Dodaj do ulubionych

Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję

• Gość: themona A wszystko to wina... IP: *.stk.lan / 217.17.44.* 26.05.04, 10:26
      A szystkiemu jest winien nasz parlament i kościół. Bo jakim prawem mają oni
      decydować o tym, czy ja mam wychowywać dziecko którego nie chciałam i nie będę
      miała środków do życia bo przecież mało jest pracodawców którzy decyduja sie na
      zatrudnienie samotnej matki... Jestem zdecydowanie za legalizacją aborcji, ale
      nie na koszt państwa, tylko jako prywatne, legalne zabiegi. Jestem pewna ze
      wtedy nie stałaby się ta tragedia...
      • Gość: BR Re: A wszystko to wina... IP: *.euv-frankfurt-o.de 26.05.04, 10:30
        po prostu przeczytaj post Roota...
        • Gość: anka Re: A wszystko to wina... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 20:08
          Lepiej nie. Root ma skojarzenia tylko z dupą i twierdzi, że ludzie dadzą się
          pochlastac za "donoszenie" im ciąży :-))))
          Aha i chyba też tam było, że jak baby dają dupy to same są sobie winne.

Gość portalu: BR napisał(a):

> po prostu przeczytaj post Roota...
      • panidalloway Re: A wszystko to wina... 26.05.04, 10:33
        Kochana Themono, umiesz pisać i czytać, posługujesz się komputerem. Dlaczego u
        licha masz zostać samotną matką?
        Przeczytaj przynajmniej ze trzy posty powyżej i podejmij jakąś rozmowę. Nie
        bądź oszołomem.
      • Gość: BR Re: A wszystko to wina... IP: *.euv-frankfurt-o.de 26.05.04, 10:35
        i poczytaj jeszcze posty Puchatka i Panidalloway....
      • Gość: snajper Re: A wszystko to wina... IP: *.kbpauk.ru 26.05.04, 10:38
        themona jesli jestes samotna i nie masz stalego faceta to bzykaj sie tylko z
        zabezpieczeniem , zeby nie stac sie matka , samotnie wychowujaca dziecko ,
        ktorej nikt nie chce zatrudnic.to moja dobra rada dla cienie , nomem omen w
        dzien matki!
        • Gość: bd Re: A wszystko to wina... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 20:10
          nie przejmuj sie themona. Obrońcy czuwają!
          Pozdro

themona jesli jestes samotna i nie masz stalego faceta to bzykaj sie tylko z
          > zabezpieczeniem , zeby nie stac sie matka , samotnie wychowujaca dziecko ,
          > ktorej nikt nie chce zatrudnic.to moja dobra rada dla cienie , nomem omen w
          > dzien matki!
    • Gość: Dawid Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję IP: 213.25.186.* 26.05.04, 10:33
      Aborcja jest całkowicie słuszna i potrzbna. Pozwala bowiem cieszyć się
      niekrempowanym zyciem seksualnym. Nie należy się przejmować płodem, bowiem nie
      jest on człowiekiem. I nie zwracajcie uwagi na tę kościelno-papieską propagandę
      mówiącą jakoby to scierwo (tj. płód) miało jakikolwiek układ nerwowy, mogło
      odczuwać jakikolwiek ból, miało bijące serce itp. Free Love Forever!!
      • Gość: Clar05 Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję IP: *.bud.pcz.czest.pl 26.05.04, 10:49
        Trudno polemizować z głupotą i brakiem logiki. Ale jeśli uważasz Dawidzie, że
        płód to ścierwo, to jesteś ścierwem do tej pory. Ja od samego poczęcia jestem
        człowiekiem, a w ciągu życia rozwinąłem się w tym kierunku.
        • Gość: Dawid Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję IP: 213.25.186.* 26.05.04, 11:32
          Gość portalu: Clar05 napisał(a):

> Trudno polemizować z głupotą i brakiem logiki. Ale jeśli uważasz Dawidzie, że
          > płód to ścierwo, to jesteś ścierwem do tej pory. Ja od samego poczęcia jestem
          > człowiekiem, a w ciągu życia rozwinąłem się w tym kierunku.

Jesli nie zrozumiałeś przewrotności mojej wypowiedzi...
      • Gość: k a t o n Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję IP: *.local.pl / 195.117.123.* 26.05.04, 12:34
        Cud życia, jest jeszcze dla ignoranta Dawida - d u ż ą tajemnicą !

W momencie zapłodnienia, DOBRY BÓG obdarowuje nową istotę ludzką -
        nieśmiertelną duszą- i to jest dla nas ludzi - tajemnicą !
        Jak nie wierzysz Dawidzie z powodu swej głupoty - że ta nowa istota jest już
        człowiekiem, to poczekaj 9-mieś, i przekonasz sie sam- co zobaczysz wtedy:
        wg.ciebie ścierwo czy też może - człowieczego noworodka.

Obejrzyj też sobie znakomity na ten temat film -" Niemy Krzyk" - a zobaczysz -
        płód -jak pogardliwie mówisz - wije się jednak z bólu i ucieka przed metalową
        łyżeczką mordercy, która zaczyna mu rozrywać na żywca jego kruche, czujące już
        ciałko na kawałki z bijacym jak młot małym serduszkiem - którego tobie przy
        pisaniu tego postu najwyraźniej zbrakło.

Uwierz mi, publiczne popisywanie się swoim zacofaniem rodem z ciemnogrodu, nie
        przynosi ci chluby.

A dzisiaj, w Dniu Matki biegnij do Niej i podziekuj serdecznie, że cię nie
        potraktowala kiedyś, wg. twoich obecnych poglądów, bo w przeciwnym razie, nie
        miałby Jej kto dzisiaj za przekazny ci z miłości
        dar -życia - pięknie podziękować.
        • sz0rstki Dawid posłużył się prowokacją... 26.05.04, 13:25
          A mnie się zdaje, że wypowiedź Dawida, parafrazuje wypowiedzi
          "postępowców". Jest podszyta ironią. Obie te sprawy mogą powodować
          problem z właściwym rozumieniem jego intencji...
          Takie jest moje zdanie, jednak mogę się mylić...
        • Gość: wyklety heretyk Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.04, 09:55
          Bóg nie obdarowuje nieśmiertelną duszą w momencie zaplodnienia bo owa
          nieśmiertelna dusza istnieje już wcześniej i jeżeli nie w tym to w innym
          obiekcie materialnym znajdzie swoje miejsce. Jeżeli aborcji dokonamy
          odpowiednio wcześnie na niewykształconym płodzie zwykłym jeszcze zlepku komorek
          to bedzie ona bezbolesna i nieszkodliwa dla obu stron. A gdzie ta dusza
          niesmiartelna miala by tam sie zmiescic w tych paru niewykształconych
          neuronach? Mozg człowieka jest tylko odbiciem tej duszy i jest ograniczony z
          racji niedoskonalosci materii. A po za tym ten film to nieudana propaganda
          klerykalow.
    • rajchman Wyrok za blad w sztuce lekarskiej... 26.05.04, 10:40
      ... i to tak razacy, ze doprowadzil do smierci pacjentki. Wstyd dla klechow,
      ktorzy nie dopuszczaja do zapobiegania niechcianej ciazy! Ta smierc obarcza tez
      kosciol i Wojtyle!
      • Gość: Clar05 Re: Wyrok za blad w sztuce lekarskiej... IP: *.bud.pcz.czest.pl 26.05.04, 10:55
        Jasne rajchman - za dziurę ozonową też są odpowiedzialni, i jeszcze za aferę
        starachowicką.
      • sz0rstki Re: Wyrok za blad w sztuce lekarskiej... 26.05.04, 11:17
        W przeciwieństwie do ciebie, nie gardzę żadnym kościołem mały człowieczku-
        rajchman...
        Jeśli piszesz o zapobieganiu ciąży w sensie ŚWIADOMOŚCI oraz środków
        antykoncepcyjnych, muszę przyznać, że jestem w tej sprawie dalekop bardziej
        liberalny niż np. KK (bo pewnie tego tak nienawidzisz).
        Natomiast jestem zdeklarowanym przeciwnikiem traktowania aborcji jako takiego
        środka (antykoncepcji). Jest całe mnóstwo sposobów, aby tego morderstwa uniknąć.
        Oczywiście jeśli nie jest się wyznawcą "postępowych" teorii takich "umysłów"
        jak jaruga, banach, labuda czy sierakowska...
        • Gość: anka Re: Wyrok za blad w sztuce lekarskiej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 20:17
          Ale jakie to są sposoby? Jeśli zaszło się w ciążę? Nie chce tu absolutnie
          zabrzmieć jakoś awanturująco-w pełni zgadzam się z Tobą, ze traktowanie aborcji
          lekko, łatwo i przyjemnie jako trochę dokuczliowego i kosztownego środka
          antykoncepcyjnego jest... sama nie wiem jak to określić... no comments. Ale co
          gdy zycie staje się bardzo skomplikowane, bardziej niż może się to wydawać?
          Tylko prosze, nie mów mi tu o wyrodnych matkach, morderczyniach etc bo one też
          mają prawo do zycia. Dlaczego zresztą ciągle wini sie tylko matki? A gdzie
          tausiowie? Ich się nie nazywa mordercami, nie?
          A co do Jarugi and company to masz 100% racji.

Zresztą, wiesz co założe się, ze całkiem sporo tych najbardziej zawziecie
          wojujących przeciw aborcji ze wszelkich wskazań sami mieli z nią do czynienia.
          W przeciwieństwie do ciebie, nie gardzę żadnym kościołem mały człowieczku-
          > rajchman...
          > Jeśli piszesz o zapobieganiu ciąży w sensie ŚWIADOMOŚCI oraz środków
          > antykoncepcyjnych, muszę przyznać, że jestem w tej sprawie dalekop bardziej
          > liberalny niż np. KK (bo pewnie tego tak nienawidzisz).
          > Natomiast jestem zdeklarowanym przeciwnikiem traktowania aborcji jako takiego
          > środka (antykoncepcji). Jest całe mnóstwo sposobów, aby tego morderstwa uniknąć
          > .
          > Oczywiście jeśli nie jest się wyznawcą "postępowych" teorii takich "umysłów"
          > jak jaruga, banach, labuda czy sierakowska...
      • biedronka24 Co za karczemne bzdury!!!! 26.05.04, 11:20
        To po prostu popaprani ludzie. Kobieta - matka ktora decyduje sie na ´USUNIECIE´
        juz jakby nie bylo dziecka!!! (niewykluczone ze pod wplywem propagandy wlasnie
        takiej jak twoja Kagan!!!!!!
        i ginekolog- lekarz, ktory za pieniadze do czegos takiego dopuszcza. Na kare
        zasluguje nawet maz tej kobiety. Jesli nie kara w postaci smierci zony- matki
        dziecka ktore jeszcze zyje mu nie wystarcza.
        Co za paranoja.
        I nie wciskajcie kitu i swojej cienkiej propagandy. Nie znacie doniesien starych
        juz o domach dziecka rumunskich. Czy tam aborcja jest zakazana?
        To nie ma nic do rzeczy. Nie tlumaczcie ludziom co mozna usprawiedliwiac
        moralnie a co nie!!!!
        To wy im robicie wode z mozgu. Jak matka- kobieta moze wymyslec ze 5 miesieczny
        plod mozna sobie z czystym sumieniem ´usunac´!!!!
        Do jasnej cholery ta panienka nie byla z waszego tak reklamowanego
        ´ciemnogrodu´. Warszawianka wychowana na waszej propagandowej papce o tym co
        postepowym i wyzwolonym kobietom mozna!!!!!!
    • Gość: Gajowy Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję IP: *.il.waw.pl / *.il.waw.pl 26.05.04, 10:43
      Każda taki "zabieg" zwany eufemistycznie "aborcją " jest zbrodnią morderstwa I-
      szego stopnia dokonaną przez zabójców. Dziecko zwane "płodem" jest pełnoprawnym
      człowiekiem stworzonym na obraz BOGA-swego stwórcy. Dlaczego zabijacie BOGA,
      występujecie przeciw prawu naturalnemu, który jest immanentnym elementem
      ludzkiej świadomości, dzioedzictwem,którym BÓG obdarzył każdego z nas. Własnie -
      czy każdego?
      My leśnicy obserwujemy na bierząco życie zwierząt leśnych.
      One nie dokonują takich gwałtów na swym potomstwie.
      I dlatego lubimy swoją prace.

• Gość: bn Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 20:21
        Cześć Gajowy,

Aborcj to i zwierzęta rzeczywiście nie wykonują :-))) Czasem tylkoz zabijają już
        te narodzone. A dziecko nazywa się płodem,żeby podkreślić fazę jego rozwoju.
        Najpierw jest płód, potem zarodek, potem noworodek, etc. I matka natura musi być
        koszmarnym draniem, bowiem wiekszość ciąż kończy się samoistnym poronieniem w
        ciagu kilku tygodni, a matki naet o tym nie wiedzą. A i tak na marginesie płód w
        tym sadium wygląda bardziej jak ryba.
        Pa

ość portalu: Gajowy napisał(a):

> Każda taki "zabieg" zwany eufemistycznie "aborcją " jest zbrodnią morderstwa I-
        > szego stopnia dokonaną przez zabójców. Dziecko zwane "płodem" jest pełnoprawnym
        >
        > człowiekiem stworzonym na obraz BOGA-swego stwórcy. Dlaczego zabijacie BOGA,
        > występujecie przeciw prawu naturalnemu, który jest immanentnym elementem
        > ludzkiej świadomości, dzioedzictwem,którym BÓG obdarzył każdego z nas. Własnie
        > -
        > czy każdego?
        > My leśnicy obserwujemy na bierząco życie zwierząt leśnych.
        > One nie dokonują takich gwałtów na swym potomstwie.
        > I dlatego lubimy swoją prace.
        >
        >
        • Gość: bn Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 20:22
          Sorry, prawidłowa kolejność: zarodek, płód noworodek, niemowlę

Cześć Gajowy,
          >
          > Aborcj to i zwierzęta rzeczywiście nie wykonują :-))) Czasem tylkoz zabijają ju
          > ż
          > te narodzone. A dziecko nazywa się płodem,żeby podkreślić fazę jego rozwoju.
          > Najpierw jest płód, potem zarodek, potem noworodek, etc. I matka natura musi by
          > ć
          > koszmarnym draniem, bowiem wiekszość ciąż kończy się samoistnym poronieniem w
          > ciagu kilku tygodni, a matki naet o tym nie wiedzą. A i tak na marginesie płód
          > w
          > tym sadium wygląda bardziej jak ryba.
          > Pa
    • Gość: bożena Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję IP: *.icpnet.pl 26.05.04, 10:58
      Kochaniutki!
      *Po pierwsze!Jeśli nie chcą kobiety dzieci to niech zabezpieczają się ,mało
      tego jest na rynku tych świństw??Nie, ale konsekwencje są nieobliczalne, bo
      kiedy już stwierdzą ,że chcą mieć dzieci to alebo nie będą mogły ,albo urodzą
      się niepełnosprawne ,a takie się odrzuca-nie ich to ich wina!!!
      *Po drugie!Kto kazał się puszczać z pierwszym lepszym albo seks z mężem 3 razy
      na dzień!!!Są tzw. dni niepłodne i gdyby się tym zainteresowały ,to nie miały
      by takich oproblemów!!!
      *Po trzecie!Płód jak ty to mówisz jest już mały człowieczek ,który czuje ,ale
      nie może nic powiedzieć.Litujecie się nad swoimi pieskami i innymi
      stworzeniami, ale nie nad człowiekiem??Sory to coś niepokoleji!!!
      *Po czwarte!Kobiecy organizm przygotowuje się na wydanie na świat małego
      człowieczka całym sobą, następują zmiany w organiżmie ,jakie??Chyba nie muszę
      ludziom wmiarę wykształconym tłumaczyć!!!Jak następuje proces przerwania ciąży
      organizm to odczuwa.Nawet udany zabieg aborcji kończy się często problemami
      zdrowotnymi.A jak myślicie ,jak podczas stanu błogosławionego rozbudowują
      gruczoły mleczne to po przerwaniu tego procesu organizm tego nie odczuje??
      Potem mają te biedne kobiety pytanie skąd rak piersi??Teraz już wiedzą
      udowodniono już ,że te kobiety częściej mają raka niż jakiegokolwiek
      przeciętna obywatlka i niech mi nikt nie mówi ,że finanse to powód!!!Żądza
      seksu to jest powód!!!
      *Religia nie wiele ma tu do wtrącania, no może oprócz tego że przykazania boże
      są dla każdego człowieka tablicą moralności sumienia i nie ważne ,czy ktoś
      wierzy czy nie !!!!!!!!!!
      *POZDRAWIAM I NIECH KTOŚ SPRÓBUJE TO ZAKWESTIONOWAĆ TO ZAPRASZAM NA
      BOGNAPLO@O2.PL :-)
    • trener13 Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję 26.05.04, 11:02
      Bardzo proszę, aby niektórzy przestali pluć na Kościół, bo to nie On jest
      winien tego i podobnych nieszczęść. Niesmiało przypominam, że gdyby ludzie
      stosowali się do przykazań, to nie byłoby takich problemów - ciąż niechcianych,
      pozamałżeńskich, ciąż u nastolatek, bo każde dziecko zasługuje na co najmniej
      szacunek. W razie czego można po prostui zostawić w szpitalu - i tyle
    • Gość: Atlantyk Najważniejsze dobre wzorce IP: *.il.waw.pl / *.il.waw.pl 26.05.04, 11:36
      Parę godzin temu pisałem na tym forum w tonie sarkastycznym. Teraz poważnie.
      Prawo do aborcji jest elementarnym prawem obywatelskim, respektowanym w każdym
      normalnym, nowoczesnym państwie. W Holandii aborcja jest całkowicie
      dopuszczalna (oczywiście do pewnego momentu) i w praktyce niemal nikt jej nie
      dokonuje. Państwo sprawuje autentyczną opiekę nad ciężarną, edukacja seksualna
      stoi na najwyższym poziomie, antykoncepcja jest powszechnie dostępna. Legalność
      aborcji w żadnym razie nie stanowi zachęty do jej stosowania. Kraje zachodnie,
      z wyjątkiem żenujących wysepek katolickiego fundamentalizmu (Irlandia, Malta)
      już dawno uregulowały u siebie ten problem w sposub cywilizowany i godny
      naśladowania. W Polsce na żadną normalność nie ma nadziei. Odpowiada za to
      powszechny ciemnogród, niestety aktywnie wspierany przez SLD i prezydenta, nie
      wiedzieć czemu postrzeganych jako lewicowi. Ale w końcu u nas buduje się
      rocznie 10 km autostrad i kupuje przy tym 50 służbowych samochodów. Jak ktoś
      chce żyć w normalnym kraju, może od razu pakować walizki.
      • Gość: Root Odpowiedż!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.05.04, 12:25
        Szukasz takiego drugiego Kraju-jedż na drugą stronę "Atlantyku" do USA.
        Widze że jest to dla ciebie za trudne Atlantyk. Mam nadzieje ż emoże załapiesz
        się do tej "co 4 pary" która nie może mieć dzieci. I kiedy już będziesz stary,
        samotny i cuchnący otworzysz znowu portal GW a tam będzie czat o "eutanazji
        cuchnących, bezużytecznych struchów" (to także jest przecież popularne w Twojej
        Holandii) - ciekawe co wtedy będziesz czuł jak osoby "trzecie" będą dyskutować
        o twoim życiu tak jat ty dzisiaj piszesz o dzicich niechcianych.
        Natomiast twoja Holandia w tym czasie to będzie już Afryko- lub Islamabandia bo
        95% społeczeństwa bedą stanowili emigranci z Afryki i Azji - rdzennych
        Holendrów ze względu na podobne do twoich poiglądy już wielu nie będzie.
        • Gość: Atlantyk Do Root'a odpowiedź IP: *.il.waw.pl / *.il.waw.pl 26.05.04, 13:32
          Mam trochę kłopotu z odpowiedzią, bo nie jestem pewny czy w ogóle czytałeś, co
          napisałem. Najlepszym rozwiązaniem problemu dzieci niechcianych jest
          zapobieganie ich poczęciu. Nauczanie kościoła, z którego zapewne czerpiesz
          inspirację, potępia i zwalcza antykoncepcję, walnie przyczyniając się do
          powoływania dzieci niechcianych do życia. Podałem przykład Holandii, w której
          ten problem nie występuje. Mogę podać przykład Włoch, Hiszpanii, Francji czy
          Wielkiej Brytanii. Nie mam pojęcia, co to ma wspólnego z tematem eutanazji,
          spreparowanym i rozdmuchanym przez "starych, samotnych i cuchnących" księży
          (żeby użyć Twojego stylu). Łącząc zakaz aborcji z zakazem antykoncepcji,
          kościół traktuje kobiety jak rozpłodowe zwierzęta, pozbawione godności, prawa
          do decydowania o swoim ciele i życiu. Tak się składa, że prawo naturalne
          powierza kobietom misję rodzenia dzieci, natomiast idiotyczne prawo kościelne
          zakazuje księżom normalnych praktyk seksualnych, odcinając ich od prawdziwego
          życia i szczęścia i pchając w kierunku seksualnych dewiacji. Tacy właśnie
          ludzie, przy pomocy służących im parlamentarnych marionetek, decydują w Polsce
          o - często tragicznym - losie kobiet i paradoksalnie przyczyniają sie do
          zmniejszenia liczby ludności w Polsce. Rozumiem, że Twoja głęboka awersja do
          imigrantów też jest umotywowana w nauczaniu kościoła. Jak by nie było,
          gratulacje!
          • Gość: Root Szanowny Atlantyku ! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.05.04, 14:08
            W każdej religii chrześcijaństwie, judaiżmie, hinduiżmie czy nawet islamie, a
            także środowsku "normalnych" ateistów rozerwanie na strzępy "nic nie czującej,
            niechcianej czy nie przeczuwającej niebezpieczeństwa i nie czującej bólu kupki
            komórek ludzkich-patrz opisy powyżej" jest zawsze i tylko ZBRODNIĄ, którą
            powinno się potępić i robić wszystko żeby więcej do niej doszło. Były dwa
            momenty w moim życiu które mną wstrząsnęły. Pierwszy gdy obejrzałem kilka
            filmów o aborcji i zobaczyłem małą rączkę "zlepka komórek" broniącą się w
            śmiertelnej trwodze przed ssakiem. Drugi, gdy zespół lekarzy 3h walczył o życie
            mojego synka który nagle owinął się nietypowo pępowiną juz w zaawansowanym
            etapie porodu. Miałem to szczęście że żona rodziła w bardzo dobrej klinice,
            gdzie cały poród był monitorowany na USG. Widziałem jak mój synek walczy o
            życie starając się odepchnąć instynktownie małą rączką duszącą go pępowinę.
            Dzisiaj wiem jedno, ani moja żona, ani ja, ani ktokolwiek inny nie miał prawa
            skazać go na śmierć przez aborcję. Każde z zabitych dziciątek na pytanie czy
            chcesz żyć odpowiedziałoby TAK. Niestety nie wszyscy mogli na to pytanie
            odpowiedzieć.
            Drogi Atlantyku, możemy dyskutowac tutaj o złej polityce kościoła, miłościach
            księży, środkach antykonc. czy jak tam chcesz (nawet o hard-sex w autobusie
            miejskim - bo jestem bardzo liberalny), ale jednego nam nie wolno - SKAZYWAĆ
            DZIECI NIENARODZONYCH NA ŚMIERĆ!!! Pozdrawiam.
            • Gość: Atlantyk Re: Szanowny Root ! IP: *.il.waw.pl / *.il.waw.pl 26.05.04, 14:47
              Jest mi miło, że mogę z Tobą poważnie dyskutować. Rozumiem oczywiście co
              czujesz, zwłaszcza w kontekście opisywanych przez Ciebie przeżyć. Wszystko co
              piszę ma raczej charakter ogólny, a sprawę zgonu tej kobiety traktuję jako
              pretekst do generalizacji. Jestem pewny, że mając łatwy, nieskrępowany dostęp
              do tanich, refundowanych przez Państwo środków antykoncepcyjnych, kobieta ta
              uchroniłaby się przed niechcianą ciążą. Stało się inaczej. Została sama z
              problemem, który ja przerósł. Polskie prawo w dziedzinie aborcji i sposób
              realizacji tego prawa doprowadziły do fatalnego opóźnienia decyzji o aborcji.
              Decyzji, którą moim zdaniem ta kobieta w głębi swojego sumienia miała prawo
              podjąć, oczywiście o wiele wcześniej. Kościół ma prawo potępiać aborcję i
              określać ją jako ciężki grzech, chociaż jego stanowisko w sprawie antykoncepcji
              implikuje aborcję w przypadku dzieci nie chcianych. Państwo nie ma jednak prawa
              wprowadzać sankcji karnej za dokonanie przerwania ciąży w trakcie pierwszych
              trzech miesięcy jej trwania. Państwo ma obowiązek roztoczyć nad przyszłą matką
              troskliwą opiekę materialną i psychologiczną, przekonując ja do poniechania
              zabiegu. Jeżeli jednak kobieta bezwzględnie obstaje przy swojej decyzji,
              Państwo nie ma prawa karać za aborcję ani kobiety, ani lekarza. To o czym
              piszę, jest standardem legislacyjnym w przytłaczającej większości zachodnich
              demokracji. Jest prawem rozumnym i właściwym. Tak uważam. Gdyby te standardy
              obowiązywały u nas, ta kobieta pewnie nadal by żyła, może nawet jako szczęśliwa
              matka.
              • Gość: Karol S. Re: Szanowny Root ! DUŻY BŁĄD !! IP: *.uksgda.gov.pl / *.mofnet.gov.pl 26.05.04, 14:59
                popełniasz pewien błąd w założeniu. Otóż zakładasz że aborcji dokonują kobiety
                nie stosujące środków antykncepcyjnych. Otóż prowadziłem badania statystyczne w
                ramach pracy mgr. W znaczącej częsi na aborcję zdecydwoały się kobiety (pary)
                stosujące środki antykoncepcyjne, w wyniku zaskoczenia, że przytrafiło im się
                Coś (Ktoś) co nie miało prawa wg wszelkiego prawdopodobieństwa się pojawić.
                Kobiety (pary) nie stosujące środków antykoncepcyjnych (np z powodu brak
                wiedzy) często też nie korzystają z aborcji.
                To było badanie z wszelkimi cechami "naukowości".
                Więc nie wiem czy Twoje wynikanie jest właściwe.
                • Gość: Atlantyk Re: Szanowny Karolu ! IP: *.il.waw.pl / *.il.waw.pl 26.05.04, 15:18
                  Wyniki tych badań tylko utwierdzają mnie w wyrażonych uprzednio poglądach.
                  Jeżeli wskutek wadliwego działania środków antykoncepcyjnych pojawia się ciąża,
                  której kobieta z przyczyn materialnych lub psychologicznych w żaden sposób nie
                  jest w stania zaakceptować, pozostaje jej "wentyl bezpieczeństwa" w postaci
                  aborcji. Powinien on być legalny, żeby warunki zabiegu nie zagrażały zdrowiu i
                  życiu kobiety. Pozdrawiam
                  • Gość: Karol S. Re: Szanowny Karolu ! IP: *.uksgda.gov.pl / *.mofnet.gov.pl 26.05.04, 15:26
                    ATLANTYKU !
                    Napisz mi jeszcze o powodach które pozwalają Ci troszczyć się o kobietę (brawo)
                    ale jednocześnie całkowicie zapomnieć o drugim człowieku (dziecku)
                    również załączam wyrazy szacunku
                    • Gość: http://pamietamy.t Re: z tych z ktorych ty nie rabujesz lekow na HIV IP: *.gazeta.pl / 142.163.196.* 26.05.04, 17:30
                      aby ratowac zycie chorych w afryce

mniej zla gdy brak antyaborcji
                      szpital juz na wstepie daje to ze przynajmniej
                      jeden czlowiek matka przezyje
                      a nastepnie daje efekt taki ze korzysta sie z tej mozliwosci minimalnie
                      i to wystarczy na sady ludzkie
                      pozostaja jescze boskie ktorych wyroki sa niezbadane
                      oraz przykazanie rzucaj kamieniem jesli jestes bez winy

pamietamy.tripod.com
                    • Gość: Atlantyk Re: Szanowny Karolu ! IP: *.il.waw.pl / *.il.waw.pl 27.05.04, 10:54
                      Przepraszam, że odpowiadam dopiero dziś, ale wczoraj nie byłem w stanie.
                      Obowiązki zawodowe. Nie mogę się zgodzić, że całkowicie zapominam o dziecku,
                      broniąc praw kobiet, ale rozumiem Twoje pytanie i zawartą w nim intencję.
                      Odpowiedź jest niesłychanie trudna. Problem powstawania nowego życia ludzkiego
                      jest absolutnie unikatowy. To fenomen neporównywalny z niczym innym, co nas
                      otacza i dotyka. Jedna istota ludzka nosi w sobie drugą ludzką istotę,
                      rozwijającą się wewnątrz jej organizmu. Rodzi to fundamentalne pytanie
                      filozoficzne i prawne, o proporcję praw obu tych odrębnych, a jednocześnie
                      połączonych istot. Całkowita i nieograniczona swoboda aborcji oznaczałaby
                      bezwzględne przedłożenie praw matki ponad prawa rozwijającego się w jej łonie
                      dziecka. Całkowity zakaz aborcji oznacza postawienie praw nienearodzonego
                      dziecka ponad prawami matki, czyniąc ją niejako zakładnikiem płodu. Problem
                      zbalansowania praw obu podmiotów stanowi jedno z najcięższych wyzwań dla
                      parlamentarzystów wszystkich państw, nawet tych z najstarszymi tradycjami
                      demokratycznymi. W ciągu ostatniego półwiecza przodujące kraje naszego kręgu
                      kulturowego wypracowały kompromis legislacyjny, dopuszczający - z zastrzeżeniem
                      szeregu warunków - dokonanie przez kobietę przerwania ciąży w czasie pierwszych
                      trzech miesięcy jej trwania. Ten standard prawny obowiązuje w kilkudziesięciu
                      najwyżej rozwiniętych pańswach świata, zamieszkiwanych przez ponad miliard
                      ludzi. Również w takich bastionach katolicyzmu jak Włochy czy Hiszpania. To są
                      dobre, sprawdzone wzorce, będące efektem zmierzenia się z problemem, który tak
                      czy owak nie zniknie, nawet jeśli będzie się go zamiatać pod dywan. Pozdrawiam
                      Atlantyk
                      • Gość: Karol S. Re: Szanowny Karolu ! IP: *.uksgda.gov.pl / *.mofnet.gov.pl 27.05.04, 13:27
                        Witam !
                        Widzisz, mnie się wydaje, że są sprawy których nie można załatwić na "wpół"
                        Można w toku debaty i porozumień negocjować czy w mieście należy jeździć 50 czy
                        60 a może 40. Ok.
                        Ale są też sprawy fundamentalne - które można rozpatrywać tylko w czarnym lub
                        białym i nie ma miesjca dla szarości. Powiedz, z punktu widzenia medycyny, jaki
                        sens ma argumentacja 2,3 czy 4 miesiąc. Jeżeli nauka ustali inny stan faktyczny
                        to aborcja będzie antykoncepcją, ale póki co jest mordowaniem.
                        A życie takie już jest że pewne prawa muszą ustępować innym prawom. To kwestia
                        hierarchi wartości. Wg mnie problemem jest sytuacja zagrożenia życia matki. To
                        lekarz musi podjąć decyzję które życie ratować. Ale w większości prawo do życia
                        ustępuje prawu do świętego spokoju, samochodu czy jeszcze czegoś. Pozdrawiam
                        serdecznie
        • Gość: bm Re: Odpowiedż!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 20:26
          Root, za trudne to jest to wyrażnie dla Ciebie. Jeśli nie masz argumentów i
          możesz tylko pokrzyczeć to moze lepiej po prostu nie klep już w klawiaturę? I
          Holendrzy chyba nie są jakos przerażeni...

Gość portalu: Root napisał(a):

> Szukasz takiego drugiego Kraju-jedż na drugą stronę "Atlantyku" do USA.
          > Widze że jest to dla ciebie za trudne Atlantyk. Mam nadzieje ż emoże załapiesz
          > się do tej "co 4 pary" która nie może mieć dzieci. I kiedy już będziesz stary,
          > samotny i cuchnący otworzysz znowu portal GW a tam będzie czat o "eutanazji
          > cuchnących, bezużytecznych struchów" (to także jest przecież popularne w Twojej
          >
          > Holandii) - ciekawe co wtedy będziesz czuł jak osoby "trzecie" będą dyskutować
          > o twoim życiu tak jat ty dzisiaj piszesz o dzicich niechcianych.
          > Natomiast twoja Holandia w tym czasie to będzie już Afryko- lub Islamabandia bo
          >
          > 95% społeczeństwa bedą stanowili emigranci z Afryki i Azji - rdzennych
          > Holendrów ze względu na podobne do twoich poiglądy już wielu nie będzie.
      • Gość: Karol S. Re: Najważniejsze dobre wzorce IP: *.uksgda.gov.pl / *.mofnet.gov.pl 26.05.04, 12:32
        Masz rację !
        Gdyby aborcja była dozwolona jak w całym "cywilizowanym" świecie z holandią na
        czele - może wyskrobano by w zarodku i ciemnogród i prezydenta i SLD, a może i
        Atlantyku byłoby mniej
        • sz0rstki "dobre" wzorce holenderskie... 26.05.04, 12:48
          A sarkazm, kap, kap, kap... :)))
          Przyznaję rację, podobnie jak Root-owi i wielu innym o
          normalnych, nie "postępowych" poglądach...

pzdr
      • Gość: Johnny IDIOTA Z CIEBIE p. ATLANTYK IP: *.kortex.jyu.fi 26.05.04, 20:23
        >W Holandii aborcja jest całkowicie
        > dopuszczalna (oczywiście do pewnego momentu) i w praktyce niemal nikt jej nie
        > dokonuje.

Zgodnie z Twoim głupim rozumowaniem można by napisać cos takiego:

W Dupolandii morderstwa są całkowicie dopuszczalne (oczywiście tylko w pewnych okolicznościach) i w praktyce niemal nikt nikogo nie morduje.

Uprzedzam ewentualną (głupią) ripostę: "Dla mnie aborcja nie jest morderstwem". Mi chodziło o zwykłe morderstwo (standardowa definicja), choć nawiasem mówiąc dla mnie aborcja jest zabiciem drugiego człowieka.
        • Gość: wazna wiadomosc Re: IDIOTA Z CIEBIE p. ATLANTYK IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.04, 09:40
          Po prostu twoj rozum nie jest w stanie tego ogarnac
          Przeciwnicy aborcji co zostało naukowo potwierdzone to ludzie o niższym
          poziomie inteligencji wykazujący problemy z przyswajaniem nowych wiadomosci.
          Często cechuja ich zaburzenia osobowości i różnego rodzaju dewiacje seksualne.
          Sam nasuwa się więc wniosek że należy unikać owych osobników jako stanowiących
          istotne zagrożenie tym bardziej że ta dysfunkcja mozgu jest prawie nieuleczalna.
      • Gość: anka Re: Najważniejsze dobre wzorce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 20:25
        Dzięki.
        Wreszcie ktoś rozsądny. Pewnie i tak Cię zaraz zakrzyczą głosiciele prawd
        jedynych. Pozdrawiam

Gość portalu: Atlantyk napisał(a):

> Parę godzin temu pisałem na tym forum w tonie sarkastycznym. Teraz poważnie.
        > Prawo do aborcji jest elementarnym prawem obywatelskim, respektowanym w każdym
        > normalnym, nowoczesnym państwie. W Holandii aborcja jest całkowicie
        > dopuszczalna (oczywiście do pewnego momentu) i w praktyce niemal nikt jej nie
        > dokonuje. Państwo sprawuje autentyczną opiekę nad ciężarną, edukacja seksualna
        > stoi na najwyższym poziomie, antykoncepcja jest powszechnie dostępna. Legalność
        >
        > aborcji w żadnym razie nie stanowi zachęty do jej stosowania. Kraje zachodnie,
        > z wyjątkiem żenujących wysepek katolickiego fundamentalizmu (Irlandia, Malta)
        > już dawno uregulowały u siebie ten problem w sposub cywilizowany i godny
        > naśladowania. W Polsce na żadną normalność nie ma nadziei. Odpowiada za to
        > powszechny ciemnogród, niestety aktywnie wspierany przez SLD i prezydenta, nie
        > wiedzieć czemu postrzeganych jako lewicowi. Ale w końcu u nas buduje się
        > rocznie 10 km autostrad i kupuje przy tym 50 służbowych samochodów. Jak ktoś
        > chce żyć w normalnym kraju, może od razu pakować walizki.
    • Gość: Kazek Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 11:41
      Warto wspomnieć, że wine za te tragiczną smierć ponoszą także ci wszyscy
      pseudomoralni, którzy narzucaja restrykcyjną ustawę i nazywają
      ją "kompromisem". Przecież wiadomo, że legelnie w okresie 3 miesięcy nikt zgody
      na aborcję nie załatwi.
    • Gość: Ewka Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 11:42
      Dziwi mnie fakt,iż kobieta i jej małżonek dopiero w 5 miesiącu domyślili się o
      ciąży :( na co czekali przez tyle tygodni? Myślę,że wszystkich spotkała
      zasłużona kara!!!! Jak można tak zrobić gdy dziecko, które ma już serce,kopie w
      brzuchu matki jest małym człowiekiem za jednym "zamachem" odebrać mu życie i to
      w taki bestialski sposób? Nie szkoda mi wcale tej rodziny lecz bardzo mi szkoda
      bezbronnego dziecka ,którego w taki sposób pozbawiono życia .
    • Gość: dariush Nie stać ich na dziecko IP: 80.51.52.* 26.05.04, 11:42
      Nie stać ich na dziecko ale mogli zapłacić 4,5 tys. za zabieg! A my z żoną
      dalibyśmy tyle aby móc mieć dziecko....
      Nie stać ich na dziecko - a zapłacili najwyższą cenę. I wcale nie było to
      podziemie aborcyjne...
      Nie stać ich na dziecko....
    • Gość: Maya Re: Nie rozumiem .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 12:02
      Nie rozumiem jak mozna chciec aborcji w 5 miesiacu ??? Nie rozumiem jak mozna
      usunac dziecko w 5 miesiacu... ???
    • Gość: joa zalegalizować aborcję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.04, 12:06
      Kolejny argument za tym, żeby aborcja była legalna i można ją było wykonywac w
      normalnych warunkach. Takie są skutki podziemia aborcyjnego,gdyby ciążę można
      było usuwać legalnie do tej tragedii być może by nie doszło
      • Gość: zasmucony Re: zalegalizować aborcję IP: 195.20.110.* 26.05.04, 14:44
        ...tragedia dziecka byłaby taka sama.
        • Gość: bezbożnik Re: zalegalizować aborcję IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.04, 09:43
          nie wieksza niz tego karalucha co go ostatnio rozgniotłeś swą konczyna dolna
      • Gość: Johnny UWAGA: IDIOTKA AKCJA POLICJI W ŁODZI IP: *.kortex.jyu.fi 26.05.04, 20:49
        Niedawno policja zabiła w Łodzi ludzi.

Kolejny argument za tym, żeby rozboje nie były karalne i można było bić innych jak przyjdzie na to ochota. Takie są skutki przeciwdziałania policyjnego, gdyby można było legalnie bić innych do tej tragedii być może by nie doszło.
        .....idiotka.....
    • Gość: swojak Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję IP: *.atr.bydgoszcz.pl 26.05.04, 12:24
      Takie tragiczne zdarzenia mają miejsce także w krajach cywilizowanych. W
      Polsce, wskutek czarnego terroru ich liczba będzie większa niż gdzieindziej, bo
      kler decyduje czy kobieta ma urodzić, czy nie.
    • wolfgang87 Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję 26.05.04, 12:24
      Dlaczego kobieta nie ma prawa sama decydowac o swoim zyciu ?

Jednakze ciaza pieciomiesieczna to juz jest morderstwo...Tutaj juz nie moze byc
      samowolki
    • Gość: mag Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję IP: 195.205.71.* 26.05.04, 12:28
      "ciążę rozwiązuje się"?!?!?!.
      Panie Stefanie. Niemcy swego czasu
      wymyślili "ostateczne rozwiązanie". Po co te
      ornamenty słowne, przecież tu i tam chodzi o zabicie.
    • Gość: press Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.04, 12:31
      Nie trzeba być lekarzem, żeby wiedzieć.... - tak, podobno, stwierdził sędzia Janiszewski. To kim trzeba być? Rolnikiem, górnikiem, szwaczką czy księdzem?
      Sprawa aborcji jest dla mnie bezdyskusyjna, ale przerażenie budzi wypowiedź Sądu - bo pan Janiszewski nie mówił tego jako osoba prywatna. QQQQQQQQQQQQQQQ (i td)! Rozszerzając: To znaczy, że nie trzeba być inżynierem, żeby powiedzieć, że most o rozpiętości 300 metrów MUSI się rozlecieć! NIech się sędzia zajmuje prawem, a nie komentuje tego, na czym się nie zna!!!!!! Przecież miał opinie biegłych - ustanowionych przez sąd (czyli siebie!). Ludzie! Czemu służy deprecjacja fachowców przez QQQQQQQQQQQQ (i td) urzędnicze??????????
      • Gość: Karol S. WIĘCEJ PRAWA IP: *.uksgda.gov.pl / *.mofnet.gov.pl 26.05.04, 12:45
        Też powinienem mieć gwarantowane prawo:
        80 letniego Ojca powinienem mieć prawo uśpić (nie zabić)- nie jest w stanie się
        utrzymać sam a ja nie mam środków do życia
        rocznego synka (niemowlę - więc chyba nie człowiek) uśpić - prowadzę intensywne
        życie i nie mam dla niego czasu.
        W obu przypadkach Państwo nie podało mi ręki, ludzie również nie.....
        ZATEM MAM PRAWO !!!!!
      • Gość: zasmucony Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję IP: 195.20.110.* 26.05.04, 14:49
        ...nie trzeba byc strażakiem aby wiedzieć, że ogień parzy. Teraz już rozumiesz?
      • Gość: zasmucony Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję IP: 195.20.110.* 26.05.04, 14:52
        ...nie trzeba być strażakiem aby wiedzieć, że ogień parzy. Teraz rozumiesz?
    • Gość: jas to kpina IP: *.bloknet.org / 80.53.191.* 26.05.04, 12:42
      zabili dwoje ludzi dostali cos tam w zawieszeniu. Ja tez mialbym paru na oku
      czy moge liczyc na zawiasy, a zabilbym kanalie a nie nie winnych ludzi. :-)
    • Gość: krzysztof Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.04, 12:42
      Nie komentujesie wyrokow sadu.Zycie jest swiete.
    • Gość: Adam kto jest temu winien ???? IP: *.lublin.pl 26.05.04, 12:58
      moim zadniem ustawodastwo które wprowadziło rozwiązania umozliwiające
      stworzenie podziemia ginekologicznego. Do tego wszystkiego dochodzi brak
      wychowania seksualnego w szkołach (zamiast tego mamy Przygotowanie Do Życia w
      rodzinie prowadzone przez siostry zakonne :) który przekłada sie na ogólną
      wiedze społeczeństwa na temat seksu, świadomego macieżyństwa itd.
      • Gość: zasmucony Re: kto jest temu winien ???? IP: 195.20.110.* 26.05.04, 15:06
        ...siostry zakonne decydują się na życie, którego nie rozumiesz, o kórym widać
        nic nie wiesz. Wychowanie seksualne sygnowane przez "postępowe" środowiska
        feministyczne prowadzi do osłabienia roli, wartości rodziny. Człowiek ceniący
        własną rodzinę wita nowego jej członka z radością, z oczekiwaniem. Dlatego
        warto o rodzinie nauczać.
    • misiabella Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję 26.05.04, 13:04
      O co chodzi Kościołowi i przeciwnikom aborcji? Jeżeli naiwnie sądzicie,że o
      dobro dzieci, to obawiam się,że jesteście w błędzie.
      Chodzi tylko o to,by zmusić społeczeństwo do wyznawania jedynie słusznego
      poglądu. Nie liczą się fakty,nie liczą się ci już narodzeni,porzucani po
      śmietnikach, nie ważne,że zakazują na ambonach stosowania antykoncepcji.
      Dobro dziecka jest wtedy,gdy jest chciane i kochane. Gdy matka nie musi
      porzucać sześciotygodniowego i młodszego niemowlęcia,by wrócić do pracy,bo
      inaczej wszyscy będą jeść korzonki. Gdy w przypadku urodzenia niepełnosprawnego
      maleństwa matka ma zapewnioną pomoc.
      Gdzie jesteście obrońcy życia poczętego,gdy kobieta w ciąży nie ma dostępu do
      bezpłatnych badań, by w przypadku choroby,mogła leczyć siebie i dziecko?
      Jakoś nie obchodzą was dzieci z tzw.zagrożonych ciąż,gdy opieka medyczna nad
      matką jest pożal się Boże.
      Jesteście specjalistami w demagogii i praniu mózgu, a wasze protekcjonalne
      odzywki i wypowiadanie się w imieniu Boga budzą pusty śmiech. Wasza nienawiść
      jest całkowitym zaprzeczeniem chrześcijaństwa.
      Jesteście chorzy z nienawiści,szkoda mi was.
      • misiabella Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję 26.05.04, 13:08
        Dodam jeszcze,że nie pochwalam tej matki.Dziecko było już duże,to bardzo
        zaawansowana ciąża.Że nie wspomnę o jej kochanym mężulku i kompletnej
        ignorantce pani doktor.
        • Gość: Karol S. Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję IP: *.uksgda.gov.pl / *.mofnet.gov.pl 26.05.04, 13:30
          a zatem cos do Ciebie dotarło.
          To Ty w swojej nienawiści nie zauważyłaś że tak naprawdę dzieli nas niewiele.
          Ty uznałaś że to przesada (bo to już 6 miesiąc i dziecko za duże) a My, że
          przesadą byłby ten sam czyn miesiąc wcześniej czy dwa.
          Życzę Ci byś na swojej drodze nie spotkała człowieka, który uzna Ciebie za
          przeszkodę na tyle niedorozwiniętą, że z czystym sumieniem Cię usunie.
          Naprawdę trudno udowodnić czy jest 6 miesięcy po zapłodnieniu czy może mniej....
          Swiadków nie jest wielu....
          • misiabella Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję 26.05.04, 14:01
            Wiesz,szkoda gadać. Gdzie napisałam,że popieram aborcję? Sama bym pewnie nigdy
            tego nie zrobiła. Ale uwierz mi,a chyba masz mało latek,żeby o takich rzeczach
            cokolwiek wiedzieć,że gdy poroniłam,to jakoś nikomu nie zależało,by zrobić
            jakiekolwiek badania,lekarze mnie olali i tylko po długich poszukiwaniach
            dobrego,oczywiście prywatnego lekarza miałam szczęście dowiedzieć się dlaczego
            i jak uniknąć tego w przyszłości. Oczywiście gdyby lekarze byli kompetentni w
            szpitalu,to mogłoby do tego nie dojść,ale kogo to obchodzi.Was interesuje tylko
            sytuacja,gdy to kobieta chce sama pozbyć się dziecka.A te,które chcą i juz są w
            ciązy to olewka.I komu tu chodzi o dobro dziecka???? Uważasz,że poroniony płód
            jest uważany przez Kościół za człowieka? To spróbuj poprosić księdza o pogrzeb.
            Kościół tego nie praktykuje.A więc kolejna hipokryzja!
            • misiabella Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję 26.05.04, 14:03
              Karol napisał:
              "Naprawdę trudno udowodnić czy jest 6 miesięcy po zapłodnieniu czy może
              mniej...."
              kompletna bzdura,da się bardzo dokładnie określić i to bez żadnego problemu. A
              więc tylko udowodniłeś,że nie wiesz o czym piszesz.
              • Gość: Karol S. Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję IP: *.uksgda.gov.pl / *.mofnet.gov.pl 26.05.04, 14:15
                dla mnie hipokryzja to to, że pomocy nie otrzynmałaś od lekarzy, kościoła i
                innych to dowalę najmniejszemu. Jeżeli są duże trudności w rozwiązaniu pewnych
                problemów to należy więcej uwagi i środków przeznaczyć na ich rozwiązanie
                i w tym masz rację. Natomiast promowanie "usuwania" człowieka zamiast problemu
                jest ślepą drogą. A to, że jest to człowiek przekonała mnie nauka zwana
                medycyną a nie kościół.
                Jeżeli przepis stanowiłby, że usunięcie jest możliwe np do trzeciego miesiąca
                to uwierz mi, że sprawa jest trudna do ustalenia czy był to 12 czy 13 tydzień,
                zwłaszcza wtedy gdy wszystkie strony nielegalnej czynności są zainteresowane
                mataczeniem. Lekarzy jakich mamy sama napisałaś.
                • sz0rstki Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję 26.05.04, 16:14
                  Karol, masz niewątpliwą rację, pełna zgoda z mojej strony.
                  A misiabella ? No cóż, ma adekwatnego nick-a...

pzdr
      • Gość: zasmucony Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję IP: 195.20.110.* 26.05.04, 15:15
        ...jestem katolikiem, jestem za rodziną, jestem przeciw aborcji. Nie obawiaj
        się już - faktycznie chodzi w tym o dobro dzieci i całej rodziny, zaufaj mi.
        Nie jestem chory z nienawiści, kocham Cię i szanuję człowieku. Współczuję
        zagubionym uczestnikom tej tragedii.
    • Gość: wosq sukinsyny! IP: 150.254.99.* 26.05.04, 13:26
      to durne polskie prawo ją zabiło! powiina mieć warunki do normalnego usunięcia
      ciąży w szpitalu! to kobiety same powiiny decydować o usunięciu ciąży, a
      zwłaszcza jeśli nie mają środków na wychowanie dziecka. ludzie rzucają jakimiś
      głupimi argumentami, że "ochraona życia poczętego..."ble ble ble- a i le kobiet
      umiera podczas porodu??!!- o tym nikt nie mówi, bo ludzie są głupi i zawsze
      tylko się rozczulają nad bachorami zamiast myśleć o ludziach równo
      • sz0rstki sukinsynu 26.05.04, 16:19
        Kretynie !
        Argument za usuwaniem ciąży, ponieważ zdarza się że kobiety umierają przy
        porodzie, całkowicie cię dyskredytuje...
        Następny, że powinny dokonywać aborcji, bo nie mają środków na wychowanie, to
        już jest skrajna tępota.
        Natomiast pisanie o "rozczulaniu się nad bachorami, zamiast myśleć o ludziach
        równo" świadczy, że jesteś klasycznym degeneratem.
        • misiabella Re: sukinsynu 26.05.04, 16:33
          Oto słownik polskiego obrońcy: "Kretynie !","skrajna tępota","jesteś klasycznym
          degeneratem".Nic dodać nic ująć.
          Jak bardzo trzeba mieć w nienawiści drugiego człowieka,różniącego się tylko
          odmiennością poglądów,by tak go nazywać.Pamiętaj,jego życie to też zycie,szanuj
          go,nawet jak się nie zgadzasz.

• sz0rstki Re: sukinsynu 26.05.04, 16:53
            Czy ty, misiabellu (pisałem już, że masz adekwatnego nicka:)) czytałaś wypociny
            tego którego bierzesz w obronę.
            Czy znalazłabyś również słowa wsparcia dla pedofila sądzonego obecnie w
            beneluxie ?
            Czy sądzisz że wszelkie poglądy wymagają szacunku ? To znaczy że szanujesz
            nazistowskie poglądy nt. np. "rasy panów" ?
            A może jesteś również zwolenniczką (albo szanujesz ten pogląd) że zabijać
            należy też nieuleczalnie chore dzieci, bo cierpią, bo rodzice ich nie chcą, bo
            bo państwo nie pomaga w ich utrzymaniu ??? Też znajdzież argumenty na obronę i
            szacunek dla tych poglądów ?
            I na koniec, słodziutki nicku, odmienność poglądów to nie jest wbrew twojemu
            rozumkowi "TYLKO".
            • Gość: Miśka Re: sukinsynu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 21:26
              Twój nick jest za to w dechę.Ośmieszając mnie i wmawiając poglądy,których nie
              wyznaję robisz z siebie typowego pajaca.Nie przeczytałeś dokładnie tego,co
              napisałam wczesniej.To może twój rozumek jest tutaj za malutki?
              Nigdy nie dowiesz się co to znaczy urodzić,lub nosić w sobie chore dziecko,więc
              lepiej się nie wymądrzaj.Przeczytaj dobrze moje posty,może coś pojmiesz.
              Piszę w nich o hipokryzji takich jak ty,ignorantów,którzy nic pożytecznego nie
              zrobią,tylko gadają o aborcji.Może byś się zajął tymi dziećmi,które są chciane
              i nikt nie chce pomóc ich matkom,żeby się urodziły.O tym piszę,a także o tym,że
              Kościół nie urządza pogrzebu takim dzieciom.
              • Gość: wosq dobre słowa IP: *.geo.amu.edu.pl 27.05.04, 11:41
                wspólnymi siłami zwalczym tępotę obywateli kraju tego
              • sz0rstki Re: sukinsynu 03.06.04, 15:58
                Masz rację (jak na to wpadłaś ???:)), że nie dowiem się: "...co to znaczy nosić
                w sobie...". A tak naprawdę, to nic nie wiesz o mnie i tym co robię w życiu.
                Dlatego trajkoczesz jak nakręcona feministyczna kataryna, te swoje "niby
                poglądy", na poparcie których nie starcza ci rozumku aby znaleź argumenty...
                Ty nie piszesz o hipokryzji, ty starasz się w jakiś pokrętny sposób tłumaczyć
                morderców dzieci. Szkoda (albo mam to gdzieś...), że nie zdajesz sobie sprawy z
                różnicy...
        • Gość: wosq SZORSTKI "MÓZGU"!!! IP: *.geo.amu.edu.pl 27.05.04, 11:40
          a np. dlaczego "tępota"?- bo tak?- wytłumacz mi to głupi poyebańcu, ile ty masz
          w ogóle lat, bo poziomem paplaniny to chyba jakoś 8. Widać jak na dłoni, że nie
          zastanowiłeś się głębiej nad tą sprawą, tylko piszesz coś po to żeby z kimś
          niestety mądrzejszym od siebie się nie zgodzić- siedzisz se przy kompie i z
          nudów bazgrzesz bzdury jarając się każdym skleconym przez siebie zdaniem z
          powciskanymi epitetami, których znaczenia nie rozumiesz.Porada: powtórzyć
          podstawówkę/poprosić starych o dochowanie/zrobic cokolwiek na podwyższenie
          ajkiu- wtedy z tobą chętnie pogadam, bo rozmowa z mądrym zawsze rozwija w
          odróżnieniu od odpisywania teraz na te twoje brak mi słów
          • sz0rstki wosq "BEZMÓZGU"!!! nie kompromituj się... 03.06.04, 15:51
            "...bo ludzie są głupi i zawsze
            tylko się rozczulają nad bachorami zamiast myśleć o ludziach równo..."

DOŚĆ PRZECZYTAĆ TWOJE POWYŻSZE "PRZEMYŚLENIA"...
            Niestety, nad tobą rozwydrzony i tępy bachorze, ktoś się kiedyś
            rozczulił...dlatego teraz niestety musimy czytać ten twoj bezmyślny bełkot...

• mn7 Nie wiesz, to nie gadaj bzdur 26.05.04, 15:18
      Gość portalu: Bella napisał(a):

> "Proces toczył się za zamkniętymi drzwiami." - dlaczego w RP wiekszosc spraw
      > sadowych odbywa sie "za zmknietymi drzwiami".

Nie, nie większość. Najwyżej kilka procent. Nie wiesz, to nie bzdurz.

• Gość: as To nie sadzili za smierc pacjentki? IP: *.biz.net.pl 26.05.04, 15:39
      To nie sadzili za smierc pacjentki? tylko za nielegalna aborcje?
      O to co warte jest zycie kobiety w tym kraju.
    • obrokon Re: Precedensowy wyrok za nielegalną aborcję 26.05.04, 15:43

Do Bella.
      Tak jest nawet w najprostszych sprawach, gdzie uczestnikami są skorumpowani
      funkcjonariusze państwowi. Korupcja jest w Polsce rozwinięta do tego stopnia,
      że niebezpiecznie jest nawet przesłuchać sprzątaczki pracującej w państwowym
      obiekcie, gdyż na pewno uczestniczyła już w jakiś lewych interesach lub
      przynajmniej
      o takich jest jej wiadomo.
      Sędziowie, prokuratorzy, policjanci i inni skorumpowani urzędnicy państwowi
      oraz ich rodziny to główni biorcy rent i wszelkiego rodzaju dóbr, na które
      często w ogóle nie opłacają żadnych składek. Byli pracownicy i ich rodziny,
      prominenci również lekarze na ogół nie interesują się jakimikolwiek opłatami,
      ponieważ w razie problemów nikt nie podejmie się przeciwko im dochodzenia. Jest
      to podobna sytuacja jak z aborcją. Wszyscy z tego korzystają ale płacić musi
      tylko biedny robotnik. To absolutna bzdura, że istnieją problemy z
      udowodnieniem tego przestępstwa. W Olsztynie lekarze przyznali się do
      popełniania przestępstw od wielu lat, ale prokuratura nie znalazła podstaw do
      wszczęcia dochodzenia. Osobą, które sprzeciwiły się umorzeniu dochodzeń,
      prokuratorzy założyli sprawy o znieważenie i obrazę majestatu, całe rodziny
      otrzymały już wyroki skazujące a następne są dyskryminowane i poniżane.
      Zorganizowana grupa przestępcza nie obawia się nawet zmuszania biednych do
      zabójstw lub sami tych zabójstw dokonują. Prokuratura generalna również nie
      widzi w tym problemu. Liczycie na aresztowanie członka grupy przestępczej to
      macie chore głowy. W tym wypadku chodzi o zwykłe zabójstwo na zlecenie i to za
      z góry ustaloną (wniesiona ) opłatą.
      Wyroki są śmiesznie niskie, szczególnie dla zabójców, jak podać do publicznej
      wiadomości uzasadnienie takich wyroków? I po co?

• Gość: bartek wisniewski gdyby aborcja byla legalna ta kobiet nadal by zyla IP: *.133.dhcp.lse.ac.uk 26.05.04, 17:44
      • Gość: anka Re: gdyby aborcja byla legalna ta kobiet nadal by IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 19:56
        Ano własnie. Ale "obrońcy" życia się radują. Zaraz nam tu dadzą krótki esej o
        zabijaniu, człowieku w macicy etc. Czasem ich za tę zaciekłość i myślenie
        najprostsze z mozliwych podziwiam. Inkwizycja też działała w imię Dobra
        Najwyższego...
        • sabrinara NASTEPNA ZASTEPCZA DYSKUSJA 26.05.04, 22:17
          zapytajcie sie swoich matek, dlaczego ZYJECIE

Ok. 90% z tego forum to bezmozgowcy
          • Gość: aborcji mowimy tak Re: NASTEPNA ZASTEPCZA DYSKUSJA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.04, 10:07
            Czyli jest duża szansa że ty też się do nich zaliczasz
            Co bynajmniej wcale nie dziwi zważywszy na to co wypisyjesz
            • Gość: Misia Re: Powiedz mi, co w aborcji jest mądrego? IP: *.elknet.pl / 213.76.169.* 27.05.04, 20:30
              I wyjaśnij mi na czym polega aborcja. Czekam na odpowiedź.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka