Dodaj do ulubionych

ACTA - apel

26.01.12, 01:41
Zamiast zajmować się szarpaniem z dziadami leśnymi w rządzie, sejmie itd. - policzymy się z nimi w następnych wyborach - proponuję uderzyć w głównych winowajców - KONCERNY MEDIALNE. Mogą nas zmusić do milczenia, mogą nas odciąć od sieci, ale nie zmuszą nas do kupowania. Stąd mój:
APEL DO WSZYSTKICH INTERNAUTÓW:
Zacznijmy totalny bojkot wszystkiego: płyt CD, DVD, plików MP3 itd. itp., nie kupujmy ale i nie ściągajmy! Zacznijmy jeszcze dziś i trwajmy aż do skutku. Ja ze swej strony deklaruję, że niczego takiego nie kupię od dzisiaj przez najbliższy rok; potem się zobaczy.
Powiadomcie swoje rodziny, przyjaciół, znajomych, im będzie nas więcej, tym silniejszy nacisk. Zamieście ten apel, gdzie kto może, również za granicą. Niech to będzie bojkot globalny.
Zdaję sobie sprawę, że zawsze znajdą się łamistrajki, do nich zatem mówię: obyście któregoś dnia nie obudzili się z ręką w nocniku.
Zatem internauci, do dzieła, pokażmy naszą siłę!

Gandalph
Obserwuj wątek
    • votuum.zaufania Re: ACTA - apel 26.01.12, 01:52
      proponuje to samo. tylko w ten sposob dorowadzimy tych gangsterow do zapasci. totalny bojkot!
      • snajper55 Re: ACTA - apel 26.01.12, 12:29
        votuum.zaufania napisał:

> proponuje to samo. tylko w ten sposob dorowadzimy tych gangsterow do zapasci. t
        > otalny bojkot!

Masz na myśli pirackie wytwórnie nie respektujące praw autorskich?

S.
    • mietowe_loczki lol 26.01.12, 07:18
      Jesteś z PiS - zgadłam?
      • ultimate.strike Re: lol 26.01.12, 10:15
        Też jestem z PISu, bo mi się pomysł spodobał?
        • mietowe_loczki Re: lol 26.01.12, 17:04
          ultimate.strike napisał:

> Też jestem z PISu, bo mi się pomysł spodobał?

Spodobał ci się pomysł bojkotowania? :D Oh well. Ja takie porywanie się z motyką na słońce kojarzę z dwiema partiami: z tą partią o śmiesznej nazwie i UPR-em. Dużo wrzasku, mało skuteczności.
          • ultimate.strike Re: lol 26.01.12, 22:40
            > Spodobał ci się pomysł bojkotowania? :D Oh well. Ja takie porywanie się z motyk
            > ą na słońce kojarzę z dwiema partiami: z tą partią o śmiesznej nazwie i UPR-em.
            > Dużo wrzasku, mało skuteczności.

Z faktu, że mi się spodobał jeszcze nie wynika, że zacznę natychmiast bojkotować w nadziei, że w ten sposób złamię wielki koncern. :D

Masz jakiś lepszy pomysł?
      • gandalph Re: lol 26.01.12, 11:43
        mietowe_loczki napisała:

> Jesteś z PiS - zgadłam?
        Wyobraź sobie, że nie, z SLD też nie.
        • mietowe_loczki Re: lol 26.01.12, 17:02
          No tak, UPR. Jak mogłam nie napisać tego już w 1. poście :D
          • gandalph Pudło! 26.01.12, 22:09
            Szukaj dalej. Podpowiem: PSL nie, Palikot też nie.
        • camille_pissarro Daj sobie spokój, 26.01.12, 19:20
          z automatem będziesz gadał ? ;-)))
    • axel-bis Re: ACTA - apel 26.01.12, 10:08
      ACTA- to apel
      wszyscy to wiedzą
      a jak to wyjdzie to się dowiedzą
      my podpisali a nie Ameryka
      dlatego dzisiaj nasza młodzież fika .
      --
    • cookies9 Re: ACTA - apel 26.01.12, 10:26
      Kupuję i będę kupować - płyty,książki... i płacić! To fajna sprawa .
      • gandalph Re: ACTA - apel 26.01.12, 11:45
        cookies9 napisała:

> Kupuję i będę kupować - płyty,książki... i płacić! To fajna sprawa .

Chyba nie rozumiesz istoty problemu... Nie chodzi o to, żeby nie płacić, lecz o to, żeby bojkotować - w związku ze związkiem. Ale Twoja wola.
        • cookies9 Re: ACTA - apel 26.01.12, 12:24
          gandalph napisał:

> cookies9 napisała:
          >
          > > Kupuję i będę kupować - płyty,książki... i płacić! To fajna sprawa .
          >
          > Chyba nie rozumiesz istoty problemu... Nie chodzi o to, żeby nie płacić, lecz o
          > to, żeby bojkotować - w związku ze związkiem. Ale Twoja wola.
          Nie będę bojkotować.Mam sprawdzone sklepy i jest OK.
      • snajper55 Re: ACTA - apel 26.01.12, 12:26
        cookies9 napisała:

> Kupuję i będę kupować - płyty,książki... i płacić! To fajna sprawa .

Inni uważają, że kradzież jest fajniejsza.

S.
        • gandalph Re: ACTA - apel 26.01.12, 12:54
          snajper55 napisał:

>
          > Inni uważają, że kradzież jest fajniejsza.
          >
          Ja tego nie powiedziałem i w ogóle nie o to chodzi.

> S.
    • ex.mila Trochę to utopijne 26.01.12, 11:15
      ale plus jest taki, ze płynie z głebi serca:-)
    • mariner4 Nie da się 26.01.12, 11:47
      Większość tylko krzyczy, ale nie jest skłonna do żadnych wyrzeczeń.
      M.
      • cics Re: Nie da się 26.01.12, 12:22
        mariner4 napisał:
        > Większość tylko krzyczy, ale nie jest skłonna do żadnych wyrzeczeń.

Jak większość ludzi od czasu do czasu chodzę do kina. Parę lat byłem na pewnym filmie , który mi się spodobał. Kupiłem płytę CD z muzyką i po raz pierwszy wyszedłem na idiotę , bo nie mogłem jej odtworzyć na swoim komputerze, ani zripować do MP3, tylko wyłącznie na odtwarzaczu stacjonarnym. Gdy pojawił się film na kasecie VHS , kupiłem go , obejrzałem ( a przy okazji kupę reklam nagranych dodatkowo).Taśmy nie można było skopiować, ze względu na zabezpieczenia, a wkrótce okazało się ,że taśma się nie czyta. Poniewaz technologia poszła do przodu i miałem już odtwarzacz DVD , kupiłem płytę . jakośc obrazu znakomita (a szczególnie tych reklam, których już w żaden sposób nie można ominąć) Oczywiście po raz kolejny wyszedłem na idiotę , ponieważ płyta w komputerze się nie czytała, a jej zapasową kopię mogłem zrobić tylko przy pomocy narzędzi, za używanie których FBI ściga bardziej niż za produkcję narkotyków.Następny raz wyszedłem na idiotę, gdy próbowałem po kilku latach obejrzeć film na odtwarzaczu BD. Oczywiście płyta się nie czyta,więc sięgnąlem tam gdzie trzeba , aby obejrzeć to, na co sprzedano mi licencję i za co korporacja jeszcze niejeden raz miałaby ochotę wyciągnąc ode mnie kasę.
        Wysłuchując Twojego apelu , zdobęde się na wyrzeczenie i nie kupię już tego filmu na Blu-Ray i mocno się zastanowię zanim kupię jakikolwiek inny :-)
      • snajper55 Re: Nie da się 26.01.12, 12:28
        mariner4 napisał:

> Większość tylko krzyczy, ale nie jest skłonna do żadnych wyrzeczeń.

Jakich wyrzeczeń? Możesz ściągnąć z sieci, zamiast kupować. Zresztą apel chyba nie obejmuje kupowania pirackich wersji nie wyprodukowanych przez "koncerny medialne". Koncerny medialne są be, pirackie wytwórnie - cacy. Dlaczego? Bóg raczy wiedzieć, bo ja domyślać się nie chcę.

S.
        • ayran w rzeczy samej... 26.01.12, 12:43
          ... autor apelu ręczy, że przez rok niczego nie kupi. Że nie ściągnie - już nie ręczy.
          • gandalph Re: w rzeczy samej... 26.01.12, 12:59
            ayran napisał:

> ... autor apelu ręczy, że przez rok niczego nie kupi. Że nie ściągnie - już nie
            > ręczy.
            Nie ściągnie! Patrz niżej!
            • ayran Re: w rzeczy samej... 26.01.12, 13:12
              Niżej czyli gdzie?

Zacznijmy jeszcze dziś i trwajmy aż do skutku. Ja ze swej strony deklaruję, że niczego takiego nie kupię od dzisiaj przez najbliższy rok; potem się zobaczy.
        • mariner4 Ja tylko napisałem, że nie wierzę w takie 26.01.12, 19:11
          protesty.
          Po co na przykład kupować żarówkę, jak można ją znaleźć w windzie.
          M.
          • gandalph Re: Ja tylko napisałem, że nie wierzę w takie 26.01.12, 22:11
            mariner4 napisał:

> protesty.
            > Po co na przykład kupować żarówkę, jak można ją znaleźć w windzie.
            > M.
            Jeśli nie widzisz różnicy, trudno. Bez płyty CD można spokojnie żyć, bez żarówki w zasadzie da się, choć trochę trudniej.
    • aktazacta ACTA - apel - popieram 26.01.12, 12:56
    • gandalph Żeby nie było niejasności... 26.01.12, 12:58
      Nie chodzi mi w apelu o PIRACENIE, lecz o bojkot, a to w związku z gangsterską polityką wielkich koncernów medialnych, które zresztą stoją za ACTA.
      Piracenie jest kradzieżą, ale nie dajmy się dymać koncernom!
      • snajper55 Re: Żeby nie było niejasności... 26.01.12, 13:23
        gandalph napisał:

> Nie chodzi mi w apelu o PIRACENIE, lecz o bojkot, a to w związku z gangsterską
        > polityką wielkich koncernów medialnych, które zresztą stoją za ACTA.
        > Piracenie jest kradzieżą, ale nie dajmy się dymać koncernom!

To nie wielkie koncerny medialne prowadzą gangsterską politykę, tylko koncerny pirackie. Podejmij raczej zobowiązanie, że nie będziesz kupować podrabianych Adidasów, że nie będziesz ściągać z sieci nielegalnego oprogramowania, że nie będziesz kupować na bazarze płytek z muzyką czy filmami wydanymi przez chińskie koncerny pirackie. Ale nie, Ty masz pretensje do tych, którzy prawa autorskie szanują. O co walczysz? O możliwość nie płacenia przez koncerny medialne tantiem autorom??? Pod hasłem walki z koncernami???

S.
        • gandalph Re: Żeby nie było niejasności... 26.01.12, 22:12
          Podróbek ani pirackiego oprogramowania nie kupuję ani nie ściągam. Ale uważam, że wielkie koncerny robią w trąbę tak artystów, jak klientów. I o to właśnie chodzi.
      • mietowe_loczki Re: Żeby nie było niejasności... 26.01.12, 17:08
        Pisząc w tym portalu, dajesz się dymać koncernowi medialnemu. Zrób sobie przysługę i przestań się tu udzielać. Może przynajmniej we własnych oczach staniesz się bardziej wiarygodny.
        • gandalph Spadaj 26.01.12, 22:13

• mietowe_loczki No proszę 26.01.12, 22:16
            buzia pełna frazesów, ale ze wspierania Agory nie zrezygnuje. :D
            • gandalph Typowo polska odzywka 27.01.12, 02:45
              Nie podoba ci się idea, zaproponuj coś lepszego. Bo jak do tej pory jest "nie, bo nie".
        • ultimate.strike Re: Żeby nie było niejasności... 27.01.12, 08:25
          > Pisząc w tym portalu, dajesz się dymać koncernowi medialnemu.

Chodzi o to, że pisze za darmo? Też tak mam, nie każdy jest na tyle zgodny programowo, żeby mu etat w Agorze dali. :)
    • snajper55 Walczysz o zyski koncernów medialnych 26.01.12, 13:25
      Walczysz o to, aby koncerny medialne nie musiały płacić autorom za wydawanie ich twórczości. Walczysz o większe zyski tych koncernów.

S.
      • acta.smierc.kultury walczymy o zniszczenie tych mafijnych koncernów 26.01.12, 17:11
        autorzy niech wydaja swoje wyroby sami i sami decyduja jak je rozpowszechniać. To staje sie coraz bardziej popularne w swiecie.
      • gandalph Re: Walczysz o zyski koncernów medialnych 26.01.12, 22:14
        Widzę, że nie rozumiesz w ogóle, o co w tym wszystkim chodzi.
        BTW: zyski koncernów medialnych obchodzą mnie tyle co zeszłoroczny śnieg.
    • acta.smierc.kultury totalny bojkot globalnego pseudokulturalnego syfu 26.01.12, 17:09
      tylko w ten sposób odzyskamy wolność.
    • boblebowsky Re: ACTA - apel 26.01.12, 17:10
      Zimy kompres najpierw proponuję, albo choć odrobinę powagi.

gandalph napisał:

> Zamiast zajmować się szarpaniem z dziadami leśnymi w rządzie, sejmie itd. - pol
      > iczymy się z nimi w następnych wyborach - proponuję uderzyć w głównych winowajc
      > ów - KONCERNY MEDIALNE. Mogą nas zmusić do milczenia, mogą nas odciąć od sieci,
      > ale nie zmuszą nas do kupowania. Stąd mój:
      > APEL DO WSZYSTKICH INTERNAUTÓW:
      > Zacznijmy totalny bojkot wszystkiego: płyt CD, DVD, plików MP3 itd. itp., nie k
      > upujmy ale i nie ściągajmy! Zacznijmy jeszcze dziś i trwajmy aż do skutku. Ja z
      > e swej strony deklaruję, że niczego takiego nie kupię od dzisiaj przez najbliżs
      > zy rok; potem się zobaczy.
      > Powiadomcie swoje rodziny, przyjaciół, znajomych, im będzie nas więcej, tym sil
      > niejszy nacisk. Zamieście ten apel, gdzie kto może, również za granicą. Niech t
      > o będzie bojkot globalny.
      > Zdaję sobie sprawę, że zawsze znajdą się łamistrajki, do nich zatem mówię: obyś
      > cie któregoś dnia nie obudzili się z ręką w nocniku.
      > Zatem internauci, do dzieła, pokażmy naszą siłę!
      >
      > Gandalph
      • gandalph Sam sobie przyłóż 26.01.12, 22:15

• papla3 Tymczasem podpisujmy protest: 26.01.12, 18:55
      www.avaaz.org/en/index.php

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka