutek Re: Adam Michnik 06.11.10, 10:47
            mr.sajgon napisał:

naprawde jestes kompletnie pozbawiony wyobrazni i nic nie wiesz o tym, co sie wtedy dzialo i jak dzialali Adam i Jacek
            ale to juz twoj problem
            kompromituj sie bardziej
            • mr.sajgon Re: Adam Michnik 06.11.10, 12:08
              scoutek napisała:

> mr.sajgon napisał:
              >
              > naprawde jestes kompletnie pozbawiony wyobrazni i nic nie wiesz o tym, co sie w
              > tedy dzialo i jak dzialali Adam i Jacek
              > ale to juz twoj problem

Takie pierdu, pierdu to wciskaj tobie podobnym. Lubie takich co kwacza w jednym wyrownanym szeregu jak czerwonego harcerzyki co to wyszli spod reki Kuronia ;-)

>
              • popedale [...] 08.11.10, 00:48
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • x2468 Re: Adam Michnik 06.11.10, 13:14
            Nie przyglupie.Dzwoniliby z innych telefonow a wladza zatrudniala w Warszawie jedynie 200 podsluchiwaczy i nie byla w stanie podsluchiwac wszystkich telefonow w miescie.Dlatego dbala o telefony tych ktorych podsluchiwali.
    • mokrypampers [...] 06.11.10, 08:11
      • mariner.4 No to musisz się z nim męczyć 5 lub 10 lat 06.11.10, 08:14
        Życzę cierpliwości.
        M.
        • mr.sajgon To nie moj prezydent, tylko wszystkich lemingow 06.11.10, 08:32
          mariner.4 napisał:

> Życzę cierpliwości.
          > M.

burak pilnujacy zyrandola dla Zuludondona ;-)
          • makaron4jajeczny To nie moj prezydent, tylko wszystkich lemingów 06.11.10, 08:44
            Nigdy nim nie będzie.
          • mariner4 Rozumiem, że nie uznajesz systemu demokratycznego. 06.11.10, 09:26
            M.
            • mr.sajgon TY chyba czegos nie rozumiesz ? 06.11.10, 10:37

mariner4 napisał:

> M.

mnie prezydent nie jest do niczego potrzebny
              podac ci autora tych slow czy sam sobie poszukasz ;-)))
          • sclavus Co się stało?? 06.11.10, 11:23
            Że tak prymitywnie kopać zacząłeś...
            Czyżbyś już tak dokładnie kostki sobie skopał??
    • mokrypampers Kto dostarczał Michnikowi do więżienia 06.11.10, 09:00
      papier i atrament by pisał sobie książki ???Niejedna rodzina mogła tylko pomarzyć o odwiedzinach w wiezieniu swojego krewnego a Adam nawet ksiązki pisał.
      • mr.sajgon Re: Kto dostarczał Michnikowi do więżienia 06.11.10, 09:09
        mokrypampers napisał:

> papier i atrament by pisał sobie książki ???Niejedna rodzina mogła tylko pomar
        > zyć o odwiedzinach w wiezieniu swojego krewnego a Adam nawet ksiązki pisał.

On mial wielu moznych protektorow od samej kolyski wiec co cie to tak dziwi ;-)
      • ploniekocica Re: Kto dostarczał Michnikowi do więżienia 06.11.10, 09:20
        mokrypampers napisał:

> papier i atrament by pisał sobie książki ???Niejedna rodzina mogła tylko pomar
        > zyć o odwiedzinach w wiezieniu swojego krewnego a Adam nawet ksiązki pisał.

Głupota ludzka sięga absolutu.
        Papier i ołówek, długopis (to były wynalazki znane za PRL) dostarczało być może samo więzienie. Pisanie nie było zakazane w peerelowskich więzieniach, a papier i ołówek nie były towarami deficytowymi.
        Tym, co wypisują takie idiotyzmy (także te o telefonach) proponuję przeczytanie kilku książek beletrystycznych dziejących się w PRL, a także np kalendarium "Kultura polska po Jałcie" Marty Fik.

Niedługo na tym forum zaczniecie wypisywać bzdury, że XY musiał być agentem UB, bo miał w domu ubikację i książki.
        • 4_oddech_kaczuchy Re: Kto dostarczał Michnikowi do więżienia 06.11.10, 11:07
          ploniekocica napisała:

> Głupota ludzka sięga absolutu.
          #
          Niestety sięga (zenitu).

W maju 1995 roku doszło do otwartego, bezpośredniego starcia Adama Michnika z przedstawicielami śląskich górników. Michnik przybył wówczas, by zeznawać w obronie byłego szefa MSW - gen. Czesława Kiszczaka, oskarżonego o przyczynienie się do śmierci 9 górników z kopalni „Wujek" i zranienie 25 górników z kopalni „Manifest Lipcowy".
          Widząc Michnika przyjacielsko witającego się z Kiszczakiem, związkowcy śląskiej „Solidarności" zapytali go jak może podawać rękę mordercy górników z „ Wujka"?
          Górników, którzy strajkowali po to, by wypuszczono internowanych w stanie wojennym, takich jak Michnik.
          I dodali: Mamy prawo sądzić, że jest pan kupiony.
          Półtora roku później w Gazecie Wyborczej z 17 XII 1996 r. Michnik gwałtownie zaatakował oświadczenie Komisji Krajowej „Solidarności", domagającej się, by wreszcie stało się zadość tak długo oczekiwanej sprawiedliwości w sprawie zamordowania górników z kopalni „Wujek".

Dla Michnika żądanie Nadzwyczajnego Trybunału rozliczenia stanu wojennego jest czymś wyjątkowo niegodziwym, jest drwieniem z cierpień tych, którzy zginęli.
          Za to nie jest dla niego drwieniem dotychczasowa parodia wymiaru sprawiedliwości i bezkarność zbrodniarzy, odpowiedzialnych za śmierć górników z „Wujka" i jakże wiele innych PRL-owskich zbrodni.
          Jak zrozumieć ten tak nikczemny komentarz człowieka, który kiedyś był jednym z idoli dla wielu osób ze środowisk „Solidarności"?
          • ploniekocica Re: Kto dostarczał Michnikowi do więżienia 06.11.10, 11:24
            A co to, o czym piszesz ma wspólnego z pisaniem książki w wiezieniu i posiadaniem telefonu w PRL?
            • mr.sajgon Re: Kto dostarczał Michnikowi do więżienia 06.11.10, 12:11
              ploniekocica napisała:

> A co to, o czym piszesz ma wspólnego z pisaniem książki w wiezieniu i posiadani
              > em telefonu w PRL?
              >
              Nic ale w wiezieniach PRL nawet kawalka grafitu posiadac nie bylo wolno.
              No chyba ze mialo sie zezwolenie od naczelnika, pytanie tylko za jakie zaslugi.
              • ploniekocica Re: Kto dostarczał Michnikowi do więżienia 06.11.10, 12:35
                Siedziałeś w więzieniu w PRL, ze masz takie wiadomości? Czy może historia PRL jest dla Ciebie monolitem i wydaje Ci się, że to było 40 lat stalinizmu?
                Proszę o dowód, że w latach 70 i 80 nie wolno było w więzieniu pisać?
                • mr.sajgon Re: Kto dostarczał Michnikowi do więżienia 06.11.10, 13:20
                  ploniekocica napisała:

> Siedziałeś w więzieniu w PRL, ze masz takie wiadomości? Czy może historia PRL j
                  > est dla Ciebie monolitem i wydaje Ci się, że to było 40 lat stalinizmu?
                  > Proszę o dowód, że w latach 70 i 80 nie wolno było w więzieniu pisać?

Wyszukiwarki sa ogolnodostepne wiec prosze sobie wyszukac wypowiedz pani Jadwigi Chmielowskiej.

"Przypomniałam sobie słowa Andrzeja Rozpłochowskiego (po zwolnieniu internowanych słynna "11" została na wiele miesięcy aresztowana, wśród nich m.in. Andrzej Gwiazda i Adam Michnik), który wspominał, że z aresztu nie mógł nawet grypsu przemycić, a Michnik całe rozprawy pisał. Wtedy zrozumiałam, na czym to wszystko polega. Oni byli tylko dysydentami. My wrogami. Oni mieli wizję innego komunizmu, my - niepodległości Polski.
                  "
                  • ploniekocica Re: Kto dostarczał Michnikowi do więżienia 06.11.10, 13:55
                    A nie widzisz różnicy pomiędzy wynoszeniem grypsu z więzienia, a pisaniem rozpraw w więzieniu?
                    Z tego, co wiem Andrzej Gwiazda nie jest pisarzem i nie pisał w więzieniu książek historycznych, czy może się mylę i jest?
                    • 4_oddech_kaczuchy Re: Kto dostarczał Michnikowi do więżienia 08.11.10, 02:03
                      ploniekocica napisała:

> A nie widzisz różnicy pomiędzy wynoszeniem grypsu z więzienia, a pisaniem rozpr
                      > aw w więzieniu?
                      > Z tego, co wiem Andrzej Gwiazda nie jest pisarzem i nie pisał w więzieniu książ
                      > ek historycznych, czy może się mylę i jest?
                      #
                      Co za kretyńska argumentacja.
                      Władze więzienia dzieliły więźniów na pisarzy historyków (np. Michnik - znany literat członek ZLP) , inżynierów niepiszących (Andrzej Gwiazda nie jest pisarzem, więc nie wolno mu pisać o elektronice) oraz resztę (a co z fizykami jak Romaszewski? - nie wolno, jeszcze w więzieniu bombę atomową obliczy i zaprojektuje) i w zależności od tego podziału dostarczały papier i ołówek lub tylko papier (do podtarcia) lub tylko ołówek (do dłubania w nosie) lub ani jednego ani drugiego.
                      O pozostałych 77 zawodach nie bardzo wiadomo co powiedzieć - dać papier, czy nie.
                      Masz jakąś koncepcję co zrobić z socjologami, lekarzami i astronomami?
                      • ploniekocica Re: Kto dostarczał Michnikowi do więżienia 08.11.10, 08:27
                        Naprawdę nie wiesz, co to jest gryps? Gwiazda nie skarżył się, że nie miał papieru do napisania sonetu, ale, że nie mógł dostarczyć grypsu, czyli niejawnej, nielegalnej korespondencji z kimś spoza więzienia, albo z kimś z kim w więzieniu nie wolno mu się było kontaktować.
                        Masz jakieś dowody, że przedstawiciele tych wszystkich zawodów, wszyscy oprócz Michnika, nie mogli w latach 70 i 80 pisać w więzieniu, bo papieru nie mieli? I długopisu?
                        Mówię tu o dowodach, a nie o pojedynczej skardze więźnia, któremu strażnik złośliwie akurat czegoś odmówił.
                        Proszę bardzo
                        www.rajski.us.edu.pl/
                        niedawno wydany dziennik z internowania, spisywany podczas pobytu w więzieniu w Uhercach.
                        Proszę bardzo:
                        Aresztowano mnie w Krakowie 24 stycznia 1982 roku. Początkowo przebywałem w Areszcie Śledczym Komendy Wojewódzkiej Milicji Obywatelskiej na ul. Mogilskiej, później na Montelupich w Krakowie, a po wyroku (10 marca 1982 skazany byłem na rok i 3 miesiące pozbawienia wolności) w Raciborzu. Następnie ponownie przewieziono mnie na Montelupich, skąd po pewnym czasie przeniesiono mnie do więzienia na ul. Kleczkowskiej we Wrocławiu. Tam wyszedłem na wolność.
                        Od momentu, gdy miałem dostęp do papieru i długopisu, to jest od przeniesienia mnie z aresztu do więzienia na Montelupich aż do ostatnich dni pobytu w więzieniu we Wrocławiu, prowadziłem systematycznie zapiski.
                        "
                        Mogę tak długo przytaczać:)
              • simera16 Re: Kto dostarczał Michnikowi do więżienia 06.11.10, 16:39
                mr.sajgon napisał:
                > >
                > Nic ale w wiezieniach PRL nawet kawalka grafitu posiadac nie bylo wolno.
                > No chyba ze mialo sie zezwolenie od naczelnika, pytanie tylko za jakie zaslugi.
                >

A ile ciołku tam "przesiedziałeś"...znasz to z autopsji...? Za klasykiem; "...przestań pie&dolić, ciebie tam nie było..."
                • nihil-istka [...] 06.11.10, 16:42
                • 4_oddech_kaczuchy Re: Kto dostarczał Michnikowi do więżienia 06.11.10, 19:12
                  simera16 napisał:

> mr.sajgon napisał:
                  > > >
                  > > Nic ale w wiezieniach PRL nawet kawalka grafitu posiadac nie bylo wolno.
                  > > No chyba ze mialo sie zezwolenie od naczelnika, pytanie tylko za jakie za
                  > slugi.
                  > >
                  >
                  > A ile ciołku tam "przesiedziałeś"...znasz to z autopsji...? Za klasykiem; "...p
                  > rzestań pie&dolić, ciebie tam nie było..."
                  #
                  Michnik siedzi w więzieniu w warunkach o wiele dogodniejszych niż ogromna część innych postaci opozycji (opisywał to szczegółowo Rozpłochowski). I, o dziwo, z jego celi swobodnie wychodzą na świat kolejne listy, artykuły i książki, podczas gdy pozostali współwięźniowie nie mogą się doprosić nawet ołówka. Czy wszystko to dzieje się rzeczywiście przypadkowo, dzięki wyjątkowej zręczności Michnika, której nie umiał przeciwdziałać cały personel MSW, jak to przedstawiał sam Michnik?! A może było tak dlatego, że o wyjątkowym uprzywilejowaniu Michnika w więzieniu decydowały pewne wpływowe kręgi partyjne, te same, które tak zabiegały o poparcie zagranicznych Żydów dla WRONu (żydowski publicysta Abel Kainer pisał w 15 numerze podziemnej Krytyki z 1983r., że: WRON grata rolę wielkiej opiekunki Żydów).

Wiosną 1985 r. Michnik otwarcie opowiada się za kompromisem z komunistami jako rzeczą nieodzowną w książce Takie czasy... Rzecz o kompromisie (por. uwagi J. Skórzyńskiego: Ugoda i rewolucja, Warszawa 1995 r., s. 9-11). Rękopis książki, sugerującej dogadanie się z komunistami, bez przeszkód wydostaje się za mury więzienia. Kilka miesięcy później Michnik stanie się jedną z czołowych postaci przy „okrągłym stole". Ujawni się tak typowa dlań cecha absolutnej nielojalności wobec najbardziej nawet bliskich mu w przeszłości osób.
            • 4_oddech_kaczuchy Re: Kto dostarczał Michnikowi do więżienia papier 06.11.10, 18:24
              ploniekocica napisała:

> A co to, o czym piszesz ma wspólnego z pisaniem książki w wiezieniu i posiadani
              > em telefonu w PRL?
              >
              #
              Nie ma to nic wspólnego z posiadaniem telefonu i jak łatwo zauważyć, do tego faktu się nie odnoszę.
              Odnoszę się natomiast do głupoty, na którą sama zwróciłaś uwagę (popatrz także na własny tekst).
              W końcu jestem (jeszcze) wolnym człowiekiem i mogę się odnieść do dowolnego fragmentu twoich rozważań.
              Po co mam komentować twoje oderwane od realiów rozważania nt. tego, że Michnik w więzieniu pisał książki, że miał dowolną ilość papieru, że miał czym i na czym pisać, bo jak twierdzisz, wtedy papier i ołówek były znane, dostępne itd. itp., gdy tymczasem innym odbierano nawet obgryzione kawałki ołówka, jeśli wyraźnie widać, że tego ni w ząb nie rozumiesz?
              Niezrozumienie i brak zdolności do kojarzenia elementarnych faktów sięgnęły zenitu.
              A to, co napisałem, to jest tylko mały fragmencik jego życiorysu, który pokazuje, z kim mamy do czynienia.
              Nie potrafisz powiązać czy skojarzyć?
              No to sorry Winnetou ...
          • sclavus Re: Kto dostarczał Michnikowi do więżienia 06.11.10, 11:27
            Wróć do postu zakładającego wątek - tam przeczytasz!
      • mietowe_loczki Re: Kto dostarczał Michnikowi do więżienia 06.11.10, 12:30
        mokrypampers napisał:

> zyć o odwiedzinach w wiezieniu swojego krewnego

Na przykład która? Bez problemu pewnie podasz nazwiska.
    • cookies9 Re: Adam Michnik 06.11.10, 09:05
      Dobrze,że był i jest. Niezwykly człowiek.Cokolwiek juz sie o nim napisze,to truizmy:-)
      • mr.sajgon Re: Adam Michnik 06.11.10, 09:08
        cookies9 napisała:

> Dobrze,że był i jest. Niezwykly człowiek.Cokolwiek juz sie o nim napisze,to tru
        > izmy:-)
        A jakbys tak chciala przelozyc to na konkretne czyny dla Polski to co bys napisala dla poparcia przyznania orderu.
        • cookies9 Re: Adam Michnik 06.11.10, 09:16
          mr.sajgon napisał:

> cookies9 napisała:
          >
          > > Dobrze,że był i jest. Niezwykly człowiek.Cokolwiek juz sie o nim napisze,
          > to tru
          > > izmy:-)
          > A jakbys tak chciala przelozyc to na konkretne czyny dla Polski to co bys nap
          > isala dla poparcia przyznania orderu.
          >
          Czytaj:-)

www.agora.pl/agora_pl/1,66386,604939.html
          • simera16 cookies9... 06.11.10, 09:30
            cookies9 napisała:

>
            > www.agora.pl/agora_pl/1,66386,604939.html
            >
            ....rzucasz perły przed wieprze...
            • mr.sajgon [...] 06.11.10, 10:39
          • mr.sajgon Re: Adam Michnik 06.11.10, 10:38
            cookies9 napisała:

> mr.sajgon napisał:
            >
            > > cookies9 napisała:
            > >
            > > > Dobrze,że był i jest. Niezwykly człowiek.Cokolwiek juz sie o nim na
            > pisze,
            > > to tru
            > > > izmy:-)
            > > A jakbys tak chciala przelozyc to na konkretne czyny dla Polski to co b
            > ys nap
            > > isala dla poparcia przyznania orderu.
            > >
            > Czytaj:-)
            >
            > www.agora.pl/agora_pl/1,66386,604939.html

Za laurke duze dzieki, ale na taki marny PR to ja sie nie zalapuje ;-)
        • simera16 Re: Adam Michnik 06.11.10, 09:17
          mr.sajgon napisał:

> cookies9 napisała:
          >
          > > Dobrze,że był i jest. Niezwykly człowiek.Cokolwiek juz sie o nim napisze,
          > to tru
          > > izmy:-)
          >
          "Odwróć" to pytanie i sam na nie odpowiedz...Co do tego co Michnik miał, a czego nie kiedy siedział w więzieniu, to ja zapytam tak; Dlaczego wybitny działacz niepodległościowy Jarosław Kaczyński nie zaznał udręki aresztowania, a podczas przesłuchania przez SB dostał pączka, a nie pałą...?
          • mr.sajgon Re: Adam Michnik 06.11.10, 10:44
            simera16 napisał:

> mr.sajgon napisał:
            >
            > > cookies9 napisała:
            > >
            > > > Dobrze,że był i jest. Niezwykly człowiek.Cokolwiek juz sie o nim na
            > pisze,
            > > to tru
            > > > izmy:-)
            > > A jakbys tak chciala przelozyc to na konkretne czyny dla Polski to co b
            > ys nap
            > > isala dla poparcia przyznania orderu.
            > >
            > "Odwróć" to pytanie i sam na nie odpowiedz...Co do tego co Michnik miał, a czeg
            > o nie kiedy siedział w więzieniu, to ja zapytam tak; Dlaczego wybitny działacz
            > niepodległościowy Jarosław Kaczyński nie zaznał udręki aresztowania, a podczas
            > przesłuchania przez SB dostał pączka, a nie pałą...?
            >

Masz problem bo ja ma Kaczynskiego w 4 literach a rozmawiam o Michniku Adamie, bracie Stefana Michnika i synu Szechtera skazanego w II RP jako dzialacz Komunistycznej partii Zachodniej Ukrainy.
            • wos9 Re: Adam Michnik 06.11.10, 11:12
              mr.sajgon napisał:

> Masz problem bo ja ma Kaczynskiego w 4 literach a rozmawiam o Michniku Adamie,
              > bracie Stefana Michnika i synu Szechtera skazanego w II RP jako dzialacz Kom
              > unistycznej partii Zachodniej Ukrainy.

>
              Znowu takie typowo pisie sięganie do rodziny, zamiast oceniać konkretnego człowieka.
              • sclavus Re: Adam Michnik 06.11.10, 11:30
                I tak jest miły ten sajgon bo tylko o jedno pokolenie zahacza... a mógłby do siódmego wyrżnąć chcieć!
                • mr.sajgon [...] 06.11.10, 12:06
                  • sclavus Re: Adam Michnik 06.11.10, 13:02
                    Ależ ty masz, qrva, pamięć!
                    Zapomniałeś, że przywołałeś ojca Michnika???
                    Kop dalej...
              • mr.sajgon Re: Adam Michnik 06.11.10, 12:02
                wos9 napisała:

> Znowu takie typowo pisie sięganie do rodziny, zamiast oceniać konkretnego człow
                > ieka.
                >

Ty sie swojej wstydzisz bo ja nie, malo tego sam Michnik nie wstydzi sie dzialan swojego ojca i usprawiedliwial bezprawie brata. Mogl tego nie robic ale jesli juz zrobil to ja mam prawo oceny takich zachowan a sa one skandaliczne.
                • simera16 Re: Adam Michnik 06.11.10, 16:31
                  mr.sajgon napisał:

> wos9 napisała:
                  >
                  >
                  > > Znowu takie typowo pisie sięganie do rodziny, zamiast oceniać konkretnego
                  > człow
                  > > ieka.
                  > >
                  >
                  > Ty sie swojej wstydzisz bo ja nie, malo tego sam Michnik nie wstydzi sie dzial
                  > an swojego ojca i usprawiedliwial bezprawie brata. Mogl tego nie robic ale jesl
                  > i juz zrobil to ja mam prawo oceny takich zachowan a sa one skandaliczne.
                  >

Podoba mi się twoja zaciekłość...jest taka charakterystyczna dla ścierwojadów...
        • zgred-zisko Re: Adam Michnik 06.11.10, 09:31

Jeśli do dnia dzisiejszego nie wiesz, to nie masz żadnej szansy się tego dowiedzieć.
          Ja nie jestem jego otumanionym wielbicielem, o parę rzeczy mam do niego pretensje, ale na order zasłużył jak mało kto.
          • mr.sajgon Re: Adam Michnik 06.11.10, 10:45
            zgred-zisko napisał:

> Ja nie jestem jego otumanionym wielbicielem, o parę rzeczy mam do niego pretens
            > je, ale na order zasłużył jak mało kto.

Pewnie pierwszym ktory mu pogratuluje bedzie Kiszczak.
            Swoj do swego ciagnie, mam na mysli ludzi honoru ;-))))
            • wos9 Re: Adam Michnik 06.11.10, 11:17
              mr.sajgon napisał:

> zgred-zisko napisał:
              >
              > > Ja nie jestem jego otumanionym wielbicielem, o parę rzeczy mam do niego pretensje, ale na order zasłużył jak mało kto.
              >
              > Pewnie pierwszym ktory mu pogratuluje bedzie Kiszczak.
              > Swoj do swego ciagnie, mam na mysli ludzi honoru ;-))))

Pierwszym, który mu pogratuluje będzie wręczający mu order prezydent Komorowski.
              • mr.sajgon Re: Adam Michnik 06.11.10, 12:07
                wos9 napisała:

> Pierwszym, który mu pogratuluje będzie wręczający mu order prezydent Komorowski
                > .

Zamienil kartofla na buraka tez mi cos.
                Michnik krol obciachu ;-)
                • simera16 Re: Adam Michnik 06.11.10, 16:34
                  mr.sajgon napisał:

> wos9 napisała:
                  >
                  > > Pierwszym, który mu pogratuluje będzie wręczający mu order prezydent Komo
                  > rowski
                  > > .
                  >
                  > Zamienil kartofla na buraka tez mi cos.
                  > Michnik krol obciachu ;-)

Jeśli on król, to ty cesarz zapewne...
                  • mr.sajgon Re: Adam Michnik 07.11.10, 16:26
                    simera16 napisał:

> Jeśli on król, to ty cesarz zapewne...

Ode mnie to sie odpie... napisze ci dosadnie bo taki glupol jak ty moze miec problem z nawet prostym tekstem.
                    • simera16 Re: Adam Michnik 08.11.10, 14:33
                      mr.sajgon napisał:

> simera16 napisał:
                      >
                      >
                      > > Jeśli on król, to ty cesarz zapewne...
                      >
                      > Ode mnie to sie odpie... napisze ci dosadnie bo taki glupol jak ty moze miec pr
                      > oblem z nawet prostym tekstem.

Co matołku...nerwy puszczają...? Tak to jest u cieniasków...turlaj więc dropsa (najlepiej do Sajgonu)...
            • simera16 Re: Adam Michnik 06.11.10, 16:33
              mr.sajgon napisał:

> zgred-zisko napisał:
              >
              > > Ja nie jestem jego otumanionym wielbicielem, o parę rzeczy mam do niego p
              > retens
              > > je, ale na order zasłużył jak mało kto.
              >
              > Pewnie pierwszym ktory mu pogratuluje bedzie Kiszczak.
              > Swoj do swego ciagnie, mam na mysli ludzi honoru ;-))))

To ty pewnie sam zostaniesz...boś zdolności honorowych swymi wpisami się pozbawił... :(
              • mr.sajgon Re: Adam Michnik 07.11.10, 16:23
                simera16 napisał:

> To ty pewnie sam zostaniesz...boś zdolności honorowych swymi wpisami się pozbaw
                > ił... :(

Czym ? opluwajac twoje debilne wypociny ? ha ha ha ha ha
                • simera16 Re: Adam Michnik 08.11.10, 14:36
                  mr.sajgon napisał:

> simera16 napisał:
                  >
                  > > To ty pewnie sam zostaniesz...boś zdolności honorowych swymi wpisami się
                  > pozbaw
                  > > ił... :(
                  >
                  > Czym ? opluwajac twoje debilne wypociny ? ha ha ha ha ha
                  >

Coś mi się zdaje, że lepsze moje "wypociny", niż twoje "trykanie" łbem w pomnik Tuska...Objawy wstrząśnienia mózgu już są widoczne...ROTFL...!
    • homosovieticus Znam wielu ludzi pływajacych na statkach. 06.11.10, 10:17
      Na o gół nie interesuje ich polityka. Nie są to ludzie naiwni. Twardo stąpają po ziemi.
      Mariner wydaje się byc naiwny aż do posądzenia go o jakaś odmiane politycznej głupoty.
      W swoim tekście zapomniał wspomnie o dwóch ważnych faktach. Zapomniał napisac, że o największych wrogach PRL-u dowiedział się, jak i reszta Polaków, z ust samego Urbana tuż przed rozmowami OS w ,których udział wzięli obaj "wrogowie".
      Zapomniał tez o drugim fakcie. Prawdziwi wrogowie PRL-u długo nie żyli, nie mówiac już, że nie cieszyli się przyjaźnią np. Generała Jaruzelskiego.
      • mr.sajgon Re: Znam wielu ludzi pływajacych na statkach. 06.11.10, 10:46
        homosovieticus napisał:

> Zapomniał tez o drugim fakcie. Prawdziwi wrogowie PRL-u długo nie żyli, nie mów
        > iac już, że nie cieszyli się przyjaźnią np. Generała Jaruzelskiego.

Dlatego tacy ludzie byli nazywani "opozycja demokratyczna" to taki sam dziwolag jak demokracja socjalistyczna.
        • zgred-zisko Re: Znam wielu ludzi pływajacych na statkach. 06.11.10, 11:10
          > Dlatego tacy ludzie byli nazywani "opozycja demokratyczna" to taki sam dziwola
          > g jak demokracja socjalistyczna.

A siebie zaliczył byś do czego? Demokracji zapiekłej?
      • wos9 Bardzo wielu ludzi o Kuroniu i Michniku wiedziało 06.11.10, 11:07
        od 68 roku, a więc to, co piszesz jest zwykłym pisim łgarstwem.
        Podobnie, jak twoja ułomna wyobraźnia uniemożliwia ci zrozumienie, że ktoś może szanować nawet największego wroga, a po wielomiesięcznych rozmowach, które doprowadziły do pokojowych zmian w kraju obdarzyć ich przyjaźnią.

homosovieticus napisał:

> Na o gół nie interesuje ich polityka. Nie są to ludzie naiwni. Twardo stąpają po ziemi.
        > Mariner wydaje się byc naiwny aż do posądzenia go o jakaś odmiane politycznej
        > głupoty.
        > W swoim tekście zapomniał wspomnie o dwóch ważnych faktach. Zapomniał napisac,
        > że o największych wrogach PRL-u dowiedział się, jak i reszta Polaków, z ust samego Urbana tuż przed rozmowami OS w ,których udział wzięli obaj "wrogowie".
        > Zapomniał tez o drugim fakcie. Prawdziwi wrogowie PRL-u długo nie żyli, nie mówiac już, że nie cieszyli się przyjaźnią np. Generała Jaruzelskiego.
        • sclavus Re: Bardzo wielu ludzi o Kuroniu i Michniku wiedz 06.11.10, 11:35
          homosovieticusa nie znasz???
      • sclavus Re: Znam wielu ludzi pływajacych na statkach. 06.11.10, 11:34
        Znowu się z sąsiadką zadałeś?
        Ma jakiś, niewytłumaczony acz przemożny, wpływ na ciebie... choć może tylko na to co piszesz
      • gat45 To jest piękne, literacko rzecz biorąc ! 06.11.10, 11:58
        Gratulacje ! Zachwycili mnie ci ludzie, pływający na morzu, którzy twardo stąpają po ziemi.

Zasuszę tosobie na pamiątkę. To tak na boku, bo o meritum wątku nie mam ochoty dyskutować.
    • mondrala_z_po Re: Adam Michnik -i robi tę ciemną masę nadal- 06.11.10, 10:25
      wszak ma wszystkie narzędzia medialne
    • scoutek Re: Adam Michnik 06.11.10, 10:28
      mariner.4 napisał:

dzieki za tekst, pelna zgoda
    • sclavus Brawo! 06.11.10, 11:16
      Marinerze... - pięknie to ująłeś :)
      pzdrx
      • wos9 Re: Brawo! 06.11.10, 11:20
        sclavus napisał:

> Marinerze... - pięknie to ująłeś :)
        > pzdrx

Podzielam tę opinię.
    • nihil-istka [...] 06.11.10, 11:16
      • mariner4 Pogadajmy o Jarkaczu 06.11.10, 16:24
        I o jego miłości do Ziobry.
        M.
    • dystans4 Re: Adam Michnik 06.11.10, 11:16
      I ja się pod tym podpisuję.
      Oponentom powiem, że Piłsudski w o wiele większym stopniu kolaborował z "władzami okupacyjnymi", niz tylko korzystał z reżimowych ołówków i kartek papieru. A i więzienie, w jakim go trzymano (krótko, w czasie wojny), zapewniało mu pewnie wyższy standard... usług.
      Pozdrowienia
      buldog.
      • mike.recz Re: Adam Michnik 06.11.10, 13:05
        Za kilkadziesiąt lat spojrzymy jako Naród z dystansem również na Adama Michnika.
    • 4_oddech_kaczuchy Re: Zawsze komunista Adam Michnik 06.11.10, 11:17
      W rozmowie z Danielem Cohn Benditem w czerwcu 1988 Michnik stwierdził: Nie będę ukrywał, że coś mieliśmy wspólnego z trockizmem. I dodawał: Należałem do komunistów w sześćdziesiątych latach. Uważałem, że komunistyczna Polska to moja Polska (por. L. Żebrowski: op. cit., ss. 25, 26). Jeszcze w 1995 roku przyznawał w rozmowie z księdzem Tischnerem:
      Normalny człowiek z normalnego domu kiedy kończył szkołą, wiedział, że ci rządzący komuniści to są oprawcy, zbrodniarze, że mogą zabić, złamać życie. To rodziło strach. Ja uważałem, że komuniści wprawdzie popełniają pewne błędy ideologiczne, bo nie dość uważnie przeczytali Marksa oraz Lenina, ale, że to da się naprostować. Wystarczy ich trochę oświecić, przekonać, zmusić do czytania (...)
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Zawsze komunista Adam Michnik 06.11.10, 11:33
        No i?
        • 4_oddech_kaczuchy Re: Zawsze komunista Adam Michnik 06.11.10, 19:10
          obraza.uczuc.religijnych napisał:

> No i?
          #
          Co no i?
          To wszystko, co potrafisz wybełkotać??
          Masz w zaniku zdolność kojarzenia?
          Jesli edukacja marinera stanęła na tych czasach, które opisał i na tej podstawie chce cos udowodnić, to niech sobie da spokój.
          Nie można być równocześnie komunistą i stalinowcem, który ze śpiewem na ustach odbierał "kułakom" zbiory, kumplem ubeka nr 1 i wielkim humanistą, jakiego próbuje z siebie zrobić Michnik.
          Pewne rzeczy się wykluczają.
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Zawsze komunista Adam Michnik 08.11.10, 07:49
            Skąd wiesz że nie można?
      • mr.sajgon Re: Zawsze komunista Adam Michnik 06.11.10, 12:13
        4_oddech_kaczuchy napisał:

> W rozmowie z Danielem Cohn Benditem w czerwcu 1988 Michnik stwierdził: Nie będę
        > ukrywał, że coś mieliśmy wspólnego z trockizmem. I dodawał: Należałem do komun
        > istów w sześćdziesiątych latach. Uważałem, że komunistyczna Polska to moja Pols
        > ka (por. L. Żebrowski: op. cit., ss. 25, 26). Jeszcze w 1995 roku przyznawał w
        > rozmowie z księdzem Tischnerem:
        > Normalny człowiek z normalnego domu kiedy kończył szkołą, wiedział, że ci rządz
        > ący komuniści to są oprawcy, zbrodniarze, że mogą zabić, złamać życie. To rodzi
        > ło strach. Ja uważałem, że komuniści wprawdzie popełniają pewne błędy ideologic
        > zne, bo nie dość uważnie przeczytali Marksa oraz Lenina, ale, że to da się napr
        > ostować. Wystarczy ich trochę oświecić, przekonać, zmusić do czytania (...)

I to jest prawdziwy Adam Michnik.
      • mietowe_loczki Re: Zawsze komunista Adam Michnik 06.11.10, 12:33
        No i?
      • mike.recz Skandal, co? 06.11.10, 13:03
        Jak śmiał myśleć nieszablonowo.

4_oddech_kaczuchy napisał:
      • mariner4 I co z tego? 06.11.10, 16:08
        Wielu ludzi przeszło tą drogę. Na własnej skórze przekonali się co to jest komunizm.
        Zmiana poglądów to rzecz normalna, jeżeli nie następuje z dnia na dzień z powodów koniunkturalnych.
        Z cała pewnością J. Kuroń był lewicowy do końca natomiast A. Michnik niezupełnie.
        Można się z nim nie zgadzać w wielu punktach, ale nie ma powodu traktować go wrogo.
        Większość z forumowiczów powtarza brednie o Michniku nie mając bladego pojęcia o tamtych czasach.
        M.
    • nihil-istka [...] 06.11.10, 11:53
      • simera16 Re: Adas to Europejski Zyd Roku 06.11.10, 16:52
        nihil-istka napisała:

> Kilka lat temu Adas otrzymal nagrode Europejskiego Zyda Roku. Gratulacje.
        > Przy takiej nagrodzie order Bialego Orla to pikus.

Masz z tym jakiś problem...? Żyda Jezusa na "króla Polski" chcieli obwołać...
    • mike.recz Re: Adam Michnik 06.11.10, 12:26
      Kuriozum obecnych czasów polega między innymi na tym iż kartel IV RP jest obrażony
      gdy nie określisz Adasia mianem szkodnika, zdrajcy, agentury, polakożercy oraz wspierającego
      korupcję. Ale to i tak nic. Jego najwięksi wrogowie przypisują mu ( chyba ) nieświadomie moce nadludzkie
      oraz obwiniają za wszelakie bolączki kraju chociaż jest to zwykły, przeciętny gość, który wykorzystał po prostu szansę.
      • mietowe_loczki Re: Adam Michnik 06.11.10, 13:51
        Oczywiście. Od pewnego czasu uważam, że przyznanie się do czytania Michnika, czytania GW, oglądania TVN, Szkła Kontaktowego nie mieści się już w granicach poprawności politycznej. Poprawne politycznie jest popieranie Kaczyńskiego, wieszanie psów na Michniku i obrzucanie błotem GW. A ja poprawności politycznej pokazuję środkowy palec.
    • blogin.ja nagrodzeni orlami sodomici .... 06.11.10, 12:34
      Po 1989 r. tylko ludzie dajacy d'py globalnym rezimom (czyli miedzynarodówce zlodziei oligarchów) są nagradzani.

"Kilka dni temu Michnik powiedział, że okrągły stół, akt założycielski III RP, był „kolektywnym dawaniem d…”. Dla uczczenia tej sodomii prezydent Komorowski zdecydował o odznaczeniu jej uczestników orderem Orła Białego. Koniecznie w dniu Narodowego Święta Niepodległości!

Jaki Kiszczak, taki okrągły stół. Jaki kolektyw, takie obyczaje. Jaka „opozycja demokratyczna”, taki prezydent."
      Krzysztof Wyszkowski
      niezalezna.pl/artykul/kolektyw_sodomia_order/41000/1
      • mike.recz Re: nagrodzeni orlami sodomici .... 06.11.10, 12:45
        Wyszkowski był w mojej wiosce ostatnio i przez kilka godzin stosował gwałt na historii starają się udowodnić jak to "kuroniada" wkładała szpilki w prawicowy KOR oraz prawicową Solidarność.
        Zobacz sam i oceń:
        www.youtube.com/watch?v=SUwN6xxcWO8
        To jest dopiero moim zdaniem oszustwo w biały dzień.
      • sclavus Re: nagrodzeni orlami sodomici .... 06.11.10, 13:06
        Jak to dobrze, że Kaczory tylko wódkę roznosili i donosili przy tym Okrągłym Stole...
        Nie można się ich czepiać... :(((
      • mariner4 Kaczory brali w tym udział. 06.11.10, 16:16
        Za Wallenrodów robili?
        M.
    • blogin.ja prawda, Michnik zawsze walczył z Polską 06.11.10, 12:38
      za każdego reimu. I robil to w interesie i za kase miedzynarodówski zlodziei-oligarchów.
      • mike.recz Re: prawda, Michnik zawsze walczył z Polską 06.11.10, 12:56
        blogin.ja napisał:

> za każdego reimu. I robil to w interesie i za kase miedzynarodówski zlodziei-o
        > ligarchów.

Polejcie blogin.ja, słusznie prawi.
      • simera16 Re: prawda, Michnik zawsze walczył z Polską 06.11.10, 16:57
        blogin.ja napisał:

> za każdego reimu. I robil to w interesie i za kase miedzynarodówski zlodziei-o
        > ligarchów.

Pewnie dostawał więcej niż twoje 20 groszy za wpis... Żenujący poziom prezentujesz...
    • mokrypampers Re: Adam Michnik 06.11.10, 13:03
      Pamiętna "Komisja Michnika"
      Autor: mokrypampers 05.11.10, 18:46
      Dodaj do ulubionych Skasujcie
      Odpowiedz cytując Odpowiedz
      Oficjalnym pretekstem penetracji zbiorów archiwalnych bezpieki była pilna potrzeba zabezpieczenia akt i przekształcenie ich w profesjonalne archiwum, służące naukowcom i badaczom historii. Jednak z ponad dwumiesięcznego pobytu (komisja wertowała teczki od 2 kwietnia 1990 do 27 czerwca 1990) nie zachowały się jakiekolwiek ślady spełnienia procedur, niezbędnych przy dostępie do tajnych dokumentów państwowych. Gdy publicysta „Tygodnika Solidarność”, Krzysztof Wyszkowski, opisał w czerwcu 1990 na łamach swej gazety wątpliwości co do legalnych podstaw działania „komisji” – Michnik i jego koledzy w pośpiechu zakończyli swą archiwalna kwerendę.
      Opinia publiczna nigdy nie dowiedziała się czego naprawdę szukał redaktor naczelny „Gazety Wyborczej” w piwnicach MSW. Nie wiadomo także co naprawdę znalazł. Prasa ówczesna, łącznie z samą „Wyborczą” raczej milczała na ten temat. Z pobytu posła-redaktora w tamtym miejscu zachowała się raptem krótka wzmianka w „Gazecie Wyborczej”.

www.bezcenzury.net/index.php?main=article&action=view&article=189&images=thumb180

A A. Michnik opublikował wyniki penetracji ? A może tylko "sprzątnoł" niewygodny materiał?
      • mike.recz Re: Adam Michnik 06.11.10, 13:21
        A. Michnik opublikował wyniki penetracji ? A może tylko "sprzątnoł" niewygodny materiał?

Do szkoły menelu, nie kalecz mego języka.

Nie mógł czegoś istotnego sprzątnąć ponieważ zbyt krótko i wybiórczo tam bywał.
    • mietowe_loczki Mieczysław F. Rakowski 06.11.10, 13:19
      "Dzienniki polityczne 1967-1968"
      Adam Michnik - 17 wzmianek,
      Jacek Kuroń - 6 wzmianek,
      Jarosław Kaczyński - [atak kaszlu].
      • fury11 Re: Mieczysław F. Rakowski 06.11.10, 13:31
        W 1968 bylem uczniem. Wycinałem z gazet artykuły - "Kuroń, Michnik, Modzelewski..."
        O Kaczyńskich wtedy nie słyszałem.
        W 1980 też.
        Usłyszałem o nich, jak zaczęli dowodzić, że to oni byli wyzwolicielami. Reszta - w tym Michnik - to byli zdrajcy. Nie szkodziło, że obaj w Magdalence pili wódkę z komuchami tak samo. Oni pili z pobudek patriotycznych (genetycznych), a Michnik - ze zdrady.
        Opluli całą historię, jaką sam przeżylem i pamiętam.
        Jeden z tych facetów leży na Wawelu. Drugi robi za Wodza. Tzw. "arszyn w kapeluszu". I mieni się Jedynym Prawdziwym Patriotą.
        Nie nienawidzę go. Tylko gardzę.

• mietowe_loczki Re: Mieczysław F. Rakowski 06.11.10, 13:47
          Modzelewski - 6 wzmianek u Rakowskiego.
        • nihil-istka Re: Mieczysław F. Rakowski 06.11.10, 14:05
          Chlopie, sprawa jest w nosie. Albo masz odpowiedni nos albo slowianski nos. Ot co.
          Nalezy gardzic nosami slowianskimi.
    • ex.mila Konwicki o Michniku 06.11.10, 13:24
      (z bloga Sadurskiego)

Na wiadomość (niepotwierdzoną) o Orle Białym dla Michnika

„Otóż dobrych kilka lat temu nasz dawny reżym, zwany nieprecyzyjnie komunistycznym, otóż ten dziś upadły reżym w owym czasie wpadł na pomysł pozbycia się z kraju przywódców opozycji. Postanowiono na pięć lat wysłać na Zachód najkłopotliwszych działaczy „Solidarności”, którzy na ogół siedzieli w więzieniach, sprawiając władzy sporo kłopotów w kraju i za granicą, Żeby uzyskać zgodę zainteresowanych na tę pięcioletnią banicję, zorganizowano w Otwocku Starym pod Warszawą spotkanie. Wszyscy się zgodzili na taką propozycję z wyjątkiem Michnika. Do więzienia na Mokotowie, gdzie siedział Adaś, jeździli i dygnitarze, i duchowni, i najbliżsi przyjaciele. Wszyscy chcieli wywabić upartego Michnika z celi i posadzić przy stole konferencyjnym. Ale Adaś nie uległ ani groźbom, ani prośbom. Pozostał w swoim więzieniu.

Pewnie to zawstydziło uczestników tej operacji. Cale przedsięwzięcie rozpadło się jak domek z kart. Władza wróciła do władzy, opozycja do opozycji.

A teraz wyobraźmy sobie, że Adaś dałby się skusić syrenim głosom wrogów i przyjaciół. Kilkudziesięciu liderów „Solidarności” wyjechałoby na sute stypendia zachodnie, pisałoby wspomnienia albo wygłaszało pogadanki w radiu „Wolna Europa”. Inni rozpiliby się albo bogato pożenili lub dorobili się gotówki w jakichś przygodnych biznesach. A nami po staremu rządziłby jakiś nowy Breżniew lub Czernienko i realny socjalizm zdychałby spokojnie jeszcze sto lat.

Tylko ja jeden na świecie wiem, że nie byłoby patetycznego przewracania muru berlińskiego i jedności Niemiec, że nie byłoby tej pysznej i aksamitnej rewolucji czeskiej, że nie rozpadłoby się błyskawicznie na naszych oczach Imperium Zła, gdyby Adaś spakował manatki i z więzienia pojechał do starego pałacu nad brzegiem Wisły, w którym kiedyś spotkał się cesarz Rosji z cesarzem Niemiec. Tylko ja jeden wiem, że świat stanął na głowie, bo jakiś polski chłopak w starszym wieku, zamiast posłuchać głosów mądrych ludzi, posłuchał własnego wewnętrznego głosu”.

(Tadeusz Konwicki, „Zorze Wieczorne”, Warszawa 1991, s.207-208)
    • tornson Michnik sam sobie na to zapracował. 06.11.10, 13:35
      Jako człowiek kojarzony wcześniej z lewicą zawsze będzie opluwany przez prawoskrętów. I zamiast się z tym pogodzić i szukać przyjaciół po lewej stronie to za wszelką cenę próbuje się przypodobać prawoskrętom co i rusz plując na lewicę i jej idee, tracąc też cały szacunek po lewej stronie.
      • blogin.ja Re: Michnik sam sobie na to zapracował. 06.11.10, 13:47
        toć on od globalnych mafii oligarchów brał kasę, więc im musi słuzyć. To ci oligarchowie są prawdziwymi właścicielami Agory (sworzonej nota bene za kase amerykańskivh podatników), wiec p. Adam tańczy jak mu oligarchowie każą, a że zawsze miał problemy z lojalnościa wobec Polski i nienawidzi Polaków, to taka rola mu się nawet podoba.
      • mariner4 Zaraz ktoś napisze, że Konwicki to komuch. 06.11.10, 16:12
        Matoły wyślą jednakowo.
        M.
        • niewarto1 Konwicki niczego nie rozumie, niestety 06.11.10, 19:51
          cóż czas jest nieubłagany.
          • ex.mila Re: Konwicki niczego nie rozumie, niestety 07.11.10, 15:40
            niewarto1 napisał:

> cóż czas jest nieubłagany.

Po pierwsze nie zamierzam wyciągać z ciebie czego nie rozumie Konwicki, bo mnie to w najmniejszej mierze nie zajmuje, a po drugie proponuję doczytać do końca, tam jest wskazówka z jakiego okresu pochodzi ten cytat.
    • ex.mila Dla rozweselenia - z bloga WO 06.11.10, 13:43
      Michnik pił wódkę z Kwaśniewskim!!!

(...)

Pomyślałem, że skoro słuchają mnie biznesmeni, to przygotuję spicz na temat, który może im się naprawdę przydać. Brzmiał on: „The Etiquette of Drinking Vodka in Poland and Russia”.
      Poza różnymi praktycznymi poradami (że trzeba czekać na gospodarza, że nie popija się drobnymi łyczkami tylko w serii toastów, że nie nalewa się samemu), umieściłem - zgodnie z poradami instruktorek - kilka dowcipnych przerywników.
      Jeden z nich brzmiał tak: „W naszej części Europy towarzystwo, w jakim się pije wódkę, ma znaczenie polityczne. Believe me or not, ale w moim kraju kwestia tego, z kim pił wódkę mój redaktor naczelny, jest w Polsce stałym źródłem politycznych konfliktów”.
      Sala zareagowała rechotem w przewidzianym przeze mnie miejscu.

(...)

Wiem, że te słowa padają w próżnię, bo ludzie zaglądający na tego bloga raczej nie ekscytują się tym, z kim Michnik pił wódkę. Są wobec tego pytającego „i?” równie bezradni jak ja. No trudno.
      Nadal wydaje mi się jednak, że podobny eksperyment jest bardzo pouczający: ktokolwiek jest w stanie, niech spróbuje przetłumaczyć na angielski niektóre najważniejsze polskie spory polityczne. A potem wyobrazić sobie, że usiłuje obcokrajowcowi wyjaśnić, dlaczego właściwie plemię zamieszkujące Bolandę tak bardzo ekscytuje się tym, co kto z kim pił.

wo.blox.pl/2010/11/Michnik-pil-wodke-z-Kwasniewskim.html
    • niewarto1 ten order na piersi Michnika będzie orderem hańby 06.11.10, 19:55
      tak jak pokojowa nagroda Nobla wręczona Obamie czy Walesie, stała się gloryfikacją ludobójstwa i wyzysku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka