Dodaj do ulubionych

Nowy rząd - bez paniki proszę.

16.11.11, 22:12
Ponoć Gowin ma być MS. Załóżmy, że to prawda.

1. Tusk nie ma specjalnych oporów przed dymisjonowaniem ministrów. Jeśli Gowin coś odwali, to wyleci.
2. MS nie stanowi prawa. Oczywiście MS wydaje wytyczne i może próbować ręcznego sterowania, ale jeśli tak będzie to patrz p. 1.
Jeśli priorytetem ma być reforma sądownictwa to chyba jest jasne, że niechętni tej reformie (których jest wielu) będą chcieli Gowina uwalić. A najprościej będzie go złapać na ideologicznych wytycznych i próbach ręcznego sterowania. Gowin głupi nie jest, więc mało prawdopodobne, żeby sam się podkładał.
3. Też się początkowo zirytowałem.
Obserwuj wątek
    • olo-x Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 16.11.11, 22:26
      Dzisiaj usłyszałem że jednym z ministrów ma być ta pani poseł Mucha ( taka laleczka)) co chciała aby starsze osoby nie były leczone podajże od 80-tego roku życia .Miała dostać za to naganę a tu ma zostać ministrem ,tylko Boże uchroń aby nie ministrem zdrowia bo wtedy plan w umieraniu wykonany byłby w 300% .Oto jest typowa dla niektórych polityków że czelność w dążeniu do pełnego koryta .
      • chateau Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 16.11.11, 22:31
        Nie stać cię na założenie własnego wątku i musisz się podczepiać do innych, pasożycie?
        • x2468 Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 16.11.11, 22:39
          Do tego kłamie.
        • olo-x Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 17.11.11, 10:16
          chateau napisał:

> Nie stać cię na założenie własnego wątku i musisz się podczepiać do innych, pas
          > ożycie?
          >
          ----
          Kto to ma być tym pasożytem ,napisz jaśniej panie "chateau"...
          • chateau Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 17.11.11, 13:24
            Ty jesteś tym pasożytem.

Napisałeś w odpowiedzi na mój post tekst kłamliwy i kompletnie nie na temat.
            Masz jeszcze jakieś pytania?
            • bezpocztyonline Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 17.11.11, 16:16
              chateau napisał:

> Napisałeś w odpowiedzi na mój post tekst kłamliwy i kompletnie nie na temat.

Hm.. Nie był ani kłamliwy, ani nie na temat.

Tytuł wątku jest o rządzie, a nie imiennie o Gowinie.
              Pani Mucha rzeczywiście ma być ministrem. Czyli częścią rządu.
              I owszem - zdaje się, że tekst o nieleczeniu osób po 80-tce naprawdę popełniła.
              • chateau Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 17.11.11, 19:00
                Zdaje się... Zalinkuj tekst Muchy, to może przestanie ci się zdawać.

A wątek jest jak najbardziej o Gowinie. Wystarczy czytać więcej niż tytuł.
            • olo-x Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 17.11.11, 19:12
              chateau napisał:

> Ty jesteś tym pasożytem.
              ---
              a ty w takim razie jesteś booby,lummox, andjerk...palancie za dychę .....
    • behemot17-13 Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 16.11.11, 22:36
      larum, wrzaski, wyrywanie włosów z głowy, co nam pozostanie gdy przyjdą naprawdę dni trwogi- zarzucanie brwi na tył głowy. może wstrzymajmy się z lamentem, spokojnie panie i panowie. niestety, nie mogłem zwolnić, poddałem się nastrojowi chwili.
    • wujaszek_joe Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 17.11.11, 00:05
      nie znam Gowina, poza tym, że ot oszołom.
      Bardziej mnie martwi ten nieletni z PSLu
    • zoil44elwer Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 17.11.11, 02:45
      Konserwatywny poseł katolik ministrem sprawiedliwości? No to będziemy mieć politykę wymiaru sprawiedliwości w której minister będzie mógł w pełni ją prowadzić w/g klauzuli swego sumienia(religii)
      • x2468 Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 17.11.11, 13:37
        Poczytaj o kardynale Richelieu.
        • remez2 Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 17.11.11, 13:45
          x2468 napisał:

> Poczytaj o kardynale Richelieu.
          Służył wszystkim i od wszystkich brał pieniądze. Do dzisiaj nie rozstrzygnięto sporu - czy był zbawcą czy zdrajcą Francji.

• x2468 Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 17.11.11, 15:15
            Lecz w pierwszym rzędzie służył Francji nie kościołowi( pomimo kardynalskiego kapelusza).
    • lionold Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. Cuś 17.11.11, 10:11
      w tym może być. Dowiemy się jak się stanie jasność. Bo taki np. Kuźniar - podobno dziennikarz bo z tvn24 - już próbuje dokonać oceny jakie "błyndy" popełnił przyszły rząd.
    • ayran Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 17.11.11, 10:17
      chateau napisał:

> 1. Tusk nie ma specjalnych oporów przed dymisjonowaniem ministrów. Jeśli Gowin
      > coś odwali, to wyleci.

Prawdę powiedziwszy, nie wiem, czy to dobrze, czy źle.
      Dymisja Ćwiąkalskiego, bardzo dobrego ministra i mądrego człowieka, była chyba największym błędem personalnym Tuska w poprzedniej kadencji.
      Można odnieść wrażenie, że to przez tamto wydarzenie są teraz problemy ze znalezieniem jakiegoś naprawdę dobrego prawnika na te funkcję i Tusk wybrał nie-prawnika.
      Z drugiej strony, gdyby za zatrudnieniem Gowina nie stał żaden zamysł, to nie było jakiegoś szczególnego powodu, żeby zwalniać Kwiatkowskiego.
      A głupi, to Gowin nie jest na pewno.
      • chateau Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 17.11.11, 13:35
        Z Ćwiąkalskim to był faktycznie duży błąd.

Co do Gowina - jak rozumiem zarzuty wobec niego sprowadzają się do tego, że jest "katolickim fundamentalistą." Czyli jeszcze nie wiemy, czy dobry czy nie (bo niby skąd), ale a priori wiele osób zakłada, że zły. Bo to Gowin.

Ale jak już pisałem to nie MS stanowi prawo. Jeśli prawo jest złe (a w wielu przypadkach jest) to trzeba walczyć o zmianę prawa, a nie liczyć na to, że MS będzie bardziej liberalny.
        Jeśli chodzi o praktykę w sprawie np. aborcji, to więcej zależy od MZ niż od MS.

PS. Kwiatkowski to stary zakon PC i wiele można o nim powiedzieć ale nie to, że jest liberałem. A jednak to właśnie Kwiatkowski doprowadził np. do liberalizacji w kwestii karania za posiadanie narkotyków i orzekania kar w stosunku do osób uzależnionych. To mały krok, ale w dobrym kierunku. Oczywiście to się nie wzięło znikąd. Kwiatkowski jako prezydent Zgierza miał kontakt z organizacjami i placówkami leczenia uzależnień. I jak widać skorzystał z tych doświadczeń.
      • x2468 Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 17.11.11, 13:44
        Gowin(którego nie cierpię) ma jedna niepodważalną zaletę.Nie jest prawnikiem lecz klientem wymiaru sprawiedliwości.Jest człowiekiem spoza wszelkich prawniczych układów.PZPN kieruje fachowiec jakich mało,piłkarz,zawodowiec.I co pozytywnego z tego wynika?
      • giwi Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 17.11.11, 14:28
        Tusk wyrażał sie o Kwiatkowskim w samych superlatywach, a odwołal go, ponieważ chce, aby był jednym z najważniejszych polityków w PO.
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,10659262,Nowy_rzad_Tuska__Polityk_Gowin_za_prawnika_Kwiatkowskiego_.html
        - Podzielę się publicznie uwagą, którą wypowiedziałem z pełnym przekonaniem w rozmowie z ministrem Kwiatkowskim na temat jego kwalifikacji, kompetencji i przyszłości. Uważam, że Krzysztof Kwiatkowski jest jednym z dwóch-trzech potencjalnych liderów Platformy Obywatelskiej. To jeden z najzdolniejszych polityków w Platformie - chwalił odchodzącego ministra Tusk.

Mnie też wczorajsze pogłoski o nominacji Gowina zaskoczyły i to bardzo niemiło. Jednak tłumaczenia dlaczego on a nie kto inny został ministrem przemawia do mnie. To może mieć sens. Nie jest uwikłany w żadne korporacje i grupy wzajemnej adoracji. Poza tym, pomijając jego radykalny światopogląd, nalezy do polityków myślących. Mało mówi, nie lata w każdym drobiazgiem do mediów, żeby sie promować.
        Podoba mi się, że Tusk zaczął sięgać po ludzi młodych. Wreszcie może zostanie przerwana karuzela stanowisk dla tych samych osób. Prędzej czy później wymiana pokoleniowa musi nastapić. Lepiej to robić etapami.
        • sclavus Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 18.11.11, 00:04
          Ale ... z pewnością będzie czuły na lobbowanie kościoła...
      • x2468 Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 17.11.11, 15:18
        Tez tak sadzę.Myślę a przynajmniej mam nadzieje ze to go czegoś nauczyło.
      • sclavus Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 18.11.11, 00:01
        Jeszcze większym, było danie teki Czumie...
    • remez2 Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 17.11.11, 10:20
      Najpierw wynosić kufer.
    • hrabia_manteufel Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 17.11.11, 10:22
      Ponoć Gowin ma być MS. Załóżmy, że to prawda.

1. Tusk nie ma specjalnych oporów przed dymisjonowaniem ministrów. Jeśli Gowin coś odwali, to wyleci.

Gowin nie jest prawnikiem,to wada czy zaleta?Ja uważam,że podstawowa wada.
      Jeżeli Tusk nie ma oporów przed dymisjonowaniem ministrów(w co wątpię) to, po co ta zabawa?
    • haen2010 A kto panikuje? 17.11.11, 10:49
      Śmiejemy się, że zamiast wielkich zapowiedzi Rządu Przełomu mamy Rząd Cichego Pi.rdnięcia Tuska. Nie raz i nie dwa to żeśmy przeżywali. Fenomenalny bajer Tuska będzie analizowany w wielu habilitacjach rozważających przyczyny ogłupienia wielkich zbiorowisk ludzkich. Jak peronizm, hitleryzm czy stalinizm. Cała gałąź nauki wokół skuteczności tuskizmu powstanie.
      • cwiercinteligentzpis [...] 17.11.11, 14:04
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • zoil44elwer Re: A kto panikuje? 17.11.11, 15:46
        Wierzyciele!
    • humbak Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 17.11.11, 13:42
      Mnie to zastanawia o tyle, że nie kojarzę by Gowin jakoś szczególnie zajmował się w swej dotychczasowej działalności politycznej wymiarem sprawiedliwości i odnoszę wrażenie że to jest nominacja będąca elementem gry wewnątrzpartyjnej niż merytoryczna. Chyba jednak dość szybko się przekonamy czy Gowin podoła temu wyzwaniu.
      • sclavus Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 18.11.11, 00:06
        Gdybyż tylko chodziło o udoopienie Gowina, to jestem za... Bardzo za!!
    • jola.iza1 Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 17.11.11, 14:10
      Mnie się podoba ten rząd, serio serio. A i Kobieli Bogumiła słowa pamiętam: jak się nie wywrócisz, to się nie nauczysz:)
      Pierwszy raz popieram premiera, da jego bóg, może zagłosuję, następną razą?
    • zoil44elwer Re: Nowy rząd - bez paniki proszę. 17.11.11, 15:36
      Infrastruktura:Pol-Polaczek-Grabarczyk-Sławek NN.
    • bezpocztyonline Optymista 17.11.11, 16:12
      chateau napisał:

> 1. Tusk nie ma specjalnych oporów przed dymisjonowaniem ministrów.

Coś podobnego! A kogóż to Tusk zdymisjonował przez te 4 lata?
      Ćwiąkalskiego za samobójstwo kolejnego więźnia - i na tym koniec!

Opowiadał bajki na początku, że co pół roku będzie dokonywał oceny pracy ministrów i dymisjonował najgorszych, ale drugi raz w te same bajki wierzyć już nie wypada.
      • ayran Re: Optymista 17.11.11, 16:20
        Jakiś blackout miałeś? Wypadek motocyklowy czy zderzenie ze słupem ulicznym? Przeoczyłeś dymisję Schetyny? Drzewieckiego też nie zauważyłeś? O Klicha nawet nie pytam, bo to było niedawno, a więc mogłeś nie zauważyć
        • bezpocztyonline Re: Optymista 17.11.11, 17:21
          ayran napisał:

> Jakiś blackout miałeś? Wypadek motocyklowy czy zderzenie ze słupem ulicznym? Pr
          > zeoczyłeś dymisję Schetyny?

Dymisję? Chyba na zasadzie "kopa wyżej"? Przeniesienie na stanowisko drugiej osoby w państwie? Na dodatek dlatego, ze dotychczasowa druga osoba w państwie stała się pierwszą?

> Drzewieckiego też nie zauważyłeś?

Odprysk afery hazardowej, a nie ocena pracy ministra.

> O Klicha nawet nie pytam

Klicha to akurat nie wiem, czemu zdymisjonował. Bo chyba nie z powodu raportu Millera.
          W końcu to samo było wiadomo już rok wcześniej.
          • ayran Re: Optymista 17.11.11, 21:20
            Innymi słowy, za dymisje uważasz tylko takie dymisje, co do których masz przekonanie, że to dymisje oraz wiesz za co nastąpiły.
            • bezpocztyonline Re: Optymista 17.11.11, 22:51
              ayran napisał:

> Innymi słowy, za dymisje uważasz tylko takie dymisje, co do których masz przeko
              > nanie, że to dymisje oraz wiesz za co nastąpiły.

Tusk obiecywał oceny pracy ministrów co pół roku i wymianę tych nienajlepszych.
              Od poprzednich wyborów minęło 4 lata czyli 8 półroczy.

Za dymisję uważam coś podobnego do wyrzucenia nieefektywnego pracownika z firmy na zbity pysk, a nie przeniesienie na wyższe stanowisko.
              • ayran Re: Optymista 18.11.11, 07:04
                Jeśli satysfakcjonuje cię tylko zbity pysk i to bez cudzysłowu, to musisz poszukać po innych rządach.
      • zoil44elwer Re: Optymista 17.11.11, 16:23
        Tusk ma pecha z tym resortem,no cóż tu biega o sprawiedliwość,czyli o władzę sądowniczą.Sądy nie zawsze są rozgrzane(zawisłe)
    • honeyr A ja sie nie irytowałem :) 17.11.11, 19:20
      Bo to nie Gowin jest najgorszym wyborem, Gowin gowin może.
      Największym kuriozum jest politolog i PRowiec Nowak w strategicznym resorcie.
      • chateau Re: A ja sie nie irytowałem :) 17.11.11, 19:27
        I tam. Grabarczyk sporo wysprzątał, a prawo o zamówieniach publicznych, które trzeba poprawić to nie jest broszka resortu tylko rządu i Sejmu.
    • basia.basia Popieram:) bez paniki 17.11.11, 23:19
      I co to za argument, że filozof dostał "sprawiedliwość"? Przecież historyk jest całkiem dobrym premierem:) Bogdan Klich, "były" od MON to psychiatra, Bieńkowska to orientalistka, Boni to kulturoznawca. Oni wszyscy się douczyli to i Gowin się douczy no i na pewno ma skąd brać doradców. Zresztą każdy z nas wie, co dolega naszemu wymiarowi sprawiedliwości i nawet ja bym się nadała:))))))))

ps
      W Krakowie sądy pracują na 2 zmiany.
    • mariner4 Dlaczego nie wychodzą polskie reformy? 18.11.11, 07:09
      To proste.
      Za reformę służby zdrowia zabierają się lekarze.
      Za reformę edukacji, nauczyciele.
      Za prawo, prawnicy
      i tak dalej.
      A wszyscy oni kombinują, co by tu zmienić, aby wszystko zostało po staremu.
      żeby był bałagan, bo w nim najłatwiej nic nie robić i się dorobić.
      Do tego łatwo jest przekonać gawiedź, że np ministrem sprawiedliwości powinien być prawnik.
      Różni kretyni dają sobie to wmówić, a prawnikom chodzi tylko o szmal. O NIC WIĘCEJ!
      W Polsce łatwo uwalić każdą inicjatywę. Założę się, że Gazprom przekupi albo przekona nawiedzonych idiotów ekologicznych i uwali gaz łupkowy.
      Mamy pretensje o niekompetencję decydentów. To jest zresztą fakt, ale ilu idiotów "wie" jak nas zaprowadzić do krainy powszechnej szczęśliwości. Nawet na tym Forum?
      Szast, prast i już będzie fajnie.
      M.
    • man_sapiens Ja nie panikuję, ale martwię się 18.11.11, 07:28
      Martwi mnie kompletny zanik fachowców wśród ministrów.
      Mało mnie przeraża potencjalne partactwo Gowina. Prawnicze lobby zadba o to, żeby go przy pierwszej okazji skompromitować i zmusić Tuska do jego dymisji.
      Najbardziej mnie dziwi i martwi ochrona środowiska. Kompletny laik w tej dziedzinie najwyraźniej ma ochotę "sprawdzić się w środowisku". Rozpacz. Czyżby lobby energetyczno-łupkowe skutecznie zadziałało?
      Jeżeli Pawlak ma dbać o moje bezpieczeństwo energetyczne, to ja zaczynam zbierać drewno na zimę. Podobnie ministerstwa pracy i rolnictwa w rękach PSL - rozumiem, że nic się nie dało zrobić, ale to fatalnie dla Polaków.
      Transport - tu potrzeba kogoś, kto potrafi nadzorować wielkie inwestycje (mój faworyt to Zdrojewski) a nie sprawnego partyjnego gracza.
      Arłukowicz to lekarz, podobno dobry. Ale minister powinien dbać nie o lekarzy a o pacjentów, jestem prawie pewny, że ten minister nie uniknie błędów poprzednich. Dalej będzie monopol NFZ i limity rozdzielane przez urzędników dla znajomych królika a nie przez pacjentów leczących się tam, gdzie to robią dobrze.
      Czy Cichocki będzie lepszy w MSWiA od poprzednika - niby dlaczego?
      Są też pozytywy: Mucha - IMO da sobie świetnie radę a w oświacie można było obsadzić kogokolwiek, nawet motorniczy byłby lepszy od Hall.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka