Dodaj do ulubionych

POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca

15.02.11, 06:16
sejm uchwalił ,że dzień 1 marca będzie świętem żołnierzy wyklętych -tych co po 2 wojnie światowej skrytobójczo zabijali prawowite władze w Polsce ,ale również wszystkcih ,którzy władzę wspierali lub nie podobali się z profilu / żydzi /.
Sejm uczci zwykłych morderców i szubrawców .
Obserwuj wątek
    • strikemaster Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 08:39
      Nie tylko "komunistów" i Żydów wyklęci mordowali, sa dowody także na to, że dopuścili się ludobójstwa na ludności ukraińskiej i białoruskiej.
      • simera16 Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 08:49
        strikemaster napisał:

> Nie tylko "komunistów" i Żydów wyklęci mordowali, sa dowody także na to, że dop
        > uścili się ludobójstwa na ludności ukraińskiej i białoruskiej.
        >
        To apologeta Józka Kurasia "Ognia", niejaki junkier (dawno na tym forum nie widziany) szczytowanie miał będzie... :(
      • bogumilka Chyba uchwala nie dotyczy tych morderców, ale tych 15.02.11, 09:28
        co walczyli z komuną. Często rzeczywiście byli to nacjonalistyczni kolaboranci, ale byli i autentyczni bojownicy o wolnośc.
        • simera16 Re: Chyba uchwala nie dotyczy tych morderców, ale 15.02.11, 10:43
          bogumilka napisała:

> co walczyli z komuną. Często rzeczywiście byli to nacjonalistyczni kolaboranci,
          > ale byli i autentyczni bojownicy o wolnośc.
          >
          ...co faktycznie dawało im prawo do bycia takimi z jakimi walczyli... :(
        • strikemaster Re: Chyba uchwala nie dotyczy tych morderców, ale 15.02.11, 12:54
          Odklną część wyklętych?
        • w.i.l O jaką "wolność" ? Chyba o przywrócenie reżymu 15.02.11, 13:38
          sanacyjnych pułkowników z obozami koncetracyjnymi w kraju.
        • tornson Re: Chyba uchwala nie dotyczy tych morderców, ale 15.02.11, 16:42
          bogumilka napisała:

> co walczyli z komuną. Często rzeczywiście byli to nacjonalistyczni kolaboranci,
          > ale byli i autentyczni bojownicy o wolnośc.
          O jaką wolność?
          O wolność od praw pracowniczych, od powszechnego szkolnictwa, od powszechnej opieki medycznej? Przegrani pogrobowcy Sanacji i NDecji nie mieli społeczeństwu nic do zaoferowania, tylko wściekły terror i powrót do przedwojennego feudalno-kapitalistycznego wyzysku.
    • humbak Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 08:57
      -tych co po
      > 2 wojnie światowej skrytobójczo zabijali prawowite władze w Polsce

Aaaaaa... no to żem nie wiedział że twoja działalność ma taki charakter. Całkiem zabawne.
      • marta.von.z.palacu Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 09:11
        humbak napisał:

> -tych co po
        > > 2 wojnie światowej skrytobójczo zabijali prawowite władze w Polsce
        >
        > Aaaaaa... no to żem nie wiedział że twoja działalność ma taki charakter. Całkie
        > m zabawne.

No to teraz wiesz. Powiec mi tylko co w tym jest zabawnego.
        • humbak Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 09:27
          Sformułowanie dość kuriozalne. A zabawna część to to:
          "prawowite władze w Polsce"
          • remez2 Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 09:43
            humbak napisał:

> Sformułowanie dość kuriozalne. A zabawna część to to:
            > "prawowite władze w Polsce"
            Czy ówczesne zwycięskie mocarstwa uznały PRL?

---------------
            W życiu zawsze trzeba mieć jakiś cel - powiedział snajper do syna.
            • humbak Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 10:25
              Remeeeeez... znamy się już chyba (wirtalnie) na tyle że mógłbyś sobie darować takie chwyty.
              • remez2 Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 10:30
                humbak napisał:

> Remeeeeez... znamy się już chyba (wirtalnie) na tyle że mógłbyś sobie darować t
                > akie chwyty.
                Humbaaaaak .. proszę o wzajemność:
                A zabawna część to to: "prawowite władze w Polsce"

---------------
                • humbak Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 12:16
                  Nie sądziłem że dowodzenia wymaga to że władze narzucone państwu marionetkowemu i zaakceptowane oportunistycznie przez społeczność międzynarodową, nie zasługują na miano prawowitych władz. Najwyraźniej się myliłem co mnie mocno zaskakuje. Zawsze mi się zdawało że lewica jest zwolennikiem prawa narodów do samostanowienia o sobie.
                  • marta.von.z.palacu Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 12:25
                    humbak napisał:

> Nie sądziłem że dowodzenia wymaga to że władze narzucone państwu marionetkowemu
                    > i zaakceptowane oportunistycznie przez społeczność międzynarodową, nie zasługu
                    > ją na miano prawowitych władz. Najwyraźniej się myliłem co mnie mocno zaskakuje
                    > . Zawsze mi się zdawało że lewica jest zwolennikiem prawa narodów do samostanow
                    > ienia o sobie.

Byly wybory. Nie slyszales o tym?
                  • remez2 Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 12:34
                    humbak napisał:

> Nie sądziłem że dowodzenia wymaga to że władze narzucone państwu marionetkowemu
                    > i zaakceptowane oportunistycznie przez społeczność międzynarodową, nie zasługu
                    > ją na miano prawowitych władz.
                    Sędzia, kiedy nie sądził, wyjeżdżał na wakacje. Ad rem - popatrz jak ten świat sprzysiągł się przeciwko nam. Zaakceptował oportunistycznie. A może zgodnie z realiami panującymi po światowej wojnie, której wszyscy mieli dość? Oprócz bohaterów z NSZ czy WiN. Świat zajął się tworzeniem warunków do życia, a my (niektórzy) chcieliśmy III WŚ. W obronie Wilna i Lwowa. Odłóż na chwilę emocje i pomyśl czy w latach 90. w poprzednich granicach, nie groziłaby nam taka wojna, jak na Bałkanach.
                    > Najwyraźniej się myliłem co mnie mocno zaskakuje
                    Errare wszak humanum est - skąd zaskoczenie.
                    > . Zawsze mi się zdawało że lewica jest zwolennikiem prawa narodów do samostanow
                    > ienia o sobie.
                    Po pierwsze - przesuwasz wszystko w czasie. Po - drugie jest. W rozumieniu samostanowienia, bez pomocy np. Imperium Dobra, czy Radia Białoruś. pozdrawiam
                    • humbak Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 12:46
                      popatrz jak ten świat
                      > sprzysiągł się przeciwko nam. Zaakceptował oportunistycznie

To że są ku jakiemuś działaniu silne przesłanki nie oznacza że nie jest to oportunizm. Ja wiem że lojalność nie jest czymś wartym zachodu dla wielu, ale ja wolę pozostać przy moim naiwnym systemie wartości.

A może zgodnie z r
                      > ealiami panującymi po światowej wojnie, której wszyscy mieli dość?

Pewnie że mieli... ja tak naprawdę nie mam do Aliantów Zachodnich jakichś pretensji szczególnych. Lekki żal owszem, ale rozumiem czemu uznali że lepiej nas oddać Rosji. Tyle że to wcale nie oznacza że nasze ówczesne władze były prawowite.

Opróc
                      > z bohaterów z NSZ czy WiN.

I bohaterów i nie bohaterów. Jeśli nie rozumiesz czemu nie chcieli tego zaakceptować, to ja nie jestem w stanie już nic poradzić. Przypomnę Ci że wielu z nich widziało do czego jest zdolny nasz nowy suzeren.

Świat zajął się tworzeniem warunków do życia, a my (
                      > niektórzy) chcieliśmy III WŚ. W obronie Wilna i Lwowa.

Ta, więzeienia w środkowej Polsce też w obronie Wilna i Lwowa rozbijali? Nie manipuluj. Stać Cię na więcej.

Odłóż na chwilę emocje i
                      > pomyśl czy w latach 90. w poprzednich granicach, nie groziłaby nam taka wojna,
                      > jak na Bałkanach.

Może by groziła, może i nie. Nie wiem skąd wziąłeś pomysł że uważam iż Polska po wojnie powinna mieć dawne Kresy Wschodnie.
                      • remez2 Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 13:01
                        > To że są ku jakiemuś działaniu silne przesłanki nie oznacza że nie jest to opor
                        > tunizm. Ja wiem że lojalność nie jest czymś wartym zachodu dla wielu, ale ja wo
                        > lę pozostać przy moim naiwnym systemie wartości.
                        Wywołać wojnę w imię lojalności? Serio tak myślisz?
                        > Pewnie że mieli... ja tak naprawdę nie mam do Aliantów Zachodnich jakichś prete
                        > nsji szczególnych. Lekki żal owszem, ale rozumiem czemu uznali że lepiej nas od
                        > dać Rosji. Tyle że to wcale nie oznacza że nasze ówczesne władze były prawowite
                        Ciekawa konstrukcja logiczna.
                        > Ta, więzeienia w środkowej Polsce też w obronie Wilna i Lwowa rozbijali? Nie ma
                        > nipuluj. Stać Cię na więcej.
                        Czasami zastanawiam się dlaczego tak łatwo przechodzisz do "ataku' personalnego?
                        > Może by groziła, może i nie. Nie wiem skąd wziąłeś pomysł że uważam iż Polska p
                        > o wojnie powinna mieć dawne Kresy Wschodnie.
                        W 1981 r. Rosjanie by może interweniowali, może nie.
                        ---------------
                        • humbak Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 13:12
                          > Wywołać wojnę w imię lojalności? Serio tak myślisz?

Najwyraźniej Ty tak myślisz. Ja nigdzie nie pisałem o wojnie.

> Ciekawa konstrukcja logiczna.

Odczuwanie żalu to nie jest element logiki, tylko kwestia emocji. Zaznaczyłem że rozumiem ich postępowanie, a mam tylko lekko emocjonalny stosunek.

> Czasami zastanawiam się dlaczego tak łatwo przechodzisz do "ataku' personalneg
                          > o?

To nie jest atak personalny. Zgaduję że doskonale zdajesz sobie sprawę że działania powojenne podziemia miały rozliczne cele, a jednak wymieniasz jeden z nich o charakterze nacjonalistycznym. To jest manipulacja. Są forumowicze u których by mnie to nie obchodziło, ale że Ciebie cenię jako dyskutanta zwracam na to uwagę. Nie odniosłeś się do pytania merytorycznego, a masz pretensje do uwagi personalnej.

> W 1981 r. Rosjanie by może interweniowali, może nie.

Dyskutujesz ze swoimi postulatami. Mnie ta spekulacja nie interesuje, bo wcale nie uważam by Lwów i Wilno powinny być w granicach Polski. W przypadku tego drugiego nawet nie rozumiem za bardzo skąd u niektórych takie żądanie.
                          • remez2 Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 13:27
                            > Najwyraźniej Ty tak myślisz. Ja nigdzie nie pisałem o wojnie.
                            Czy były inne możliwości zmiany ówczesnego porządku? Jeżeli nie, to o co/po co walczyło podziemie? To, które w części usprawiedliwiasz.
                            > Zgaduję że doskonale zdajesz sobie sprawę że działania powojenne podziemia miały rozliczne cele,
                            Od A do Z nierealne jak pokazuje historia. A tysiące ludzi zostało zamordowanych. Przez współbraci. To jest powód do myślenie o tragedii narodowej a nie świętowania.

---------------
                            W życiu zawsze trzeba mieć jakiś cel - powiedział snajper do syna..
                            • humbak Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 13:55
                              > Czy były inne możliwości zmiany ówczesnego porządku?

Teraz to sobie można spekulować.

Jeżeli nie, to o co/po co
                              > walczyło podziemie? To, które w części usprawiedliwiasz.

Nosz aż korci mnie żeby nieładnie odpisać. Z hitlerowcami też nie było sensu walczyć?

> Od A do Z nierealne jak pokazuje historia. A tysiące ludzi zostało zamordowanyc
                              > h. Przez współbraci. To jest powód do myślenie o tragedii narodowej a nie święt
                              > owania.

50 lat później okazało się że jednak realne. Poza tym zapominasz że nie mówimy tu o ludziach którzy mieli wgląd w geopolityczną sytuację, wielką politykę i inne takie. Ja nie uważam by oznaczało to że natychmiast mają się położyć i całować buciki najeźdców i baty zbierać.

A świętowanie nie zawsze jest radosne.
                              • remez2 Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 13:59
                                Przepraszam, bardzo mnie rozczarowałeś. :- (

---------------
                                • humbak Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 16:17
                                  W takim razie na tym skończmy dyskusję.
    • giwi Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 09:22
      Moja rodzina była w AK i KWP. Nie sądzę, aby to byli zwyrodnialcy.
      Poczytaj trochę prawdziwych książek historycznych, które przedstawiają problem obiektywnie. Na samym broszurkach wyciągniętych z lamusa daleko nie zajedziesz. Myślisz, że wśród żołnierzy KBW byli sami święci? To była wojna domowa ze wszystkimi konsekwencjami. Nie na wszystko miało się wpływ. Sama historia ludzi ustawiała w takim a nie innym miejscu. Miałam w rodzinie dwóch rodzonych braci, którzy juz nie żyją. Jeden był w Konspiracyjnym Wojsku Polskim i był ścigany przez NKWD z wyrokiem kary śmierci a drugi był w KBW. Szczęśliwie nigdy nie stanęli przeciwko sobie.
      • marta.von.z.palacu Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 09:29
        giwi napisała:

>
        Pod Ogniem sluzyli?
        Moze przy okazji podaj nam przyklad prezydenta innego kraju, ktory sklada kwiaty pod pomnikiem zbrodniaza wojennego.
        • giwi Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 09:41
          A co wiesz o Ogniu? Chętnie posłucham, jeśli wyjdziesz poza zdanie, że Ogień strasznym mordercą był. :-)
          Historii lat powojennym nie da się ocenić jednoznacznie w dwóch barwach: białej i czarnej. Jest wiele postaci bardzo kontrowersyjnych. Z ostatnich lat płk. Kukliński Dla jednych jest to bohater, dla innych zdrajca. Podobnie z Kurasiem czy żoną Jana Piwnika. Wciąż nie wszystko wiemy.
          • marta.von.z.palacu Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 09:46
            giwi napisała:

> A co wiesz o Ogniu? Chętnie posłucham, jeśli wyjdziesz poza zdanie, że Ogień st
            > rasznym mordercą był. :-)

Znalem jego brata. Pracowalem z nim. Kiedys mi pokazal podpisany przez Ognia rozkaz zamordowania (egzekucji) pieciu chlopow, podobno "komunistycznych" slugusow.
            BTW skad ten glupi usmieszek cenzorko?

> Historii lat powojennym nie da się ocenić jednoznacznie w dwóch barwach: białej
            > i czarnej. Jest wiele postaci bardzo kontrowersyjnych.

Jestes historykiem? Jezeli tak to dlaczego robisz to co robisz?
          • remez2 Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 09:48
            > Wciąż nie wszystko wiemy.
            Coś jednak wiemy:
            Fakty mordowania Żydów przez oddziały Ognia potwierdza Żydowski Instytut Historyczny [4], zaś według zastępcy Ognia, Jana Kolasy Powichra, jego ludzie walczyli O Polskę bez komunistów i Żydów tą ideologię wyznających[4]. O dowodach morderstw na Żydach mówił również ambasador Izraela David Peleg[4]
            ---------------
            • petrokles Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 12:43
              A Gross? Bez tego "znawcy" tematu nieważne.
              • remez2 Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 12:46
                petrokles napisał:

> A Gross? Bez tego "znawcy" tematu nieważne.
                Przykro mi ale nie widzę związku z tematem wątku.

---------------
            • giwi Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 13:00
              Wkleiłes kawałek z wikipedii. Może to prawda, może nie. O Kurasiu krązyło wiele kłamstw, wyprodukowanych przez Machejka.
              Tu jest zupełnie inaczej przedstawione
              www.gazetakrakowska.pl/magazyn/162280,bylem-kronikarzem-ognia,id,t.html?cookie=1#material_1
              Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia.
              Ale wracając do pierwszego postu. Nawet, jesli zdarzały się przypadki nieuzasadnionych morderstw, to czy ktokolwiek ma prawo wrzucać wszystkich żołnierzy do jednego wora i oceniać ich hurtem jako zwyrodnialców? Większosć walczących w podziemiu to byli prości ludzie, którzy walczyli o wolność. Niektórzy nie pogodzili się z rozwiązaniem AK. Dla nich sprawa była oczywista - jeden okupant został zastąpiony drugim. Nie żyli na bezludnej wyspie. Słyszeli, że ten czy tamten wyszedł z domu do roboty i już nie wrócił, bo zabrali go smutni panowie czarnym samochodem. Uwięzienia, skrytobójstwa, ciężkie pobicia, zakaz studiow, to nie były tak rzadkie przypadki. To się działo w całej Polsce.
              Uważam, że tym ludziom, którzy swoje młode lata poświęcili walce o Polskę należy sie pamięć. Oni politykę mieli w zakończeniu pleców. Chcieli żyć wreszcie w wolnym kraju.
              • remez2 Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 13:04
                Oni politykę mieli w zakończeniu pleców.
                Oni - tak. Ich mocodawcy - nie. Pełna analogia do Powstania Warszawskiego.
                ---------------
                • giwi Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 13:24
                  Tak, identycznie mi sie kojarzy.
              • marta.von.z.palacu Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 13:42
                > Ale wracając do pierwszego postu. Nawet, jesli zdarzały się przypadki nieuzasad
                > nionych morderstw, to czy ktokolwiek ma prawo wrzucać wszystkich żołnierzy do j
                > ednego wora i oceniać ich hurtem jako zwyrodnialców?

Ta ustawa ocenia ich wszystkich jako bohaterow i wedlug ciebie jest to OK.
              • jedynahawke66666 Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 18:27
                Tzw ustawa "ubecka" wrzuciła wszystkich do jednego kotła - nie słyszałam z twojej strony głosu przeciw
              • lackzadek Re: Giwi! "Nieuzasadnione morderstwo"? 15.02.11, 22:53
                giwi napisała:

> Wkleiłes kawałek z wikipedii. Może to prawda, może nie. O Kurasiu krązyło wiele
                > kłamstw, wyprodukowanych przez Machejka.
                > Tu jest zupełnie inaczej przedstawione
                > www.gazetakrakowska.pl/magazyn/162280,bylem-kronikarzem-ognia,id,t.html?cookie=1#material_1
                > Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia.
                > Ale wracając do pierwszego postu. Nawet, jesli zdarzały się przypadki nieuzasad
                > nionych morderstw, to czy ktokolwiek ma prawo wrzucać wszystkich żołnierzy do j
                > ednego wora i oceniać ich hurtem jako zwyrodnialców? Większosć walczących w pod
                > ziemiu to byli prości ludzie, którzy walczyli o wolność. Niektórzy nie pogodzil
                > i się z rozwiązaniem AK. Dla nich sprawa była oczywista - jeden okupant został
                > zastąpiony drugim. Nie żyli na bezludnej wyspie. Słyszeli, że ten czy tamten wy
                > szedł z domu do roboty i już nie wrócił, bo zabrali go smutni panowie czarnym s
                > amochodem. Uwięzienia, skrytobójstwa, ciężkie pobicia, zakaz studiow, to nie b
                > yły tak rzadkie przypadki. To się działo w całej Polsce.
                > Uważam, że tym ludziom, którzy swoje młode lata poświęcili walce o Polskę należ
                > y sie pamięć. Oni politykę mieli w zakończeniu pleców. Chcieli żyć wreszcie w w
                > olnym kraju.

"Nieuzasadnione morderstwo"? Ja chyba śnię!
                • giwi Nie, nie! 16.02.11, 10:07
                  Bez "nieuzasadnione" oczywiście. Inaczej chciałam napisać, potem nie poprawiłam, bo zapomniałam. Zobaczyłam jak juz poszło.
          • marta.von.z.palacu Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 10:07
            > Wciąż nie wszystko wiemy.

i dlatego tym "kontrowersyjnym" postaciom sejm funduje swieto. :((
            • remez2 Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 10:13
              marta.von.z.palacu napisał:

> > Wciąż nie wszystko wiemy.

> i dlatego tym "kontrowersyjnym" postaciom sejm funduje swieto. :((
              Wmawianie ludziom, że wszystko jest podminowane komunizmem, doprowadza do manii prześladowczej i zdecydowanego obłędu (1936 r.)
            • humbak Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 10:35
              Nie jestem znawcą tematu, ale z tego co kojarzę nie mówimy tu tylko o Ogniu, czy Łupaszce. Są też inni, którzy często działali w sposób bardziej.... czysty od tych dwóch. Weź też pod uwagę że wiele lat mianem bandytów mianowano wszystkich którym nie odpowiadał tamten system i którzy mu się przeciwstawiali. Jasne że należy oddzielić bojowników od zwykłych bandytów, ale nie oznacza to że ci pierwsi nie zasługują na odrobinę szacunku.
              • remez2 Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 10:47
                humbak napisał:

> Nie jestem znawcą tematu, ale z tego co kojarzę nie mówimy tu tylko o Ogniu, cz
                > y Łupaszce. Są też inni, którzy często działali w sposób bardziej.... czysty od
                > tych dwóch. Weź też pod uwagę że wiele lat mianem bandytów mianowano wszystkic
                > h którym nie odpowiadał tamten system i którzy mu się przeciwstawiali. Jasne że
                > należy oddzielić bojowników od zwykłych bandytów, ale nie oznacza to że ci pie
                > rwsi nie zasługują na odrobinę szacunku.
                Oczywiście. Tylko, że:
                Naród polski domaga się usunięcia spośród siebie przeklętych przybłędów i z tych przyczyn nie może im współczuć, gdy ulegają tępieniu. Musimy pamiętać, że niebezpieczeństwo Żydów wciąż nam zagraża. ("Placówka", pismo NSZ z dnia 23 stycznia 1943 r.)
                • humbak Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 12:12
                  Sądzę że jedno nie wyklucza drugiego.
                  • remez2 Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 12:44
                    humbak napisał:

> Sądzę że jedno nie wyklucza drugiego.
                    Wyklucza. Ustanowienie tego święta państwowego to haniebny wyczyn wszystkich, którzy za tą ustawą głosowali.
                    PS
                    Policja bezpieczeństwa zrozumiała, że sama ze swoimi minimalnymi siłami nie zdoła rozgromić band. Dlatego szukało się innych dróg i zdecydowano, że najlepiej jest pozwolić Polakom zwalczać się wzajemni. Nie zawsze bowiem dokonuje się zamachu na Polaka dlatego, że pracuje on dla Niemców, ale bardzo często dlatego, że reprezentuje on inny kierunek polityczny. Ten stan rzeczy wyzyskuje strona niemiecka i w ten sposób oszczędza się niemiecką krew. (SS Oberfuhrer Walter Bierkamp, 14 grudnia 1943 r.)

---------------
                    • humbak Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 12:55
                      Ja jednak sądzę że nie.
                      Dodam jeszcze że sporo dokumentów było fałszowanych w tym właśnie celu by podziemie antykomunistyczne oczernić i zrobić z nich antysemityczne, faszystowsko- nazistwowskie organizacje terrorystyczno przestępcze. Nie zrozum mnie źle- nie twierdzę że podajesz tu nieprawdziwe dane- nie twierdzę że tam były same aniołki. Ale zrozum że to ludzie którym jako ogółówi przypięto taką właśnie łatkę i tępiono ich bo nie chcieli zaakceptować nowego władcy, który swoich nawet mordował milionami. Ale skoro uważasz że nie zasługują na słowa uznania, z wyróżnieniem którzy robili coś słusznego, a którzy po prostu byli kanaliami, to ja już nie jestem w stanie nic tu zdziałać.
                      • remez2 Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 13:09

Ale skoro uważasz że nie zasługują na słowa uznania, z wyróżnieniem którzy robili coś słusznego, a którzy po prostu byli kanaliami, to ja już nie jestem w stanie nic tu zdziałać.
                        Absolutnie inną sprawą jest uczczenie przez miejscową społeczność bohatera - jestem zawsze za - a ustanowieniem święta państwowego na którego temat jest wątek. To jest przykład ordynarnego zakłamywania bardzo bolesnej historii. :- (
                        ---------------
                        • humbak Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 13:19
                          A to już jest inna dyskusja. Twoja propozycja ma pewne sensowne podstawy. Problem jednak w tym że wcześniejsze robienie z nich wszystkich bandytów było działaniem systemowym, więc nie powinno się moim zdaniem odkłamywania zostawiać społecznościom lokalnym. Inna sprawa że może faktycznie święto nie jest najlepszym rozwiązaniem. Chyba że odpowiednio by się to uformowało. A teraz wybacz- koniec papierków idę zmierzyć rurę:)
          • polazrski Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 11:02
            giwi napisała:

> A co wiesz o Ogniu? Chętnie posłucham, jeśli wyjdziesz poza zdanie, że Ogień st
            > rasznym mordercą był. :-)
            Wiesz co, giwi, gdybys nie byla kobieta...Czasami warto zmilczec, niz palnac takie swinstwo. Jest internet; kim byl Kuras, zwlaszcza jesli chodzi o Zydow, kazdy sie dowie w 10 sekund.
            www.jewish.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1884&Itemid=57
            O “Ogniu” wypowiadał się min. David Peleg, ambasador Izraela w Polsce:

- Pod pomnikiem Józefa “Ognia” Kurasia w Zakopanem widzieliśmy, że sam pan prezydent Kaczyński występował na odsłonięciu tego monumentu. Zwróciłem się do Pałacu Prezydenckiego w tej sprawie. Podkreśliłem, że nie oceniamy działalności antykomunistycznej “Ognia” po II wojnie światowej, tylko jego antysemickie poglądy i działalność. Są przecież dowody na to, że był zaangażowany w mordowanie Żydów. Kancelaria Prezydenta zbadała sprawę i odpowiedziała mi, że pan prezydent Kaczyński nie był świadomy tego aspektu działalności Kurasia. W efekcie tej wymiany zdań rządy Polski i Izraela uzgodniły, że powstanie wspólna komisja historyków z obu państw, która zajmie się tymi wszystkimi bolesnymi incydentami z przeszłości. Na razie wciąż jeszcze komisja taka nie powstała. Inicjatywa jest po stronie polskiej. Cały czas czekamy na jakiś krok ze strony władz RP. („Życie Warszawy” 17 mają 2007r.)
            • marta.von.z.palacu Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 11:19
              > Wiesz co, giwi, gdybys nie byla kobieta...

Ona juz nie raz popisala sie tutaj swoimi sympatiami. :(((
              Z drugiej strony dziwie sie, ze szefowie nie zabraniaja wypowiadania sie cenzorom na forum poza "o moderacji". Ona swoimi wypowiedziami podkresla wyraznie swoja stronniczosc.
              Nie dziwie sie, ze konkretne tematy wystrzeliwane sa zawsze w Kosmos.
              • giwi Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 13:12
                Mam prawo pisać tak jak każdy, ale jeśli Ci mój login przeszkadza, moge pisać innym tajnym. :)))
                • marta.von.z.palacu Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 13:39
                  giwi napisała:

> Mam prawo pisać tak jak każdy, ale jeśli Ci mój login przeszkadza, moge pisać i
                  > nnym tajnym. :)))

W godzinach pracy?
      • zapijaczony_ryj To jest tragedia każdej wojny domowej 15.02.11, 09:30
        giwi napisała: Miałam w rodzinie dwóch rodzonych braci, kt
        > órzy juz nie żyją. Jeden był w Konspiracyjnym Wojsku Polskim i był ścigany prze
        > z NKWD z wyrokiem kary śmierci a drugi był w KBW. Szczęśliwie nigdy nie stanęli
        > przeciwko sobie.

W latach osiemdziesiątych też to były częste przypadki.
        Obecnie też sa.Weźmy no braci Kurskich, jeden porządny pracuje w GW, a drugi w PiSie.
      • p.heniu Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 09:41
        Giwi nie zniżaj się do dyskusji z Wandą Odolską.
      • lackzadek Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 13:01
        giwi napisała:

> Moja rodzina była w AK i KWP. Nie sądzę, aby to byli zwyrodnialcy.
        > Poczytaj trochę prawdziwych książek historycznych, które przedstawiają problem
        > obiektywnie. Na samym broszurkach wyciągniętych z lamusa daleko nie zajedziesz.
        > Myślisz, że wśród żołnierzy KBW byli sami święci? To była wojna domowa ze wszy
        > stkimi konsekwencjami. Nie na wszystko miało się wpływ. Sama historia ludzi ust
        > awiała w takim a nie innym miejscu. Miałam w rodzinie dwóch rodzonych braci, kt
        > órzy juz nie żyją. Jeden był w Konspiracyjnym Wojsku Polskim i był ścigany prze
        > z NKWD z wyrokiem kary śmierci a drugi był w KBW. Szczęśliwie nigdy nie stanęli
        > przeciwko sobie.

Właśnie przeczytałem "Egzekutora" Stefana Dąbskiego i nie chce mi się komentować
        czynów żadnych Polskich bohaterów niezależnie po której stronie barykady stali.
        • giwi Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 13:10
          O, ja też to mam. Wojna jest dramatem dla wszystkich, zwłaszcza dla ludzi młodych, którym psychikę wykoślawia strasznie.
          • jedynahawke66666 Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 18:49
            w latach 1945-1956 praktycznie toczyła się wojna domowa ,która pochłonęła wg obliczeń badaczy -ok 30 tys Polaków .
            Mordy były z obu stron . Nie wolno dziś żadnego usprawiedliwiać ,a już gloryfikowanie jest czymś ohydnym.
    • ossey Re: Zolnierze NSZ to bohaterowie 15.02.11, 09:43
      walczyli wyjatkowo trudnej sytuacji polityczno-milirtarnej glownie na wschodnich ziemiach Rzplitej.
      • simera16 Re: Zolnierze NSZ to bohaterowie 15.02.11, 10:50
        ossey napisał:

> walczyli wyjatkowo trudnej sytuacji polityczno-milirtarnej glownie na wschodnic
        > h ziemiach Rzplitej.
        >
        ...a następnie wraz z wojskami hitlerowskimi "opuścili" Polskę...
        • marta.von.z.palacu Re: Zolnierze NSZ to bohaterowie 15.02.11, 10:58
          kolaboranci i mordercy. To takie polskie SS bylo.
          • humbak Re: Zolnierze NSZ to bohaterowie 15.02.11, 13:02
            Zdecydujcie się najpierw czy poszli z wycofali się z hitlerowcami i bronili Berlina, czy mordowali niewinnych funkcjonariuszy UB bo obu na raz raczej robić nie mogli.
            • marta.von.z.palacu Re: Zolnierze NSZ to bohaterowie 15.02.11, 13:40
              humbak napisał:

> Zdecydujcie się najpierw czy poszli z wycofali się z hitlerowcami i bronili Ber
              > lina, czy mordowali niewinnych funkcjonariuszy UB bo obu na raz raczej robić ni
              > e mogli.

Mordowali bezbronnych chlopow, ktorzy przyjeli ziemie. To mi wystarczy.
              • humbak Re: Zolnierze NSZ to bohaterowie 15.02.11, 13:56
                Z Berlina?
                • marta.von.z.palacu Re: Zolnierze NSZ to bohaterowie 15.02.11, 14:00
                  humbak napisał:

> Z Berlina?

Po drodze :o
                  • humbak Re: Zolnierze NSZ to bohaterowie 15.02.11, 16:26
                    Tym razem poważnie- masz na myśli Brygadę Świętokrzyską?
                    • marta.von.z.palacu Re: Zolnierze NSZ to bohaterowie 15.02.11, 16:52
                      humbak napisał:

> Tym razem poważnie- masz na myśli Brygadę Świętokrzyską?

Mowie ogolnie. Dla mnie to sa bandyci. Nigdy nie pozwoliby sobie ich nazywac brygada.... Mam szacunek dla wojska.
                      • humbak Re: Zolnierze NSZ to bohaterowie 15.02.11, 16:58
                        Bo przed Armią Czerwoną zwiała właśnie BŚ. I w jej kontekscie zarzutów agresji wobec ludności cywlinej nie słyszałem. Przynajmniej nie podczas ewakuacji.
                        • marta.von.z.palacu Re: Zolnierze NSZ to bohaterowie 15.02.11, 18:13
                          humbak napisał:

> Bo przed Armią Czerwoną zwiała właśnie BŚ. I w jej kontekscie zarzutów agresji
                          > wobec ludności cywlinej nie słyszałem. Przynajmniej nie podczas ewakuacji.

Razem z SS. Nie dziwie sie, ze wiali.
                          • humbak Re: Zolnierze NSZ to bohaterowie 15.02.11, 18:26
                            Aha, więc nic ciekawego się nie dowiem. Papa.
                    • marta.von.z.palacu Masz tu jednego ze swoich bohaterow. 15.02.11, 19:00
                      humbak napisał:

> Tym razem poważnie- masz na myśli Brygadę Świętokrzyską?

Masz tu jednego ze swoich bohaterow.

Hubert Jura ps. "Tom". Hubert Jura został w lecie 1944, wyrokiem Komendy Głównej NSZ, skazany na karę śmierci za współpracę z Gestapo i ścigany przez NSZ i AK, mimo to po sformowaniu Brygady Świętokrzyskiej pełnił w niej funkcję oficera do zadań specjalnych.
                      • humbak Re: Masz tu jednego ze swoich bohaterow. 15.02.11, 19:06
                        I jakie wyciągasz z tego co wkleiłeś wnioski?
                        • marta.von.z.palacu Re: Masz tu jednego ze swoich bohaterow. 15.02.11, 19:12
                          humbak napisał:

> I jakie wyciągasz z tego co wkleiłeś wnioski?

Ze bronisz zbrodniarzy i zdrajcow kolaborujacych z okupantem, ktorzy nawet przez wlasne srodowisko nie byli tolerowani.
                          Z NSZ nikty nie chcial rozmawiac. AK wypiela sie na nich i nikogo to nie dziwi.
                          • jedynahawke66666 Re: Masz tu jednego ze swoich bohaterow. 15.02.11, 19:16
                            sławetny Ogień miał KS od AK
                          • humbak Re: Masz tu jednego ze swoich bohaterow. 15.02.11, 19:18
                            Nawet nie próbowałeś tego analizować. Nie szkodzi. Wycofuje się. Miłego wieczoru.
                            • marta.von.z.palacu Re: Masz tu jednego ze swoich bohaterow. 15.02.11, 19:20
                              humbak napisał:

> Nawet nie próbowałeś tego analizować. Nie szkodzi. Wycofuje się. Miłego wieczor
                              > u.

A co tam jest do analizowania.
                              Rowniez milego.
      • zoil44elwer Re: Zolnierze NSZ to bohaterowie 16.02.11, 05:43
        ossey napisał:

> walczyli wyjatkowo trudnej sytuacji polityczno-milirtarnej glownie na wschodnic
        > h ziemiach Rzplitej.

Niemcy dali nawet pociągi by ich sojusznicy,Świętokrzyska Brygada NSZ "wycofała" się z nimi na zachód.
        "....Policja bezpieczeństwa nie mogła swoimi siłami zlikwidować polskich band.Dlatego zdecydowano że najlepiej jest pozwolić Polakom zwalczać się wzajemnie.Nie zawsze bowiem dokonuje się zamachu na Polaka że pracuje on dla Niemców,ale bardzo często że reprezentuje on inny kierunek polityczny.Ten stan rzeczy wyzyskuje(?) strona niemiecka i w ten sposób "oszczędza" niemiecką krew(SS Oberfuhrer Walter Bierkamp 14 XII 1943)
    • ave.duce SLD też. 15.02.11, 10:22

WYNIKI GŁOSOWANIA
      SLD – liczebność klubu- 44

GŁOSOWANIE:

ZA:

AJCHLER ROMUALD

ARŁUKOWICZ BARTOSZ

BAŃKOWSKA ANNA

BŁOCHOWIAK ANITA

GARBOWSKI TOMASZ

GINTOWT-DZIEWAŁTOWSKI Witold

GOŁĘBIEWSKI HENRYK

IWIŃSKI TADEUSZ

KALISZ RYSZARD

KASPRZYK JACEK

KLEPACZ WITOLD

KOCHANOWSKI JAN

KOTKOWSKA BOŻENA

KOWALIK JACEK

KRASOŃ JANUSZ

KRUSZEWSKI ZBIGNIEW

ŁYBACKA KRYSTYNA

MATUSZCZAK ZBIGNIEW

MATWIEJUK JAROSŁAW

MILCARZ HENRYK

MOTOWIDŁO TADEUSZ

PAWŁOWSKI SYLWESTER

PISALSKI GRZEGORZ

PRZĄDKA STANISŁAWA

STEC STANISŁAW

STREKER-DEMBIŃSKA ELŻBIETA

SZCZEPAŃSKI WIESŁAW ANDRZEJ

WONTOR BOGUSŁAW

WZIĄTEK STANISŁAW

ZAKRZEWSKA ELŻBIETA

ZBRZYZNY RYSZARD

PRZECIW :

OSTROWSKI ARTUR

WSTRZYMALI SIĘ OD GŁOSU:

KAMIŃSKI TOMASZ
      KOPYCIŃSKI SŁAWOMIR
      BALICKI MAREK

NIE GŁOSOWALI:

ALEKSANDRZAK LESZEK
      CZYKWIN EUGENIUSZ
      MARTYNIUK WACŁAW
      NAPIERALSKI GRZEGORZ
      POMAJDA WOJCIECH
      RYDZOŃ STANISŁAW
      TOMASZEWSKI TADEUSZ
      WENDERLICH JERZY
      WIKIŃSKI MAREK
      • trevik Cicho!! Miało być, że to wszystko POPiS !!! ;-D 15.02.11, 10:50

• ave.duce Ale sprawa się rypła ;) SLD! SLD! SLD!!!!!!!!!!!!! 15.02.11, 10:52
          • simera16 Re: Ale sprawa się rypła ;) SLD! SLD! SLD!!!!!!!! 15.02.11, 10:56
            Nie jest istotne kto głosuje, ale za czym... :(
            • ave.duce Re: Ale sprawa się rypła ;) SLD! SLD! SLD!!!!!!!! 15.02.11, 11:10
              Ależ masz rację. Ino niech nie zgrywają świętych.
              • simera16 Re: Ale sprawa się rypła ;) SLD! SLD! SLD!!!!!!!! 15.02.11, 11:19
                ave.duce napisała:

> Ależ masz rację. Ino niech nie zgrywają świętych.
                >
                Też masz rację...Ale hipokryzja, to znak rozpoznawczy naszych rodzimych polityków...
                • marta.von.z.palacu Re: Ale sprawa się rypła ;) SLD! SLD! SLD!!!!!!!! 15.02.11, 11:20
                  Moze nie wiedzieli na co glosuja :))))))
                  • ave.duce Re: Ale sprawa się rypła ;) SLD! SLD! SLD!!!!!!!! 15.02.11, 11:51
                    Czyli i tak źle, i tak niedobrze ;)
          • trevik Re: Ale sprawa się rypła ;) SLD! SLD! SLD!!!!!!!! 15.02.11, 10:57
            Forumowe lewaki wyglądałyby znacznie lepiej, gdyby nie stawały po stronie komuchów w konfrontacjach czasów wojny i PRL.
            Ich reprezentacja parlamentarna wie, że sprawa jest dawno przegrana, ale nie ci z forum. Pod tym względem niektórzy tutaj są nawet bardziej zabawni niż pisi,

T.
            • ave.duce Re: Ale sprawa się rypła ;) SLD! SLD! SLD!!!!!!!! 15.02.11, 11:13
              By rzec prawdę, a nie skłamać > za mało, stanowczo ZA MAŁO wiem na temat "żołnierzy wyklętych", żeby się autorytatywnie wypowiadać > tylko o "Ogniu" wiedzę posiadam wystarczającą :(

ps. Giwi ma rację > nic nie jest czarno-białe. Chyba że jest się Prezesem Jarosławem K. & co.
              • simera16 Re: Ale sprawa się rypła ;) SLD! SLD! SLD!!!!!!!! 15.02.11, 11:21
                ave.duce napisała:

> By rzec prawdę, a nie skłamać > za mało, stanowczo ZA MAŁO wiem na temat "ż
                > ołnierzy wyklętych", żeby się autorytatywnie wypowiadać > tylko o "Ogniu" w
                > iedzę posiadam wystarczającą :(
                >
                > ps. Giwi ma rację > nic nie jest czarno-białe. Chyba że jest się Prezesem J
                > arosławem K. & co.
                >
                A ponieważ jest jak piszesz, ta uchwała nie powinna mieć miejsca...
                • ave.duce Re: Ale sprawa się rypła ;) SLD! SLD! SLD!!!!!!!! 15.02.11, 11:54
                  Moim zdaniem > to nie jest "dobry" czas na takie uchwały.
              • marta.von.z.palacu Re: Ale sprawa się rypła ;) SLD! SLD! SLD!!!!!!!! 15.02.11, 12:00
                > ps. Giwi ma rację > nic nie jest czarno-białe.

Nawet giwi stwierdzia, ze sa to "kontrowersyjne" osoby :p. Powiec mi wiec jak mozna takim osobom swieto szykowac?
                • ave.duce Re: Ale sprawa się rypła ;) SLD! SLD! SLD!!!!!!!! 15.02.11, 12:26
                  Odpowiedziałam już > forum.gazeta.pl/forum/w,28,122179944,122190344,Re_Ale_sprawa_sie_rypla_SLD_SLD_SLD_.html
                  • marta.von.z.palacu Re: Ale sprawa się rypła ;) SLD! SLD! SLD!!!!!!!! 15.02.11, 12:41
                    ave.duce napisała:

> Odpowiedziałam już > forum.gazeta.pl/forum/w,28,122179944,122190344,Re_Ale_sprawa_sie_rypla_SLD_SLD_SLD_.html

Moim zadaniem takie uchwaly nigdy nie powinny byc podejmowane. Pochwala mordercow narodu polskiego przez narod polski :)))
                    • ave.duce Re: Ale sprawa się rypła ;) SLD! SLD! SLD!!!!!!!! 15.02.11, 12:50
                      Nie do końca tak. I na tym polega komplikacja. Nie da się ani en bloc potępić, ani en bloc sławić.
                      Co innego walka, co innego mordowanie.

ps. a tak w ogóle, to jestem pacyfistką ;)
                      • marta.von.z.palacu Re: Ale sprawa się rypła ;) SLD! SLD! SLD!!!!!!!! 15.02.11, 12:59
                        ave.duce napisała:

> Nie do końca tak. I na tym polega komplikacja. Nie da się ani en bloc potępić,
                        > ani en bloc sławić.
                        > Co innego walka, co innego mordowanie.

Wiec nie mozna ich wszystki wsadzic do jednego koszyka bohaterow. Lepiej przemilczec ten niezbyt chlubny dla nas temat.
                        • ave.duce Re: Ale sprawa się rypła ;) SLD! SLD! SLD!!!!!!!! 15.02.11, 13:05
                          Dopóki historycy (sic!) nie zbadają dogłębnie kto, co, gdzie i kiedy > nie wzbudzać niepotrzebnych waśni. Tylko ka$$ idzie nie na badania naukowe, ale na ekshumacje.
                          • marta.von.z.palacu Re: Ale sprawa się rypła ;) SLD! SLD! SLD!!!!!!!! 15.02.11, 13:44
                            ave.duce napisała:

> Dopóki historycy (sic!) nie zbadają dogłębnie kto, co, gdzie i kiedy > nie
                            > wzbudzać niepotrzebnych waśni. Tylko ka$$ idzie nie na badania naukowe, ale na
                            > ekshumacje.

To rowniez mialem na mysli :)
            • remez2 Re: Ale sprawa się rypła ;) SLD! SLD! SLD!!!!!!!! 15.02.11, 12:12
              trevik napisał:

> Forumowe lewaki wyglądałyby znacznie lepiej, gdyby nie stawały po stronie komuc
              > hów w konfrontacjach czasów wojny i PRL.
              > Ich reprezentacja parlamentarna wie, że sprawa jest dawno przegrana, ale nie ci
              > z forum. Pod tym względem niektórzy tutaj są nawet bardziej zabawni niż pisi,
              Zoologiczny antykomunizm jest dobrzy na wszystko.
              • trevik Zoologiczny? 15.02.11, 13:15
                Ja nie cierpię komunizmu z przyczyn obiektywnych a w SLDowskich socjaldemokratach widzę przede wszystkim przebarwiony beton.

Czy możesz mi jakoś pomóc z tą moją "ułomnością"? Np. udowodnić, że post-PZPRowski beton stracił w SLD wpływy, albo pokazać że komunizm był naprawdę cool?
                Jak na razie przy skojarzeniach SLD z komunistami obrażasz się albo interlokutora i opuszczasz dyskusję a to niczego nie udowadnia,

T.
                • remez2 Re: Zoologiczny? 15.02.11, 13:34
                  trevik napisał:

> Ja nie cierpię komunizmu z przyczyn obiektywnych a w SLDowskich socjaldemokrata
                  > ch widzę przede wszystkim przebarwiony beton.
                  Są różne stopnie daltonizmu. Mój znajomy widzi wszystko w szarym kolorze.
                  > Czy możesz mi jakoś pomóc z tą moją "ułomnością"? Np. udowodnić, że post-PZPRow
                  > ski beton stracił w SLD wpływy, albo pokazać że komunizm był naprawdę cool?
                  W imię czego? Pewnemu porucznikowi nawet chusteczka się kojarzyła a .. w wojsku służył.
                  > Jak na razie przy skojarzeniach SLD z komunistami obrażasz się albo interlokuto
                  > ra i opuszczasz dyskusję a to niczego nie udowadnia,
                  Nie miałem zamiaru Cię obrażać, a jeżeli tak to odebrałeś - bardzo przepraszam.
                  • trevik Krótko i na temat 15.02.11, 13:56
                    Gdybyś popatrzył na politykę w Polsce nie poprzez SLD a przez lewicę rozumianą jako rodzina nurtów myślowy to może po jakimś czasie doszedłbyś do wniosku, że gdyby zamiast Napieralskiego był Borowski z grupą lewicowych intelektualistów i polityków niezwiązanych ze starą wierchuszką PZPR to dziś PO miałoby nie ponad 30% poparcia a może (w wariancie optymistycznym) 15,

T.
                    • remez2 Re: Krótko i na temat 15.02.11, 14:02
                      że gdyby zamiast Napieralskiego był Borowski z grupą lewicowych intelektualistów i polityków niezwiązanych ze starą wierchuszką
                      Bardzo ciekawa koncepcja. M. Borowski po liftingu i kto? Imiennie?
                      ---------------
                      • trevik Re: Krótko i na temat 15.02.11, 14:36
                        > Bardzo ciekawa koncepcja. M. Borowski po liftingu i kto? Imiennie?

Dlaczego "liftingu"? Borowski po prostu nie był z betonowej frakcji, która narzucała SLD kierunek i stąd były i są ciągłe zawirowania między jego środowiskiem a SLD. Z drugiej strony Borowski nie generuje takich odruchów wymiotnych w centrum i mógłby przekonać do siebie sporo centrowych wyborców.
                        Z czasem miałby po swojej stronie byłe środowiska od UP po UW (elektorat lepiej przełykałby B. niż SLD) + umiarkowane poparcie wszystkich "rozporkowych", czyli zielonych, tęczowych i antyklerykałów. I bez złudzeń: wykończenie SLD zajęłoby Borowskiemu wiele lat, bo SLD to grupa ludzi wpływowych poprzedniego reżimu + silne zaplecze w postaci OPZZ. Na pewno B. zająłby część centrum i PO nie miałaby dziś takiego luksusu, że nie ma z kim przegrać - dla przeciętnego wyborcy centrowego ciągle SLD i PiS są ciągle znacznie gorsze od PO, nawet gdy się jest działaniami PO rozczarowanym.

Aby zakończyć: nie uważam Napieralskiego za jakieś super zło. Uważam go tylko za marionetkę. Nigdy nie uwierzyłem w jego silne przywództwo zdolne do definiowania kierunku polskiej lewicy - ot, przegrała frakcja Ordynackiej ( Kwachu, Olejniczak, Kalisz itd.) z frakcją betonową. Nic więcej,

T.
                • marta.von.z.palacu Re: Zoologiczny? 15.02.11, 13:46
                  > albo pokazać że komunizm był naprawdę cool?

Gdzie zetknales sie z komunizmem?
                  • trevik Re: Zoologiczny? 15.02.11, 13:51
                    > Gdzie zetknales sie z komunizmem?

W PRL. Ze wzlędów formalnych mieszano wtedy pojęcia socjalizmu i komunizmu jak komu pasowało. Uznajmy, że to mam na myśli mówiąc komunizm - daruj idealny brak poszanowania odrębności doktryn, ale to cecha nie tylko mojego pisania,

T.
                    • marta.von.z.palacu Re: Zoologiczny? 15.02.11, 13:59
                      trevik napisał:

> > Gdzie zetknales sie z komunizmem?
                      >
                      > W PRL. Ze wzlędów formalnych mieszano wtedy pojęcia socjalizmu i komunizmu jak
                      > komu pasowało.

Raczej teraz to robia. Na dobra sprawe wszystko nazywaja komunizmem. Katolik musi sie przeciez czegos bac ;)

Uznajmy, że to mam na myśli mówiąc komunizm - daruj idealny brak
                      > poszanowania odrębności doktryn, ale to cecha nie tylko mojego pisania,
                      >
                      > T.
                      >

OK daruje :p
                      • remez2 Re: Zoologiczny? 15.02.11, 14:05
                        Katolik musi sie przeciez czegos bac ;)
                        Oprócz piekła po śmierci. Chociaż odpust można kupić. :-)

---------------
                      • trevik Re: Zoologiczny? 15.02.11, 14:42
                        > Raczej teraz to robia.

Wtedy też mieszano. Radzieckie KPZR było jednym przykładów - w ZSRR choć formalnie nie było komunizmu to republiki były socjalistyczne a partia z nazwy komunistyczna do socjaldemoratycznej, BTW która dążenie do prawdziwego komunizmu zakończyła gdzieś już w latach '20,

T.
                    • jedynahawke66666 Re: Zoologiczny? 15.02.11, 18:57
                      W Polsce komunizmu nie było
      • zoil44elwer Re: SLD też. 16.02.11, 05:49
        Lewica czci swoich morderców(?!) Tylko jeden(?) był przeciw A Ostrowski????
    • polazrski Re: POPIS poprze zwyrodnialców 1 marca 15.02.11, 10:51
      Swinstwo i barbarzynstwo.
    • obraza.uczuc.religijnych R. Kukliński poszedł do LWP,nie do"żołnierzy wyklę 15.02.11, 12:22
      tych". A ten patriota wiedział co dla Polski jest lepsze.
    • w.i.l Zostali "wyklęci" za współpracę z hitlerowcami 15.02.11, 13:35
      NSZ, Brygada Świętokrzyska.
      Dziś takim stawia się pomniki.
      • marta.von.z.palacu Re: Zostali "wyklęci" za współpracę z hitlerowcam 15.02.11, 13:48
        Przeciez gdyby Hitler nie napadl Polski to Polska poszlaby z nim.
        • bodo.2 Re: Zostali "wyklęci" za patriotyzm 15.02.11, 14:02
          przez żydokomunę a dzisiaj przez środowiska piszące na nowo kłamliwą historię
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Zostali "wyklęci" za patriotyzm 15.02.11, 14:05
            Bodziu, a dlaczego Rysiek Kukliński dołączył do żydokomuszego LWP zamiast do patriotycznych żołnierzy wyklętych?
          • remez2 Re: Zostali "wyklęci" za patriotyzm 15.02.11, 14:06
            bodo.2 napisał:

> przez żydokomunę a dzisiaj przez środowiska piszące na nowo kłamliwą historię
            IPN?

---------------
            • bodo.2 Re: Zostali "wyklęci" za patriotyzm 15.02.11, 14:15
              IPN? zapytaj politruka,dlaczego tak przyprawia o ból głowy każdą świnię strojącą się w szaty "poprawnego polaka"i czemu jest solą w oku rabiego a zapewne dostaniesz wykładnię przyczyny tej wściekłości
              • obraza.uczuc.religijnych Re: Zostali "wyklęci" za patriotyzm 15.02.11, 14:27
                Jak tam bodziu, co powiesz o żydokomuszym Kuklińskim?
        • w.i.l Reżym przedwrześniowych pułkowników 15.02.11, 14:21
          był reżymem faszystwowskim na wzór włoski.
          Rolę partii faszystowskiej spełniał BBWR.
    • tw_wielgus Re: Pogrobowcy PZPR, sowieckie sługusy 15.02.11, 16:30
      jak hydra podnoszą łby gdy im się przypomina, że służyli Moskwie wbrew woli narodu.
      Moim zdaniem ustawa ograniczająca esbekie emerytury była zbyt liberalna i objęto nią zbyt mały obszar byłych aparatczyków.
      Dlaczego niepodległe państwo polskie ma płacić renty i emerytury tym, którzy pracowali na rzecz ZSSR? Przeceiż to niesprawiedliwe! Niech płacą Ci na rzecz, których ci ludzie pracowali.
      • tornson Spadajcie tw. wielgus do Watykanu. 15.02.11, 16:32
        • tw_wielgus Re: Tia... a po co? 15.02.11, 16:52
          To może być niei do pojęcia dla Twojej nadwyrężonej wiekiem percepcji, ale jakoś w tym kierunku mi nie po drodze. Ale, ale.. podazająć szlakiem wyznaczonym przez taką logikę uważam, że komuś kto się tak Rosji zasłużył powinny przysługiwać raz do roku wyjazdy na Krym celem podreperowania zdrowia. Oczywiście za darmo bo przeceiż nie byłoby Cię stać.
          • tornson Re: Tia... a po co? 15.02.11, 17:34
            tw_wielgus napisał:

> To może być niei do pojęcia dla Twojej nadwyrężonej wiekiem percepcji, ale jako
            > ś w tym kierunku mi nie po drodze.
            No i już zarobiłbyś kulkę w łeb od swoich bogoojczyźnianych wyklętych idoli, zresztą jaką kulkę, oni żywcem ćwiartowali niekatolików.
            • tw_wielgus Re: Tia... a po co? 15.02.11, 18:11
              I Urban to w "NIE" opisał? No jeżeli taki autorytet to wierzę mu bezgranicznie.
              • marta.von.z.palacu Re: Tia... a po co? 15.02.11, 18:15
                tw_wielgus napisał:

> I Urban to w "NIE" opisał? No jeżeli taki autorytet to wierzę mu bezgranicznie.

Jakos malo kto odwaza sie zarzucic mu klamstwo. Nie widze tych procesow sadowych przegranych przez NIE. :)
              • jedynahawke66666 Re: Tia... a po co? 15.02.11, 19:18
                Nie to jedno z najbardziej wiarygodnych pism w Polsce
                • marta.von.z.palacu Re: Tia... a po co? 15.02.11, 19:22
                  jedynahawke66666 napisała:

> Nie to jedno z najbardziej wiarygodnych pism w Polsce

zaraz po ND ;)
                  • paradise666 Re: Tia... a po co? 16.02.11, 06:18
                    Czy to się komu podoba czy nie Nie to jedno z lepszych pism w Polsce .
                    Tzw fałszywa poprawność polityczna ze względu na postać Jerzego Urbana ,postawiła jego pismo w kąt ,a zupełnie niesłusznie .
                    Gdyby Urban pisał niegodziwości , prawica solidarnościowa zniszczyłaby go bez skrupułów .

• humbak Re: Pogrobowcy PZPR, sowieckie sługusy 15.02.11, 16:37
        Bo wraz z "majątekiem" po PRL przejęliśmy zobowiązania?
        A tak w ogóle... TW, to Ty?
        • tw_wielgus Re: Pogrobowcy PZPR, sowieckie sługusy 15.02.11, 16:53
          To chyba oczywiste że pasywa i aktywa. Zresztą przy każdej, chociażby moralnej, próbie rozliczenia minionego okresu wraca stara dobrze znana PZPRowska retoryka.
      • marta.von.z.palacu Re: Pogrobowcy PZPR, sowieckie sługusy 15.02.11, 16:38
        tw_wielgus napisał:

> jak hydra podnoszą łby gdy im się przypomina, że służyli Moskwie wbrew woli nar
        > odu.
        > Moim zdaniem ustawa ograniczająca esbekie emerytury była zbyt liberalna i objęt
        > o nią zbyt mały obszar byłych aparatczyków.
        > Dlaczego niepodległe państwo polskie ma płacić renty i emerytury tym, którzy pr
        > acowali na rzecz ZSSR? Przeceiż to niesprawiedliwe! Niech płacą Ci na rzecz, kt
        > órych ci ludzie pracowali.

Im dluzej sie temu przygladam tym bardziej gardze watykanskimi slugusami. Czekam dnia kiedy im nowa wladza obetnie emerytury, na ktore cale zycie placa skladki.
        • tw_wielgus Re: Pogrobowcy PZPR, sowieckie sługusy 15.02.11, 16:54
          Jestem tego samego zdania. Fundusz Kościelny powinien zostać zlikwidowany...;)
          • tornson Re: Pogrobowcy PZPR, sowieckie sługusy 15.02.11, 17:35
            tw_wielgus napisał:

> Jestem tego samego zdania. Fundusz Kościelny powinien zostać zlikwidowany...;)
            No to głosuj dalej na POpaprańców, Gowinów, Niesiołowskich i całą tą bandę...
            • tw_wielgus Re: Pogrobowcy PZPR, sowieckie sługusy 15.02.11, 18:12
              Dlaczego zakładasz, że głosowanie na lewicę spowoduje likwidację tego postkomunistycznego przywileju?
              • tornson Re: Pogrobowcy PZPR, sowieckie sługusy 16.02.11, 11:21
                tw_wielgus napisał:

> Dlaczego zakładasz, że głosowanie na lewicę spowoduje likwidację tego postkomun
                > istycznego przywileju?
                Jest tak tępy że tego słowami nie da się wyrazić. Fundusz kościelny to miała być rekompensata dla klechów za mienie przejęte przez państwo od kościoła. PO-PiS (wcześniej pod innymi nazwami) oddał klechom ziemie przejęte wcześniej przez państwo, funduszu kościelnego nie cofnął.
                • tw_wielgus Re: Pogrobowcy PZPR, sowieckie sługusy 16.02.11, 19:00
                  tornson napisał:

> tw_wielgus napisał:
                  >
                  > > Dlaczego zakładasz, że głosowanie na lewicę spowoduje likwidację tego pos
                  > tkomun
                  > > istycznego przywileju?
                  > Jest tak tępy że tego słowami nie da się wyrazić.

He he he... ależ da się wyrazić słowami. Można na ten przykład napisać tępy jak tornson.

Fundusz kościelny to miała by
                  > ć rekompensata dla klechów za mienie przejęte przez państwo od kościoła. PO-PiS
                  > (wcześniej pod innymi nazwami) oddał klechom ziemie przejęte wcześniej przez p
                  > aństwo, funduszu kościelnego nie cofnął.

Dla przypomnienia:

Komisja Majątkowa to dziecko polskiej transformacji ustrojowej. Została powołana na mocy Ustawy o stosunku Państwa do Kościoła rzymskokatolickiego z 17 maja 1989 r. z inicjatywy ówczesnego kierownictwa – chylącej się już ku upadkowi – Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej, I sekretarza KC gen. Wojciecha Jaruzelskiego i premiera Mieczysława Rakowskiego. Jak przyznawali przedstawiciele ówczesnego obozu władzy, politykom PZPR zależało na złagodzeniu narosłego we wcześniejszych dekadach konfliktu z hierarchią Kościoła i zyskaniu w tym potężnym graczu na polskiej scenie publicznej sojusznika.

W okresie działania Komisji Majątkowej dwukrotnie ster państwa polskiego trzymała SLD. Moje pytanie wiec nie jest niezasadne, prawda?
          • marta.von.z.palacu Re: Pogrobowcy PZPR, sowieckie sługusy 15.02.11, 18:17
            tw_wielgus napisał:

> Jestem tego samego zdania. Fundusz Kościelny powinien zostać zlikwidowany...;)

A ja przeciwnie. Najpierw przeanalizowac ich dzialalnosc. Odebrac wyludzone mienie, oszustow pod sad i dopiero mozna likwidowac.
    • tornson Potem znowu będzie płacz czemu się Polskę traktuje 15.02.11, 16:35
      jak hitlerowskiego kolaboranta z IIWŚ...
      • zoil44elwer Re: Potem znowu będzie płacz czemu się Polskę tra 16.02.11, 05:52
        tornson napisał:

> jak hitlerowskiego kolaboranta z IIWŚ...

Był płacz że Armia Czerwona nie pomogła powstańcom warszawskim!!
    • tornson Kilka faktów o boCHaterach POPiSdolonej Polski 15.02.11, 16:38
      www.nie.com.pl/art24334.htm
      www.nie.com.pl/art24285.htm
    • hordol prawowite władze-prosto z nadania moskwy 15.02.11, 17:45
      spadaj facet
      • mr.sajgon Nareszcieeee dlugo trzeba bylo czekac na to swieto 15.02.11, 17:50
        Kazdy kto chce wmowic innym ze zbrodniarze z KPP stanowili legalna wladze w Polsce po prostu LZE.
        Najwyzsza pora uznac bohaterstwo i mestwo ludzi ktorzy walczyli z sowieckim okupantem i ich kapepowskimi dupowlazami.
        • jedynahawke66666 Re: Nareszcieeee dlugo trzeba bylo czekac na to s 15.02.11, 18:44
          Zdziczenie i zwyrodnienie leśnych band spowodowało,że tzw londyn żądał natychmiastowej likwidacji oddziałów .
          • mr.sajgon Re: Nareszcieeee dlugo trzeba bylo czekac na to s 15.02.11, 22:26
            jedynahawke66666 napisała:

> Zdziczenie i zwyrodnienie leśnych band spowodowało,że tzw londyn żądał natychm
            > iastowej likwidacji oddziałów .

Te czerwone squ...syny to sami bandyci, taki Krasicki, Molojec i paru jeszcze innych kanalii.
            • x2468 Re: Nareszcieeee dlugo trzeba bylo czekac na to s 15.02.11, 23:23
              Molojcow bylo dwoch.Wielu z tych ktorzy w czasie okupacji wspolpracowali z Niemcami zapodajac na gestapo swoich przeciwnikow politycznych po wojnie robilo kariery w ppr pozniej pzpr i ub.Zreszta trudno sie dziwic.Przeciez do momentu kiedy Niemcy napadli na ZSRR,NKWD i Gestapo byli sojusznikami.Wspolnie zwalczali Polakow ktorzy byli im niewagodni faktycznie lub potencjalnie mogli tacy byc.Moze Tornson nam napisze co Gestapowcy wraz z Nkwudzistami ustalili na konferencji w Zakopanem?
              Widzisz jak ladnie stali i maszerowali w Brzesciu na wspolnej paradzie zwyciestwa nad "wersalskim bekartem-Polska"?
              • paradise666 Re: Nareszcieeee dlugo trzeba bylo czekac na to s 16.02.11, 04:55
                II wojna światowa pochłonęła miliony ofiar .
                Ludzie na całym świcie z ulgą przyjęli jej zakończenie .
                Ta rozumna ludzkość .
                Byli wszak tacy co to parli do wywołania III -to pogrobowcy faszyzującej IIRP .
                Nie ma dla nich żadnego usprawiedliwienia .
            • obraza.uczuc.religijnych Re: Nareszcieeee dlugo trzeba bylo czekac na to s 16.02.11, 09:07
              Zapominasz o Ryśku Kuklińskim, którego jakoś kręciły kapepowskie dupowłazy a nie patriotyzm żołnierzy wyklętych.
        • obraza.uczuc.religijnych Aż się wierzyć nie chce 16.02.11, 09:06
          że Ryszard Kukliński nie poszedł do patriotycznych żołnierzy wyklętych tylko skumał się z sowieckim okupantem i ich kapepowskimi dupowłazami.
          • paradise666 Re: Aż się wierzyć nie chce 16.02.11, 18:42
            historia lat 1945-1989 nie jest czarno-biała jak chce tego IPN czy POPISowa część elit politycznych i dziennikarskich .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka