Dodaj do ulubionych

Śląskość a polskość - zadanie na dziś

03.04.11, 14:04
Dzisiaj na jedynce "GW" mieliśmy okazję zapoznać się z komentarzami polityków, a także jednego historyka z UW (nawet z tytułem profesorskim) na temat fragmentu "Raportu o stanie Rzeczypospolitej" PiS dotyczącego Ślązaków. Każda osoba potrafiąca sprawnie posługiwać się swoim rozumem potrafi wykazać manipulacje, jakich dopuścili się ci komentatorzy. Liczę na to, że i wśród Was znajdą się osoby, które będą potrafiły tego dowieść.

Na tapetę weźmy wypowiedź prof. Tomasza Nałęcza, gdyż wtedy łatwiej przyjdzie nam zrozumieć jak "GW" manipuluje, powołując się na oceny autorytetów. Poniżej zamieszczam tę wypowiedź:

"- Jarosław Kaczyński powiedział w sobotę, że Prawo i Sprawiedliwość uznaje śląskość i kaszubskość za rodzaje polskości, a nie odrębne narodowości. Prezes PiS wyjaśnił tę kwestię w związku z komentarzami, jakie wywołał jeden z rozdziałów PiS-owskiego "Raportu o stanie Rzeczypospolitej". Rozdział nosi tytuł "Wstydliwy Naród Polski".

- To, co jest najsmutniejsze w wypowiedzi Jarosława Kaczyńskiego, to to, że on tworzy nowy manifest nowoczesnego Polaka - powiedział w Radiu ZET Tomasz Nałęcz ("Myśli nowoczesnego Polaka" - książka Romana Dmowskiego i manifest polityczny ND - przyp. mar ). - To jest takie endeckie pojęcie polskości, które w nowoczesnej Polsce do niczego nie pasuje. (...) Ta endecka wizja polskości jest coraz bardziej widoczna w PiS-ie. Ja tylko się dziwię, że PiS to łączy z atencją dla Piłsudskiego. To jest jakaś schizofrenia historyczna - skomentował słowa Kaczyńskiego Nałęcz".

A tu podaję link do raportu PiS (w nim zwłaszcza podrozdział "Wstydliwy Naród Polski"): www.pis.org.pl/article.php?id=18568

Kto z Was potrafi wykazać, na czym polegała manipulacja prof. Nałęcza?

Jako podpowiedź - nie każdy o tym wie - podaję informację, że koncepcja narodu może być rozumiana w dwojaki sposób: naród jako wspólnota etniczna oraz naród jako wspólnota polityczna.

Polecam też zapoznanie się z tekstem "Obrona przed manipulacją poprzez zrozumienie technik wywierania wpływu", zwłaszcza z podpunktem "autorytety" (przygotowanego na podstawie książki Roberta Cialdiniego, "Wywieranie wpływu na ludzi - teoria i praktyka"): pik.ebiznes.org.pl/techniki,manipulacji.htm

Obserwuj wątek
    • woda_woda A stopnie będą, proszę pani? 03.04.11, 14:07
      No i dziś jest niedziela, mamy wolne... do szkoły dopiero jutro.
      • dymka1 o to samo chciałam spytać 03.04.11, 14:18

Wandzia gminna arogancka nauczycielka z pretensjami do świata, że w Pcimiu, w szkole podstawowej jej nie doceniają, więc ogłasza swoje prawdy objawione w internecie, traktując internautów jak swoich sześciolatków.
        • damakier1 Re: o to samo chciałam spytać 03.04.11, 19:47
          Coś wiesz o tym, że anwad w "cywilu" jest nauczycielką w podstawówce?
          Natychmiast zabrać sześciolatki z tej szkoły!
          • ploniekocica Re: o to samo chciałam spytać 03.04.11, 22:25
            damakier1 napisała:

> Coś wiesz o tym, że anwad w "cywilu" jest nauczycielką w podstawówce?
            > Natychmiast zabrać sześciolatki z tej szkoły!

Na szczęście dla uczniów i rodziców nie jest. Ode mnie na tym forum ku swemu wielkiemu zdziwieniu dowiedziała się, że dwója nie jest od dawna najniższą ocena w szkole.
    • mietowe_loczki Re: Śląskość a polskość - zadanie na dziś 03.04.11, 14:07
      Boże, jaka ty jesteś błyskotliwa, niezmanipulowana i samodzielnie myśląca.
    • kolor Re: Śląskość a polskość - zadanie na dziś 03.04.11, 14:08
      Zalosna jestes probujac po raz ktorys tlumaczyc tego zolyborskiego komucha.
      • mietowe_loczki Re: Śląskość a polskość - zadanie na dziś 03.04.11, 14:15
        Jasne. Przekaz jest taki, że motłoch znowu nie zrozumiał albo zrozumiał źle, w złej wierze, światłe przesłanie wybitnego męża stanu. A przecież on wcale, on nigdy i on nie.
      • 1normalnyczlo.w.i.e.k Żałosny jesteś,broniąc oszusta,tego komuchaNałęcza 03.04.11, 14:48
        kolor napisał: Zalosna jestes probujac po raz ktorys tlumaczyc tego zolyborskiego komucha.

---> Tego co napisał Jarosław Kaczyński nikt nie musi tłumaczyć, bo jest to jasne i zrozumiałe dla każdego normalnego człowieka, który nie poddał się praniu mózgu - jak na przykład ty, woda.woda, mietowe_loczki ...
        Za to należy tłumaczyć, na czym polegają kłamstwa takich jak Nałęcz, Graś, Komorowski, Tusk, Szejnfeld, Niesiołowski, Halicki ... związane ze świadomym przekręcaniem czyichś wypowiedzi.
        • sclavus Re: Żałosny jesteś,broniąc oszusta,tego komuchaNa 03.04.11, 17:02
          Weź koniecznie valerianę... albo skocz sobie na stronkę, do której dałeś linka, chcąc udowodnić, że Kaczor ma rację...
    • rydzyk_smigly Śląskość w II RP zlikwidowana za komuny. 03.04.11, 14:14
      Statut Organiczny Województwa Śląskiego (właściwie "Ustawa Konstytucyjna z 15 lipca 1920 r. zawierająca statut organiczny Województwa Śląskiego", Dz. U. z 1920 r. Nr 73, poz. 497) - akt prawny uchwalony przez Sejm Ustawodawczy nadający województwu śląskiemu szeroką autonomię. Autonomia ta obejmowała (w kolejności wymienionej w Statucie).

Ustawa powoływała jednoizbowy Sejm Śląski z 48 posłami, który powoływał Radę Wojewódzką. Sejm Śląski uchwalał własny budżet który zasilał Skarb Śląski. Część dochodów była odprowadzana przez Skarb Śląski do budżetu centralnego.

Spod kompetencji Sejmu Śląskiego wyłączona była polityka zagraniczna i wojskowość.

pl.wikipedia.org/wiki/Statut_Organiczny_Wojew%C3%B3dztwa_%C5%9Al%C4%85skiego
      • anwad Re: Śląskość w II RP zlikwidowana za komuny. 03.04.11, 14:30
        Moje pytanie dotyczyło koncepcji narodu, do której odwołuje się J. Kaczyński i manipulacji prof. Nałęcza.

Co do tego, o czym Ty napisałeś: jak myślisz, w czyim interesie jest autonomia Śląska?
        • mietowe_loczki Re: Śląskość w II RP zlikwidowana za komuny. 03.04.11, 14:34
          Zaczynam myśleć, że w interesie jednego posła. Jeszcze do wczoraj mało kto rozmawiał o autonomii Śląska.
          • contadore Re: Śląskość w II RP zlikwidowana za komuny. 03.04.11, 14:39
            mietowe_loczki napisała:

> Zaczynam myśleć, że w interesie jednego posła. Jeszcze do wczoraj mało kto rozm
            > awiał o autonomii Śląska.

To ty tak sądzisz.Wiem od dawna,że nie jesteś zorientowana.
          • 1normalnyczlo.w.i.e.k Nieprawda!Ten komuch Kutz wozi się na tym od dawna 03.04.11, 18:20
            mietowe_loczki napisała: Jeszcze do wczoraj mało kto rozmawiał o autonomii Śląska.

---> Kazimierz Kutz jest typowym bolszewickim oszustem, który kiedyś udawał Polaka patriotę. Teraz, jak tyPOwy śpioch, opluwa Polaków, zakłamuje historię, przekręca fakty ... a podobne do niego inne komuchy, jak Siwiec, Nałęcz, Graś ... dzielnie mu w tym sekundują.
            • mietowe_loczki Re: Nieprawda!Ten komuch Kutz wozi się na tym od 03.04.11, 18:33
              Lecz się. Są leki obniżające agresję. Ty dostaniesz je od ręki.
              • 1normalnyczlo.w.i.e.k Zgadnij,dlaczego oni nie poczują się obrażeni? :)) 03.04.11, 22:59
                mietowe_loczki napisała: Lecz się. Są leki obniżające agresję. Ty dostaniesz je od ręki.

---> Od kiedy to, spokojne podawanie faktów, jest nazywane agresją?
                A! Chyba wiem: Od wtedy od kiedy agresywnie milczący, agresywnie klęczący i agresywnie modlący się ludzie, atakowali spokojnie plujących Muchy i sikających na nich z Tarasu Niemców - tych od miłosnych listów do senatora Piesiewicza, z propozycjami nie do odrzucenia ...
        • contadore Re: Śląskość w II RP zlikwidowana za komuny. 03.04.11, 14:38
          anwad napisała:

> Moje pytanie dotyczyło koncepcji narodu, do której odwołuje się J. Kaczyński i
          > manipulacji prof. Nałęcza.
          >
          > Co do tego, o czym Ty napisałeś: jak myślisz, w czyim interesie jest autonomia
          > Śląska?

Tym,którzy ci odpowiadają nie chodzi wcale o to,czym jest autonomia Śląska,to kolejna możliwość dowalenie Kaczyńskiemu ,tobie też nie zależy na wyjaśnieniu sprawy.
          Najlepsza odpowiedź dla was wszystkich obłudników..."walcie się"
          • sclavus Re: Śląskość w II RP zlikwidowana za komuny. 03.04.11, 16:58
            Ooooo!!
            Jakiś ty mundry w śląskiej sprawie...
            A skoro - to wal się...!!!
            • contadore Re: Śląskość w II RP zlikwidowana za komuny. 03.04.11, 18:06
              sclavus napisał:

> Ooooo!!
              > Jakiś ty mundry w śląskiej sprawie...
              > A skoro - to wal się...!!!

Lepiej by było gdybyś ty się walił obcokrajowcu.Ty chcesz zabierać głos? Nie rozśmieszaj mnie.
              • sclavus Re: Śląskość w II RP zlikwidowana za komuny. 03.04.11, 18:24
                Tak się składa, że jak chcę, to zabieram... przede wszystkim w sprawach, w których mam coś do powiedzenia...
                PeeS - wbrew temu co mówisz, jestem Polakiem a nie jakimś obcokrajowcem - żaden Kaczyński ani żade contadore tego nie zmieni!!!
                • contadore Re: Śląskość w II RP zlikwidowana za komuny. 03.04.11, 18:28
                  sclavus napisał:

> Tak się składa, że jak chcę, to zabieram... przede wszystkim w sprawach, w któr
                  > ych mam coś do powiedzenia...
                  > PeeS - wbrew temu co mówisz, jestem Polakiem a nie jakimś obcokrajowcem - żaden
                  > Kaczyński ani żade contadore tego nie zmieni!!!

Nie będę zaprzeczał,że posługujesz się językiem polskim.
                  Czy zabierasz głos w sprawach,w których masz coś do powiedzenia? Polemizowałbym z tą tezą.
                  • sclavus Re: Śląskość w II RP zlikwidowana za komuny. 03.04.11, 18:38
                    Spróbuj - ani to zabronione, ani boli...
          • zoil44elwer Re: Śląskość w II RP zlikwidowana za komuny. 03.04.11, 18:35
            Gorole ustańcie sie fantować z hanysami,ni ma co sie sztrabować s tom hajom "gorole contra hanysy" bo i tak nikt nie wygro.Każdy chwoli swoja para szczewików a s taki szpicaty godki nic dobrego nie wyniko.Polska jes nom potrzebno a my som ji przidatni a fto godo inacy,fulo gupoty.
        • rydzyk_smigly Re: Śląskość w II RP zlikwidowana za komuny. 03.04.11, 14:42
          Nie będę przeprowadzał egzegezy kaczego katechizmu, wystarczą słowa słowa karła o "śląskości jako kryptoniemieckości". Ustawa o przedwojennej autonomi Śląska niech służy pisiorstwu za przykład tego, że można czuć Ślązakiem i być Polakiem.
          • contadore Re: Śląskość w II RP zlikwidowana za komuny. 03.04.11, 14:49
            rydzyk_smigly napisał:

> Nie będę przeprowadzał egzegezy kaczego katechizmu, wystarczą słowa słowa karła
            > o "śląskości jako kryptoniemieckości". Ustawa o przedwojennej autonomi Śląska
            > niech służy pisiorstwu za przykład tego, że można czuć Ślązakiem i być Polakiem
            > .

Ty nie imputuj komuś kaczego katechizmu czy pisiorstwa. Ustawę o przedwojennej autonomii Śląska znam,w przeciwieństwie od ciebie jestem Ślązakiem z dziada pradziada.
            Nie pouczaj mnie.
            • sclavus Re: Śląskość w II RP zlikwidowana za komuny. 03.04.11, 17:01
              No to rzeczywiście, mundry żeś w sląskiej sprawie....
              A propos, co ty wiesz o ustawie o autonomi śląska, o czym inni by nie wiedzieli??
              Ja na ten przykład?
              • contadore Re: Śląskość w II RP zlikwidowana za komuny. 03.04.11, 18:08
                sclavus napisał:

> No to rzeczywiście, mundry żeś w sląskiej sprawie....
                > A propos, co ty wiesz o ustawie o autonomi śląska, o czym inni by nie wiedzieli
                > ??
                > Ja na ten przykład?

Teee...obcokrajowiec....dlaczego "spieprzyłeś" z Polski skora ja w niej zostałem. Jak myślisz,kto ma bardziej prawo wypowiadać się w tych sprawach. Ty? czy ja?
                • sclavus Re: Śląskość w II RP zlikwidowana za komuny. 03.04.11, 18:27
                  Oj chłoptasiu, oj!!!
                  Widzisz, bo ja wcale nie spieprzałem... byłem jestem i będę Polakiem a o prawie do wypowiadania się nie będziemy dyskutowali...
                  Ja tylko pytam, co ty wiesz o ustawie o autonomi śląska, o czym inni by nie wiedzieli??
                  A ty mi wymyślasz od obcokrajowców... Fobia jakaś???
                  • contadore Re: Śląskość w II RP zlikwidowana za komuny. 03.04.11, 18:32
                    sclavus napisał:

> Oj chłoptasiu, oj!!!
                    > Widzisz, bo ja wcale nie spieprzałem... byłem jestem i będę Polakiem a o prawie
                    > do wypowiadania się nie będziemy dyskutowali...
                    > Ja tylko pytam, co ty wiesz o ustawie o autonomi śląska, o czym inni by nie wie
                    > dzieli??
                    > A ty mi wymyślasz od obcokrajowców... Fobia jakaś???

Ja ci wymyślam od obcokrajowców a ty mi od chłoptasi....
                    Ja nie tylko wiem o ustawie o autonomii Śląska aktualnej i tej sprzed II wojny światowej.
                    Ja mieszkam na tych terenach dłużej prawdopodobnie niż ty żyjesz,a jestem synem tych,którzy na tej ziemi mieszkają od pokoleń.
                    • sclavus Re: Śląskość w II RP zlikwidowana za komuny. 03.04.11, 18:41
                      No to ci powiem: mieszkałem w samym sercu Górnego Śląska 40 lat, niemal od urodzenia - ślązakiem nie jestem....
                      Wiem dużo więcej o Śląsku od bardzo wielu ślązaków z dziada-pradziada...
                      Licytacja wykluczona!!
                      • contadore Re: Śląskość w II RP zlikwidowana za komuny. 03.04.11, 18:45
                        sclavus napisał:

> No to ci powiem: mieszkałem w samym sercu Górnego Śląska 40 lat, niemal od urod
                        > zenia - ślązakiem nie jestem....
                        > Wiem dużo więcej o Śląsku od bardzo wielu ślązaków z dziada-pradziada...
                        > Licytacja wykluczona!!

Czyli nie wiesz tego co ja wiem.Bo mam dłuższy staż niż ty i jestem Ślązakiem z dziada pradziada.
                        • sclavus Re: Śląskość w II RP zlikwidowana za komuny. 03.04.11, 19:25
                          Skoro się upierasz...
                          Acha! Prosiłem, żebyś się podzielił nieco, tym co wiesz a inni (w tym ja) nie...
                          A ty??
      • zoil44elwer Re: Śląskość w II RP zlikwidowana za komuny. 03.04.11, 17:16
        Łobudż sie ślunski narodzie,niy mogymy żyć dłuży z gorolami a zgodzie(Dohtor Miod)
    • jola.iza1 Re: Jeśli możesz 03.04.11, 14:55
      Wy/prze/tłumacz, pierwszych lepszych zdań z raportu kilkAaa?
      Charakterystyczne jest, że niemała
      część najbogatszych przedstawicieli owego establishmentu przebywała
      w tym czasie za granicą. Rzecz jasna nie było to celem polityki
      Prawa i Sprawiedliwości.
    • anwad Intelekt 03.04.11, 14:58
      Należy go użyć przed odpowiedzią.
      • iq-ok Re: Intelekt 03.04.11, 15:10
        Wskazane byłoby również używanie go przy fromułowaniu pytań. Intelektualistko:).
        • contadore Re: Dla wszystkich tych 03.04.11, 15:17

Którzy w tym i innych wątkach wycierają sobie gębę na temat "Śląska" mam propozycję. Zamilczcie. Tak będzie najlepiej.Przynajmniej nie pouczajcie.
          • iq-ok Re: Dla wszystkich tych 03.04.11, 15:25
            No dobra, ale czemu akurat do mnie adresujesz to przesłanie?
            • contadore Re: Dla wszystkich tych 03.04.11, 15:35
              iq-ok napisał:

> No dobra, ale czemu akurat do mnie adresujesz to przesłanie?

To nie jest do Ciebie osobiście. Sorry,wpisałem się może nieodpowiednio ale pozostaję przy swoim zdaniu.
              • iq-ok Re: Dla wszystkich tych 03.04.11, 15:41
                OK.
                Dodam tylko, że nie byłoby całej dyskusji gdyby nie raczyłby zabrać głosu w tej sprawie z właściwy sobie wdziękiem JK.
      • jola.iza1 Re: Użyj 03.04.11, 16:47

Jeśli potra/Afisz?
        forum.gazeta.pl/forum/w,28,123910068,123911020,Re_Jesli_mozesz.html
      • sclavus Re: Intelekt 03.04.11, 17:04
        Intelekt! - Intelekt masz zbliżony do tego, jakim posługuje się Rokicina, ale ... kudy ci do niej!!!
    • iq-ok Zanim zacznie się stawiać zadania innym... 03.04.11, 15:00
      wypadałoby samemu odrobić lekcje.
      Na początek proponuję przeczytanie w całości rozdziału "Wstydliwy Naród Polski" (a nie wyciągu z PiSpropagandy, który linkujesz w pierwszym poście) i znależć wszystkie manipulacje w nim zawarte.
      Jest ich wiele, w tym kilka szczególnie ordynarnych. Osobie która ponoć sprawnie posługuje sie rozumem nie powinno sprawić kłopotu ich znalezienie.
      Wróć jak odrobisz lekcje.
      PS.
      W ramach zadania dodatkowego proponuję przeczytaj tylko spis treści raportu. I zastanów się czy to jest sposób formułowania myśli godny męża stanu czy raczej politruka.
      • tojabogdan jk chce za wszelką cenę zaistnieć, a że mądrzejsi 03.04.11, 15:51
        doradcy się zmyli, korzysta z usług takich samych depów, jak on sam, stąd też takie zamieszanie,
        najpierw nieszczęsne zakupy, teraz rzekoma niepolskość Sląska,
        można by to wszystko ignorować, gdyby nie wzbudzało silnych emocji w pustych moherowych radyjnych łbach, którzy też korzystają z praw wyborczych i w główkach innych zagubionych politycznie sierotek
      • anwad Re: Zanim zacznie się stawiać zadania innym... 03.04.11, 15:56
        Sposób definiowania narodu przez Jarosława Kaczyńskiego jest mi doskonale znany nie od dziś. I od dawna wiem jak w tym temacie manipulują osoby, które nie powinny mieć trudności z rozumieniem tego - np. prof. Nałęcz, dr Migalski. Przez to, że są oni reprezentantami nauki, ich wina jest jeszcze większej wagi. Wtórnych analfabetów dokształca się, a nie wykorzystuje się ich intelektualne braki do prymitywnego manipulowania nimi.

> W ramach zadania dodatkowego proponuję przeczytaj tylko spis treści raportu. I
        > zastanów się czy to jest sposób formułowania myśli godny męża stanu czy raczej
        > politruka.

Jest godny osoby, która chciałaby dotrzeć ze swoim przekazem do szerszych grup społecznych.
        • iq-ok Re: Zanim zacznie się stawiać zadania innym... 03.04.11, 16:12
          Lekcje nieodrobione niestety.
          Ty naprawdę przeczytałaś ten rozdział czy tylko streszczenia? A jeśli tak to zaczynam wątpić czy rzeczywiście tak sprawnie posługujesz się rozumem jak deklarujesz. Gdzie Ty tam definicję narodu znalazłaś?

A do wtórnych analfabetów to jak ulał pasuje mi język jakim JK komunikuje się ze swoimi wyznawcami . Ty to eufemistycznie określasz "docieraniem do szerzych grup społecznych".
          • anwad Re: Zanim zacznie się stawiać zadania innym... 03.04.11, 20:46
            Zadaj sobie pytanie do czego odnosi się Nałęcz.
            • iq-ok Re: Zanim zacznie się stawiać zadania innym... 03.04.11, 22:09
              Nalęcz jest zbyt łaskaw dla JK sugerując, że z tego potoku insynuacji i manipulacji wynika jakakolwiek "wizja polskości" i porównując go do Dmowskiego.
              Skojarzenia jego są chybione ale gdzie tu manipulacja? Co najwyżej nietrafiony komplement.
              Manipulacji jest za to bez liku w samym raporcie i śmieszą mnie dywagacje o nierzetelności Nałęcza snute przez osobę, która ich nie dostrzega.
        • trzecikot Re: Zanim zacznie się stawiać zadania innym... 03.04.11, 17:08
          Żoliborski inteligent, strateg tysiąclecia nie ma żadnego mandatu do definiowania narodu. Podobnie jak żaden inny polityk. Dno, panie prezesie, dno i trzy metry mułu.
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Zanim zacznie się stawiać zadania innym... 03.04.11, 20:13
          Migalski wtórnym analfabetą? Ten Migalski? Albo ten Migalski? A może ten Migalski?
    • sclavus Re: Śląskość a polskość - zadanie na dziś 03.04.11, 16:55
      pier... niczysz tak, że można cię podejrzewać o taką samą przypadłość, jak ta, na którą cierpi Kaczor...
      Nie wiem czy wiesz, że swego czasu, w Poznaniu, Cyrankiewicz powiedział był, że kto na władzę ludową podniesie rękę, temu władza ludowa tą rękę utnie... - więcej, do końca dni władzy swojej, w Poznaniu się już nie pokazał...
      To samo ma Kaczor ze Śląskiem... i z Pomorzem...
      A ty - spróbuj zmienić tabletki; co prawda Nelli Rokitowej intelektem nie dorównasz, ale duże podobieństwo, nader widoczne już jest!!
    • zoil44elwer Re: Śląskość a polskość - zadanie na dziś 03.04.11, 17:03
      Jako welt światym,wirklich hanys niy z warśawskim politykierym bratym!
      Łobudż sie ślunski narodzie,niy mogymy durś żyć we wstydzie i głodzie.
      Myśmy o Górny Ślonsk walczyli a jak czasy sie zmieniły toście nos ostawili.
      Łobudż sie ślunski narodzie,niy mogymy dłużi żyć z gorolami w zgodzie.(Dohtor Miod)
      Herc Ślunzoka zaś richtowane na angrif za Hajmatland.Po naszymu jeli yno po ślunsku i niy domy ślunski nacyjo durch angrifować!
    • piq Wądziu, skoro domagasz się używania intelektu... 03.04.11, 17:15
      ...do odpowiedzi na brednie Jarosławka, to może najpierw użyj intelektu do zadania mądrego pytania. Na początek napisz, wądziu, co to twoim zdaniem jest polskość.

Wtedy mogę się pochylić i udzielić ci światłej odpowiedzi.
      • jacekm22 Re: Wądziu, skoro domagasz się używania intelektu 03.04.11, 19:34
        Anwad = kolejny pisowski lachociąg na forum ....
      • piq no i co, wądziu? 03.04.11, 21:01
        Intelekt nadal jest w naprawie gwarancyjnej? Zadałem istotne pytanie, a ty - ekspertka od polskości, która odpytujesz tutaj forumowiczów - zrejterowałaś, a właściwie schowałaś się do mysiej dziury.

No więc, wądziu, co też to jest ta polskość? Spróbuj własnymi słowami - wiem, że to trudne, bo własnych masz mało, ale spróbuj.
    • hordol anwad-czy ty naprawdę uważasz że... 03.04.11, 22:39
      znacząca czesc spoleczenstwa polskiego przeczyta i zanalizuje ksiązki cialdiniego?

nie zapominaj ze poziom analfabetyzmu wtornego w polsce siega 30-40 %

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka