wkkr 24.10.11, 22:59 powinien uczestniczyć w uroczystościach religijnych? Czy to nie narusza zasady rodziału państwa od religii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
l_zaraza_l Re: Czy Prezydent RP 25.10.11, 12:00 Nie powinien. Narusza. Prywatnie może praktykować ale mnie bardzo razi, a wręcz obraża, obraz Prezydenta RP czołgającego się na kolanach przed klechą. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr A co o tym sądzisz? 25.10.11, 12:10 upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e4/Lech_Kaczynski_synagogue_21.12.2008_%281%29.jpg/180px-Lech_Kaczynski_synagogue_21.12.2008_%281%29.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr A o tym? 25.10.11, 12:11 www.wspolczesna.pl/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=GW&Date=20110822&Category=REG03&ArtNo=848379254&Ref=AR&MaxW=220&MaxH=320&border=0 Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: A o tym? 25.10.11, 13:33 To konsekwencja nadmiernego "ureligijnienia" państwa i polityki. Od wielu lat nie ma rozdziału państwa od KK a rola przywódcza tego ostatniego jest wręcz eksponowana przez naszych polityków. Założenie jest takie, że wszyscy obywatele są równi a Prezydent jest prezydentem wszystkich Polaków, niezależnie od ich wyznania. Jeśli od lat widzimy polityków na mszach, gdy żadna uroczystość nie może się odbyć bez księdza, to minimum przyzwoitości nakazuje, pokazać się od czasu do czasu w innym otoczeniu. Gdyby religia powróciła do sfery osobistej, duchowej to zbędne były by takie gesty. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr A co z Lechem Kaczyński i jego wizytą w synagodze? 25.10.11, 14:24 Zajmiesz stanowiska czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: A co z Lechem Kaczyński i jego wizytą w synag 25.10.11, 14:40 wkkr napisał: > Zajmiesz stanowiska czy nie? Już napisałam wyżej. Jeśli Prezydent RP bywa w kościele to od czasu do czasu powinien odwiedzić świątynie innych wyznań. Powtórzę: W państwie, w którym byłby faktyczny rozdział spraw państwa od religii, nie byłoby potrzeby stosowania takich gestów. W Polsce, czego najlepszym dowodem dysputa o zdjęciu krzyża z sali obrad Sejmu RP, państwo jest podporządkowane KK. Jeśli obecni tak bardzo hołubimy KK, jeśli twierdzimy, że Polska nie istniałaby bez KK, że nie byłoby Polaków bez KK to w sytuacji, gdy działania KK przyczyniły się do prześladowań Żydów (mit o tym, że to Żydzi ukrzyżowali Jezusa wpajany prostemu, ciemnemu ludowi przez wieki) trzeba bardzo wyraźnie sygnalizować, że nie mamy zamiaru powracać do tego, co było fatalną konsekwencją wiary w KK. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Wizytam Prezydenta w Synagodze to skandal 25.10.11, 14:55 równy wizycie w kościele lub w cerkwi - twoim zdaniem oczywiscie. === Dlaczego w przypadku synagogi nie potrafisz tego napisać sam!? W przypadku kościoła oraz cerkwi nie miałeś żadnych oporów! Dlaczego w obliczu judaizmu miękną najwięksi ateiści!? Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Wizytam Prezydenta w Synagodze to skandal 25.10.11, 17:00 wkkr napisał: > równy wizycie w kościele lub w cerkwi - twoim zdaniem oczywiscie. > === > Dlaczego w przypadku synagogi nie potrafisz tego napisać sam!? > W przypadku kościoła oraz cerkwi nie miałeś żadnych oporów! > Dlaczego w obliczu judaizmu miękną najwięksi ateiści!? Nie rozumiemy się. Ja uważam, że Prezydent RP, nie powinien brać udziału w uroczystościach religijnych i nie ma dla mnie znaczenia do jakiego stopnia jest wierzący i w co. Uważam, że uroczystości państwowe powinny być państwowe a nie religijne. ALE ponieważ tak nie jest, ponieważ Prezydenci RP (obecny, poprzedni) dobitnie demonstrowali katolickość, ponieważ KK jest wszech obecny w sprawach politycznych i społecznych, wiara przestała być sprawą prywatną a stała się polityczną. W konsekwencji Prezydenci klęczący w świetle jupiterów przed KK, dla równowagi muszą bywać w świątyniach innych wyznań. To taki rodzaj kurtuazji. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Widże że rura ci zmiękła 25.10.11, 17:04 To co? Teraz już ci nie przeszkadza czołganie się przez Prezydenta RP przed klechą, pastorem, mułłą, rabinem, popem itd itd ================== Re: Czy Prezydent RP Autor: l_zaraza_l 25.10.11, 12:00 Dodaj do ulubionych Skasujcie Odpowiedz cytując Odpowiedz Nie powinien. Narusza. Prywatnie może praktykować ale mnie bardzo razi, a wręcz obraża, obraz Prezydenta RP czołgającego się na kolanach przed klechą. ========= Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Widże że rura ci zmiękła 25.10.11, 17:11 wkkr napisał: > To co? Teraz już ci nie przeszkadza czołganie się przez Prezydenta RP przed kle > chą, pastorem, mułłą, rabinem, popem itd itd > ================== > Re: Czy Prezydent RP > Autor: l_zaraza_l 25.10.11, 12:00 > Dodaj do ulubionych Skasujcie > Odpowiedz cytując Odpowiedz > Nie powinien. Narusza. Prywatnie może praktykować ale mnie bardzo razi, a wręcz > obraża, obraz Prezydenta RP czołgającego się na kolanach przed klechą. > ========= Nadal mi przeszkadza ale rozumiem, że jest to wynikiem patologicznych stosunków państwo-KK. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Czyli przy nastepnej wizycie Prezydenta w 25.10.11, 17:16 synagodze dasz wyraz swojemu niezadowoleniu z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Czyli przy nastepnej wizycie Prezydenta w 25.10.11, 17:26 wkkr napisał: > synagodze dasz wyraz swojemu niezadowoleniu z tego powodu. Nie, jeśli w międzyczasie będzie kamerowany w kościołach kat. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Czy widok Przezydenta RP 25.10.11, 15:01 czołgającego się przed rabinem obraża ciebie równie mocno jak widok tegoż Prezydenta czołgającego się przed klechą? Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Czy widok Przezydenta RP 25.10.11, 17:02 wkkr napisał: > czołgającego się przed rabinem obraża ciebie równie mocno jak widok tegoż Prezy > denta czołgającego się przed klechą? Nigdzie nie widzę, by Kaczyński klęczał przed rabinem. Ponieważ religia katolicka wmieszana jest w sprawy państwa polskiego to w konsekwencji, dla zachowania równowagi, Prezydent musi okazać, że szanuje wszystkie wyznania. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: Czy widok Przezydenta RP 25.10.11, 17:04 l_zaraza_l napisała: > Nigdzie nie widzę, by Kaczyński klęczał przed rabinem. Pewnie dltego, że przed rabinem się nie klęka. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Czy widok Przezydenta RP 25.10.11, 17:24 woda_woda napisała: > l_zaraza_l napisała: > > > > Nigdzie nie widzę, by Kaczyński klęczał przed rabinem. > > Pewnie dltego, że przed rabinem się nie klęka. Też ale rzecz w tym, że obecność wynikająca z kurtuazji a nie z praktykowania danego obrządku. Przecież gdyby Prezydent był niewierzący a z jakichś przyczyn musiał być obecny na mszy to nikt nie oczekiwałby, że zje opłatek czy będzie śpiewał. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: Czy widok Przezydenta RP 25.10.11, 17:31 l_zaraza_l napisała: > Przecież gdyby Prezydent był niewierzący a z jakichś przyczyn m > usiał być obecny na mszy to nikt nie oczekiwałby, że zje opłatek czy będzie śpi > ewał. > Mnie zupełnie nie interesuje, czy prezydent jest wierzący, czy nie - to jego sprawa. Jednocześnie zupełnie nie widze powodu, aby miał odrzucać zaproszenie na uroczystości religijne, niezaleznie od tego, jak nazywa się religia. A między wojuyjącym klerykałem a wojującym antyklerykałem nie ma żadnej różnicy - to oszołom i to oszołom. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Czy widok Przezydenta RP 25.10.11, 17:43 Tak wodo. Tak jak Ty uważasz, że krzyż powinien wisieć w sali obrad Sejmu, że jest miłym gestem demonstrowanie przez Prezydenta RP przywiązania do konkretnej religii, że religia w szkołach finansowana z budżetu jest OK, taj ja uważam zupełnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: Czy widok Przezydenta RP 25.10.11, 18:13 l_zaraza_l napisała: > Tak wodo. Tak jak Ty uważasz, że krzyż powinien wisieć w sali obrad Sejmu, że j > est miłym gestem demonstrowanie przez Prezydenta RP przywiązania do konkretnej > religii, że religia w szkołach finansowana z budżetu jest OK Bardzo proszę o cytat ze mnie, gdzie tak pisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Czy widok Przezydenta RP 25.10.11, 18:24 woda_woda napisała: > l_zaraza_l napisała: > > > Tak wodo. Tak jak Ty uważasz, że krzyż powinien wisieć w sali obrad Sejmu > , że j > > est miłym gestem demonstrowanie przez Prezydenta RP przywiązania do konkr > etnej > > religii, że religia w szkołach finansowana z budżetu jest OK > > Bardzo proszę o cytat ze mnie, gdzie tak pisałam. wodo, był już bardzo podobny wątek (czy prezydent Komorowski powinien jechać do Watykanu) i też się tam nie zgadzałyśmy: Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: Czy widok Przezydenta RP 25.10.11, 19:08 l_zaraza_l napisała: > wodo, był już bardzo podobny wątek (czy prezydent Komorowski powinien jechać do > Watykanu) i też się tam nie zgadzałyśmy: > Tekst linka Nie zgadzałyśmy, bo odrzucam radykalizmy z każdej strony. Zacytujesz, gdzie pisałam, że : "krzyż powinien wisieć w sali obrad Sejmu, że jest miłym gestem demonstrowanie przez Prezydenta RP przywiązania dokonkretnej religii, że religia w szkołach finansowana z budżetu jest OK" ? Nie zacytujesz, bo nigdy tak nie pisałam - kłamiesz, zarazo. Odpowiedz Link Zgłoś
didjeridu Re: Czy Prezydent RP 25.10.11, 14:31 wkkr napisał: > powinien uczestniczyć w uroczystościach religijnych? Czy to nie narusza zasady > rodziału państwa od religii? Dlaczego nie ? Skoro jest czlowiekiem wierzacym to moze i powinien brac udzial w uroczystosciach religijnych. W jaki sposob stoi to w sprzecznosci z rozdzialem panstwa od religii ? Do kosciola nie chodzi i nie modli sie jako prezydent RP lecz jako B. Komorowski. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Czy Prezydent RP 25.10.11, 14:44 didjeridu napisała: > wkkr napisał: > > > powinien uczestniczyć w uroczystościach religijnych? Czy to nie narusza z > asady > > rodziału państwa od religii? > > Dlaczego nie ? > Skoro jest czlowiekiem wierzacym to moze i powinien brac udzial w uroczystoscia > ch religijnych. > W jaki sposob stoi to w sprzecznosci z rozdzialem panstwa od religii ? > Do kosciola nie chodzi i nie modli sie jako prezydent RP lecz jako B. Komorowsk > i. Nie. B. Komorowskim nie jest panem Komorowskim ale Prezydentem RP. Ma w pałacu kaplicę to po robocie może sobie poklęczeć do bólu, bez obecności kamer telewizyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: A co z synagoga? 25.10.11, 17:05 wkkr napisał: > Powinien odwiedzić czy nie? Jak się powiedziało A to trzeba lecieć już przez cały alfabet. Jeśli odwiedza kościoły katolickie i robi to jako głowa państwa, w którym jest wiele innych wyznań to powinien bywać także w ichniejszych świątyniach i brać udział w uroczystościach, na które go zapraszają. Odpowiedz Link Zgłoś
didjeridu Re: Czy Prezydent RP 25.10.11, 15:01 l_zaraza_l napisała: > Ma w pałacu > kaplicę to po robocie może sobie poklęczeć do bólu, bez obecności kamer telewiz > yjnych. Krotko mowiac nie przeszkadza Ci to, ze jest wierzacy lecz to, ze tego nie ukrywa ? To juz bylo i dobrze, ze minelo. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Facet jest żałosny 25.10.11, 15:02 Pojechał odważnie z klechami ale wymiękł w obliczu rabinów. Nie ma poglądów albo jaj. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Facet jest żałosny 25.10.11, 17:32 wkkr napisał: > Pojechał odważnie z klechami ale wymiękł w obliczu rabinów. > Nie ma poglądów albo jaj. Nie wiem czy jest sens tłumaczyć skoro masz z góry ustalone założenia. Kilkakrotnie powtarzam to samo a Ty udajesz, że nie kumasz. Gdyby Prezydent RP (wszystko jedno który) nie demonstrował tak ostentacyjnie takiego przywiązania do KK, gdyby nie był widziany wciąż w kościele i na klęczkach to nikt nie oczekiwałby, że będzie odwiedzał inne świątynie. Jeśli kupiłeś ciastko jednemu ze swoich dzieci to musisz kupić wszystkim pozostałym. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Czy Prezydent RP 25.10.11, 17:08 didjeridu napisała: > Krotko mowiac nie przeszkadza Ci to, ze jest wierzacy lecz to, ze tego nie ukry > wa ? > To juz bylo i dobrze, ze minelo. Nie. Nie przeszkadza mi to, że jest wierzący i wcale nie chodzi mi o ukrywania a raczej o nie demonstrowanie. To nie jest wina Prezydenta a panujących układów - przyzwolenia na takie praktyki. Ba! Wręcz oczekiwania, że będzie demonstrował wiarę w KK. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Moim zdaniem 25.10.11, 14:59 Prezydent jako Prezydent tez ma prawo odwiedzać świątynie w których modlą się obywatele RP. Należy pamiętać że wspólnoty religijne również są częścią naszego społeczeństwa a ty samym naszego państwa. PS A ze ateiści nie mają świątyń w których mógłby ich odwiedzać Prezydent to już ich problem.... Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Prezydent jest również obywatelem 25.10.11, 14:36 i jako taki ma prawo uczestniczyć w dowolnych uroczystościach. Inna sprawa, gdy ten udział ma oficjalny charakter, wtedy to nie takie proste. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Prezydent jest również obywatelem 25.10.11, 17:46 vladexpat napisał: > i jako taki ma prawo uczestniczyć w dowolnych uroczystościach. Inna sprawa, gdy > ten udział ma oficjalny charakter, wtedy to nie takie proste. Właśnie o tm mowa, o tym oficjalnym charakterze. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Czy Prezydent RP 25.10.11, 15:49 Czy prezydent RP3 w czasie spowiedzi zdradza funkcjonariuszowi Vatykanu tajemnice państwowe? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Czy Prezydent RP 25.10.11, 16:23 wkkr napisał: > powinien uczestniczyć w uroczystościach religijnych? Czy to nie narusza zasady > rodziału państwa od religii? To zależy w jakim charakterze uczestniczy. Czy jako członek jakiegoś kościoła czy jako gość. Według mnie to pierwsze nie powinno mieć miejsca. To drugie jest dla mnie akceptowalne tak samo jak wizyta Prezydenta w fabryce łożysk tocznych. S. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Czy Prezydent RP 25.10.11, 16:53 Prezydent RP jest gospodarzem w RP3 więc nie może być gościem w każdym budynku tego kraju,chyba że kościoły uznajemy za placówki dyplomatyczne obcych państw.Nie może być też członkiem jakiejkolwiek sekty religijnej gdyż jako strażnik Konstytucji łamał by jej zasady o neutralności światopoglądowej PAŃSTWA I JEGO FUNKCJONARIUSZY. Prezydent RP powinien na czas sprawowania urzędu zaprzestać swej dotychczasowej działalności partyjnej i religijnej! Ach gdyby tak od razu każdy zrozumieć mógł,że lepsza droga bez drogowskazów niż drogowskazy bez dróg(SJ Lec) Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Przezyden RP wyyznanai możjeszowego 25.10.11, 16:59 też miałby zakaz chodzenia do synagogi w dni świąteczne? Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Paranoja 25.10.11, 16:58 Prezydent katolik ma przestać chodzić do kościoła? Rozumiem że Prezydentowi żydowi zakazał byś chodzenia do synagogi w w czasie szabatu..... === Snajper czy ty przemyślałeś to co napisałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Paranoja 25.10.11, 17:03 ... tak, to prawda! Ogarnęła cię paranoja, jak niejakiego Jarosława K. :D:D:D I wielu innych, którzy siedzą półkę niżej.... Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus ale dlaszego??? :D 25.10.11, 19:08 przecież post założycielski, to pajacowanie do potęgi... (lub na potęgę, jeśli wolisz) Stąd - adres jak najbardziej właściwy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Paranoja 25.10.11, 17:08 wkkr napisał: > Prezydent katolik ma przestać chodzić do kościoła? > Rozumiem że Prezydentowi żydowi zakazał byś chodzenia do synagogi w w czasie sz > abatu..... > === > Snajper czy ty przemyślałeś to co napisałeś? Niech sobie chodzi ale niech nie robi z tego PiaRu w świetle telewizyjnych kamer w czasie orezydenckich mszy(mesz?) świętych! Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Czy Prezydent RP 25.10.11, 16:39 A czy może chodzić do burdelu? Prywatnie, jako człowiek tak (chociaż to nieeleganckie), nieoficjalnie. Jako Prezydent RP, oficjalnie, absolutnie nie. Czy może się upić do nieprzytomności? Prywatnie, nieoficjalnie, jako człowiek, tak (chociaż to niezdrowe). Oficjalnie, jako Prezydent RP nie, absolutnie. Tak samo jest z kościołami - dowolnego wyznania, także Kościoła Latającego Potwora Spaghetti. Może tam sobie chodzić - prywatnie, nieoficjalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr stawiasz religijność na równi z 25.10.11, 17:15 qrestwem i pijaństwem???? Dobrze się czujesz? =============== Prezydent który wstydzi się swojej religii byłby w moich oczach równie żałosny jak ten który ze swoją religijnością obnosiłby się. Majestat RP naprawdę nie ucierpi na tym ze Prezydent weźmie oficjalnie udział w mszy świętej czy też będzie uczestniczył w modlitwach w synagodze. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: stawiasz religijność na równi z 25.10.11, 19:10 jesteś głupszy niż wszelkie ustawy na to pozwalają... Jak wszystkie pisielce! Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Prezydent a symbole religijne 25.10.11, 17:01 Czy prezydent RP powinien publicznie występować z elementami garderoby podkreślającymi jego wyznanie? Pamiętacie co Lech nosił w klapie.... Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Nie 25.10.11, 18:23 ja zdania nie zmieniłem. Demaskuję jedynie polit poprawnych idiotów którzy krzyczą przeciwko aktywności religijnej Prezydenta tylko dlatego że mają na myśli KK. Gdy przychodzi im się konfrontować z np. Prawosławiem lub Judaizmem nie wiedzą jak się zachować.... "Program nie przewidział takiej sytuacji". Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Czy Prezydent RP 25.10.11, 17:59 Prezydent RP klęczący przed katabasem i jedzący z jego rączki to symbol odzyskanej wolności i niepodległości w 1989? Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Biedaku, gdybyś wiedzaił przed kim i dlaczego 25.10.11, 18:24 klękają chrześcijanie to bzdur byś nie wypisywał. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Biedaku, gdybyś wiedzaił przed kim i dlaczego 25.10.11, 18:26 Widze to wiem! Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: Czy Prezydent RP 25.10.11, 20:20 Warto jednak odróżnić udział Prezydenta w uroczystościach PAŃSTWOWYCH z udziałem czarnych kiecek od uroczystości religijnych. W religijnych ma prawo uczestniczyć jako B.Komorowski, bo jest katolikiem (np. w nabożeństwach majowych, różańcowych, pasterce i.t.p.). W mianowaniach biskupów i innych kościelnych bonzów - nie powinien jako Prezydent RP. A tak swoją drogą: czepiasz się. Nie mniej gorliwie klęczeli komuniści przed klechami, chyba nawet bardziej.... Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: Czy Prezydent RP 25.10.11, 20:20 Warto jednak odróżnić udział Prezydenta w uroczystościach PAŃSTWOWYCH z udziałem czarnych kiecek od uroczystości religijnych. W religijnych ma prawo uczestniczyć jako B.Komorowski, bo jest katolikiem (np. w nabożeństwach majowych, różańcowych, pasterce i.t.p.). W mianowaniach biskupów i innych kościelnych bonzów - nie powinien jako Prezydent RP. A tak swoją drogą: czepiasz się. Nie mniej gorliwie klęczeli komuniści przed klechami, chyba nawet bardziej.... Odpowiedz Link Zgłoś