Dodaj do ulubionych

Protestujmy w sprawie SIO

05.05.11, 18:24
Państwo nie powinno gromadzić informacji o obywatelach innych niż te, które są absolutnie niezbędne dla prawidłowego działania administracji. Tymczasem jedynym uzasadnieniem gromadzenia w SIO wrażliwych danych o dzieciach (np. o dysfunkcjach, korzystaniu z porad psychologa, rodzaju religii na której lekcje uczęszcza itd.) jest rzekomo łatwiejsze sporządzanie jakiś tajemniczych statystyk. Czyli wygodnictwo urzędników ma pierwszeństwo przed prawem do prywatności. Dlaczego te dane nie są zbierane anonimowo? Hakerzy włamują się nie do takich systemów jak SIO i nie sądzę, żeby mieli wielkie kłopoty z wykradzeniem także tych danych. A informacja o tym, że ktoś ma ADHD, musiał w szkole korzystać z pomocy psychologa, cierpiał na zespół Aspergera, jakie miał dysfunkcje, jakich języków mniejszości narodowych uczył się, że nie uczestniczył w lekcjach WF itd. itp. powinna pozostać prywatna i udostępniana przez osobę, której dotyczy każdorazowo wyłącznie za jej zgodą.
A jak kontrargumentują urzędnicy? Zdarzają się na przykład sytuacje, że subwencja za jednego ucznia pobierana jest kilkakrotnie, bo jest on jednocześnie wykazywany w kilku województwach, co nie będzie możliwe w nowym systemie - podkreśliła Kozłowska-Rajewicz.. Czyli - niechlujstwo i lenistwo urzędasów ma uzasadniać pozbawianie młodych ludzi prywatności.
Przecież informacje w SIO są o wiele bardziej "delikatne" niż te, które są zbierane w czasie spisu powszechnego - a tych danych nie przechowuje się inaczej, niż anonimowo.
Protestujmy przeciw tej ustawie - tutaj. Może prezydent jej nie podpisze, albo chociaż odeśle do TK.
Obserwuj wątek
    • chateau Re: Protestujmy w sprawie SIO 05.05.11, 21:38
      Posłanka Kozłowska-Rajewicz bredzi.
      Do kontroli wystarczy informacja: PESEL+szkoła (+ ew. klasa.)

Do statystyk wystarczą dane zanonimizowane. Tak jak to robi choćby Instytut Psychiatri i Neurologii na podstawie wzoru karty statystycznej psychiatrycznej.
      • chateau Re: Protestujmy w sprawie SIO 05.05.11, 21:41
        Psychiatrii, oczywiście.
    • mike.recz Re: Protestujmy w sprawie SIO 05.05.11, 21:43
      Cały czas się zastanawiam czy podpisać ten apel.
      • chateau Re: Protestujmy w sprawie SIO 05.05.11, 21:45
        A podzielisz się swoimi rozterkami?
        • mike.recz Re: Protestujmy w sprawie SIO 05.05.11, 22:05
          Za podpisaniem przemawia możliwość kontrolowanego na przykład opłaconego
          wycieku tych danych.
      • man_sapiens Re: Protestujmy w sprawie SIO 06.05.11, 00:05
        > Cały czas się zastanawiam czy podpisać ten apel.
        Just do it
    • makova_panenka Re: Protestujmy w sprawie SIO 05.05.11, 23:07
      SIO będzie służyć wyłapywaniu cwaniaków i chorych z urojenia. Dlaczego mam przyjmować do roboty kogoś, kto na to nie zasługuje.
      • remez2 Re: Protestujmy w sprawie SIO 05.05.11, 23:21
        makova_panenka napisała:

> SIO będzie służyć wyłapywaniu cwaniaków i chorych z urojenia. Dlaczego mam przy
        > jmować do roboty kogoś, kto na to nie zasługuje.
        Następny krok - wszczepienie czipów.
      • man_sapiens Re: Protestujmy w sprawie SIO 06.05.11, 00:07
        > SIO będzie służyć wyłapywaniu cwaniaków i chorych z urojenia. Dlaczego mam przy
        > jmować do roboty kogoś, kto na to nie zasługuje.

SIO będzie raczej służyło do usuwania urojonych (przez ciebie) problemów.
    • remez2 Podpisałem. ntx 06.05.11, 00:14
      • klara551 Re: Podpisałem. ntx 06.05.11, 00:21
        A ja nie podpiszę,choćby dlatego,że w ubiegłym roku uczennica zabiła uczennicę. Szkoła nie wiedziała o skłonnościach morderczyni,bo to tajne dane. I nie myślę o eliminacji z życia społecznego dzieci ,czy młodzieży z problemami a o tym,że szkoły powinny mieć informacje że uczeń ma np. problemy psychiatryczne. A wiara? To też istotne,bo szkoła zatrudni katechetę,lub popa,czy pastora zależnie od potrzeb. A kto się wstydzi wiary?
        • klara551 Re: Podpisałem. ntx 06.05.11, 00:32
          Prywatność kończy się w szkole. Czy chciałabyś,żeby twoje dziecko siedziało obok dziecka które ma problemy z osobowością a szkoła nic o tym nie wie? Podstawowym problem jest czy chronić jednostkę która może zrobić dużo złego bez nadzoru,czy choćby informacji ,że wymaga obserwacji,czy 30 pozostałych uczniów za których szkoła też odpowiada.Jak w szkole coś się zdarzy,to nikt nie pyta czy za uczniem idzie opinia ,że może mieć problemy,czy jest konfliktowy. Szkoła ma dbać o wszystkich. A jak szkoła nie ma info,że uczeń X może być groźny to czyja to wina? Pozostałych uczniów,rodziców ,nie. Obwinia się system szkolny,że nie zapobiegł ,nie przewidział,nie zajął się uczniem z problemami. Wiedza to podstawa,ale jak chcemy chronić jednostki kosztem reszty,to ja mówię nie.
          • man_sapiens Re: Podpisałem. ntx 06.05.11, 00:45
            Jeżeli lekarz stwierdza, że chory psychicznie jest groźny dla otoczenia, to ma obowiązek odpowiednio zadziałać i powiadomić kogo trzeba. Ale jaki ma to związek z gromadzeniem danych o zaburzeniach rozwoju, ADHD, wyznaniu itd.?
        • man_sapiens Re: Podpisałem. ntx 06.05.11, 00:41
          > A ja nie podpiszę,choćby dlatego,że w ubiegłym roku uczennica zabiła uczennicę.
          > Szkoła nie wiedziała o skłonnościach morderczyni,bo to tajne dane. I nie myślę
          > o eliminacji z życia społecznego dzieci ,czy młodzieży z problemami a o tym,że
          > szkoły powinny mieć informacje że uczeń ma np. problemy psychiatryczne.

I cóż by szkoła zrobiła, wiedząc że uczennica leczy się u psychiatry? Pakowałaby tą uczennicę po wejściu do szkoły w kaftan bezpieczeństwa albo zamykała w czasie przerw w schowku na szczotki? A może pan od techniki zmontowałby taką mała instalację do elektrowstrząsów? No i nie zapominaj, że po wyjściu ze szkoły ta chora uczennica jak gdyby nigdy nic wsiadała sobie do tramwaju pełnego dzieci i dorosłych - powinni też motorniczym dawać listę leczących się psychiatrycznie :/

> A wiara?
          > To też istotne,bo szkoła zatrudni katechetę,lub popa,czy pastora zależnie
          > od potrzeb. A kto się wstydzi wiary?

Szkole wszystko jedno, czy zatrudnia popa dla ucznia Kowalskiego czy Malinowskiego, a tym bardziej kuratorium czy ministerstwu. Po co ministerstwu informacja, że Malinowski Koziej Wólki, pesel nr 01010101234 jest starowiercem a Kowalski kociarzem? Nie wystarczy mu wiedzieć, że w szkole XY jest w 3 klasie 15 buddystów?

Nie wiem kto się wstydzi wiary i nie chcę tego sprawdzać, ja się nie wstydzę swojej niewiary ale nie życzę sobie, żeby np. mój proboszcz dowiadywał się że zadeklarowałem się jako agnostyk. Tak samo, jak nie wiem, kto się wstydzi swojego gołego tyłka - ja się nie wstydzę, ale nie będę sprawdzał tego ściągając ludziom na ulicy gatki. Przez szacunek dla prywatności.
    • mike.recz Re: Protestujmy w sprawie SIO 13.05.11, 13:19
      13.05. Warszawa (PAP) - Niewykluczone, że prezydent Bronisław Komorowski przeprowadzi konsultacje przed podjęciem decyzji w sprawie ustawy o utworzeniu nowego Systemu Informacji Oświatowej - poinformowała PAP w piątek prezydencka minister Irena Wóycicka.
      Ustawa przewiduje, że w systemie znajdą się m.in. tzw. dane wrażliwe uczniów.

W czwartek Senat poparł ustawę o utworzeniu nowego SIO. Senatorowie nie wprowadzili do niej poprawek. Teraz ustawa trafi do prezydenta.
      stooq.pl/n/?f=460015&c=3&p=0
      • mike.recz Re: Protestujmy w sprawie SIO 03.06.11, 12:40
        Prezydenccy prawnicy i Generalny Inspektorat Ochrony Danych Osobowych uważają, że treść ustawy o Systemie Informacji Oświatowej nie budzi istotnych zastrzeżeń prawnych - poinformowała prezydencka minister Irena Wóycicka.
        www.tvn24.pl/0,1705453,0,1,prezydent-za-gromadzeniem-wrazliwych-danych,wiadomosc.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka