Dodaj do ulubionych

Lepsze głosy więźniów czy chorych psychicznie ?

16.02.11, 16:51
czy głosy wyborcze dzielą się na lepsze i gorsze, zależnie od tego, kto głosuje ?

a jeśli tak, to głosy więźniów są więcej, czy mniej warte od głosów chorych psychicznie ?

a głosowanie prostytutki czy bezdomnego jest mniej czy więcej ważkie, niż głosowanie właścicielki SPA dla elit lub profesora uniwersytetu z willi na Żoliborzu ?
Obserwuj wątek
    • vladexpat Re: Lepsze głosy więźniów czy chorych psychicznie 16.02.11, 16:54
      olga_w_ogrodzie napisała:

> czy głosy wyborcze dzielą się na lepsze i gorsze, zależnie od tego, kto głosuje
      > ?
      >
      > a jeśli tak, to głosy więźniów są więcej, czy mniej warte od głosów chorych psy
      > chicznie ?
      Na tym polega problem demokracji, że dwóch bezrobotnych z przyzwyczajenia pijaczków ma wieksze znaczenie niż jeden noblista. Więc fetyszyzowanie demokracji dla mnie nie jest uzasadnione.
      • makova_panenka Re: Lepsze głosy więźniów czy chorych psychicznie 16.02.11, 16:55
        Wartość pijaczków jest większa, bo ich głos kosztuje puszkę piwa, podczas gdy ynteligenci uchodzą za nieprzekupnych.
        • olga_w_ogrodzie Re: Lepsze głosy więźniów czy chorych psychicznie 16.02.11, 17:34
          nie o kupowanie głosów mi idzie.
      • woda_woda Re: Lepsze głosy więźniów czy chorych psychicznie 16.02.11, 16:56
        vladexpat napisał:

> Na tym polega problem demokracji, że dwóch bezrobotnych z przyzwyczajenia pijac
        > zków ma wieksze znaczenie niż jeden noblista. Więc fetyszyzowanie demokracji dl
        > a mnie nie jest uzasadnione.

Przeciwnie - na tym polega urok demokracji, że kraj nie jest tylko dla profesorów, ale i dla bezrobotnych, miłośniku selekcji ludzi.
        • vladexpat Re: Lepsze głosy więźniów czy chorych psychicznie 16.02.11, 17:49
          woda_woda napisała:

> vladexpat napisał:
          >
          > > Na tym polega problem demokracji, że dwóch bezrobotnych z przyzwyczajenia
          > pijac
          > > zków ma wieksze znaczenie niż jeden noblista. Więc fetyszyzowanie demokra
          > cji dl
          > > a mnie nie jest uzasadnione.
          >
          > Przeciwnie - na tym polega urok demokracji, że kraj nie jest tylko dla profesor
          > ów, ale i dla bezrobotnych, miłośniku selekcji ludzi.
          Bo ludzie nie są równi. Są różni i w tym ich urok.
          Dla mnie ważna jest wolność osobista a nie system sprawowania władzy. Żeby nikt mi nie nakazywał, co mam jeść w piątek, co czytać, z kim spać, czy oszczędzać pieniądze na starość i czy wybrać moment własnej śmierci. Udział w wyborach mnie nie bawi.
          Ludzie nie mylcie demokracji z wolnością!
          • ave.duce Re: Lepsze głosy więźniów czy chorych psychicznie 16.02.11, 17:52
            Ludzie są równi i różni.
            • olga_w_ogrodzie Re: Lepsze głosy więźniów czy chorych psychicznie 16.02.11, 18:36
              i o to mi właśnie chodziło, Ave.
      • olga_w_ogrodzie Re: Lepsze głosy więźniów czy chorych psychicznie 16.02.11, 17:33
        od dawna podejrzewam, że, gdyby wykorzystać statystyki i testy psychologiczne,
        to okazałoby się, iż na poszczególne partie głosują w większości ludzie o takim to a takim profilu osobowościowym.
        w większości inni są charakterologicznie wyborcy PiS,
        zwolennicy PO czy SLD.

natomiast sprawa klasyfikacji wyborców pod względem statusu, to już rzecz odrębna.
        nie podoba mi się wzajemne wyśmiewanie dotyczące głosujących w więzieniach i na oddziałach psychiatrycznych.
        nie podoba mi się też wpychanie do oddzielnych, pojedynczych worów wszystkich pijących, wszystkich bezdomnych, wszystkich bezrobotnych, wszystkich noblistów etc.
        • vladexpat Re: Lepsze głosy więźniów czy chorych psychicznie 16.02.11, 18:02

> nie podoba mi się też wpychanie do oddzielnych, pojedynczych worów wszystkich p
          > ijących, wszystkich bezdomnych, wszystkich bezrobotnych, wszystkich noblistów e
          > tc.

A mi się nie podoba nowoczesny system demokracji partyjno-medialnej, w której tak naprawdę nikogo nie obchodzi poszczególny wyborca, bo i tak ma głosować na partyjne listy tworzone przez zamknięte koterie zawodowych polityków. A można inaczej? Można. To się nazywa demokracja bezpośrednia. Do znudzenia będę powtarzał, że technicznie jest nareszcie możliwa. Ale to by oznaczało śmierć klasy politycznej. A przecież oni nie są samobójcami, więc chyba nie mam na co liczyć.
    • tw_wielgus Re: Olgo Szanowna... 16.02.11, 17:40
      Nie stawiałbym pytania w ten sposób, gdyż może ono obrażać i poniżać około 30% tych którzy są skorzy do głosowania na PiS.
      Zapytałbym raczej czy osoby głosujące na PiS czyną to świadomie czy jak prezes, po lekach.
    • mr.sajgon [...] 16.02.11, 18:17
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • ave.duce Już niżej nie mogłeś upaść :( 16.02.11, 18:24
        Nie przypisuj komuś własnych pragnień, insynuujesz.
        • mr.sajgon przeginasz 16.02.11, 18:30
          ave.duce napisała:

> Nie przypisuj komuś własnych pragnień, insynuujesz.
          Od mojej osoby proponuje sie odstosunkowac i zajac sie moimi pogladami.
          Ja nic nie insynuuje tylko ocenilem to co zalozycielka watku zrobila, uzyla ludzi chorych do biezacej walki politycznej. Nazwijmy sprawe po imieniu albo jest to sq.... albo faszyzm innej opcji nie ma.
          • ave.duce Ty przeginasz. 16.02.11, 18:37
            Mój post dotyczył Twoich poglądów właśnie zaprezentowanych.
            Gdzie ta "bieżąca walka polityczna" w poście Olgi? Chyba czytałeś inny post.
            Jesteś zwolennikiem Pi$u? Wszak to Pi$ oparł się na faszyzmie (toutes proportions gardees), stąd się wziął "solidaryzm" zamiast "solidarności".
            Baw się dalej sam.
            • mr.sajgon Re: Ty przeginasz. 16.02.11, 18:50
              ave.duce napisała:

> Mój post dotyczył Twoich poglądów właśnie zaprezentowanych.

OK w jaki sposob chcesz oceniac wartosc glosu oddanego przez osobe chora ?
              Jest mniej czy bardziej wartosciowy od oddanego przez osobe zdrowa ?

> Gdzie ta "bieżąca walka polityczna" w poście Olgi? Chyba czytałeś inny post.
              To nie jest forum kuchnia tylko raj i wystarczy przeczytac to co nad nim wisi.
              Polska scena polityczna

> Jesteś zwolennikiem Pi$u?
              A co to jest Pi$ ? Jesli masz na mysli PIS to nie. Nie ma partii do ktorej moglbym sie zapisac lub utozsamiac z jej pogladami.

Wszak to Pi$ oparł się na faszyzmie (toutes proportio
              > ns gardees), stąd się wziął "solidaryzm" zamiast "solidarności".
              Manipulujesz czy klamiesz ? Gdyby tak bylo to PIS zostalby rozwiazany bo faszyzm w Polsce jest zabroniony prawe.

> Baw się dalej sam.
              No problem.
              • venus99 Re: Ty przeginasz. 16.02.11, 18:55
                Manipulujesz czy klamiesz ? Gdyby tak bylo to PIS zostalby rozwiazany bo faszyzm w Polsce jest zabroniony prawe.
                ożywiona działalność wymiaru sprawiedliwości i ostatnie wyroki najlepiej o tym świadczą.to miłe,że chociaż ty w to wierzysz.
                • mr.sajgon Re: Ty przeginasz. 16.02.11, 18:58
                  venus99 napisał:

> ożywiona działalność wymiaru sprawiedliwości i ostatnie wyroki najlepiej o t
                  > ym świadczą.to miłe,że chociaż ty w to wierzysz.

Wierze w panstwo prawa a nie w panstwo naprawiaczy.
                  • venus99 Re: Ty przeginasz. 16.02.11, 19:41
                    ja też.być może kiedyś się doczekam.
              • ave.duce Re: Ty przeginasz. 16.02.11, 18:57
                Jedna z różnic między nami (a jest ich multum) polega na tym, że ja > zanim się dopiszę do wątku > czytam wszystkie posty. Gdybyś czynił tak samo > znałbyś moje zdanie nt. "wartości głosu".

To jest Forum Kraj, z rajem nie ma wiele, a w zasadzie nic wspólnego ;)

Co do Pi$ > polecam głębsze zaznajomienie się "papierami". Nudna, ale przydatna lektura.
                Co do kaczyzmu & jego związków z faszyzmem (włoskim! > nie mylić z nazizmem niem.) > na Twoim miejscu nie chwaliłabym dnia przed zachodem słońca.
              • tw_wielgus Re: Ty przeginasz. 16.02.11, 19:17
                mr.sajgon napisał:

> > Baw się dalej sam.
                > No problem.>
                ?!...Akurat o te klimaty to Cię nie podejrzewałem. Wysłałeś sobie Walentynkę w tym roku?
          • tw_wielgus Re: przeginasz 16.02.11, 18:50
            Ależ jest... jest ta trzecia ,na którą ze względu na wrodzoną skromność raczyłeś nie zwrócić uwagi.
            Jeżeli pozwolisz... ta trzecia możliwość jest taka, że głupek jesteś. I o dziwo, jakoś ta koncepcja jest najbliższa i mi i Twoim poglądom.

mr.sajgon napisał:

> ave.duce napisała:
            >
            > > Nie przypisuj komuś własnych pragnień, insynuujesz.
            > Od mojej osoby proponuje sie odstosunkowac i zajac sie moimi pogladami.
            > Ja nic nie insynuuje tylko ocenilem to co zalozycielka watku zrobila, uzyla lud
            > zi chorych do biezacej walki politycznej. Nazwijmy sprawe po imieniu albo jest
            > to sq.... albo faszyzm innej opcji nie ma.
            >
          • venus99 Re: przeginasz 16.02.11, 18:53
            założycielka wątku postawiła pytanie.problem otworzył PiS odwołując się do wyników głosowania w więzieniach.cała reszta to konsekwencja tradycyjnej dla pisuarów głupoty połączonej z podłoscią.
            • mr.sajgon Re: przeginasz 16.02.11, 19:02
              venus99 napisał:

> założycielka wątku postawiła pytanie.problem otworzył PiS odwołując się do wyni
              > ków głosowania w więzieniach.cała reszta to konsekwencja tradycyjnej dla pisuar
              > ów głupoty połączonej z podłoscią.
              Wiezienia to nie szpitale, czaisz roznice czy masz z tym problem.
              • venus99 Re: przeginasz 16.02.11, 19:42
                nie.nie czaję.i w jednym i drugim przypadku odwołanie to jest moim zdaniem mało eleganckie.jak PiS zaczął to PiS otrzymał ripostę.
                • jola.iza1 Re: przeginasz 16.02.11, 19:57

--venus99 napisał:

> nie.nie czaję.i w jednym i drugim przypadku odwołanie to jest moim zdaniem mało
                  > eleganckie.jak PiS zaczął to PiS otrzymał ripostę.
                  Gdzie PiS zaczął ?
                  Pytam, bo nie czumam, ni zaczątka, ni riposty.
                  ??
                  www.poomoc.pl/
                  • venus99 Re: przeginasz 16.02.11, 20:24
                    po wyborach prezydenckich aktyw pisuarowy doniósł z triumfem,że Komorowski otrzymał w więzieniach największą ilośc głosów.aktyw PO natychmiast ogłosił wyniki głosowania w kilku szpitalach psychiatrycznych.
                    • jola.iza1 Re: Aktyw ? 16.02.11, 20:44
                      venus99 napisał:

> po wyborach prezydenckich aktyw pisuarowy doniósł z triumfem,że Komorowski otrz
                      > ymał w więzieniach największą ilośc głosów.aktyw PO natychmiast ogłosił wyniki
                      > głosowania w kilku szpitalach psychiatrycznych.
                      I aktyw odpowiada?
                      Mnie się to nie podoba.
        • tw_wielgus Re: Już niżej nie mogłeś upaść :( 16.02.11, 18:40
          Bez przesady, na razie zagrzebał się w mule, do dna ma jeszcze kawałek.
          • ave.duce Re: Już niżej nie mogłeś upaść :( 16.02.11, 18:59
            Zadziwiasz mnie swoją wiarą ;)
            • tw_wielgus Re: Już niżej nie mogłeś upaść :( 16.02.11, 19:03
              ?!...A Ty uważasz, że nie jest w stanie, nie posiada talentu, aby przewiercić się przez dno?
              • x2468 Re: Już niżej nie mogłeś upaść :( 16.02.11, 19:25

> ?!...A Ty uważasz, że nie jest w stanie, nie posiada talentu, aby przewiercić s
                > ię przez dno?
                Swidrak okretowy ktory zgubil kierunek i sciezke?
      • tw_wielgus Re: A Ciebie dlaczego tak to zabolało?! 16.02.11, 18:28
        Możesz napisać krótkie uzasadnienie, nie oczekuję wypracowania.
        • mr.sajgon Re: A Ciebie dlaczego tak to zabolało?! 16.02.11, 18:32
          tw_wielgus napisał:

> Możesz napisać krótkie uzasadnienie, nie oczekuję wypracowania.
          >
          Zaczyna sie od chorych a konczy na jakiejs narodowosci, u Hitlera byli to Zydzi. To sa fakty i dlatego nalezy potepiac z cala bezwzglednoscia.
          • tw_wielgus Re: A Ciebie dlaczego tak to zabolało?! 16.02.11, 18:43
            W swoim poście raczyłem zwrócić uwagę na fakt, że pacjenci psychiatryka mogą poczuć się oburzeni. Jak widać nie trzeba było długo czekać na ich reakację.
            Łyknij Prozac ( tylko znowu nie pomyl z witaminą C) to pomoże odzyskać Ci utraconą cześć.
            Albo nie, od razu dwa.
          • venus99 Re: A Ciebie dlaczego tak to zabolało?! 16.02.11, 18:58
            czasami zaczyna się nie od chorych ale od podziału miejsc:tam gdzie my stoimy i tam gdzie stało ZOMO.potem tworzy sie jakieś policje polityczne,pardon-miałem na myśli cba i tak powoli lawina zaczyna sie toczyć.na końcu jest Barbara Blida i cud,że tylko na tej jednej tragedii się skończyło.
      • olga_w_ogrodzie Re: "Vernichtung von lebensunwertem Leben" 16.02.11, 18:31
        ty jesteś tak przepełniony nienawiścią, że, choć właściwe intencje i przekaz zawarty w tym wątku
        zauważy dziecko z przedszkola to ty i tak będziesz mi wciskał, iż powiedziałam "czarne", choć każdy umiejący czytać zauważy, że stwierdziłam "białe".

wątek, co oczywiste na pierwszy rzut oka, jest założony jako wyraz mego sprzeciwu wobec wzajemnych kpin zwolenników PO i PiS na temat wyborców chorych psychicznie i więźniów.
        dla mnie jedni i drudzy to po prostu LUDZIE, którzy posiadają prawo wyborcze i tyle.

dowalasz mi za darmo, za jasno wyartykułowane, całkiem czyste intencje, tylko dlatego, że nie jestem wyborczynią PiS.
        ale ohydnych rzeczy, które mówią tu wyborcy PiS, nie chcesz widzieć i nie widzisz.
        a sam piszesz posty tak obrzydliwe, iż nigdy mi się nie chce pod nimi wpisywać.
        to, co zrobiłeś w tej chwili, to fałsz, świństwo, podłość totalna.
        EOT
      • wylogowany.pielegniarz Re: "Vernichtung von lebensunwertem Leben" 16.02.11, 18:46
        mr.sajgon napisał:

> Gratuluje faszystce oldze,
        > trzeba miec duzo odwagi albo glupoty w sobie, aby wykorzystywac problem ludzi c
        > horych psychicznie do biezacej walki politycznej. Proponuje pojsc dalej i zakaz
        > ac im udzialu w wyborach. Wtedy PO wygra z latwoscia przyszle wybory.
        > Adolf Hitler moze byc z ciebie dumny, doczekal sie kogos kto pokazal ze jego id
        > ee sa wiecznie zywe.

Nieładnie obrażać ludzi tylko dlatego, że nie jest się w stanie zrozumieć, o czym piszą.
      • lackzadek Re: "Vernichtung von lebensunwertem Leben" 16.02.11, 20:24
        mr.sajgon napisał:

> olga_w_ogrodzie napisała:
        >
        > > czy głosy wyborcze dzielą się na lepsze i gorsze, zależnie od tego, kto g
        > łosuje
        > > ?
        > >
        > > a jeśli tak, to głosy więźniów są więcej, czy mniej warte od głosów chory
        > ch psy
        > > chicznie ?
        >
        > Gratuluje faszystce oldze,
        > trzeba miec duzo odwagi albo glupoty w sobie, aby wykorzystywac problem ludzi c
        > horych psychicznie do biezacej walki politycznej. Proponuje pojsc dalej i zakaz
        > ac im udzialu w wyborach. Wtedy PO wygra z latwoscia przyszle wybory.
        > Adolf Hitler moze byc z ciebie dumny, doczekal sie kogos kto pokazal ze jego id
        > ee sa wiecznie zywe.
        >

A jak głosują i na kogo Twoi ideowi bracia w postaci kleru głównie katolickiego?
        Może też na niezrównoważonych psychicznie i/lub przestępców choćby nawet w sutannach?
        Demokratycznie? Po pałom?
    • wylogowany.pielegniarz Liczy się tylko ilość 16.02.11, 18:55
      Gdyby małpy miały prawo głosu, to mielibyśmy, wyposażonych w banany i debatujących polityków na wybiegach w zoo.
    • wojciech.2345 Re: Lepsze głosy więźniów czy chorych psychicznie 16.02.11, 18:56
      Wiem jak zagłosowali więźniowie, ale nie wiem jak głosowała ta druga grupa.

Masz jakieś informacje na ten temat?
      • olga_w_ogrodzie Re: Lepsze głosy więźniów czy chorych psychicznie 16.02.11, 19:25
        wojciech.2345 napisał:

> Wiem jak zagłosowali więźniowie, ale nie wiem jak głosowała ta druga grupa.
        >
        > Masz jakieś informacje na ten temat?

podobno statystyki mówią, że na PO głosowała większość więźniów, a na PiS większość pacjentów szpitali psychiatrycznych - nie będę szukać tych statystyk, bo w tym wątku nie to było istotne dla mnie ilu na jaką partię czy kandydata na prezydenta głosowało.

mnie chodziło o to, iż, jak zauważa TW Wielgus partie chętnie chwalą się poparciem tzw. autorytetów.
        i ok.
        zrozumiałe.
        ale odrzuca mnie to, iż, jednocześnie, ludzie sympatyzujący z tą czy inną partią, jako zarzut traktują fakt, że na ich politycznych przeciwników głosowali więźniowie czy chorzy.
        jaki to zarzut i jaki wstyd ?!
        to ludzie, którzy nie są pozbawieni praw wyborczych.
        i nie można uogólniać - wśród nich, jak wśród ludzi poza szpitalem i więzieniem, są zapewne osoby bardziej i mniej wartościowe, ludzie lepsi i gorsi.
        chorzy nie są winni, iż zachorowali.
        więźniowie karę za swe winy odbywają.
        czemu więc obśmiewać fakt, iż jedni i drudzy głosowali ?
        cieszyć się razej, iż mimo stresu, specyficznej, trudnej sytuacji, jednak głosować
        zechcieli.
        • wojciech.2345 Re: Lepsze głosy więźniów czy chorych psychicznie 16.02.11, 19:39
          Olgo
          a co Ty na to?

Więźniowie mogą głosować jedynie w dwóch z 51 stanów. W niektórych prawa wyborcze są im odbierane na stałe, nawet po zakończeniu kary.
          fbc.binghamton.edu/150-pl.htm
          Chodzi oczywiście o USA.
          • olga_w_ogrodzie Re: Lepsze głosy więźniów czy chorych psychicznie 16.02.11, 19:49
            wojciech.2345 napisał:

> Olgo
            > a co Ty na to?
            >
            > Więźniowie mogą głosować jedynie w dwóch z 51 stanów. W niektórych prawa wyborc
            > ze są im odbierane na stałe, nawet po zakończeniu kary.
            > fbc.binghamton.edu/150-pl.htm
            > Chodzi oczywiście o USA.

prawo to prawo.
            tam jest tak, u nas inaczej.

jeśli ktoś nie ma odebranych praw obywatelskich,
            głosować może.
    • remez2 Re: Lepsze głosy więźniów czy chorych psychicznie 16.02.11, 18:56

> czy głosy wyborcze dzielą się na lepsze i gorsze, zależnie od tego, kto głosuje
      > ?
      >
      > a jeśli tak, to głosy więźniów są więcej, czy mniej warte od głosów chorych psy
      > chicznie ?
      >
      > a głosowanie prostytutki czy bezdomnego jest mniej czy więcej ważkie, niż głoso
      > wanie właścicielki SPA dla elit lub profesora uniwersytetu z willi na Żoliborzu?
      Trzy razy nie.
      Pięknie to ujęła Ave.duce. Chapeau bas!
      • olga_w_ogrodzie Re: Lepsze głosy więźniów czy chorych psychicznie 16.02.11, 19:05
        remez2 napisał:

> Pięknie to ujęła Ave.duce. Chapeau bas!

też mi się to bardzo spodobało.
        krótko, a jednak cała esencja.
      • ave.duce Serio? 16.02.11, 19:06
        Jeżeli serio, to dzięki.
        • remez2 Re: Serio? 16.02.11, 19:08
          ave.duce napisała:

> Jeżeli serio, to dzięki.
          Jak możesz wątpić.

---------------
          W życiu zawsze trzeba mieć jakiś cel - powiedział snajper do syna.
          • ave.duce Re: Serio? 16.02.11, 20:05
            To nie ja wymyśliłam. Przypomniała mi się taka akcja > All different - All equal i tyle.
            • remez2 Re: Serio? 16.02.11, 20:17
              ave.duce napisała:

> To nie ja wymyśliłam. Przypomniała mi się taka akcja > All different - A
              > ll equal
              i tyle.
              Zdecydowana większość tego co mówimy, to powtórzenia. Ale trzeba wiedzieć kiedy i co powiedzieć/napisać. :-)

---------------
    • wylogowany.pielegniarz TAK 16.02.11, 19:03
      Tym razem już całkiem poważnie...

> czy głosy wyborcze dzielą się na lepsze i gorsze,

Jeśli chodzi o samą jakość, a nie ilość, to jak najbardziej. A świadczy o tym choćby fakt, że partie lubią się chwalić głosami osób cenionych, ale jakoś żadna nie szczyci się publicznie tym, że jest popierana przez jakichś żuli czy kryminalistów.
      • tw_wielgus Re: TAK 16.02.11, 19:06
        W kontekscie którego użyłeś -tak.
        Zresztą same partie kierując się głosem marketingu politycznego "sięgają" po głosy autorytetów aby dać wyborcom jasny sygnał - zobaczcie nawet te tak wybitne osobistości na nas głosują.
        • wylogowany.pielegniarz Re: TAK 16.02.11, 19:11
          Ale to jest właśnie w jakimś sensie także kontekst Olgi. Kryterium ilościowe jest bezdyskusyjne. Pytanie było o "lepsze i gorsze" głosy. Różnica polega na tym, że ona pyta o całe grupy społeczne. I wydaje mi się, że jakkolwiek byśmy nie udawali, że wszyscy są równi nie tylko w sensie formalnym, to i tak oceniamy i wartościujemy ludzi i grupy społeczne. Nie ma co udawać, że tak nie jest.
          • tw_wielgus Re: TAK 16.02.11, 19:24
            Jest dokładnie tak jak piszesz i wydaje mi się to zupełnie naturalne.
            Nie widzę w takim stopniowaniu nic złego.
            Posłużę się takim przykładem... Głos wyborcy, który świadomie dokonuje wyboru i potrafi logicznie uzasadnić to dlaczego głosuje na tę a nie inną opcję jest "głosem lepszym" bo wynikającym z przemyślen, kalkulacji i własnych ocen.
            Na drugiej szali połozyłbym głosy tych, którzy idą do urn i głosują na zasadzie owczego pędu.
            Dla nieodosobnionego przykładu, bo na mszy porboszcz powiedział jak głosować.
          • olga_w_ogrodzie Re: TAK 16.02.11, 19:38
            wylogowany.pielegniarz napisał:

> Ale to jest właśnie w jakimś sensie także kontekst Olgi. Kryterium ilościowe je
            > st bezdyskusyjne. Pytanie było o "lepsze i gorsze" głosy. Różnica polega na tym
            > , że ona pyta o całe grupy społeczne. I wydaje mi się, że jakkolwiek byśmy nie
            > udawali, że wszyscy są równi nie tylko w sensie formalnym, to i tak oceniamy i
            > wartościujemy ludzi i grupy społeczne. Nie ma co udawać, że tak nie jest.

no jest tak.
            to prawda.
            to jest też na codzień : ktoś się chętnie pochwali, że był na kolacji z jakąś osobą cieszącą się autorytetem, sławą etc. , a niespecjalnie będzie rozpowiadał, iż spotkał się z ubogim zbieraczem złomu.
            ale jest różnica - nie chwalić się, a szydzić czy potępiać.
            nie jest dla mnie powodem do czynienia prześmiewczych "zarzutów" Platformie czy PiSowi fakt głosowania na nich więźniów czy chorych.
            • wojciech.2345 Re: TAK 16.02.11, 19:52
              >... ktoś się chętnie pochwali, że był na kolacji z jakąś osobą cieszącą się autorytetem, sławą etc. , a niespecjalnie będzie rozpowiadał, iż spotkał się z ubogim zbieraczem złomu.
              ----------------------------------------------------
              Fakt.

Wyborca Palikota to młody mężczyzna po podstawówce
            • wylogowany.pielegniarz Re: TAK 16.02.11, 20:03
              Przerzucanie się elektoratem w postaci więźniów czy osób, odbywających leczenie w zakładach, jest rzeczywiście idiotyczne. O tym, że jest to poniżanie ludzi chorych, to już nawet nie wspominam. Ale takie już jest to forum. Równie głupie są wątki, które się często pojawiają, w których to następuje licytacja na sukcesy i porażki sportowe i wiązanie tego z faktem, kto akurat rządził.
      • wojciech.2345 Re: TAK 16.02.11, 19:07
        Ad vocem.

Londyn kontra Trybunał Praw Człowieka

Członkowie Izby Gmin znaczną większością opowiedzieli się przeciwko decyzji Europejskiego Trybunału Praw Człowieka, który wydał orzeczenie zgodnie z którym osoby osadzone w więzieniu powinny zachować prawa wyborcze.

• wylogowany.pielegniarz Re: TAK 16.02.11, 20:06
          Jeśli o mnie chodzi, to nie mam nic przeciwko temu, żeby ludzie, którzy odbywają kary pozbawienia wolności oraz ci, którzy mają wyroki w zawieszeniu, nie mieli prawa głosu. Oczywiście dotyczyłoby to tylko czasu trwania samej kary, bądź okresu jej zawieszenia.
          • olga_w_ogrodzie Re: TAK 16.02.11, 20:12
            a ja optuję za tym, by ewentualne pozbawienie praw wyborczych było zależne od rodzaju, rozmiaru przestępstwa, wszelkich okoliczności dodatkowych - obiążających, łagodzących, ewentualnej recydywy.
            • wojciech.2345 Re: TAK 16.02.11, 20:16
              > a ja optuję za tym, by ewentualne pozbawienie praw wyborczych było zależne od rodzaju, rozmiaru przestępstwa, wszelkich okoliczności dodatkowych - obiążających, łagodzących, ewentualnej recydywy.
              ------------------------------------------------------
              Moja propozycja.
              Wyrok w zawieszeniu nie pozbawia praw wyborczych.

Inne wyroki pozbawiają praw wyborczych.
            • wylogowany.pielegniarz Re: TAK 16.02.11, 20:20

> a ja optuję za tym, by ewentualne pozbawienie praw wyborczych było zależne od r
              > odzaju, rozmiaru przestępstwa, wszelkich okoliczności dodatkowych - obiążającyc
              > h, łagodzących, ewentualnej recydywy.

Czyli chyba nie zmieniałoby się nic, bo o utracie praw wyborczych decydowałby sąd, który równie dobrze może to zrobić i dzisiaj.
              Przypomnę, że mamy już automatyczne pozbawienie praw wyborczych osób skazanych. I to dużo bardziej dotkliwe, bo dożywotnie. Dotyczy ono kandydatów.
          • remez2 Re: TAK 16.02.11, 20:12

> Jeśli o mnie chodzi, to nie mam nic przeciwko temu, żeby ludzie, którzy odbywaj
            > ą kary pozbawienia wolności oraz ci, którzy mają wyroki w zawieszeniu, nie miel
            > i prawa głosu. Oczywiście dotyczyłoby to tylko czasu trwania samej kary, bądź o
            > kresu jej zawieszenia.
            Na szczęści o tym decyduje sąd.
            • wylogowany.pielegniarz Re: TAK 16.02.11, 20:17
              remez2 napisał:

> Na szczęści o tym decyduje sąd.

Sąd działa i orzeka w ramach obowiązującego prawa. Oczywiste jest, że mam na myśli zmianę samego prawa na takie, które automatycznie pozbawiałoby prawa głosu takie osoby, a nie zmianę organu decydującego o czasowej utracie praw wyborczych.
              • remez2 Re: TAK 16.02.11, 20:30

> Sąd działa i orzeka w ramach obowiązującego prawa. Oczywiste jest, że mam na my
                > śli zmianę samego prawa na takie, które automatycznie pozbawiałoby prawa głosu
                > takie osoby, a nie zmianę organu decydującego o czasowej utracie praw wyborczych.
                Do więzienia można trafić z tysiąca powodów. Od morderstwa z premedytacją, po niedopełnienie obowiązków przy rozpatrywaniu wniosku kredytowego. Wrzucenie wszystkich do jednego worka uważam za niesłuszne.
                • olga_w_ogrodzie Re: TAK 16.02.11, 20:36
                  remez2 napisał:

> Do więzienia można trafić z tysiąca powodów. Od morderstwa z premedytacją, po n
                  > iedopełnienie obowiązków przy rozpatrywaniu wniosku kredytowego. Wrzucenie wszy
                  > stkich do jednego worka uważam za niesłuszne.

ja też.
                  różnie jest z policjantami, księżmi, lekarzami, tokarzami, bezrobotnymi, nauczycielami etc., etc.
                  różnie też jest z więźniami i ich do więzienia drogą.
                  uogólnianie zwykle bywa krzywdzące.
                  • remez2 Re: TAK 16.02.11, 20:40
                    uogólnianie zwykle bywa krzywdzące.
                    Oczywiście. Ale jest bardzo "nośne" np. na wiecu przedwyborczym.

---------------
                  • wylogowany.pielegniarz Re: TAK 16.02.11, 20:45
                    Sam fakt bycia skazanym, że o pobycie w więzieniu nie wspomnę, jest już takim stygmatem, że ewentualna czasowa utrata praw wyborczych byłaby chyba dla takich osób ostatnią sprawą, którą rozpatrywaliby w kategoriach krzywdy.
                    Oczywiście nie mówię o o osobach, które żyją w patologii od kołyski aż po grób. Dla nich wyroki czy więzienie to może nawet nie stygmaty, a czasami pewnie powód do dumy.
                • wylogowany.pielegniarz Re: TAK 16.02.11, 20:38
                  remez2 napisał:

> Do więzienia można trafić z tysiąca powodów. Od morderstwa z premedytacją, po n
                  > iedopełnienie obowiązków przy rozpatrywaniu wniosku kredytowego. Wrzucenie wszy
                  > stkich do jednego worka uważam za niesłuszne.

No to się nie zgodzimy. Ja bym uznał takie zrównanie za niesłuszne, gdyby miała to być dożywotnia utrata praw wyborczych. Natomiast w przypadku wyłącznie okresu samej kary, gdzie po jej zakończeniu prawa byłby automatycznie przywracane(poza przypadkami, gdzie okres dłuższy mógłby wyznaczyć sam sąd) nie widzę większego problemu.
                  • remez2 Re: TAK 16.02.11, 20:44
                    No to się nie zgodzimy. Ja bym uznał takie zrównanie za niesłuszne, gdyby miała to być dożywotnia utrata praw wyborczych. Natomiast w przypadku wyłącznie okresu samej kary, gdzie po jej zakończeniu prawa byłby automatycznie przywracane(poza przypadkami, gdzie okres dłuższy mógłby wyznaczyć sam sąd) nie widzę większego problemu.
                    Z ciekawości - jaka by była z tego korzyść dla społeczeństwa?
                    BTW - byłbym za odebraniem praw wyborczych mieszkającym stale za granicą.
                    ---------------
                    • wylogowany.pielegniarz Re: TAK 16.02.11, 20:48
                      remez2 napisał:

> Z ciekawości - jaka by była z tego korzyść dla społeczeństwa?

Byłby to po prostu element kary.

> BTW - byłbym za odebraniem praw wyborczych mieszkającym stale za granicą
                      > .

Oj, o tym to już wielokrotnie pisałem i popieram w całej rozciągłości.
                      • remez2 Re: TAK 16.02.11, 20:58
                        remez2 napisał:
                        Z ciekawości - jaka by była z tego korzyść dla społeczeństwa?
                        Byłby to po prostu element kary.

Moim zdaniem nasz system karny jest wystarczająco represyjny. A nawet zbyt - mam na myśli orzekanie kary pozbawienia wolności.

---------------
                      • ave.duce Re: TAK 16.02.11, 20:59

> remez2 napisał:

> > BTW - byłbym za odebraniem praw wyborczych mieszkającym stale za g
                        > ranicą
                        > > .
                        >
                        >
                        > Oj, o tym to już wielokrotnie pisałem i popieram w całej rozciągłości.

Ja też :)
      • ave.duce Re: TAK 16.02.11, 20:13
        Technika reklamowa (propagandowa) oparta o autorytet. Chwyt stary, ale wciąż jary.
        • wylogowany.pielegniarz Re: TAK 16.02.11, 20:28
          ave.duce napisała:

> Technika reklamowa (propagandowa) oparta o autorytet. Chwyt stary, ale wciąż ja
          > ry.

Rivaldo przez wiele lat był piłkarzem absolutnej światowej czołówki i jednym z liderów reprezentacji Brazylii. Przez te wszystkie lata stosował jeden zwód, na który do samego końca jego kariery nabierali się wszyscy:)

• ave.duce Re: TAK 16.02.11, 20:38
            I o to chodzi, żeby się nie narobić, a za robić.
    • zapijaczony_ryj Jeśli wziąć pod uwagę więźnów tzw cyklistów ziobro 16.02.11, 19:08

> ?
      >
      > chicznie ?
      >
      > a głosowanie prostytutki czy bezdomnego jest mniej czy więcej ważkie, niż głoso
      > wanie właścicielki SPA dla elit lub profesora uniwersytetu z willi na Żoliborzu
      > ?

wych to ja wole więźniów
      • x2468 Re: Jeśli wziąć pod uwagę więźnów tzw cyklistów z 16.02.11, 19:34
        Czym roznia sie glosy "profesora"ktory krzyczy do szaraczka "spieprzaj dziadu" od glosu szaraczka ktory rzekl do tegoz "profesora "spieprzaj dziadu" i o malo nie zostal z tego powodu kryminalista? Bylaby duza roznica pomiedzy glosami obu obywateli gdyby szaraczek jednak zostal skazany?
    • ayran Re: Lepsze głosy więźniów czy chorych psychicznie 16.02.11, 20:58
      głosy są identyczne.
      Istnieje instytucja pozbawienia praw publicznych, która stosuje się na ogół w przypadku skazanych za zdradę stanu. W stosunku do niektórych chorych psychicznie stosuje się z kolei ubezwłasnowolnienie - o ile się nie mylę z takim samym skutkiem. Pozostali mają takie same prawa włącznie z oczekiwanie, że wybrani przez nich politycy będą realizowali ich oczekiwania.
      Kompletnie niezrozumiałe jest natomiast dla mnie robienie PO przytyków, że to na nią, a nie na PO głosują więźniowie. Głosowanie przez tych ostatnich na partię, która programowo jest za zaostrzeniem polityki penitencjarnej, zaostrzeniem i ograniczeniem nnie mal do zera możliwości wcześniejszego zakończenia odsiadek to wybór identyczny z millerowskimi karpiami głosującymi za przyspieszeniem świąt Bożego Narodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka