Dodaj do ulubionych

Jan Tomaszewski o przekrętach stadionowych

29.08.11, 13:19
Stan polskiej piłki nożnej odzwierciedla stan polskiego państwa... przekręty na stadionach odzwierciedlają przekręty w całej gospodarce... Tomaszewski ostro jedzie...

'E jak Europrzekręt

Wielomiliardowy europrzekręt dokonany przy budowie stadionów i autostrad. Proszę mi powiedzieć – jeśli kilometr autostrady w Hiszpanii kosztuje około 5 mln euro, to jak to jest możliwe, że u nas ten kilometr kosztuje 9,6 mln euro. Ja już nie mówię, ile kosztuje w Chorwacji, bo tam jest trzy razy taniej. Sprawa druga. Proszę mi powiedzieć, jak to jest możliwe, że stadion w Charkowie wybudowano za 50 mln euro, podobny obiekt w Hoffenheim – dla wieśniaków, bo tak się zresztą nazywa ta drużyna, kosztuje 60 mln, a nasz najtańszy stadion poznański kosztuje 190 mln euro. 190! Powtarzam. Wybudowany bubel na którym gnije murawa. Stadion w Doniecku kosztował 80 mln euro, nasz narodowy – 510 mln. Powtarzam 510 mln euro! Pan Obiała, architekt, który mieszka w Australii i pracował m.in. nad Wembley, powiedział miesiąc temu, że to najdroższy stadion świata. A jest tylko jednofunkcyjnym obiektem. Ten stadion to narodowy przekręt."

sport.onet.pl/tylko-w-onet-pl/g-mamy-i-jestesmy-sto-lat-za-murzynami,1,4830993,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • ayran Re: Jan Tomaszewski o przekrętach stadionowych 29.08.11, 13:30
      A skąd pan Janek bierze te rewelacyjne informacje o kosztach budowy autostrad w Hiszpanii i Chorwacji?
      • szwampuch58 Re: Jan Tomaszewski o przekrętach stadionowych 29.08.11, 13:34
        Niewazne skad......"spocony Janek" pluje jadem bo lesne dziadki z PZPN od"koryta" go odsuneli
    • simera16 Re: Jan Tomaszewski o przekrętach stadionowych 29.08.11, 13:36
      Golkiper Tomaszewski powinien wiedzieć skoro już otwiera paszczękę, by przy obwitym ślinotoku coś rzec aby zaistnieć, że każdy kraj, ba każdy region ma inne uwarunkowania, tak geograficzne, geodezyjne, ekonomiczne, społeczne, kosztów wytwarzania, materiałów i wielu wielu innych, które to powodują, że koszty nie są tożsame... No cóż, puścił pierda, ale zaistniał...
      • kontestatorbg Re: Jan Tomaszewski o przekrętach stadionowych 29.08.11, 13:41
        simera16 napisał:

>każdy region ma inne uwarunkowania, tak geograficzne, geodezyjne, ekonomiczne, społeczne, kosztów wyt
        > warzania, materiałów i wielu wielu innych, które to powodują, że koszty nie są
        > tożsame..

A teraz mi udowodnij, ze w Niemczech są tańsze materiały, tańsza siła robocza i nie ma gór
        • simera16 Re: Jan Tomaszewski o przekrętach stadionowych 29.08.11, 13:45
          kontestatorbg napisał:

> simera16 napisał:
          >
          > >każdy region ma inne uwarunkowania, tak geograficzne, geodezyjne, ekonomic
          > zne, społeczne, kosztów wyt
          > > warzania, materiałów i wielu wielu innych, które to powodują, że koszty n
          > ie są
          > > tożsame..
          >
          > A teraz mi udowodnij, ze w Niemczech są tańsze materiały, tańsza siła robocza i
          > nie ma gór
          >
          Ja ci mam to leniuszku udowadniać? Pierwsze, to pokaż mi korelację twojego pytania, z moim postem...
          • kontestatorbg Re: Jan Tomaszewski o przekrętach stadionowych 29.08.11, 13:52
            Stadion w Hoffenheim bardzo podobny do stadionu Legii kosztował 60 milionów Euro

stadiony.net/aktualnosci/2009/05/nowe_tottenham_i_hoffenheim
            Stadion Legii kosztował 435 milionów Euro

To odnośnie Twojego postu, bo jak rozumiem bronisz tych co budują stadiony w Polsce, wytłumacz mi jak to możliwe, ze stadion w Polsce jest kilkukrotnie droższy ( nawet rozumiejąc różnice w cenie gruntu na "korzyśc Warszawy ") od stadionu w Niemczech gdzie jest wyższy koszt materiałów budowlanych i wyższy koszt robocizny

I niech mi ktoś powie że na stadionach w Poslce nie ida teraz na masową skalę przekręty
            • simera16 Re: Jan Tomaszewski o przekrętach stadionowych 29.08.11, 14:01
              kontestatorbg napisał:

> Stadion w Hoffenhe stadionu Legii kosztował 60 milionów Eur
              > o
              >
              > stadiony.net/aktualnosci/2009/05/nowe_tottenham_i_hoffenheim
              > Stadion Legii kosztował 435 milionów Euro
              >
              > To odnośnie Twojego postu, bo jak rozumiem bronisz tych co budują stadiony w Po
              > lsce, wytłumacz mi jak to możliwe, ze stadion w Polsce jest kilkukrotnie droższ
              > y ( nawet rozumiejąc różnice w cenie gruntu na "korzyśc Warszawy ") od stadionu
              > w Niemczech gdzie jest wyższy koszt materiałów budowlanych i wyższy koszt robo
              > cizny
              >
              > I niech mi ktoś powie że na stadionach w Poslce nie ida teraz na masową skalę p
              > rzekręty
              >
              A nikogo nie bronie, wskazuję na różnice... A twoje "... bardzo podobny do..." tylko to potwierdza... W Niemczech faktycznie np. robocizna jest droższa... szczególnie jak budują Polacy, Bułgarzy czy Turcy....
        • kiemlicz88 Re: Jan Tomaszewski o przekrętach stadionowych 29.08.11, 15:45
          A niby kto za to wszystko płaci? Pan płaci, pani płaci, my płacimy.

Hasło "Polska w budowie" odbije się czkawką.
          • simera16 Re: Jan Tomaszewski o przekrętach stadionowych 29.08.11, 16:01
            kiemlicz88 napisał:

> A niby kto za to wszystko płaci? Pan płaci, pani płaci, my płacimy.
            >
            > Hasło "Polska w budowie" odbije się czkawką.
            >
            A bez budowy...rozwolnieniem (sraczką prozaiczną)... :(
            • kiemlicz88 Re: Jan Tomaszewski o przekrętach stadionowych 29.08.11, 16:03
              Już taki jeden był co budował drogo - Piskorski się nazywał.
              I gdzie on teraz jest?
              • simera16 Re: Jan Tomaszewski o przekrętach stadionowych 29.08.11, 16:08
                kiemlicz88 napisał:

> Już taki jeden był co budował drogo - Piskorski się nazywał.
                > I gdzie on teraz jest?
                >
                Mnie pytasz? A co mnie to obchodzi... Ważne, że w przestrzeni publicznej go nie ma...
                • kiemlicz88 Re: Jan Tomaszewski o przekrętach stadionowych 29.08.11, 16:19
                  simera16 napisał:

> Mnie pytasz? A co mnie to obchodzi... Ważne, że w przestrzeni publicznej go nie
                  > ma...
                  >

Dobra odpowiedź. Teraz kręci lody na kanapie o nazwie SD.
                  A pamiętasz historię KLD?
                  • simera16 Re: Jan Tomaszewski o przekrętach stadionowych 29.08.11, 16:24
                    kiemlicz88 napisał:

> simera16 napisał:
                    >
                    >
                    > > Mnie pytasz? A co mnie to obchodzi... Ważne, że w przestrzeni publicznej
                    > go nie
                    > > ma...
                    > >
                    >
                    > Dobra odpowiedź. Teraz kręci lody na kanapie o nazwie SD.
                    > A pamiętasz historię KLD?
                    >
                    Brachu, ja to nawet zwiastowanie NMP pamiętam... Pamiętam też i Srebrną, Telegraf, FOZZ, 25 000 za prezydenckie prawo łaski, a nawet gó...ane 300 PLN za damski ch...j brane przez posłów PiS... Jeszcze mam sobie coś przypomnieć, a przy okazji tobie...?
    • kontestatorbg Re: Jan Tomaszewski o przekrętach stadionowych 29.08.11, 13:38
      Zobaczcie wynagrodzenia prezesów spółek działajacych przy budowie "Narodowego" ze spółka Euro 2012" na czele to się dowiecie czemu stadiony takie drogie. Nie wspomne już o tym ze w Warszawie stadion Legii wybudowano za 435 mln złotych czyli przepłacono 4 krotnie, a potem zawarto niekorzystną umowę na uzytkowanie tego stadionu, a już zapis o pieniadzach za nazwę stadionu powinien zbadać prokurator
      • rydzyk_smigly O złodziejskich wynagrodzeniach prezesów 29.08.11, 13:44
        "Euro 2012":

"Z raportu NIK wynika, że w 2008 r. zarząd spółki zarobił 377 tys. zł, rok później już 682 tys. zł, a w 2010 r. już ponad 1 mln zł" Razem ok. 2 mln. Koszt budowy SN 1,8 mld zł.

kontestatorbg alarmuje:
        Zobaczcie wynagrodzenia prezesów spółek działajacych przy budowie "Narodowego"
        > ze spółka Euro 2012" na czele to się dowiecie czemu stadiony takie drogie.
        • kontestatorbg Re: O złodziejskich wynagrodzeniach prezesów 29.08.11, 13:53
          Ale oprócz spółki "EURO 2012" paluszki tam macza kilka innych spółek
    • 2.andrzej.d T jak Tusk Donald 29.08.11, 13:46
      T jak Tusk Donald

Mój kolega z boiska. Graliśmy niejednokrotnie. Byłem przekonany, że rozumie sprawy piłki nożnej. Ale niestety on tylko potrafi bezmyślnie biegać po boisku. I biega. Ambitnie to robi. W wojnie z kibolami panu Donaldowi Tuskowi odwaga pomyliła się z odważnikiem. Dlaczego? Dlatego, że chciał zlikwidować skutek, a nie przyczynę. Przyczyną byli działacze PZPN-u.

Zostali ukarani prawdziwi kibice Legii, Lecha i innych klubów. Bo Donald chce wszystko zamknąć. Skoro walczy z kibolami, to jak on wytłumaczy zachowanie swoich zawodników m.in. pani Kiłdawy-Błońskiej, którzy nie tak dawno napisali prośbę do Legii, żeby odwiesiła szesnastu ludzi z zakazami stadionowymi? I dla mnie to, co Donald Tusk mówi o swojej partii, że jest Barceloną, to absurd. SLD to samo. Powiedzieli niedawno, że są Ligą Mistrzów. Boże… Dlaczego nie powiedzą, że są Ekstraklapą? Żyjecie w kraju, gdzie jest Ekstraklapa.

Donalda winie też za to, że nie zareagował, gdy wycofano kuratora. On, jako premier powinien zareagować. Jak nie wie, jak to się robi, to jest pani Thatcher, jest premier Putin. On się nie cackał. Rozpieprzył układ parę lat temu i dziś Kazań gra w Lidze Mistrzów. Ktoś wie, gdzie jest Kazań?

sport.onet.pl/tylko-w-onet-pl/g-mamy-i-jestesmy-sto-lat-za-murzynami,3,4830993,wiadomosc.html
      • simera16 Re: T jak Tusk Donald 29.08.11, 13:52
        2.andrzej.d napisał:

>
        >
        > Donalda winie też za to, że nie zareagował, gdy wycofano kuratora. On, jako pr
        > emier powinien zareagować. Jak nie wie, jak to się robi, to jest pani Thatcher,
        > jest premier Putin. On się nie cackał.
        Rozpieprzył układ parę lat temu i dziś
        > Kazań gra w Lidze Mistrzów. Ktoś wie, gdzie jest Kazań?
        >
        >
        >
        Podoba ci się sterowanie przez rząd związkami...jakimikolwiek związkami? Sentyment taki masz?
      • cookies9 Re: T jak Tusk Donald 29.08.11, 14:22
        >Zostali ukarani prawdziwi kibice Legii, Lecha i innych klubów<

To o tych kiboli tyle hałasu?:-) Mam nadzieję,że premier Tusk zrobi porządek na stadionach,
        a Tomaszewski zacznie robić coś mądrzejszego niż tylko krytykować...

"Macie zapier...! Jak z Widzewem przej..., to chcemy widzieć krew na boisku - ryczeli fanatycy PGE GKS-u do piłkarzy. Co oni na to? - Odebrało nam mowę. Można dyskutować, ale nie w ten sposób - mówi Jacek Popek, kapitan drużyny. "

www.sport.pl/sport/1,67926,10189621,Kibole_do_pilkarzy__Z_Widzewem_zadamy_krwi_na_boisku_.html
    • lionold Re: Jan Tomaszewski o przekrętach ogólnie. 29.08.11, 14:05
      Ten facet, nazwany przez anglików swego czasu "pajacem" jakże trafnie jak się okazało - nie może może do dzisiaj przeżyć, że inni kopacze w 1974 wyrolowali go bez mydła przy podziale doli. Od tamtej pory nienawidzi wszystkich i wszystkiego i pluje jadem. A głupi jest jak kapeć.
      • simera16 Re: Jan Tomaszewski o przekrętach ogólnie. 29.08.11, 14:08
        lionold napisał:

> Ten facet, nazwany przez anglików swego czasu "pajacem" jakże trafnie jak się o
        > kazało - nie może może do dzisiaj przeżyć, że inni kopacze w 1974 wyrolowali go
        > bez mydła przy podziale doli. Od tamtej pory nienawidzi wszystkich i wszystkie
        > go i pluje jadem. A głupi jest jak kapeć.
        >
        Gdybyś tyle razy "pierdutnął" o glebę, tylekroć odbił piłkę głową, miał tyle "kolizji" z innymi kopaczami, to... też byś za PiSem optował...
    • kiemlicz88 Re: Jan Tomaszewski o przekrętach stadionowych 29.08.11, 14:15
      Ktoś na tym Euro musi zyskać!
      Przewalone inwestycje, jak Most Świętokrzyski i basen Warszawianki - wszystko to ludzie z PO dokonali.
      • simera16 Re: Jan Tomaszewski o przekrętach stadionowych 29.08.11, 14:20
        kiemlicz88 napisał:

> Ktoś na tym Euro musi zyskać!
        > Przewalone inwestycje, jak Most Świętokrzyski i basen Warszawianki - wszystko t
        > o ludzie z PO dokonali.
        >
        A słyszałeś o takiej instytucji jak prokuratura? Po kiego na FK tym się masturbujesz?
        • kiemlicz88 Re: Jan Tomaszewski o przekrętach stadionowych 29.08.11, 14:25
          O, znowu Simera, a właściwie mężczyzna Simera się wkurzył.
          • simera16 Re: Jan Tomaszewski o przekrętach stadionowych 29.08.11, 14:33
            kiemlicz88 napisał:

> O, znowu Simera, a właściwie mężczyzna Simera się wkurzył.
            >
            :))) "simera", to rodzaj męski... Po cypryjsku, to nic innego jak; "dzień"...
            Co do "wkurzenia".... przeceniasz sie...
            • simera16 errata... 29.08.11, 14:35
              ... oczywiście "simera", to nie "dzień", a "dzisiaj"...
      • kiemlicz88 Re: Jan Tomaszewski o przekrętach stadionowych 29.08.11, 14:25
        Stadion Arena Donbas - 703 200 000 zł
        Stadion Narodowy w Warszawie - 1 569 370 000 PLN zł

Wielkość podobna, oba stadiony przewidziane na ok. 50 tys. widzów.

pl.wikipedia.org/wiki/Donbas_Arena
        pl.wikipedia.org/wiki/Stadion_Narodowy_w_Warszawie
        • simera16 Re: Jan Tomaszewski o przekrętach stadionowych 29.08.11, 14:31
          kiemlicz88 napisał:

> Stadion Arena Donbas - 703 200 000 zł
          > Stadion Narodowy w Warszawie - 1 569 370 000 PLN zł
          >
          > Wielkość podobna, oba stadiony przewidziane na ok. 50 tys. widzów.
          >
          Tak, tak... Te same warunki geodezyjne np., ta sama ekipa budowlana, te same...związki zawodowe...
          • kiemlicz88 Re: Jan Tomaszewski o przekrętach stadionowych 29.08.11, 14:34
            Ale prawie miliard drożej? Tak tylko PO buduje!
            • simera16 Re: Jan Tomaszewski o przekrętach stadionowych 29.08.11, 14:38
              kiemlicz88 napisał:

> Ale prawie miliard drożej? Tak tylko PO buduje!
              >
              Ciało ludzkie, to w 60-75% woda..., jesteś chyba ewenementem, gdyż u ciebie taki procent, to teflon...
              • kiemlicz88 Re: Jan Tomaszewski o przekrętach stadionowych 29.08.11, 14:50
                Teflon? I kto to mówi, zwolennik PO? Buahahahahahaha
                • simera16 Re: Jan Tomaszewski o przekrętach stadionowych 29.08.11, 14:56
                  kiemlicz88 napisał:

> Teflon? I kto to mówi, zwolennik PO? Buahahahahahaha
                  >
                  Tobie się prace ręczne z muzyką poje...ały... ROTFL.... Ja i zwolennik PO...hihihi... Dawno cię chyba na FK nie było....
    • kiemlicz88 Re: Jan Tomaszewski o przekrętach stadionowych 29.08.11, 15:11
      Edmund Obiała: - Muszę niestety stwierdzić, że zarówno w liczbach bezwzględnych jak i po przeliczeniu na dolary, budujemy rekordzistę - najdroższy stadion świata. A jeżeli brać pod uwagę dodatkowo koszt pracy robotników (w Polsce jest przecież znacznie niższy niż w krajach wysoko rozwiniętych), to Stadion Narodowy będzie rekordzistą jeszcze bardzo długo. To w końcu nie jest to żadne cudo techniki, żeby tyle kosztowało. Biorę pod uwagę koszt projektowania i realizacji tego typu obiektów na świecie. W Polsce często przytacza się w celu usprawiedliwienia tak wysokich kosztów, przykład Wembley czy Emirates Stadium. Dane bierze się wówczas z Wikipedii, ale wiele osób zapomina, że na koszt tych stadionów wpływa także koszt wykupu gruntów (np. w przypadku Wembley to 126 mln funtów) oraz inwestycji towarzyszących. No, ale dla poprawienia statystyki w wydaniu PL 2012, wszystkie chwyty są dozwolone.

forsal.pl/artykuly/526273,architekt_edmund_obiala_budujemy_rekordziste_stadion_narodowy_to_najdrozszy_stadion_swiata.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka