Dodaj do ulubionych

Symboliczny grób.

09.12.10, 20:17
Czy to jest zgodne z prawem i normami moralnymi/obyczajowymi, że ludzie którzy mają normalny grób, muruje sie jeszcze symboliczny? Owszem, widuje takie groby symboliczne dla zmarłych, którzy zginęli na wojnie, w powstaniu ale pierwsze słyszę o symbolicznych grobach w innym przypadku.
O co tu chodzi? Czy prawo kościelne pozwala na coś takiego, co chyba jest poczatkiem jakiegoś bałwochwalstwa. Co będzie jeśli w każdym mieście znajdzie się grupa inicjatywna, która będzie chciała u siebie mieć grób pana prezydenta?
Obserwuj wątek
    • porannakawa01 Re: Symboliczny grób. 09.12.10, 20:21
      I znowu pytanie - po co on to zrobił?
      Wawel i ten przedsionek marmurzasty.
      Teraz postawił w WAW.
      W jakim to celu - czy na dwóch grobach ma zaamiar skończyć, że też to będzie kontynuował w żałosci za utraconym Pałacem?
      • remik.bz A czy Ty umiesz wykoinać polski hymn ? 10.12.10, 09:05
        porannakawa01 napisała:
        Maaaaasz, maaaasz Domrooooski s siemi poooolskiej do woooooolski?
        Były kandydat na Prezydenta RP już nauczył się naszego, polskiego hymnu?

Rozumiem,ze Ty należysz toj grupy ok. 5 % Polaków, którzy potrafią prawidłowo wykonać nasz hymn. Prawidłowo to znaczy w rytmie nieparzystym (mazurek) z akcentem na "3", dość żywo a nie marszowo.
        Gratuluje .

Osoba, która w ostatnich kilku minutach życia wywierała presję na pilota, sapiąc mu w kark, aby lądował - jest największym
        szkodnikiem dla Polski w jej historii!

A pilot oczywiście był idiota , który ze strtachu przed pasażerem zamknął oczy i walnął w ziemię.

Nie wiem skąd biorą się tacy ludzie jak Ty (to pospolite draństwo), którzy uwałaczaja pamięci tragicznie zmarłych w tej katastrofie robiąc z nich publicznie idiotów (nie czekając nawet na wyniki sledztwa).
        • obraza.uczuc.religijnych Re: A czy Ty umiesz wykoinać polski hymn ? 10.12.10, 09:15
          No niestety, pasażer był wpływową osobą i mógł dużo. Dlatego było się czego obawiać.
          • remik.bz Re: A czy Ty umiesz wykoinać polski hymn ? 10.12.10, 09:33
            obraza.uczuc.religijnych napisał:

> No niestety, pasażer był wpływową osobą i mógł dużo. Dlatego było się czego oba
            > wiać.

Masz rację. Pasażer rzeczywiście mógł pilotów zesłać na Syberię do łagrów albo kazać wykończyc strzałem w tył głowy.
            W tej sytuacji juz lepsze bylo zamknięcie oczu i walnięcie w ziemie.
            • obraza.uczuc.religijnych Re: A czy Ty umiesz wykoinać polski hymn ? 10.12.10, 09:40
              Teza równie absurdalna jak ta, że Kaczyński pilotował samolot.
              Nigdzie nie napisałem że mógł zalatwić strzałem w tył głowy albo zesłać na Syberię, nie masz więc potrzeby przyznawania mi racji.
              W końcu L. Kaczyński był wielkim demokratą i pozwoliłby sobie na takie totalitarne zapędy o jakich piszesz. Te zapędy to może co najwyżej totalniak Tusk realizować.
      • kaczyjar Re: Symboliczny grób. 10.12.10, 18:38
        Kościól pozwala na wszystko - tak jak dziwka - liczy się tylko cena. Nie prawdaż?
    • rzewuski1 Jarek nie mógł zniesc ze na Wawelu. 09.12.10, 20:25
      jest tylko napisane Lech Kaczynski
      a gdzie kim on był i jakie pełnił funkcje?
      dlatego zrobił drugi grób symboliczny na który wypisał cały jego zyciorys

cóz ta rodzina do skromnych nie nalezy
    • normalny1_czlowiek.1 [...] 09.12.10, 20:27
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • normalny1_czlowiek.1 A tamta hiena cmentarna dlaczego POzostała? 09.12.10, 22:44
        Przecież ją cec(Nowak)e bolszewicka nienawiść do Polaków!
        • obraza.uczuc.religijnych Re: A tamta hiena cmentarna dlaczego POzostała? 10.12.10, 09:20
          To ciebie i Kaczyńskich cechuje nienawiść do Polaków
    • icek.goldberg Re: Symboliczny grób. 09.12.10, 20:30
      PPDW zasłyżyła sobie na symboliczny grób na każdej warszawskiej ulicy, a wszystkie warszawskie ulice powinne nosić imię genialnej PPDW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • prawieemeryt Re: Symboliczny grób. Liczę, że 09.12.10, 22:15
      zostawił sobie drzwi otwarte ...........
    • poczesia Re: Symboliczny grób. 09.12.10, 22:56
      Myślę, że Marta, też będzie chciała mieć rodziców blisko i zrobi grób symboliczny w Sopocie , chyba że już coś jest. Wpierw wypchneli bliskich do Krakowa , a teraz szkoda im na bilet.
      W weekendy są tanie bilety!
      • lumpior Zburzyć dom na Zoliborzu i pomnik. 09.12.10, 23:06
        Postawic,oczywiscie musi byc wyzszy od Palacu Kultury,ile razy to zdecyduje Jarek,ale duzo.
    • marta.von.zpalacu Re: Symboliczny grób. 09.12.10, 23:18
      To jest nowa swiecka tradycja. :o
      • krakprzed Re: Symboliczny grób. 09.12.10, 23:52
        A tak przy okazji, prawo nie reguluje tych kwestii? Przecież żeby postawić pomnik na grobie, trzeba mieć jakieś dokumenty dotyczące zgonu!
    • remik.bz Jesteś katolikiem i nie wiesz ? 10.12.10, 09:09
      kropkai napisał:

Czy prawo kościelne pozwala na coś takiego, co chyba jest pocza
      > tkiem jakiegoś bałwochwalstwa.

Rozunmiem Kropko, ze jesteś katolikiem. Gdybys nie był , to takie pytanie byłoby zwykłym wrącaniem się się w cudze (katolików) sprawy. A takie wtrącanie się w cudze sprawy bardzo uwałacza europejskim normom tolerancji i współżycia społecznego.
      A jako katolik powinienes coś wiedzieć o "bałwochwalstwie". Jesli nie wiesz, to spytaj swego spowiednika.
      • ewa9717 Re: Jesteś katolikiem i nie wiesz ? 10.12.10, 09:13
        Czy to znaczy, ze dzisiejsza ognista miesiączka już przy tym smbolu, czymkolwiek on jest?
      • marta.von.zpalacu Re: Jesteś katolikiem i nie wiesz ? 10.12.10, 09:21
        remik.bz napisał:

> kropkai napisał:
        >
        > Czy prawo kościelne pozwala na coś takiego, co chyba jest pocza
        > > tkiem jakiegoś bałwochwalstwa.
        >
        > Rozunmiem Kropko, ze jesteś katolikiem. Gdybys nie był , to takie pytanie byłob
        > y zwykłym wrącaniem się się w cudze (katolików) sprawy. A takie wtrącanie się w
        > cudze sprawy bardzo uwałacza europejskim normom tolerancji i współżycia społe
        > cznego.
        > A jako katolik powinienes coś wiedzieć o "bałwochwalstwie". Jesli nie wiesz, to
        > spytaj swego spowiednika.

A ty wiesz? Powiedz mi bo ja nie mam spowiednika, ktorego moglbym zapytac.
        • remik.bz Re: Jesteś katolikiem i nie wiesz ? 10.12.10, 09:31
          marta.von.zpalacu napisał:
          A ty wiesz?

Wiem.

Powiedz mi bo ja nie mam spowiednika, ktorego moglbym zapytac.

No to masz problem. Spróbuj go sam rozwiazać wykorzystując szare komórki , bez pomocy forumowiczów, linkow i "googlania". Dasz radę.
          Ps. podpowiem : jesli jesteś praktykującym katolikiem, to poszukaj moze spowiednika jednak
          • marta.von.zpalacu Re: Jesteś katolikiem i nie wiesz ? 10.12.10, 09:35
            remik.bz napisał:

> marta.von.zpalacu napisał:
            > A ty wiesz?
            >
            > Wiem.
            >
            > Powiedz mi bo ja nie mam spowiednika, ktorego moglbym zapytac.
            >
            > No to masz problem. Spróbuj go sam rozwiazać wykorzystując szare komórki , be
            > z pomocy forumowiczów, linkow i "googlania". Dasz radę.
            > Ps. podpowiem : jesli jesteś praktykującym katolikiem, to poszukaj moze spowi
            > ednika jednak

Cos nie tak u ciebie z logicznym mysleniem.
            • remik.bz Re: Jesteś katolikiem i nie wiesz ? 10.12.10, 09:39
              Gdzie widzisz brak logiki ?
              • marta.von.zpalacu Re: Jesteś katolikiem i nie wiesz ? 10.12.10, 09:41
                remik.bz napisał:

> Gdzie widzisz brak logiki ?

Podkreslilem ci i nadal nie rozumiesz. Zapytaj sie swojego spowiednika moze ci wytlumaczy.
                • marta.von.zpalacu Narodzila sieM nowa swiecka tradycja. 10.12.10, 09:48
                  Narodzila sieM nowa swiecka tradycja.
                  "Po złożeniu kwiatów przez Pałacem Kaczyński wraz z towarzyszącymi mu przedstawicielami PiS uda się na Wojskowe Powązki (odwiedzi tam symboliczny grób pary prezydenckiej), następnie odbędzie się konferencja ruchu w podwarszawskiej Jachrance".
                  • poczesia Re: Narodzila sieM nowa swiecka tradycja. 10.12.10, 17:38
                    symboliczny grób jest na Powązkach Katolickich, bo prazes jest nienawidzącym katolikiem.
                • remik.bz Re: Jesteś katolikiem i nie wiesz ? 10.12.10, 09:53
                  marta.von.zpalacu napisał:

> remik.bz napisał:
                  >
                  > > Gdzie widzisz brak logiki ?
                  >
                  > Podkreslilem ci i nadal nie rozumiesz.

OK. Spróbuję wytłumaczyć moje pytanie.
                  Rozumiem, ze praktykujący katolik Twoim zdaniem z definicji powinien miec spowiednika.
                  Szukanie więc spowiednika przez kogoś , kto jest praktykujacym katolikiem Twoim zdaniem jest nielogiczne.
                  Tak mniemam. Jesli nie o to ci chodzilo , to napisz.
                  Ja na wszelki wypadek dodam, ze jesli jesteś katolikiem "jako takim", to wiesz,ze ludzie grzeszą, zyja w błędzie. Tylko jeden człowiek był bez grzewchu (Cieśla z Nazaretu) ale On był nie tylko człowiekiem.
                  Sytuacja taka , w której praktykujący katolik grzeszy (np nie chodzi do spowiedzi) nie jest wiec jakąs sytuacją nietypowa. Sugerowanie więc praktykującemu katolikowi rozwiązań zgodnych z tą "katolicką praktyką od której jako z definicji grzeszny" człowiek odstapił nie jest brakiem logiki. Wprost przeciwnie, jest rozwiązanie mówiąc językiem "technicznym" wręcz normatywnym.
    • rzewuski1 tak generalnie za swoje pieniadze moze stawiac 10.12.10, 18:43
      nawet na kazdym cmentarzu w Polsce
      kamieniarze zarobia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka