Dodaj do ulubionych

Problem Kotlińskiego a problem Millera

15.11.11, 23:19
Roztrząsany jest tzw problem Kotlińskiego. Polega on na tym, czy w piśmie Kotlińskiego "Fakty i Mity" pisywał lub pisuje Grzegorz Piotrowski, morderca ks. Popiełuszki.
Nikt jednak nie widzi problemu w tym, że posłem a nawet szefem klubu parlamentarnego jest Leszek Miller, osobnik osobiście odpowiedzialny za udział Polski w napastniczej wojnie przeciw Irakowi.
Czyli wychodzi na to, że zatrudnianie mordercy jest problemem, ale bycie mordercą problemem nie jest ? Bo człowiek odpowiedzialny za napastniczą wojnę jest z moralnego punktu widzenia mordercą.
W języku niemieckim nazywa się takich Screibtischmoerder (morderca zza biurka).
Obserwuj wątek
    • taziuta Re: Problem Kotlińskiego a problem Millera 15.11.11, 23:24
      indris napisał:

> /.../
      > Nikt jednak nie widzi problemu w tym, że posłem a nawet szefem klubu parlamentarnego
      > jest Leszek Miller, osobnik osobiście odpowiedzialny za udział Polski w napastniczej
      > wojnie
      przeciw Irakowi.
      > Czyli wychodzi na to, że zatrudnianie mordercy jest problemem, ale bycie mordercą
      > problemem nie jest ? Bo człowiek odpowiedzialny za napastniczą wojnę jest z
      > moralnego punktu widzenia mordercą.
      > W języku niemieckim nazywa się takich Screibtischmoerder (morderca zza biurka).

Widzisz, taka jest różnica między zabiciem jednego człowieka, a ludziów masy...
      Mama mi zawsze mówiła, jak kraść to miliony! ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka