Dodaj do ulubionych

Ucziwość to pojęcie uniwersalne

04.12.10, 13:12
Nie ma ludzi mniej nieuczciwych i bardziej nieuczciwych.
Zwracam się do wszystkich forumowiczów z pytaniem.
Łatwo zauważyć, że w weekendy i święta aktywność na tym forum maleje. Pozwala to podejrzewać, że wielu forumowiczów korzysta z komputerów służbowych w miejscu pracy, co moim zdaniem jest zwykłym złodziejstwem i okradaniem pracodawców z czasu który jest opłacany. Nie twierdzę, ze wszyscy, ale znaczna część postów powstaje w ten sposób.
Ludzie, którzy to robią, a jednocześnie zarzucają politykom nieuczciwość, to po prostu hipokryci.
Co o tym sądzicie?Czy znajdą się tu tacy, co się do tego procederu przyznają?
M.
Obserwuj wątek
    • hordol Re: Ucziwość to pojęcie uniwersalne 04.12.10, 13:14
      nie korzystam z komputera słuzbowego w pracy.
      • mariner.4 Wierzę, ale chyba ten problem istnieje. 04.12.10, 13:16
        Ja też piszę z domu.
        M.
        • hordol Re: Wierzę, ale chyba ten problem istnieje. 04.12.10, 13:25
          nie sadze aby był znaczacy.
          w pracy zajmuje sie czyms bardzo waznym dla kazdego -nie mam czasu na pierdoły.
    • volupte01 Re: Ucziwość to pojęcie uniwersalne 04.12.10, 13:22
      Nie przesadzaj z ta bezkompromisowością :-) Aniołów nie ma. Które grabie , grabia od siebie?
      • mariner.4 W tym świetle plany redukcji w administracji 04.12.10, 13:28
        są jak najbardziej logiczne. Urzędnicy mają za dużo czasu.
        Bo przecież ta sprawa nie dotyczy innych grup zawodowych.
        M.
        • volupte01 Re: W tym świetle plany redukcji w administracji 04.12.10, 13:30
          Zgoda. Biurokracje mozna by ograniczyc jeszcze bardziej. Wystarczy uproscic wiele przepisów. To przeciez nie jest efektywna praca.
    • volupte01 Re: Ucziwość to pojęcie uniwersalne 04.12.10, 13:26
      Nawet prawo rozróżnia szalbierstwo od przestepstwa. pl.wikipedia.org/wiki/Szalbierstwo nie oznacza to jednak ze nie masz racji co do uczciwosci i hipokryzji w tej materii. Wydaje mi sie ze nie znajdziesz szlowieka który nie popelnił jakiegos wykroczenia. Rzucisz pierwszy kamieniem?
      • mariner.4 Nie rzucę. 04.12.10, 13:29
        Ja zresztą dostęp do sieci mam tylko w domu.
        M.
        • volupte01 Re: Nie rzucę. 04.12.10, 13:32
          Nie chodzi o net , ale o całe pojecie uczciwosci. Nawet ludziom , którzy postrzegani sa jako kryształowo uczciwi , zdarzały sie nieuczciwosci. Watpisz w to?
    • aaneta Re: Ucziwość to pojęcie uniwersalne 04.12.10, 13:28
      > Łatwo zauważyć, że w weekendy i święta aktywność na tym forum maleje. Pozwala t
      > o podejrzewać, że wielu forumowiczów korzysta z komputerów służbowych w miejscu
      > pracy, co moim zdaniem jest zwykłym złodziejstwem i okradaniem pracodawców z c
      > zasu który jest opłacany.

Niekoniecznie. Ja akurat nie przez cały czas, który spędzam w pracy, mam coś konkretnego do zrobienia. A przy kompie i tak muszę siedzieć. Czasami czekam na jakieś dane, czasami nad czymś myślę, a najlepiej myśli mi się "w tle", kiedy robię coś innego, wtedy czytam albo piszę.
      • volupte01 Re: Ucziwość to pojęcie uniwersalne 04.12.10, 13:34
        To w/g mnie nie jestes złodziejem , a potrafisz wykorzystac czas racjonalnie:-)
      • hordol a zresztą 04.12.10, 13:34
        politrycy to tylko emanacja społeczenstwa. polacy to zasadniczo naród cwaniaków kretaczy i oszustów
        • mariner.4 To jest sedno sprawy! 04.12.10, 13:39
          Każdy nieuczciwy kradnie co może.
          Trudno oczekiwać, aby fryzjerka kradła miliony. Może ukraść co najwyżej kosmetyki z zakładu pracy.
          Wymyśliłem kiedyś polską definicję złodzieja:
          "Złodziej to ten, co ukradnie więcej ode mnie."
          A politycy? to nieodrodne dzieci naszego społeczeństwa.
          M.
          • wos9 Zgoda. 04.12.10, 13:48
            mariner.4 napisał:

> Każdy nieuczciwy kradnie co może.
            > Trudno oczekiwać, aby fryzjerka kradła miliony. Może ukraść co najwyżej kosmety
            > ki z zakładu pracy.
            > Wymyśliłem kiedyś polską definicję złodzieja:
            > "Złodziej to ten, co ukradnie więcej ode mnie."
            > A politycy? to nieodrodne dzieci naszego społeczeństwa.
            > M.
          • volupte01 Re: To jest sedno sprawy! 04.12.10, 13:52
            Podoba mi sie twoja definicją :-))
        • volupte01 Re: a zresztą 04.12.10, 13:51
          Nie przesadzaj. We wszystkich narodach są i nawet znacznie wieksi kretacze.
          • hordol Re: a zresztą 04.12.10, 14:08
            sa.ale chodzi mi o poszanowanie prawa, stosunek do panstwa i takie tam imponderabilia jak kasowanie biletu w autobusie.
            jak polakow wysoko nie cenie, swoja droga czesciowo moze to wynikac z tego iz panstwo w polskich realiach zazwyczaj chce wycyckac obywatela a obywatel rewanzuje mu sie podobnym
            • volupte01 Re: a zresztą 04.12.10, 14:12
              To historyczne naleciałości. Państwo od wieków nie było nasze. Teraz też trudno abysmy sie zmieniali skoro stale czujemy sie waleni po rogach. Prawo finansowe złe , zagmatwane i kazda pomylka moze duzo kosztować. Jak Kuba Bogu , tak Bóg Kubie.:-)
    • qqazz No to jestem w komfortowej sytuacji 04.12.10, 13:40
      bo nie mam neta w pracy ani słuzbowego ani prywatnego, choć do słuzbowego mogę czasem miec dostęp ale robię to tylko w sprawach służbowych.

pozdrawiam
      • volupte01 Re: No to jestem w komfortowej sytuacji 04.12.10, 13:53
        Nie tłumacz się, to podejrzane :-))
    • wos9 Zapewne taka grupa występuje,ale bardzo trudno by 04.12.10, 13:43
      mi było określić, jaki procent forumowiczów stanowi.

mariner.4 napisał:

> Nie ma ludzi mniej nieuczciwych i bardziej nieuczciwych.
      > Zwracam się do wszystkich forumowiczów z pytaniem.
      > Łatwo zauważyć, że w weekendy i święta aktywność na tym forum maleje. Pozwala t
      > o podejrzewać, że wielu forumowiczów korzysta z komputerów służbowych w miejscu
      > pracy, co moim zdaniem jest zwykłym złodziejstwem i okradaniem pracodawców z c
      > zasu który jest opłacany. Nie twierdzę, ze wszyscy, ale znaczna część postów po
      > wstaje w ten sposób.
      > Ludzie, którzy to robią, a jednocześnie zarzucają politykom nieuczciwość, to po
      > prostu hipokryci.
      > Co o tym sądzicie?Czy znajdą się tu tacy, co się do tego procederu przyznają?
      > M.
      • mariner.4 Ja też nie wiem, tylko wnioskuje z ruchu 04.12.10, 13:44
        na forum.
        M.
        • volupte01 Re: Ja też nie wiem, tylko wnioskuje z ruchu 04.12.10, 13:54
          Wniosek chyba słuszny.
    • wos9 Pewnie bardzo niewielki. 04.12.10, 13:52
      siwa_and-qiwi napisała:

> Ciekawe jaki ułamek % ja stanowię?;)
      >
      > forum.gazeta.pl/forum/w,28,119493851,119494677,Jesli_mi_sie_przydarzy_z_pracy_pisac_a_zdarza_sie_.html
      >
      > > mi było określić, jaki procent forumowiczów stanowi.
      >
    • hordol Re: Zgadła Pani, tym bardziej 04.12.10, 14:13
      a w mojej firmie koniunktura jest doskonała ale im bardziej zaspokajamy olbrzymi popyt tym bardziej jestesmy pod kreską
    • zbysio45 Re: Ucziwość to pojęcie uniwersalne RE:ale nie dla 04.12.10, 15:21
      wszystkich bo na przyklad platni propagandzisci PO czasami pisza w dni wolne od pracy.Jednak chyba wladza placi im za uzywanie prywatnego kompuyera.Moze Mlodzi Demokracji z PO wyjasnia jakie sa rozliczenia finnasowe w sekcji propagandy,ktora zalozyl jeszcze Pan Schetyna?
    • krystian10 Re: Ucziwość to pojęcie uniwersalne 04.12.10, 15:26
      Nie piszę w pracy :) Ale zapewne wielu ludzi pozwala sobie na tą przyjemność bez wiedzy chlebodawcy, nie nazwałbym ich złodziejami, to po prostu ludzie, którzy nie pracowali na swoim i nie wiedzą, ze takie coś też kosztuje :)
    • shir-ker Re: Ucziwość to pojęcie uniwersalne 04.12.10, 15:53
      Nie mam się do czego przyznawać, ponieważ moja praca skutecznie uniemożliwia mi korzystanie z internetu w jej czasie.
      Ale owszem, czasami miewasz rację i faktycznie, albo tutaj siedzą prawie sami emeryci i renciści, albo ma miejsce to co sugerujesz.
    • dystans4 Re: Ucziwość to pojęcie uniwersalne 07.12.10, 20:45
      Zgoda, uczciwość to pojęcie uniwersalne;
      W sytuacji, kiedy wejście na Forum kłóci się z wykonywaniem obowiązków w pracy, jest to nieuczciwość. Jeśli się nie kłóci, bylbym bardzo daleki od takiego potępienia w czambuł. Czasem to pomaga w pracy, przynosi odprężenie (jeśli praca jest stresująca, a nie wymaga stałego skupienia uwagi na niej). Przykłady: lekarz na dyżurze, w mniejszym stopniu pielęgniarka. Jakiś inny dyżur (elektrownia, czy coś w tym stylu). W przypadku urzędników podobnie (bardzo wielu nie ma co robić), ale tu rzecz nie w tym, by odbierać dostęp do Internetu (z tego powodu nie ma żadnego wydatku ekstra), ale że w całej tej machinie należy ciąć etaty. Ale to inna sprawa, a każdy rząd tylko ją powiększa.
      Pozdrowienia, buldog.
      • mariner.4 Urzędnicy siędzą w sieci, 07.12.10, 20:48
        a petenci czekają w nieskończoność.
        Nie 10%, a połowę urzędników trzeba na mordę wyrzucić.
        M.

• dystans4 Re: Urzędnicy siędzą w sieci, 07.12.10, 21:15
          Jeśli petentów albo innej pracy do wykonania nie ma (choć pewnie zawsze można byłoby coś zrobić), to nie przeszkadza. Jeśli petent (ogólnie: praca) czeka, to przestępstwo.
          bul.
    • jola.iza1 Re: Ucziwość to pojęcie uniwersalne 07.12.10, 21:25
      www.kurierlubelski.pl/wiadomosci/340563,rozbil-szybe-w-teatrze-osterwy-przyszedl-przeprosic,id,t.html
      Główną motywacją mojej aktywności politycznej była potrzeba władzy i żądza popularności. Ta druga była nawet silniejsza od pierwszej, bo chyba jestem bardziej próżny, niż spragniony władzy.
      -Tusk
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka