Dodaj do ulubionych

Jacek Kuroń chorował na Polskę

IP: 157.25.122.* 18.06.04, 00:54
[i][i][i][i][i][i][i][i][i] Polska jest Twoim dłużnikiem Jacku. Nigdy nie zapomnimy co dla nas zrobiłeś. Wdzięczni będziemy po grób. Postaramy się kontynuować Twoje dzieło budowy Polski świadomej, bogatej, sprawiedliwej. Będziemy obywatelami Polski i świata. Będziemy ludźmi. Wreszcie. Dla Ciebie Jacku. Dla nas samych. i][i][i][i][i][i][i][i][i]
Obserwuj wątek
    • Gość: A. Jacek Kuroń chorował na Polskę IP: *.apnet / *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 00:56
      Smutna sprawa.. to byl czlowiek o dobrym sercu.. a teraz wiele ludzi tak czesto zapomina o swoich sercach w pogoni za kasa.. i zapomina o innych, o ktorych On zawsze pamietal, choc ich nie znal to walczyl o ich sprawy.. Panie Jacku, wiecznego odpoczynku od tych trosk ktore tu byly motorem do ciaglej walki jaka Pan toczyl..
      • Gość: A. Re: Jacek Kuroń chorował na Polskę IP: *.apnet / *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 01:22
        przez moment wahalem sie czy napisac ze pewnie zaraz sie tu zacznie jak to na wiekszosci forow publicznych, ale nie napisalem, bo jednak pomyslalem, ze tak nie bedzie.. a jak jest ponizej to kazdy widzi.. taka to Polska wlasnie i tacy rozni ci Polacy.. pytanie czy Jackowi o takie spoleczenstwo chodzilo? Tez, bo chodzilo o wolnosc.. ech..
        • Gość: Jan K. Re: Jacek Kuroń chorował na Polskę IP: *.asm.bellsouth.net 18.06.04, 03:37
          Panie/Pani A.
          Pisać trzeba! Nie można oddać grup dyskusyjnych jedynie chorym z nienawiści
          oszołomom.
          Jan K.

Gość portalu: A. napisał(a):

> przez moment wahalem sie czy napisac ze pewnie zaraz sie tu zacznie jak to na
          w
          > iekszosci forow publicznych, ale nie napisalem, bo jednak pomyslalem, ze tak
          ni
          > e bedzie.. a jak jest ponizej to kazdy widzi.. taka to Polska wlasnie i tacy
          ro
          > zni ci Polacy.. pytanie czy Jackowi o takie spoleczenstwo chodzilo? Tez, bo
          cho
          > dzilo o wolnosc.. ech..
      • Gość: Aarpn [...] IP: *.ca.astound.net 18.06.04, 07:55
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: Andrzej Re: Jacek Kuroń chorował na Siebie IP: *.nll.se 18.06.04, 09:12
          Jestes ofiara w y l a c z n i e swojej wlasnej glupoty, a nie Jacka Kuronia. Za
          dziadowskie geny podziekuj mamie i ojcu.
          • Gość: Piotr Re: Jacek Kuroń chorował na Siebie IP: *.class147.petrotel.pl 18.06.04, 19:04
            Komu ty podziękujesz za swoje bezgraniczne chamstwo?
        • Gość: emj Re: Jacek Kuroń chorował na Siebie IP: 62.233.201.* 18.06.04, 09:48
          Ścierwnikom nazistowskim odciąć wszystkie mozliwości kontaktu ze światem:
          język, ręce, nogi i pół mózgu (tylko czy jeszcze coś w głowie zostanie?)
        • Gość: filip Re: Jacek Kuroń chorował na Siebie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.04, 10:09
          Aarpn, bełkotliwy skurwysynu,i reszto tobie podobnych! Darujcie sobie te
          antysemickie i antyludzkie rzygowiny, przynajmniej raz w życiu. Żeby wypisywać
          podobne bzdury w takim dniu, trzeba zamiast serca i rozumu mieć kawałek
          gnijącego gówna. Pociesza jedynie to, że o was nikt nigdy nie bedzie pamiętał,
          a u śp. Kuroniu zapomnieć nie sposób.
      • Gość: nikt Jak malo mamy Takich. IP: *.ccip.fr 18.06.04, 23:15
      • Gość: ty Chorował na alkoholizm, a nie na Polskę! IP: 62.93.43.* 19.06.04, 17:22
        Chorował na alkoholizm, a nie na Polskę!
      • Gość: Greg28 Re: Jacek Kuroń chorował na Polskę IP: *.z064003034.was-dc.dsl.cnc.net 20.06.04, 08:05
        Byl Pan dla mnie natchnieniem i ostoja normalnosci zarazem. Teraz juz nie wiem,
        targany watpliwosciami, co jest OK a co nie................ SMUTNO
        MI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        !
    • leszek.sopot Jacek Kuroń chorował na Polskę 18.06.04, 00:58
      Pamiętam, że się wzruszyłem czytając tekst Anny Bikont i Joanny Szczęsnej, i
      zorientowałem się, że Jacka już wkrótce nie będzie. Wszyscy już od dłuższego
      czasu byliśmy chyba przygotowani na ten dzień. Jak przyszedł, nie obyło się
      jednak bez wzruszeń i wilgotnych oczu. Seweryn Blumsztajn w swoim wspomnieniu
      napisał, że prosił Jacka by nie odchodził zimą. Jacek słowa dotrzymał. Był
      symbolem poświęcenia i bezinteresowności, i takim dla mnie zostanie.
      • Gość: http://pamietamy.t Re: i na SZCZESCIE zdazyl przejrzec na oczy IP: *.block.alestra.net.mx 20.06.04, 10:46
        www.pl.indymedia.org/pl/2004/03/4205.shtml
    • Gość: Ananke wszyscy umrzemy, ale wybrani trochę wygodniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 01:01
      Tak właśnie szukałem informacji, co to za szpital. I teraz wiem, że znany
      idealista i komunista Kuroń leczył się w szpitalu dla równiejszych. A mój teść
      zmarł w izbie przyjęć w normalnym szpitalu czekając, aż przyjdzie lekarz. Nie
      odmawiam Kuroniowi jego wielkości, ale wołam o _równość_ obywateli, płatników
      podatków, ZUSu i czegoś tam jeszcze. W czym ważniejszy jest czynny albo
      nieczynny polityk, urzędnik itp. od normalnego człowieka? Dlaczego "wszystkie
      świnie są równiejsze"?
      • Gość: wojtek On był wielkim człowiekiem IP: *.unicity.pl / 80.51.254.* 18.06.04, 01:05
        I chocby po to aby mógł skończyć swoją książkę powinien mieć lepszą opiekę.
        Czy 10 lat w celi, też mu zazdrościsz?
        • Gość: Ananke Był politykiem, ale komunistą czy arystokratą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 01:21
          Nic mu nie zazdroszczę. Przyznasz jednak, że jak ktoś głosi, że wszystkie
          zwierzęta są równe i korzysta z przywilejów dla zwierząt równiejszych, to nie
          jest już taki "wielki". Jest normalny, którego ręce biorą do siebie.
          Uważam, że szczególnie w czasach takiej nędzy w lecznictwie trzeba głośno
          żądać dostępu do lecznic MSW dla wszystkich, nie tylko prezydenta i jego
          przyjaciół. Są one finansowane z naszych pieniędzy, nie prezydenta ani premiera.
          Płacimy kolosalne składki i jesteśmy traktowani jak śmiecie, skóry i symulanci.
          Nie można się doprosić kompleksowych badań, kolejki sięgają miesięcy. Ale są też
          równiejsi - rodziny wojewodów, ministrów, sekretarek ministerialnych itd. Ich
          składki są "równiejsze"? Pamiętaj, że Kuroń nalewał zupkę biednym, a potem szedł
          do domu i żarł co chciał. Im więcej biednych, tym więcej miłości dla komunistów
          - on to wiedział.
          • Gość: to ja Re: Był politykiem, ale komunistą czy arystokratą IP: *.nsw.bigpond.net.au 18.06.04, 01:38
            glupia pizdo - zwierzeta zra, ludzie jedza. Czego sie czepiasz Kuronia, ktory
            juz nie jest miedzy nami i nie moze ci odpowiedziec? Masz problemy? Wyladuj na
            urzedujacym ministrze, czego czepiasz sie czlowieka, ktory przez swoje zycie
            walczyl wlasnie o rownosc i dostep dla wszystkich do swiaty i slyzby zdrowia.
            Jestes chora, masz problemy umyslowe. Napij sie kefiru i idz do sracza na
            godzine, moze ci przejdzie.
            • Gość: paul Re: Był politykiem, ale komunistą czy arystokratą IP: 203.47.22.* 18.06.04, 02:12
              Tak sie sklada, ze i ludzie, i zwierzeta zra lub jedza. Dyskryminacja gatunkowa
              nalezy do smietnika historii.
              • Gość: to ja zmarlemu, poza malymi wyjatkami, nalezy sie IP: *.nsw.bigpond.net.au 18.06.04, 02:30
                szacunek. Mnie Mama uczyla, ze ludzie jedza. Nigdy nie akcepotowala zarcia w
                odniesieniu do ludzi. Takze, ludzie umieraja, zwierzeta zdychaja. Widze u Ciebie
                pewien typ relatiwizmu, ktory pozwala zmieszac z gownem w imie chorej ideologii.
                • Gość: paul Re: zmarlemu, poza malymi wyjatkami, nalezy sie IP: 203.47.22.* 18.06.04, 04:51
                  To ja u Ciebie niestety dostrzegam relatywizm, ktory dzielila rowniez moja
                  babcia, mowiac, ze ludzie maja dusze, a zwierzeta nie. Ale chyba juz z tego
                  wyroslismy, i czas najwyzszy przyznac, ze my ludzie jestesmy czescia swiata
                  zwierzat.
                  • Gość: Andrzej Re: zmarlemu, poza malymi wyjatkami, nalezy sie IP: *.nll.se 18.06.04, 09:34
                    Powinienes sluchac babci troche uwazniej! Byc moze wtedy, nadal bylbys wsrod
                    ludzi!
              • Gość: Ład [...] IP: *.safepages.com / *.sea.safepages.com 18.06.04, 04:01
                • Gość: Leszek [...] IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 18.06.04, 06:56
                • Gość: ewik Re: Był talmudem. komunistą i ściewem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.04, 07:47
                  Nic nie rozumię z twoich słów nie wiem ,czy to twój specyficzny język,czy błędy.
                • Gość: Andrzej Re: Był talmudem. komunistą i ściewem IP: *.nll.se 18.06.04, 09:36
                  Co masz na mysli?
            • Gość: kasiaroza [...] IP: *.cm-upc.chello.se 18.06.04, 07:31
            • Gość: AArpm [...] IP: *.ca.astound.net 18.06.04, 07:52
              • Gość: leszek Po Jacku ludzie płaczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 09:24
                Jeśli masz ochotę nazywać nas żydokomuną to na zdrowie, dla jacka możesz mnie
                nazywać jeszcze inaczej. Nie zważam na to boś ty śmieć.
              • Gość: Andrzej Re: Kuron, Kolejny ze znanej Mafii. IP: *.nll.se 18.06.04, 09:40
                Przykro mi, ze trzeba Tobie tlumaczyc to samo po kilka razy. Pisalem wczesniej,
                ze to nie wina Kuronia, ze jestes slabowity umyslowo! To wina Twojej mamy i
                ojca! Przeciez to po nich odziedziczyles wadliwe geny!
                • Gość: http://pamietamy.t Re: szczescie ze przejrzal na oczy i to odroznia IP: *.block.alestra.net.mx 20.06.04, 10:53
                  czlowieka od lajdaka

• Gość: Emma z buszu Re: Był politykiem, ale komunistą czy arystokratą IP: *.client.comcast.net 18.06.04, 07:21
            Ananke,
            czy Ty zdajesz sobie sprawe z tego, ze jestes kreatura?
          • Gość: ewik Re: Był politykiem, ale komunistą czy arystokratą IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.04, 07:42
            Ale inni też w domach,,żrą co zechcą ,,ale biednym zupy nie nalewają.
          • Gość: Gosc Re: Był politykiem, ale komunistą czy arystokratą IP: *.net.external.hp.com 18.06.04, 09:06
            Zadroscisz mu. To widac. Kim jestes, ze czlowiekowi, ktory poswiecil najlepsze
            swoje lata dla innych, zalujesz porzadnej opieki, gdy tego potrzebowal ? Chcesz
            rownac w dol ? A moze trzeba rownac w gore ? Posluchaj co mowil: "Nie palcie
            komitetow, zakladajce wlasne" , popracuj by inni mieli porzadna opieke lekarska,
            a chcesz ja komus odbierac, gdy na nia zapracowal. Pamietaj ze Jacek Kuron
            siedzial 9 lat w wiezieniu bys ty teraz mogl pisac te bzdury tutaj, bys mogl
            korzystac z dobrodziejstw internetu. Gdy On siedzial w wiezieniu , ty i podobni
            do Ciebie wygrzewali sie na sloncu. Troche szacunku dla zmarlego ! Cisza nad
            grobem !
            • Gość: http://pamietamy.t Re: bredzisz w stylu uwoli, dlatego istnieja MSW IP: *.block.alestra.net.mx 20.06.04, 10:58
              na sczescie i kuron przejrzal na oczy

• Gość: Andrzej Re: Był politykiem, ale komunistą czy arystokratą IP: *.nll.se 18.06.04, 09:25
            Nie chce komentowac calej Twojej wypowiedzi, masz t r o c h e racji. Co do
            jednego sie jadnak nie moge zgodzic. Skad Tobie przyszlo do glowy, ze placisz
            kolosalne skladki? Nie sa one ani kolosalne, ani nawet duze! Chcesz miec sluzbe
            zdrowia na poziomie zachodnim, a placic za nia jak w czasach ZSRR albo PRL!
            Ciekawe, ze ludzie tacy jak Ty, wiedza doskonale, ze za cene Trabanta nigdzie
            nie kupia Mercedesa, natomiast jezeli chodzi o sluzbe zdrowia, to stosuja
            kryteria zupelnie inne.
            • Gość: http://pamietamy.t Re: jak nie oddzielimy koryta od ryjow to zadna IP: *.block.alestra.net.mx 20.06.04, 11:06
              skladka nie wystarczy lekarze powinni wystawiac rachunki
              a kto placi to tylko sprawa komornika i ubezpieczenia i dluznika
              tak jak dzisiaj to tylko woda na mlyn korpucji i oplacamy dodatkowe koszty
              bandy prywatnych windykatorow i "lekarzy" lapinskich
              rowniez nie wystarczy gdy 20% jest bezrobotnych
              bezrobocie glupku

a co do smierci w oczekiwaniu na lekarza
              serdecznie wspolczuje ale czy wnioslesc oskarzenie do prokuratury
              przeszedles przez ubeckie polskie sady aby wniesc sprawe do strasburga
              przeciwko polsce (a wlasciwie rzadowej bandzie ) nie
              to przynajmniej wlasciwie wybieraj w wyborach
          • Gość: ja Był człowiekiem wielkiego serca IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.04, 09:48
            Właśnie tym się różnił między innymi od Ciebie że był Wielkim Człowiekiem. Był
            jednym z tych którzy zmienili ten kraj dla nas wszystkich, dla mnie i rówież
            dla Ciebie, jednym z tych którzy sprawili że możesz myśleć co chcesz, pisać i
            mówić co chcesz, nawet takie podłości, ty głupia mała ciemnoto, i nikt Cię za
            to nie wsadzi do więzienia na 10 lat. Chciałabym żeby moje podatki i składki(a
            jestem prawie pewna że płacę dużo, przypuszczam że wielokrotnie więcej niż Ty)
            szły na leczenie tak wspaniałej Osoby a nie tak zakutej ciemnej tępej i ślepej
            jak Ty. Choć z pewnością On nie pochwalałby tego. Pochylał się nad każdym.
            Może kiedyś przejrzysz na oczy.
            • Gość: http://pamietamy.t Re: twoje podatki maja isc na twoich, rzeczywiscie IP: *.block.alestra.net.mx 20.06.04, 11:09
              do lajdaka ci niedaleko
              przewaznie jak dochodzi do sparawdzenia zrodel dochodow
              okazuje sie ze bije z publicznego koryta

pamietamy.tripod.com
      • iza.bella.iza Re: wszyscy umrzemy, ale wybrani trochę wygodniej 18.06.04, 01:08
        Rozumiem Twój ból po stracie bliskiej osoby. Moi bliscy też umierali
        w "zwykłych" szpitalach. Ale postaraj się zrozumieć...

>> Gdy w 1999 roku trafił do szpitala MSW na Wołoskiej na badania gardła, w
        drzwiach czekała delegacja: lekarze i pielęgniarka, która przypomniała mu, że
        gdy po Marcu '68 przywożono go tu w kajdankach z Rakowieckiej z kamicą nerek,
        to ona podawała mu herbatę i przemycała papierosy. Jeden z lekarzy
        powiedział: "To nasz resort zniszczył panu zdrowie i my jesteśmy odpowiedzialni
        za to, żeby je panu przywrócić". >>
      • Gość: szary Re: wszyscy umrzemy, ale wybrani trochę wygodniej IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 18.06.04, 01:14
        Szanowne Ananke, pisac juz umiesz, ale z odczuwaniem to jeszcze calkowity
        niedorozwoj.
        • Gość: Ananke gratuluję 100% zdrowia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 01:26
          Szanowny Szary, odczuwanie mam na właściwym miejscu. Znam kilka osób starszych.
          Wiem jakie mają problemy w przychodniach, aptekach i szpitalach. Nie umniejszam
          osiągnięć pana Kuronia. Dziwię się jedynie, dlaczego normalni ludzie nie mają
          takiego dostepu do świadczeń lekarskich, jak niektórzy inni?
          • leszek.sopot Trochę szacunku 18.06.04, 01:35
            Gość portalu: Ananke napisał(a):

> Szanowny Szary, odczuwanie mam na właściwym miejscu. Znam kilka osób
            starszych. Wiem jakie mają problemy w przychodniach, aptekach i szpitalach. Nie
            umniejszam osiągnięć pana Kuronia. Dziwię się jedynie, dlaczego normalni ludzie
            nie mają takiego dostepu do świadczeń lekarskich, jak niektórzy inni?

W Gdańsku nie ma szpitala MSW, ale lekarzom choć mają wspaniałą aparaturę i
            leczą dobrze nie udaje się wszystkich przywrócić do zdrowia. Szpital MSW nie
            jest jedynym dobrym szpitalem w Polsce. Insynuując to popełniasz kłamstwo.
            Nasza służba zdrowia dysponuje dziś dziś dobrą aparaturą i mamy znakomitych
            lekarzy.
            Podłe jest z twojej strony odbieranie Jackowi prawa do godnej śmierci.
            Człowiekowi, który za PRL stracił zdrowie, który przez ćwierć wieku był
            śledzony i podsłuchiwany, który oddał swoje zdrowie nam, byśmy mogli życ w
            wolnym kraju. Okaż trochę szacunku. Możesz też zapoznac się z tekstem z Rzepy:
            www.rzeczpospolita.pl/dodatki/specjal_040618/specjal_a_7.html
            • Gość: Ananke Re: Trochę szacunku dla wszystkich Polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 02:02
              Nie odmawiam prawa do godnej śmierci panu Kuroniowi. To smutny zarzut i
              bezsensowny.
              Zgadnij, co to ma wspólnego ze śmiercią mojego teścia, którego przywieźli
              karetką i posadzili w poczekalni, i siedział sam, stary, w biednej kurtce prawie
              godzinę z zawałem. Kiedy przyszedł lekarz, już nie żył. To było w szpitalu dla
              zwykłych ludzi, normalnym (kiedyś powiatowym), nowoczesnym i nadal w rozbudowie.

Ze wskazanym tekstem zapoznałem się, i teraz wiem, że był on innym komunistą i
              dlatego sowieccy komuniści go nienawidzili i prześladowali. wolność równość ...
              • Gość: mirek Re: Trochę szacunku dla wszystkich Polaków IP: *.dyn.optonline.net 18.06.04, 04:06
                A gdzie ty byles? nie przy tesciu? co z ciebie za zie-zienc?
              • Gość: maciej Re: Trochę szacunku dla wszystkich Polaków IP: 213.77.40.* 18.06.04, 08:02
                Chyba nie rozumiesz o co w tym watku biega.To watek o Jacku Kuroniu, a nie o
                problemach słuzby zdrowia i traktowaniu ludzi.Załóż wątek o łapówach w służbie
                zdrowia o lepszym badz gorszym traktowaniu.Tutaj sobie odpusc.Nie wypada.Jezeli
                tego nie rozumiesz to duzo "pracy wewnetrznej" przed Toba!!!
              • behemot.to.kot Re: Trochę szacunku dla wszystkich Polaków 18.06.04, 08:52
                przykro mi z powodu śmierci Twego teścia.
                ale nadal nie wiem czemu akurat tu i teraz o tym piszesz.
                może przyjdź na pogrzeb Kuronia i tam porusz tę sprawę...

Gość portalu: Ananke napisał(a):

> Nie odmawiam prawa do godnej śmierci panu Kuroniowi. To smutny zarzut i
                > bezsensowny.
                > Zgadnij, co to ma wspólnego ze śmiercią mojego teścia, którego przywieźli
                > karetką i posadzili w poczekalni, i siedział sam, stary, w biednej kurtce
                prawi
                > e
                > godzinę z zawałem. Kiedy przyszedł lekarz, już nie żył. To było w szpitalu dla
                > zwykłych ludzi, normalnym (kiedyś powiatowym), nowoczesnym i nadal w
                rozbudowie
                > .
                >
                > Ze wskazanym tekstem zapoznałem się, i teraz wiem, że był on innym komunistą i
                > dlatego sowieccy komuniści go nienawidzili i prześladowali. wolność
                równość ...
              • Gość: jeż Re: Trochę szacunku dla wszystkich Polaków IP: 213.241.38.* 18.06.04, 14:05
                To dlaczego zostawiłeś Go samego. Ty 'wrażliwy' człowieku(?)
            • Gość: mirek Trochę szacunku IP: *.dyn.optonline.net 18.06.04, 04:04
              Ponad dziewiec lat w wiezieniach za nic, przy tym tracac zdrowie, musi na
              najglupszych robic odruch cofki. pomyslcie niektorzy zanim napiszecie. prosze,
              pamietajcie o tych wieziennych latach za nic. Pozdrawiam Mirek M.
          • Gość: Halicz@aol.com Re: gratuluję 100% zdrowia IP: *.proxy.aol.com 18.06.04, 01:52
            Dziwię się jedynie, dlaczego normalni ludzie nie mają
            > takiego dostepu do świadczeń lekarskich, jak niektórzy inni?

Ot, po prostu dlatego, ze do polityki (Sejm, Senat) wybieraja niewlasciwych
            ludzi. Wybierz takich jak Kuron i wtedy bedziesz mial dostep do dobrych
            (uczciwych szpitali).
            Pozdrowienia
            • Gość: mirek Re: gratuluję 100% zdrowia IP: *.dyn.optonline.net 18.06.04, 04:10
              dziwie sie iz masz odwage takie brednie pisac. paza tym aol wychodzi juz z mody
              no chyba ze no Jona bedziesz glosowal. Ci z Niskim IQ maja zawsze mniesze pole
              widzenia (i popisu)
            • Gość: ewik Re: gratuluję 100% zdrowia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.04, 07:55
              Przepraszam,że się wtrącę,ale czy jeszcze są tacy ludzie,jak Kuroń,teraz nie ma
              z czego wybierać,wszyscy pchaja się tylko po kasę i dlatego nie ma szans,że
              ktoś sie wstawi za biednym ,prostym człowiekiem.
          • Gość: Andrzej Re: gratuluję 100% zdrowia IP: *.nll.se 18.06.04, 09:44
            Czesciowo z powodu balaganu zawinionego przez niedorozwinietych
            i skorumpowanych politykow, a czesciowo z tego samego powodu, z jakiego za cene
            Trabanta, nie kupi sie Mercedesa!
      • Gość: przemek_o Re: wszyscy umrzemy, ale wybrani trochę wygodniej IP: *.idea.pl 18.06.04, 02:27
        dziekuje Ci Panie Jacku, bo inaczej nie potrafie sie do Ciebie zwrocic, za
        nadzieje i jej spelnienie jaka dales milionom ludzi w Polsce a moze i rowniez
        za naszymi granicami, ze walczyles o to ze dzisiaj moge mowic ja i inni na tym
        forum co myslimy, ze nieliczni moga probowac Cie krytykowac a inni chwalic, ze
        dawales nadzieje i ze moje dzieci nie beda zyc wojna i nienawiscia, ze maja
        jakies perspektywy i ich dziecinstwo nie bedzie przygoda z kolejkowych dyzurow,
        dziekuje Twojej rodzinie ze wspierala Cie i pozwolila bys swoja osobowoscia
        zaswiadczal o godnosci czlowieka, dziekuje ze dales mi przyszlosc, spoczywaj w
        pokoju. dozgonnie wdzieczny. [`]
        • Gość: Marzanna Re: wszyscy umrzemy, ale wybrani trochę wygodniej IP: *.uwoj.gorzow.pl / 82.160.54.* 18.06.04, 09:08
          Dziękuję za te piękne słowa, które dają nadzieję, że postawa, walka i praca
          Jacka Kuronia nie były bezowocne.

• Gość: http://pamietamy.t Re: chyba zyjesz w innym swiecie, swiecie uwoli IP: *.block.alestra.net.mx 20.06.04, 11:20
      • Gość: lange Re: wszyscy umrzemy, ale wybrani trochę wygodniej IP: *.internode.on.net.au 18.06.04, 03:55
        do kogo masz pretensje ze zyjesz na tym swiecie a nie w bajce, gdzie wszyscy sa
        rowni? znasz takie miejsce na swiecie, gdzie wszyscy maja wszystkiego po rowno?
        tak sie sklada ze wszyscy, ktorzy glosili takie zasady, okazywali sie oszustami.
        • Gość: http://pamietamy.t Re: szwecja, finlandia, norwegia,polinezja,niemcy IP: *.block.alestra.net.mx 20.06.04, 11:22
          czesi
          nie widzialem grzebiacych w smietnikach

pamietamy.tripod.com
      • Gość: gr_rzeszow Re: wszyscy umrzemy, ale wybrani trochę wygodniej IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.04, 10:07
        Gdyby nie to że Pan Jacek był nieprzytomny od 3 tygodni z pewnością odstąpiłby
        Tobie czy Twojemu śp Teściowi swoje szpitalne łóżko. Mam nadzieję że Pan Jacek
        nie natrafiał w szpitalach na podobne tobie kreatury. Że na słowo Jacek Kuroń
        każde drzwi otwierały się. Był to Wielki Człowiek. Nie śmiej mierzyć Go swoją
        miarą ani swojego sp. Teścia.
        • Gość: http://pamietamy.t Re: bezczelny bolszewik z ciebie i cham lajdacki IP: *.block.alestra.net.mx 20.06.04, 11:24
      • Gość: j. dupek IP: 217.8.186.* 18.06.04, 12:10
        zawsze załatwiasz swoje sprawy przy okazji czyjejś śmierci?
      • Gość: kukuryku Re: wszyscy umrzemy, ale wybrani trochę wygodniej IP: 151.203.179.* 18.06.04, 19:10
        Anananke - masz racje, ale pomysl jeslibys ty mial dojscie do lepszego szpitala
        i bylbys ciezko chory i w bolu to czy bys zrezygnowal z niego i poszedl do tej
        izby przyjec dla biednych? Tylko Chrystus i Budda przypuszczam tak by zrobili.
        Masz inne przyklady? Kuron byl i tak szlachetniejszy i uczciwszy od wielu u
        wladzy oraz tzw dobrych ludzi.
    • Gość: marcin Re: bleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee IP: *.chello.pl 18.06.04, 01:03
      Komuch i tyle
      • Gość: bea Re: bleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee IP: *.sympatico.ca 18.06.04, 02:21
        Nie wiesz kto to jest komuch. Masz szczescie Marcinie, a to dzieki temu, ze byli
        ludzie tacy jak Jacek. Za obraźliwe -wtedy- słowo "komuch" nie siedzisz -teraz-,
        w komunistycznym więzieniu. Jacek dla mnie i wielu moich znajomych jest dobrą i
        wrażliwą opowieścią, o tym jak można zmieniać poglądy, nie zmieniając swoich
        wartości, nie sprzedając duszy.
        • Gość: Jan K. Kuroń to nie Michnik IP: *.asm.bellsouth.net 18.06.04, 03:41
          Jacek Kuroń nie chodził na wódkę z Jaruzelem ani z Urbanem. Nie widział siebie
          jako szarą (czerwoną?) eminencję polskiej polityki i nie stawiał na komunistów
          i ubeków, aby tylko do władzy nie dorwali się prawicowi, katoliccy politycy.

Jan K.
    • Gość: rockowy edek Boże, miej nas w swojej opiece przed takimi oszoło IP: *.chello.pl 18.06.04, 01:09
      momami jak powyżej... Eh, niczego już nie uszanują...
    • iza.bella.iza Re: Kuroń chorował na Polskę ale pod ZARZADEM żyd 18.06.04, 01:09
      Przestań spamować, kobieto:(
    • Gość: wojtek intelektualna Helenka IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 18.06.04, 01:10
      Obawiam się, że nigdy nie zostaniesz Heleną
    • Gość: saser Jak rzadko kiedy mam ochotę strzelić komuś w ryj IP: *.chello.pl 18.06.04, 01:11
      a dokłądniej tobie chora kobieta, mimo że spokojny ze mnie człowiek, a kobiety
      to już nigdy nie uderzyłem to miej pewność, że jakbyś znalazła się w tej chwili
      koło mnie to po prostu strzelił bym ci w mordę. Nie pozdrawiam.
      • Gość: hela Re: Jak rzadko kiedy mam ochotę strzelić komuś w IP: *.dip.t-dialin.net 18.06.04, 01:14
        helenka nie jest tak do konca chora, tylko nie powinna tego pisac dzisiaj
    • Gość: zybi48 Re: Jacek Kuroń chorował na Polskę IP: *.proxy.aol.com 18.06.04, 01:21
      Dziekuje Jacku za to co zrobiles dla Narodu Polskiegie. Spoczywaj w spokoju,
      Czesc TWOJEJ Pamieci
      • Gość: Aron Re: Jacek Kuroń chorował na Polskę IP: *.ca.astound.net 18.06.04, 08:41
        Piekło raczej nie jest spokojne.
        • leszek.sopot Re: Jacek Kuroń chorował na Polskę 18.06.04, 11:12
          Gość portalu: Aron napisał(a):

> Piekło raczej nie jest spokojne.

Życzę wszystkim ludziom, także tobie, byś piekła nigdy nie oglądał. Ale by tak
          było musisz na to zasłużyć.
    • Gość: jck.x ['] ['] ['] ['] ['] IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 18.06.04, 01:24
      Skończyła się pewna epoka - wraz z odejściem Jego, a wcześniej innego Jacka.
      Żegnamy Ich.
    • leszek.sopot Masz dziurawą pamięć i zwichnięty rozum 18.06.04, 01:25
      Może ci coś przypomni ten tekst z "Rzeczpospolitej"

Wygrał ze służbą bezpieczeństwa
      Ćwierć wieku nieustannej inwigilacji. Nikomu bezpieka nie poświęciła tyle
      uwagi, co Jackowi Kuroniowi. - To był ich wróg numer jeden - mówi Andrzej
      Friszke, historyk z Polskiej Akademii Nauk.
      Poważnie esbecy zajęli się Kuroniem w 1964 roku. Przestali dopiero 25 lat
      później, gdy latem 1989 roku został posłem na Sejm.
      - Inwigilowanie Kuronia było przedsięwzięciem imponującym, jeśli idzie o
      rozmiary operacji. Główni opozycjoniści mieli tzw. sory, czyli sprawy
      operacyjnego rozpoznania. W przypadku Kuronia to jest 80 tomów akt, w przypadku
      Adama Michnika kilkanaście. To obrazuje zainteresowanie Kuroniem ze strony
      bezpieki - mówi Antoni Dudek, historyk z IPN.

Całość:
      www.rzeczpospolita.pl/dodatki/specjal_040618/specjal_a_7.html
      Choć wątpię byś potrafiła czytać ze zrozumieniem treści:((
    • Gość: Emily Wielki Umysl, jeszcze wieksze Serce i Dusza! IP: *.dc.dc.cox.net 18.06.04, 01:51
      Dziekuje Bogu/Gai/Losowi, ze umiescil Pana Jacka wsrod nas. Pozostaje nam Jego
      moralna spuscizna, ktorej nie wolno nam zmarnowac. Zegnam Drogi Panie Jacku,
      lecz panskie zycie wcale sie nie skonczylo. [']['][']
      • Gość: joei I WLASNIE TYM SIE ROZNIL OD MICHNIKA!!!!!!!!!!! IP: *.cable.mindspring.com 18.06.04, 03:16
        zostanie jednak na zawsze kojarzony z KSS KOR i Adamem Michnikiem
    • Gość: wrocławianin Re: Jacek Kuroń chorował na Polskę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.04, 02:04
      Pamiętam jak w latach dziewięćdziesiątych często było o nim głośno, byłem wtedy
      młody ale to jedno z niewielu nazwisk jakie wtedy wbiło mi się do główki i
      pozostanie w niej na zawsze †
      • Gość: Marek nie wrzeszczal na ulicy o swoim patriotyzmie IP: *.com / *.client.elkhart.net 18.06.04, 02:31
        jak ci, ktorzy wspolpracowali z PRLem, a teraz graja blazenskie
        role "prawdziwych Polakow,katolikow i patriotow". To plugawe bydlo chce
        zniszczyc to o co walczyli bohaterowie Polski tacy jak Kuron. Dlatego tak ich
        nienawidze.
        • Gość: http://pamietamy.t Re: jak sie nie wie o co walczyl, to g..w... sie c IP: *.block.alestra.net.mx 20.06.04, 11:28
    • Gość: Gość który wyszedł Baju, baju wieloimienna bezdenna głupoto IP: *.chello.pl 18.06.04, 02:06
      Daj już spokój spamerko. Nudna jesteś. Napij się wody i idź na spacer:(
      • Gość: Andrzej [...] IP: *.ca.astound.net 18.06.04, 09:03
        • leszek.sopot Kto kogo ignoruje 18.06.04, 09:31
          Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Agenturalny żydowski sługusie, może to ty walniesz sobie
          > pół litra i powędrujesz ....za swoim Kuroniem.
          > To miejsce które piekłem się nazywa czeka na ciebie także, jeśli
          > nie nawrócisz do tego którego obecnie tak ignorujesz, Jezusa Chrystusa.

Ty jesteś jak najdalej od miłości Boga, jego prawdy i współczucia. Żaden z
          uczni Jezusa nigdy do nikogo nie odezwał się w ten sposób jak ty. Zastanów się
          nad sobą, pomyśl, a później przeproś Boga.
          • Gość: Juras Re: Dla kogo jest pieklo.... IP: *.bund.de 18.06.04, 12:34
            Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Agenturalny żydowski sługusie, może to ty walniesz sobie
            > pół litra i powędrujesz ....za swoim Kuroniem.
            > To miejsce które piekłem się nazywa czeka na ciebie także, jeśli
            > nie nawrócisz do tego którego obecnie tak ignorujesz, Jezusa Chrystusa.

Pomijajac juz Twoj "ewangeliczny" jezyk, ktorym na pewno "nawrocisz" niejednego
            niewierzacego, pragne Ci cos wytlumaczyc, bo tez jestem czlowiekiem gleboko
            wierzacym.

1. Do Nieba czy piekla kieruje Bog, a nie Ty, ksiadz proboszcz czy nawet Jan
            Pawel II, bo tylko Bog zna wnetrze czlowieka, i to dokladniej niz on sam.

2. Jesli czytasz Pismo Sw., musiales kiedys trafic na perykope z opisem Sadu
            Ostatecznego, ktora tu celowo przytocze:

"(34) Wtedy odezwie się Król do tych po prawej stronie: Pójdźcie, błogosławieni
            Ojca mojego, weźcie w posiadanie królestwo, przygotowane wam od założenia
            świata!(35) Bo byłem głodny, a daliście Mi jeść; byłem spragniony, a daliście
            Mi pić; byłem przybyszem, a przyjęliście Mnie;(36) byłem nagi, a
            przyodzialiście Mnie; byłem chory, a odwiedziliście Mnie; byłem w więzieniu, a
            przyszliście do Mnie.(37) Wówczas zapytają sprawiedliwi: Panie, kiedy
            widzieliśmy Cię głodnym i nakarmiliśmy Ciebie? spragnionym i daliśmy Ci pić?
            (38) Kiedy widzieliśmy Cię przybyszem i przyjęliśmy Cię? lub nagim i
            przyodzialiśmy Cię?(39) Kiedy widzieliśmy Cię chorym lub w więzieniu i
            przyszliśmy do Ciebie?(40) A Król im odpowie: Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko,
            co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście
            uczynili."(Mat 25, 34-41)

Powyzszy tekst Ewangelista napisal majac na mysli wlasnie takich ludzi, jak
            Jacek Kuron, Janusz Korczak, Mahatma Ghandi i wielu wielu innych...
            To oni beda sie kiedys moze dziwic, dlaczego zostali zbawieni, chociaz Stworce
            odrzucali lub inaczej rozumieli...

3. Pan Jacek Kuron do wszystkiego, czego dokonal dla innych, dodal takze swoje
            latami trwajace fizyczne cierpienie, niemalze az do samej smierci i chociazby
            tylko przez to, byl blizszy Ukrzyzowanemu, niz niejeden dobrze odzywiony biskup
            czy "polityk" LPR, szastajacy wartosciami chrzescijanskimi i powolujacy sie na
            Krzyz.

4. Jakim prawem nazywasz obrazliwie kogos z y d o w s k i m sugusem, by w
            nastepnym zdaniu powolywac sie na Z Y D A Jesusa Chrystusa?
            Co ty wlasciwie rozumiez z tego Chrzescijanstwa, jesli nie zmiarkowales nawet,
            ze podobnymi wypowiedziami juz postawiles sie poza jego nawias,
            ekskomunikowales sie dobrowolnie?

Wiesz co? Na twoim miejscu zastanowilbym sie troche nad samym soba, porozmawial
            z kims kompetentnym, wyznal mu swoja chorobe, bo w zasadzie tylko choroba
            moglaby Cie w jakis sposob usprawiedliwic...

Pomodle sie wraz z Panem Jackiem, aby dobry Bog okazal Ci milosierdzie...

Pozdrowienia

Juras
    • Gość: paul Re: Jacek Kuroń chorował na Polskę IP: 203.47.22.* 18.06.04, 02:17
      Rzadkosc to w GW, ale tym razem pisza prawde - chorowal na Polske i umarl na
      Polske. Polska to wielka, powazna choroba. Smiertena zreszta.
      • Gość: -- PAKUJ SIĘ WIĘC I WYNOŚ SIĘ Z POLSKI !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 14:43
    • Gość: F 16 Re: Jacek Kuroń chorował na Polskę IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.06.04, 02:30
      Odszedl wielki czlowiek !!! Legenda opozycji , niezmordowany wojownik o wolna i
      sprawiedliwa Polske. Czesc jego pamieci !!!
      • Gość: bea Re: Jacek Kuroń chorował na Polskę IP: *.sympatico.ca 18.06.04, 02:55
        Nie musiał krzyczeć o swoim patriotyźmie. Najważniejsze, że był. Pewne pokolenia
        miały swoich bohaterów, Jacek nie był medialnym, wykreowanym przez GW guru, Był
        Jackiem Kuroniem, w jensowej kurtce, z papierosem. Był i zostanie właśnie takim
        niebieskim patriotą, chorującym na Polskę. Nie zdawałam sobie sprawy, że ma tyle
        lat. Dla mnie będzie zawsze "niebieskim" Jackiem Kuroniem. Chylę czoło do samej
        ziemi i niech odpoczywa w pokoju.
    • Gość: bea Re: Kuroń chorował na Polskę ale pod ZARZADEM żyd IP: *.sympatico.ca 18.06.04, 02:38
      Helenko, czy Ty naprawdę potrafisz przeliczać wszystko na żydowskie sreberka?
      Gdzieś zgubiłaś, te wartości o których mówił Jacek. Dzięki Jackowi i nietylko
      możesz pisać to co wypisujesz. I spróbuj tak jak On, iść do więzień, czekać na
      spotkania z Rodziną, myśląc o swoim kraju i za ten kraj (czyli np. mnie i Twoich
      najbliższych), przechodzić tyle upokorzeń. A potem dziw się, że ludzie kochają i
      szanują Cię. Nigdy nie zrobiłabyś/zrobiłbyś tak wiele dla tak wielu. Nie Ty.
      Może inni potrafią. Ty nie.
      • Gość: raki Re: Kuroń chorował na Polskę ale pod ZARZADEM żyd IP: *.racsa.co.cr 18.06.04, 18:42
        Bea, czy ty przypadkiem nie jestes chory /a/. Ileż razy mozna powtarzać te same
        brednie. Czujesz się Polakiem, a innym odmawiasz? A co dla tej Polski
        zrobiłeś /aś/? W Polsce jestest może kilka osób, które mogą konkurować z
        Kuroniem. Znam wielu polskich Żydów, którzy przynoszą krajowi więcej zaszczytu
        niż antysemicka magma i więcej dla niej zrobili. Przykłady? Kronenberg,
        Słonimski, Tuwim, Brzechwa, Wieniawski,Polański, architekci, inżynierowie,
        naukowcy, zwykli ludzie! Lista polskich Żydów, którzy poświęcili życie Polsce
        jest tak długa, że zabrakłoby pamięci w twoim komputerze. Zmiarkuj i ucz się
        szacunku dla innych. Z ksenofobią i prymitywizmem nie ma miejsca w europejskiej
        Polsce.
        • Gość: bea Re: Kuroń chorował na Polskę ale pod ZARZADEM żyd IP: *.sympatico.ca 18.06.04, 22:00
          Raki, nie zrozumiałeś mnie. Ja się z Tobą zgadzam. To była moja wypowiedź na to
          co pisała -helena-. Czy złość i zazdrość budują coś nowego? Oczywiście, że nie.

A Polska jest Polską dla każdego z nas, inną. Jacek Kuroń, przełamywał ale i
          pokazywał jak zmienić siebie w Polaka nieksenofoba.

A takie podziały na Polaków-Żydów? Dla mnie nie mają znaczenia, mam nadzieję, że
          dla Ciebie również są absurdalne.
          • Gość: http://pamietamy.t Re:gdy zydokomuna nadal rzadzi trudno nie mowic IP: *.block.alestra.net.mx 20.06.04, 11:34
            o celach i skutkach rzadow wzietych z judenratow

• Gość: miro [...] IP: *.tampabay.rr.com 18.06.04, 03:28
      • Gość: Jacek Re: pijaczyna IP: *.cs.ubc.ca 18.06.04, 03:50
        Gdy otrzymywal Legie Honorowa od prezydenta Francji, tez byl w dzinsowej koszuli
        i bylo to nawet wykorzystane przez prezydenta w metaforze w oficjalnym
        przemowieniu i nikomu to nie przeszkadzalo.

Z reszta Twojego postu nawet nie bede dyskutowal, bo z prostakami i chamami nie
        rozmawiam.

Nie pozdrawiam,

Jacek
      • Gość: mackie Re: pijaczyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 03:57
        Glupcze, patriotyzm i szacunek dla ojczyzny oceniasz po ubranku a nie po czynach?
        Tacy jak ty glosuja na belkoczacych dziewietnastowieczne frazesy ale
        odpicowanych w garniturach kolesi z LPRu lub albo wiejskich medrkow po solarium.
        Gdzie Twoj honor POLAKA ,by uczciwego i wyjatkowego czlowieka w tak podly sposob
        probowac bezsenseownie pomniejszyc, i to po smierci.Takie postepowanie
        podpowiadaja ci wartosci chrzescijanskie i duma narodowa???.
        • Gość: anka ach Polacy IP: *.chello.pl 18.06.04, 07:41
          Przeczytałam prawie wszystkie opinie i zrobiło mi się smutno - brak szacunku do
          innych, pieniactwo i chamstwo, zawiść - to się najbardziej rzuca w oczy.
          Myśle że smutno byłoby Panu Jackowi że tyle lat jego pracy i starań poszło na
          marne. My Polacy chyba się nigdy nie zmienimy: nie doceniamy tego co mamy, nie
          cieszymy się z sukcesów współziomków (ostatnio: patrz Hubner czy Geremek -
          zamiast ich wspierać choćby dlatego że mogą coś zrobić dla Polski - to ich
          opluwamy i to na forum międzynarodowym), nie pomagamy sobie nawzajem. Patrząc
          na tych na górze (tak, tak sami ich wybieramy- prawie- bo glosujemy raczej na
          partie niż na pojedyńczych ludzi) i niestety na dole - mimo liczebności nie
          staniemy się narodem odpowiedzialnym za swoje i innych losy. Ot maluccy
          jesteśmy.
          Smutno mi Panie Jacku.
          • Gość: http://pamietamy.t Re:szczerze mowiac chyba jego wiezieniem wycierasz IP: *.block.alestra.net.mx 20.06.04, 11:36
            swoja gebe

• tabiszbogumil Re: Jacek Kuroń chorował na Polskę 18.06.04, 03:32
      ZMARL WIELKI CZLOWIEK!!!
      Niewielu takich jak On pozostalo w polskiej polityce o ile wogole kogos takiego
      mozna by znalesc w tej zgniliznie ktora patrzy tylko zeby sie nachlapac,a na
      wartosci takie jakie wyznawal Jacek patrza z politowaniem.
    • Gość: Andrzej Re: Jacek Kuroń chorował na Polskę IP: *.pbi.bellsouth.net 18.06.04, 03:33
      Zmarl Wielki Czlowiek sluzacy Polsce. Kiedy zaczynal sie przewrot w Polsce ja bylem dziciakiem a Pan
      byl tym, ktory "przewracal". Panie Jacku, chyle czola prze Panem, czlowiekiem , po prostu czlowiekiem.
      Andrzej
    • Gość: Jan K. Antysemitka z Ameryki IP: *.asm.bellsouth.net 18.06.04, 03:34
      Jacek Kuroń, chociaż wielokrotnie z Nim polemizowałem, był wspaniałym
      człowiekiem o różnych odcieniach. Taki komentarz w dniu Jego śmierci wskazuje,
      że w Pani łepetynce panuje niezły zamęt.

To, co Pani pisze jest tak tragicznie bzdrurne, że aż ręce opadają! Tak zależy
      Pani na Polsce, że siedzi Pani w Ameryce (na serwerze Road Runner - Mossad to
      juz wie), też zresztą według Pani znajdującej się pod kontrolą Żydów!

Niech Pani jedzie do Iranu czy do Arabii Saudyjskiej. Tam będzie Pani czuła
      się bezpieczna.

Jan K.
      • Gość: Patton [...] IP: *.union01.nj.comcast.net 18.06.04, 04:46
        • Gość: On [...] IP: *.client.comcast.net 18.06.04, 05:26
        • Gość: maciej Re: Tak to koszerny Jan K. pouczyl o wolnosci slo IP: 213.77.40.* 18.06.04, 08:14
          A jak po zydowsku jest Maciej?Wiesz co to jest takt?
    • Gość: magda. Re: Jacek Kuroń nie zaznał bezrobocia IP: *.z064220066.okc-ok.dsl.cnc.net 18.06.04, 03:38
      To do czego doprowadzil Polske , razem z kolesiami , to budzi groze.
      Dwadziescia procent ludzi poniewieranych przez nieudolny rzad RP.
      • Gość: Nycka Re: Jacek Kuroń nie zaznał bezrobocia IP: *.chello.pl 18.06.04, 03:48
        następna emigrantka boleje nad ojczyzną:((
        wracaj i naprawiaj, mądralo
      • mjotka Dziękuję, Jacku! 18.06.04, 12:00
        Dziękuję Ci, Jacku, za to jakim wspaniałym, mądrym, odważnym i silnym byłeś
        człowiekiem. Dziekuję Ci za to, że zmieniłes życie moje i wielu moich kolegów.
        Dziękuję za to, że walczyłeś o dobrą Polskę. I wygrałeś!
        Smutno mi, że odszedłeś od nas. Ale wiem, że gdzieś jesteś. Dobranoc.
        • Gość: http://pamietamy.t Re: czy ty wiesz o czym piszesz, wygral szydzisz z IP: *.block.alestra.net.mx 20.06.04, 11:39
          NIEGO czy co ?

• Gość: Maciej z Kanady Re: Jacek Kuroń chorował na Polskę IP: *.sympatico.ca 18.06.04, 03:53
      Jest mi przykro z powodu smierci pana Kuronia, niech spoczywa w pokoju. Dziwie
      sie ze redakcja nie zamiescila tej wiadomosci w czolowce, jak wypadaloby pisac
      o Wielkim Polaku!
      • Gość: Monika z Ameryki Re: Jacek Kuroń chorował na Polskę IP: *.client.comcast.net 18.06.04, 07:34
        Wspanialy czlowiek. Jeden z najwiekszych Polakow, jesli zgola nie najwiekszy.
        Polska bez Jacka Kuronia, to juz nie ta sama Polska.
        • Gość: MOna [...] IP: *.ca.astound.net 18.06.04, 08:54
        • Gość: Do_Moniczki JACEK KUROŃ NIE BYŁ POLAKIEM. BYŁ ŻYDEM ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 14:41
          Sam na ten temat się wypowiadał. Był wielkim dla Żydów. Dla Polaków nie.
          Kiedy pojechał do rodzinnego Lwowa, powiedział, że cieszy się z przynależności
          Lwowa do Ukrainy. ( Lwów przez 600 lat był Polski).
          Co więcej, badania historyczne wykazały, że Lwów Polska straciła wskutek
          sfałszowania mapy przez ... innego Żyda.
          • leszek.sopot Dlaczego kochamy Jacka Kuronia? 18.06.04, 16:29
            Czy wiesz, dlaczego Jacka szanują ludzi z róznych opcji politycznych a także
            wierzący i niewierzący. Pewnie nie wiesz. Dlatego poczytaj sobie, poczytaj i
            zastanów sie.

BP BRONISŁAW DEMBOWSKI: Przystałem na prośbę Fundacji im. Batorego, żeby
            napisać coś do książki poświęconej Jackowi Kuroniowi – nie tyle o nim, ale do
            tej książki – ponieważ Jacka Kuronia poznałem w Białołęce, gdy był internowany
            i wiele godzin z nim wtedy rozmawiałem. Przekonałem się, że jest to człowiek,
            który szuka dobra, który chce czynić dobrze, chce tworzyć dobro. I to jest
            najważniejsze. On nie szuka swojego interesu, ani zaspokojenia swoich ambicji.
            Był działaczem „czerwonego harcerstwa”, bo wierzył, że coś dobrego może zrobić
            dla młodzieży, i z tego samego powodu, gdy zauważył, że nie bardzo może tam coś
            dobrego robić, działaczem być przestał. Dlatego cieszę się bardzo, że „Tygodnik
            Powszechny” honoruje go medalem św. Jerzego. Jest wart tego.
            Bardzo spodobał mi się tytuł, użyty przez o. Jacka Salija: „To trudna sztuka
            pięknie się różnić”. Oczywiście w poglądach na tematy dla mnie najważniejsze
            różnimy się z Jackiem Kuroniem, ale mam ochotę mówić: jeszcze się różnimy.
            Myślę, że jego rozumienie Ewangelii pogłębia się. W Białołęce ks. Jan Sikorski
            zaproponował wszystkim internowanym, żeby podczas rekolekcji zajęli się
            Kazaniem na Górze. W Wielki Poniedziałek – 5 rozdział Ewangelii wg św.
            Mateusza, w Wielki Wtorek – 6 i w Wielką Środę – 7. I potem były niezmiernie
            ciekawe rozmowy na temat Kazania na Górze, między innymi – o ile dobrze
            pamiętam – też i z Jackiem.
            I jeszcze jedno wspomnienie. W 1983 r. razem z Jackiem i Markiem Edelmanem
            szedłem na czele nieformalnego pochodu w 40. rocznicę Powstania w warszawskim
            Getcie. I to było też duże przeżycie. Wtedy wolno było tylko oficjalne,
            zarejestrowane uroczystości obchodzić. Takich nieformalnych – nie. Wtedy też
            tak jakoś bliżej spojrzałem na Jacka.

Link:
            tygodnik.onet.pl/1629,1130977,1,dzial.html
    • Gość: Europejczyk Jacek dal nam wiare w przetrwanie,ze mozna inaczej IP: *.lv.lv.cox.net 18.06.04, 04:24
      Bycie na Ziemi to czas uszlachetniania duszy...uszlachetnianie sie przez
      czyny...nie czcze gadanie ale wlasnie czyny ...i to uszlachetnianie zalezy
      wlasnie od nas...kiedy przechodzimy na "tamta strone" musimy przejsc przez
      pewna "energo" bariere...jesli nasza energia zgadza sie z
      energia"energo"bariery to przechodzimy dalej...jesli nie to wracamy na , zeby
      sie usclachetnic...nie ma wiekszego bolu gdy nieuszlachetniona dusza musi
      wracac...mysle, ze Jacek Kuron uszlachetnil sie przez czyny jakich dokonal i
      wejdzie w stan "duszy uwielbionej"...a dzieki niemu i my jestesmy
      lepsi...zapale swieczke za Jacka...za milosc do ludzi.
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ziemio...ojczyzno moja
      ...Ty jestes
      Serce w Tobie bije
      ...Jak we mnie
      ......Jak w Nim
      Kiedy Jego
      ...Tworczy
      ......Polny
      .........Powiew
      Dal Nam sile
      ...Zeby wytrwac