Dodaj do ulubionych

Skąd się biorą słupki sondażowe dla PO?

15.05.11, 14:56
Zrobiłem mały wywiad środowiskowy pośród ludzi, o których wiem, że sprawy kraju leżą im na sercu. Bynajmniej nie poruszam się tylko w środowisku wiejskim, choć przyznaję, w dużych miastach nie mam znajomych zbyt wielu.
Moje pytanie było proste, czy będziesz głosował na PO. Zadziwiająca jest rozbieżność zebranych przeze mnie opinii, a wyników sondaży. Nie chodzi o pomyłkę rzędu kilku, czy kilkunastu procent. Skąd u licha 40%, skoro ja znalazłem 5-10% popierających PO? Niestety, coraz więcej osób deklaruje, że na wybory nie pójdzie wcale.
Obserwuj wątek
    • venus99 Re: Skąd się biorą słupki sondażowe dla PO? 15.05.11, 15:04
      z głupoty PiS.
      ty Jasiek naucz się czym jest statystyka i jak sie przeprowadza badania.jak już będzieć cos kumał to możesz tu wrócic.
    • behemot17-13 Re: Skąd się biorą słupki sondażowe dla PO? 15.05.11, 15:19
      jak miło, że pod strzechę wrócił romantyzm.
    • indeed4 A co cię obchodzą słupki PO? 15.05.11, 15:22
      Patrz na swoje, pisowskie - w ostatnich wyborach prezydenckich i samorządowych Kaczyński i PiS dostali tyle, ile im dawały sondaże, czy nie?

Pisowskie gamonie rozpieprzyły partię, a teraz siedzą na tyłkach i modlą, żeby przeciwnikowi podwinęła się noga, bo nie są w stanie z nim normalnie wygrać.
    • ploniekocica Re: Skąd się biorą słupki sondażowe dla PO? 15.05.11, 15:27
      Jak wiesz skąd się biorą to, po co się nimi przejmujesz?
      Siedź cicho o czekaj aż prawda wyjdzie na jaw podczas wyborów.
    • cookies9 Re: Skąd się biorą słupki sondażowe dla PO? 15.05.11, 17:27
      >w środowisku wiejskim<

głosuje się na PiS albo PSL- w dużych miastach na PO lub SLD...wśród moich znajomych
      jest najwięcej wyborców PO i SLD...i taka koalicja byłaby wskazana:-)
      • indeed4 Re: Skąd się biorą słupki sondażowe dla PO? 15.05.11, 17:56
        > PO i SLD...i taka koalicja byłaby wskazana

Ta koalicja też przetrwa całą kadencję, a PiS w tym czasie zmarnieje do szczętu - paliwo smoleńskie się wypali i klapa ; nie sądzę, żeby wyborcy chcieli dalej łykać ściemy nieudacznego prezesa o zwycięstwie za 5- 10 - 50 ... 100 lat ;-)
    • kliwia-tylko Z logiki. To normalne, że normalni glosują na PO 15.05.11, 23:40
    • chateau Gieniuszu statystyk 15.05.11, 23:45
      Pytałeś może przy okazji o biegłą znajomość chińskiego albo portugalskiego?
    • hal9000 Re: Skąd się biorą słupki sondażowe dla PO? 16.05.11, 01:10
      Skąd u licha 40%, skoro ja znalazłem 5-10% popierających PO?

Gdybyś mnie zapytał, czy będe głosował na PO to odpowiedziałbym, że nie.

Gdybyś mnie zapytał czy zagłosuję na PiS, to wtedy odpowiedziałbym, że w takim razie to ja jednak zagłosuję na PO :)
    • psiogon Re: Skąd się biorą słupki propagandowe dla PO? 16.05.11, 02:22
      jon-ze-wsi napisał:

> Zrobiłem mały wywiad środowiskowy pośród ludzi, o których wiem, że sprawy kraju
      > leżą im na sercu. Bynajmniej nie poruszam się tylko w środowisku wiejskim, cho
      > ć przyznaję, w dużych miastach nie mam znajomych zbyt wielu.
      > Moje pytanie było proste, czy będziesz głosował na PO. Zadziwiająca jest rozbie
      > żność zebranych przeze mnie opinii, a wyników sondaży. Nie chodzi o pomyłkę rzę
      > du kilku, czy kilkunastu procent. Skąd u licha 40%, skoro ja znalazłem 5-10% po
      > pierających PO? Niestety, coraz więcej osób deklaruje, że na wybory nie pójdzie
      > wcale.
      Bronek pomoże. Zarządzi dwutygodniowe wybory do parlamentu i frekwencja podskoczy do 110 %. Przykład płynie od idoli Donalda. Podczas wyborów w Moskwie jeden z kandydatów opozycji nie dostał ŻADNEGO głosu pomimo tego, że mieszkał w okręgu, z którego startował i głosował z całą rodziną :).
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Skąd się biorą słupki propagandowe dla PO? 16.05.11, 09:41
        A w Polsce peowcy zrobili mniejszą kratkę i niezależni się pogubili w głosowaniu bo czytać nie umiom.
        • psiogon Re: Skąd się biorą słupki propagandowe dla PO? 16.05.11, 10:47
          Uważaj z tym cytowaniem Herberta :). Różnie to się może skończyć.
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Skąd się biorą słupki propagandowe dla PO? 16.05.11, 10:51
            Dla mnie czy dla Herberta? W końcu obraża Polskę niczym Tusk, więc "niezależni" z pewnością wezmą go na warsztat.
    • kotek.jaroslawa Re: Skąd się biorą słupki sondażowe dla PO? 16.05.11, 09:39
      Przejrzyj sobie wyniki kilku ostatnich wyborów z rozkładem na obszary wiejskie i miejskie, poziom wykształcenia, wiek, itd.
      Przepytałeś najbardziej (wręcz skrajnie) propisowskie środowisko, to czego oczekujesz?
    • ayran Re: Skąd się biorą słupki sondażowe dla PO? 16.05.11, 09:44
      Nie będę pytał, czy wiesz, co jest próba reprezentatywna. Nie będę, bo z towich wpisów wynika w sposób oczywisty, że nie masz zielonego pojęcia.
      Druga sprawa - twoje wpisy na forum wskazują, że masz skłonność do zachowań histerycznych - zapewne część twoich znajomych zdaje sobie z tego sprawę, w związku z czym - pytana przez ciebie - woli udzielić odpowiedzi takiej, jakiej oczekujesz, bo dzięki temu mogą uniknąć kolejnego wybuchu twojej histerii. Te 5-10% to ludzie albo nieznający twoich skłonności, albo poonadprzeciętnie asertywni. Weź to pod uwagę przy zliczaniu procentów.
      • psiogon Łyk statystyki 16.05.11, 10:51
        To czym jest próba reprezentatywna wiedzą tylko sondażownie. Jesteś ich rzecznikiem prasowym ?. One też maja na ten temat różne poglady o czy swiadczy duża różnica w wynikach badań.
        • ayran Re: Łyk statystyki 16.05.11, 11:14
          Rzecznikiem, to może przesada, ale stosunkowo dobrze oprientuję się w zakresie różnic w metodologii stosowanych przez kilka najważniejszych ośrodków badawczych.
    • sclavus Powinieneś... koniecznie! 16.05.11, 10:53
      Otworzyć biuro badania opinii społecznej...
      Przy takich wynikach, jak te pierwsze, PiS zapewne z rozkoszą sfinansuje twoje przedsięwzięcie... :D
      PeeS - dzień dobry STATYSTYKO!!! (od tego zacznij jednak)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka