Dodaj do ulubionych

zmarł Wiesław Chrzanowski,...

30.04.12, 11:20
...prawdziwy inteligent z najlepszą przedwojenną klasą i reprezentant patriotyzmu najwyższej próby.
www.tvn24.pl/0,1743093,0,1,wieslaw-chrzanowski-nie-zyje,wiadomosc.html
Cześć jego pamięci.
Obserwuj wątek
    • kaczy_mozdzek Ciekawe czy zdążył przeprosić pana Antoniego Macie 30.04.12, 11:27
      Macierewicza za to, że swoją postawą zmusił go do wpisania na listę agentów.
      • ayran Re: Ciekawe czy zdążył przeprosić pana Antoniego 30.04.12, 11:35
        Daj spokój.
        Śmierć Marszałka to wielka strata i szkoda tracić czas i miejsce na przywoływanie tu gnojków w rodzaju Macierewicza.
        • kaczy_mozdzek Masz rację. Potrafił w ładny sposób mieć inne zdan 30.04.12, 11:43
          zdanie. Szkoda, że takich ludzi w polityce jest coraz mniej.

Nie mogłem się po prostu powstrzymać od złośliwości w kierunku osobnika, który chyba najbardziej zranił marszałka w jego długim życiu, mimo, że działał w jego partii i mienił się jego przyjacielem.
        • olga_w_ogrodzie Re: Ciekawe czy zdążył przeprosić pana Antoniego 30.04.12, 11:56
          ayran napisał:

> Daj spokój.
          > Śmierć Marszałka to wielka strata i szkoda tracić czas i miejsce na przywoływan
          > ie tu gnojków w rodzaju Macierewicza.

zgadza się.

niech śpi w spokoju.
        • behemot17-13 Re: Ciekawe czy zdążył przeprosić pana Antoniego 30.04.12, 21:54
          dlaczego daj spokój? Macierewicz chciał zgnoić Chrzanowskiego, było tak czy nie?
          • wariant_b Re: Ciekawe czy zdążył przeprosić pana Antoniego 30.04.12, 22:05
            behemot17-13 napisał:
            > dlaczego daj spokój? Macierewicz chciał zgnoić Chrzanowskiego...

Może tylko chodziło mu o władzę w ZChN?

Na Liście Macierewicza było sporo nazwisk, co do których zapewne jedynym
            kryterium było to, że wygodnie by było, gdyby się tam znalazły.
            Dokładnie to samo było również z Raportem Macierewicza.
            "Dajcie mi człowieka, a paragraf się znajdzie."
    • obraza.uczuc.religijnych Też mi coś 30.04.12, 12:11
      takim akowcom jak Marek Suski mógłby buty czyścić.
      • mike.recz Re: Też mi coś 30.04.12, 13:22
        obraza.uczuc.religijnych napisał:

> takim akowcom jak Marek Suski mógłby buty czyścić.

Tylko i wyłącznie w sytuacji gdy Zbawiciel Smoleński wyrazi na to zgodę i Karnowscy
        wystawią certyfikat.
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Też mi coś 30.04.12, 13:26
          Certyfikat Czystości wystawiony przez siostry Karnowskie to dokument patriotyczny, do zdobycia którego dążyć powinien każdy Polak.
          • mike.recz Re: Też mi coś 30.04.12, 13:45
            obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Certyfikat Czystości wystawiony przez siostry Karnowskie to dokument patriotycz
            > ny, do zdobycia którego dążyć powinien każdy Polak.

I tego trzymać się musimy. Wtedy tylko jesteśmy niezmanipulowanymi, samodzielnie myślącymi, Wolnymi Polakami drugiego obiegu.

Po większy haust tlenu prawdziwego poza bliźniakami Karnowskimi można udać się do Dochnalowej - Kani - kłamiącej nigdy.
        • zoil44elwer Re: Też mi coś 30.04.12, 20:04
          Zasłużony AKowiec,przyczynił się do zagłady miasta i śmierci 200 tys mieszkańców?
          • rzewuski1 Re: Też mi coś 30.04.12, 20:48
            il44elwer napisał:

> Zasłużony AKowiec,przyczynił się do zagłady miasta i śmierci 200 tys mieszkańcó
            > w?

on podejmował decyzje o powstaniu?
            zresztą z tego co pamiętam krytycznie oceniał decyzje przywódców AK i podziemia o rozpoczęciu powstania

• homosovieticus Wieczne odpoczywanie daj Mu Panie 30.04.12, 12:13
      Błądził ale któż z nas tego nie robi w życiu?
    • zoil44elwer Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 13:23
      Zasługi WCh dla Rzeczpospolitej:Udział w Powstaniu Warszawskim i stworzenie ZChN.Oba te wydarzenia są ......../?
      • mike.recz Pan Wiesław Chrzanowski o awanturze warszawskiej. 30.04.12, 13:40
        Między innymi ale nie tylko. Polecam.

www2.polskieradio.pl/jedynka/debaty/debaty.aspx?id=494
        www2.polskieradio.pl/_repository/_folders/f_116_1231/9712.mp3
        Jego prawicowa ekipa mówiła co innego. Mieli rację lecz niestety mieli zbyt mało siły
        na wprowadzenie swoich argumentów w życie.

Też wtedy bym się bił ze szwabami. Gdybym przeżył, to bez jakichkolwiek zahamowań
        rozliczałbym dowództwo.

zoil44elwer napisał:

"Zasługi WCh dla Rzeczpospolitej:Udział w Powstaniu Warszawskim...

• mike.recz Mamy 30 kwietnia. 30.04.12, 13:30
      Przypadek zrządził. Poruszyłem to nazwisko dzień wcześniej w kontekście innej rozmowy.

"Pan Wiesław Chrzanowski, to zupełnie inna bajka. Tego człowieka szanuję. Reszta ZCHN-iarzy to w moim odczuciu zboczeńcy i matacze." 29.04.2012 12:55
      jozef.moneta.salon24.pl/413190,wybitny-analityk-finansowy-w-pracy
      I zdania nie zmieniłem. W moim przekonaniu śmierć fizyczna dużo nie zmienia.
      Myślę o tym Człowieku tak samo więc:

Cześć Jego pamięci!
      • ave.duce Cześć Jego pamięci. 01.05.12, 08:57
        Nie podzielałam wielu poglądów, ale w takiej chwili to nieistotne.
        • mike.recz Re: Cześć Jego pamięci. 01.05.12, 10:02
          www.tvp.pl/polonia/salon-polonii/wideo/salon-polonii-wydanie-z-04032012/6669990
          „Salon Polonii” - wydanie z 04.03.2012
          • ave.duce Re: Cześć Jego pamięci. 01.05.12, 10:29
            Dzięki, obejrzę później.

ps. kończę przerwę i wracam do pracy, która wszak ma dziś swoje święto :)
    • tullus_hostiliusz Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 13:31
      Ciekawe, ile "wybitnych autorytetów" ostałoby się, gdyby zostały otworzone archiwa IPN.
      • zoil44elwer Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 13:54
        Tajemnica publiczna:Po burzach i rewolucjach na wierzch(powierzchnię) wypływają męty i szumowiny!
      • humbak Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 15:43
        Jakie autorytety?
    • losiu4 Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 13:52
      wieczny odpoczynek racz mu dać Panie

Pozdrawiam

Losiu
    • indris Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 14:01
      Wieczny odpoczynek racz mu dać Panie. Cześć Jego pamięci.
      Klasę Profesora mogę poświadczyć własnym doświadczeniem. W latach 90 na spotkaniu przedwyborczym, kiedy Chrzanowski był szefem ZChN (którego nie byłem sympatykiem), zadałem mu dość złośliwe pytanie związane z posądzaniem - nie całkiem bezpodstawnym - tej partii o antysemityzm. Profesor od antysemityzmu się odciął, a cała jego odpowiedź była nacechowana tą właśnie klasą, którą dzisiaj coraz trudniej zobaczyć w życiu publicznym.
      Po tej odpowiedzi nie stałem się zwolennikiem ZChN, ale do Profesora nabrałem szacunku.
    • damakier1 Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 14:12
      To Jeden z tych Wielkich - godzien najwyższego szacunku i najlepszej pamięci.
    • zoil44elwer Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 14:17
      Kiedy wreszcie główną zasługą zasłużonego Polaka nie będzie fakt pobytu w więzieniu?
      • cillian1 Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 14:42
        Można jeszcze zapytać - dlaczego szanujemy takich ludzi.
        Ja pamiętam o konkordacie - który nam załatwił! jego partia była czysto katolska - a co za tym idzie, nie myśląca o Polsce i Polakach..... naprawdę nie wiem, czy można go szanować!
        I czy jest inny powód do szanowania? Tylko proszę bez ....źle o zmarłym się nie mówi/pisze/myśli - bo to słaby argument!
        :)
        • mike.recz Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 14:47
          cillian1 napisał: Tylko proszę bez ....źle o zmarłym się nie mówi/pisze/myśli - bo to słaby argument!

Zgadzam się. Oby prawdziwie. Czy dobrze czy źle jest kwestią marginalną.
    • kzet69 Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 14:40
      Wielokrotnie nie zgadzałem się z Jego poglądami i wypowiedziami, ale ceniłem za kulturę, wstrzemięźliwość i rozum. Cześć jego pamięci.
      • pi.r2 Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 14:41
        kzet69 napisał:

> Wielokrotnie nie zgadzałem się z Jego poglądami i wypowiedziami, ale ceniłem za
        > kulturę, wstrzemięźliwość i rozum. Cześć jego pamięci.

Ja mogę się z przyjemnością podpisać pod tym stwierdzeniem.
        • zoil44elwer Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 14:57
          A cóż pozostaje staremu wujkowi(w 91 już 70) i nie młodej cioci,być aniołem kultury i dobroci.
          • pi.r2 Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 15:02
            zoil44elwer napisał:

> A cóż pozostaje staremu wujkowi(w 91 już 70) i nie młodej cioci,być aniołem kul
            > tury i dobroci.

Nie wiem czy to się do mnie odnosi,ale odpowiem.
            W.Chrzanowski nie był worem polityka dla mnie,ale go szanuję,i nie powiem żadnego słowa,które by miało dyskwalifikować po śmierci,postępuję dokładnie odwrotnie niż filozof J.Palikot.
            • zoil44elwer Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 15:07
              Odnosiło się to do WCh.Więzień stalinowski,opozycjonista,patriota i w PRL zrobił profesurę? Ale go komuchy prześladowali.
            • cillian1 Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 15:30
              właśnie to jest problem Polaków.
              Kolo nic nie osiągnął - ale był kulturalny i.... generalnie taki nijaki!
              To naprawdę smutne, że szanujemy takich "bezpłciowych"!
              Nie atakuję jego pamięci - ale chyba czas coś z tym zrobić!? Teraz się okaże - jak to wszyscy go kochali, szanowali, słuchali itp. pierdy!
              A ja pytam za jakie działania - oni tak śmią mówić!
          • kzet69 Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 15:32
            W 91 miał 68 czyli zaledwie 2 lata więcej niż przyszłościowy wódz obecnego SLD, wujku...
            • pi.r2 Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 15:36
              kzet69 napisał:

> W 91 miał 68 czyli zaledwie 2 lata więcej niż przyszłościowy wódz obecnego SLD,
              > wujku...

I co z tego wynika wujku?
              • zdybex Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 16:57
                W ZUS dzieki temu zostanie pare groszy więcej Orzeł ZCHN i kumpel wielu, ktorzy wola o tym zapomnieć.Namnożył Marcinkiewiczów, Kamińskich, Czarneckich. Esencje głupoty w polityce. Przestał się ślinić na zawsze, dzieki temu poprawił estetykę świata. Bo był synonimem zaplutego karła(garbatego) reakcji.
                • cookies9 Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 17:58
                  (*) Życie długie i przyzwoite... Czarnecki - plamą na honorze.
              • kzet69 Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 18:12
                Jednak okulary :))))) To nie do ciebie było tylko do Zoila, który przyczepił się do wieku, w którym WCh piastował funkcje państwowe....
                • pi.r2 Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 18:18
                  kzet69 napisał:

> Jednak okulary :))))) To nie do ciebie było tylko do Zoila, który przyczepił si
                  > ę do wieku, w którym WCh piastował funkcje państwowe....

Cóż,ja wiem,że mogę się mylić,staram się zawsze odpowiadać pod drzewkiem.
                  Prof.Chrzanowski nie był z mojej bajki,to fakt ale nigdy,tym bardziej po śmierci nie będę wyszukiwał się jego wad.
                  • kzet69 Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 18:27
                    Miło, że choć w tej kwestii osiągnęliśmy wspólną płaszczyznę poglądową....
                    • zoil44elwer Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 18:38
                      kzet69 napisał:

> Miło, że choć w tej kwestii osiągnęliśmy wspólną płaszczyznę poglądową....

Nic dziwnego,medalikorze z Częstochowy.Ich credo:Nieważne jaka ma być Polska,biedna czy bogata,najważniejsze by była katolicka! Credo ZChN!
                      • kzet69 Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 18:42
                        BZDURZYSZ hanysie...
                        • zoil44elwer Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 19:51
                          kzet69 napisał:

> BZDURZYSZ hanysie...
                          Dej pozór bo....ci świynty Roch nie pomoże!
            • zoil44elwer Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 18:32
              A w 68 ile miał że nie wyemigrował?
              • veglie Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 21:29
                zoil44elwer napisał:

> A w 68 ile miał że nie wyemigrował?

Może był mało mobilny.
    • bryt.bryt glowna zasluga Chrzanowskiego 30.04.12, 18:11
      Mialby realna zasluge, gdyby nasz spor polityczny bylby blizej jego klasy niz "klasy" - na przyklad - Czarneckiego. Bylo niemal przyjemnoscia nie zgadzac sie z Chrzanowskim.
      Ale moze ma jednak realna zasluge. Moze w swiecie, ktory sie nie zmieni wraz z jego smiercia, na chwile pojawi sie refleksja nad tym, jak mogloby byc, a nie jest. Moze kiedys ktos, kto teraz doznaje tej refleksji zbuduje sobie powazna pozycje polityczna i podwyzszy poziom polskiej "debaty". Dobrze by bylo.
      • sclavus Re: glowna zasluga Chrzanowskiego 30.04.12, 19:24
        Ktoś napisał tu, że jedyną jego zasługą, jest załatwienie przez jego partię konkordatu...
        Żadna zasługa!
        ... pozostawiam resztę sygnaturce ;)
        • pi.r2 Re: glowna zasluga Chrzanowskiego 30.04.12, 19:28
          Ktoś napisał tu, że jedyną jego zasługą, jest załatwienie przez jego partię konkordatu...
          Żadna zasługa!
          ... pozostawiam resztę sygnaturce ;)

E,taam,znam bardziej dyspozycyjnych. Co powiesz na temat Stefana Niesiołowskiego,aktualnie zatrudnionego w stajni Tuska?
    • manny-jestem Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 20:42
      R.I.P. (i)
    • veglie Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 21:28
      Miał swoje lata.
    • chateau Re: zmarł Wiesław Chrzanowski,... 30.04.12, 22:12
      Smutne.
      Choć to naturalna kolej rzeczy, nie mogę oprzeć się wrażeniu, że ci wartościowi idą do piachu, a ich miejsce zajmują... ci mniej wartościowi. Wyjątki są, choć rzadkie.
      Nie moja opcja polityczna, ale pełen szacunek.
      Wieczny odpoczynek panie Wiesławie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka