Dodaj do ulubionych

Mnie w polityce państwa

18.10.11, 16:41
Krzyż ani grzębi, ani zieje.
Ja mam innych pytań kilka, na styku kościół/państwo.
Dlaczego religia katolicka , i nauczyciele tejże, są objęte patronatem państwa?
Ja nie mam nic przeciwko nauczaniu religii katolickiej w szkole, ja jestem nawet za tym, żeby katechetom bezpłatnie wynajmować sale, a reszta jak bóg da, a rodzice zapłacą.
O świadectwach nie wspomnę.
Dlaczego uczniowie mają wolne z powodu rekolekcji katolickich?
Dlaczego nauczyciele są zobowiązani do pilnowania dzieciaków podczas wszelkiej maści uroczystości katolickich ? Oczywiście tych odbywających się zamiast lekcji?
Uprzejmie donoszę, że nadużywanie słowa " katolicki", jest świadome, jak katolicy człowiekowi, tak...
Obserwuj wątek
    • l_zaraza_l Re: Mnie w polityce państwa 18.10.11, 18:03
      jola.iza1 napisała:

> Krzyż ani grzębi, ani zieje.
      > Ja mam innych pytań kilka, na styku kościół/państwo.
      > Dlaczego religia katolicka , i nauczyciele tejże, są objęte patronatem państ
      > wa?
      > Ja nie mam nic przeciwko nauczaniu religii katolickiej w szkole, ja jestem naw
      > et za tym, żeby katechetom bezpłatnie wynajmować sale
      , a reszta jak bóg da, a
      > rodzice zapłacą.
      > O świadectwach nie wspomnę.
      > Dlaczego uczniowie mają wolne z powodu rekolekcji katolickich?
      > Dlaczego nauczyciele są zobowiązani do pilnowania dzieciaków podczas wszelkie
      > j maści uroczystości katolickich ? Oczywiście tych odbywających się zamiast l
      > ekcji?
      > Uprzejmie donoszę, że nadużywanie słowa " katolicki", jest świadome, jak katol
      > icy człowiekowi, tak...
      >
      >
      Dlaczego bezpłatnie dla katechetów a dla szkółek języków obcych czy prowadzących zajęcia z gimnastyki korekcyjnej, już odpłatnie?
      • jola.iza1 Re: Mnie w polityce państwa 18.10.11, 18:12
        l_zaraza_l napisała:
        > Dlaczego bezpłatnie dla katechetów a dla szkółek języków obcych czy prowadzącyc
        > h zajęcia z gimnastyki korekcyjnej, już odpłatnie?
        Nie wiem
        Może dlatego, że szkoła ma obowiązek zadbać o naukę języków obcych, i o gimnastykę korekcyjną? Ale z z drugiej strony, pod pełną kontrolą , jestem ZA. Byle rodzice chcieli, to szczęść bosze:)
        >
      • woda_woda Dlatego: 18.10.11, 18:20
        l_zaraza_l napisała:

> Dlaczego bezpłatnie dla katechetów a dla szkółek języków obcych czy prowadzącyc
        > h zajęcia z gimnastyki korekcyjnej, już odpłatnie?

(Konkordat), Artykuł 12

1. Uznając prawo rodziców do religijnego wychowania dzieci oraz zasadę tolerancji Państwo gwarantuje, że szkoły publiczne podstawowe i ponadpodstawowe oraz przedszkola, prowadzone przez organy administracji państwowej i samorządowej, organizują zgodnie z wolą zainteresowanych naukę religii w ramach planu zajęć szkolnych i przedszkolnych.

www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TA/TAI/konkordat_rp.html
        • porannakawa01 Re: Dlatego: 18.10.11, 18:33
          woda_woda napisała:

> (Konkordat), Artykuł 12
          >
          > 1. Uznając prawo rodziców do religijnego wychowania dzieci oraz zasadę toleranc
          > ji Państwo gwarantuje, że szkoły publiczne podstawowe i ponadpodstawowe oraz pr
          > zedszkola, prowadzone przez organy administracji państwowej i samorządowej, org
          > anizują
          zgodnie z wolą zainteresowanych naukę religii w ramach planu zajęć szko
          > lnych i przedszkolnych.

Myślisz, że słowo organizować znaczy to samo co finansować, opłacać?
          Są przecież przedsiębiorstwa organizujące różne zdarzenia, wyspecjalizowane. Myślisz, że oni to robią bezpłatnie?
          Organizują komuś ślub. I biorą za to kasę.
          Stosownie do włożonego wysiłku i renty monopolowej.
          • woda_woda Re: Dlatego: 18.10.11, 18:35
            porannakawa01 napisała:

> Myślisz, że słowo organizować znaczy to samo co finansować, opłacać?

Doczytaj: "w ramach planu zajęć szkolnych i przedszkolnych." To znaczy, że na takich samych zasadach, jak lekcje matematyki.
            • jola.iza1 Re: Dlatego: 18.10.11, 18:44
              woda_woda napisała:
              > Doczytaj: "w ramach planu zajęć szkolnych i przedszkolnych." To znaczy, że na t
              > akich samych zasadach, jak lekcje matematyki.
              Nie doczytałaś:)
              organizują zgodnie z wolą zainteresowanych
              A wolę wyrażono, są podpisy?
              • woda_woda Re: Dlatego: 18.10.11, 18:46
                jola.iza1 napisała:

> A wolę wyrażono, są podpisy?
                >
                Owszem.
                • jola.iza1 Re: Dlatego: 18.10.11, 19:01
                  woda_woda napisała:
                  > Owszem.
                  Nie kłam, w szkołach , które ja znam, nie było woli wyrażenia, iż religia katolicka ma być.
                  Była tylko wola, że mogą chodzić, skoro już jest:(
                  Czytałaś, jak wiem :)
                  www.racjonalista.pl/kk.php/s,1347
            • porannakawa01 Re: Dlatego: 18.10.11, 18:59
              woda_woda napisała:

> porannakawa01 napisała:
              >
              >
              > > Myślisz, że słowo organizować znaczy to samo co finansować, opłacać?
              >
              > Doczytaj: "w ramach planu zajęć szkolnych i przedszkolnych." To znaczy, że na t
              > akich samych zasadach, jak lekcje matematyki.

W ramach panu zajęć?
              A to jest pytanie - w który dzień, przed jaką i po jakiej lekcji i w jakiej klasie.
              Dotyczy jednak finansowania a nie o organizowania w ramach planu.

Zorganizować? Tak!
              Opłacać? A kto ma opłacać?
              Organizator czy zlecający?
              • taziuta Re: Dlatego: 18.10.11, 20:32
                porannakawa01 napisała:

> W ramach panu zajęć?
                >/.../
                > Dotyczy jednak finansowania a nie o organizowania w ramach planu.
                >
                > Zorganizować? Tak!
                > Opłacać? A kto ma opłacać?
                > Organizator czy zlecający?

Zadajesz zbyt trudne pytania. Zbyt trudne dla Wody, w każdym razie, bo zaciukana nie odpowiada. ;)
              • woda_woda Re: Dlatego: 18.10.11, 20:47
                porannakawa01 napisała:

>
                > W ramach panu zajęć?
                > A to jest pytanie - w który dzień, przed jaką i po jakiej lekcji i w jakiej kla
                > sie.

Czego nie zrozumiałaś?

"1. Uznając prawo rodziców do religijnego wychowania dzieci oraz zasadę tolerancji Państwo gwarantuje, że szkoły publiczne podstawowe i ponadpodstawowe oraz przedszkola, prowadzone przez organy administracji państwowej i samorządowej, organizują zgodnie z wolą zainteresowanych naukę religii w ramach planu zajęć szkolnych i przedszkolnych."

Gdyby nie było chętnych, nie byłoby zajęć - "zgodnie z wolą zainteresowanych".
        • jola.iza1 Re: Dlatego: 18.10.11, 18:37
          Dzięki

Artykuł 5

Przestrzegając prawa do wolności religijnej, Państwo zapewnia Kościołowi katolickiemu, bez względu na obrządek, swobodne i publiczne pełnienie jego misji, łącznie z wykonywaniem jurysdykcji oraz zarządzaniem i administrowaniem jego sprawami na podstawie prawa kanonicznego.
          Jednym zdaniem : moje pytania o kant stołu, KONKORDAT
          • woda_woda Re: Dlatego: 18.10.11, 18:42
            jola.iza1 napisała:

> Jednym zdaniem : moje pytania o kant stołu, KONKORDAT

Ano właśnie :)))
            • taziuta Re: Dlatego: 18.10.11, 20:37

woda_woda napisała:

> jola.iza1 napisała:
              >
              >
              > > Jednym zdaniem : moje pytania o kant stołu, KONKORDAT
              >
              > Ano właśnie :)))

Znaczy, trzeba wypowiedzieć konkordat. Czyli mamy kolejny punkt programu dla Palikota. :)
    • tw_wielgus Re: Mnie w polityce państwa 18.10.11, 18:38
      Odpowiedż na wszystkie Twoje pytania zawiera się w jednym stwierdzeniu:
      W hołdzie Janowi Pawłowi II.
      • jola.iza1 Re: Mnie w polityce państwa 18.10.11, 19:18
        tw_wielgus napisał:

> Odpowiedż na wszystkie Twoje pytania zawiera się w jednym stwierdzeniu:
        > W hołdzie Janowi Pawłowi II.
        Jakim hołdzie? Przecież żył, gdy MEN se uchwalił.
        Reszcie polecam:
        kapitanplanetapowraca.wordpress.com/2010/03/15/o-co-chodzi-z-tym-konkordatem/
        • tw_wielgus Re: Mnie w polityce państwa 18.10.11, 19:41
          Wielce pouczający artykuł. Wynika z niego, że konkordat w Polsce wprowadzono nielegalnie w sposób zbliżony do zawieszenia krzyża na sali sejmowej.
          • etta2 Re: Mnie w polityce państwa 18.10.11, 20:07
            Jak wiele innych rzeczy, załatwiono "po cichu", kuchennymi drzwiami: religia w szkołach pojawiła się nagle, święto 15 sierpnia - nagle, ni z gruszki ni z pietruszki, komisja majątkowa - o której dowiedzieliśmy się, gdy została zlikwidowana, zwolnienia z ceł i podatków księżulków handlujących na potęgę (Rydzol - samochodami). I prawica, i lewica wolała za cenę świętego spokoju nie zadzierać z sukienkowymi, spełniali ich wszystkie mrzonki, które głównie dotyczyły kasy i robienia kasy. I wreszcie wrzód dojrzał do usunięcia...starczy tego sukienkowego złodziejstwa i sqrwysyństwa.
    • qqazz Re: Mnie w polityce państwa 18.10.11, 20:52
      Słusznie prawisz, jedyne do czego bym sie przyczepił to to wolne na czas rekolekcji, choć w sumie sam pamietam jak się chodziło po lekcjach i jakoś nie było z tym problemu a i frekwencja była spora.

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka