Dodaj do ulubionych

W sumie niewiele mi się rozjaśniło

21.03.11, 22:08
po debacie telewizyjnej pomiędzy V.Rostkowskim, a L.Balcerowiczem.To co wcześniej wiedziałem pokrywa się z tym co poruszono i starano się wyjasnić w powyższej debacie.
Skoro jednak Vincent twierdzi, że te nasze aktywa w II filarze to będzie to samo co nasze subkonto w ZUS, to po co wykonywać tę operację ? Pozostałe 2,3 % składki płynącej do OFE ma być jak dotychczas inwestowane w akcje, i głównie Vincentowi chodziło o to, że pozostałe 5% szło na wykup obligacji państwowych. To przecież najprościej byłoby wprowadzić dobrowolność , kto chce zostaje w OFE - ba nawet wówczas można było odwołać się do decyzji czy obywatel całe 7,3% chce lokować w akcje a więc sprzyjać rozwojowi kraju , tak jak chce tego Vincent lub przenieść swoją składkę do ZUS ( tu ustalić czy całość wraz z już z uzbieranymi środkami czy tylko te przyszłe ).
L.Balcerowicz jednak ma chyba rację, że rząd D.Tuska w okresie jesiennej kampanii chce sobie "kupić" nieco luzu i bez większych spięć przeprowadzić RP przez najbliższe kilka miesięcy, tak by mieć pełny komfort podczas wyborów.Bo nie oszukujmy się nikt zdrowy na umyśle w A.D. 2011 nie będzie zabierał się za reformę KRUS, znoszenie emerytur uprzywilejowanym ( chodzi o resorty "mundurowe" ), wydłużał wiek emerytalny czy dokonywał drastycznych cięć w wydatkach państwa, które pozwoliłby znacznie zmniejszyć deficyt budżetowy, a w dłuższym horyzoncie czasowym i dług publiczny. Najprościej jest zawyrokować ( tu już sam premier straszy )"jeśli nie weźmie się kasy z OFE, to trzeba będzie sięgnąć do ludzkich kieszeni", co można przełożyć z polskiego na nasze: "jeśli nie sięgniemy do Waszej kieszeni, to sięgniemy Wam do kieszeni" - i to tyle byłoby w temacie OFE...
Obserwuj wątek
    • czat_elnik Najciekwasze pytanie brzmi: 21.03.11, 22:15
      Z czego ratować budżet? Kasa z OFE starczy do wyborów, ale nie na ratowanie budżetu.
      • hummer Konkordat ciśnie 21.03.11, 23:02
        czat_elnik napisał:

> Z czego ratować budżet? Kasa z OFE starczy do wyborów, ale nie na ratowanie bud
        > żetu.

A do prywatyzacji zostało coraz mniej.
    • taziuta Re: W sumie niewiele mi się rozjaśniło 21.03.11, 22:28
      camille_pissarro napisał:

/.../
      > Najprościej jest zawyrokować ( tu już sam premier straszy )"jeśli nie weźmie się kasy z
      > OFE, to trzeba będzie sięgnąć do ludzkich kieszeni", co można przełożyć z polskiego na
      > nasze: "jeśli nie sięgniemy do Waszej kieszeni, to sięgniemy Wam do kieszeni" - i to tyle
      > byłoby w temacie OFE...

Wcześniej czy później do naszej kieszeni i tak będą musieli sięgnąć. Przyszłe emerytury w dużej części miały być finansowane z OFE. Ale jeśli zamiast przekazywać pieniążki do OFE wyda się je na finansowanie wypłat dzisiejszych emerytur, to w przyszłości (gdy emerytów będzie więcej niż dziś), na pokrycie wypłat ich emerytur trzeba będzie podnieść podatki, lub wypłacać odpowiednio niższe emerytury. Więc to co robi rząd, to odsunięcie problemu w przyszłość. Na zasadzie, po nas choćby potop...
    • that_monkey_in_red Re: W sumie niewiele mi się rozjaśniło 21.03.11, 22:32
      proste jak drut, np.:

daje ci 100 zl a jak chce, zebys mi je jednak oddal to place ci 110... niezly biznes dla OFE, co nie?
      malo tego, zeby odkupic te 100 zl musze wziac pozyczke...
    • haen2010 Fundamentalne pytanie brzmi: 21.03.11, 22:36
      Czy nasze podatki są własnoscią elity rządzacej, czy też stanowią dobro narodowe, którym rząd i parlament ma obowiązek zarządzać w najlepszym interesie wszystkich obywateli?

Jak się przyjmie tezę pierwszą, to mamy Vincenta, jak drugą to Balcerka.
      • martusia_krolowa_polski A mnie interesuje coś innego - dlaczego 21.03.11, 22:45
        pA mnie interesuje coś innego - dlaczego jednym
        państwo zabierało cała składkę i wpłacało do wspólnego wora,
        a innym, 7.23 % wpłacało na ich indywidualne konto do indywidualnego wykorzystania,
        skoro WSZYSTKIM potrąca ten sam procent od zarobków.
      • camille_pissarro Re: Fundamentalne pytanie brzmi: 21.03.11, 22:48
        Co do podatków zgoda, ale na pasku mam jeszcze pozycje ubezpieczenia społeczne, na które w połowie płace z mojej kasy ja w połowie moja firma ( nie chce mi się teraz tego weryfikować , ale chyba to tak to wygląda ), zatem ta kasa jak mówił L.Balcerowicz przynależy obywatelowi, i aby państwo dbało o swa wiarygodność i szacunek dla swych obywateli nie powinno przedsiębrać takich kroków w tej materii jak obecni czyni to rząd D.Tuska...
    • martusia_krolowa_polski Zupełnie mnie to nie dziwu. 21.03.11, 22:39
    • hummer W przypadku OFE rodzina dziedziczy składkę 21.03.11, 22:56
      W przypadku ZUS dostaje zasiłek pogrzebowy. I pewnie w całej chucpie o to chodzi. Nie wiedzę powodu, by większość ludzi nie odłożyła około 4 tysięcy na OFE. Swoją drogą OFE miałyby sens gdyby 90 procent składki na nie szło. 10% w ramach solidarności społecznej na ZUS, KRUS. Dla duchownych.
      • honeyr Re: W przypadku OFE rodzina dziedziczy składkę 22.03.11, 01:43
        >. I pewnie w całej chucpie o to chodz
        > i

Ponieważ POPiS rozpoczął ważną debatę ortograficzną, to muszę zauważyć, że na "chu" zaczynają się różne wyrazy zupełnie naturalne w kontekście pana Balcerowicza, ale jednak nie "hucpa" ;)
      • camille_pissarro Re: W przypadku OFE rodzina dziedziczy składkę 22.03.11, 06:47
        Ponoć ustalono, że kwota z II filaru ;-)) odłożona na subkoncie ZUS też ma być dziedziczona.
    • groteska53 Z OFE wszyscy kręcą, i Rząd i FOR, 21.03.11, 23:57
      ale ci z FOR są jednak umoczeni po uszy:
      media.wp.pl/kat,1022947,wid,13225773,wiadomosc.html
    • honeyr Re: W sumie niewiele mi się rozjaśniło 22.03.11, 00:29
      Stawianie tzw. długu publicznego jako problemu nr 1 w Polsce to neoliberalna manipulacja - dla obu tych panów nie ma znaczenia wzrost gospodarczy ani bezrobocie; choć trzeba zauważyć, że Balcerowicz jest o wiele bardziej zajadły i żąda finansowania swej poronionej reformy (i pompowania kasy prezeskom OFE) każdym kosztem, łącznie z odbieraniem ludziom emerytur (bo tym byłoby podnoszenie wieku emerytalnego).

Debata nudna, nieprofesjonalna, niezborna; Mosz w świńskiej krawatce przerywał Rostowskiemu bez przerwy, robiąc z siebie głównego dyskutanta; Balcerowicz (coraz trudniej go odróżnić od Kurwina) charczy co drugie słowo i nie jest w stanie zbudować żadnego ciągu myślowego (chyba, że obsesja "socjalizmu" ma nim być). To ma być ekspert? To neoliberalny politruk.
      • hal9000 Re: W sumie niewiele mi się rozjaśniło 22.03.11, 01:48
        Stawianie tzw. długu publicznego jako problemu nr 1 w Polsce to neoliberalna manipulacja

Przykład Grecji niczego cię nie nauczył??
        • kum.z.antalowki Kamilek pisze, że niewiele mu się rozjaśniło 22.03.11, 03:01
          w sumie...
          Nil desperandum, Camille. Poczekaj do niedzieli. Rozjasni ci się... po sumie.
      • camille_pissarro Wszyscy zapomnieli, łącznie z L.Balcerowiczem, 22.03.11, 07:12
        że ta cała kreatywna księgowość swoją genezę zawdzięcza EUROSTAT'owi.Gdy statystycy z Brukseli nie chcieli uwzględnić składek na OFE do sektora finansów publicznych, Vincent zdecydował się na poparcie pomysłu J.Fedak, ale wcale nie musi się okazać , że statystycy z Brukseli te manewrów z przekładaniem wirtualnej kasy z jednej szuflady do drugiej uwzględnią...
    • gold.lachon Re: W sumie niewiele mi się rozjaśniło 22.03.11, 06:51
      ...cyt."My Polacy we własnym kraju jesteśmy niewolnikami bez majątku i własności. Dzięki dwudziestoletniej tzw. prywatyzacji będącej naprawdę rabunkiem i pozbawianiem narodu suwerenności ekonomicznej bedziemy pariasami na własnej ziemi bez praw i podmiotowości. Będziemy zarabiać nędzne pensje w nędznych warunkach aby kupować równie podłe towary za horrendalne ceny w bizantyjskiej Unii Europejskiej dla dobra niemieckiego robotnika, francuskiego rolnika i rosyjskiego oligarchy. Było by ciekawe zrobić mapę własności kapitału niemieckiego i rosyjskiego na polskich ziemiach. Interesujące czy pokrywałyby się z mapą Europy przed I wojną światową?

Finansowo jesteśmy od 20 lat drenowani w każdy możliwy sposób przez obce banki i rodzimy system finasowy w taki sposób, że rząd polski jaki by nie był nie ma większego wpływu na kreowanie emisji pieniądza, kredytu i stopy procentowej. Tak naprawdę wiele jeśli nie wszystko zależy od międzynarodowych oligarchów finansjery. Nie tylko nam się po bandycku zabiera to co w pocie czoła zarobimy ale i nie pozwala nam się jako niezależnym obywatelom cokolwiek zaoszczedzić.

Jakakolwiek sanacja Państwa i Narodu nie powinna i nie może polegać tylko na dobrym wyborze suwerennego rządu Polski. Prawdziwe odrodzenie nas jako Narodu polega na stworzeniu ludzi posiadających realną własność i majątek lub realnę możliwości jego zdobycia. Społeczeństwo bez własności to niewolnicy. Niewolnik nie zasługuje wolność, szacunek i istnienie. Niewolnika nikt nie słucha. Państwo składające się z nienawidzących je niewolników ponosi w końcu wszystkie tego konsekwencje. Dajmy Polakom realną wolność-wolność ekonomiczną a oni sami będą bronić swoją Rzecz Wspólną...."

nova.nowyekran.pl/post/7561,rozbior-polski-sie-dokonal
      • camille_pissarro zastanawia mnie fakt podany przez Vincenta, 22.03.11, 07:18
        permanentnie we wczorajszej debacie przez niego eksponowany, że o OFE dyskutujemy z Polakami od półtora roku ;-))
        W miarę dokładnie śledzę wydarzenia nad Wisła, ale nie przypominam sobie, aby jakaś burzliwa dyskusja o OFE zaczęła się 1,5 roku temu.Może Jolanta Fedak coś tam bąknęła o tym pomyśle, a burza w mediach się zaczęła jakieś pół roku temu....
      • hal9000 Re: W sumie niewiele mi się rozjaśniło 22.03.11, 13:00
        > ...cyt

Cały post to cytat. Jak dobrze mieć własne zdanie ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka