Dodaj do ulubionych

co sądzicie o prawie łaski prezydenta?

28.12.10, 18:57
Czy prezydent powinien mieć prawo ułaskawienia przestępcy i tym samym stwierdzenia, że wyrok niezależnego i niezawisłego sądu jest guzik warty?

Akt ułaskawienia przez prezydenta to nie taka rzadkość jakby się wydawało:

Lech Wałęsa ułaskawił 3454 osoby
Aleksander Kwaśniewski ułaskawił 3295 osób (I kadencja)
Aleksander Kwaśniewski ułaskawił 993 osoby (II kadencja)
Lech Kaczyński do października 2007 ułaskawił 77 osób

Wiele z tych ułaskawień było bardzo kontrowersyjnych, Lech Wałęsa jako prezydent ułaskawił dwóch gangsterów z gangu pruszkowskiego, jednego o pseudonimie 'Słowik' oraz jednego z pierwszych szefów gangu - Zbigniewa K. o pseudonimie 'Ali'. Zarówno Ali' podobnie jak 'Słowik' otrzymał ułaskawienie przy negatywnej opinii prokuratora generalnego.

W przypadku Kwaśniewskiego wszyscy zapewne pamiętają o tzw. aferze starachowickiej. Wiceminister MSWiA Zbigniew Sobotka został skazany na 3,5 roku pozbawienia wolności, 5 lat zakazu sprawowania funkcji administracyjnych wymagających dostępu do materiałów tajnych. Odwołanie się od wyroku przez Sobotkę nic mu nie pomogła, 16 listopada 2005 Sąd Apelacyjny w Krakowie utrzymał w mocy wyrok Sądu Okręgowego co do Zbigniewa Sobotki.

Na pomoc Sobotce przyszedł 28 listopada 2005 Prezydent RP Aleksander Kwaśniewski, który wszczął procedurę jego ułaskawienia.

A Aferę Watergate w USA pamiętacie? Na początku 1974, Izba Reprezentantów wszczęła procedurę impeachmentu prezydenta Nixona. Do postawienia prezydenta w stan oskarżenia nie doszło, gdyż Nixon 9 sierpnia 1974 roku sam ustąpił z urzędu. Jego następcą został Gerald Ford, który w miesiąc po rezygnacji Nixona, 8 września, wydał szeroki akt ułaskawienia całkowicie zamykając tym samym jakąkolwiek możliwość pociągnięcia Nixona do odpowiedzialności prawnej za jego nielegalne działania podczas prezydentury.
Obserwuj wątek
    • devilyn Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 19:03
      Ja byłam za ułaskawieniem Sikory i Brylińskiego. A reszta mi lotto.
    • jan_hus_na_stosie zapomniałem 28.12.10, 19:17
      zbyt ambitny wątek jak na to forum, tu się rozmawia rozstaniach z chłopakiem, o prawiczkach lub o telefonie, który się nie podoba - w skrócie o problemach z dupy wziętych :)
      • bijatyka Re: zapomniałem 28.12.10, 19:24
        Nie denerwuj się, Janie. Ludzie odpoczywają jeszcze. Ja do siebie dojść nie mogę.
        • jan_hus_na_stosie Re: zapomniałem 28.12.10, 19:32
          to forum jest znakomitym polem do obserwacji zjawiska zachodzącego wśród zachodnich społeczeństw zwanego "analfabetyzm wsteczny" :)
          • bijatyka Re: zapomniałem 28.12.10, 19:35
            A nie ma analfabetyzmu poświątecznego ? Ba ja mam takie coś.
      • green-chmurka Re: zapomniałem 28.12.10, 19:36
        jan_hus_na_stosie napisał:

> zbyt ambitny wątek jak na to forum, tu się rozmawia rozstaniach z chłopakiem, o
        > prawiczkach lub o telefonie, który się nie podoba - w skrócie o problemach z d
        > upy wziętych :)
        >
        >
        ------------------
        i o wzdeciach zapomniales dopisac.
    • sundry Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 19:34
      Nawet nie sądziłam, że tyle ich było. Jestem przeciwna. Mogłoby być, ale jako naprawdę wyjątkowy środek.
    • green-chmurka Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 19:37
      A komu tu sie chce polityka zajmowac, ja mam dosyc stresu w zyciu codziennym.
      • jan_hus_na_stosie Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 19:43
        green-chmurka napisała:

> A komu tu sie chce polityka zajmowac, ja mam dosyc stresu w zyciu codziennym.

"Panie, a komu tu chce się polityką zajmować i czytać jakąś tam Kartę Praw Człowieka, ja jutro rano muszę wstać i na pole bawełny mojego Pana zapier.dalać" - powiedział Murzyn będący niewolnikiem
        • green-chmurka Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 19:46
          Jakos mi sie twoje tematy o seksie badziej podobaly.
    • happy_time Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 19:39
      > Czy prezydent powinien mieć prawo ułaskawienia przestępcy i tym samym stwierdze
      > nia, że wyrok niezależnego i niezawisłego sądu jest guzik warty?

Nie powinien.
    • inge.borga ale to nie jest jego widzimisię 28.12.10, 20:59
      Najpierw wniosek o ułaskawienie rozpatruje sąd I instancji w składzie, w którym wydał wyrok skazujący. Jeśli opinia jest pozytywna akta przesyła się Prokuratorowi Generalnemu, który również opiniuje sprawę. Jeśli negatywna sprawę opiniuje sąd odwoławczy. Po pozytywnym zaopiniowaniu sąd przesyła akta Prokuratorowi Generalnemu wraz z opinią. I dopiero potem sprawa trafia do Prezydenta. Czyli gość musi mieć co najmniej 1 pozytywną opinię sądu i 1 Prokuratora Generalnego. Sam nie decyduje.
      • jan_hus_na_stosie Re: ale to nie jest jego widzimisię 28.12.10, 21:04
        inge.borga napisała:

> Czyli gość musi mieć co najmniej 1 pozytywną opinię sądu i 1 Prokuratora Generalnego. S
        > am nie decyduje.

No Wałęsa jakoś nie musiał:

Zarówno Ali' podobnie jak 'Słowik' otrzymał ułaskawienie przy negatywnej opinii prokuratora generalnego.
        • inge.borga Re: ale to nie jest jego widzimisię 28.12.10, 21:14
          Ale przynajmniej 1 sąd musiał wydać opinię pozytywną. Nie ma zmiłuj. Więc nie jest to <zupełne> widzimisię Prezydenta. Choć to trochę taki relikt monarchii. Prawo łaski króla...
      • piotr_57 Re: ale to nie jest jego widzimisię 28.12.10, 21:31
        inge.borga napisała:

> Najpierw wniosek o ułaskawienie rozpatruje sąd I instancji w składzie, w którym
        > wydał wyrok skazujący. Jeśli opinia jest pozytywna akta przesyła się Prokurato
        > rowi Generalnemu, który również opiniuje sprawę. Jeśli negatywna sprawę opiniuj
        > e sąd odwoławczy. Po pozytywnym zaopiniowaniu sąd przesyła akta Prokuratorowi G
        > eneralnemu wraz z opinią. I dopiero potem sprawa trafia do Prezydenta. Czyli go
        > ść musi mieć co najmniej 1 pozytywną opinię sądu i 1 Prokuratora Generalnego. S
        > am nie decyduje.

Z jakich przepisów prawa to wynika? Bardzo proszę o informacje, bo niestety nie mogę się doszukać. A artykuł 139 konstytucji, moim zdaniem kreuje prerogatywę.

Art. 139.
        Prezydent Rzeczypospolitej stosuje prawo łaski. Prawa łaski nie stosuje się do osób skazanych przez Trybunał Stanu.
      • piotr_57 Re: ale to nie jest jego widzimisię 28.12.10, 21:49
        inge.borga napisała:

> Najpierw wniosek o ułaskawienie rozpatruje sąd I instancji w składzie, w którym
        > wydał wyrok skazujący. Jeśli opinia jest pozytywna akta przesyła się Prokurato
        > rowi Generalnemu, który również opiniuje sprawę. Jeśli negatywna sprawę opiniuj
        > e sąd odwoławczy. Po pozytywnym zaopiniowaniu sąd przesyła akta Prokuratorowi G
        > eneralnemu wraz z opinią. I dopiero potem sprawa trafia do Prezydenta. Czyli go
        > ść musi mieć co najmniej 1 pozytywną opinię sądu i 1 Prokuratora Generalnego. S
        > am nie decyduje.

Zanim kolejny raz napiszesz takie "dziwo" to przeczytaj początek tego komunikatu :

PU. 117- 22 -08
        KOMUNIKAT
        w sprawie stosowania prawa łaski przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej

Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej rozpatrzył 7 wniosków Prokuratora
        Generalnego w sprawie ułaskawienia.
        Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej postanowieniem z dnia 20 maja 2008r.
        zastosował prawo łaski wobec 7 osób.

Informacja statystyczna.

1. Postępowanie ułaskawieniowe wobec jednej osoby zostało wszczęte z urzędu na
        podstawie art. 567§2 kpk – bez zwracania się o opinie Sądów.
        W sprawie tej Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej – wbrew negatywnemu
        wnioskowi Prokuratora Generalnego – zastosował prawo łaski poprzez warunkowe
        zawieszenie wykonania reszty kary pozbawienia wolności na okres 5 lat z
        ustanowieniem dozoru kuratora sądowego.

a następnie wspomniany art kpk .:)
        Art. 567. § 1. Postępowanie o ułaskawienie może wszcząć z urzędu Prokurator Generalny, który może żądać przedstawienia sobie akt sprawy z opiniami sądów albo przedstawić akta Prezydentowi Rzeczypospolitej Polskiej bez zwracania się o opinię.
        § 2. Prokurator Generalny przedstawia Prezydentowi Rzeczypospolitej Polskiej akta sprawy lub wszczyna z urzędu postępowanie o ułaskawienie w każdym wypadku, kiedy Prezydent tak zadecyduje.

W KAŻDYM PRZYPADKU GDY PREZYDENT TAK ZADECYDUJE- to już tylko skonsumowanie charakteru prerogatywy z mocy art 139 konstytucji.
        • inge.borga Racja, Piotrze 28.12.10, 22:02
          Rzeczywiście, biję się w piersi. Może podjąć decyzję bez opinii sądów. Nawet na forum Kobieta można się czegoś ciekawego nauczyć.
          • piotr_57 Re: Racja, Piotrze 28.12.10, 22:06
            inge.borga napisała:

> Rzeczywiście, biję się w piersi. Może podjąć decyzję bez opinii sądów. Nawet na
            > forum Kobieta można się czegoś ciekawego nauczyć.

Mnie też miło spotkać osobę o podobnych zainteresowaniach:)
            A "potykać "się jest rzeczą ludzką :)
            Pozdrawiam serdecznie :)
            • inge.borga Re: Racja, Piotrze 28.12.10, 22:11
              piotr_57 napisał:

> inge.borga napisała:
              >
              > > Rzeczywiście, biję się w piersi. Może podjąć decyzję bez opinii sądów. Na
              > wet na
              > > forum Kobieta można się czegoś ciekawego nauczyć.
              >

> A "potykać "się jest rzeczą ludzką :)

Gdyby mój znajomy sędzia karnista to przeczytał to potknięcie byłoby ostatnim w moim życiu. Łeb by mi ukręcił. W sensie dosłownym:P.
              • piotr_57 Re: Racja, Piotrze 28.12.10, 22:19
                inge.borga napisała:

>
                > Gdyby mój znajomy sędzia karnista

O, i tu jest powód dla którego sie pomyliłaś. Podeszłaś do tego jak karnista, i od tej strony faktycznie tak to wygląda:)
                Mnie było łatwiej, bo ja podchodzę od strony konstytucjonalisty (chociaż formalnie niem nie jestem).

to przeczytał to potknięcie byłoby ostatnim w
                > moim życiu. Łeb by mi ukręcił. W sensie dosłownym:P.

To ja miałem dużo bardziej wyrozumiałych belfrów.
                Kiedyś nie dość, że walnąłem kretyńskiego babola, w rozmowie z prof. Sokolewiczem, to jeszcze próbowałem się z nim wykłócać :D:D:D
                Zrobiłem z siebie takiego idiotę, że do dzisiaj się czerwienie na samo wspomnienie, chociaz minęło sporo lat od tamtego wydarzenia.
              • piotr_57 Re: Racja, Piotrze 28.12.10, 22:32
                Mam do Ciebie jeszcze prośbę innej natury:)
                Powiedz mi proszę z której powieści H.H. Kirsta pochodzi postać Evy Ingeborgi ?
                Stawiam na "Bunt Żołnierzy", ale nie jestem pewien, a nie daje mi to spokoju:)
                • inge.borga Re: Racja, Piotrze 28.12.10, 23:00
                  Kirsta czytałam tylko Fabrykę Oficerów i Noc generałów. Evy Ingeborgi nie kojarzę oprócz takiej niemieckiej aktorki grającej również w ekranizacjach powieści Kirsta:

www.filmportal.de/df/77/Credits,,,,,,,,AA47800FF3224E14A275A9687BE2B78Bcredits,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,.html
                  Ale narobiłeś mi smaku tym "Buntem żołnierzy" - to o Stauffenbergu i zamachu w Wilczym Szańcu:).
                  • piotr_57 Re: Racja, Piotrze 28.12.10, 23:11
                    inge.borga napisała:

> Kirsta czytałam tylko Fabrykę Oficerów i Noc generałów. Evy Ingeb
                    > orgi nie kojarzę

Mam rozumieć, że nie czytałaś "08/15"???
                    To chyba niemożliwe :)
                    To jednak nie był "Bunt Żołnierzy". Kirsta czytałem jako kilkunastoletni chłopak, więc gdzieś mi tytuł zginął. Ale była to opowieść o jakiś rozliczeniach między byłymi żołnierzami (bodajże) SS, już po wojnie. Ukochaną żoną jednego z nich była Eva Ingeborga. Nie pamietam już motywu, ale on ją w końcu zabił. :D:D
                    Czego Tobie absolutnie nie życzę.
                    Dobranoc Ingeborgo :)
    • piotr_57 Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 21:21

> Czy prezydent powinien mieć prawo ułaskawienia przestępcy i tym samym stwierdze
      > nia, że wyrok niezależnego i niezawisłego sądu jest guzik warty?

A na czym opierasz tak dziwny wniosek ????
      >

otrzymał ułaskawienie przy negatywnej opini
      > i prokuratora generalnego.

Prawo łaski jest prerogatywą prezydenta więc żadna opinia go nie "wiąże"!

• jan_hus_na_stosie Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 22:04
        piotr_57 napisał:

piotr_57 napisał:

> jan_hus_na_stosie napisał:
        >
        > > Czy prezydent powinien mieć prawo ułaskawienia przestępcy i tym samym stw
        > ierdze
        > > nia, że wyrok niezależnego i niezawisłego sądu jest guzik warty?
        >
        > A na czym opierasz tak dziwny wniosek ????

albo żyjemy w państwie prawa albo nie, jak któraś w forumowiczek dobrze napisała, akt łaski prezydenta to jakaś pozostałość z czasów monarchii gdzie akt łaski należał do króla

w demokracji nawet prezydent nie powinien posiadać takich przywilejów
        • piotr_57 Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 22:10
          Ale ja nie jestem zdziwiony Twoją niechęcią do tej prerogatywy głowy państwa .
          Zdumiewa mnie twierdzenie, że akt łaski powoduje "że wyrok niezależnego i niezawisłego sądu jest guzik warty? ".

Skąd takie kuriozalne twierdzenie??
          Proszę o jakiekolwiek uzasadnienie.
        • piotr_57 Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 22:35
          Trochę Cie nie rozumiem!
          Narzekałeś, że nie ma chętnych do dyskusji nad zadanym przez Ciebie tematem, a teraz jak chętni się znaleźli, to Ty dutki w miech i pod kołderkę?
          • jan_hus_na_stosie Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 22:45
            swoje zdanie w tym temacie już wyraziłem, teraz robię inne rzeczy i od czasu do czasu przeglądam co inni piszą, w tym wątku oraz kilku innych :)
            • piotr_57 Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 22:50

> swoje zdanie w tym temacie już wyraziłem, teraz robię inne rzeczy i od czasu do
              > czasu przeglądam co inni piszą, w tym wątku oraz kilku innych :)

Prosiłem o doprecyzowanie i jakiekolwiek uzasadnienie
              forum.gazeta.pl/forum/w,16,120302458,120310892,Re_co_sadzicie_o_prawie_laski_prezydenta_.html
              Rozumiem, że nie potrafisz spełnić mojej uprzejmej prośby.
              Ok, też bym nie umiał .:D
              Dobranoc .
              >
              >
    • berta-live Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 21:33
      I tak trafi to na osła. W zasadzie to nawet chyba nie ma na gazecie tematycznego forum, gdzie można by tego typu wątki przenosić.
    • rozczochrany_jelonek Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 21:51
      gdyby prezydent dysponował umiejętnością rozsądnego korzystanie z tego prawa to powinien mieć możliwość ułaskawienia, ale takiego prezydenta jeszcze nie mieliśmy.

Lech Wałęsa jako prezyden
      > t ułaskawił dwóch gangsterów z gangu pruszkowskiego, jednego o pseudonimie 'Sło
      > wik'

ciekawe co bolek zyskał na zabójstwie Papały.
    • teletoobis Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 21:53
      Jasiu, ty chcesz za wszelka cene byc stad na zawsze wypier.dolony
      Jestes bardziej nudny niz Kąbi ze swym dziewictwem
      • piotr_57 Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 21:56
        Czego chcesz od chłopa??
        Mnie wie wątek ogromnie podoba.
        Tylko nie mam z kim dyskutować :(:(
        • teletoobis Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 21:57
          kurw.a a jest o czym?
          • piotr_57 Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 22:05
            Oczywiście :)
            To bardzo ciekawy"dinozaur" w prawie państwa demokratycznego. Drugim takim dziwolągiem jest immunitet formalny, szczególnie w aspekcie procesowym.
            Mogę Ci nawet magisterkę na ten temat pierdyknąć :)
            • teletoobis Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 22:09
              pierdyknij doktorat nt wplywu zorzy polarnej na miesiaczkowanie pingwinow
              • piotr_57 Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 22:12
                teletoobis napisał:

> pierdyknij doktorat nt wplywu zorzy polarnej na miesiaczkowanie pingwinow

pisanie doktoratów jest nieopłacalne:)
                Charakteryzuje się złym wskaźnikiem cena/włożony wysiłek:D:D
                Ale gdybyś chciał dobrze płacić to ..... kto wie :D:D

• teletoobis Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 22:15
                  sam se moge napisac.
                  Mnie chodzi o problematyke hu...sowa poruszana na tym a nie innym forum
    • takajatysia Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 22:04
      Może tematy są takie a nie inne, bo znajdujemy się na forum "Kobieta", gdzie z definicji mają być wątki dotyczące spraw kobiet? Gdyby ktoś na forum "Polityka" opisywał swoje przeboje z mężczyznami też byłoby to dosyć zaskakujące.
      Dziwienie się, że na FK są takie tematy jakie są, jest zatem dosyć absurdalne.

A tak a propos podrzuconego przez Ciebie tematu, to chyba lepiej, ze ktoś to prawo łaski ma. Czasem ktoś jest winny przestępstwom, mimo że z prostego poczucia dobra i zła wynika, że kara im się nie należy. Ale to chyba rzadkie i uważam, że powinno to być kilka-kilkanaście ułaskawień rocznie a nie tysiące.
      • berta-live Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 22:24
        > Czasem ktoś jest winny przestępstwom, mimo że z prostego poczucia
        > dobra i zła wynika, że kara im się nie należy.

Owszem, tylko, że takie osoby rzadko stać na adwokata, który by sprawnie przeprowadził całą tą procedurę. Chyba, że jest to jakaś bardzo głośna sprawa, w którą wmieszają się media. Najczęściej ułaskawiane są bandziory ze zorganizowanych grup przestępczych a kobiety, które w afekcie zabiły swoich mężów psycholi i pedofilów, muszą grzecznie odsiadywać całe wyroki.
        • takajatysia Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 29.12.10, 09:16
          podły świat... :/
    • kombinerki.pinocheta Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 22:12
      nie mam zdania
      nie znam sie na aspektach prawnych
      patrzac na nasze polskie podworko nie podoba mi sie to
      wiadomo, ze bolek i kwachu bronili swoich ludzi i wlasnych interesow
      • teletoobis Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 22:16
        www.youtube.com/watch?v=0dlcU_FuQ1Q
        • kombinerki.pinocheta Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 22:19
          kobiety na traktory!

czerwoni do owiec!
    • facettt dobrze sadzimy 28.12.10, 23:06
      w przeciwienstwie do sadow prezydent jest wybierany przez ogol obywateli.

i koniec.
    • six_a Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 28.12.10, 23:29
      > Lech Wałęsa ułaskawił 3454 osoby
      > Aleksander Kwaśniewski ułaskawił 3295 osób (I kadencja)

średnio dwie osoby dziennie? dobrze ja to liczę?
      myślę, że gdyby to było na bieżąco publikowane w prasie i poddawane krytyce od razu, a nie po zakończeniu kadencji, to znacznie mniej by tych ułaskawień było.
      ułaskawienia dla gangsterów to jakaś farsa.
      i nie podoba mi się tłumaczenie: bo takie mam prawo.
      • jan_hus_na_stosie oto kto otrzymuje prawo łaski 29.12.10, 00:43
        Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej rozpatrzył 13 wniosków Prokuratora Generalnego w sprawie ułaskawienia.
        Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej postanowieniem z dnia 14 grudnia 2010 r. zastosował prawo łaski wobec 13 osób.

Osoby, wobec których Prezydent RP zastosował prawo łaski, były skazane za przestępstwa:
        - z art. 148 § 1 d. kk (zabójstwo – 1 sprawa),
        - z art. 178a § 1 kk (prowadzenie pojazdu pod wpływem alkoholu – 1 sprawa),
        - z art. 190 § 1 kk (groźba karalna – 1 sprawa),
        z art. 207 § 1 kk (znęcanie nad rodziną – 1 sprawa),
        z art. 209 § 1 kk (uchylanie się od obowiązku alimentacyjnego – 1 sprawa),
        z art. 218 § 1 kk (złośliwe naruszenie praw – 1 sprawa),
        z art. 228 § 1 kk w zw. z art. 224 pkt 2 i 4 kk (uchylanie się od obowiązku służby wojskowej – 1 sprawa),
        z art. 279 § 1 kk (posłużenie się sfałszowanym dokumentem – 1 sprawa),
        z art. 278 § 1 kk (kradzież – 1 sprawa),
        z art. 279 § 1 kk (kradzież z włamaniem – 2 sprawy),
        z art. 284 § 2 i 297 § 2 kk (przywłaszczenie i niedopełnienie obowiązku służbowego – 1 sprawa),
        z art. 291 § 1 kk (paserstwo – 1 sprawa).

źródło: www.prezydent.pl/download/gfx/prezydent/pl/defaultaktualnosci/45/130/1/komunikat_nr_13.rtf
        • berta-live Re: oto kto otrzymuje prawo łaski 29.12.10, 01:32
          Nieźle. Tak na pierwszy rzut oka, to tylko to uchylanie się od służby wojskowej ewentualnie mogłoby przejść.

Zerknęłam na te statystyki i wyszło, że taki Wałęsa to średnio 2 osoby dziennie ułaskawiał. A to by znaczyło, że powinien się szczegółowo zapoznać z aktami sprawy, które nieraz mogą mieć i kilkadziesiąt tomów. W sumie to bezsensowny jest przepis, którego fizycznie nie da się zrealizować. A jak już prezydent nie decyduje o tym osobiście, tylko podpisuje to co mu do podpisywania dają i to w takiej sprawie, to już w ogóle nie ma o czym gadać.
    • bimota Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 29.12.10, 00:47
      Pomysl dobry, ale nie w demokracji, choc jesli przyjac zasade, ze lepiej uwonic 100 winnych niz zamknac 1 niewinnego to moze nawet w niej dobry.
    • jan_hus_na_stosie napisanie wniosku o akt łaski do Prezydenta 29.12.10, 01:10
      to trudna i skomplikowana sprawa, potrzebny jest super wykształcony prawnik, który tygodniami będzie pisał taki wniosek, a może i miesiącami...

Marcin Dubieniecki, mąż Marty Kaczyńskiej to wzięty adwokat. Jakiś czas temu kancelaria należąca do jego ojca Marka Dubienieckiego wzięła pieniądze za pomoc w przygotowaniu wniosku o ułaskawienie Krzysztofa S. Było to w czasach prezydentury jego teścia Lecha Kaczyńskiego. Dubienieccy za przygotowanie wniosku wzięli ponad 26 tysięcy złotych.

Niestety zleceniodawca wywalił 26 tys. zł w błoto, gdyż do ułaskawienia nie doszło :)
      www.fakt.pl/Maz-Kaczynskiej-chcial-ulaskawic-przestepce-Pisal-do-Lecha-Kaczynskiego,artykuly,82203,1.html
      a tak serio, przecież wiadomo, że napisanie takiego wniosku jest wielokrotnie tańsze, a suma 26 tys. zł nie była sumą za przygotowanie wniosku ale swego rodzaju łapówką aby Dubieniecki wykorzystał swoje znajomości (wszak prezydent to był jego teść) i akt łaski przepchnął pozytywnie
      • berta-live Re: napisanie wniosku o akt łaski do Prezydenta 29.12.10, 01:34
        Widać nie wystarczyło 26tys, może trzeba było 260 zapłacić? ;D
    • poecia1 Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 29.12.10, 09:40
      Moim zdaniem takie prawo powinno mieć odniesienie nie do stricte przestępców, ale do ludzi, którzy poniekąd stali się nimi poprzez zbieg jakiś tragicznych okolicności. Tak jak w przypadku przekroczenia granic obrony koniecznej, ktoś owszem zabija, ale nie jest zbrodniarzem tylko się broni, ze starchu sięga po groźne narzędzie itd. Np jak ten dziadek, który zabił chłopaka przy próbie sforsowania drzwi do jego mieszkania.
      Natomiast zupełnie nie rozumiem na jakiej zasadzie zostali uniewinnieni Słowik i ten drugi, podejrzewam jakiś grubszy wałek w tej sprawie.
      • piotr_57 Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 29.12.10, 10:01
        poecia1 napisała:

> Moim zdaniem takie prawo powinno mieć odniesienie nie do stricte przestępców, a
        > le do ludzi, którzy poniekąd stali się nimi poprzez zbieg jakiś tragicznych oko
        > licności. Tak jak w przypadku przekroczenia granic obrony koniecznej, ktoś owsz
        > em zabija, ale nie jest zbrodniarzem tylko się broni, ze starchu sięga po groźn
        > e narzędzie itd. Np jak ten dziadek, który zabił chłopaka przy próbie sforsowan
        > ia drzwi do jego mieszkania.

Taka "instytucja" o jakiej piszesz, w polskim prawie, też istnieje:) , nazywa się "nadzwyczajne złagodzenie kary":) Nie ma więc sensu nadawania tego prawa Prezydentowi, bo byłoby to dublowaniem kompetencji.

> Natomiast zupełnie nie rozumiem na jakiej zasadzie zostali uniewinnieni Słowik
        > i ten drugi, podejrzewam jakiś grubszy wałek w tej sprawie.

Dzisiaj nikt już tego, w sensie karnym, nie będzie roztrząsał.
        Sprawę "łatwiło" kilku urzędników z ówczesnej kancelarii Prezydenta Wałęsy.
        Jednak są to ludzie na tyle potężni, że nikt nie chce się wychylać, nawet po latach i nawet na forach.
        >
        • poecia1 Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 29.12.10, 10:06
          > Taka "instytucja" o jakiej piszesz, w polskim prawie, też istnieje:) , nazywa s
          > ię "nadzwyczajne złagodzenie kary":) Nie ma więc sensu nadawania tego prawa Pre
          > zydentowi, bo byłoby to dublowaniem kompetencji.

Wiem, że istnieje, ale z tą obroną konieczną też różnie bywa, zwłaszcza jak ktoś kogoś zastrzeli z broni palnej to ma problem.
          • piotr_57 Re: co sądzicie o prawie łaski prezydenta? 29.12.10, 10:17
            poecia1 napisała:

ale z tą obroną konieczną też różnie bywa, zwłaszcza jak kto
            > ś kogoś zastrzeli z broni palnej to ma problem.

Zgadzam się, ale aby to "naprawić", trzeba dokonywać zmian kodeksowych a nie skazywać, by później było kogo ułaskawiać :)
            >
            >
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka