Gość: Jaro Re: PiS chce przywrócenia kary śmierci IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 11.07.04, 23:16 Za! Zaraz odezwą się "humanitaryści" - a gdyby tak to Twoja córka/żona/dziewczyna jednego z drugim była tamtą ofiarą? Zaraz zacznie się bredzenie o humanitaryzmie prawa. Co to za humanitaryzm, który jest dla zbrodniarzy, a nie ma go dla ofiar? Zaraz zaczną się płacze, że nieuchronność kary odstrasza bardziej, niz jej surowość. Ale skoro w polskich sądach z nieuchronnością kary jest i będzie różnie, to może przynajmniej takie coś choć trochę przystopuje j*bane zwierzęta, które dokonują takich czynów! Zaraz zaczną się zawodzenia, że Unia nie pozwala... Wiecie co? Ja mam to w d*pie. Ja chcę spokojnie i bezpiecznie żyć - właśnie - ŻYĆ! I właśnie, jak do PiSu jest mi bardzo daleko, popieram tę inicjatywę. Przepraszam za bluzgi, poniosło mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piessek Re: PiS chce przywrócenia kary śmierci IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 11.07.04, 23:39 Ale będzie fajnie: przelicytujemy Rosję , Białoruś i Irak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patton Kaczory macie glos! Tym razem macie 100%racji! IP: *.union01.nj.comcast.net 11.07.04, 23:39 Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: PiS chce przywrócenia kary śmierci 11.07.04, 23:43 Nie chcę pisać o karze śmierci – byłem zwolennikiem, ale uwaga poświęcona temu problemowi przekonała mnie ostatecznie o tym, że jest to rozwiązanie bezzasadne, a w wielu aspektach cofające nas w rozwoju. Nie ma o czym mówić, nie mamy bowiem do czynienia z próba podjęcia intelektualnej debaty nad tą kwestią – mamy zwykłą zagrywkę polityczną. Chcę pisać o PiS. Dobrą analizę sytuacji tej partii zaprezentowała kilka dni temu „Gazeta Wyborcza” – partia wypada źle na tle swoich sąsiadek – centrowej PO i skrajnej LPR, bowiem usilnie stara się kluczyć między dwoma elektoratami tak, aby żadnego do siebie nie zrazić. Niestety, w ten sposób żadnego też nie przyciąga i wyniki PiS wyraźnie słabną (jeszcze kilka miesięcy temu dostawali w sondażach bez mała 20% - dziś zdarza się, że spadają poniżej 10%). Sukces Ligi w wyborach do PE dodatkowo wzmocnił tą partię, właśnie kosztem PiS. Zresztą pisałem o tym w swojej analizie wyników – Kaczyńskim dostaje się za to, że w żadnej sprawie, która zajmuje teraz prawicowy elektorat nie umieją się jasno zdeklarować. Trudno tak naprawdę określić, czy jest to partia proeuropejska, bo ci raz dają o sobie znać jakieś resentymenta jej liderów. Trudno określić stosunek do kwestii gejów, bo prezydent Kaczyński lawirował przy decyzji dotyczącej manifestacji. Trudno właściwie powiedzieć cokolwiek o programie gospodarczym, bo deklaracje prorynkowe przeplatają się z lękiem przed prywatyzacją. PiS znalazł się w podbramkowej sytuacji, wyciągnął więc jedyną rzecz, która nie budzi u jej liderów sprzecznych uczuć – karę śmierci. W obecnym parlamencie ta inicjatywa nie ma żadnych szans, mogą się więc nawet nie liczyć z kosztami – chodzi o to, by zwrócić na siebie uwagę i pokazać jakiś klarowny punkt w strukturze ideowej, który może zyskać poklask części elektoratu. Może, ale nie musi – populizm Kaczyńskich zdecydowanie pozbawiony jest wyczucia – kara śmierci nie jest tematem zaogniającym dziś opinię publiczną tak, jak jeszcze kilka la temu. Dyskusji o karze śmierci czy aborcji Polacy mają już dość – teraz emocje budzi ewentualnie sprawa gejów, ale tej PiS nie umiał dla siebie wygrać. Z kary śmierci nie będzie dla nich pożytku choćby dlatego, że na ten temat nic nowego po prostu nie usłyszymy, że media raczej nie podchwycą tematu, nie podejmą nawet delikatnej intelektualnej debaty na ten temat. Kaczyńskim nie uda się skierować dyskursu na tor, na którym dobrze wyglądają – mogą wręcz stracić na tym, że tej inicjatywy nikt nie podejmie jako problemu i za dwa dni o dzisiejszych newsach nikt będzie pamiętał. Dzień po artykule na temat PiS, „Wyborcza” dała całkiem niezły wywiad z Giertychem, z którego wyłaniał się obraz rzeczowego lidera polskiej prawicy, zdolnego do rozsądnej dyskusji ale nie tracącego przy tym wyrazistości poglądowej – czy to jest prawdziwy Roman Giertych, to nie wiem, bo nie od dziś wiadomo, że i ten musi lawirować między swoją chęcią do pchnięcia polskiej prawicy w przód, oderwania jej od przeszłości, a resentymentami swoich kolegów z partii. Po każdym takim wywiadzie, który ukazuje go jako nowoczesnego polityka, Giertych musi zrobić coś pod elektorat i liderów – spodziewać się można zatem, że w najbliższym czasie Liga znów pokaże twarz Młodzieży Wszechpolskiej. Ale kary śmierci Liga ponoć nie poprze i tu Giertych wie, co robi – marginalizuje PiS. Jest więc graczem znacznie bardziej zręcznym od Kaczyńskich. Ci zresztą dobrze czują, że Giertych jest groźny, co objawia się u nich wzrostem tych ośrodków w mózgu, w których gnieździ się ich mania prześladowcza – na antenie TVN 24 oskarżyli Michnika o spisek z Giertychem przeciwko PiS właśnie, czego dowodem miały być te dwa teksty w „Gazecie”. PiS zdaje sobie sprawę z tego, że grunt pali im się pod stopami i wykonuje rozpaczliwe gesty. Nie sądzę, by im to mogło pomóc – partia bez wyrazistej linii programowej, otoczona przez dwie bardziej klarowne, musi zostać wchłonięta. Czego sobie i Państwu życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: Kara śmierci w Polsce powinna być!!!!! IP: 157.25.139.* 12.07.04, 07:49 „Sytuacja, w której bardziej cenimy życie zbrodniarza niż jego ofiary jest moralnie niedopuszczalna”. Tak napisał jeden z rozmówców. I to jest racja. Nie interesują mnie gierki polityczne, czy też wykazywanie wyższości intelektualnej nad kimś innym, poprzez pisanie oczywistości, truizmów itp. Interesuje mnie rzeczywistość, która mnie otacza. Kara śmierci w Polsce powinna być!!!!! 77% społeczeństwa tego żąda i nie należy tego bagatelizować. Zwyrodnialca nie powinno się resocjalizować, bo się nie da. Zapobiegać można wysokimi równymi do czynu karami. Bo okazja zawsze będzie czynić z człowieka złodzieja. Małe kary nie odstraszają, a kary powinny odstraszać. Każdy wtedy przed zabiciem pomyśli, bo jak na razie mordowanie się opłaca. Więcej jest korzyści w porównaniu z możliwością wpadki i tylko paru lat odsiadki. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Kara śmierci w Polsce powinna być!!!!! 12.07.04, 15:19 Jedna rzecz – błędem jest imputowanie przeciwnikom kary śmierci, że chcą oni być mili dla morderców i oszczędzać im cierpień. Mnie w tej debacie w ogóle mało interesuje los mordercy – niech o chlebie i wodzie gnije w więzieniu a z mediów ma najwyżej dostęp do książek. Podkreślam – argumenty wywodzę ze swojego sumienia i z braku społecznych korzyści za kary śmierci, a nie lituję się nad losem skazanego. Zwolennicy mówią: prawa więźnia? A gdzie prawa ofiary? A ja zapytuję: a gdzie moje prawa, osoby postronnej, acz wyrokiem sądu w to zamieszanej? Czyż to nie one – społeczeństwa – powinny być tu, jeśli nie decydujące, to przynajmniej uwzględnione w równym stopniu? Jest wbrew mojemu sumieniu wydawanie wyroku śmierci i nie chcę, żeby RP robiła to w moim imieniu. Czyż nie mam prawa tego oczekiwać? ________________________________________ Roody102 "Możemy spokojnie przyjąć, że autor nie umiejący myśli swych wyrazić jasno nie umie też myśleć jasno, że więc myśli jego nie zasługują na to, by się silić na ich odgadywanie." Kazimierz Twardowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zib Re: Kara śmierci w Polsce powinna być!!!!! Roody IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.04, 20:43 Masz rację,i miałbyś prawo,gdyby nie fakt ze prawie 80% Polaków chce aby w "ich imieniu"orzekano i wykonywano KS-czy Twoje zdanie jest ważniejsze od zdania 4 innych Polaków? Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Kara śmierci w Polsce powinna być!!!!! Roody 12.07.04, 21:18 Nie jest. Akceptuję reguły demokracji, dlatego jedyne, co mogę zrobić, to argumentować przeciw, właśnie na forum - a nóż jedna chociaż osoba się zastanowi? Podkreślę raz jeszcze; byłem zwolennikiem kary śmierci, zbierałem nawet podpisy pod którymś projektem ustawy Kaczyńskich. Ale zmieniłem zdanie - przekonały mnie rozmowy z przyjaciółmi a utwierdziło 5 lat na socjologii, gdzie dowiedziałem się jednego: kara śmierci nie rozwiąże polskich problemów z bezpieczeństwem. A co do zdania 4 innych Polaków. Okej, nie mam realnej możliwości przeciwstawić się woli większości, ale mogę im poddać pod rozwagę (z tych 4 pewnie jakieś 0,05 Polaka będzie chciało i umiało to zrozumieć) jedną rzecz - o wielu kwestich rzeczywiście można decydować wolą większości; o wysokości podatków, o wejściu do UE i innych. Powiedziałbym, że o większości, ale nie o ludzkim życiu. Żadna większość nie ma prawa zabijać i nie czyni zabijania bardziej słusznym. Zabijanie nie może uzyskać legitymizacji, nawet gdyby wszyscy jej poparli. I teraz do tych 4 mogę tylko zaapelować; nie narzucajcie swojej woli tym 20%, które nie chcą zabijać - możecie mnie zmuszać do płacenia durnych podatków, ale czy naprawdę uważacie, że większość daje Wam prawo zmuszać mnie do udziału w zabójstwie? Słowem, nawet gdybym był zwolennikiem kary śmierci, miałbym ogromne wątpliwości, czy wolno ją wprowadzić właśnie ze względu na opór mniejszości. I od razu powiem, że tak, wiem, właściwie każdy spór można w ten sposób postawić - najbliższe dwa przykłady to aborcja i eutanazja. Ale tu granica jest wyjątkowo czytelna, nie budzi sporów o to, co jest już życiem, człowiekiem a co nim jeszcze nie jest (lub co już nie jest godnym życiem, wartym podtrzymania) - tu sprawa jest jasna: kara śmierci to zgoda na zabijanie. Czy wolno ludzi zmuszać do udzialu w zabójstwie? W moim odczuciu, nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ib Re: Kara śmierci w Polsce powinna być!!!!! Roody IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.04, 23:53 Chciałbym abyśmy dobrze sę zrozumieli,nie jestem zwolennikiem KS,jestem zwolennikiem zasady że "nieuleczalnie chore jednostki,które swoją egzystencją mogą tylko siać zarazę"należy eliminować ze społeczeństwa,tak aby miało szansę "wyzdrowieć".Ponieważ obecnie stosowany system tego nie zapewnia,to należy go zaostrzyć,i tu nie sposób przesadzić z ostrością gdy chodzi o bezpieczeństwo przypadkowych,niewinnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Kara śmierci w Polsce powinna być!!!!! Roody 13.07.04, 00:25 Ja z kolei nie jestem przeciwnikiem zaostrzania kar jako takiego, ale uważam karę śmierci za granicę nieprzekraczalną. Jeszcze gdyby była pewność, że to coś pomoże, ale to nie tylko nie jest pewne; są po temu poważne wątpliwości. Kaczyński powołuje się na "amerykańskie badania" (sam nie widząc, jak się takim hasłem osmiesza w oczach powanych ludzi), za to świeży raport ONZ w tej sprawie mówi dokładnie coś innego. Chciałbym też podzielać pewność, że zaostrzenie kar pomoże. Ale obawiam się, że demoralizacja tego społeczeństwa jest tak głęboka, że tu nie ma prostych rozwiązań. Mam tylko nadzieję, że czasem, z postępem rozwoju i dobrobtyu będzie się poprawiało ale coraz częściej dopada mnie obawa, że ja już za swojego życia się na ulicach Warszawy nie będę czuł zupełnie bezpiecznie. Nigdy. Przerażająca wizja. ________________________________________ Roody102 "Możemy spokojnie przyjąć, że autor nie umiejący myśli swych wyrazić jasno nie umie też myśleć jasno, że więc myśli jego nie zasługują na to, by się silić na ich odgadywanie." Kazimierz Twardowski Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Kara śmierci w Polsce powinna być!!!!! Roody 13.07.04, 00:26 Powiem więcej; gdybym miał pewność, że kara śmierci rozwiąże te problemy, to zagłuszyłbym pewnie własne sumienie... ________________________________________ Roody102 "Możemy spokojnie przyjąć, że autor nie umiejący myśli swych wyrazić jasno nie umie też myśleć jasno, że więc myśli jego nie zasługują na to, by się silić na ich odgadywanie." Kazimierz Twardowski Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: PiS chce przywrócenia kary śmierci 12.07.04, 15:19 W ogóle drażni mnie to, że w dyskusji o karze śmierci nie próbuje się ważyć argumentów, tylko gra się na emocjach – dowodem politycznego cynizmu i zwykłego chamstwa jest tak naprawdę zachowanie polityków PiS, którzy swoją konferencję zwołali dzień po tragicznym zabójstwie; sprawia to wrażenie, że czekali aż coś takiego się wydarzy, by mieć pretekst, by zagrać na emocjach ludzi. Prawo jest stanowione po to, by ludzie nie mścili się na winnych w afekcie i stanowione też nie może być w afekcie. Na temat kary śmierci wolno i trzeba dyskutować, ale nie w ten sposób; wykorzystując temat do rozgrywki politycznej a ofiarę jako pretekst do niej. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: PiS chce przywrócenia kary śmierci 13.07.04, 18:17 roody102 napisał: > Dzień po artykule na temat PiS, „Wyborcza” dała całkiem niezły wywi > ad z > Giertychem, z którego wyłaniał się obraz rzeczowego lidera polskiej prawicy, > zdolnego do rozsądnej dyskusji ale nie tracącego przy tym wyrazistości > poglądowej – czy to jest prawdziwy Roman Giertych, to nie wiem, bo nie od > dziś > wiadomo, że i ten musi lawirować między swoją chęcią do pchnięcia polskiej > prawicy w przód, oderwania jej od przeszłości, a resentymentami swoich kolegów > z partii. Po każdym takim wywiadzie, który ukazuje go jako nowoczesnego > polityka, Giertych musi zrobić coś pod elektorat i liderów – spodziewać s > ię > można zatem, że w najbliższym czasie Liga znów pokaże twarz Młodzieży > Wszechpolskiej. Ale kary śmierci Liga ponoć nie poprze i tu Giertych wie, co > robi – marginalizuje PiS. Jest więc graczem znacznie bardziej zręcznym od > > Kaczyńskich. Jakby na potwierdzenie moich słów Giertych dziś połechtał własny elektorat hasłem wyjści z UE - dokłanie to miałem na myśli, wiedziałem, że coś takiego zrobi lada dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enolc Ostatnio nie lubię PiS, ale tu mają 100 % racji IP: *.icpnet.pl 12.07.04, 00:01 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wietnamczyk martwie sie IP: *.sympatico.ca 12.07.04, 03:20 kondycja mentalna polaczkow..jakie to glupie,jakie leniwe,a wszystko wie!,jak uzdrowic swiat,jak ukarac USA,jak zaprowadzic porzadek na swiecie ,a moja rada jest prosta,polaczki zacznijcie od siebie,zabierzcie sie do roboty a najlepiej zaczac od kibelkow na Okeciu bo tam smierdzi jak w waszych domach i przepelnionych autobusach,ktorymi jezdzicie do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: martwie sie IP: 157.25.139.* 12.07.04, 07:37 Srasz warchole, Śmierdzi bo się nie podmyłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr MACIE MÓJ GŁOS - POPIERAM W 100 % IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.07.04, 03:24 W najbliższych wyborach będę głosował na PIS. Koniec z bredniami yntelektualistów - "kara śmierci nie odstrasza", "kara śmierci jest niehumanitarna", "nie można się mścić, lecz resocjalizować". To skandal, że w kraju, w którym ogromna większość obywateli pragnie przywrócenia kary śmierci, elyty drapują się skutecznie od lat w szaty obrońców humanitarnych wartości. Czas skończyć z tymi "postępowymi" bzdetami. Do cholery, politycy mają służyć społeczeństwu. Zbrodniarzy należy zabijać, nie "wychowywać". Nawet jeśli kara śmierci nie odstraszy absolutnie nikogo i nikomu nie uratuje życia (a to jest oczywiście niemożliwe), należy ją wprowadzić dla równowagi moralnej. Zabijać zbrodniarzy. Sytuacja, w której bardziej cenimy życie zbrodniarza niż jego ofiary jest moralnie niedopuszczalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: Zgadzam się z Tobą w 100%. IP: 157.25.139.* 12.07.04, 06:57 Zgadzam się z Tobą w 100%. Śmierć bandytom. Podoba mi się motto, które winno przyświecać politykom. „Sytuacja, w której bardziej cenimy życie zbrodniarza niż jego ofiary jest moralnie niedopuszczalna”. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr ROZPISAĆ REFERENDUM IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.07.04, 03:28 Niech nareszcie do cholery ktoś skończy z tym słodkim piepeprzeniem. Koniec z zabawą. Śmierć zbrodniarzom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: PiS chce przywrócenia kary śmierci IP: *.dyn.optonline.net 12.07.04, 04:17 oko za oko zab za zab !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jestem zaaaaaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz TOLERANCJA Re: PiS chce przywrócenia kary śmierci IP: *.pbi.bellsouth.net 12.07.04, 05:21 W takim wiec razie czyz aborcja jest bedzie takze legalna, przeciez to tez zabijanie. Panowie Kaczynscy, gejom nie wolno maszerowac w Stolicy, przestepcow trzeba wieszac, moze otworzycie jeszcze obozy koncentracyjne, ale ktory bedzie komendantem? Lukasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: Spójrz na to ze strony innej. IP: 157.25.139.* 12.07.04, 06:53 Ale fajczysz. Spójrz na to ze strony innej. Może się zdążyć, że taki bandzior zabije osobę Ci drogą, zniszczy przez to Twoje rzycie. Będziesz szczęśliwy? Wiedząc, że ta osoba posiedzi sobie z 10 lat za Twoje pieniądze i śmieje się z Twojego nieszczęścia oraz ofiary. Później wyjdzie i zabije inna osobe, może Ciebie, bo źle na niego w Sądzie spojrzałeś. Kara śmierci powinna być w przepisach, powinna być również stosowana. Tak aby bandzior wiedział co go czeka gdy będzie mordował. Co do aborcji to całkiem inna melodia i nie mieszaj intencji PiS. Na czarno i tak bogate paniusie usuwają ile wlezie, tylko biedak musi Cierpieć i na to powinien być Iny przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nelsonek Re: Spójrz na to ze strony innej. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.04, 09:44 sam fajczysz.. może się zdarzyć że skażą bliską Ci osobę niesłusznie. po 10 latach rodzina dostanie zadośćuczynienie, znajda drugiego podejrzanego i jego powieszą, po nastęnych 10 latach to samo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: Spójrz na to ze strony innej. IP: 157.25.139.* 12.07.04, 11:57 Zerowe prawdopodobieństwo pomyłki. W obecnych czasach tylko mocno udowodniona wina przejdzie do kary najwyższej. Z pewnością nie będzie oparta na poszlakach i wymysłach prokuratury tak jak było w czasach PRLu. W tym przypadku (w czasach obecnych) tylko kara śmierci ostudzi bandytyzm, bo zawsze jest realne prawdopodobieństwo wpadki. A z Twojego wniosku wychodzi na to że lepiej jak gnoje będą mordować dalej bo a nóż Sędzia się pomyli i straci niewinnego. To niewinni mogą być mordowani? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nelsonek co Pan na to? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.04, 13:19 nie powiedzialem nigdy, ze mordercow nie nalezy karac. trzeba karac i to z cala surowoscia. jednak jestem przeciwny karze smierci ze wzgledu na mozliwosc pomylki. mowisz zerowe szanse? bzdura. mowisz ze to juz nie PRL? oczywiscie racja, popatrz jednak na USA i na kilka innych krajow Ameryki Lacinskiej (chociazby Brazylia) gdzie gros wyrokow smierci bylo wykonanych nieslusznie. zatem zostali zamordowani NIEWINNI LUDZIE! i to w majestacie prawa! co Ty na to szanowny obronco niewinnych ludzi? ze niby DNA jest niepodwazalnym dowodem? kilkanascie lat temu uwazano ze linie papilarne sa niepodwazalnym dowodem. i co? skad wiesz co sie okazae za nastepne powiedzmy 20 lat? konczac: jestem za surowym karaniem mordercow. nie chce poczucia niebezpieczenstwa (takze ze strony wymiaru sprawiedliwosci). nie wmawiaj mi ze mowie by mordercow wypuszczac na przepustki, by zwalniac ich warunkowo, bo jak juz wczesniej zastrzegalem - zastrzegam nadal - surowo karac i bez litosci, zycie jednak darowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zib Re: co Pan na to Panie Nelsonek. IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.04, 13:54 Daruj życie ofiarom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nelsonek Re: co Pan na to Panie Nelsonek. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.04, 13:57 rany julek! mowie przeciez, ze mordercom nalezy darowac zycie, a nie darowac wolnosc (dozywocie bez prawa laski). rozumiesz ronice? co z pomylkami sedziowskimi? co Pan na to Panie Zib? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: Brawo PiS. I oby tak dalej. IP: 157.25.139.* 12.07.04, 06:43 Zawsze liczyłem na PiS w tym zakresie i nie pomyliłem się. Osobiście nie znam osoby któryby nie była za karą śmierci. Przy głosowaniu powinni podać imiennie osoby oraz Partie które byłyby przeciwne, tak aby społeczeństwo mogło już na nich nie głosować, bo z pewnością tak się stanie. Koniec pobłażaniu bandytom. Jeżeli Pis nadal będzie szedł w tym kierunku stanie się Partią Rządzącą, co mam nadzieje nastąpi. Niejednokrotnie krytykowałem posłów za ich oszołomstwo, warcholstwo, itp. lecz nie dotyczy to Pis. Brawo. I oby tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ON Re: PiS chce przywrócenia kary śmierci IP: *.alstom.pl / *.ipartners.pl 12.07.04, 06:49 Jestem za! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: PiS chce przywrócenia kary śmierci IP: *.zeo / *.zeo.pl 12.07.04, 07:45 Jestem ZA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keczup Re: PiS chce przywrócenia kary śmierci IP: 213.17.170.* 12.07.04, 08:12 i mój również. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobry Re: PiS chce przywrócenia kary śmierci IP: *.jetstream.xtra.co.nz 12.07.04, 08:46 No...w koncu, po tylu latach ktos sie odwazyl podjac temat. Panie Kaczyński brawo !!, ... mam nadzieje ze sie Panu uda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Re: PiS chce przywrócenia kary śmierci IP: *.orasoft.pl 12.07.04, 09:15 to typowy temat zastępczy oraz marketingowy, który ma podnieść notowania PiSu. Może lepiej, żeby "majster popsuj", czyli podwójny Kaczyński wreszcie zrobił coś konstruktywnego, czy rozjaśnił mroki kryjące program gospodarczy jego partii ? Jest taki ? Co to jest PiS ? pozdr./Lech Lech@ny.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: Mam nadzieję że dziennikarze wykażą kto jak gł IP: 157.25.139.* 12.07.04, 12:07 Nie politykuj! Ten temat jest jednym z Bardzo ważnych. Wpierw trzeba znowelizować Prawo pod obecne warunki i oczekiwania społeczne. Za moment będzie dochodzić do samosądów, gdy to nie nastąpi. Gdyby inne partie były mądre, wiedząc że 77% społeczeństwa jest za karą śmierci przyłączyłyby się do programu jak najszybszej nowelizacji (spleśniałego, miękkiego) Prawa. Obecnie właśnie będzie widać kto tak naprawdę chce poprawy bezpieczeństwa i kto ma na uwadze dobro społeczeństwa i przedkłada je nad partyjne animozje. Mam nadzieję że dziennikarze wykażą kto jak głosował, aby ludzie mogli wywalić na zbity pysk nieznające się na niczym „cioty” z Sejmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nelsonek Re: Mam nadzieję że dziennikarze wykażą kto jak g IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.04, 13:31 > Gdyby inne partie były mądre, > wiedząc że 77% społeczeństwa jest za karą śmierci przyłączyłyby się do programu > > jak najszybszej nowelizacji bla bla bla. gdyby inne partie wiedzialy, ze 66,6% :) spoleczenstwa jest za wprowadzeniem minimum socjalnego w wysokosci 1500 zlotych, i za zasilkami dozywotnimi to juz dawno przylaczyli sie do planu nowelizacji... blablabla jednak nie bede z tego powidu glosowal na Samoobrone. na PiS tez nie zaglosuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: Nikt Ci nie karze. IP: 157.25.139.* 12.07.04, 14:03 Bla, bla, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juzio Re: PiS chce przywrócenia kary śmierci IP: *.pwpw.pl / 217.17.44.* 12.07.04, 10:43 Po trzykroć ZA ! Tylko w ewidentnych przypadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: PiS chce przywrócenia kary śmierci IP: 213.25.91.* 12.07.04, 11:47 Kara śmierci i konfiskata majątków bliskich rodzin za duże nadużycia (afery) gospodarcze - to dotyczy większości polityków!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rososmak Re: Kara śmierci dla morderców IP: 157.25.139.* 12.07.04, 12:13 Z karą śmierci za nadużycia gospodarcze to lekka przesada, lecz konfiskata majątków to jest niezła myśl. Na początek Kara śmierci dla morderców, którym udowodniono ponad wszelką wątpliwość winę, iż zrobili to z premedytacją i czym szybciej tym lepiej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nelsonek Re: Kara śmierci dla morderców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.04, 13:36 > Na początek Kara śmierci dla morderców, którym > udowodniono ponad wszelką wątpliwość winę, iż zrobili to z premedytacją widze ewolucje w dobrym kierunku u Rososmaka. teraz pytanie: skad bedziemy mieli pewnosc, ze wina zostala udowodniona ponad wszelka watpliwosc? a jak za iles tam lat okaze sie ze metody sledcze stosowane obecnie (i obecnie uwazane za niepodwazalne) okaza sie podwazalne? co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: Jest to gdybanie. IP: 157.25.139.* 12.07.04, 14:05 Jest to gdybanie. Bandytów trzeba wieszać i to wszystko. Mało jest udowodnionych win? Chyba wystarczy aby paru ich wisiało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nelsonek Re: Jest to gdybanie. IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.04, 21:04 jeszcze niedawno mowiles, ze trzaba wieszac bandytow tylko za najciezsze przestepstwa. teraz mowisz, ze bandytow trzeba wieszac. pomylki sadowe to nie gdybanie. to samo zycie. pokzauja to liczne przypadki w USA. a mowienie, ze kara smierci spowoduje zmniejszenie liczby morderstw jest gdybaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p No tak, wybory za pasem :> IP: *.um.krakow.pl 12.07.04, 12:25 więc rusza festiwal idiotycznych chwytów pod publiczkę. Pan Kaczyński jest profesorem prawa pracy a w tej dziedzinie jakoś nie mażadnych pomysłów. To jest dopiero problem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: No tak, wybory za pasem :> IP: 157.25.139.* 12.07.04, 12:42 Bo ten jest w obecnym czasie najważniejszy. I mam nadzieje, że przejdzie. Niech jeszcze powiedzą kto w Sejmie był za, a która ciota przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nelsonek No tak, wybory za pasem - co racja to racja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.04, 13:38 ten problem nie jest najwazniejszy, choc cholernie wazny. karze smierci mowie NIE! w zamian dozywocie w kamieniolomach bez prawa laski i bez przepustek! dlaczego PiS dopiero teraz (tuz przed wyborami) mowi tak glosno, wrecz krzyczy o karze smierci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urt. Re: PiS chce przywrócenia kary śmierci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 13:04 Musieli by nas wywalić z Rady Europy i UE, bo o ile wiem, to w tych organizacjach jest zakaz kary śmierci... Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Jestem przeciw 12.07.04, 15:20 Bardzo mi się pomysł PiS-u nie podoba i mam nadzieję, że nie przejdzie. Kara śmierci nie jest żadnym rozwiązaniem, najgorszych przestępców można unieszkodliwić karą bezwzględnego dożywocia, to całkowicie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Jestem za IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.07.04, 23:49 Bardzo mi się pomysł PiS-u podoba i mam nadzieję, że przejdzie. Kara śmierci jest idealnym rozwiązaniem, najgorszych przestępców można wprawdzie unieszkodliwić karą bezwzględnego dożywocia, ale unieszkodliwienie nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Kara śmierci już w Polsce funkcjonuje IP: *.polkomtel.com.pl 12.07.04, 21:23 Moja propozycja w nowym wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=14131235 Mamy już przecież "karę śmierci" w systemie lecznictwa Przecież brak pieniędzy na leczenie i diagnostykę niektórych uczciwych ludzi jest równoznaczny ze skazaniem ich na śmierć !!! Wprowadźmy odpowiednik systemu zdrowotnego do więziennictwa: 1. Byłby sobie budżet na dożywotnie utrzymanie zwyrodnialców (nie mówimy o drobnych przestępcach tylko tych skazanych na karę śmierci). 2. Więzienia miałyby limity miejsc. 3. Kara śmierci byłaby odkładana dopóki byłyby pieniądze oraz miejsce w państwowych więzieniach. 4. Po wyczerpaniu limitów mówimy Panu/Pani "sorry" i odsyłamy na krzesełko. 5. Ewentualnie mogłyby istnieć "Niepubliczne Zakłady Penitencjarne" w których taki skazany mógłby odbywać karę "bezwzględnego dożywocia" za pieniądze swoje oraz sponsorów i organizacji humanitarnych (zwolenników zniesienia kary śmierci). !!! RÓWNOŚĆ DLA WSZYSTKICH !!! Odpowiedz Link Zgłoś