Dodaj do ulubionych

Vincent porządkuje stajnie Augiasza

22.01.13, 10:41
Niegdy nie spodziewalam sie, ze bedę musiala pochwalić obecnego ministra finansow.

No ale nie sposób tego nie zrobic wobec podjęcia przez niego decyzji o odtajnieniu listy nieruchomości objętych wypłaconymi po wojnie odszkodowaniami.
www.rp.pl/artykul/92106,972555-Koniec-podwojnych-odszkodowan.html Co jesli zostanie wykonane skończy z podwójnymi odszkodowaniami.
Rz. informuje - chociaz jest to ogólnie znaną tajemnicą Poliszynela - ze spadkobiercy byłych właścicieli bez trudu dostawali odszkodowania za majątki za które już raz były wypłacane odszkodowania.

Decyzja Rostowskiego pokazuje posrednio, ze ci którzy uważali wszelkie ustawy reprywatyzacyjne za próbę wydojenia skarbu państwa i obecnego pokolenia podatników mieli rację.

Szkoda, ze za porządkowanie tej stajni Augiasza i inwentaryzację zabrano sie tak późno. Ale jak to powiadają. Lepiej późno niż wcale.

Rz przywoluje przyklad gruntów warszawskich na których stoi dziś ambasada USA w Warszawie. O ich odzyskanie starała się była właścicielka Elżbieta Radziwiłł-Tomaszewska, ale jej nazwisko znalazło się wśród tysięcy porozumień podpisanych na mocy układu indemnizacyjnego. - jak pisze RZ - Z tego powodu kilka miesięcy temu grunt formalnie przeszedł na rzecz Skarbu Państwa.

Ja przywolam przykład Giesche S.A. przedwojennej spólki za nacjonalizację której rząd PRL wyplacił odszkodowanie ale grupka cwaniaków reaktywowała ją i próbuje odzyskać grunty które przed wojna nalezały do spółki a jest to - jak powiedziała jedna z osób przewijająca sie w sprawie - jedna trzecia Katowic. wyborcza.biz/biznes/1,100896,12720095,Sprawa_spolki_Giesche___reaktywacja_i_sad.html
Obserwuj wątek
    • fiu-bzdziu2010 Re: Vincent porządkuje stajnie Augiasza 22.01.13, 11:38
      czy obejmie to również nieruchomości kościelne???
      • sawa.com Re: Vincent porządkuje stajnie Augiasza 22.01.13, 12:37
        fiu-bzdziu2010 napisała:

> czy obejmie to również nieruchomości kościelne???

Jest to pytanie do p. Ministra. Chociaz nigdy nie słyszałam, zeby PRL zwracał cos Kościolowi. Moze jakiejś gminie żydowskiej w co tez wątpie.
        • fiu-bzdziu2010 Re: Vincent porządkuje stajnie Augiasza 22.01.13, 15:24
          a na ziemiach zachodnich to KK dostał od Stalina????
        • gat45 Re: Vincent porządkuje stajnie Augiasza 22.01.13, 15:35
          sawa.com napisała:

> fiu-bzdziu2010 napisała:
          >
          > > czy obejmie to również nieruchomości kościelne???
          >
          > Jest to pytanie do p. Ministra. Chociaz nigdy nie słyszałam, zeby PRL zwracał c
          > os Kościolowi.

Ja słyszałam i znam wiele przykładów. Nie tylko na Ziemiach Odzyskanych. Szkoda, że się nie zapoznałaś choć trochę z wywołanym przez samą siebie tematem.

>Moze jakiejś gminie żydowskiej w co tez wątpie.
          >
          >
          Oczywiście, gminom żydowskim rozdawano fffffffffffffffffszystko, jak leci. Z kościołami do przeróbki na synagogi włącznie. Bardzo słuszne podejrzenie.

Oj, Sawciu, Sawciu.... A potem się dziwisz....
          • sawa.com Re: Vincent porządkuje stajnie Augiasza 22.01.13, 16:12
            gat45 napisała:

> Ja słyszałam i znam wiele przykładów. Nie tylko na Ziemiach Odzyskanych. Szkoda
            > , że się nie zapoznałaś choć trochę z wywołanym przez samą siebie tematem.

Jak mogłam sie zapoznać jak dokumentacja jest niedostępna i lezy w podziemnych czelusciach ministerstwa finansów.

> Oczywiście, gminom żydowskim rozdawano fffffffffffffffffszystko, jak leci. Z ko
            > ściołami do przeróbki na synagogi włącznie. Bardzo słuszne podejrzenie.
            >
            > Oj, Sawciu, Sawciu.... A potem się dziwisz....

Jesli cos oddano, to mysle, że bedzie na tej liście. Z tych gmin zydowskich to sobie tak nie dworuj... bo w PRL istniały instytucje zydowskie takie jak chociażby Teatr Żydowski czy Żydowski Instytut Historyczny... I nie wiadomo czy w archiwach nie ma jakichś dokumentów dotyczących zwrotów.

Aktualnie kiedy lewica i środowiska ateistyczne tak bardzo piłują zwrot mienia KK warto byloby pokusic sie także o weryfikacje zwrotów gminom zydowskim. Zwroty innym religiom takze. Jeśli chodzi o zwroty gminom zydowskim zaczęlabym od Krakowa.

Powinien to na spokojnie zrobic NIK i ewentualne wykryte nieprawidłowości zglosic prokuraturze.
            • woda_woda A powiedz na nam sawciu, 22.01.13, 16:21
              czy w PRL-u były gminy żydowskie?
              • sawa.com Re: A powiedz na nam sawciu, 22.01.13, 16:33
                woda_woda napisała:

> czy w PRL-u były gminy żydowskie?

a jak myslisz? I czy wiesz ile osób wg ostatniego spisu powszechnego zadeklarowało narodowość zydowską?
              • gat45 Re: A powiedz na nam sawciu, 22.01.13, 16:39
                Były, Wodo. Nieliczne i raczej dyskretnie przyczajone, ale było kilka.
                • woda_woda Re: A powiedz na nam sawciu, 22.01.13, 16:44
                  gat45 napisała:

> Były, Wodo. Nieliczne i raczej dyskretnie przyczajone, ale było kilka.

I jako te dyskretnie przyczajone odzyskiwały od PRL-u swój przedwojenny majątek - jak podejrzewa sawcia :)
                  • sawa.com Re: A powiedz na nam sawciu, 22.01.13, 16:50
                    woda_woda napisała:

> gat45 napisała:
                    >
                    > > Były, Wodo. Nieliczne i raczej dyskretnie przyczajone, ale było kilka.
                    >
                    > I jako te dyskretnie przyczajone odzyskiwały od PRL-u swój przedwojenny majątek
                    > - jak podejrzewa sawcia :)

Moze niekoniecznie majatek... ale odszkodowanie. I nie gmina ale państwo Izrael. Moze tak a moze nie.
                    Moze tym nalezy tłumaczyć powściągliwość rządu izraelskiego w trakcie awantur srodowisk zydowskich o zwrot mienia.
                    • woda_woda Re: A powiedz na nam sawciu, 22.01.13, 16:53
                      sawa.com napisała:

> Moze niekoniecznie majatek... ale odszkodowanie. I nie gmina ale państwo Izrael

W PRL-u?
                      • sawa.com Re: A powiedz na nam sawciu, 22.01.13, 17:06
                        woda_woda napisała:

> sawa.com napisała:
                        >
                        >
                        > > Moze niekoniecznie majatek... ale odszkodowanie. I nie gmina ale państwo
                        > Izrael
                        >
                        > W PRL-u?

Jesli placono odszkodowania nie tylko USA... ale i innym krajom. Rz wymienia tylko kilka przykładowo (4). Na pełną listę nieruchomości, która liczy kilkadziesiąt tysięcy pozycji (gruntów, kamienic, fabryk, ale także akcji czy obligacji), spłaconych odszkodowawczo na mocy układów indemnizacyjnych z 12 państwami trzeba poczekać.

Być moze jest na niej takze Izrael. Nie mozesz w obecnym stanie naszej wiedzy tego wykluczyć.
                      • gat45 Re: A powiedz na nam sawciu, 22.01.13, 17:07
                        Oj Wodo, wodo...
                        Przecież na temat KrK nic nie wiemy, bo wszystko jest tajne, ale za to nic nam nie przeszkadza rzucać podejrzeń na tych, co to - jak powszechnie Sawciopokrewnym wiadomo - są strasznie na pieniądze pazerni. Za trzydzieści srebrników....
                        • sawa.com oj gat... gat 22.01.13, 17:11
                          gat45 napisała:

> Oj Wodo, wodo...
                          > Przecież na temat KrK nic nie wiemy, bo wszystko jest tajne, ale za to nic nam
                          > nie przeszkadza rzucać podejrzeń na tych, co to - jak powszechnie Sawciopokrewn
                          > ym wiadomo - są strasznie na pieniądze pazerni. Za trzydzieści srebrników....

Przypomne ci maksymę: Prawdziwa cnota krytyk sie nie boi... więc mysle, ze kontroli tez nie.
                          • woda_woda Zaskoczyłaś mnie, sawciu. 22.01.13, 17:15
                            sawa.com napisała:

> Przypomne ci maksymę: Prawdziwa cnota krytyk sie nie boi... więc mysle, ze kont
                            > roli tez nie.

Sądzisz, że Kościół jest mało cnotliwy?
                          • gat45 Re: oj gat... gat 22.01.13, 17:15
                            Nie wiedziałam, że Twoje posty będą poddane kontroli. Bo o nich pisałam, nie o tzw rzeczy samej.

A porzekadło - jak to porzekadło - bywa pewnie prawdziwe, ale być nie musi. To zależy od cnotliwości kontrolerów.
            • fiu-bzdziu2010 Re: Vincent porządkuje stajnie Augiasza 22.01.13, 16:36
              "Powinien to na spokojnie zrobic NIK i ewentualne wykryte nieprawidłowości zglosic prokuraturze."

sawciu, a gdzie do tej pory był ten NIK, największe przekazanie majątku pańswowego i nikt do tej pory się temu nie przyjrzał ????? łatwiej przecież policzyć fotoradary........
              • sawa.com Re: Vincent porządkuje stajnie Augiasza 22.01.13, 16:45
                fiu-bzdziu2010 napisała:

> "Powinien to na spokojnie zrobic NIK i ewentualne wykryte nieprawidłowości zglo
                > sic prokuraturze."
                >
                > sawciu, a gdzie do tej pory był ten NIK, największe przekazanie majątku pańswow
                > ego i nikt do tej pory się temu nie przyjrzał ????? łatwiej przecież policzyć f
                > otoradary........

To mnie o to pytasz! Opozycja antykościelna zamiast bic pianę dawno powinna zlozyć taki wniosek. I zeby nie bylo dyskryminacji wniosek powinien obejmować wszystkie organizacje religijne które otrzymały zwroty.
                • fiu-bzdziu2010 Re: Vincent porządkuje stajnie Augiasza 22.01.13, 16:50
                  Ty pytasz, ja pytam.........jak to w dyskusji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka