Dodaj do ulubionych

Uznanie dla Tuska za Trzech Króli

06.01.11, 11:38
Przywrócenie po 40 latach wolnego dnia na Trzech Króli jest chyba osobistą zasługą Donalda Tuska. Potrafił on zignorować jazgot fundamentalistów prkapitalistycznych, w tym we własnej partii, która to kilka razy odrzucała.
To chyba dowodzi jak Tusk rozwinął się. Tusk jeszcze z roku 2005 tak by nie postąpił.
Obserwuj wątek
    • martusia_krolowa_polski Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 11:41

Tusk patrzy na słupki i wykonuje wole ludu, po prostu.
      Wprowadził demokracje bezpośredniejszą niż w Szwajcarii.

Dlatego Kaczyński i Haen tak na niego wyją
    • indris Korekta: nie po 40 a po 50 latach 06.01.11, 11:55
      wystarczy odjąć: 2010 - 1960. te 40 powtórzyłem za jakimś medium...
      • wos9 Re: Korekta: nie po 40 a po 50 latach 06.01.11, 12:48
        indris napisał:

> wystarczy odjąć: 2010 - 1960. te 40 powtórzyłem za jakimś medium...

A wystarczy policzyć, zanim się napisze.
        Ciekawe, jakie medium puściło takiego bąka.
      • haen2010 Gomułka - 1961 06.01.11, 14:26
        Razem z eksmisją religii ze szkół. Liberał laicki był z niego.
        • simera16 Re: Gomułka - 1961 06.01.11, 14:45
          haen2010 napisał:

> Razem z eksmisją religii ze szkół. Liberał laicki był z niego.
          >
          No i rację Wiesiek miał, że tak zrobił...
    • pan.kultura Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 11:56
      po co Tuska obciążać frazesami i ideologią

po prostu dał swojej babie wolne od szorowania podłogi
      • cillian1 Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 12:01
        Takiego spędu w Warszawie, to nawet za JP II nie było!
        Matko boska, gdzie ta wolna Polska!!!!
        • zgred-zisko Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 14:18
          Podoba mi się! Jasełek dla dorosłych to już dawno nie było. Nawet biednego wielbłąda na mróz wypędzili.
          • pan.kultura Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 14:23
            zgred-zisko napisał:

> Podoba mi się! Jasełek dla dorosłych to już dawno nie było. Nawet biednego wiel
            > błąda na mróz wypędzili.

wielbłądowi nic nie będzie, z takiej sierści wełniastej jak ma to ruskie swoje płaszcze zimowe szyli
            - ale kasztana tam nie było ?, nie chciał dygać na zimie z pustym worem :))))))))))
    • haen2010 Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 12:42
      To naprawdę odważne posunięcie polityczne Tuska i platformy. Wbrew zapisom konkordatu. Wszystkie ambony wnoszą dziękczynne modły do naszych elit. Tak trzymać, a zwycięstwo w wyborach zapewnione!
      • pan.kultura Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 14:25
        haen2010 napisał:

> To naprawdę odważne posunięcie polityczne Tuska i platformy. Wbrew zapisom konk
        > ordatu. Wszystkie ambony wnoszą dziękczynne modły do naszych elit. Tak trzymać,
        > a zwycięstwo w wyborach zapewnione!

O, wielkie dzięki Kropiwnickiemu :)
        • haen2010 Kropiwnicki dał pretekst. 06.01.11, 14:29
          Ale Trzech Króli ustanowił Tusk. Przy okazji zabrał wolne za święta w soboty. Ale czego się nie robi dla dobra katolickiego społeczeństwa?
          • pan.kultura Re: Kropiwnicki dał pretekst. 06.01.11, 14:52
            haen2010 napisał:

> Ale Trzech Króli ustanowił Tusk. Przy okazji zabrał wolne za święta w soboty. A
            > le czego się nie robi dla dobra katolickiego społeczeństwa?

jakiż on był bezsilny pod żądaniem ustanowienia dzisiejszego święta dniem wolnym...

ale i tak mu to nic nie pomoże, jego nie będzie i dni wolne wrócą :)
            a lewiatanom nałoży się większe podatki żeby to wyrównać
          • amen-666 Re: Kropiwnicki dał pretekst. 06.01.11, 15:14
            Katolicy przecież chętnie poniosą taką ofiarę za możliwość "świętowania" 6 stycznia. Ofiara jest istotą ich wiary.
          • rydzyk_fizyk Re: Kropiwnicki dał pretekst. 07.01.11, 09:45
            Ale Trzech Króli ustanowił Tusk.

Jak na razie to dni wolne od pracy określa Sejm w drodze ustawy.
      • karbat Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 14:28
        jakich trzech kroli ?, gdzie o nich mowa ?, gdzei o tym mozna poczytac ?.
        Swiato Trzech kroli , a czemu nie swieto krasnoludkow , czterech pancernych itp

W katolandzie wprowadzono kolejne swieto postaci bajkowych wg. mitow starozytnej sekty obrzezanych . Z magow , astrologow ( podobno medrcow ) zrobiono krolow , w sredniowieczu wymyslono im imiona , do kosciola ... modlic sie do nich ... kpic z ludzkiej elemenrtarnej inteligencji ....
    • remez2 Kolejny cud ... marketingowy. 06.01.11, 14:24
      indris napisał:

> Przywrócenie po 40 latach wolnego dnia na Trzech Króli jest chyba osobistą zasł
      > ugą Donalda Tuska. Potrafił on zignorować jazgot fundamentalistów prkapitalisty
      > cznych, w tym we własnej partii, która to kilka razy odrzucała.
      > To chyba dowodzi jak Tusk rozwinął się. Tusk jeszcze z roku 2005 tak by nie pos
      > tąpił.
      Cóż - "geniusz polityczny dotknięty ręką Boga".
      PS - w latach 2011 - 2020 z tytułu ustanowienia wolnego dnia na Trzech Króli, przepracujesz mniej jeden (słownie: jeden) dzień. A kk zgarnie dodatkową kasę za 10 dni.
      Wilk syty i owca w ciąży.

--------------
    • venus99 Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 14:27
      z Tuska wyszło to co zawsze posiadał-dewocja i koniunkturalizm.jeżeli mysli,że zyskał dzięki temu przychylność kościoła to jest w wielkim błędzie.
      • je2bny Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 22:15
        venus99 napisał:

> z Tuska wyszło to co zawsze posiadał-dewocja i koniunkturalizm.jeżeli mysli,że
        > zyskał dzięki temu przychylność kościoła to jest w wielkim błędzie.
        ======================================
        Ciekawe, czy przy tym wpychaniu się w "zadek" klechom nie porysował sobie
        uszu.
        --------------------------------
        Tak poza konkursem.
        Wypowiedź Tuska o Polsce i Polakach.
        ------------------------
        Donald Tusk:

Polskość to nienormalność - takie skojarzenie nasuwa mi się
        z bolesną uporczywością, kiedy tylko dotykam tego niechcianego
        tematu.
        Polskość wywołuje u mnie niezmiennie odruch buntu: historia,
        geografia, pech dziejowy i Bóg wie co jeszcze, wrzuciły na moje
        barki brzemię, którego nie mam specjalnej ochoty dźwigać
        .

Piękniejsza od Polski jest ucieczka od Polski.
        ............................

W czasie obrad II Kongresu Kaszubskiego w dniach 12 - 14 czerwca
        1992r w Gdańsku, w Domu Technika przy ul. Rajskiej 6, Donald Tusk,
        jako wiceprzewodniczący Zrzeszenia Kaszubsko - Pomorskiego,
        13 czerwca wygłosił programowe przemówienie p.t. "Pomorska idea
        regionalna jako zadanie polityczne".

Przedstawił w nim program pełnej autonomii Pomorza i Kaszub, które
        powinny zdaniem D.Tuska posiadać własny rząd, własny pieniądz
        i własne wojsko.

Przemówienie to wywołało oburzenie ks. prof. Janusza Pasierba,
        posłów Alojzego Szablewskiego i Feliksa Pieczki, a także
        reprezentantów Wielkopolan i Górno-Ślązaków, oraz wielu innych
        uczestników kongresu.
        =======================================

Polskość to nienormalność - Widać i czuć.

Polskość wywołuje u mnie niezmiennie odruch - u mnie też odruch wymiotny, jak widzę tą fałszywie śmiejacą się gębę.

wrzuciły na moje
        barki brzemię, którego nie mam specjalnej ochoty dźwigać
        . - następny, który
        ""nie chcem, ale muszem"" i efekty są wprost "piorunujące".

Piękniejsza od Polski jest ucieczka od Polski. - jeszcze tu jesteś "pętaku" ???

Przedstawił w nim program pełnej autonomii Pomorza i Kaszub, które
        powinny zdaniem D.Tuska posiadać własny rząd, własny pieniądz
        i własne wojsko.
        - pewnie mu coś w dzieciństwie na "łeb" spadło.

====================================
        Kościół katolicki artykułem pierwszej potrzeby w Polsce,
        aby oszustom żyło się dostatnio
        ---------------------------------------
    • kajtek45kajtek Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 14:36
      Dobry wolny dzień tylko dlaczego od rana w Telewizji słychać biadolenie że przez tez ten jeden wolny dzień to prawie kraj w ruinę popadnie , PKB to tak spadnie że z tego dołka to się nie wygrzebiemy . Jaka to nas bieda będzie czekać - proponuje spojrzeć dalej jeden dzień to 7,01,2010r kto ma w tym dniu wolne - czy zwykły zjadacz chleba. Wnioski nasuwają się same.
      Dla kogo ten długi weekend ? I kto na nim straci a kto zarobi?
      • venus99 Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 14:38
        nie wiesz kto zarobi?jak zawsze-proboszczowie.o to przecież chodzi.
    • woda_woda Uznanie? 06.01.11, 14:39
      Osobiście wolałabym, aby było więcej Ewangelii a mniej przedstawień. Tymczasem dzieje się odwrotnie - duchowość i jej skutki zamieniają sie w religijne supermarkety.
      • karbat Re: trzech magow, astrologow ... medrcow 06.01.11, 14:48
        nie wiadomo ilu ich bylo ,kim byli , jak sie nazywali (nigdzie sie o tym nie pisze) , ale zalozmy

bylo ich trzech
        szli podobno ze wschodu
        ich drogowskazem byla gwiazda

to byly komuchy , czy ... zydzi , potomkowie Dawiada .
        • retropercepcje to polacy byli przeciez 06.01.11, 23:25
          prof. dr hab. giertych senior konczy wlasnie badania w temacie zaraz obok tych, w ktorych udowadnia ze w przeciwienstwie do mnie i ciebie - on razem z synem nie pochodza od maupy
          :D
    • volupte01 Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 14:44
      To swieto to tylko sprytny pijarowski chwyt. mamy swieto w zamian za odebranie prawa do wolnego dnia w innym czasie . Czytałem gdzies porownanie i wyszlo ze to sie w sumie bilansuje. Komu to swieto potrzebne ? Chyba prawoslawnym i dobrze. Dla katolika to swietowanie legendy o niby jakichś trzech królach. Bzdura niczym niepodparta.:-))
      • xulu Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 14:57
        To premier będzie tez ukrzyżowany ??
        • volupte01 Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 15:10
          Nie bedzie , bo to mu pijarowsko niepotrzebne. Woli rzadzic realnie niz zza grobu , jak taki jeden.
      • karbat Re: skad wzieto liczbe trzy ... i krolow 06.01.11, 15:03
        skad wzieto liczbe ( 3 ) trzy ... i pojecie krolow , moze ktorys katolik to wyjasni niewtajemniczonym , nieuswiadomionym .....

ja nie wiem skas te fantazyjne postacie przyszly , jak sie nazywaly , kim byly ( magowie , astrolodzy ... medrcy .. )
        To niesistotne ? ... najwazniejsze , ze przyjely sie w poskim katolandzie .... wiercy moga isc w wolny dzien do kosciola i sie do nich modlic , ksiadz moze wiercow czesac ....o to chodzi ?

najswietsza Marysiu i twoje krasnoludki , zlituj sie , modl sie za nami

• haen2010 Czwarty się spóźnił 06.01.11, 15:25
        Z Polski mu było.
    • amen-666 Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 15:18
      indris napisał:

> Przywrócenie po 40 latach wolnego dnia na Trzech Króli jest chyba osobistą zasł
      > ugą Donalda Tuska. Potrafił on zignorować jazgot fundamentalistów prkapitalisty
      > To chyba dowodzi jak Tusk rozwinął się. Tusk jeszcze z roku 2005 tak by nie pos
      > tąpił.

I dlatego będę już głosować tylko na SLD, ewentualnie - Palikota.
    • getalife Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 15:31
      Żadne święta religijne nie powinny być świętami państwowymi. Państwo powinno być świeckie i dni wolne od pracy ustanowić jedynie z okazji rocznic związanych z historią państwa. Osoby wyznające jakąkolwiek religię mogą sobie urlop z pracy wziąć jeśli koliduje im to z obchodzeniem danego święta (co z resztą muszą robić w Polsce wyznawcy innych religii niż katolicka, wyznawcy judaizmu, muzułmanie, prawosławni). To chyba nie jest problem dla osoby wierzącej poświęcić się dla swojej wiary?
      • volupte01 Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 16:10
        Inni biora urlopy i dobrze.Wejdziesz miedzy wrony....
      • batman43 Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 22:29
        Też tak sądzę.
    • fiu-bzdziu2010 Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 15:42
      Trochę dziwne, że dopiero za Tuska przywrócono to święto.
      A gdzie był AWS , a potem PIS jak byli u władzy, czyżby zapomnieli o takim święcie?
      • karbat Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 15:49
        ok . katolickie swieto postaci bajkowych , wyssanych z palca .... ale
        co z osobami , ktore nie utozsamiaja sie z tymi katolickimi bzdurami ( trzema krolami )
        i chcialyby pracowac , a nie moga ... bo kato - parobki biskupie ( Po pisdactwo ) tego zabraniaja ....
        • kontik_71 Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 16:06
          Pare z tych osob pracuje na wlasny rachunek i dzisiaj tez pracuja...
          • retropercepcje Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 23:18
            podpisalabym sie pod tym, ale pracuje sama dla siebie, majac w glebokim poszanowaniu to, co ustawa nakazuje.

w PL zawsze bedziesz mial tak, jak ci katole zafunduja, w koncu to powazny procent elektoratu
        • ania-bell Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 16:26
          karbat napisał:
          "katolickie swieto postaci bajkowych , wyssanych z palca "

to nie jest święto postaci bajkowych tylko święto Objawienia Pańskiego, potocznie zwane świętem Trzech Króli i nie wyssane z palca tylko oparte na wydarzeniu biblijnym.
          W tym święcie chodzi o to byśmy prosili Boga o błogosławieństwo dla naszych domów, rodzin i kraju.
          Trzej królowie lub mędrcy jak wolisz oddali Bogu hołd, składając dary na ręce matki jego syna. Tak samo my dziś przychodząc do kościoła oddajemy hołd Bogu i prosimy go o błogosławieństwo dla nas na nadchodzący rok a w darze składamy obietnice poprawy naszego życia religijnego i codziennego; dlatego to święto jest ważne dla nas katolików.
          • herbatka.jasminowa Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 16:40
            może zacznijmy pracować tylko w soboty i w niedziele, reszta tygodnia wolna!
          • kontik_71 Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 17:09
            Tylko czemu robicie to na koszt wszystkich innych? Chcesz sie modlic, modl sie.. chcesz padac plackiem w kosciele, padaj.. ale rob to na swoj wlasny koszt.
            • ania-bell Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 18:42
              Żyjemy w kraju katolickim, święto Objawienia Pańskiego jest bodaj najstarszym świętem kościelnym więc powinno być odpowiednio obchodzone a więc dzień wolny od pracy jest na miejscu.
              A tak dla przykładu mam znajomego w Austrii gdzie mają wolne od Świąt aż do niedzieli po Trzech Królach i są o wiele bardziej rozwiniętym krajem od nas więc o co u nas tyle krzyku.
              • kontik_71 Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 20:47
                Zyjemy w kraju neutralnym swiatopogladowo i to gwarantuje nam Konstytucja. Twoje gusla sa twoja prywatna sprawa.
          • je2bny Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 22:27
            ania-bell napisała:
            > to nie jest święto postaci bajkowych tylko święto Objawienia Pańskiego, potoczn
            > ie zwane świętem Trzech Króli i nie wyssane z palca tylko oparte na wydarzeniu
            > biblijnym.
            ==============================
            Kochanieńka, Ty moja, a podaj mi adres do tego "tresera", który tak pięknie Cię
            ""ułożył"".
            Poza tym sam KK ustami jednego z papieży stwierdził, że pewna bajka dobrze im się
            przysłużyła.
            1513-1521 lata panowania `nieomylnego' papieża Leona X który oświadczył ''Świat dobrze wie, jak wspaniale bajka o Chrystusie przysłużyła się nam''. ====================================
          • ax222 Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 07.01.11, 07:21
            No tak, obiecywać poprawę i prosić o kolejne dary to katolicy potrafią.
            A gdyby tak zacząć robić coś konkretnego, np. przestać wyprowadzać mi srające psy pod okno? Albo posprzątać śmieci po swoich popijawach w lesie?
    • dr.krisk Idiotyzm. 06.01.11, 16:39
      Na mojej budowie kolejny długi weekend - pracownicy pojawią się dopiero w poniedzialek. A można murować bo temperatura dodatnia. Ale co tam, przecież święto, jesteśmy bogaci jak cholera i stac nas na wakacje.
      Oprócz bzdurzenia o "jazgocie kapitalistycznych fundamentalistów" dobrze czasem pomyśleć....
      • albwu kto zyskał, kto stracił 06.01.11, 16:53
        Gospodarka traci na tym ok. 1 mld zł. A ile zyskuje Kościół dzieki dodatkowemu dniu zbierania tacy ? Jaki jest bilans ?
        • ania-bell Re: kto zyskał, kto stracił 06.01.11, 16:59
          Akurat dzisiejsza składka jest przeznaczona na misje, więc kościół zyskuje tylko w wymiarze duchowym.
          • kontik_71 Re: kto zyskał, kto stracił 06.01.11, 17:10
            taaa.. naiwna....
      • camille_pissarro A co nas Twoja budowa obchodzi, to Twój problem 06.01.11, 17:15
        Łosiu.
        Sprawdź sobie jak przedstawiają się grafiki świat w innych krajach EU.Poza tym to święto nie kompensuje dotychczasowego przepisu mówiącego, że firma jest zobowiązana dać wolne pracownikowi jeśli święto wypada w dzień wolny od pracy ( mowa o sobocie )
        I po trzecie Łosiu , w której części kraju mamy dziś temperatury dodatnie ? ;-)) Masz Łosiu, uszkodzony termometr zaokienny.
        • dr.krisk No nie bardzo tylko mój... 06.01.11, 17:22
          Durniu.
          Porównaj sobie dochód na łeb w Polsce oraz w innych krajach UE. Naprawdę uważasz, że nie musimy pracować więcej od innych?
          Co do temperatury, to u mnie nad morzem jest dokładnie +1. Najwyraźniej przyroda nie chce cię słuchać.
          Durniu.
          • camille_pissarro Re: No nie bardzo tylko mój... 06.01.11, 17:51
            Nie denerwuj się tak Łosiu ;-)
            Nie skumałeś tego dco napisałem ? Per saldo ilość wolnych dni w roku po wprowadzenie dzisiejszego święta kompensuje się z ilością dni wolnych gdyby obowiązywał przepis z ubiegłego roku, ba na przestrzeni dłuższego okresu nawet ten obecny układ wolnych dni jest gorszy niż poprzedni.
            Polacy i tak pracują najdłużej w Europie i za niezbyt wygórowaną kasę, która jest konkurencyjna na rynkach pracy.A co do gonienia PKB per capita Łosiu, to nie tylko sam merkantylizm jest w życiu istotny, co tam łoś z tego zrozumie ;-)
            • dr.krisk Ależ Durniu, ja się nie denerwuję.... 06.01.11, 20:47
              camille_pissarro napisał:

.A co do gonienia PKB per capita Łosiu, to ni
              > e tylko sam merkantylizm jest w życiu istotny, co tam łoś z tego zrozumie ;-)
              Oczywiście Dureń myśli, że drogi się same zbudują, domy także, itp. A Dureń w tym czasie w paputkach przed kompem będzie nas raczył swoimi durnowatymi przemyśleniami.
              A lepiej gdyby Dureń sprawdził co znaczy słowo "merkantylizm", bo najwyraźniej nie wie.

• camille_pissarro ;-) Łosiu, odnośnie polskich drógn to właśnie 06.01.11, 21:29
                obecny rząd obciął na nie wydatki ;-)) i dlatego ich się nie buduje tyle ile potrzeba ;-)
                Nie chodzę w paputkach, być może w przeciwieństwie do Ciebie, też przesiadującym przed kompem.Raczej kontrargumentuje na Twoje niewyszukane i mało odkrywcze tezy ;-))

Łosiu merkantylizm ( system merkantylny ) , merkantylny - w dużym uproszczeniu nastawiony na zysk , uzyskanie korzyści materialnych, a może żebyś w końcu zajarzył o co biega - nastawiany na kasę.
        • martusia_krolowa_polski No tak. To nie pomnik Jezusa Chrystusa ani nawet 06.01.11, 19:07
          Lecha Kaczyńskiego.

camille_pissarro napisał:

> Łosiu.
          • swarozyc Trzech Króli to... 06.01.11, 19:09
            alegoria na żydowską dywersję ideologiczną w Polsce....
            A to było tak: Dziewka żydowska puściła się w Judei z jakimś żołnierzem rzymskim, więc ją Zydzi wygonili z kraju. Chociała dojść do Warszawy, ale już gdzieś pod Częstochową "powiła" syna.. Stąd Matka-Boska-Częstochowska...
            My Polacy, choć gupie som, ale mamy dobre serca, więc jakiś miejscowy kowal, czy cieśla zaopiekował się znajdom i jej przychówkiem. Józek mu było...
            13 dni później Sanhedryn wysłał w ślad za bladzią trzech swoich szpiegów- Geremka, Kuronia i Michnika, aby sprawdzili czy kurestwo zostało dobrze przyjęte w Polsce czy nie...
            Zostało dobrze przyjęte, bo apelowało do najniższych instynktów ludzkich, i ma się dobrze do dziś...
            • je2bny Re: Trzech Króli to... 06.01.11, 22:45
              swarozyc napisał:
              [...]
              "Państwo i Kościół katolicki są to instytucje skazane na walkę ze sobą zawsze i wszędzie."
              ==================================
              Jaką walkę ???
              Wszak zgodnie współpracują podczas strzyżenia i dojenia "owieczek i baranów".
              -----------------------------------
              >>>""Nie ten jest mędrcem, kto stale wytęża swój umysł, lecz ten, kto podporządkowuje się całkowicie wymaganiom wiary""<<<

===========================================================
              W ten sposób masy wierzące trwają w swoim marzeniu mistycznym. Uwiedzione mirażem tamtego świata tracą z oczu otaczającą ją namacalną rzeczywistość.
              Nie myślą nawet skarżyć się na swój nędzny los i patrzą bez zazdrości na garstkę wybranych
              dzielacych między sobą na ich oczach dobra ich własnej pracy.
              Nierówność taka wydaje się im zgodna z planem "boskim", że nawet nie uważają, aby komukolwiek poskarżyć się na
              rażącą niesprawiedliwość.
              Religią, jest, jak opium którym posługują się "samozwańczy pośrednicy boga", aby uśpić
              ciemne, zabobonne i zacofane masy i nie pozwolić im na rozmyślanie nad niesprawiedliwością, której padli ofiarą oraz na dochodzenie swoich praw.
              Nawet wtedy, kiedy sami "samozwańczy pośrednicy boga" oraz popierani przez nich
              rządzący danym państwem przestają wierzyć w dogmaty głoszone przez KK, to nadal opiekują się nimi, strzegąc zazdrośnie swoich przywilejów, uważając je za pożyteczne, a nawet niekiedy
              ponoszą znaczne ofiary, aby tylko pozyskać nowe ofiary do "strzyżenia i dojenia".

Kościół umie to docenić.

====================================
      • zoil44elwer Re: Idiotyzm. 07.01.11, 10:24
        650 tys urzędników administracji i inni mający pensje miesięczne niezależne od ilości dni przepracowanych w miesiącu(Luty(28-20)-pażdziernik(31-22) nic nie traci zyskując dodatkowy dzień wolny.Ale inni(akord_eoniści i godzinowcy) mniej godzin pracując mniej zarobią.
        Ach gdyby tak od razu każdy zrozumieć mógł,że lepsza droga bez drogowskazów niż drogowskazy bez dróg(SJ Lec)
    • wanda43 Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 17:09
      To nowe stare swieto wyraznie wskazuje, ze katolicy nie znaja podstaw swojej religii. Cyrk na resorach. Brakuje tylko Kopciuszka i Sniezki z krasnalami.
      • kontik_71 Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 17:11
        Nie tylko to swieto na to wskazuje.. w sumie wszystko co robia jest dowodem na kompletny brak wiedzy na temat wlasnej wiary i religii.
      • ania-bell Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 18:46
        wanda43 napisała:

> To nowe stare swieto wyraznie wskazuje, ze katolicy nie znaja podstaw swojej religii.

A to ciekawe stwierdzenie, czym poparte?
    • camille_pissarro Nie D.Tusk tylko Kropiwnicki 06.01.11, 17:11
      był spiritus movens tej inicjatywy, a wdrożył ją w życie nie D.Tusk tylko polski parlament.Ciekawe co o tej inicjatywie sądzi Janusz Palikot ? ;-)
    • yan.nick Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 17:13
      indris napisał:

> tąpił.

- - - ... a jużci.
      1) Po co to komu?
      2) Jak kto chciał to świętował.
      3) Zobacz no sobie co się z tym wiąże! (nie dostaniesz wolnego za dzień świąteczny, jeśli przypadał w dzień wolny - co ja osobiście zawsze uważałem za karkołomną bzdurę.
      4) Po co ten cały klekot typu >jazgot fundamentalistów< ? Czy to czegoś dowodzi w dyskusji?
    • zgred-zisko Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 17:20
      To jest przecież święto Unii Europejskiej.
      "Mędrcy ujrzeli gwiazdę gorejącą na Wschodzie" i udali się czym prędzej na Zachód.
      Dokładnie tak, jak my przez prawie 50 lat.
    • l.george.l Polacy świętują, Europa ucieka 06.01.11, 17:22
      Porównują liczbę świąt w krajach europejskich i zakładając, że 16 milionów Polaków jest czynnych zawodowo tracimy łącznie w stosunku do ilości dni wolnych w Szwecji 256 mln roboczogodzin rocznie, w stosunku do Anglii już 640 mln!
      www.racjonalista.pl/kk.php/s,806
      Wyraźnie więc widać, że posłowie, którzy zagłosowali za wolnym 6 stycznia działali na szkodę kraju.
      • mr.sajgon pierdu, pierdu 06.01.11, 18:05
        l.george.l napisał:

> Porównują liczbę świąt w krajach europejskich i zakładając, że 16 milionów Pola
        > ków jest czynnych zawodowo tracimy łącznie w stosunku do ilości dni wolnych w S
        > zwecji 256 mln roboczogodzin rocznie, w stosunku do Anglii już 640 mln!
        > www.racjonalista.pl/kk.php/s,806
        > Wyraźnie więc widać, że posłowie, którzy zagłosowali za wolnym 6 stycznia dział
        > ali na szkodę kraju.
        >

tyle sa warte twoje wyliczanki. Proponuje policzyc ile czasu spedzaja muslim na modlitwach.
        • vranix Re: pierdu, pierdu 06.01.11, 20:37
          bardzo celna riposta!

powiedziałbym nawet - wprost z dup.y wzięta.
          • je2bny Re: pierdu, pierdu 06.01.11, 22:51
            vranix napisał:

> bardzo celna riposta!
            >
            > powiedziałbym nawet - wprost z dup.y wzięta.
            ==========================
            Idiocie skończyły się merytoryczne argumenty, to sięgnął po inwektywy.
          • mr_mind Re: pierdu, pierdu 07.01.11, 02:20
            "Nie można być mądrym nie mając pewnego zasobu wiedzy, ale bez trudu można nabyć wiedzę i nadal pozostać głupcem."

Takimi stwierdzeniami mogą zachwycać się osobnicy nie odróżniający erudycji od inteligencji :-)
    • kra-ta Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 17:24
      Życzymy wszystkim Pomyślnego Nowego Roku ;)
      Pozdrawiamy
      Mistrzowie Szeptów
    • baran1949 Re: Uznanie dla Kropiwnickiego 06.01.11, 18:40
      dla jakiego Tuska? Przecież to Kropiwnicki zainicjował akcję zbierania podpisów w Łodzi, on składał wniosek w sejmie, jemu Tusk odmówił, co wy powariowaliście już? Bufetowa w Warszawie publicznie głosiła, że jest twórcą Centrum Kopernika, a przecież to Lech Kaczyński. Kłamią, przyswajają sobie nieswoje osiągnięcia, a motłoch mizdrzy się z nadzieją na ciepłe posady za głupotę i nieróbstwo. Opamiętajcie się, tych stołków rozdano o setki tysięcy za wiele, dla wszystkich nie starczy, a ponadto kto będzie na was nieroby tyrał? Niemcy przygotowują oferty dla Polaków, co młodsi i inteligentniejsi wyjadą, więc zamiast bredzić na forach, uczcie się zamiatać, tak na wszelki wypadek.
    • batman43 Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 06.01.11, 22:27
      Tusek sra w gacie przed klerem. W tym zapyziałym kraju nie można rządzić bez poparcia facetó w sukienkach. Więcej wolnego = mniej kasy. Jak wam zabraknie żarcia, to do biskupa, niech wam da...
    • kakapoo Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 07.01.11, 01:23
      Uznanie? A niby dlaczego? Dlatego, że odebrał mi możliwość odbierania wolnego dnia za święto przypadające w sobotę? To ja dziękuję za tą przyjemność, gdy na dworze panuje mróz. Święto katolickie? A gdzie neutralność światopoglądowa państwa? Co prawda jestem katolikiem, ale nie czekałem na to święto z utęsknieniem.
      Może cieszą się inni, ale ja się nie cieszę. Wybaczcie.
      • kufa-62 Re: Uznanie dla Tuska za Trzech Króli 07.01.11, 04:20
        SUPER SPRAWA.PROPONUJE TROCHĘ POLSKI KALENDARZ PRZEROBIĆ-CZARNE NA CZERWONE!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka