Dodaj do ulubionych

Folie ogrodnicze w Polsce.

25.09.11, 12:20
Coś mi się wydaje, że rację maja firmy ubezpieczeniowe, które nie chca ubezpieczacć takich upraw pod folią. To jest bardzo tania inwestycja /koszt folii +stelaże/ obarczona niebywałym ryzykiem w naszych coraz bardziej nieprzewidywalnych warunkach atmosferycznych.
Ogrodnikom nie chce się zainwestować w solidniejsze obiekty, co przy dzisiejszych technologiach nie jest problemem, tylko wolą przy minimalnym nakładzie środków zbierac kasę a w razie katastrofy leciec do władzy po ratunek.
Mentalność iście badylarska z prl-u.
Obserwuj wątek
    • lepkie.lapki Zafoliować całą Polskę! 25.09.11, 12:34
      Będzie nam się żyło ciepło i dostatnie, w lekkodusznej atmosferze.

Paprik Simon
    • xulu Re: Folie ogrodnicze w Polsce. 25.09.11, 12:38
      wyksztalciuch napisał:

> Coś mi się wydaje, że rację maja firmy ubezpieczeniowe, które nie chca ubezpiec
      > zacć takich upraw pod folią. To jest bardzo tania inwestycja /koszt folii +stel
      > aże/ obarczona niebywałym ryzykiem w naszych coraz bardziej nieprzewidywalnych
      > warunkach atmosferycznych.
      > Ogrodnikom nie chce się zainwestować w solidniejsze obiekty, co przy dzisiejszy
      > ch technologiach nie jest problemem, tylko wolą przy minimalnym nakładzie środk
      > ów zbierac kasę a w razie katastrofy leciec do władzy po ratunek.
      > Mentalność iście badylarska z prl-u.

Nie wiesz o czym piszesz ile trzeba sie nacharaowac pod folia ;) lato i 60 stopni....
      niektorzy tylko z tego zyja i niemaja na solidniejsze struktory..

Widac ze nieprzacujesz ciezki i nierozumiesz tych co pracuja .
      • cillian1 Re: Folie ogrodnicze w Polsce. 25.09.11, 12:40
        Ty nie rozumiesz o czym jest ten wątek!
      • x2468 Re: Folie ogrodnicze w Polsce. 25.09.11, 13:55
        Nie tylko nie wiesz o czym piszesz.Zamiast uczyć się biologi w postawowce wolałeś widać służyć(za lepsze stopnie) do mszy.W papryce podgrzanej do temp powyżej 30°C następuje hydratacja i jest po papryce.Papryka jes wyjatkowo wrazliwa na zbyt wysokie (i niski)temperatury..
    • polskawbudowie Teraz będa sami eksperci od uprawy papryki:) 25.09.11, 12:49
      Zastąpią ekspertów od katastrof lotniczych. Polacy lubią podkreślać,że się na wszystkim znają, a najgorsza zniewaga dla Polaka to mu powiedzieć,że to nieprawda.
      Dla mnie, mimo sympatii dla Pisu ten paprykarz i cała jego sprawa to żenujący przykład zajmowania się bzdurami w kampanii wyborczej. Jednak podchodząc uczciwie do sprawy bycie rolnikiem nie jest takie proste, znam wielu i owszem-można często zarobić spore pieniądze, ale równie dobrze następnego roku być setki tysięcy do tyłu. Dlatego byłbym ostrożny w takim lekkim wyliczaniu ile to pieniędzy może taki człowiek-papryka:)zarobić.
      • cillian1 Re: Teraz będa sami eksperci od uprawy papryki:) 25.09.11, 12:56
        Jeśli sympatyzujesz z PiS, może ty mi odpowiesz - na cholerę mu czarna folia, jak biała została zniszczona!? Może to wyłudzenie? Ja bym to sprawdził, jeśli tą folią nie zostaną pokryte tunele - to ewidentnie pieniądze publiczne zostały wyłudzone!
        • polskawbudowie Re: Teraz będa sami eksperci od uprawy papryki:) 25.09.11, 13:05
          Nie będe bronił paprykarza, bo mi tez działa na nerwy:)
          • cillian1 Re: Teraz będa sami eksperci od uprawy papryki:) 25.09.11, 13:28
            Tu już nie chodzi o obronę, a o to, czy kasa zastała wyłudzona. Jeśli nie pokryje tą folią tuneli, a da np. pod roślinki to spokojnie może wkraczać prokurator :)
      • wyksztalciuch Re: Teraz będa sami eksperci od uprawy papryki:) 25.09.11, 13:00
        Ja nie podchodzę do tej sprawy politycznie, w przeciwieństwie do twoich słów.
        Nie myl pracy rolnika z praca ogrodnika. Rolnik faktycznie ma niewielki wpływ na pogode. Ogrodnik może się przed nią ochronić w znacznie większym stopniu. Trzeba jednak zainwestować w nowoczesne obiekty. Folia jest najtańsza ale i obarczona ogronym ryzykiem nagłej katastrofy.
        Sam mam jeszcze mała szklarnię. Kiedyś miałem kilkanascie. Nie stać nie było na dostosowanie ich do dzisiejszych realnych cen węgla, nie mówiac juz o gazie. Za prl-u węgiel był "na lewo' i opłacalność była inna. Szklarnir i tunele foliowe w tamtej formie nie miały prawa przetrwać bez kolosalnych inwestycji energooszczednych.
        Jak widać nie wszczyscy to rozumieją i łatwo robią ludziom wode z mózgu.
        • polskawbudowie Re: Teraz będa sami eksperci od uprawy papryki:) 25.09.11, 13:04
          Ja tylko pisze,że w przeciwieństwie do ciebie większość ludzi nie ma bladego pojęcia o tej pracy a wszyscy, bez względu na opcje zachowują się znowu jak eksperci. I to jest żenujące.
    • drnero Coś mi się wydaję 25.09.11, 13:08
      że jakby folię załatwiał kto inny
      to Tobie by się inaczej wydawało
      • x2468 Re: Coś mi się wydaję 25.09.11, 14:07
        Jeśli Kaczyński kupił folie w dobrej wierze(w co nie uwierzę) to znaczy ze dal się wpuścić przez małego cwaniaka w maliny.Udowodnił ze nie nadaje się do prowadzenia nie tylko Państwa lecz nie mógłby być likwidatorem szkód w PZU.Jego otoczenie jest jeszcze głupsze od niego.Chęć dokopania Tuskowi karzełka zaślepiła.
        • pisowinie66 Re: Coś mi się wydaję 25.09.11, 18:49
          Paprykarz sypnął kasa na PIS - cała tajemnica

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka