wkkr 18.10.11, 12:30 w sejmie, szpitalach, szkołach, urzędach. To tyle w tej kwestii. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,10487634,Sondaz__GW___Zdecydowana_wiekszosc_Polakow_za_krzyzem.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanda43 Re: Większość krzyża chce 18.10.11, 12:32 sonda obok artukulu wskazuje wrecz przeciwnie Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr A wiesz co taka "sonda" jest warta? 18.10.11, 12:36 można ją sobie wsadzić jeśli ktoś lubi oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: A wiesz co taka "sonda" jest warta? 18.10.11, 12:41 A co jest wart sondaż na który się powołujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
irsila Re: A wiesz co taka "sonda" jest warta? 18.10.11, 12:46 Mnie się nikt nie pytał, swoje zdanie wyraziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Badanie opinii publicznej 18.10.11, 13:00 wykonane profesjonalnie różni się od "sondy" internetowej tym czym różni się dokumentacja geologiczna wykonana przez uprawnionego geologa od informacji uzyskanej od różdżkarza. Albo tym czym różni się diagnoza postawiona przez lekarza na podstawie badań od opinii znachora-jasnowidza. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Badanie opinii publicznej 18.10.11, 13:06 Jak dla mnie badanie telefoniczne nie różni się zbytnio od sondy internetowej. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: Badanie opinii publicznej 18.10.11, 13:09 obraza.uczuc.religijnych napisał: > Jak dla mnie badanie telefoniczne nie różni się zbytnio od sondy internetowej. ========= Bo się nie znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Badanie opinii publicznej 18.10.11, 13:24 No pewnie, ty się znasz przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Tak znam sie na metodologi badań jako takich 18.10.11, 13:36 bo na co dzień je prowadzę. Oczywiście specyfika badań socjologicznych jest mi obca ale to nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Tak znam sie na metodologi badań jako takich 18.10.11, 14:04 No pewnie że nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Gdybyś wykonywał zawód który na wykonywaniu badań 18.10.11, 14:13 to byś wiedział o czym mowa.... Odpowiedz Link Zgłoś
full_marks Re: A wiesz co taka "sonda" jest warta? 18.10.11, 13:22 wkkr napisał: > można ją sobie wsadzić jeśli ktoś lubi oczywiście. A wiesz co to jest większość? Jedzmy goowna,miliony much nie mogą sie przecież mylić....łapiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Demokracja demokracją ale 18.10.11, 13:38 racja musi być najmojsza! Taką postawę prezentujesz! Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Tak nakazuje politpoprawność 18.10.11, 12:33 z wyrzuceniem krzyża z wymienionych przez ciebie miejsc jest jak z głosowaniem na Palikota- ci którzy są za politpoprawnie milczą Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Przestań żyć złudzeniami n/t 18.10.11, 12:41 To nie złudzenie, to fakt że panuje politpoprawność. Odpowiedz Link Zgłoś
derduch.antykatolik Większość nie chce też pomnika smolenskiego w WAW 18.10.11, 12:50 Więc uszanuj naszą wolę. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr [...] 18.10.11, 13:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
prawie_magister mniejszość! stulić dziób i słuchać większości! 18.10.11, 12:58 na palikotyzację Polski zezwolenia nie ma! zrozumiano? Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Demokracja to władza większości 18.10.11, 13:04 a nie dyktatura mniejszości jak się niektórym wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Demokracja to władza większości 18.10.11, 13:19 > a nie dyktatura mniejszości jak się niektórym wydaje. Dyktatura większości to nie demokracja, tylko dyktatura większości. Odpowiedz Link Zgłoś
prawie_magister Re: Demokracja to władza większości 18.10.11, 13:45 nie ma czegoś takiego jak dyktatura większości, większość to demokracja. Tylko nieukom sie wydaje że mniejszość coś może.... Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: Demokracja to władza większości 18.10.11, 13:49 man_sapiens napisał: > Dyktatura większości to nie demokracja, tylko dyktatura większości. ======== A wiesz że to był koronny argument zwolenników o obrońców liberum veto. == Mamy demokrację jaką mamy. Mozna się na nią obrażać ale czy to ma sens? Rządzi większość i ta ta większść decyduje jakie prawa przyznać mniejszością. Nikt nic na to nie poradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
irsila Re: Gdyby tak było to POPiS nie bałby się referen 18.10.11, 13:03 Gdyby tak było, że partie by były wyznaniowe, to mogłabym im zaufać w kwestii krzyża czy pojmowanej wiary. Członkowie jednak zagłosują tak aby było im wygodnie i by się nie narazić i korytko swe utrzymać. Niby zgodnie ze swym sumieniem a nie mym. Referendum by mi pasowało w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Referenda to kosztowna zabawa i mało skuteczna 18.10.11, 13:05 bo ludzie mają tego typu aktywność dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
lump-1 Re: Gdyby tak było to POPiS nie bałby się referen 18.10.11, 13:10 Ktoś zgłosił taki pomysł ? Jakie pytanie w referendum ? Odpowiedz Link Zgłoś
prawie_magister Re: Gdyby tak było to POPiS nie bałby się referen 18.10.11, 13:20 a większość nie chce referendum i nie masz nic do gadania. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Większość krzyża chce 18.10.11, 13:04 To po co w referendum konstytucyjnym głosowali na <tak> ? Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 13:06 na jej podstawie nie da się krzyża z sejmu wywalić. Świeckość państwa nie wyklucza obecności krzyża w sejmie. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 13:09 Odwrotnie: obecność krzyża w sejmie wyklucza areligijność państwa (świeckość może być natomiast w ramach kościoła). Odpowiedz Link Zgłoś
lump-1 Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 13:12 obraza.uczuc.religijnych napisał: > Odwrotnie: obecność krzyża w sejmie wyklucza areligijność państwa (świeckość mo > że być natomiast w ramach kościoła). Wkkr ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 13:21 lump-1 napisał: > obraza.uczuc.religijnych napisał: > > > Odwrotnie: obecność krzyża w sejmie wyklucza areligijność państwa > (świeckość mo > > że być natomiast w ramach kościoła). > > Wkkr ma rację. A gdzie w konstytucji jest zapisana swieckosc panstwa? Ja sobie nie przypominam, ale moze cos sie ostatnio zmienilo? Odpowiedz Link Zgłoś
lump-1 Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 13:25 Wkkr ma raję mówiąc "na jej podstawie nie da się krzyża z sejmu wywalić. ". Odpowiedz Link Zgłoś
full_marks Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 13:30 lump-1 napisał: > Wkkr ma raję mówiąc "na jej podstawie nie da się krzyża z sejmu wywalić. ". Trzeba sięgnąć do tych samych metod,do których sięgnięto przy wieszaniu krzyża? No i.....co dalej? czego należy się spodziewać? rekontry? Zabawa trwać będzie w nieskończoność? Odpowiedz Link Zgłoś
lump-1 Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 13:35 full_marks napisał: > Trzeba sięgnąć do tych samych metod,do których sięgnięto przy wieszaniu krzyża ? Jeżeli masz na myśli "nocne" zdjęcie to - kiepsko to widzę. Kolejny raz powiem. Nikt nie potrzebował zgody na to aby zostać powiesić krzyż, aby zdjąć krzyż potrzebna jest podstawa prawna a takiej nie ma. > No i.....co dalej? czego należy się spodziewać? rekontry? > Zabawa trwać będzie w nieskończoność? Jest kilka rozwiązań. - zostawić tak jak jest. - próbować uchwalić prawo pozwalające zdjąć krzyż/ zmiana regulaminu sejmu lub ustawa/. - robić kolejne niczego nie rozwiązujące zadymy. Odpowiedz Link Zgłoś
full_marks Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 13:37 > Jest kilka rozwiązań. > - zostawić tak jak jest. > - próbować uchwalić prawo pozwalające zdjąć krzyż/ zmiana regulaminu sejmu lub > ustawa/. > - robić kolejne niczego nie rozwiązujące zadymy. Tak właśnie robił SLD,czy mam rozumieć,że popierasz ich w tej konkretnej sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
lump-1 Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 13:46 > Tak właśnie robił SLD,czy mam rozumieć,że popierasz ich w tej konkretnej sprawie? SLD w sprawie krzyża przez długi czas nie wypowiadał się. Teraz Kalisz robi hałas. Nie wiem jakie zamiary ma/ będzie miało SLD w tej sprawie - poczekam, zobaczę i odpowiem. Moim zdaniem Krzyż nie powinien wisieć w sejmie- zbyt często dochodzi do profanacji tego ważnego dla mnie symbolu. Odpowiedz Link Zgłoś
full_marks Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 13:56 lump-1 napisał: > > Tak właśnie robił SLD,czy mam rozumieć,że popierasz ich w tej konkretnej > sprawie? > > SLD w sprawie krzyża przez długi czas nie wypowiadał się. > Teraz Kalisz robi hałas. > Nie wiem jakie zamiary ma/ będzie miało SLD w tej sprawie - poczekam, zobaczę i > odpowiem. > Moim zdaniem Krzyż nie powinien wisieć w sejmie- zbyt często dochodzi do profan > acji tego ważnego dla mnie symbolu. Wypowiadał się,wpisz sobie w adres wyszukiwarki Napieralski chce likwidacji krzyża w sejmie. Kalisz,który nie jest moim ulubieńcem akurat zachowuje się bardzo rozsądnie w tej sprawie vide,jego rozmowy w różnych programach TVN. SLD,ma takie same zdanie w tej sprawie i wielu innych jak RPP,który ukradł ten pomysły lewicy i próbuje udowadniać,że to są ich pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
lump-1 Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 14:04 SLD ożywia się w kampaniach wyborczych. Powiem tak. Jeżeli SLD faktycznie chce usunięcia krzyża z sejmu to popieram to "chcenie" chociaż z zupełnie innych powodów. Różnice światopoglądowe nie zawsze są przeszkodą .:) Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 13:41 > Wkkr ma raję mówiąc "na jej podstawie nie da się krzyża z sejmu wywalić. ". Nie ma racji, co też wykazałem. Odpowiedz Link Zgłoś
lump-1 Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 13:48 ultimate.strike napisał: > > Wkkr ma raję mówiąc "na jej podstawie nie da się krzyża z sejmu wywalić. > ". > > Nie ma racji, co też wykazałem. Jaki artykuł Konstytucji mówi, że krzyż nie może wisieć w sejmie ? Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 13:57 lump-1 napisał: > Jaki artykuł Konstytucji mówi, że krzyż nie może wisieć w sejmie ? a który artykuł Konstytucji mówi o tym, że może? powinien? musi? Odpowiedz Link Zgłoś
lump-1 Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 14:00 Co nie jest zabronione jest dozwolone. Ja mówię o prawie a nie o ideologii. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 13:40 Jest bezstronność. A obecnośćsymboliki jednego z wyznań bezstronności przeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr A w jaki to niby sposób? 18.10.11, 13:13 Gdyby ktoś wpadł na to że przed krzyżem w sejmie należy klękać lub się modlić to rzeczywiście miałbyś rację. A tak.... Absolutnie nie narusza świeckości państwa Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: A w jaki to niby sposób? 18.10.11, 13:30 Przed krzyżykami zawieszonymi nad drzwiami w domu też nikt nie klęka i nie modli się a mimo to jego obecność określa jakie wyznanie dominuje w tym domu. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr W moim domu krzyże ani obrazy święte nie wiszą 18.10.11, 13:40 bo ma swoje własne prywatne zdanie na ten temat. skoro jednak większość domaga się krzyża w sejmie to powinien tam wisieć. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: W moim domu krzyże ani obrazy święte nie wisz 18.10.11, 14:06 A jak większość będzie się domagała zabicia JarKacza to należy go ukatrupić? Bo tak można Twoją tezę ekstrapolować. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Wstyd się przyznać ale 18.10.11, 14:12 na tydzień przed wyborami życzyłem Jarkowi szybkiej przeprowadzki do raju. === Zdanie większości w demokracji trzeba respektować. Sokrates dał przykład jak powaznie nalezy do tego podchodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: W moim domu krzyże ani obrazy święte nie wisz 18.10.11, 14:07 U mnie też nie wiszą, są tak samo niepotrzebne jak w sejmie. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: W moim domu krzyże ani obrazy święte nie wisz 18.10.11, 14:13 > U mnie też nie wiszą, są tak samo niepotrzebne jak w sejmie. Błąd, w Sejmie są szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: A w jaki to niby sposób? 18.10.11, 13:41 > A tak.... Absolutnie nie narusza świeckości państwa Za to narusza bezstronność. Odpowiedz Link Zgłoś
irsila Re: A niby jak? 18.10.11, 13:53 Religia jest poza demokracją.to kwestia wiary i sumienia. Nikt mi nie zagłosuje w co mam wierzyć lub nie. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr ale to jest oczywista oczywistosć 18.10.11, 13:58 tylko co to ma do bezstronności? Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: ale to jest oczywista oczywistosć 18.10.11, 14:04 ale to jest oczywista oczywistosć Nie dla wszystkich. A uzasadnienie bardziej szegółowe masz niżej. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 13:39 > Świeckość państwa nie wyklucza obecności krzyża w sejmie. Art 25 pkt. 2 i Art. 53 pkt. 1, 2, 3, 6, 7. Z tymi zapisami Konstytucji krzyż w sali obrad Sejmu jest sprzeczny. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr myslisz się 18.10.11, 13:41 obecność krzyza w żaden sposób nie jest sprzeczna z przytoczonymi przez ciebie zapisami konstytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: myslisz się 18.10.11, 13:42 > obecność krzyza w żaden sposób nie jest sprzeczna z przytoczonymi przez ciebie > zapisami konstytucji. To tylko deklaracja Twojej wiary, gdzie uzasadnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Re: myslisz się 18.10.11, 13:46 ultimate.strike napisał: > > obecność krzyza w żaden sposób nie jest sprzeczna z przytoczonymi przez c > iebie > > zapisami konstytucji. > > To tylko deklaracja Twojej wiary, gdzie uzasadnienie? A gdzie twoje uzasadnienie? Bo na razie widzę tylko deklarację przekonań? Wyjaśnij który z przytoczonych przez ciebie punktów konstytucji został złamany i dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: myslisz się 18.10.11, 13:47 Moje uzasadnienie podlinkowałem (to taki fragment tekstu koloru niebieskiego). Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Re: myslisz się 18.10.11, 13:52 ultimate.strike napisał: > Moje uzasadnienie podlinkowałem (to taki fragment tekstu koloru niebieskiego) Wymieniłeś tylko punkty konstytucji, które twoim zdaniem zostały naruszone, a ja prosiłem żebyś to uzasadnił. (uzasadnienie to taki zbiór racji i argumentów wspierających dany pogląd) Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Skoro nie potrafisz otwierać linków... 18.10.11, 14:03 Ten punkt jest najważniejszy: Art. 25 pkt. 2. Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym. Bezstronność. Symbol religijny wiszący w państwowym urzędzie, takim jak Sejm świadczy o stronniczości państwa w sprawach religijnych. Możesz zaklinać rzeczywistość ale jest tak, że patrząc na ten symbol wie się, kto na tym terenie dominuje. I tu wchodzi art. 53 pkt. 1: Każdemu zapewnia się wolność sumienia i religii. Każdemu, czyli także innowiercom i ateistom. Art. 53 pkt 4: 4. Religia kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej może być przedmiotem nauczania w szkole, przy czym nie może być naruszona wolność sumienia i religii innych osób. Właśnie. A co, jak krzyż wiszący w Sejmie narusza wolność religijną innych? A narusza, bo protesty przeciw krzyżowi nie biorą się z nikąd. Art. 53 pkt. 7: Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania. A w tym przypadku wiele osób zostało zmuszonych pośrednio do ujawnienia poprzez wyrażanie swojego stosunku do krzyża (to wątek poboczny, nie tak ważny, jak poprzednie). P.S. nieco inny zestaw punktów związany jest z tym, że tym razem sprawa nie dotyczy szkoły, a innego państwowego urzedu. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: myslisz się 18.10.11, 14:09 1. Kościoły i inne związki wyznaniowe są równouprawnione. ==== Czy krzyż w sejmie w jakikolwiek sposób wynosi jeden Kościół ponad inne? Nie. Czu krzyż jest znakiem firmowym zastrzeżonym przez jeden związek wyznaniowy? Nie Czy celem obecności krzyża jest wyniesienie jednego związku wyznaniowego ponad inne? Nie 2. Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym. ==== Czy obecność krzyża w sejmie czyni władze RP stronniczymi w sprawach religii? Nie Czy pod jego wpływem władze ograniczają swobodę wyrażania przekonań i swiatopogladu w życiu społecznym? Nie 3. Stosunki między państwem a kościołami i innymi związkami wyznaniowymi są kształtowane na zasadach poszanowania ich autonomii oraz wzajemnej niezależności każdego w swoim zakresie, jak również współdziałania dla dobra człowieka i dobra wspólnego. ==== Czy obecność krzyża w sejmie świadczy o braku szacunku dla kogokolwiek? O naruszaniu ich autonomii? Nie 4. Stosunki między Rzecząpospolitą Polską a Kościołem katolickim określają umowa międzynarodowa zawarta ze Stolicą Apostolską i ustawy. === ???? Chyba krzyż nie ma z konkordatem związku.... ale mogę sie mylić. 5. Stosunki między Rzecząpospolitą Polską a innymi kościołami oraz związkami wyznaniowymi określają ustawy uchwalone na podstawie umów zawartych przez Radę Ministrów z ich właściwymi przedstawicielami. ==== Czy obecność krzyza w sejmie ma jakikolwiek związek z jakimkolwiek Kościołem? Nie. Pojawienie się krzyza w sejmie nie było inspirowane przez żaden Kościół. Obecność krzyza w sejmie w żaden sposób nie narusza konstytucji bo konstutucja nie zajmuje się meblami. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: myslisz się 18.10.11, 14:17 > Czy krzyż w sejmie w jakikolwiek sposób wynosi jeden Kościół ponad inne? Nie. Tak. Związki posiadające w logo krzyż są uprzywilejowane. > Czu krzyż jest znakiem firmowym zastrzeżonym przez jeden związek wyznaniowy? Ni > e Nie, przez kilka. W Polsce jest zwyczajowo kojarzony z jednym, konkretnym. > Czy celem obecności krzyża jest wyniesienie jednego związku wyznaniowego ponad > inne? Nie Oczywiście, że tak, inaczej by ten związek tak silnie nie protestował. Jakoś nie słyszałem protestu baptystów ani Świadków Jehowy. > Czy obecność krzyża w sejmie czyni władze RP stronniczymi w sprawach religii? N > ie Ponad wszelką wątpliwość. > Czy pod jego wpływem władze ograniczają swobodę wyrażania przekonań i swiatopog > ladu w życiu społecznym? Nie Tak, pokazują ateistom i innowiercom, kto tu rządzi. > Czy obecność krzyza w sejmie ma jakikolwiek związek z jakimkolwiek Kościołem? N > ie. Pojawienie się krzyza w sejmie nie było inspirowane przez żaden Kościół. Krasnoludki ten pomysł podrzuciły. :P Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Re: myslisz się 18.10.11, 16:08 ultimate.strike napisał: > > Czy krzyż w sejmie w jakikolwiek sposób wynosi jeden Kościół ponad inne? > Nie. > > Tak. Związki posiadające w logo krzyż są uprzywilejowane. Taaak? A w jaki to sposób obecność krzyża w sali sejmowej je uprzywilejowuje? > > Czy celem obecności krzyża jest wyniesienie jednego związku wyznaniowego > ponad > > inne? Nie > > Oczywiście, że tak, inaczej by ten związek tak silnie nie protestował. Jakoś ni > e słyszałem protestu baptystów ani Świadków Jehowy. To żaden argument. To że katolicy protestują wcale nie musi oznaczać, że chcą ich celem wyniesienie ich symbolu krzyża ponad inne. To tylko twoja ocena opierająca się na przekonaniu i niczym więcej. > > Czy obecność krzyża w sejmie czyni władze RP stronniczymi w sprawach reli > gii? N > > ie > > Ponad wszelką wątpliwość. Przyznaj, że "tak bo tak" to raczej wątpliwy argument. Myślisz że jak napiszesz jeszcze że na 1000 % to twoja racja będzie więksiejsza?:)) Wypadało by to jakoś uzasadnić. > > Czy pod jego wpływem władze ograniczają swobodę wyrażania przekonań i swi > atopog > > ladu w życiu społecznym? Nie > > Tak, pokazują ateistom i innowiercom, kto tu rządzi. Obecność krzyża sejmie nie może być atrybutem władzy, bo jedyną władzą w sejmie jest większość parlamentarna. > > Czy obecność krzyza w sejmie ma jakikolwiek związek z jakimkolwiek Kościo > łem? N > > ie. Pojawienie się krzyza w sejmie nie było inspirowane przez żaden Kości > ół. > > Krasnoludki ten pomysł podrzuciły. :P Jesteś pewien, że zawieszenie tego krzyża było inspirowane bezpośrednio przez hierarchów kościelnych, a nie zwykłych wiernych. Czy potrafisz napisać coś na potwierdzenie tej tezy czy znowu poruszamy się w sferze tego co ci się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
full_marks Re: myslisz się 18.10.11, 13:45 wkkr napisał: > > obecność krzyza w żaden sposób nie jest sprzeczna z przytoczonymi przez ciebie > zapisami konstytucji. Jesteś znawcą konstytucji? czy tylko amatorem na własny użytek. Odpowiedz Link Zgłoś
full_marks Re: Mam satysfakcję 18.10.11, 13:44 Obserwując wszystkie wątki i posty na FK w sprawie krzyża. Mówiłem jeszcze przed tym zanim Palikot dostał się do sejmu,że SLD nie miała najmniejszych szans by w takiej konfiguracji sejmu (przewaga partii o katolickim rodowodzie) załatwić te sprawy. Palikot myślał,że kradnąc te postulaty SLD coś uzyska? Nie miał litości dla SLD,chciał ją zniszczyć. Teraz sam jest na tej drodze.... Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Mam satysfakcję 18.10.11, 13:58 full_marks napisał: > Palikot myślał,że kradnąc te postulaty SLD coś uzyska? a nie uzyskał? Odpowiedz Link Zgłoś
full_marks Re: Mam satysfakcję 18.10.11, 14:08 scoutek napisała: > full_marks napisał: > > Palikot myślał,że kradnąc te postulaty SLD coś uzyska? > > a nie uzyskał? Nic nie zyskał,zyskał Tusk i PO,która może się cieszyć,że głupki zajmują się tymi sprawami zamiast go recenzować jeżeli chodzi o gospodarkę i reformy. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Mam satysfakcję 18.10.11, 14:42 full_marks napisał: > scoutek napisała: > > > full_marks napisał: > > > Palikot myślał,że kradnąc te postulaty SLD coś uzyska? > > > > a nie uzyskał? > > > > Nic nie zyskał jak to nie? a to, że jest w sejmie ze swoją grupą czterdziestu posłów to nie zysk? trzeci klub w sejmie? Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Mam satysfakcję 18.10.11, 14:09 A gdy SLD kradł np. uwolom postulat wstąpienia do UE to jakie miał wzdlędem uwoli plany? Odpowiedz Link Zgłoś
full_marks Re: Mam satysfakcję 18.10.11, 14:13 obraza.uczuc.religijnych napisał: > A gdy SLD kradł np. uwolom postulat wstąpienia do UE to jakie miał wzdlędem uwo > li plany? Nie kradł,realizował go dalej i nigdy nie mówił,że to ich postulat. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Mam satysfakcję 18.10.11, 14:21 Ruch Palikota nie ukradł postulatu zdjęcia krzyża, realizuje go go dalej i nie mówią że to ich postulat. Odpowiedz Link Zgłoś
full_marks Re: Mam satysfakcję 18.10.11, 14:36 obraza.uczuc.religijnych napisał: > Ruch Palikota nie ukradł postulatu zdjęcia krzyża, realizuje go go dalej i nie > mówią że to ich postulat. Mówi,że jest to jego pomysł i chce być nazywany "mesjaszem lewicy" to złodziej nie swoich pomysłów pomysłów i wyjątkowy cynik. Odpowiedz Link Zgłoś
lump-1 Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 13:54 ultimate.strike napisał: > > Świeckość państwa nie wyklucza obecności krzyża w sejmie. > > Art 25 pkt. 2 i Art. 53 pkt. 1, 2, 3, 6, 7. > Z tymi zapisami Konstytucji krzyż w sali obrad Sejmu jest sprzeczny. Art. 25. 2.Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym. Art. 53. 1.Każdemu zapewnia się wolność sumienia i religii. 2. Wolność religii obejmuje wolność wyznawania lub przyjmowania religii według własnego wyboru oraz uzewnętrzniania indywidualnie lub z innymi, publicznie lub prywatnie, swojej religii przez uprawianie kultu, modlitwę, uczestniczenie w obrzędach, praktykowanie i nauczanie. Wolność religii obejmuje także posiadanie świątyń i innych miejsc kultu w zależności od potrzeb ludzi wierzących oraz prawo osób do korzystania z pomocy religijnej tam, gdzie się znajdują. 3.Rodzice mają prawo do zapewnienia dzieciom wychowania i nauczania moralnego i religijnego zgodnie ze swoimi przekonaniami. Przepis art. 48 ust. 1 stosuje się odpowiednio. 4.Religia kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej może być przedmiotem nauczania w szkole, przy czym nie może być naruszona wolność sumienia i religii innych osób. 5. Wolność uzewnętrzniania religii może być ograniczona jedynie w drodze ustawy i tylko wtedy, gdy jest to konieczne do ochrony bezpieczeństwa państwa, porządku publicznego, zdrowia, moralności lub wolności i praw innych osób. 6.Nikt nie może być zmuszany do uczestniczenia ani do nieuczestniczenia w praktykach religijnych. 7. Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania. Z którymi zapisami jest sprzeczny ? Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 14:11 Z tymi, nawet wyjaśniłem w jaki sposób. Pewne różnice wynikają z faktu, ze tym razem nie chodzi o szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
lump-1 Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 14:14 ultimate.strike napisał: > Z tymi, nawet wyjaśniłem w jaki sposób. Pewne różni > ce wynikają z faktu, ze tym razem nie chodzi o szkoły. No to porażka w każdym sądzie gwarantowana. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 14:25 > No to porażka w każdym sądzie gwarantowana. Oczywiście, sądy nie zajmują się orzekaniem zgodności z Konstytucją. Odpowiedz Link Zgłoś
lump-1 Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 14:35 Spróbuję ci to wytłumaczyć. Stan jest taki - krzyż wisi. Masz zamiar to zmienić. Możesz spróbować dogadać się z marszałkiem sejmu- nic nie zrobi. Możesz udać się do sądu. W sądzie będziesz musiał udowodnić na podstawie istniejącego prawa, że krzyż nie powinien wisieć w sejmie. I tutaj zaczynają się schody. Nie ma żadnego przepisu, który mówiłby, że krzyż w sejmie nie ma prawa wisieć. Masz zamiar powołać się na Konstytucje- masz oczywiście takie prawo ale w Konstytucji też niczego konkretnego nie znajdziesz. Sąd przeczyta Konstytucję i nadal nic- przegrasz. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 14:38 > Nie ma żadnego przepisu, który mówiłby, że krzyż w sejmie nie ma prawa wisieć. Nie ma. > Masz zamiar powołać się na Konstytucje- masz oczywiście takie prawo Ale sąd ma prawo tego wniosku nie uwzględniać. Sądy porzekają na podstawie ustaw, nie Konstytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
lump-1 Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 14:46 ultimate.strike napisał: > Ale sąd ma prawo tego wniosku nie uwzględniać. Sądy porzekają na podstawie usta > w, nie Konstytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 16:11 > Sąd nie zrobi takiego uniku ponieważ miałbyś podstawy "iść wyżej". Podstawy mogę mieć niezależnie od orzeczenia sądu. A sąd będzie czysty. DO tego, by sprawa mogła być rozpatrywana w sądzie trzeba uchwalić ustawę krzyżową. proponuję nazwać ją Prawem Krzyżowym. :) To otworzy drogę do rozpatrzenia sprawy przez TK. > Jedyna droga to uchwalenie odpowiedniej ustawy albo przynajmniej zmiana regulam > inu sejmu. Też to zauważyłeś. Na razie sprawa regulowana jest zwyczajowo. No i zwyczajowo okazało się, ze istnieja obywatele, którym krzyz przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
lump-1 Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 16:35 ultimate.strike napisał: > Też to zauważyłeś. Na razie sprawa regulowana jest zwyczajowo. No i zwyczajowo > okazało się, ze istnieja obywatele, którym krzyz przeszkadza. Od początku tej zadymy mówię- na dziś brak podstawy prawnej do usunięcia krzyża z sejmu. Odpowiedz Link Zgłoś
bratpalikota Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 14:58 lump-1 napisał: > Nie ma żadnego przepisu, który mówiłby, że krzyż w sejmie nie ma prawa wisieć. No to żeś nad podręcznikiem od logiki ..posiedział ! Nie ma też żadnego przepisu że w Sejmie nie ma prawa wisieć nad drzwiami .. różowy misiek ! WIESZAMY ? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
lump-1 Re: Konstytucja jest tak napisana że 18.10.11, 15:04 Mówimy o obowiązującym prawie. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Swoją drogą ciekawe, bo większość obywateli jest 18.10.11, 13:49 za rozdziałem kościoła od państwa, wedle CBOS, w tym 91% głosujących na PO i 59% głosujących na PiS. www.nie.com.pl/art25267.htm Odpowiedz Link Zgłoś
full_marks Re: Większość krzyża chce 18.10.11, 14:16 jola.iza1 napisała: > Ale po co ? Jak to po co? Tylko pod krzyżem, tylko pod tym znakiem Polska jest Polską a Polak Polakiem ... Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Większość krzyża chce 18.10.11, 14:22 No to nikt nikomu nie broni stać pod krzyżem, nawet kilka razy dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
bratpalikota Re: Większość krzyża chce 18.10.11, 15:02 full_marks napisał: > jola.iza1 napisała: > > > Ale po co ? > > Jak to po co? > Tylko pod krzyżem, tylko pod tym znakiem Polska jest Polską a Polak Polakiem .. > . Coś poplątałeś - pod tym znakiem to Polak jest raczej .. Krzyżakiem.. hehe. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Może zaczynać dzień w urzędzie o mszy? 18.10.11, 14:36 wkkr napisał: > w sejmie, szpitalach, szkołach, urzędach. A potem oświadczać, iż wszystko w rękach boga. Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: Większość krzyża chce 18.10.11, 15:05 Konstytucja podkreśla świecki charakter państwa.I tego się trzymajmy. Odpowiedz Link Zgłoś
adams96 Re: Większość krzyża chce -słuszne stwierdzenie 18.10.11, 15:08 Dla mnie i bardzo wielu Polakow powyzsza sprawa jest jasna i oczywista ale dla ludzi ktorzy nawet byli katolikami a obecnie z przyczyn koninokturalnych im tylko wiadomych walcza z religią katolicką, znakami tej religi muszą zrozumieć ze stanowią margines w naszym sołeczenstwie i musza sie podporzadkowac woli wiekszosci. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Większość krzyża chce -słuszne stwierdzenie 18.10.11, 16:04 Jeszcze raz zapytam:ale, po co, do czego, dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś