Dodaj do ulubionych

Prof. Czapiński: Za 10-15 lat Palikot ....

22.10.11, 16:20
... przejmie władzę.
Profesor Czapiński, to ten sam, który kilka tygodni przed wyborami przepowiadał zwycięstwo PiS.

Swoją drogą - może istnieje jakaś wypowiedź prof. Czapińskiego, który 10-15 lat temu przewidział, że władzę przejął Donald Tusk. Jeśli jest - to chapeau bas. Ale coś mi się wydaje, że nie ma.
Na pocieszenie - jeśli sformułouje się wystarczająco duzo przepowiedni, w szczególności wzajemnie sprzecznych, to prawdopodobieństwo, że któraś się spełni - rośnie.

Nawet Jadwidze Staniszkis - konsekwentnie stosującej się do powyższej zasady - czasem coś udaje się trafić.
Obserwuj wątek
    • jacekm22 Re: Prof. Czapiński: Za 10-15 lat Palikot .... 22.10.11, 17:02
      W ostatniej rozmowie dnia J.Paradowskiej , zaproszonym gosciem byl prof Czapinski , ktory na pytanie kto wygra odpowiedzial ze PO .....
      A to ze za 10-15 lat bedzie rzadzila SWIECKA partia to jest oczywista oczywistosc !!!!
      • jacekm22 Re: Prof. Czapiński: Za 10-15 lat Palikot .... 22.10.11, 17:03
        jacekm22 napisał:

> W ostatniej rozmowie dnia J.Paradowskiej przed wyborami , zaproszonym gosciem byl prof Czapins
        > ki , ktory na pytanie kto wygra odpowiedzial ze PO .....
        > A to ze za 10-15 lat bedzie rzadzila SWIECKA partia to jest oczywista oczywist
        > osc !!!!
      • ayran Re: Prof. Czapiński: Za 10-15 lat Palikot .... 22.10.11, 17:05
        Masz gdzieś link do tej rozmowy?
        Bo ja mam przeświadczenie graniczące z pewnością, że tym rozmówcą Paradowskiej przepowiadającym zwycięstwo PO był Radosław Markowski.
        • wkkr Prof. Czapiński długo mówił że 22.10.11, 17:47
          nie zaskoczy go żaden wynik. Na koniec stwierdził że wygra PO.
          No ale co innego na 2 dni przed wyborami przewidzieć tryumf jakieś formacji zwłaszcza jeśli na bieżąco bada się opinię społeczną.
          A co innego mówić o tym co będzie za 10-15 lat.
          Wystarczy że wybuchnie jakaś wojna i wszystko szlag trafi - historia zacznie się od nowa...
      • wkkr świecka? A PO jest partią zakonną? 22.10.11, 17:44
        Nie masz racji.
        w
        Polsce jeszcze długo partia antyklerykalna władzy nie zdobędzie.
    • fractale Re: Prof. Czapiński: Za 10-15 lat Palikot .... 22.10.11, 17:33
      Nie wydaje mi się. Choćby ze względów metrykalnych - za 15 lat będzie miał powyżej 60, a idą czasy coraz młodszych przywódców. Na szczęście Janusz P. trochę późno wystartował.

Jeśli sięganie po władze rozumiemy jako wejdzie do koalicji to pewnie tak. Dużo wyjaśni obecna kadencja. Albo powstanie normalna partia (ja bym postulował nawet zmianę szyldu) albo będziemy mieć przeciwwagę Korwina Mikkego, choć w sejmie.

Wydaje się jednak, że nie ma już odwrotu. Po tych wyborach już na stałe zostanie grupa wyborców, dla której ("lewacka") warstwa obyczajowa-światopoglądowa jest równie ważna śmierć i podatki.

Jak nie Palikot, to jakaś "poważniejsza" partia go przejmie. Tak jak po 2005 PiS stworzył sobie 30% elektorat proponując soft wersję społecznego radykalizmu SO i lepiej opakowanego "patriotyzmu" LPR.
    • wkkr Dziwne że tak chlapnął... 22.10.11, 17:41
      Gdyby powiedział że idee jakie pozwoliły odnieść sukces wyborczy Palikowi za 10-25 lat dadzą zwycięstwo jakiejś formacji politycznej to inaczej by to wyglądało a tak...
      Niech idzie zagrać w totka...
    • haen2010 Lubię profesora, ale on się myli. 22.10.11, 17:46
      Ruch lub jego pochodna będzie u władzy już po następnych wyborach. Sceptycyzm wobec takiego Kościoła jak obecny narasta lawinowo. Również u wierzących.

Można śmiało napisać, że zwolennikami aktualnej, quasi mafijnej działalności Kościoła jest nie więcej niż dwadzieścia procent społeczeństwa. To ci głosujący na PiS głównie, kościelni ortodoksi.
      • wkkr Heniu weź leki n/t 22.10.11, 17:48
        • haen2010 Re: Heniu weź leki n/t 22.10.11, 18:13
          Takich porad miałem setki gdy twierdziłem, że Ruch Palikota będzie zdecydowanie trzecią siłą w sejmie. Darujcie sobie, wiem co piszę.

Gdyby powstała Komisja ds Afery Tysiąclecia, to zmiotłaby mafię kościelnych tak, jak przedtem mafię komuchów. Ale nie powstanie, kościelni nie dopuszczą też do ograniczenia haraczu na Watykan. To wystarczająco rozwścieczy poddanych Tuska wtedy, gdy zacznie grabić nasze kieszenie by spłacić swoje długi.
          • ayran Re: Heniu weź leki n/t 22.10.11, 18:16
            Chłopie, nie ośmieszaj się. Jakie setki? Może kilka osób tak ci kiedyś, przy różnych okazjach, napisało, ale naprawde nie przeceniaj swojego wpływu na polskie zycie polityczne.
            • haen2010 Re: Heniu weź leki n/t 22.10.11, 18:59
              Nijak nie mogę zrozumieć, że fakty, materialne, naoczne, potwierdzone, nie mają kompletnie wpływu na polską, moherową tępotę. Gdzie cię uczono tego oderwania od realu, w seminarium? U Rydzyka?

Wystarczy zajrzeć do pierwszego lepszego kościoła by zobaczyć jak ubywa wiernych i jaka demografia tam uczęszcza. Wystarczy pogadać pół godziny z parafianami żeby się dowiedzieć, co sądzą o swoim szefie.
              • ayran Re: Heniu weź leki n/t 22.10.11, 19:03
                Chłopie - co ty pleciesz? Wpis na który odpowiadasz jest zupełnie o czyms innym - mianowicie o twierdzeniu, jakoby "setki" dyskutantów odsyłało cię do leków. Ja na to, ze z pewnościa nie setki, tylko znacznie mniejsza liczba i że cokolwiek przeceniqasz swój rozgłos. Naprawdę kompletnie nic nie zrozumiałeś?
          • wkkr oj heniu..... 22.10.11, 18:18
            Gdy jeden człowiek powie ci że jesteś osłem - śmiej się z tego.
            Gdy drugi powie to samo - poszukaj lustra by sprawdzić czy czasem nie mają racji.
            Gdy trzeci powtórzy to samo co dwaj poprzedni - kup uprząż!
    • yxyx Re: ha ha ha 22.10.11, 18:08
      Za 10-15 lat Januszek będzie gdzieśy na detoxie a Fakt zrobi mu stamtąd fotkę do artykułu na przedostatniej stronie w dziale "ciekawostki"
    • ukos Re: Prof. Czapiński: Za 10-15 lat Palikot .... 22.10.11, 18:41
      ayran napisał:

> może istnieje jakaś wypowiedź prof. Czapińskiego, który 10-15 lat
      > temu przewidział, że władzę przejął Donald Tusk. Jeśli jest - to chapeau bas.
      > Ale coś mi się wydaje, że nie ma.

Profesor nie miał jeszcze wówczas tego dorobku naukowego, który ma dzisiaj. Jego warsztat też się wciąż rozwija. Fascynujące byłoby przewidzieć, co będzie przewidywał za 15 lat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka