Dodaj do ulubionych

Szczyt hipokryzji....

25.12.12, 09:13
Abp Michalik: " W jego opinii obecnie w wielu kolorowych pismach i programach telewizyjnych wmawia się, że ideałem jest zdrada małżeńska, a głównym tematem jest przemoc wobec kobiet, ale przemoc jako wyraz kultury polskiej.

- Wielkie kłamstwo, które przejęliśmy z Unii Europejskiej, przyjmując tę ustawę o przemocy, że kultura, tradycja, religia rodzi przemoc. Niech mi pokaże którykolwiek z tych ludzi, którzy wymyślili to wielkie kłamstwo historyczne, w którym miejscu ewangelia mówi o przemocy? Gdzie Kościół zachęca do przemocy? To jest dramat zakłamywania - ocenił hierarcha."

I to mówi facet, który w życiu dziecku pieluchy nie zmienił ani tyłka nie podtarł, specjaliści od kobiet i rodzin, łażący w sukienkach i łapiący ministrantów za fiutki... żenada...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13105153.html
Nie ma większego kłamstwa niż ideologia KK...
Obserwuj wątek
    • wiosnaludzikow Re: Szczyt hipokryzji.... 25.12.12, 09:19
      Mnie się ustawa również nie podoba. Same kwestie znane powszechnie a dotyczące stricte przmocy w rodzinie nie budzzą wątpliwości i dobrze, że są w ustawie, tu ją popieram i dobrzez, że jest. Jednak jak zwykle przy okazji za głównym sztandarem wprowadzono wiele innych , kontrowersyjnych rzeczy i tu rozumiem reakcję biskupa.
      • calun_torunski Szczyt hipokryzji.... 25.12.12, 09:29
        > Mnie się ustawa również nie podoba.

jaka "ustawa" ???

> Same kwestie znane powszechnie a dotyczące
        > stricte przmocy w rodzinie nie budzzą wątpliwości

tylko, ze jak dotad nie znalazly odpowiednich uregulowan i dopiero konwencja wymusza dostosowanie polskiego prawa w tych kwestiach

> i dobrze, że są w ustawie, tu
        > ją popieram i dobrzez, że jest. Jednak jak zwykle przy okazji za głównym sztan
        > darem wprowadzono wiele innych , kontrowersyjnych rzeczy i tu rozumiem reakcję
        > biskupa.

wiele rzeczy wydawalo sie kontrowersyjnych konsciolowi np:

1. zniesienie niewolnictwa
        2. dokonywanie sekcji zwlok
        3. samodzielna lektura biblii
        4. teoria kopernikanska
        5. demokracja
        6. udzial kobiet w glosowaniu
        7. praca kobiet
        8. transplantacje
        9. kontrola finansow banku watykanskiego
        10. regulacja poczec/urodzin - mimo eksplozji deograficznej i masowego umierania z glodu i chorob z powodu nadmiernego zaludnienia
        • 99venus Re: Szczyt hipokryzji.... 25.12.12, 10:10
          oni tak zawsze.nie czytali,nie wiedzą o co chodzi,nie rozumieją ale komentują pod dyktando pasterza.
    • m.c.hrabia Re: Szczyt hipokryzji.... 25.12.12, 09:22
      co oni pili przed pasterką ?
      temu tez się coś po..............
      "Jak mówił kard. Nycz, dziś niektórym ludziom nie podoba się, że "rodzina nie jest z ustanowienia ludzkiego, że małżeństwa nie ustanowił człowiek, ale Bóg". - Dlatego nie wolno człowiekowi w niczym zmieniać, nie wolno człowiekowi dokonywać żadnych manipulacji z definicją, z istotą małżeństwa i rodziny - powiedział."
    • calun_torunski niech Michalik pokaze, w ktorym miejscu biblii 25.12.12, 09:22
      pojawiaja sie slowa:

1. papiez
      2. kardynal
      3. biskup/arcybiskup
      3. episkopat
    • zapijaczony_ryj Jest jescze jeden taki hipokryta 25.12.12, 09:23
      kzet69 napisał:
      > I to mówi facet, który w życiu dziecku pieluchy nie zmienił ani tyłka nie podta
      > rł, specjaliści od kobiet i rodzin, łażący w sukienkach i łapiący ministrantów
      > za fiutki... żenada...
      >

Który nie dość, ze w życiu pieluchy nie zmienił to nawet nie robił zakupów ( no moze raz jak go uczyli) i on też chciałby nauczać Polaków jak mają żyć i wychowywać dzieci!
      Ba on nawet rosci sobie pretensję do rządzenia tym narodem!
    • remez2 Re: Szczyt hipokryzji.... 25.12.12, 09:28
      Znaleziono w sieci:
      Troska Kościoła o kobietę:

>"Zarodek płci męskiej staje się człowiekiem po 40 dniach, zarodek żeński po 80. Dziewczynki powstają z uszkodzonego nasienia lub też w następstwie wilgotnych wiatrów." (św. Tomasz z Akwinu)
      >"Kobiety są przeznaczone głównie do zaspokajania żądzy mężczyzn." (Jan Chryzostom, 349-407, gr.)
      >"Kobieta jest istotą pośrednią, która nie została stworzona na obraz i podobieństwo Boga. To naturalny porządek rzeczy, że kobieta ma służyć mężczyźnie." (św. Augustyn 354-430 - jeden z najznakomitszych ojców Kościoła)
      >"Wartość kobiety polega na jej zdolnościach rozrodczych i możliwości wykorzystania do prac domowych" (św. Tomasz z Akwinu, mędrzec Kościoła, 1225-1275)
      >"Kobieta winna zasłaniać oblicze, bowiem nie zostało ono stworzone na obraz Boga." (Ambroży, mędrzec Kościoła, 339-397)
      >"Kiedy widzisz kobietę, pamiętaj, to diabeł! Ona jest swoistym piekłem!" (Papież Pius II, 1405-1464)
      >"Kobiety ze swej natury są przeznaczone do wspólnych uciech." (Kapokrates, założyciel klasztoru)
      >"Kobiety są błędem natury... z tym ich nadmiarem wilgoci i ich temperaturą ciała świadczącą o cielesnym i duchowym upośledzeniu... są rodzajem kalekiego, chybionego, nieudanego mężczyzny... Pełnym urzeczywistnieniem rodzaju ludzkiego jest mężczyzna." (św. Tomasz z Akwinu)"

----------------------------------------
      • wiosnaludzikow to stan świadomości społecznej a nie KK 25.12.12, 09:41
        Dobrze, że to cytujesz jednak takie dzisiaj te myśli i poglądy odczytywane jako oczywiste absurdy tezy stawiali w tamtych czasach również świeccy w tym filozofowie i wybitni przywódcy. To co zacytowałeś to stan świadomości społecznej a nie stan świadomości kościoła jakiegokolwiek.
        Proszę zupełnie niekościelny przykład z Lenina i Rosji sowieckiej:
        Dekret Gubernatorskiej Rady Komisarzy Ludowych miasta Saratów „O skasowaniu prawa własności prywatnej w stosunku do kobiet” (1918), w którym przeczytamy, że: «Wszystkie kobiety objęte tym Dekretem, nie pozostają nadal własnością prywatną», lecz stają się własnością całej klasy robotniczej. Prawo przydziału do korzystania z uwolnionych kobiet posiada Rada żołnierskich, chłopskich i robotniczych Deputowanych miast i wsi. Obywatele mężczyźni, jeżeli akceptują warunki tego Dekretu, mają prawo korzystać z kobiety nie częściej niż cztery razy w tygodniu i nie dłużej niż przez trzy godziny. Każdy członek kolektywu robotniczego ma obowiązek wpłacać 2% od swej pensji na konto funduszu edukacji ludowej. Każdy mężczyzna, chcąc skorzystać z egzemplarza mienia ludowego (to jest kobiety...), musi przedstawić wydany przez związek zawodowy lub przez fabryczny komitet robotniczy dowód swej przynależności klasowej”.
        Nie muszę chyba pisać, że Lenin to protoplasta lewicy Palikota i Millera :)
        • 99venus Re: to stan świadomości społecznej a nie KK 25.12.12, 10:12
          głupi to ty jesteś.
        • kzet69 Re: to stan świadomości społecznej a nie KK 25.12.12, 10:30
          Sorki ale Michalik, który przez swoje wielkopańskie maniery skazał na nędzę rodzinę i dzieci policjanta, który ośmielił mu sie wystawić mandat jest ostatnia osoba, która ma się prawo wypowiadać w sprawie rodziny...
      • wiosnaludzikow Nie tylko kościelne osobowości tak twierdziły:) 25.12.12, 09:47
        Co jeszcze inni oprócz postaci kościoła na te tematy mówili. Niesłusznie sprowadzasz to wyłącznie do KK. bo to stan świadomości społecznej tamtych czasów a nie przewiny tylko kościoła.
        "Włodzimierz Lenin pisał: "W miłości biorą udział dwie osoby i powstaje trzecie, nowe życie. W tym momencie już kryje się społeczne zainteresowanie i powstaje obowiązek w stosunku do kolektywu". Jednocześnie jednak wódz rewolucji uważał, że proletariat, "jako wschodząca klasa, całkiem nie potrzebuje upajania się seksualnym niepohamowaniem".
        Aron Załkind, znany moskwiczanom jak "lekarz bolszewików", autor broszury "Rewolucja i młodzież", twierdził, że "nadmierna uwaga na zagadnieniach płci może osłabić zdolność bojową proletariackich mas", a ponadto "pracownicza klasa w interesach rewolucyjnej rzeczywistości posiada prawo do wtrącania się w intymne życie swoich członków". Na wystawie w warszawskim Muzeum Erotyki przedstawiono "Dwanaście seks-przykazań dla rewolucyjnego proletariusza" autorstwa Załkinda. Pierwsze głosi, że "nie powinno być zbyt szybkiego rozwoju życia seksualnego wśród proletariatu" a drugie, że "obowiązkową jest seksualna wstrzemięźliwość do ślubu". Autor podkreśla w kolejnych przykazaniach, że "stosunek seksualny jest dopuszczalny wyłącznie, jako zakończenie głębokiej i wszechstronnej sympatii do obiektu", a "akt seksualny nie powinien się zbyt często powtarzać". Lekarz rekomenduje też proletariuszom wierność i "unikanie eksperymentów".
        Nie fałszuj rzeczywistości i nie sprowadzaj wszystkiego do kościoła katolickiego. To wariactwo !

• remez2 Re: Nie tylko kościelne osobowości tak twierdziły 25.12.12, 10:10
          Kłopot w tym, że Twoje obsesje uniemożliwiają rozmowę. Nawet nie czytasz tekstu na który odpowiadasz (nie mówiąc o zastanowieniu), tylko lecisz przygotowanym schematem. Szkoda.
          • wiosnaludzikow Re: Nie tylko kościelne osobowości tak twierdziły 25.12.12, 14:44
            remez2 napisał:

> Kłopot w tym, że Twoje obsesje uniemożliwiają rozmowę. Nawet nie czytasz tekstu
            > na który odpowiadasz (nie mówiąc o zastanowieniu), tylko lecisz przygotowanym
            > schematem. Szkoda.
            Gdzie masz obsesję ? We wskazaniu, że nie stan świadomości oficerów kościola KK nie był wyjątkowy a wybrane cytaty z myśli wybitnych KK odpowiadają wogóle tamtemu stanowi świadomości społecznej ? To właśnie przeciwdziałanie obsesyjnemu winieniu za wszystko co się tylko pojawi KK bez uzględniania kontekstu historycznego i społecznego. Wszak księża i święci to ludzie.
            Nie mam przygotowanych schematów a Ty nie wyrażasz poglądów opinii tylko atakujesz tego co te poglądy wyraża....zresztą nie rozumiejąc mojej wypowiedzi.
            Właśnie zwalczam wszelkie obsesje w tym niedużą ale jednak obsesje u Ciebie .
        • zgred-zisko Re: Nie tylko kościelne osobowości tak twierdziły 25.12.12, 10:11
          Fakt istnienia idioty w środowisku A wcale nie wyklucza istnienia idioty w środowisku B. I nie ma w tym nic dziwnego. Dopóki jedno z tych środowisk nie okazuje się potężną międzynarodową organizacją mającej już 2 tysiące lat.
        • 99venus Re: Nie tylko kościelne osobowości tak twierdziły 25.12.12, 10:13
          coś jeszcze oprócz pisania o dupie potrafisz?
      • kaczyjar Re: Szczyt hipokryzji.... 25.12.12, 12:22
        A kto według nich stworzył kobiete - przeca to pan bócek jedyny. Czyżby Mu się cośik pojeb..łó?
    • zgred-zisko Re: Szczyt hipokryzji.... 25.12.12, 09:42
      Kiedyś tam, dawno, dawno temu, kiedy byłem piękny i młody, byłem do spowiedzi. W czasie tej spowiedzi ksiądz dobrodziej postanowił udzielić mi nauk małżeńskich. Pojęcie o tym co mówi miał mniej więcej takie, jak ja o kosmonautyce. Ksiądz był sympatyczny i nawet go lubiłem. I dlatego postanowiłem wtedy, że nigdy już żadnego księdza będę narażać na robienie z siebie idioty.
      • jan.urbaniak1 Re: Szczyt hipokryzji.... 25.12.12, 09:50
        zgred-zisko napisał:

> Kiedyś tam, dawno, dawno temu, kiedy byłem piękny i młody, byłem do spowiedzi.
        > W czasie tej spowiedzi ksiądz dobrodziej postanowił udzielić mi nauk małżeńskic
        > h. Pojęcie o tym co mówi miał mniej więcej takie, jak ja o kosmonautyce. Ksiądz
        > był sympatyczny i nawet go lubiłem. I dlatego postanowiłem wtedy, że nigdy ju
        > ż żadnego księdza będę narażać na robienie z siebie idioty.
        Być może ona miał bogate doświadczenie we współżyciu z partnerem. Ale chyba nie takich porad oczekiwałeś.
    • wlodzimierz.ilicz Wy, degeneraci z palikociarni, zanim zaczniecie 25.12.12, 09:53
      podważać system wartości oparty na Dekalogu, pokażcie swój własny system wartości.
      Bo nie macie żadnego do zaproponowania.
      Wasze hasła to pederastia i narkomania.
      Oprócz atakowania tego systemu, który przez tysiące lat zapewnił pokoleniom jaką taką uczciwość, nie zajmujecie się dokładnie niczym.
      Zero moralne od Urbana robi u was za rzecznika waszego Ruchu.
      • wujaszek_joe wesołych świąt 25.12.12, 10:01
        owieczko boża
        • remez2 Re: wesołych świąt 25.12.12, 10:13
          wujaszek_joe napisał:

> owieczko boża
          Chyba powinieneś zastosować rodzaj męski?

• wlodzimierz.ilicz Chyba nie rozumiesz, że konieczność 25.12.12, 10:19
          posiadania przez społeczeństwo kultury, tradycji a nawet religii to prosty wniosek z materialistyczno-markistowskiej analizy społecznej.
          Bynajmniej nie z "objawień" Bożych.
          Takie hasła wypróbowano w Rosji bolszewickiej w latach 20-tych.
          A potem gdy okazało się, że to są bzdury, w latach 40-tych i później i tam zaczęto szanować kulturę, tradycję i nawet częściowo religię (od czasów II Wojny Światowej).
          • 99venus Re: Chyba nie rozumiesz, że konieczność 25.12.12, 10:22
            synu,religii przede wszystkim!religii a nie tradycji i kultury.i nie czytaj Marksa bo się zdeprawujesz do końca.
            • remez2 Re: Chyba nie rozumiesz, że konieczność 25.12.12, 10:31
              99venus napisał:

> synu,religii przede wszystkim!religii a nie tradycji i kultury.i nie czytaj Mar
              > ksa bo się zdeprawujesz do końca.
              Bez obaw, nie zrozumie.

• wlodzimierz.ilicz Materialistyczna analiza marksistowska 25.12.12, 10:35
              to tylko narzędzie badawcze.
              To metoda a nie zamknięty schemat rezultatów badań.
              Świat się zmienia i rozwija, dziś z materializmu dialektycznego wypływają nowe wnioski.
              Bynajmniej nie w 100% takie jak w XIX wieku.
              To powinien rozumieć każdy.
              • 99venus Re: Materialistyczna analiza marksistowska 25.12.12, 11:26
                chyba nie dostaniesz rozgrzeszenia.
                • wlodzimierz.ilicz To wy pederaści bezkskutecznie żebrzecie 25.12.12, 12:10
                  o rozgrzeszenie.
                  A że go nie dostajecie to stąd ślepa wściekłość na KK, który was odrzuca.
                  • remez2 Re: To wy pederaści bezkskutecznie żebrzecie 25.12.12, 12:15
                    wlodzimierz.ilicz napisał:

> o rozgrzeszenie.
                    > A że go nie dostajecie to stąd ślepa wściekłość na KK, który was odrzuca.
                    Kościół odrzuca pederastów? :-))))
                    PS - pozdrowienia od znanego arcybiskupa.

• 99venus Re: To wy pederaści bezkskutecznie żebrzecie 25.12.12, 12:32
                      jak Judasz wyparł się arcypasterza macacza Paetza.wstyd.
                  • 99venus Re: To wy pederaści bezkskutecznie żebrzecie 25.12.12, 12:31
                    z takimi parafialnymi argumentami to wy mnie towarzyszu pocałujcie w dupę.
                    • remez2 Re: To wy pederaści bezkskutecznie żebrzecie 25.12.12, 12:38
                      99venus napisał:

> z takimi parafialnymi argumentami to wy mnie towarzyszu pocałujcie w dupę.
                      Uważaj, zbyt często pisze o tych sprawach. To może być przygotowanie do coming out.

• wlodzimierz.ilicz Napisałem "Wy pederaści.." - pederaści odezwali 25.12.12, 13:41
                    się chórem...
                    Homoseksualiści bezskutecznie starają się w Kościele Katolickim o aprobatę dla swego zboczenia.
                    Bo to są ludzie wierzący, potrzebujący mszy, spowiedzi i komunii.
                    Oraz innej pomocy sakramentalnej.
                    Tym bardziej, że to są chorzy, pozostający w trudnej sytuacji psychicznej.
                    Ale Kościół im tego odmawia.
                    No to pojawia się złość, wściekłość i zoologiczny antyklerykalizm.
                    • 99venus Re: Napisałem "Wy pederaści.." - pederaści odezwa 25.12.12, 13:54
                      myślałem,że jesteś normalny z lekkimi odchyleniami ale teraz widzę,że to poważna choroba.
                      czyzbyś leczył własne kompleksy?
                    • remez2 Re: Napisałem "Wy pederaści.." - pederaści odezwa 25.12.12, 14:15
                      Brawo - coming out za Tobą.
                      > Ale Kościół im tego odmawia.
                      Czyli spora ilość duchownych się nie spowiada. To źle.
      • kzet69 Re: Wy, degeneraci z palikociarni, zanim zaczniec 25.12.12, 10:32
        A coś więcej poza robieniem z siebie dyżurnego durnia na forum masz do powiedzenia Wołodia???
        • wlodzimierz.ilicz Przecież to ty jesteś wyznaczony z palikociarni 25.12.12, 10:39
          do robienia tu na FK za dyżurnego propagandowego idiotę.
          Tyle, że nie liznąłeś nawet podstaw filozofii co znacznie utrudnia ci napisanie czegoś z sensem.
    • hordol a ciekawe co na to armand ryfiński? 25.12.12, 10:02
      ciekaw jestem jego opinii
      • lumpior Politycznych pasterek ciąg dalszy. 25.12.12, 10:05
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13105223,Biskup_Ryczan__Dzisiejszy_Herod_ustanawia_prawa_i.html#BoxWiadTxt? //
        • hordol skoro bieda tam piszczy 25.12.12, 10:25
          to niech "piłkarzyki zaczną" działać.
          lotnisko otwarli pod lublinem-bedzie łatwiej spie...c do anglii
          • zapijaczony_ryj To spier... 25.12.12, 14:51
            hordol napisała:

> to niech "piłkarzyki zaczną" działać.
            > lotnisko otwarli pod lublinem-bedzie łatwiej spie...c do anglii
      • kzet69 Re: a ciekawe co na to armand ryfiński? 25.12.12, 10:33
        To wyślij mu maila, ja nie jestem Armand Ryfiński...
    • zbysio45 Miał racje arb. Michalik ze przypomniał kanony 25.12.12, 13:00
      wiary chrzescijanskiej a nie głupie ustawy homoseksualistow z Uni Europejskiej.Polska na skutek obecnego układu polityczno-medialnego oraz biznesowego slepo powiela w mediach i nawet w głupich ustawach poglady sprzeczne z kultura chrzescyijanska Europy a bliskie zboczonym homoseksualistom.Precz z taka wizja Polski i Europy.
      • calun_torunski a jakie sa te kanony wiary chrzescijanskiej ??? 25.12.12, 13:12
        i jakie sa skutki stosowania tych kanonow w historii oprocz krwi, przerazenia, gwaltu i zniszczenia

aaa jeszcze nienawisc - bo nie masz nienawisci ponad nienawisc chrzescijanska
      • 99venus Re: Miał racje arb. Michalik ze przypomniał kanon 25.12.12, 13:12
        precz z głupotą.zbysiu,dziecino czy przeczytałeś chociaż tekst źródłowy czy tylko powielasz brednie rydzykowo-parafialne?
      • zgred-zisko Re: Miał racje arb. Michalik ze przypomniał kanon 25.12.12, 14:01
        Zbysiu! Czy Ty na prawdę sądzisz, że jakikolwiek biurokrata, brukselki czy inny, jest w stanie pozbawić Cię Twojej głębokiej kultury wywodzącej się z tradycji chrześcijańskiej, z której przecież słyniesz?
        • jan.urbaniak1 Rachityczna jest ta wiara katoli skoro ... 25.12.12, 14:07
          ... ta się boją gryzipiórków z UE.
      • wiosnaludzikow Re: Miał racje arb. Michalik ze przypomniał kanon 25.12.12, 14:47
        zbysio45 napisał:

> wiary chrzescijanskiej a nie głupie ustawy homoseksualistow z Uni Europejskiej.
        Homoseksualni są również dziećmi Boga a Ty o tym Zbysio zapominasz !
        Czy mam Ci podać na to cytaty z kanonów i zapisów biblijnych ?
      • kzet69 Re: Miał racje arb. Michalik ze przypomniał kanon 25.12.12, 22:44
        Michalik to arcybiskup a nie arbuz wolski analfabeto...
        • wiosnaludzikow Re: Miał racje arb. Michalik ze przypomniał kanon 26.12.12, 12:28
          kzet69 napisał:

> wolski analfabeto...
          Tym powyżej przegrywanie. Przegrywacie nienawiścią podobną do sekty Rydzyka. Jesteście podobną sektą , którą stać będzie do 10 procent w porywach.
    • boblebowsky Re: Szczyt hipokryzji.... 25.12.12, 15:16
      Oszalałyś z tej nienawiści niczym pisorek jakiś. Mieszasz kłamstwo z hipokryzją i mam wrażenie, że albo nie bardzo wiesz co te pojęcia oznaczają, albo dosiadanie KK daje ci poczucie przynależności do wyższej półki.

I żeby było jasne, Słowa Michalika też uważam za oburzające.

kzet69 napisał:

> Abp Michalik: " W jego opinii obecnie w wielu kolorowych pismach i programach t
      > elewizyjnych wmawia się, że ideałem jest zdrada małżeńska, a głównym tematem je
      > st przemoc wobec kobiet, ale przemoc jako wyraz kultury polskiej.
      >
      > - Wielkie kłamstwo, które przejęliśmy z Unii Europejskiej, przyjmując tę ustawę
      > o przemocy, że kultura, tradycja, religia rodzi przemoc. Niech mi pokaże który
      > kolwiek z tych ludzi, którzy wymyślili to wielkie kłamstwo historyczne, w który
      > m miejscu ewangelia mówi o przemocy? Gdzie Kościół zachęca do przemocy? To jest
      > dramat zakłamywania - ocenił hierarcha."
      >
      > I to mówi facet, który w życiu dziecku pieluchy nie zmienił ani tyłka nie podta
      > rł, specjaliści od kobiet i rodzin, łażący w sukienkach i łapiący ministrantów
      > za fiutki... żenada...
      >
      > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13105153.html
      > Nie ma większego kłamstwa niż ideologia KK...
      • kzet69 Re: Szczyt hipokryzji.... 26.12.12, 00:39
        Nie, po prostu jestem szczery, a abp. Michalik i jego konfratrzy judzą naród i niszczą państwo... jeśli tego nie zauważasz to juz twój problem.... wesolych świąt...
    • remik.bz Napij sie piwa może..... 25.12.12, 18:26
      kzet69 napisał:

>> I to mówi facet, który w życiu dziecku pieluchy nie zmienił ani tyłka nie podta
      > za fiutki... żenada...

Napij sie piwa , albo lepiej "żołądkowej gorzkiej", bo inaczej to chyba dostaniesz jakiegoś udaru z tej nienawiści do katolików ( o ile zechcesz przyjąć dobrą, sprawdzoną w naszej tradycji radę od katolika).
      • behemot17-13 Re: Napij sie piwa może..... 25.12.12, 21:12
        przetasuj swoje przemyślenia, uporządkuj swoje wnioski i znajdź wspólny mianownik między niechęcią do sukienkowych, a nienawiścią do katolików.
        • behemot17-13 Re: Napij sie piwa może..... 25.12.12, 21:15
          żeby nie było niedomówień, w którym miejscu założyciel tematu sponiewierał katolików?
          • remik.bz Re: Napij sie piwa może..... 25.12.12, 21:37
            behemot17-13 napisał:

> żeby nie było niedomówień, w którym miejscu założyciel tematu sponiewierał kato
            > lików?

E tam zaraz sponiewierał. Sam siebie poniewiera w tej nienawiści do katolicyzmu.

Cyt:

"Nie ma większego kłamstwa niż ideologia KK..."

A wcześniej bluzgi, które zacytowałem
            Ale nie dziwie się ,ze go bronisz . W końcu mamy święta.
            A ja mu dobrze zyczę i dlatego daję dobre , stropolskie , tradycyjne rady z tą zołądkowa gorzka.
            • behemot17-13 Re: Napij sie piwa może..... 25.12.12, 21:57
              gościu, przecież nawet nie ubliżał konkretnemu katolikowi, nie ubliżał tym bardziej jak popadło, na oślep. odniósł się do postawy hierarchów. miej umiar w osądach.
              "po co iść tropem tego, co się już skończyło ?"
              • remik.bz Kościół to wierni 26.12.12, 08:50

behemot17-13 napisał:

> gościu, przecież nawet nie ubliżał konkretnemu katolikowi, nie ubliżał tym bard
                > ziej jak popadło, na oślep. odniósł się do postawy hierarchów. miej umiar w osą
                > dach.
                > "po co iść tropem tego, co się już skończyło ?"
                Behemot , jeśteś inteligentnym człowiekiem i dobrze wiesz ,ze Kościół katolicki to przede wszystkim wierni. Bez rzeszy wiernych nie ma koscioła. Tak bylo przez wieki i tak jest dzisiaj. Jesli ktos zarzuca kłamstwo Kościolowi to również zarzuca go wiernym ( a wiec i mnie), którzy przecież tę ideologie przyjmują za swoją.
                Jeszcze raz zacytuję Kazeta:
                "....Nie ma większego kłamstwa niż ideologia KK..."
                To jest wręcz podręcznikowa mowa nienawiści , nienawiści do katolików ( a więc i do mnie, i do katolików mordowanych w Pakistanie , i do ks Popiełuszki i do ks Kolbego i.....)
                Moim zdaniem Kazet po prostu zaślepiony nienawiścią do nas nie wie co mówi. Tylko w imie czego ta nienawiść ?
            • kzet69 Re: Napij sie piwa może..... 26.12.12, 00:41
              Moment.... abp Michalik swoimi słowami udowodnił, że on nie jest żaden katolik ani chrześcijanin, więc mi nie wmawiaj nienawiści do katolików...
              • 8macek Re: Napij sie piwa może..... 26.12.12, 01:10
                kzet69 napisał:

> Moment.... abp Michalik swoimi słowami udowodnił, że on nie jest żaden katolik
                > ani chrześcijanin, więc mi nie wmawiaj nienawiści do katolików...

michalik jest społecznym pasożytem, mendą i psychopatą...
                a w zasadzie to w języku polskim nie ma dostatecznie obelżywych słów, które mogłyby opisać tę kreaturę.

• samantha.1 Za pieniadze ksiądz sie modli, 25.12.12, 18:44
      ... i polityk się podli.
      prawica.net/node/1411
    • lidziab Re: Szczyt hipokryzji.... 25.12.12, 21:41
      a "oko za oko, ząb za ząb"? cytat z biblii, o czym on świadczy, o przebaczeniu, czy o zemście?
    • bkn5 Re: Szczyt hipokryzji.... 26.12.12, 00:05
      ten gość w sukience i w koronkach to chodząca promocja zboczenia seksualnego zwanego celibatem
      • remik.bz Celibat to zboczenie? 26.12.12, 09:07
        bkn5 napisała:

> ten gość w sukience i w koronkach to chodząca promocja zboczenia seksualnego z
        > wanego celibatem

Dlaczego uważasz celibat za zboczenie?
        Uważasz każdego , kto nie zawiera związku małżeńskiego za zboczeńca ?
        • remez2 Re: Celibat to zboczenie? 26.12.12, 10:03
          remik.bz napisał:
          > Dlaczego uważasz celibat za zboczenie?
          > Uważasz każdego , kto nie zawiera związku małżeńskiego za zboczeńca ?
          Celibat (łac. caelebs – bez żony, samotny) – forma życia polegająca na dobrowolnym zrezygnowaniu z wchodzenia w związek małżeński i rezygnacji z uprawiania seksu.

• remik.bz Re: Celibat to zboczenie? 26.12.12, 10:14
            remez2 napisał:

> remik.bz napisał:
            > > Dlaczego uważasz celibat za zboczenie?
            > > Uważasz każdego , kto nie zawiera związku małżeńskiego za zboczeńca ?
            > Celibat (łac. caelebs – bez żony, samotny) – forma życia polegaj
            > ąca na dobrowolnym zrezygnowaniu z wchodzenia w związek małżeński i rezygnac
            > ji z uprawiania seksu
            .

I to jest zboczenie?
            Tak nawiasem doskonale wiesz , ze problemem jest "zwiazek małżeński"( z przyczyn natury materialno-prawnych) a nie uprawianie seksu.
            Ksiądz , który chce zawrzeć związek małżeński przestaje być ksiedzem z definicji . Ksiądz , który "poszedł z kobitą do łóżka" jest raczej w sytuacji małżonka , który miał skok w bok. Jest to grzech , złamanie slubów , ale niekoniecznie musi skutkować nie-byciem-księdzem czy w drugim przypadku rozpadem małżeństwa (skrucha, postanowienie poprawy).
            • remez2 Re: Celibat to zboczenie? 26.12.12, 10:28
              Podałem definicję celibatu, ponieważ zawęziłeś ją do związku małżeńskiego. Nie pisałem nic o zboczeniu. Uważam natomiast, że tłumienie naturalnych potrzeb organizmu wywiera wysoce negatywny wpływ na delikwenta.
              > Ksiądz , który "poszedł z kobitą do łóżka" jest raczej w sytuacji małżonka
              > , który miał skok w bok. Jest to grzech , złamanie slubów , ale niekoniecznie m
              > usi skutkować nie-byciem-księdzem czy w drugim przypadku rozpadem małżeństwa (s
              > krucha, postanowienie poprawy).
              Przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś. Przecież to podręcznikowy przykład hipokryzji w wydaniu tych, którzy śluby kościelne łamią. I oczywiście hierarchów.
              • remik.bz Re: Celibat to zboczenie? 26.12.12, 11:47
                remez2 napisał:

> Podałem definicję celibatu, ponieważ zawęziłeś ją do związku małżeńskiego. Nie
                > pisałem nic o zboczeniu. Uważam natomiast, że tłumienie naturalnych potrzeb org
                > anizmu wywiera wysoce negatywny wpływ na delikwenta.

Czyli sprowadzasz wszystko do problemu fizjologii, mozna i tak. Pasowało by jeszcze stworzyć listę tych naturalnych potrzeb i wtedy byśmy wiedzieli co ma na nas negatywny wpływ.

> > Ksiądz , który "poszedł z kobitą do łóżka" jest raczej w sytuacji małżonk
                > a
                > > , który miał skok w bok. Jest to grzech , złamanie slubów , ale niekoniec
                > znie m
                > > usi skutkować nie-byciem-księdzem czy w drugim przypadku rozpadem małżeńs
                > twa (s
                > > krucha, postanowienie poprawy).

> Przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś. Przecież to podręcznikowy przykład hipo
                > kryzji w wydaniu tych, którzy śluby kościelne łamią. I oczywiście hierarchów.

Pisałem o faktach i porównywałem je - oceniając negatywnie jako grzech. Zarówno ksiądz "z kobitą w łóżku" jak i skok w bok małżonka zdarzają sie na tym świecie. Gdzie tu hipokryzja?
                • remez2 Re: Celibat to zboczenie? 26.12.12, 12:02
                  > Czyli sprowadzasz wszystko do problemu fizjologii, mozna i tak. Pasowało by jes
                  > zcze stworzyć listę tych naturalnych potrzeb i wtedy byśmy wiedzieli co ma na n
                  > as negatywny wpływ.
                  Nie wiem co by pasowało i komu. Ale np. pojęcie grzechu pierworodnego jest jednym z największych osiągnięć sztuki manipulacji. I nie jest to efekt naturalnej potrzeby życia w strachu. :-)
                  > Pisałem o faktach i porównywałem je - oceniając negatywnie jako grzech. Zarówno
                  > ksiądz "z kobitą w łóżku" jak i skok w bok małżonka zdarzają sie na tym świeci
                  > e. Gdzie tu hipokryzja?
                  Ten drugi nie udziela innym nauk i rozgrzeszenia.
            • wariant_b Re: Celibat to zboczenie? 26.12.12, 10:29
              remik.bz napisał:
              > Tak nawiasem doskonale wiesz , ze problemem jest "zwiazek małżeński"
              > (z przyczyn natury materialno-prawnych) a nie uprawianie seksu.

Przyczyny materialno-prawne występowały w Średniowieczu i od tamtej
              pory zostały już całkowicie usunięte.
              Niezgodność celibatu z naukami Jezusa pozostała, ale to mało komu
              przeszkadza. Przecież wierni nie czytają samodzielnie Pisma Świętego,
              od tego mają biskupów. O, przyznanie się do błędu Kościoła - to co innego!
              Nie możne być przecież tak, by wierni poszli za głosem boga, a nie proboszcza.

> Ksiądz , który "poszedł z kobitą do łóżka" jest raczej w sytuacji małżonka,
              > który miał skok w bok. Jest to grzech , złamanie slubów ...

A w jakiej sytuacji są wierni, którzy muszą wysłuchiwać jego pouczeń?
              Mówisz, że przed głupimi wiernymi da się to ukryć i nie ma sprawy?
              Może masz rację. Idiotów łatwo nabrać na wzniosłe słowa do tego stopnia,
              że przestaną dostrzegać podłe czyny.
              • remik.bz Re: Celibat to zboczenie? 26.12.12, 11:52
                wariant_b napisał:

> remik.bz napisał:
                > > Tak nawiasem doskonale wiesz , ze problemem jest "zwiazek małżeński"
                > > (z przyczyn natury materialno-prawnych) a nie uprawianie seksu.
                >
                > Przyczyny materialno-prawne występowały w Średniowieczu i od tamtej
                > pory zostały już całkowicie usunięte.

Niekoniecznie zostały usuniete. Małżeństwo jednak pociąga pewne skutki prawne: współnota majątkowa, współne rozliczanie PiT, dziedziczenie , prawo zachowku, zaciąganie kredytów i jeszcze pewnie wiele spraw. Myślisz ,ze hierarchowie KK cieszyli by sie gdyby "szeregowy proboszcz" miał jakąś "wspolnotę majątkową" i pracował głównie dla swej rodziny?

• remez2 Re: Celibat to zboczenie? 26.12.12, 12:06
                  Myślisz ,ze hierarchowie KK cieszyli by sie gdyby "szeregowy proboszcz" miał jakąś "wspolnotę majątkową" i pracował głównie dla swej rodziny?
                  Świetne i celne spostrzeżenie. Ma pracować na chwałę bożą a efekty tej pracy (w zastępstwie Najwyższego) zagospodarują hierarchowie. To kwintesencja istnienia urzędników pana B.
                  • remik.bz Re: Celibat to zboczenie? 26.12.12, 12:28
                    remez2 napisał:

> Myślisz ,ze hierarchowie KK cieszyli by sie gdyby "szeregowy proboszcz" miał
                    > jakąś "wspolnotę majątkową" i pracował głównie dla swej rodziny?

> Świetne i celne spostrzeżenie. Ma pracować na chwałę bożą a efekty tej pracy (w
                    > zastępstwie Najwyższego) zagospodarują hierarchowie. To kwintesencja istnienia
                    > urzędników pana B.

Aby było jasne. Uważam celibat za bardzo potrzebny w kwesti "niezawierania związku małżeńskiego". Dzięki temu kościół katolicki rozumiany jako olbrzymia wspólnota wiernych jerst po prostu stosunkowo mocny (takie czasy, że pieniądz jest ważny) i moze jako-tako realizować nasze czyli katolików potrzeby.
                    Natomiast celibat jako wyrzeczenie sie seksu uważam za niezbyt mądre posunięcie. Oczywiście przy założeniu , ze ten "seks" nie polega na jakiejść nieuczciwości typu "kocham cie i ożenie sie z toba jak mi sie oddasz".A potem "spadaj mała". Ale taka nieuczciwość dotyczy przeciwż wszystkich mężczyzn ( i kobiet też).
                    • remez2 Re: Celibat to zboczenie? 26.12.12, 12:48
                      i moze jako-tako realizować nasze czyli katolików potrzeby.
                      Potrzebą, wybacz określenie, szeregowych katolików jest Licheń, Świątynia Opatrzności, monumentalne kościoły parafialne, pałace biskupie?
                      Czy do kontaktu z Bogiem potrzebni są pośrednicy, moralnie często bardzo ułomni - bo przecież są tylko ludźmi? Co to ma wspólnego z Wiarą?
                      • remik.bz Re: Celibat to zboczenie? 26.12.12, 14:00
                        remez2 napisał:

> Potrzebą, wybacz określenie, szeregowych katolików jest Licheń, Świątynia Opatr
                        > zności, monumentalne kościoły parafialne, pałace biskupie?
                        > Czy do kontaktu z Bogiem potrzebni są pośrednicy, moralnie często bardzo ułomni
                        > - bo przecież są tylko ludźmi? Co to ma wspólnego z Wiarą?

Trochę ograniczasz potrzeby katolików. Oprócz Lichenia jest jeszcze potrzeba poczucia wspólnoty duchowej, wspólnej modlitwy, zwykła ludzka potrzeba sakramentów.
                        No i dla mnie najwazniejsze. Potrzeba wsparcia w wytrwaniu w niedzisiejszej, wysmiewanej ideologii . Ideologi uważającej ,ze najwazniejszy jest drugi człowiek, miłość , przyjaźń , milosierdzie, przebaczenie, ze żaden cel nie uświeca złych środków.
                        Takie słowa znajdę w Kościele. Nie znajde ich w mediach, w pracy, wśród sasiadów. Oficjalnie najważniejsza jest kasiora , a kązdy odruch serca "generujący jedynie koszty" to głupota lub niezaradnośc.
                        A pośrednicy pomiędzy człowiekiem a Bogiem, czy sa potrzebni? Pewnie tak skoro kiedyś Ktos powiedział "którym grzechy odpuscicie, będa odpuszczone". Przeciez wiedział ,ze mówi do ułomnych ludzi a nie idealnych istot bez grzechu.
                        • remez2 Re: Celibat to zboczenie? 26.12.12, 14:28
                          remik.bz napisał:

> Trochę ograniczasz potrzeby katolików. Oprócz Lichenia jest jeszcze potrzeba po
                          > czucia wspólnoty duchowej, wspólnej modlitwy, zwykła ludzka potrzeba sakramentów.
                          Sakramenty wymagają przepychu, kasy?
                          > No i dla mnie najwazniejsze. Potrzeba wsparcia w wytrwaniu w niedzisiejszej, wy
                          > smiewanej ideologii . Ideologi uważającej ,ze najwazniejszy jest drugi człowiek
                          > , miłość , przyjaźń , milosierdzie, przebaczenie, ze żaden cel nie uświeca złyc
                          > h środków.
                          > Takie słowa znajdę w Kościele. Nie znajde ich w mediach, w pracy, wśród sasiadów.
                          Współczuję Ci, bo ja takie słowa i czyny znalazłem w rodzinnym domu.
                          > A pośrednicy pomiędzy człowiekiem a Bogiem, czy sa potrzebni? Pewnie tak skoro
                          > kiedyś Ktos powiedział "którym grzechy odpuscicie, będa odpuszczone". Przeciez
                          > wiedział ,ze mówi do ułomnych ludzi a nie idealnych istot bez grzechu.
                          Czy nie są to słowa tych, którzy usiłują występować w Jego imieniu?

• remik.bz Re: Celibat to zboczenie? 26.12.12, 15:14
                            remez2 napisał:

> Współczuję Ci, bo ja takie słowa i czyny znalazłem w rodzinnym domu.

Dom to oczywista oczywistośc:) Dlatego nie wymieniłem.
                • wariant_b Re: Celibat to zboczenie? 26.12.12, 12:08
                  > Małżeństwo jednak pociąga pewne skutki prawne:

I pewne skutki społeczne - można na przykład wypowiadać się na temat
                  rodziny czy wychowywania dzieci mając jakieś pojęcie w temacie.
                  Można adoptować dziecko alkoholików, z gwałtu lub niepełnosprawne itd.
                  Można jako rodzic wypowiedzieć się na temat poziomu nauczania religii w szkołach...
                  Można z wiernym rozmawiać jak równy z równym, a nie jak równy z równiarzem.

> Myślisz ,ze hierarchowie KK cieszyli by sie gdyby "szeregowy proboszcz" miał...

Starzy pewnie nie, ale młodsi też by sami mieli. Choćby po to, żeby świecić
                  przykładem dla "szeregowych proboszczów". Bo jakim przykładem dla proboszcza
                  może być taka np. stara panna-biskup? Jeśli nikt jej nie chciał, to niby dlaczego
                  szeregowy proboszcz lub pan bóg mieliby ją chcieć?
    • wariant_b Martusia się lansuje? 26.12.12, 00:57

W jego opinii obecnie w wielu kolorowych pismach i programach telewizyjnych
      wmawia się, że ideałem jest zdrada małżeńska

• takijakisnick Re: Szczyt hipokryzji.... 26.12.12, 14:49
      Słysząc to też byłam bardzo zniesmaczona, Kościół pierwszy powinien chronić bezbronnych, upominać mężczyzn nieszanujących kobiet, a nie z ambony potępiać prawo, które ma pomóc ofiarom...
      • jan.urbaniak1 Re: Rachityczna jest ta wiara katoli skoro ... 27.12.12, 18:42
        takijakisnick napisała:

> Słysząc to też byłam bardzo zniesmaczona, Kościół pierwszy powinien chronić bez
        > bronnych, upominać mężczyzn nieszanujących kobiet, a nie z ambony potępiać praw
        > o, które ma pomóc ofiarom...
        Wiadoma rzecz: chłop babe lał coby jeji wontroba nie spuchła. A ze siem przy tem lekuchno zmachał to trudno, od jego jezd chłop coby jego było na wierchu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka