Dodaj do ulubionych

Geremek przewodniczącym PE?

14.06.04, 21:09
Podobno Geremek jest poważnym kandydatem na przewodniczącego Parlamentu
Europejskiego!

info.onet.pl/936017,11,item.html
Obserwuj wątek
    • Gość: Humbak Miło by było IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 14.06.04, 21:19
      U nas zawsze krążą takie podobno. Niemniej jednak Geremek jest rozsądnym
      kandydatem.
      • kataryna.kataryna Re: Miło by było 14.06.04, 21:21
        Gość portalu: Humbak napisał(a):

> U nas zawsze krążą takie podobno. Niemniej jednak Geremek jest rozsądnym
        > kandydatem.

Jest bardzo rozsądnym kandydatem. Mam nadzieję, że tym razem pogłoski się
        potwierdzą.
        • maksimum Re: Miło by było 14.06.04, 21:32
          kataryna.kataryna napisała:

> Gość portalu: Humbak napisał(a):
          >
          > > U nas zawsze krążą takie podobno. Niemniej jednak Geremek jest rozsądnym
          > > kandydatem.
          >
          >
          >
          > Jest bardzo rozsądnym kandydatem. Mam nadzieję, że tym razem pogłoski się
          > potwierdzą.

A czy on jest w stanie zmienic cokolwiek w EU?
          • Gość: Humbak Re: Miło by było IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 14.06.04, 22:13
            Sam nie, ale jak będziemy wybierać mądrych kandydatów, a nie sceptyków i
            szansonistów, to z pewnością dobrze nie będzie.
    • Gość: jack Re: Geremek przewodniczącym PE? IP: *.proxy.aol.com 14.06.04, 21:39
      Zdziwilbym sie gdyby tak nie bylo. Tak naszpikowanego odznaczeniami unijnymi i z
      takim doswiadczeniem PE chyba nigdy w przeszlosci nie mial.
    • Gość: KKK [...] IP: 5.2.* / *.chello.pl 14.06.04, 21:50
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: . [...] IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.06.04, 22:27
      • Gość: Marek [...] IP: *.47.30.61.isp.tfn.net.tw 14.06.04, 23:36
    • leszek.sopot Dwaj najważniejsi ludzie w Europie byliby z Polski 14.06.04, 22:16
      Jeden w Rzymie a drugi w Brukseli :)))
      Najpewniej jest to inicjatywa Pata Coxa. Takie wskazanie na Geremka miałoby
      duże znaczenie dla wszystkich nowoprzyjętych krajów, byłby to dobry symbol na
      znak, że Unia Europejska po rozszerzeniu jest już inna unią.
    • Gość: t1s Re: Geremek przewodniczącym PE? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 14.06.04, 22:42
      Nie chcę krakać ale mi się Suchocka przypomina.
      • Gość: jack Re: Geremek przewodniczącym PE? IP: *.proxy.aol.com 14.06.04, 23:22
        Geremek drogi panie jest postacia znana i wielce szanowana w panstwach EU.
        Jest to idealne miejsce dla niego, a szef PE to miejsce na ktorym moze dla
        Polski zrobic wiecej (z racji powszechnej w unii akceptacji jego osoby) niz
        ktokowiek czy tuziny innych wybranych tam polglowkow.

W Polsce jako polityk jest "spalony", zaistniec nie moze i nawet nie powinien.
        Jest obciazony grzechem OS i z racji pochodzenia powszechnie nielubiany.
        Klasa Geremka i Suchockiej sa nieporownywalne i dzieli ich klas wiele.
        • Gość: Antoni Dysonans poznawczy u jack'a IP: *.chello.pl 14.06.04, 23:49
          Gość portalu: jack napisał(a):

> W Polsce jako polityk jest "spalony", zaistniec nie moze i nawet nie powinien.
          > Jest obciazony grzechem OS i z racji pochodzenia powszechnie nielubiany.
          > Klasa Geremka i Suchockiej sa nieporownywalne i dzieli ich klas wiele.

Cóż za logika! "Powszechnie nielubiany" polityk wygrywa w wyborach i,
          prawdopodobnie, zdobywa najwięcej głosów ze wszystkich kandydujących w Polsce.
          Dla większości ludzi OS jest wielkim, historycznym osiągnięciem Polaków. Jeśli
          OS jest grzechem, to w Polsce było, jest i będzie piekło. Mimo niezłego burdelu
          w kraju, szczególnie w polityce, korupcji, fatalnego bezpieczeństwa i dróg,
          bezrobocia, mało kto tak uważa.
          A jeżeli Geremek jest z tych, no wiesz których (dla Ciebie pewnie wstrętnych),
          to mamy kolejne, piękne potwierdzenie, że Polacy nie są antysemitami. Uwielbiam
          Geremka i bardzo się cieszę, że będzie nas reprezentował w PE. Nie wiem czy
          jest wierzący czy nie, nie ma to dla mnie, polskiego katolika, żadnego
          znaczenia.
          • Gość: jack Re: Dysonans poznawczy u jack'a IP: *.proxy.aol.com 14.06.04, 23:57
            Wielu ludzi sprzyja profesorowi ale ilosc niechetnych jemu czy jego partii w
            Polsce wielokrotnie ja przekracza.
            I takie sa realia i chyba jestes slepy jak tego nie widzisz.
            Bo taka jest Polska wlasnie na dzis.
            Ci co brali udzial w wyborach to tylko 20% uprawnionych.
            • Gość: Antoni Re: Dysonans poznawczy u jack'a IP: *.chello.pl 15.06.04, 00:25

> Wielu ludzi sprzyja profesorowi ale ilosc niechetnych jemu czy jego partii w
              > Polsce wielokrotnie ja przekracza.
              > I takie sa realia i chyba jestes slepy jak tego nie widzisz.

Wiesz, ale w Polsce w odniesieniu do każdej partii niestety tak jest, że ilość
              osób niechętnych przekracza ilość popierających. Takie są realia AD 2004.
              • Gość: jack Re: Dysonans poznawczy u jack'a IP: *.proxy.aol.com 15.06.04, 00:35
                I dlatego miejsce profesora jest wlasnie w PE prawdopodobnie jako jego szef.
                Narod jest ciagle na etapie poszukiwania, bo kolejne partie wprowadzaja na
                scene nie uspokojenie a zamet. A to nie domena Geremka.
                Spoleczenstwo zmienia wybrancow (nie bez racji) jak rekawiczki.
                Partie prawicowe nie sa prawicowe jak lewicowe nie maja cech przypisywanym
                lewicy.
        • Gość: t1s Re: Geremek przewodniczącym PE? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 15.06.04, 13:50
          Dziękuje za przypomnienie światłej postaci Geremka. Nie było mi to potrzebne i
          niezależnie od tego ile klas dzieli Geremka i Suchocką nadal uważam, że guzik
          będzie z polskiego przewodnictwa.
    • Gość: Marek Brawo panie profesorze ! IP: *.crownesantiago.cl / 204.231.179.* 14.06.04, 23:35
      Prof. Geremek zdobyl prawdopodobnie najwyzsza ilosc glosow sposrod wszystkich
      Polakow wybranych do PE. 114 tys. glosow to ogromna ilosc przy tej nedznej
      frekwencji. Otrzymalby ich pewnie 3 razy wiecej gdyby frekwencja byla normalna.
      Prof. Geremek cdieszy sie wielkim uznaniem i szacunkiem w calej Europie. Nie
      dziwi mnie wcale, ze proponuje sie go jako szefa PE. Glosowalem na niego,
      ciesze sie tym bardziej !
      • Gość: wartburg Re: Brawo panie profesorze ! IP: *.b.dial.de.ignite.net 14.06.04, 23:40
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Prof. Geremek zdobyl prawdopodobnie najwyzsza ilosc glosow sposrod wszystkich
        > Polakow wybranych do PE. 114 tys. glosow to ogromna ilosc przy tej nedznej
        > frekwencji.

Buzek dostał więcej. Na Śląsku.

• Gość: Marek Re: Brawo panie profesorze ! IP: 200.31.10.* 15.06.04, 00:04
          Buzek nie ma takiego autorytetu w swiecie. Jest raczej autorytetem
          lokalnym,poki co. Zycze mu oczywiscie tez aby stal sie w przyszlosci
          autorytetem na miare UE. Co do Slaska dziwi mnie tak wysokie poparcie dla
          Gierka. czy to stare sentymenty, czy jego faktyczne zaslugi ?
    • Gość: Palnick Re: Geremek przewodniczącym PE? IP: *.stenaline.com 14.06.04, 23:38
      Pewna Mumia co wyszła z mogiły
      Która znana jest wszystkim z bezsiły
      Bo siódemka szczęśliwa
      Tadzio znów głową kiwa
      Tak wybory Łazarza wskrzesiły.
      • iza.bella.iza Re: Geremek przewodniczącym PE? 14.06.04, 23:48
        Gość portalu: Palnick napisał(a):

> Pewna Mumia co wyszła z mogiły
        > Która znana jest wszystkim z bezsiły
        > Bo siódemka szczęśliwa
        > Tadzio znów głową kiwa
        > Tak wybory Łazarza wskrzesiły.

Pewien Pal-nick jest pełen bezsiły
        Jego paszkwile choć FK kisiły
        Na nic się zdały
        Na prózno wołały
        A wprost przciwnie - UW nam wskrzsiły

• Gość: Marek Re: Geremek przewodniczącym PE? IP: 211.138.91.* 15.06.04, 00:08
          I slusznie, ze wskrzesily. Mysle, ze UW nauczyla sie sporo na swoich bledach i
          zacznie byc partia z prawdziwego zdarzenia.
          • stefan4 UW woskriesła? Wo istinu woskriesła? 15.06.04, 00:35
            Marek:
            > I slusznie, ze wskrzesily. Mysle, ze UW nauczyla sie sporo na swoich bledach i
            > zacznie byc partia z prawdziwego zdarzenia.

Naprawdę sądzicie, że ustąpiły te przyczyny, które wtrąciły Unię w niebyt? I że
            niebyt to taki miejsce, z którego się wraca, jak są dobre układy?

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
            • Gość: Palnick Re: UW zmartwychwstała??? IP: *.stenaline.com 15.06.04, 00:44
              stefan4 napisał:

> Naprawdę sądzicie, że ustąpiły te przyczyny, które wtrąciły Unię w niebyt?
              > I że niebyt to taki miejsce, z którego się wraca, jak są dobre układy?
              >
              > - Stefan
              ----------------
              Powrót unii, to efekt dwóch przyczyn:

1. Niskiej frekwencji - gdyby poszło do urn więcej osób, które zwykle to
              robiły, UW nie przekroczyłaby 5%.

2. Efektu "posłańca do wyższej cywilizacji" - obywatele uznali, że choć UW ich
              nie rajcuje, to jednak lepiej żeby reprezentowali nas na zewnątrz ludzie na
              poziomie europejskim. Takich unia ma i na nich głosowano bardziej "personalnie"
              niż "partyjnie".

Sadzę, że w wyborach parlamentarnych wszystko wróci do normy. A czy to dobrze
              czy źle? Hmm. W polityce przyzwoitość to tylko warunek konieczny ale nie
              wystarczający :)
              Pozdr.
              P
              • basia.basia Re: UW zmartwychwstała??? 15.06.04, 01:04
                Gość portalu: Palnick napisał(a):

> stefan4 napisał:
                >
                > > Naprawdę sądzicie, że ustąpiły te przyczyny, które wtrąciły Unię w niebyt?
                >
                > > I że niebyt to taki miejsce, z którego się wraca, jak są dobre układy?
                > >
                > > - Stefan
                > ----------------
                > Powrót unii, to efekt dwóch przyczyn:
                >
                > 1. Niskiej frekwencji - gdyby poszło do urn więcej osób, które zwykle to
                > robiły, UW nie przekroczyłaby 5%.
                >
                > 2. Efektu "posłańca do wyższej cywilizacji" - obywatele uznali, że choć UW
                ich
                > nie rajcuje, to jednak lepiej żeby reprezentowali nas na zewnątrz ludzie na
                > poziomie europejskim. Takich unia ma i na nich głosowano
                bardziej "personalnie"
                >
                > niż "partyjnie".

Też tak uważam. Unia jest skończona ale ludzie pamiętają
                inną "jakość" tych ludzi. I mimo, że na manowce nas sprowadzili
                to jednak mają pewne niezaprzeczalne zalety i na pewno nas nie
                skompromitują.

>
                > Sadzę, że w wyborach parlamentarnych wszystko wróci do normy. A czy to dobrze
                > czy źle? Hmm. W polityce przyzwoitość to tylko warunek konieczny ale nie
                > wystarczający :)

Też się zgadzam. Osobiście nie chciałabym powrotu Unii do polityki.
                Unia to jest etap skończony. Zresztą to są szczątki UW i nikt nie
                wie co ta partia ma do zaproponiwania.
                • leszek.sopot Basiu bardzo przekłamałaś 15.06.04, 01:13
                  basia.basia napisała:
                  > Unia to jest etap skończony. Zresztą to są szczątki UW i nikt nie
                  > wie co ta partia ma do zaproponiwania.

Jak to nikt? A ja i kilku innych to już dla ciebie "nikt". Przykrość musisz
                  robić bliźnim w tą nienajgorszą noc?
                  • basia.basia Przepraszam:) 15.06.04, 01:37
                    leszek.sopot napisał:

> basia.basia napisała:
                    > > Unia to jest etap skończony. Zresztą to są szczątki UW i nikt nie
                    > > wie co ta partia ma do zaproponiwania.
                    >
                    > Jak to nikt? A ja i kilku innych to już dla ciebie "nikt". Przykrość musisz
                    > robić bliźnim w tą nienajgorszą noc?

To jak tak to proszę o krótki referat.
                    Co ma do zaproponowania UW swoim wyborcom?
                    Jakie ma pomysły na uzdrowienie finansów?
                    Co z NFZ? Jaki stosunek do zmainy ordynacji?
                    Co uważa na temat sprawy z raportem Ziobry
                    czyli jak powinna się zakończyć sprawa Rywina?

To na początek i na teraz:)

• Gość: stąd Gdzie konsekwencja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 01:43
                  basia.basia napisała:

> Też tak uważam. Unia jest skończona ale ludzie pamiętają
                  > inną "jakość" tych ludzi. I mimo, że na manowce nas sprowadzili
                  > to jednak mają pewne niezaprzeczalne zalety i na pewno nas nie
                  > skompromitują.

Nie rozumiem. W takim razie dlaczego głosowałaś na UW?
                  Jeśli mnie pamięć nia zawodzi, gdzieś tu widziałem Twój wpis z taką deklaracją.
                  • basia.basia Re: Gdzie konsekwencja? 15.06.04, 01:53
                    Gość portalu: stąd napisał(a):

> basia.basia napisała:
                    >
                    > > Też tak uważam. Unia jest skończona ale ludzie pamiętają
                    > > inną "jakość" tych ludzi. I mimo, że na manowce nas sprowadzili
                    > > to jednak mają pewne niezaprzeczalne zalety i na pewno nas nie
                    > > skompromitują.
                    >
                    > Nie rozumiem. W takim razie dlaczego głosowałaś na UW?
                    > Jeśli mnie pamięć nia zawodzi, gdzieś tu widziałem Twój wpis z taką
                    deklaracją.

Nie głosowałam na UW tylko na PiS.
                    Ale prawdą jest, że miałam (przez chwilę) taki zamiar jak znalazłam
                    na liście UW w Krakowie jakąś młodą osobę, po studiach na UJ - stosunki
                    międzynarodowe - i wydało mi się, że to sensowna kandydatura do PE.
                    Jednak jestem bardzo zrażona do UW i dałam sobie spokój.
                    • Gość: stąd Bardzo słusznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 01:56
                      :)
                      • Gość: stąd Re: Bardzo słusznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 02:05
                        To się odnosiło do ostatniego zdania Twojego postu.
            • Gość: jack Re: UW woskriesła? Wo istinu woskriesła? IP: *.proxy.aol.com 15.06.04, 00:46
              Wydaje mi sie tez, ze to poglad naiwny oparty tylko na %-ach a nie realu.
              UW ma minimalna szanse znalezc sie w sejmie z prozaicznego powodu, ze nie
              uzyska wystarczajacego poparcia przy frekwencji od 40% wzwyz.

• Gość: czasem_tu_pisze Re: UW woskriesła? Wo istinu woskriesła? IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 15.06.04, 03:22
                > UW ma minimalna szanse znalezc sie w sejmie z prozaicznego powodu, ze nie
                > uzyska wystarczajacego poparcia przy frekwencji od 40% wzwyz.

A skad pewnosc, ze do wyborow pojdzie tyle osob?
                Oby, ale szczerze watpie.
      • Gość: jack Re: Geremek przewodniczącym PE? IP: *.proxy.aol.com 14.06.04, 23:49
        Ten wierszyk ma obrazowac wszystko co masz do powiedzenia na temat Geremka?
        Jesli tak to jestes dosc ograniczonym i bezmyslnym typem nie rozrozniajacym
        powiazan i korelacji miedzy sprawami unii i sprawami Polski.
        Dla przypomnienia powiem ci, ze Geremek obok Havla sa jedynymi laureatami
        nagrody Karola W. z wschodniej Europy (uwazane za najwyzsze odznaczenie dla
        osob uwazanych za wybitne w budowie Europy. Nagroda przyznawana jest prawie
        wylacznie glowom panstw).
        Geremek moze budzic w Polsce mieszane uczucia ale chamstwem jest podwazac jego
        pozycje w panstwach unii.
        • Gość: Palnick Re: Geremek przewodniczącym PE? jack? IP: *.stenaline.com 15.06.04, 00:46

> Ten wierszyk ma obrazowac wszystko co masz do powiedzenia na temat Geremka?
          > Jesli tak to jestes dosc ograniczonym i bezmyslnym typem nie rozrozniajacym
          > powiazan i korelacji miedzy sprawami unii i sprawami Polski.
          > Dla przypomnienia powiem ci, ze Geremek obok Havla sa jedynymi laureatami
          > nagrody Karola W. z wschodniej Europy (uwazane za najwyzsze odznaczenie dla
          > osob uwazanych za wybitne w budowie Europy. Nagroda przyznawana jest prawie
          > wylacznie glowom panstw).
          > Geremek moze budzic w Polsce mieszane uczucia ale chamstwem jest podwazac
          jego
          > pozycje w panstwach unii.
          -----------------
          Naucz się czytać i rozumieć tekst dęty pacanie :)
          • rolotomasi Re: Geremek przewodniczącym PE? 15.06.04, 02:26
            Panowie zachowujcie się kulturalnie do jasnej cho !

A w temacie To bardzo dobra wiadomość i nie sądzę, żeby kaczka
            dziennikarska.Gieremek jest pasowny do tej robótki jak żaden - dodatkowo byłaby
            to pośmiertna nagroda dla UW za jej wkład w europeizację Polski i okolic.
            W Kraju już kariery nie zrobi, to pewne. Tym bardziej z jego pochodzeniem i
            koneksjami politycznymi, a w Europie może zrobić bardzo dużo.
            Jednego nie jestem pewien, czy prof=akademik poradzi sobie z machiną i
            biurokracją, a także z kierowaniem kilkusetosobowym gremium poselskim. Tu mam
            największe wątpliwości.
    • Gość: czasem_tu_pisze Re: Geremek przewodniczącym PE? IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 15.06.04, 03:25
      Bardzo dobra kandydatura. Przynajmniej za granica bedzie doceniony, nalezy mu
      sie.
    • Gość: babariba humbug jest to i pobożne życzenie... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 15.06.04, 06:13
      popatrzcie sobie na chronologię.
      Jeszcze przed ogłoszeniem OFICJALNYCH wyników wyborów personalne układanki są
      montowane w europejskim parlamencie??? - Bez jaj!!!
      To tylko w Polsce jest tak, że można zostać szefem partii (vide: Balcerowicz), a
      dopiero potem złozyć partyjną deklarację
    • Gość: Katarzyna Bagaznik szefem w NATO, a Belka w ONZ, hehe! IP: *.sympatico.ca 15.06.04, 13:55
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka