m.c.hrabia Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? 26.09.12, 21:11 w każdej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer No tak, edukacja, czy przedszkola nastąpił postęp 27.09.12, 13:21 m.c.hrabia napisał: > w każdej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? 26.09.12, 21:22 Po pierwsze już byś miał panów w charakterystycznych prochowcach na karku za podważanie podwalin PRL za to ,że śmiałeś napisać i opublikować że jest coś lepszego niż PRL. A po drugie jak nie wiesz to poczytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? 27.09.12, 11:23 klara551 napisała: > Po pierwsze już byś miał panów w charakterystycznych prochowcach na karku za po > dważanie podwalin PRL za to ,że śmiałeś napisać i opublikować że jest coś lepsz > ego niż PRL. A po drugie jak nie wiesz to poczytaj. Masz rację. Teraz mamy demokrację i większy wybór - ganiają nas za obrazę prezydenta, premiera i urażenie uczuć religijnych. Dobrze jest być prawdziwie wolnym i móc wybierać za co się chce posiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? 26.09.12, 21:23 Jest więcej służb specjalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
henryk245 Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? ... 29.09.12, 13:35 .. ubarwieniem zlodzieji i innych oprychow ! Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? 26.09.12, 21:32 Za głęboko niesłusznego ustroju była jedna partia i dwa stronnictwa sojusznicze. Teraz w samym parlamencie mamy pięć partii. Odpowiedz Link Zgłoś
capaz Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? 26.09.12, 21:34 Coś jest już może nieaktualne z tego skeczu? www.youtube.com/watch?v=ViGCnJ7Li7g&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? 27.09.12, 08:48 Skecz fajny , ale nic nie jest aktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Za komuny złodziejstwo było przestępstwem 26.09.12, 21:45 taziuta napisał: Obecnie złodziejstwo to: "nieudane przedsięwzięcie o wysokim stopniu ryzyka finansowego", oczywiście nie karalne, będące przedmiotem zachwytu wśród lemingów... Odpowiedz Link Zgłoś
porannakawa01 Re: Za komuny złodziejstwo było przestępstwem 26.09.12, 22:21 gate.of.delirium napisał: > taziuta napisał: > > Obecnie złodziejstwo to: "nieudane przedsięwzięcie o wysokim stopniu ryzyka > finansowego", oczywiście nie karalne, będące przedmiotem zachwytu wśród lem > ingów... Piszesz o Kaczyńskich skoku na Telegraf i Srebrną? Jakże się tym zachwycają! Bezkarnie i JOJO siem zachwyca. Płaszczak i Hofman z tym skokiej jego żony na kasę ZUS - pełny szacun. Mało komu się udaje tak na sucho uchać system jak to robią Hofmany. To o to ciem mniej wiency szło? Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Za komuny złodziejstwo było przestępstwem 27.09.12, 09:07 porannakawa01 napisała: > Piszesz o Kaczyńskich skoku na Telegraf i Srebrną? > Jakże się tym zachwycają! > Bezkarnie i JOJO siem zachwyca. > Płaszczak i Hofman z tym skokiej jego żony na kasę ZUS - pełny szacun. > Mało komu się udaje tak na sucho uchać system jak to robią Hofmany. > > To o to ciem mniej wiency szło? Tak, właśnie to miałem na myśli - leminżą filozofię: "kradniemy, bo inni też kradną"... Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Qrwski też ośrodek rzadowy z widikiem na jezioro 27.09.12, 10:32 porannakawa01 napisała: > Piszesz o Kaczyńskich skoku na Telegraf i Srebrną? > Jakże się tym zachwycają! > Bezkarnie i JOJO siem zachwyca. > Płaszczak i Hofman z tym skokiej jego żony na kasę ZUS - pełny szacun. > Mało komu się udaje tak na sucho uchać system jak to robią Hofmany. > > To o to ciem mniej wiency szło? i olbrzymią działką za 20 tys złotych od Lasów Państwowych kupił! Uczciwie bez przetargu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tornson A co takiego straszego masz na Białorusi? 26.09.12, 22:58 2% bezrobocia, żadnej nędzy i wykluczeń, nikt ciebie nie odeśle ze szpitala jak w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: A co takiego straszego masz na Białorusi? 27.09.12, 08:51 Skoro taki raj , to czemu do nas przyjeżdżają pracować w ,,prestiżowych " zawodach.? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: A co takiego straszego masz na Białorusi? 27.09.12, 12:49 volupte napisał: > Skoro taki raj , to czemu do nas przyjeżdżają pracować w ,,prestiżowych " zawo > dach.? Pracować, a nie osiedlać się. Marynarze też ruszają na morze. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: A co takiego straszego masz na Białorusi? 27.09.12, 18:29 To lepiej tu pracować , czy tam? Tam podobno nie a bezrobocia , to o co chdzi? I trochę sie mylisz , wielu pracuje i stara sie o stały pobyt, to polskie wadze im to utrudniają. Gdyby było łatwo o obywatelstwo , to już byłoby nas z milion wiecej . Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: A co takiego straszego masz na Białorusi? 28.09.12, 12:39 volupte napisał: > To lepiej tu pracować , czy tam? Pracować w UE (niekoniecznie w Polsce), żyć tam. W Polsce też na początku lat 90tych było podobnie. Miesiąc pracy w UE - rok życia w kraju. Obecnie zubożeliśmy :) Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? 26.09.12, 21:50 Mamy Senat. ----------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? 26.09.12, 21:55 taziuta napisał: > Jak wyżej. :/ Byłem jak widzę zbyt lakoniczny. Ekonomicznie oczywiście widzę różnice, ale cała reszta? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? 26.09.12, 22:04 taziuta napisał: > taziuta napisał: > > > Jak wyżej. :/ > > Byłem jak widzę zbyt lakoniczny. Ekonomicznie oczywiście widzę różnice, ale cała reszta? Dobrze - edukacja. Za PRL były kłopoty z podręcznikami szkolnymi. Obecnie w 4. klasie obowiązują dwadzieścia dwa podręczniki. I wszystkie można kupić .. za ca 600 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Mamy możliwość wyboru. 26.09.12, 21:58 Możemy sobie wybrać durnia na prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Fakt, to podstawowa różnica! 27.09.12, 06:59 wariant_b napisał: Re: Mamy możliwość wyboru. > Możemy sobie wybrać durnia na prezydenta. Wcześniej cwaniaki wybierały się same. Teraz my mamy możliwość wybierać najsprytniejszego (największego populistę) spośród cwaniaków... Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Fakt, to podstawowa różnica! 29.09.12, 23:20 taziuta napisał: > wariant_b napisał: > Re: Mamy możliwość wyboru. > > Możemy sobie wybrać durnia na prezydenta. > > Wcześniej cwaniaki wybierały się same. Teraz my mamy możliwość wybierać najspry > tniejszego (największego populistę) spośród cwaniaków... Poza Bierutem nie było prezydentów w PRL. Problem wyboru durnia został rozwiązany. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? 26.09.12, 22:01 Wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? 26.09.12, 22:05 dr.krisk napisał: > Wszystkim. No nie wiem. Za komuny byłem młody :-) Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? 26.09.12, 22:22 A choćby w tym, że nie nuszę żarcia kupować na kartki, proszku do prania na kartki, mydła nakartki....i.t.d. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Piwo kupuję w Czechach, chemię w Niemczech 27.09.12, 13:02 etta2 napisała: > A choćby w tym, że nie nuszę żarcia kupować na kartki, proszku do prania na kar > tki, mydła nakartki....i.t.d. A żarcie od chłopa. Pod tym względem nic się nie zmieniło. Polskie piwo nie jest piwem, polska chemia domowa nie jest chemią (porównaj choćby proszki), polskie mięso nie jest mięsem. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Piwo kupuję w Czechach, chemię w Niemczech 27.09.12, 18:43 A teraz proszę odwod ,tych tez. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Piwo kupuję w Czechach, chemię w Niemczech 29.09.12, 01:10 volupte napisał: > A teraz proszę odwod ,tych tez. Za PRL były normy na wędliny. W III RP możesz sobie nazwać parówkę, jako kiełbasę krakowską. Doprawić ją solą wypadową i będziesz miał szynkę. Wszystko zgodnie z prawem RP. Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? 07.10.12, 09:12 etta2 napisała: > A choćby w tym, że nie nuszę żarcia kupować na kartki, proszku do prania na kar > tki, mydła nakartki....i.t.d. W krajach na które nałożono embargo tak się dzieje . W Polsce tak było za sprawą prezydenta aktora i białego papy który nas umiłował. To samo jest na Kubie , KRLD i powoli również w Iranie . Ustrój nie ma nic do tego . Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda A w tym, 26.09.12, 22:25 że mogę w dowolnej chwili lecieć na obiad do Pragi a kolację zjeść już w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: A w tym, 26.09.12, 22:40 woda_woda napisała: > że mogę w dowolnej chwili lecieć na obiad do Pragi No i przede wszystkim nikt mi nie zabrania korzystać z internetu! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: A w tym, 26.09.12, 22:44 adherent1 napisał: > woda_woda napisała: > > że mogę w dowolnej chwili lecieć na obiad do Pragi > No i przede wszystkim nikt mi nie zabrania korzystać z internetu! :-) Ani z telefonu komórkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: A w tym, 26.09.12, 23:01 adherent1 napisał: > woda_woda napisała: > > że mogę w dowolnej chwili lecieć na obiad do Pragi > No i przede wszystkim nikt mi nie zabrania korzystać z internetu! :-) A kto ci w PRLu zabraniał korzystania z internetu? :> Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: A w tym, 26.09.12, 23:09 tornson napisał: > A kto ci w PRLu zabraniał korzystania z internetu? :> Zwyczajnie - nie chcieli podłączyć :-). Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: A w tym, 27.09.12, 09:14 adherent1 napisał: > tornson napisał: > > A kto ci w PRLu zabraniał korzystania z internetu? :> > Zwyczajnie - nie chcieli podłączyć :-). a telefon stacjonarny dostałam po wielu latach oczekiwania Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: A w tym, 07.10.12, 09:14 adherent1 napisał: > woda_woda napisała: > > że mogę w dowolnej chwili lecieć na obiad do Pragi > No i przede wszystkim nikt mi nie zabrania korzystać z internetu! :-) A popatrz Bolesławowi Chrobremu zabroniono. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson [...] 26.09.12, 23:00 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk No fakt.. 26.09.12, 23:15 tornson napisał: > woda_woda napisała: > > > że mogę w dowolnej chwili lecieć na obiad do Pragi a kolację zjeść już w > domu. A po co latać do Pragi? Obiad je sie na stołówce w pracy, a kolację przed TV w chałupie. No. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: No fakt.. 27.09.12, 07:01 dr.krisk napisał: > tornson napisał: > > > woda_woda napisała: > > > > > że mogę w dowolnej chwili lecieć na obiad do Pragi a kolację zjeść już w > > > domu. > A po co latać do Pragi? Obiad je sie na stołówce w pracy, a kolację przed TV w > chałupie. No. A zaoszczędzone pieniądze na tacę, na tacę! Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: No fakt.. 27.09.12, 22:49 dr.krisk napisał: > A po co latać do Pragi? Obiad je sie na stołówce w pracy, a kolację przed TV w > chałupie. No. Trzeba być totalnie oderwanym od realiów polskich by bredzić o jakiś wycieczkach do Pragi! Większość Polaków ledwie stać na dojazdy do pracy i muszą liczyć każdy grosz. A tu jakaś kukiełka która poza własnymi czterema literami świata nie widzi, wyskakuje z jakimiś pierdołami, które są wogóle oderwane od codziennych problemów większości obywateli tego wynędzniałego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Trzeba być kompletnym głuptakiem.... 27.09.12, 22:57 tornson napisał: > Trzeba być totalnie oderwanym od realiów polskich by bredzić o jakiś wycieczkac > h do Pragi! To pojedź wreszcie kiedyś do Pragi i posłuchaj głuptasku, ilu turystów mówi po polsku. I nie pojechali tam żebrać pod katedrą, tylko napić się piwa, nażreć knedlików i mieć fun. Żyjesz w wymyślonej rzeczywistości. Polska jest kraje ludzi niezamożnych, ale to co w PRL-u było tylko dla wybranych (wycieczka zagraniczna, samochód, własny dom) - obecnie jest dostępne dla bardzo wielu. Zresztą - nie było cię wtedy na swiecie, więc się nie wymądrzaj. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Trzeba być kompletnym głuptakiem.... 28.09.12, 09:55 dr.krisk napisał: > To pojedź wreszcie kiedyś do Pragi i posłuchaj głuptasku, ilu turystów mówi po > polsku. I nie pojechali tam żebrać pod katedrą, tylko napić się piwa, nażreć kn > edlików i mieć fun. Ilu pjacu? kilka/kilkanaście tysięcy? Może nawet 100tys, w sumie może i z milion się przewinie. Ile to jest? 1/38... 2-3%! > Żyjesz w wymyślonej rzeczywistości. Polska jest kraje ludzi niezamożnych, ale t > o co w PRL-u było tylko dla wybranych (wycieczka zagraniczna, samochód, własny > dom) - obecnie jest dostępne dla bardzo wielu. A to co było w PRLu dla wszystkich (praca, mieszkanie, bezpieczeństwo socjalne, możliwość utrzymania kilkorga dzieci) dziś jest dla garstki wybranych. Dowiedz się, neoliberalna wydmuszko, co to jest piramida potrzeb masłowa. W pierwszej kolejności należy obywatelom zapewnić podstawowe potrzeby a dopiero potem chwalić się luksusami. Luksusy dla garstki i nędza dla większości to patologia! > Zresztą - nie było cię wtedy na swiecie, więc się nie wymądrzaj. A skąd wiesz? Zresztą twój prymitywny argument o kant dupy rozbić. Jak nie masz 70+ lat to nie masz prawa używać tego typu prymitywnej argumentacji, bo nie masz pełnego obrazu z autopsji tego jak PRL zmieniał Polskę, więc nie masz też prawa wytykać innym że w PRLu nie było ich na świecie albo byli jeszcze dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Rzeczywiście, tornson, jesteś głuptakiem, 28.09.12, 14:03 tornson napisał: jeśłi takie bzdury wypisujesz. > w PRLu dla wszystkich (praca, mieszkanie, bezpieczeństwo socjalne, > możliwość utrzymania kilkorga dzieci) Nie masz żadnego pojęcia, czym był PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 Re: No fakt.. 06.10.12, 18:17 dr.krisk napisał: > tornson napisał: > > > woda_woda napisała: > > > > > że mogę w dowolnej chwili lecieć na obiad do Pragi a kolację zjeść > już w > > domu. > A po co latać do Pragi? Obiad je sie na stołówce w pracy, a kolację przed TV w > chałupie. No. Zboczek ? Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Leming qrwa, normalny leming!! 27.09.12, 09:07 Co bredzisz , leming to by sie w przepaść rzuciła , a ona pisze ze wraca do domu. Cs ci sie myli . Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: A w tym, 27.09.12, 09:13 woda_woda napisała: > że mogę w dowolnej chwili lecieć na obiad do Pragi a kolację zjeść już w domu. mogę kupić dom np. na Wyspach Kanaryjskich albo w Szwecji Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: A w tym, 27.09.12, 09:24 scoutek napisała: > mogę kupić dom np. na Wyspach Kanaryjskich albo w Szwecji Tak, jak masz kasę. A jak jej nie masz, to możesz sobie wegetować pod mostem, jak się znajdzie jakieś wolne miejsce... Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: A w tym, 27.09.12, 09:29 scoutek napisała: > mogę kupić dom np. na Wyspach Kanaryjskich albo w Szwecji Otóż to. A jak nie chcę mogę nie kupowac :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 Re: A w tym, 06.10.12, 10:32 woda_woda napisała: > że mogę w dowolnej chwili lecieć na obiad do Pragi a kolację zjeść już w domu. Ty masz za co, bo Ty walczyłeś na barykadach z pancernymi zagonami ORMO. Ty jesteś BOCHATEREM ! Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 Re: A w tym, 06.10.12, 17:51 woda_woda napisała: > że mogę w dowolnej chwili lecieć na obiad do Pragi a kolację zjeść już w domu. POPiS nie ukrzywdzi czarnych zboków Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Masz lemingu! 08.10.12, 18:18 może coś zrozumiesz... www.youtube.com/watch?v=fxyhfiCO_XQ&feature=player_embedded Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Masz lemingu! 08.10.12, 22:31 tornson napisał: > może coś zrozumiesz... Obawiam się, że wątpię. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? 26.09.12, 22:32 Są szkoły wyższe do których nie trzeba uczęszczać aby otrzymać dyplom. Wystarczy systematycznie wnosi oplaty. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Niczym! 26.09.12, 22:57 Bezrobocie i brak zasiłków, masowa bieda i brak pomocy socjalnej, śmieciowe miejsca pracy i brak ochrony praw pracowniczych. Drastyczny spadek siły nabywczej (astronomiczny wzrost kosztów energii, wody, ciepła). Do tego od dochodów polskich rodzin należy odjąć 1-2tys każdego miesiąca za czynsz/ratę za 30-50m2 klitkę. Upadek edukacji, drastyczny upadek służby zdrowia, człowiek zemrze niż się dopcha na specjalistyczny badania, albo zostanie kaleką nim doczeka się zabiegu ratującego zdrowie. Wolność słowa? Wolne żarty! Pyszczyć sobie nawzajem mogą tylko PO i PiS, zwykli obywatele lądują w więzieniu albo płacą ciężkie kary gdy odważą się na krytykę kleru albo rządzących polityków. Demokracja? Jak można mówić o demokracji w kraju pełzającej dyktatury dwóch skrajnie prawicowych partii. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Ubawiłem się! Dzięki! 26.09.12, 23:13 Ten twój "Drastyczny spadek siły nabywczej" to jest coś! Jak sobie przypomnę moją "siłę nabywczą" w PRL, to aż ciarki po plecach chodzą. Jesteś zabawny - tylko młody wiek cię tłumaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Ubawiłem się! Dzięki! 26.09.12, 23:20 dr.krisk napisał: > Ten twój "Drastyczny spadek siły nabywczej" to jest coś! > Jak sobie przypomnę moją "siłę nabywczą" w PRL, to aż ciarki po plecach chodzą. > > Jesteś zabawny - tylko młody wiek cię tłumaczy. Powinieneś napisać, że zarabiałeś równowartość ca 20 $. Odpowiedz Link Zgłoś
fiu-bzdziu2010 Re: Ubawiłem się! Dzięki! 26.09.12, 23:24 zwłaszcza ta siła nabywcza w przeliczeniu na dolary Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Dolary dolarami, ale... 26.09.12, 23:28 .. nawet jak z moją siłą nabywczą pomaszerowałem do sklepu, to z nią wychodziłem. Co z tego że luksusowy samochód PF126p kosztował 32 moje pensje, jak i tak nie był do kupienia? W monopolowym było znacznie lepiej. Tu moja siła nabywcza znajdowała ujście. Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Dolary dolarami, ale... 26.09.12, 23:42 dr.krisk napisał: > Co z tego że luksusowy samochód PF126p kosztował 32 moje pensje, > jak i tak nie był do kupienia? No dobra - a teraz nówkę Mercedesa kl. A dostaniesz już za 90.000 zł. No tak, ale ty zarabiasz 6000 na rękę - to rzeczywiście to auto czeka na ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk eee tam... 26.09.12, 23:46 adherent1 napisał: > No dobra - a teraz nówkę Mercedesa kl. A dostaniesz już za 90.000 zł. > No tak, ale ty zarabiasz 6000 na rękę - to rzeczywiście to auto czeka > na ciebie. A skąd wezmę talon???? Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: eee tam... 26.09.12, 23:50 dr.krisk napisał: > A skąd wezmę talon???? Dasz zaliczkę to dostaniesz taki kwitek = talon. Tak na poważnie. Nie ma normalnego człowieka który powie że ma za dużo pieniędzy. Na tej samej zasadzie w kraju bez wojny zawsze później jest lepiej niż przedtem. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Ubawiłem się! Dzięki! 27.09.12, 09:01 Ale za kupno czy sprzedaż dolarów , można było do mamra trafić , a za Stalina to pod mur. Pozostał tylko handel bonami , taka furtka na sprzedaż wódy w .....pewexie. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Ubawiłem się! Dzięki! 27.09.12, 09:13 volupte napisał: > Ale za kupno czy sprzedaż dolarów , można było do mamra trafić , a za Stalina t > o pod mur. Dzisiaj za brak pieniędzy trafia się na bruk. Na ogół to też pewna śmierć tyle, że rozłożona w czasie i nieestetyczna dla leminżych oczu... Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Ubawiłem się! Dzięki! 27.09.12, 11:00 volupte napisał: > Kto ci broni mieć pieniądze ? Kto Ci w PRL-u zabraniał zostać sekretarzem ? Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Ubawiłem się! Dzięki! 27.09.12, 11:23 Sumienie. Teraz jak chcesz mieć pieniądze to pracuj. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Ubawiłem się! Dzięki! 27.09.12, 11:43 volupte napisał: > Teraz jak chcesz mieć pieniądze to pracuj. Naprawdę ? Tak jak Handzlikowa, albo Plichta ? Sumienie mi na to nie pozwala... Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Ubawiłem się! Dzięki! 27.09.12, 11:49 Jesli praca ci w życiu szkodzi, porzuc prace , o co chodzi ? Ale nie jęcz ze pieniędzy brak. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Ubawiłem się! Dzięki! 27.09.12, 14:42 volupte napisał: Ale nie jęcz ze p > ieniędzy brak. Słucha ??? Przecież Handzlikowa, Hoffmanowa czy Śmietanko kradli też moje pieniądze z podatków ! Mam patrzeć i nic nie mówić ? Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Ubawiłem się! Dzięki! 27.09.12, 18:35 Uciekles z tematu pracy w jakiegoś śmietanko i tam szukasz winnych swych problemów. Ukradli to trzeba ich ukarać. Ale asy z tego nie będziesz miał . Kasa jest z pracy lub inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Ubawiłem się! Dzięki! 27.09.12, 19:34 volupte napisał: > Uciekles z tematu pracy w jakiegoś śmietanko i tam szukasz winnych swych proble > mów. Ukradli to trzeba ich ukarać. Ale asy z tego nie będziesz miał . Kasa jest > z pracy lub inwestycji. A gdzie mam szukać winnych, jeżeli nie w kierownictwie państwa oraz partii politycznych, którzy wsadzają na eksponowane stanowiska takich kombinatorów jak Śmietanko (PSL), Handzlikowa (PO) czyHoffmanowa (PiS) ? Gdyby nie rozkradano kasy podatników na wszelkie możliwe sposoby (opisywane przecież w mediach), to i tej co jest wystarczyłoby dla wszystkich. Ile można pracować na złodziei w białych kołnierzykach ? Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Ubawiłem się! Dzięki! 27.09.12, 20:07 Tak sobie tłumacz , ze brak kasy jest z powodu zlodziejstwa , czy kombinacji . Komuniści braki tłumaczyli zjawiskiem spekulacji. W sobie oczywiście winy nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Ubawiłem się! Dzięki! 27.09.12, 20:40 volupte napisał: > Tak sobie tłumacz , ze brak kasy jest z powodu zlodziejstwa , czy kombinacji . > Komuniści braki tłumaczyli zjawiskiem spekulacji. W sobie oczywiście winy nie > ma. Dobrze, tłumaczę inaczej - idziesz ulicą i złodziej wyciąga Ci portfel z kieszeni, brakuje Ci kasy na zakupy - kto jest winny: złodziej czy Ty ? Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Ubawiłem się! Dzięki! 27.09.12, 21:32 Obaj. Tylko ty karę już poniosłes , a on na nią czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: Ubawiłem się! Dzięki! 07.10.12, 11:02 volupte napisał: > Tak sobie tłumacz , ze brak kasy jest z powodu zlodziejstwa , czy kombinacji . > Komuniści braki tłumaczyli zjawiskiem spekulacji. W sobie oczywiście winy nie > ma. Jakoś w komunistycznych Chinach nie ma problemu z kasą i brakiem towaru. Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: Ubawiłem się! Dzięki! 07.10.12, 11:03 erg_samowzbudnik napisał: > volupte napisał: > > > Tak sobie tłumacz , ze brak kasy jest z powodu zlodziejstwa , czy kombina > cji . > > Komuniści braki tłumaczyli zjawiskiem spekulacji. W sobie oczywiście win > y nie > > ma. > Jakoś w komunistycznych Chinach nie ma problemu z kasą i brakiem towaru. Tylko na komunistyczne Chiny nikt embarga nie nałoży , bo się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: Ubawiłem się! Dzięki! 07.10.12, 09:22 fiu-bzdziu2010 napisała: > zwłaszcza ta siła nabywcza w przeliczeniu na dolary Tylko , że za 1$ w USA mogłeś kupić butelkę wody mineralnej a w PRL-u całą cysternę . O tym mówimy. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Ubawiłem się! Dzięki! 28.12.12, 19:51 fiu-bzdziu2010 napisała: > zwłaszcza ta siła nabywcza w przeliczeniu na dolary A co będziesz żarł te dolary, czy się w nie ubierał? Siłę nabywczą liczy się w dostępności dóbr a nie w jakimś głupim zielonym papierku. Zresztą dolar i złoty były niewymienne ze względu na zimną wojnę, więc bredzisz poprostu. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Ubawiłem się! Dzięki! 26.09.12, 23:28 mlody wiek????? byli I sekretarze przewodniej sily narodu juz nie sa mlodzi Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Niczym! 27.09.12, 09:15 volupte napisał: > To o Polsce piszesz? Tak, Tornson pisze o Polsce, tez z "Arizony" i miejskich faveli. Polsce, którą lemingi nie chcą oglądać, ponieważ razi ich delikatne oczęta wypełnione PO+PiS+PSL+SLD... Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Errata - miało być "tej" 27.09.12, 09:16 gate.of.delirium napisał: > volupte napisał: > > > To o Polsce piszesz? > Tak, Tornson pisze o Polsce, tej z "Arizony" i miejskich faveli. Polsce, którą > lemingi nie chcą oglądać, ponieważ razi ich delikatne oczęta wypełnione PO+PiS+ > PSL+SLD... Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Niczym! 27.09.12, 10:28 Macie jakieś specjalne okulary , ze widzicie fawele i Arizony ? Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Niczym! 27.09.12, 11:04 volupte napisał: > Macie ??? Skąd ten żargon, jesteś b. sekretarzem uwłaszczonym w Magdalence ? > jakieś specjalne okulary , ze widzicie fawele i Arizony ? Wystarczy wejść na podwórka kamienic komunalnych, albo pojechać na wioski po b. PGR-ach... Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Niczym! 27.09.12, 11:47 Zobacz na jak fragment wątku była to odpwedz. Tyczyla sie ciebie i torstona , stad macie. Funkcjonariuszami PZPR to raczej wy obaj byliście , sądząc po poglądach. A fawele wyglądają tak : www.google.pl/search?q=favele+brazylia&hl=pl&client=safari&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=hA5kUMiWJ4SL4gSF94CIAw&ved=0CEEQsAQ&biw=1024&bih=672. Ciekawe gdzie to w Polsce spotkać. Bieda jest , nie przecze, slumsy tez jeszcze tak , ale gdzie fawele ? Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Niczym! 27.09.12, 14:46 volupte napisał: > Zobacz na jak fragment wątku była to odpwedz. Tyczyla sie ciebie i torstona , stad macie. OK ! Funkcjonariuszami PZPR to raczej wy obaj byliście , sądząc po poglądach. No, no... A fawele wyglądają tak :Ciekawe gdzie to w Polsce spotkać. Bieda jest , nie przecze, slumsy tez jeszcze tak , ale gdzie fawele ? Och ! Chodzi o frazeologię... ok, pomijam favele, skoro pasują Ci slamsy. I cieszę się, że masz na tyle uczciwości, iż nie przeczysz... Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Mediana zarodków to jakieś 1500 netto. 27.09.12, 10:11 Weźmy pod uwagę szczęśliwą rodzinę gdzie dwie osoby pracują. 1500-2000 czynsz/rata za mieszkanko, miesięczne opłaty dla 4 osobowej rodziny ocierają się gdzieś o 1000 zł. Ile zostaje na życie? A trzeba się jeszcze ubrać, kupić dzieciom podręczniki do szkoły (600 zł na rok od łebka), o pójściu do kina czy teatru nawet nie ma już mowy. Tak właśnie wygląda siła nabywcza obywateli współczesnej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Mediana zarodków to jakieś 1500 netto. 27.09.12, 10:42 Średnia GUS kłamie ? Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Mediana zarodków to jakieś 1500 netto. 27.09.12, 15:00 volupte napisał: > Średnia GUS kłamie ? Doucz się dziecko co to jest mediana i czym się różni od średniej, potem zabieraj głos, bo inaczej się ośmieszasz. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Mediana zarodków to jakieś 1500 netto. 27.09.12, 18:41 Sklamales a samym początku , więc nie pouczaj. Podziel sobie na pól . biznes.newsweek.pl/srednia-krajowa-w-gore-przecietne-wynagrodzenie-to-juz-3-7-tys--zlotych,95125,1,1.html Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Nie pogrążaj się gimbusie swoją niewiedzą. 27.09.12, 22:52 Dowiedz się co to jest mediana. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Nie pogrążaj się gimbusie swoją niewiedzą. 28.09.12, 12:11 z 1850 zrobilo sie u ciebie 1500 matematyku od siedmiu bolesci. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? 27.09.12, 00:41 Ja swoją odpowiedź znam. Nie licz że podam Ci twoją. Odpowiedz Link Zgłoś
romad2447 Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? 27.09.12, 06:52 Dla mlodych, papier toaletowy byl luksusem,bialego wogole nie bylo,jeansy byly luksusem,wyjazd na Zachod byl luksusem,pozostanie tam bylo przestepstwem srogo karane, w komunie nic nie wymyslono bo komuna nauczyla ludzi lenistwa , zlodziejstwa i cwaniactwa, postep odbywal sie tylko dzieki licencja zagranicznym z Zachodu. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Dzisiejsza Polska jest bezduszna... :/ 27.09.12, 07:13 romad2447 napisał: > Dla mlodych, > papier toaletowy byl luksusem,bialego wogole nie bylo,jeansy byly luksusem,wyjazd na > Zachod byl luksusem,pozostanie tam bylo przestepstwem srogo karane, w komunie nic nie > wymyslono bo komuna nauczyla ludzi lenistwa , zlodziejstwa i cwaniactwa, postep odbywal > sie tylko dzieki licencja zagranicznym z Zachodu. Jak gdzieś tam wyżej już napisałem, widzę zalety/przewagi gospodarki wolnorynkowej nad gospodarką 'planową'. Ale widzę też bezduszność systemu, który skazuje na wegetację ludzi, którzy nie mogą z jakiejś przyczyny znaleźć pracy, oraz skazuje na śmierć ludzi, których nie stać na opłacenie samemu specjalistycznych usług medycznych. Że już nie wspomnę o zideologizowaniu edukacji i tworzeniu prawa wyznaniowego... Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 W PRL nie było tabletów i sex shopów ! 27.09.12, 08:27 Tak wtedy dręczono katolicki Naród ! Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: W PRL nie było tabletów i sex shopów ! 27.09.12, 08:59 I agencji towarzyskich. Kasyno było nielegalne. Wódka od 13 tej , a nawet na kartki chyba była . Belt tylko jeden z nieładnią etykietką ( pokazali w seksmisji) . Po piwo kolejki , ale butelkę za 2 zł można było sprzedać. Papierosy po 3.5 zl ,,sporty" mocne jak diabli.i dużo jeszcze innych ,,rozkoszy" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Byli za to demagodzy z KOR i WZZ... 27.09.12, 09:19 volupte napisał: > I agencji towarzyskich. Kasyno było nielegalne. Wódka od 13 tej , a nawet na ka > rtki chyba była . Belt tylko jeden z nieładnią etykietką ( pokazali w seksmisji > ) . Po piwo kolejki , ale butelkę za 2 zł można było sprzedać. Papierosy po 3.5 > zl ,,sporty" mocne jak diabli.i dużo jeszcze innych ,,rozkoszy" :-) ..., którzy robolom opowiadali piękne bajki o nowej, sprawiedliwej Polsce. Robole, prości ludzie, nie domyślili się, że korowcy i doradcy mieli na myśli wyłącznie "swoją" Polskę... Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Byli za to demagodzy z KOR i WZZ... 27.09.12, 09:23 gate.of.delirium napisał: > Po piwo kolejki piwo ze śmieciami w środku było jeśli w ogóle było Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Byli za to demagodzy z KOR i WZZ... 27.09.12, 10:38 No myszka w piwie sie czasem znalazła ,ale co tam .....było cudnie.;-) Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Byli za to demagodzy z KOR i WZZ... 27.09.12, 10:36 Selekcja naturalna, darwinizm. Byli lepsi w przedstawianiu swoich racji od towarzyszy partyjnych ,więc wygrali ,,rząd dusz" . Daremne twoje żale i utyskiwania , to sie nie wróci i w ten sposób już ponownie kariery nie zrobisz. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Byli za to demagodzy z KOR i WZZ... 27.09.12, 11:08 volupte napisał: > Selekcja naturalna, darwinizm. Byli lepsi w przedstawianiu swoich racji od towa > rzyszy partyjnych ,więc wygrali ,,rząd dusz" . Daremne twoje żale i utyskiwania > , to sie nie wróci i w ten sposób już ponownie kariery nie zrobisz. Widzisz lemingu, nie można zrobić prawdziwej kariery na ludzkiej krzywdzie. Wasz TW Bolek przekonał się już o tym na własnej skórze. Ostatnio po Trójmieście przemyka się chyłkiem i pod ścisłą ochroną... taką zrobił "karierę"... Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Byli za to demagodzy z KOR i WZZ... 27.09.12, 11:26 Uciekłem leningu w bok , do jakiegoś bolka . I na dodatek bzdure piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Byli za to demagodzy z KOR i WZZ... 27.09.12, 14:51 volupte napisał: > Uciekleś . Niepotrzebnie się poprawiasz lemingu. Wszyscy uciekliście w bok - do Bolka, M. Rakowskiego, Jaruzela i człowieka honoru, gen. Kiszczaka... wiec dlatego jest wam lepiej niż za PRL-u... Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Byli za to demagodzy z KOR i WZZ... 27.09.12, 18:46 Leningu komuniści to twoi protopasci . Socjalizm w praktyce macie wpisany na sztandarach pisowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Byli za to demagodzy z KOR i WZZ... 27.09.12, 19:35 volupte napisał: > Leningu komuniści to twoi protopasci . Socjalizm w praktyce macie wpisany na sz > tandarach pisowskich. Przez długie lata socjalizm był na sztandarach piłsudczyków. Oni też byli pisowcami ? Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Byli za to demagodzy z KOR i WZZ... 27.09.12, 20:09 Idee podobne socjalizm narodowy , tylko Piłsudski sie opamietal i wysiadł na stacji Naród. Inne czasy , inne problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Byli za to demagodzy z KOR i WZZ... 27.09.12, 20:31 volupte napisał: > Idee podobne socjalizm narodowy , tylko Piłsudski sie opamietal i wysiadł na st > acji Naród. No i co, bardzo się piłsudczycy zmienili na tej stacji ? Nazwali socjalizm etatyzmem i zbudowali Gdynię, magistralę francuską, COP... Inne czasy , inne problemy. Nie, inne czasy ale te same problemy - partyjniactwo, korupcja, nepotyzm. Gdyby Piłsudski żył w dzisiejszych czasach na pewno miałby ten sam program: " – Panie Marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ku... i złodziei, mości hrabio. * Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej." Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Byli za to demagodzy z KOR i WZZ... 27.09.12, 21:49 No widzis sam pośrednio przyznajesz ze jest im blisko do siebie. Jarzbaw zapatrzony jest w ,, socjalizm " Piłsudskiego . W latach dwudziestych jakiś to mogło funkcjonować , bo praktycznie wszystkie europejskie kraje byly w takie idee ubrane , ale dziś. , w dobie ogromnej konkurencji i zdolności produkcyjnych prewyzszajacych potrzeby , nie ma szans tak zorganizowane państwo. Praktycznie wszystko co sie da należy sprywatyzować , a państwo powinno sie zając tzw. Nadbudowa . Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Byli za to demagodzy z KOR i WZZ... 27.09.12, 22:30 volupte napisał: Praktycznie wszyst > ko co sie da należy sprywatyzować , a państwo powinno sie zając tzw. Nadbudowa > . OK, ale niech tej nadbudowie nie towarzyszy pospolite złodziejstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Byli za to demagodzy z KOR i WZZ... 27.09.12, 23:13 Im mniej regulacji, koncesji, pozwoleń itp . Tym mniej korupcji i urzedniczego zlodziejstwa. Wyeliminować przekrętów sie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? 27.09.12, 14:04 humbak napisał: > Ja swoją odpowiedź znam. Nie licz że podam Ci twoją. Myślę, że Taziucie chodzi o coś innego niż teoretyczne gdybania. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? 27.09.12, 15:19 hummer napisał: > humbak napisał: > > > Ja swoją odpowiedź znam. Nie licz że podam Ci twoją. > > Myślę, że Taziucie chodzi o coś innego niż teoretyczne gdybania. Ja myślę, że sam nie za bardzo wiem o co mi chodzi... Po za tym, że bardzo a propos wydaje mi się tu parafraza słów radzieckiego hymnu: "na khooj nam swaboda ruskowo naroda, kak nie masz szto jebat, kak nie masz szto pit"... :) Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? 27.09.12, 09:25 taziuta napisał: > Jak wyżej. :/ To oczywiste ! Jest lepsza bo jest Polską a nie republiką sowiecką z większymi prawami niż niektóre inne republiki. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Za jeden numer "Kultury" 27.09.12, 09:26 znaleziony przez celnika, mój kolega wyleciał z pracy. Ale tego nie zrozumiesz. Za trudne. M. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Inne paragrafy, praktyka ta sama... 27.09.12, 09:42 mariner4 napisał: Re: Za jeden numer "Kultury" > znaleziony przez celnika, mój kolega wyleciał z pracy. > Ale tego nie zrozumiesz. Za trudne. > M. Dzisiaj skazuje się ludzi z paragrafu za obrazę uczuć religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Inne paragrafy, praktyka ta sama... 27.09.12, 09:45 taziuta napisał: > Dzisiaj skazuje się ludzi z paragrafu za obrazę uczuć religijnych. Przede wszystkim za naruszanie "dobrego" imienia powszechnie znanych kapusiów... Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Mimo patologii, to porównywanie 27.09.12, 10:05 dzisiejszej Polski z PRL jest wielkim nadużyciem. Większość naszych problemów bierze się z totalnej demoralizacji społeczeństwa wyniesionej z PRL. Ja bym już za nic nie chciał powrotu PRL. A mam porównanie. M. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mimo patologii, to porównywanie 27.09.12, 10:11 mariner4 napisał: > dzisiejszej Polski z PRL jest wielkim nadużyciem. Większość naszych problemów b > ierze się z totalnej demoralizacji społeczeństwa wyniesionej z PRL. Oczywiście okres zaborów i II WŚ sprzyjał rozwojowi społeczeństwa uczciwego, pracowitego i obywatelskiego. Obrażasz miliony ludzi, którzy żyli w PRL, uważając ją za swoją ojczyznę i zachowywali się przyzwoicie. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Nikogo nie obrażam, ale 27.09.12, 10:18 załatwianie, zamiast zarabiania przez kilkadziesiąt lat zrobiło swoje. Ja to dobrze pamiętam. M. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Nikogo nie obrażam, ale 27.09.12, 10:29 mariner4 napisał: > załatwianie, zamiast zarabiania przez kilkadziesiąt lat zrobiło swoje. W takim razie powiedz proszę, skąd się brały te "załatwiane" rzeczy? Wytwarzano je w Polsce, pracą Polaków czy przyjeżdżały w paczkach UNRA? Inną sprawą jest odpowiedź na pytanie dlaczego ich brakowało. PS - sprawdź kiedy (po II WŚ) zlikwidowano kartki na żywność w Wielkiej Brytanii? Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Najpierw ustalmy 27.09.12, 10:42 Pamiętasz PRL, czy znasz to z opowieści. M. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Najpierw ustalmy 27.09.12, 10:49 mariner4 napisał: > Pamiętasz PRL, czy znasz to z opowieści. Z opowieści członków mojej rodziny, rodzin kolegów, książek, prasy. I jest to obraz złożony z sukcesów i porażek, osadzony w realiach na które Polacy nie mieli wpływu. Podobnie zresztą jak nie mają dzisiaj, pomimo prężenia muskułów i uważania się za sojusznika USA. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Ja to pamietam, a Ty masz 27.09.12, 11:19 subiektywny obraz Twoich informatorów. Nie wiem czy sobie wyobrażasz stanie całą noc w kolejce po 2 paczki proszku do prania. I moje dyżurne pytanie. Kiedy Polacy w swojej całej historii żyli tak dobrze jak teraz? Jednostki pewnie tak, ale przeciętnie? Ja widzę wady i mankamenty. Nie trzeba mi o nich przypominać. Narzekamy na polityków, a oni tymczasem reprezentują ten sam przeciętny poziom co reszta społeczeństwa. Wystarczy poczytać awantury z tego forum, aby nie dziwić się sejmowym pyskówkom. Jesteśmy w trakcie procesu, który jak nie ulegnie zakłóceniom historycznym, zaowocuje za kilka pokoleń. M. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Ja to pamietam, a Ty masz 27.09.12, 11:40 mariner4 napisał: > subiektywny obraz Twoich informatorów. Nie wiem czy sobie wyobrażasz stanie cał > ą noc w kolejce po 2 paczki proszku do prania. Cała Polska stała nocami w kolejce po proszek? Kto nazajutrz pracował? > I moje dyżurne pytanie. > Kiedy Polacy w swojej całej historii żyli tak dobrze jak teraz? Jednostki pewni > e tak, ale przeciętnie? Tu się różnimy w ocenie, i to bardzo. Jeszcze w latach 60. w USA, jeżeli rozpiętość płac pomiędzy pracownikiem najniżej uposażonym a pracodawcą przekraczała 1 :20, uważano to - uwaga - za niemoralne. Obecnie jeżeli wynosi poniżej 1 : 300, pracodawca jest frajerem. W Polsce czerpiemy z tych doświadczeń pełnymi garściami. Przejedź się po Polsce B a zobaczysz inny obraz niż ten o którym piszesz. > Ja widzę wady i mankamenty. Nie trzeba mi o nich przypominać. > Narzekamy na polityków, a oni tymczasem reprezentują ten sam przeciętny poziom > co reszta społeczeństwa. Wystarczy poczytać awantury z tego forum, aby nie dziw > ić się sejmowym pyskówkom. Masz rację ale podobno wybieramy najlepszych. > Jesteśmy w trakcie procesu, który jak nie ulegnie zakłóceniom historycznym, zaowocuje za kilka pokoleń. W rozwoju społeczeństw nie ma takich procesów. To utopia, chociaż miło o niej pomyśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Nie odpowiedziałes na pytanie 27.09.12, 12:39 tylko zasypałeś mnie sloganami. Ja pytałem kiedy Polacy żyli przeciętnie lepiej. Rozpiętość płac. Jeżeli porównamy np Kulczyka ze sprzątaczką, to wyjdzie jeszcze gorzej. Pod koniec PRL, mój znajomy był rektorem wyższej uczelni. Kiedyś pokazywał mi swój odcinek płac i palacza CO. Sumy były niemal takie same. To było dopiero s....syństwo! Baba za ladą w mięsnym była królową. Rzecz nie w różnicach, tylko w szansach. Ale dyskutować z Tobą, to rozmowa ze ślepym o kolorach. Ty masz wiedzę z przekazów, a ja z autopsji. M. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Nie odpowiedziałes na pytanie 27.09.12, 12:52 Ale dyskutować z Tobą, to rozmowa ze ślepym o kolorach. Ty masz wiedzę z przekazów, a ja z autopsji. Wybacz ale większą wiarę przykładam do kilkunastu przekazów od ludzi którym ufam, niż jednemu świadectwu z autopsji. I rzecz bardzo ważna - dokonujesz oceny subiektywnej, w oparciu o dzisiejsze realia zdarzeń, które miały miejsce kilkadziesiąt lat temu, w innych uwarunkowaniach i realiach. To błąd. > Rzecz nie w różnicach, tylko w szansach. Masz rację. Dać wędkę i posadzić nad stawem, z którego ryby już zostały sprzedane. Ale skoro tego nie widzisz ... Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Mój wnuk nie wierzy, że w PRL nie było 27.09.12, 13:13 Mac Donaldów w Polsce. Właściwie, to Ci zazdroszczę tej niewiedzy. M. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Mój wnuk nie wierzy, że w PRL nie było 27.09.12, 13:30 mariner4 napisał: > Mac Donaldów w Polsce. Signum temporis. Kiedyś się dowie, że w szkołach byli lekarze. > Właściwie, to Ci zazdroszczę tej niewiedzy. Zazdrość to nieładna cecha. :-) Nie wyprowadzam wniosków z pojedynczych, nawet bardzo spektakularnych zdarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Mimo patologii, to porównywanie 27.09.12, 10:49 Zachowywali sie przyzwoicie , wynosząc nagminnie z pracy , co tylko sie dało . Ty niewinny? Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Mimo patologii, to porównywanie 27.09.12, 10:24 mariner4 napisał: > Ja bym już za nic nie chciał powrotu PRL. A mam porównanie. Czasu nie zawrócisz niezależnie czy byś chciał czy nie. W PRL-u szybciej rozwijać też się nie mogliśmy. Przykład - wielu ludzi po osiedleniu się w miastach w łazienkach hodowali drób, na wsi budując nowy dom nie budowali łazienek, bo w domu wychodek nie uchodził. W powiecie wykształcenie wyższe miało trzech lekarzy i jeden starosta. Zrozumcie bardzo znacznie rozwoju przyśpieszyć nie można bo się to kończy stratami tak na przykład jak w Libii. Po zmianie systemu dobrobytu Niemiec jeszcze nie osiągnęliśmy a i trochę głupoty też zaliczyliśmy. Nieuczciwi wobec własnych rodziców są ci, co wykształcenie właśnie w PRL-u zdobyli choć ich rodzice 7- klas nie mieli, a teraz ten PRL wyśmiewają. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Gdyby nie PRL, to pewnie 27.09.12, 10:33 bylibyśmy normalnym europejskim krajem, przynajmniej na przeciętnym europejskim poziomie. Ja uważam lata 45-89 za czas zmarnowany. To, że dokonał się jakiś wzrost poziomu cywilizacyjnego, stało się raczej wbrew tamtym rządom niż za ich przyczyna. Jak to trafnie określił Kisiel. To była dyktatura ciemniaków. Nawet dzisiaj są ciemniacy, co uważają się za sól narodu. To pan Duda i bojówkarze "S", którzy nie mogą pogodzić się z utratą "wiodącej roli". Ale tego sie nie da powstrzymać. "Klasa robotnicza" to polityczny trup, którego miejsce jest na cmentarzu historii. M. Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Gdyby nie PRL, to pewnie 27.09.12, 10:49 mariner4 napisał: > bylibyśmy normalnym europejskim krajem, przynajmniej na > przeciętnym europejskim poziomie. Już to widzę jak przeciętny chłop w roku 1960 wchodzi do restauracji. Człowieku zrozum dla większości ludzi kończących studia w Polsce do czasów Gomółki włącznie, największym problemem było dostanie atrakcyjnego nakazu pracy :-(. Porównaj nas do innych nacji. Czechosłowaków prawie dogoniliśmy za PRL-u, dzisiaj zaczynamy tracić dystans do Słowaków :-(. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 mylisz się mieciu 27.09.12, 12:08 przed wojną od Czech dzieliła nas przepaść, w '89 wciąż byliśmy daleko za nimi, teraz różnic praktycznie nie widać Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 Re: mylisz się mieciu 06.10.12, 14:54 des4 napisał: > przed wojną od Czech dzieliła nas przepaść, w '89 wciąż byliśmy daleko za nimi, > teraz różnic praktycznie nie widać Zgrywus, Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Mimo patologii, to porównywanie 27.09.12, 18:25 mariner4 napisał: > dzisiejszej Polski z PRL jest wielkim nadużyciem. Większość naszych problemów b > ierze się z totalnej demoralizacji społeczeństwa wyniesionej z PRL. > Ja bym już za nic nie chciał powrotu PRL. A mam porównanie. > M. Możebardziej demoralizacji elit politycznych i rządzących aktualnie wyniesione z PRL i opozycji w PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 Re: Inne paragrafy, praktyka ta sama... 06.10.12, 10:15 taziuta napisał: > mariner4 napisał: > Re: Za jeden numer "Kultury" > > > znaleziony przez celnika, mój kolega wyleciał z pracy. > > Ale tego nie zrozumiesz. Za trudne. > > M. > > Dzisiaj skazuje się ludzi z paragrafu za obrazę uczuć religijnych. Daj spokój. On trzęsie się ze strachu, że ... . Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Za jeden numer "Kultury" 27.09.12, 10:12 mariner4 napisał: > znaleziony przez celnika, mój kolega wyleciał z pracy. > Ale tego nie zrozumiesz. Za trudne. Dziś z pracy można wylecieć za wyjście do toalety, albo za nieukłonienie się przełożonemu (koreańskie montownie). Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Za jeden numer "Kultury" 27.09.12, 11:43 mariner4 napisał: > znaleziony przez celnika, mój kolega wyleciał z pracy. > Ale tego nie zrozumiesz. Za trudne. > M. Studentke ze średnia ponad 4,5 czerwony rektor skreślił z listy studentów za odmowę pójścia na pochód 1 maja. Rok 1983. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Za jeden numer "Kultury" 27.09.12, 11:50 wiosnaludzikow napisał: > Studentke ze średnia ponad 4,5 czerwony rektor skreślił z listy studentów za od > mowę pójścia na pochód 1 maja. > Rok 1983. A językiem urzędowym w PRL był język rosyjski. Lata 1945 - 1989. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Wiosnaludzików ma rację. Tak było. 27.09.12, 12:50 a Twoja kpina jest nie na miejscu. W PRL stosowano różne metody od bardzo brutalnych w czasach "stalinowskich" do bardziej wyrafinowanych, w czasach późniejszych. Na przykład przesunięcie o parę lat w kolejce mieszkaniowej. W czasach powszechnej reglamentacji los człowieka zależał często od widzimisię urzędnika, sekretarza partii, czy kogoś tam innego. Za wypowiedź leciało się ze studiów. Za "nieprawomyślność" rodziców karano dzieci. Szykany były różne od drobnych, do takich co ważyły na życiu. Dlatego wolę to co teraz mamy. M. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Za jeden numer "Kultury" 27.09.12, 13:13 > A językiem urzędowym w PRL był język rosyjski. Lata 1945 - 1989. Urzędowym to rosyjski w Polsce nie był bo byliśmy republiką na większych prawach ale obowiązkowy to ten rosyjski był. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Za jeden numer "Kultury" 27.09.12, 13:48 wiosnaludzikow napisał: > > > A językiem urzędowym w PRL był język rosyjski. Lata 1945 - 1989. > Urzędowym to rosyjski w Polsce nie był bo byliśmy republiką na większych prawac > h ale obowiązkowy to ten rosyjski był. Gdzie? W urzędach, kulturze, sztuce, sporcie? W szkole - to było logiczne, największy sąsiad, hegemon wspólnota na wieki - takie były założenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 To prawda 27.09.12, 12:43 Mój dyrektor w przededniu 1 maja powiedział nam: "Nie wzięcie udziały w manifestacji 1 majowej potraktuję jako osobisty afront". Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że gdyby jego przełożeni zauważyli dużą absencję jego pracowników na pochodzie, to on by oberwał solidnie. Nie miał więc większego wyboru. M. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Re: To prawda 27.09.12, 14:14 mariner4 napisał: > Mój dyrektor w przededniu 1 maja powiedział nam: "Nie wzięcie udziały w manifes > tacji 1 majowej potraktuję jako osobisty afront". > Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że gdyby jego przełożeni zauważyli dużą absencję > jego pracowników na pochodzie, to on by oberwał solidnie. Nie miał więc większ > ego wyboru. > M. Rozpoczynamy rok szkolny, amen Dnia 9 września 2012 roku, w kościele odbyło się uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego i katechetycznego. We Mszy świętej wzięli udział uczniowie, ich rodzice, pedagodzy oraz pracownicy szkół z terenu parafii. Uroczysty charakter Mszy świętej podkreślała obecność Szkolnych Pocztów Sztandarowych. Uroczystościom przewodniczył oraz homilię wygłosił ks. Adam Banaszek. W szkole było sporo osób już ok. 8.45. Pytam p. woźnej gdzie się z dzieckiem udać. Pani mówi, żeby tu czekać, aż wszyscy przyjdą z Kościoła (bo na stronie szkoły było napisane, ze o 8.00 msza - dość dziwna informacja jak na szkołę publiczną, ale ok., czekamy). Zaczęła przychodzić reszta ludzi, ścisk straszny, zero organizacji. Pytam jednej z pań nauczycielek, czy wie co z maluchami, bo starsze klasy zbierają się na sali, pod tabliczkami z numerem klasy, a maluchów nikt nie zbiera. Pani odpowiedziała: „No jak to, przecież Ksiądz w kościele mówił, że najpierw starsi, potem maluchy i klasy I-III czekają w kościele. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 To jest patologia 27.09.12, 14:35 Ale mimo wszystko nie jest tak samo jak w PRL. Nie zmienisz tego tak długo, jak większość Polaków popiera, lub boi się kościoła. To się będzie zmieniać, ale powoli. Za działalność "antypartyjną" szło się siedzieć. Nawet "kara" Dody nie da się porównać. My tutaj sobie wypisujemy różne rzeczy, co w PRL byłoby nie do pomyślenia. M. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: To jest patologia 27.09.12, 15:04 mariner4 napisał: > Za działalność "antypartyjną" szło się siedzieć. Nawet "kara" Dody nie da się porównać. > My tutaj sobie wypisujemy różne rzeczy, co w PRL byłoby nie do pomyślenia. > M. Jasne, że tak. I nikt tutaj nie chce powrotu PRL-u! Mówimy o patologiach współczesnej Polski, nie po to by przywrócić poprzedni ustrój, ale by dzisiaj żyło nam się lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 To już lepiej, ale tu są tacy 27.09.12, 15:08 co nie mając pojęcia o czym piszą chcą PRL. Wtedy skacze mi gula ze złości. On nie pamięta tych czasów, ale mu "mówili jak było". Jego szczęście. M. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Byliśmy, jesteśmy, będziemy... 27.09.12, 11:37 ave.duce napisała: Re: Wszystkim nt. bt. Określony rodzaj działacza/szmaciaka rządził wówczas i taki sam rządzi dziś. Mieliśmy za PRL-u 'siłę przewodnią' (PZPR) i dzisiaj ją mamy (KK). Wówczas mieliśmy Wielkiego Brata, i dzisiaj go mamy. No i byliśmy, jesteśmy i długo pewnie jeszcze będziemy kołtunami. Czyli wcale nie tak wszystkim. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 Re: Byliśmy, jesteśmy, będziemy... 06.10.12, 13:01 taziuta napisał: > ave.duce napisała: > Re: Wszystkim nt. bt. > > Określony rodzaj działacza/szmaciaka rządził wówczas i taki sam rządzi dziś. Mi > eliśmy za PRL-u 'siłę przewodnią' (PZPR) i dzisiaj ją mamy (KK). Wówczas mieli > śmy Wielkiego Brata, i dzisiaj go mamy. No i byliśmy, jesteśmy i długo pewnie j > eszcze będziemy kołtunami. > Czyli wcale nie tak wszystkim. ;) ChWDSolidaruchom! Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Przejedź sie po kraju i sama zobacz! 27.09.12, 10:30 Wejdź do sklepów, pogadaj z ludźmi, zobacz jak sama zyjesz , a jak zyłaś, czym jeździłaś i czym jeździsz teraz. Sprawdź ile ludzie zyli za komuny, a ile zyja teraz. Zapytaj się dlaczego wtedy stało sie godzinami za paszportem, a teraz nie trzeba! Myśłę, ze trzeba być kompletnym idiota, zeby tej różnicy nie zauważyć i zadać tak głupie pytanie! Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Przejedź sie po kraju i sama zobacz! 27.09.12, 10:55 Myśłę, ze trzeba być kompletnym idiota, zeby tej różnicy nie zauważyć i zadać tak głupie pytanie! Albo udzielić takiej odpowiedzi. Nie przeszło Ci do głowy, że autor wątku celowo prowokuje aby wywołać dyskusję, pobudzić do refleksji a nie pyskówki? Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Kolejna zbieżność PRL-u z RP nr ok 2,5 27.09.12, 10:58 zapijaczony_ryj napisał: > Myśłę, ze trzeba być kompletnym idiota, zeby tej różnicy nie zauważyć i zadać t > ak głupie pytanie! Za komuny ten, kto zadawał niewygodne pytania był: warchołem, wichrzycielem, elementem antysocjalistyczny itp. Obecnie dociekliwy obserwator jest: kompletnym idiotą, głupim, oszołomem, moherem. Reszta jest bez większych zmian... Odpowiedz Link Zgłoś
romad2447 Re: Obywatel panstwowy 27.09.12, 11:35 Za komuny obywatel byl wlasnoscia panstwa, jego paszpoet byl wlasnoscia PRLu, obywatel byl calkowicie zalezny od panstwa w kazdwj dziedzinie zycia, slowo wolnosc w komunie nie istnialo, do dzisiaj wiekszosc ludzi tego nie rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Obywatel korporacyjny 27.09.12, 11:46 romad2447 napisał: > Za komuny obywatel byl wlasnoscia panstwa, jego paszpoet byl wlasnoscia PRLu, o > bywatel byl calkowicie zalezny od panstwa w kazdwj dziedzinie zycia, slowo woln > osc w komunie nie istnialo, do dzisiaj wiekszosc ludzi tego nie rozumie. Dzisiaj jest dokładnie to samo, ten sam zamordyzm i paternalizm, zmienił się tylko łańcuch i bat... Odpowiedz Link Zgłoś
romad2447 Re: Obywatel korporacyjny 27.09.12, 12:13 Nadal nie kapujesz,ze jestes wolnym czlowiekiem i jak sobie poscielesz tak sie wyspisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Obywatel korporacyjny 27.09.12, 12:55 romad2447 napisał: > Nadal nie kapujesz,ze jestes wolnym czlowiekiem i jak sobie poscielesz tak sie > wyspisz ? A zwłaszcza z kim. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Obywatel korporacyjny 27.09.12, 14:53 romad2447 napisał: > Nadal nie kapujesz,ze jestes wolnym czlowiekiem i jak sobie poscielesz tak sie > wyspisz ? Najpierw muszę mieć łóżko, które lemingi sprywatyzowały prawem kaduka... Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Obywatel korporacyjny 27.09.12, 13:47 gate.of.delirium napisał: > Dzisiaj jest dokładnie to samo, ten sam zamordyzm i paternalizm, yasne, a to forum to znajduje się w podziemiach kościoła Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Obywatel korporacyjny 27.09.12, 14:12 scoutek napisała: > gate.of.delirium napisał: > > Dzisiaj jest dokładnie to samo, ten sam zamordyzm i paternalizm, > > > yasne, a to forum to znajduje się w podziemiach kościoła Wówczas też można było sobie ponarzekać (choć oczywiście były to inne czasy i inne platformy/podziemia). Nie wolno było wysadzać pomników, ale dzisiaj przeca też nie wolno. Choć czubków (typu Niesiołowski czy Czuma) i wówczas i dziś nie brakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Obywatel korporacyjny 27.09.12, 14:24 taziuta napisał: > Wówczas też można było sobie ponarzekać taaaa i teraz też zsyłają za karę do batalionów karnych w Stalinogrodzie Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Obywatel korporacyjny 27.09.12, 14:34 scoutek napisała: > taziuta napisał: > > > Wówczas też można było sobie ponarzekać > > taaaa > i teraz też zsyłają za karę do batalionów karnych w Stalinogrodzie A nie do Berezy Kartuskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Obywatel korporacyjny 27.09.12, 15:01 scoutek napisała: > taziuta napisał: > > > Wówczas też można było sobie ponarzekać > > taaaa > i teraz też zsyłają za karę do batalionów karnych w Stalinogrodzie Wystarczy, że komornik wywali Cię z rodziną na bruk i masz taki polski Sajgon... > Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Obywatel korporacyjny 27.09.12, 17:27 gate.of.delirium napisał: > scoutek napisała: > > > taziuta napisał: > > > > > Wówczas też można było sobie ponarzekać > > > > taaaa > > i teraz też zsyłają za karę do batalionów karnych w Stalinogrodzie > Wystarczy, że komornik wywali Cię z rodziną na bruk i masz taki polski Sajgon. a chociaż wiedziałeś, że w Stalinogrodzie (wiesz gdzie to?) były kompanie karne? Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Obywatel korporacyjny 27.09.12, 18:17 scoutek napisała: > a chociaż wiedziałeś, że w Stalinogrodzie (wiesz gdzie to?) były kompanie karne > ? Dlaczego uważasz, że jestem takim samym ciemniakiem jak Ty ? Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Obywatel korporacyjny 27.09.12, 18:32 gate.of.delirium napisał: > scoutek napisała: > > > > a chociaż wiedziałeś, że w Stalinogrodzie (wiesz gdzie to?) były kompanie > karne > > ? > Dlaczego uważasz, że jestem takim samym ciemniakiem jak Ty ? jeśli już to większym niż ja z całym szacunkiem ale nigdy nie porównałabym tego co działo się w Sajgonie z wywalaniem na bruk w dzisiejszej Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Obywatel korporacyjny 27.09.12, 19:40 scoutek napisała: > jeśli już to większym niż ja > z całym szacunkiem ale nigdy nie porównałabym tego co działo się w Sajgonie z w > ywalaniem na bruk w dzisiejszej Polsce "Sajgon" to potoczne określenie na totalnie przegraną sytuację życiową. Używane było w hotelach robotniczych. Sorry, z rozpędu nie dałem tego w cudzysłów w poprzednim poście... Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Obywatel korporacyjny 27.09.12, 19:46 no, przyjmuję a Stalinogród i kompanie karne w kopalniach to żadne potoczne traktowanie tematu, tylko prawdziwe życie w komunie Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Obywatel korporacyjny 27.09.12, 20:21 scoutek napisała: > no, przyjmuję > a Stalinogród i kompanie karne w kopalniach to żadne potoczne traktowanie temat > u, tylko prawdziwe życie w komunie Kasjerki w pampersach, robotnicy na budowach bez żadnych ubezpieczeń i środków ochronnych, kobiet przymuszane do prostytucji to też prawdziwe życie w demokracji. Osobiście nie widzę większej różnicy pomiędzy przymusem fizycznym a ekonomicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Obywatel korporacyjny 27.09.12, 15:23 scoutek napisała: > taziuta napisał: > > > Wówczas też można było sobie ponarzekać > > taaaa > i teraz też zsyłają za karę do batalionów karnych w Stalinogrodzie Piszesz o incydentalnych przypadkach. A jakoś pamiętam, że wszyscy narzekali (podobnie jak dziś) i daleko nie wszyscy w Stalinogrodzie lądowali... Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Obywatel korporacyjny 27.09.12, 17:28 taziuta napisał: > Piszesz o incydentalnych przypadkach. A jakoś pamiętam, że wszyscy narzekali (p > odobnie jak dziś) i daleko nie wszyscy w Stalinogrodzie lądowali.. teraz lądują wszyscy? Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Obywatel korporacyjny 27.09.12, 18:20 scoutek napisała: > > taziuta napisał: > > Piszesz o incydentalnych przypadkach. A jakoś pamiętam, że wszyscy narzek > ali (p > > odobnie jak dziś) i daleko nie wszyscy w Stalinogrodzie lądowali.. > teraz lądują wszyscy? Nie, Miro, Grzecho i ferajna wieją z kasą do Brukseli, reszta (90%) ląduje na bruku... Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Przejedź sie po kraju i sama zobacz! 27.09.12, 11:28 zapijaczony_ryj napisał: > Myśłę, ze trzeba być kompletnym idiota, zeby tej różnicy nie zauważyć i zadać tak głupie > pytanie! Od dawna zauważam, żeś zwykłym chamem, i pod tym względem już mnie nie zaskakujesz. Natomiast ciągle (jeszcze) dziwi mnie, że ktoś o tak małym rozumku, jak ty, tyle ciągle pisze... Odpowiedz Link Zgłoś
ekmat Re: Przejedź sie po kraju i sama zobacz! 27.09.12, 20:47 ryju nietrzeżwy z tej zapalczywości pogubiłeś się. Piszesz że godzinami stało się po paszport. Czyli dawali, tylko się cholery guzdrali strasznie. O ile sobie przypominam to godzinamo się stało po wizę. Jeszcze niedawno kolejkę spora widziałem pod ambasadą USA w Warszawie. Rzeczywiście, sklepy na przełomie lat 80 nie wyglądały okazale. Ale jak wówczas okazale wyglądały stoły na byle przyjęciu. Dziś tego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? 27.09.12, 11:30 Nie wiesz czy prowokujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? 27.09.12, 11:52 Wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
ekmat Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? 27.09.12, 12:11 Drobny przykład z gminnej wsi eżącej gdzieś koło Gorlic. Jezdzimy tam od lat na wakacje więc mam skalę porównawczą jak było tam za komuny / lata 70 - 80 / i jak jest obecnie. Otóz za tej komuny zbudowano we wsi dobrą szkołę, ośrodek zdrowia, dom kultury. Za obecnej Polski nic z tych socjalnych udogodnień nie powstało. Za komuny ze wsi codziennie odjezdżało kilkanaście autobusów do miast wojewódzkich. Obecnie jest kilka. Za komuny funkcjonowało przedszkole. W wolnej Polsce zlikwidowano, teraz się przywraca. Za komuny młodziez miała pracę w Krośnie, Gorlicach. Obecnie za pracą emigruje do Londynu. Za komuny we wsi była jedna knajpa i jakiś klub. Obecnie jest sześc knajp. Za komuny był spory pawilon GS. Dziś osiem sklepików. Za komuny w ośrodku zdrowia przyjmował pediatra, ginekolog i kilku innych specjalistów. Dziś już nie przyjmują. Wyprawka dla dzieci szkolnych / temat aktualny / za komuny nie stanowiła problemu. Dziś zakup pełnej wyprawki jest niemożliwy dla wielu rodzin Za komuny we wsi był jeden spory kościół. Dziś są już trzy kościoły. Więc chyba dziś jest lepiej?l Odpowiedz Link Zgłoś
romad2447 Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? 27.09.12, 12:20 Za komuny bys poszedl do piekla, teraz pojdziesz do nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 podsumowując 27.09.12, 13:11 czy chcecie, aby dzisiaj w Polsce było tak jak w peerelu, ze wszystkimi jego realiami? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: podsumowując 27.09.12, 13:17 des4 napisał: > czy chcecie, aby dzisiaj w Polsce było tak jak w peerelu, ze wszystkimi jego re > aliami? Nie. Chcemy aby Polska była demokratyczna, aby rząd zarządzał w imieniu obywateli a nie uważał się za pomazańców bożych. Aby nie zawłaszczano przestrzeni publicznej a społeczeństwo stanowiło wspólnotę a nie zbiór jednostek. I jeszcze paru rzeczy ale szkoda czasu na pisanie po raz setny. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Dermokratyczna jak PRL? 27.09.12, 13:24 No to tatuś musiał być wtedy wysoko! M. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Dermokratyczna jak PRL? 27.09.12, 13:51 mariner4 napisał: > No to tatuś musiał być wtedy wysoko! Kojak, kula i kant. Jeżeli tylko tak potrafisz skomentować ... Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Dermokratyczna jak PRL? 27.09.12, 15:00 remez2 napisał: > mariner4 napisał: > > > No to tatuś musiał być wtedy wysoko! > Kojak, kula i kant. > Jeżeli tylko tak potrafisz skomentować ... A co tu komentować. Jest w "Ziemi Obiecanej" scena, gdy Max (W. Pszoniak) zwraca się do Moryca (A. Seweryn): "Widzę po Tobie Moryc, że zrobiłeś jakieś świństwo". Istotnie, jak się okazało, filmowy Moryc ubezwłasnowolnił własnego ojca, aby odebrać mu pieniądze potrzebne na gescheft z bawełną. Lemingi też już czują, że to co zrobili po 89', to cholerne świństwo... Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Dermokratyczna jak PRL? 27.09.12, 16:48 zamiast chrumkać o "lemingach", odpowiedz na pytanie... kolejny forumowy "wokół bida z nędzom panie, ale ja sobie daję nieźle radę"? :D w każdym wątku pełno takich, hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 Re: Dermokratyczna jak PRL? 27.09.12, 22:19 Co ma derma do tematu ? Może Ci bidulku chodziło o skaj ? Odpowiedz Link Zgłoś
j-230 Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? 27.09.12, 12:52 TAK ot po 23 latach mamy wieksze długi jak TOW GIERKA to jest ze jesteśmy 5bln 125 mld zadłużeni ,tak oto wyglada polska wolnosć i demokracja ,my polacy z MATEMATYKA jestemy na BAKIER i tak od wieków !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 A kiedy desolidaryzacja i dePOPiSyzacja Polski ?! 27.09.12, 15:32 j-230 napisał: > TAK ot po 23 latach mamy wieksze długi jak TOW GIERKA to jest ze jesteśmy 5 > bln 125 mld zadłużeni ,tak oto wyglada polska wolnosć i demokracja ,my polacy > z MATEMATYKA jestemy na BAKIER i tak od wieków !!!!! ! Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta A, to dopiero gdy UE się zorientuje co tu je grane 27.09.12, 15:35 jan.urbaniak1 napisał: Re: A kiedy desolidaryzacja i dePOPiSyzacja Polski Musimy poczekać aż w Unii Europejskiej się zorientują jaki tu skansen się ćwiczy... Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 Re: A, to dopiero gdy UE się zorientuje co tu je 27.09.12, 15:48 taziuta napisał: > jan.urbaniak1 napisał: > Re: A kiedy desolidaryzacja i dePOPiSyzacja Polski > > Musimy poczekać aż w Unii Europejskiej się zorientują jaki tu skansen się ćwicz > y... Myślę, że Rysio Czarnecki - dzielny bojownik walk z komuną w szeregach 68 Dywizji Pancernej NSZZ Solidarność Ziemi Świdnickiej i kawaler orderu Zasłużonych Dla ZMS - swoją niezłomną postawą przyśpieszy ten proces. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Czym dzisiejsza Polska lepsza od 'komuny'? 27.09.12, 17:39 Bo jest mniej komuny niż wtedy (choć i tak dużo). Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Czy za "komuny" naprawdę była komuna ? 27.09.12, 18:23 adam81w napisał: > Bo jest mniej komuny niż wtedy (choć i tak dużo). Czy też "przewodnia siła" wybiórczo podpierała się klasykami (Marks i Engels), aby urządzić swoje dolce vitae ? Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Czy za "komuny" naprawdę była komuna ? 27.09.12, 18:51 A teraz to już byś umiał wprowadzić komune bez tych wypaczeń ? Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Czy za "komuny" naprawdę była komuna ? 27.09.12, 19:43 volupte napisał: > A teraz to już byś umiał wprowadzić komune bez tych wypaczeń ? Sam sobie odpowiedz, czy można czystą utopię wprowadzić w życie ? Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Czy za "komuny" naprawdę była komuna ? 27.09.12, 20:17 Z twoich postów wynika ze do tamtego systemu ci najbliżej , więc zapytałem. Czyzbys sam nie wiedział jakie masz poglądy? Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Czy za "komuny" naprawdę była komuna ? 27.09.12, 20:36 volupte napisał: > Z twoich postów wynika ze do tamtego systemu ci najbliżej , więc zapytałem. Czy > zbys sam nie wiedział jakie masz poglądy? Tamten system nie miał nic wspólnego z komunizmem, to był faszyzm, tylko że czerwonej (socjalnej) barwy. Komunizm to utopia, abstrakcja jak pierwiastek kwadratowy z -1. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Czy za "komuny" naprawdę była komuna ? 27.09.12, 20:41 Alez miał . Tak wyglądał komunizm w praktyce. Tylko w praktyce możemy sprawdzić wartość idei. Sprawdziliśmy , a nadal wielu wierzy ze komunizm z okresem przejściowym zwanym socjalizmem , to jest to. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Czy za "komuny" naprawdę była komuna ? 27.09.12, 20:53 volupte napisał: > Alez miał . Tak wyglądał komunizm w praktyce. Tylko w praktyce możemy sprawdzić > wartość idei. Sprawdziliśmy , a nadal wielu wierzy ze komunizm z okresem przej > ściowym zwanym socjalizmem , to jest to. Nic z tych rzeczy. Komunizm Marksa i Engelsa, do którego odwoływali się Lenin i jego następcy, zakładali dobrowolność funkcjonowania tego ustroju. Tymczasem, aby utrzymać to co faktycznie zaistniało, został zaprowadzony stały terror wobec ludności. Stąd wymyślanie przez pseudokomunistów okresów historycznych, przejściowych, etapów rozwoju i słynnego dialektyzmu materialistycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
ekmat gate.of.delirium co za bzdury opowiadasz 27.09.12, 20:57 Bzdury opowiadasz o tych modelach państwa komunistycznego w wydaniu Marksa czy Engelsa Oni się tym nie zajmowali. Zajmowali się dośc szczegółowo krytyką ówczesnego im ustroju. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium To Stalin nie odmieniał słowa marksizm przez wszys 27.09.12, 21:03 ekmat napisała: > Bzdury opowiadasz o tych modelach państwa komunistycznego w wydaniu Marksa czy > Engelsa Oni się tym nie zajmowali. Zajmowali się dośc szczegółowo krytyką ówcze > snego > im ustroju. ...wszystkie przypadki ? Bierut, Breżniew, Gomułka i inni również ? Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Czy za "komuny" naprawdę była komuna ? 27.09.12, 21:57 Marka i Engels mogli sobie zakładać co chcieli , to byly tylko dywagacje filozofów , w praktyce tego nie wprowadzali , a Engels to nawet byl fabrykantem jak wiesz. Ci co od filozofów prZeszli do praktyki budowali prawdziwy komunizm , nie filoOficZny i musiał wyglądać tak jak wyglądał , aby istnieć. No i zaistniał kosztem życia wielu milionów ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Re: Czy za "komuny" naprawdę była komuna ? 27.09.12, 22:24 volupte napisał: Ci co od filozofów prZeszli do praktyki budowali prawdziwy komunizm , nie > filoOficZny i musiał wyglądać tak jak wyglądał , aby istnieć. No i zaistniał > kosztem życia wielu milionów ludzi. Zgadza się, nawet to, że swoje dzieła zbrodniarze nazwali komunizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Czy za "komuny" naprawdę była komuna ? 27.09.12, 23:16 Jesli komunizmem chcesz nazwać tylko utopijna ideę , to ten realny komunizm niewiele do niej przystawal. Odpowiedz Link Zgłoś