Dodaj do ulubionych

Zamożność wg. Tuska

19.11.11, 10:54

Jeśli mąż i żona zarabiają każde po 3600zł brutto na miesiąc i mają jedne dziecko, to są jak to Tusk powiedział zamożną rodziną, której ulga na to jedno dziecko nie będzie się należała.

Czy wy też uważacie, że rodziny zarabiające tak nędzne pieniądze w kraju w którym np. paliwo jest już po 5,5zł i inflacja rok do roku sięga prawie 5%?

Nie wiem jak wam (pal licho ine partie) ale mi sie żyje gorzej za Tuska rządów. Tusk lubi widocznie taką nędzę w kraju.
Obserwuj wątek
    • l_zaraza_l Re: Zamożność wg. Tuska 19.11.11, 10:59
      ogniemi napisał:

>
      > Jeśli mąż i żona zarabiają każde po 3600zł brutto na miesiąc i mają jedne dziec
      > ko, to są jak to Tusk powiedział zamożną rodziną, której ulga na to jedno dziec
      > ko nie będzie się należała.
      >
      > Czy wy też uważacie, że rodziny zarabiające tak nędzne pieniądze w kraju w któr
      > ym np. paliwo jest już po 5,5zł i inflacja rok do roku sięga prawie 5%?
      >
      > Nie wiem jak wam (pal licho ine partie) ale mi sie żyje gorzej za Tuska rządów.
      > Tusk lubi widocznie taką nędzę w kraju.

2/3 społeczeństwa nie zarabia takich pieniędzy i to chyba jest odpowiedź na Twoje pytanie. Na tle polskiej biedy ta 1/3 osiągająca wspomniane przez Ciebie dochody to finansowa elita.
      • ogniemi Re: Zamożność wg. Tuska 19.11.11, 11:05
        l_zaraza_l napisała:
        >
        > 2/3 społeczeństwa nie zarabia takich pieniędzy i to chyba jest odpowiedź na Two
        > je pytanie. Na tle polskiej biedy ta 1/3 osiągająca wspomniane przez Ciebie doc
        > hody to finansowa elita.

nikt o zdrowych zmyslach nie zdecyduje sie na drugie dziecko tylko dlatego ze Tusk go chce zachecic do tego i tak nedzna ulga. zreszta juz przewiduja, ze w 2014 kiedy kryzys sie dalej bedzie rozkrecal albo ktore z państw strefy euro juz beda zbankrutowane, takze te ulgi dla dwu i wiecej dzietnych Tusk zlikwiduje. Nie ma sensu w naszym kraju miec wiecej dzieci dla ktorych Państwo nic nie robi tylko wymaga. Ofert pracy od tego nie przybedzie wiec tylko bezrobocie i beda beda wieksze tym bardziej ze wiele etatow bedzie blokowane dluzje przez wydluzenie wieku emerytalnego. Tuskowi to pasuje bo jest więcej starszych ludzi nie doczeka emerytury (zemrą) wiec bedzie mial dwie pieczenie na jednym ogniu. Cale szczescie ze nawet tacy ludzie jak politycy przemijaja z tego swiata.
        • hummer Re: Zamożność wg. Tuska 19.11.11, 11:14
          ogniemi napisał:

> l_zaraza_l napisała:
          > >
          > > 2/3 społeczeństwa nie zarabia takich pieniędzy i to chyba jest odpowiedź
          > na Two
          > > je pytanie. Na tle polskiej biedy ta 1/3 osiągająca wspomniane przez Cieb
          > ie doc
          > > hody to finansowa elita.
          >
          >
          > nikt o zdrowych zmyslach nie zdecyduje sie na drugie dziecko tylko dlatego ze T
          > usk go chce zachecic do tego i tak nedzna ulga.

Naprawdę myślisz, że ludzie decydują się na dzieci z powodu ulg i odpisów? Jeśli tak, to żal mi Twoich dzieci.
          • ogniemi Re: Zamożność wg. Tuska 19.11.11, 11:25

ty pewnie masz 8'ke jak tysiace bezrobotnych rodzin utrzymujących się z opieki spolecznej

i pewnie nie masz z czego odpisac tych ulg.
            • hummer Re: Zamożność wg. Tuska 19.11.11, 11:48
              ogniemi napisał:

> ty pewnie masz 8'ke jak tysiace bezrobotnych rodzin utrzymujących się z opieki
              > spolecznej

Nie mam 8ki i mam z czego odpisać. Ale nic się nie stanie, jak nie będę mógł odpisać. Cały problem zaczął się wraz z becikowym. Pieniądze groszowe, ale na miesiąc wystarczą.
        • lump-1 Re: Zamożność wg. Tuska 19.11.11, 11:14
          > nikt o zdrowych zmyslach nie zdecyduje sie na drugie dziecko tylko dlatego ze T
          > usk go chce zachecic do tego

Prawidłowa postawa- decyzja o posiadaniu dzieci należy do rodziców i nie powinni kierować się prawem i wysokością ewentualnej ulgi.
          • ogniemi Re: Zamożność wg. Tuska 19.11.11, 11:29

no nie do konca.

Tylko nieodpowiedzialni decyduja sie na niemozliwe. A w naszym kraju ten kto ma wiecej dzieci niz jest w stanie utrzymac (w wielu przypadkach z winy Państwa które co rusz to naklada nowe daniny na te rodziny wiec sytuacja moze sie jeszcze pogarszac z roku na rok) jest nieodpowiedzialny tak samo jak te tysiace magistrow ktorzy teraz nie moga znaleźć pracy.
            • lump-1 Re: Zamożność wg. Tuska 19.11.11, 14:33
              ogniemi napisał:

>
              > no nie do konca.
              >
              > Tylko nieodpowiedzialni decyduja sie na niemozliwe. A w naszym kraju ten kto ma
              > wiecej dzieci niz jest w stanie utrzymac (w wielu przypadkach z winy Państwa k
              > tóre co rusz to naklada nowe daniny na te rodziny wiec sytuacja moze sie jeszcz
              > e pogarszac z roku na rok) jest nieodpowiedzialny tak samo jak te tysiace magis
              > trow ktorzy teraz nie moga znaleźć pracy.

Magistrów od czego - od zdrowia, szczęścia i wszelkiej pomyślności ?
              Czy ktoś obiecał prace każdemu magistrowi ?
              A może by tak taki jeden czy drugi magister założył firmę i sam zatrudniał innych ?

• damakier1 Re: Zamożność wg. Tuska 19.11.11, 11:11
      To nie jest zamożność wg Tuska, tylko to jest realna ocena stanu społeczeństwa i mozliwości państwa w pomaganiu najbiedniejszym. Mogę się zgodzić, że przedstawiona przez Ciebie rodzina to nie jest rodzina bogaczy, ale musze tez przyznać, że jest to rodzina o poziomie zamozności ponad przeciętny i i pomoc państwa nalezy skierowac raczej do grup w gorszej sytuacji.
      A tak w ogóle, to tez bym chciała być młoda, piękna i bogata.
      • remez2 Re: Zamożność wg. Tuska 19.11.11, 11:22
        > A tak w ogóle, to tez bym chciała być młoda, piękna i bogata.
        Ja bym dodał - i zdrowa. :-)
        • kontestatorbg Re: Zamożność wg. Tuska 19.11.11, 11:27
          Biednym społeczeństwem łatwiej manipulować.
          • der-chef Re: Zamożność wg. Tuska 19.11.11, 11:41
            Tak mi się skojarzyło. Biedne społeczeństwo to społeczeństwo patologiczne, czyli alkoholicy, nieroby, złodzieje, menele. Jak to świadczy o tym kraju? Należy też pamiętać że menel nie ma nic do stracenia i zawsze od niego można w ryja zarobić. Państwo tych prostych reguł nie rozumie i kiedyś od tego menelstwa w ryja zarobi.
          • remez2 Re: Zamożność wg. Tuska 19.11.11, 11:41
            kontestatorbg napisał:

> Biednym społeczeństwem łatwiej manipulować.
            Są na ten temat różne zdania. Ludzie zamożni (middle-class), w ochronie tejże zamożności zgodzą się na wiele ograniczeń np. w dziedzinie wolności osobistych.
            PS - w Grecji 80 % majątku narodowego jest w rękach 2 % społeczeństwa. I protest narasta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka