kaktus13 28.12.05, 14:43 co sie moze stac gdy poziom oleju silnikowego jest za wysoki? czesciowo sie spali czy moze miec jakies powazniejsze konsekwencje? po prostu spuscic? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alfista4 Re: za duzo oleju 28.12.05, 14:56 "Zalecane jest nie przekraczanie znaku MAX na wskaźniku poziomu oleju(...)W wersji JTD przekroczenie poziomu oleju spowodować może uszkodzenie silnika (...), a nawet pożar" - cytat z instrukcji obsługi AR Odpowiedz Link
kaktus13 Re: za duzo oleju 28.12.05, 15:24 dzieki a silnik 2.0 TS? tez takie drastyczne skutki? Odpowiedz Link
rafal.gtv Re: za duzo oleju 28.12.05, 15:40 Jeśli za dużo o parę mm, to nie ma się co przejmować :) Jeśli o ok 1 cm, to trochę spuścić nie zawadzi.... Odpowiedz Link
kaktus13 Re: za duzo oleju 28.12.05, 15:44 problem w tym, ze spuszczenie oleju wiaze sie albo z wymiana miski olejowej albo gwintowaniem tejze bo przy ostatniej wymianie oleju mechanik przekrecil gwint i teraz trzyma sie na amen... pozdr Odpowiedz Link
rafal.gtv Re: za duzo oleju 28.12.05, 16:22 Zmień mechanika , a wcześniej znajdź serwis dysponujący odsysarką. Odpowiedz Link
uki145 Re: za duzo oleju 28.12.05, 16:57 Witam!dokładnie tak, odessac nadmiar wysysarka. duzo ponad norme nie jest zdrowo,bo silnik bedzie musiał ten olej spalic( co moze zniszczyc katalizator) nadmiar oleju moze takze spowodowac rozszczelnienie silnika(np. moze puscic którys z uszczelniaczy) Pozdrawiam Łukasz Odpowiedz Link
janioj Re: za duzo oleju 06.01.06, 12:10 Zbyt wysoki poziom oleju to duże niebezpieczeństwo uszkodzenia uszczelki pod głowicą, a więc raczej nie ryzykuj. Kup kawałek (50 cm) przewodu od spryskiwacza szyb, strzykawkę 100 ml, wykręć rurkę, w którą wchodzi bagnet i odeśsij olej. Chyba, że uda Ci się "zporganizować" wężyk, który wejdzie w rurkę od bagnetu, wtedy sprawa jest jeszcze prostsza. Odpowiedz Link
hr.dracula Re: za duzo oleju 06.01.06, 12:12 Co prawda teoria z uszczelką pod głowicą jest dość zabawna, niemniej jednak sposób usunięcia zbytecznego oleju - nader słuszny ! Odpowiedz Link
janioj Re: za duzo oleju 06.01.06, 15:09 A, na czym miałaby polegać zabawność teorii z uszczelką? Jeśli masz wątpliwości, popytaj mechaników. Odpowiedz Link
hr.dracula Re: za duzo oleju 06.01.06, 16:53 A w jakim celu mam ich pytać??? Jaki jest związek uszczelki pod głowicą z ewentualnymi rozbryzgami przy smarowaniu ?? Baaaardzo głębokie przelanie oleju skutkuje co najwyżej wywaleniem uszczelnienia wału, w skrajnym przypadku roztrzaskaniem panewek korbowodów. A zazwyczaj tylko dziwnym odgłosem, będącym powodem alarmu :) W nowoczesnych eko-turbodieslach gorzej - zalaniem obwodu blow - up i uszkodzeniami góry.... Odpowiedz Link
kaktus13 Re: za duzo oleju 07.01.06, 21:46 Odessałem nadmiar oleju. Co ciekawe w wielu serwisach nie mieli odpowiedniego urzadzenia albo terminy odlegle...A sprawe zalatwil mechanik z niepozornego warsztatu ktory widze z okna mojej pracy:) W kazdym razie dzieki za info. Pozdr Odpowiedz Link
janioj Re: za duzo oleju 09.01.06, 13:12 hr.dracula napisał: > A w jakim celu mam ich pytać??? "jeśli masz wątpliwości", ale skoro wiesz lepiej... Odpowiedz Link
rafal.gtv Re: za duzo oleju 09.01.06, 14:19 Dracula demontował już silniki będące ofiarami działalności wszelkiej maści majsterkowiczów , w tym przelewaczy. BTW:Uszczelka pod głowicą pada na skutek przegrzania , a nie przesmarowania :) Odpowiedz Link
janioj Re: za duzo oleju 10.01.06, 10:46 Nie neguję doświadczenia dr_akuli, ale znam to z doświadczenia, na szczęście nie swojego, tylko kumpla, który chciał przedobrzyć i przelał stan oleju. Po niedługim czasie w biorniku wyrównawczym zaczęło mu bulgotać. Mechanik nie miał najmniejszych wątpliwości, co do przyczyn, w zasadzie pierwsze jego pytanie brzmiało "nie dolewałeś oleju" i diagnoza "uszczelka pod głowicą". Zarówno w bloku, jak i głowicy, na której styku jest uszczekla pod głowicą znajdują się ciśnieniowe kanały olejowe, doprowadzające olej do wałka (ów) rozrządu, na skutek zbyt dużego stanu oleju, ciśnienie oleju jest większe, a najsłabszym punktem tej konstrukcji jest właśnie uszczelka pod głowicą. Z tego, co pamiętam np. w silniku malucha są specjalne "zawory bezpieczeństwa", które w przypadku zwiększonego ciśnienia puszczają olej, chroniąc właśnie uszczelkę. Odpowiedz Link
rafal.gtv Re: za duzo oleju 10.01.06, 11:33 Nie pamietam , jak jest w Maluchu :) Niemniej jednak zarówno w Alfie , jak i każdym innym współczesnym samochodzie ( bez turbodoładowywania) przelanie oleju nie wpłynie na zwiększenie jego ciśnienia , bo za to odpowiada pompa i jej zawór regulujący. Patologiczne przelanie - np powyżej dwóch litrów do michy, spowoduje kolizję powierchni oleju z wałem korbowym , rozbryzgi i unieruchmienie silnika. Jeśli u kogoś wydmuchało uszczelkę pod głowicą , to i tak by ja wydmuchało np. na skutek zwiększonej aktywności słońca. Odpowiedz Link
janioj Re: za duzo oleju 10.01.06, 12:38 Nie wiem, czy Nissan Sunny jest współczesnym samochodem, a każdym razie w takim właśnie się to zdarzyło:) Odpowiedz Link
rafal.gtv Re: za duzo oleju 10.01.06, 12:47 Owszem - to zabytek... Mogło w nim wydarzyć się nawet uszkodzenie tylnego zderzaka na skutek przelania oleju :) I wielu speców byłoby w stanie to uzasadnić ;) Odpowiedz Link
janioj Re: za duzo oleju 11.01.06, 11:37 Hmm, takiej przebiegłości mechanika nie brałem pod uwagę, tym bardziej, że to kumpel:) W zasadzie można uzasadnić wszystko, pozostaje tylko pytanie "po co?":) Odpowiedz Link
alex982 Re: za duzo oleju 11.01.06, 12:10 Jeśłi nie wiadomo o co chodzi to na pewno chodzi o seks albo o pieniądze. Bush junior sprawił, że może jeszcze chodzić o ropę. Pozdrawiam Odpowiedz Link