Gość: katon IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 15.07.04, 21:16 niepełnoletnich morderców też wieszać !! ewentualnie można przywiązywać im ciężarki do nóg... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Szaman Re: PiS i kara śmierci IP: *.icpnet.pl 15.07.04, 21:20 Prawda. Morderca to morderca. Morderców do piachu!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: PiS i kara śmierci IP: *.ssnet.pl 15.07.04, 21:23 Brawo mam dość karmienia zbrodniarzy. Czuję tylko pewien niedosyt. Czy nie powinni być karani w ten sam sposób, osoby które dokonują grabierzy wobec całego społeczeństwa? Przecież jeśli ktoś okradnie np.NFZ to z powdu niego umierają setki ludzi. To jest również morderstwo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Powody pierwszo- i drugorzędne. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.07.04, 22:39 Odstraszanie innych? Zapobieganie ponownym morderstwom? To są dobre, ale UBOCZNE (drugorzędne) powody dla karania śmiercią za morderstwo z premedytacją. Jedynym REALNYM (pierwszorzędnym) powodem jest pogląd ludu. Jego wola. Umowa społeczna. Zbiorowe poczucie sprawiedliwości. A jedynym gwarantem jakiej takiej trwałości tego rozwiązania - wyniki ogólnopolskiego referendum. W najnowszym sondażu 82% respondentów jest za przywróceniem kary śmierci, 13% przeciw i tylko 5% nie ma zdania. Pan Kaczyński powinien jak najszybciej rozpocząć zbieranie podpisów pod wnioskiem o referendum w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Re: Powody pierwszo- i drugorzędne. IP: *.proxy.aol.com 15.07.04, 23:35 Slusznie. Tylko, ze "prawa ludu" demokracja ma w d... Nawet gdyby sejm zatwierdzil projekt PiS, to zostanie on zaskarzony do TK i tam uwalony jako sprzeczny z konstytucja i miedzynarodowymi ukladami podpisanymi przez Polske. Wszyscy prawnicy z PiS o tym wiedza doskonale. A akcja ma charakter tylko propagandowy. Jesli zas nie, to chcialbym od nich uslyszec: jakie prawne srodki zamierzaja wykorzystac? Ich nastepstwa i ocene realnej mozliwosci wprowadzenia k.s. w Polsce. Nawet gdyby 99% spoleczenstwa bylo za jej wprowadzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Powody pierwszo- i drugorzędne. IP: *.proxy.aol.com 16.07.04, 02:34 Wycofac Polske z UE i zerwac takie umowy miedzynarodowe jezeli stoja na przeszkodzie! Zupelnie sie tym nie przejmowac! KACZYNSKI NAROD CZEKA ZE TY TO ZREALIZUJESZ A NIE ROBISZ TYLKO PROPAGANDY! Jak sedziowie SN stana na przeszkodzie to przewrot wojskowy sedziowie oraz inne lewactwo do obozow pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: Powody pierwszo- i drugorzędne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 00:06 > Odstraszanie innych? Zapobieganie ponownym morderstwom? To są dobre, ale > UBOCZNE (drugorzędne) powody dla karania śmiercią za morderstwo z premedytacją. > Jedynym REALNYM (pierwszorzędnym) powodem jest pogląd ludu. Jego wola. Umowa > społeczna. Zbiorowe poczucie sprawiedliwości. A jedynym gwarantem jakiej takiej > > trwałości tego rozwiązania - wyniki ogólnopolskiego referendum. > W najnowszym sondażu 82% respondentów jest za przywróceniem kary śmierci, 13% > przeciw i tylko 5% nie ma zdania. > Pan Kaczyński powinien jak najszybciej rozpocząć zbieranie podpisów pod > wnioskiem o referendum w tej sprawie. Przed ponad rokiem jakoś tak bardzo nie przejmował się wolą ludu gdy 60 procent spoełeczeńśtwa sprzeciwiało się wojnie w Iraku a po rozpoczęciu okupacji tego kraju i kolejnych tragicznych wypadkach ten odsetek wzrósł. Wtedy słyszeliśmy np. jacy mądzry i dalekowzroczni są Blair, Miller i Aznar że wbrew własnym ciemnym, manipulowanym przez pacyfistów społeczeństwom wysyłają swe wojska do walki z "terrrorzymem". A przy okazji warto dodać, że wolą ludu kierował się Piłat ułaskawiając Barabasza i skazując JEzusa na ukrzyżowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pijany sędziaz PIS Re: Powody pierwszo- i drugorzędne. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.04, 15:30 A w moim sądażu wylazło,że jagnieszka to Qrwa. Zabić Qrwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pierwszy sekretarz Pewnie tak jak w chinach za bydle co uciąć łeb alb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.04, 15:26 albo dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrus Re: PiS i kara śmierci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 21:23 w calości popieram ,poszerzyłbym równiez o osby od 16-ego roku życia.Baba jak urodzi torównież -chyba chcą równouprawnienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: PiS i kara śmierci IP: 195.136.49.* 15.07.04, 21:34 Co się stało z artykułem "Jasna Góra ukrywa podejrzanego"??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: PiS i kara śmierci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 21:53 Mogło być gorzej, ale i tak jestem przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KapitanVon Re: PiS i kara śmierci IP: *.acn.waw.pl 15.07.04, 22:19 A jak się kwalifikuje kradzież księzyca? Ja to bym, panie, na plasterki no-manie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ygor Leczcie sie towarzyszu ! IP: 62.181.161.* 15.07.04, 23:21 bo bredzicie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Psychiatra Kara śmierci dla złodziei księżyca? IP: *.crowley.pl 15.07.04, 22:48 Wygląda na to, że braciom K. wyczerpały się pomysły na politykę. -- Gdyby wprowadzić obcinanie ręki za kradzież, w Sejmie nie miałby kto głosować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Kara śmierci dla złodziei księżyca? IP: *.gdynia.mm.pl 15.07.04, 23:52 Gość portalu: Psychiatra napisał(a): > Wygląda na to, że braciom K. wyczerpały się pomysły na politykę. > *********************** Z wielu postów wynika, że jeszcze niektórych to bierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KapitanVon ...musiałem.... IP: *.acn.waw.pl 15.07.04, 23:56 ...SZŁY KACZORY NA NIESZPORY... nie wytrzymałem, przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tluszczowisko.pl Re: Kara śmierci dla złodziei księżyca? IP: *.dip.t-dialin.net 16.07.04, 09:55 Gość portalu: maruda napisał(a): > Z wielu postów wynika, że jeszcze niektórych to bierze. Tluszcza zwietrzyla krew. "Profilaktyka" nawet to jeden nazwal! Latwiej rzucic tluszczy troche ludzkiego miesa niz popatrzec w jakim kraju jakie przepisy ograniczaja albo uniemozliwiaja korupcje i je po prostu skopiowac. No coz , narod mamy gleboko wierzacy! :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Wawa JESTEM PRZECIW KARZE ŚMIERCI IP: *.chello.pl 16.07.04, 05:39 Wczoraj prezes PiS – Jarosław Kaczyński kolejny już raz publicznie opowiedział się za przywróceniem w naszym kraju orzekania i wykonywania kary śmierci za najcięższe przestępstwa. Tym samym Kaczyński sytuuje się w roli jakiegoś boga, który jest w stanie pozbawić życia człowieka. Ja akurat takiej pewności nie mam i nie chciałbym swojego sumienia obarczać tak wielką odpowiedzialnością za ludzkie życie. Argumentacja Kaczyńskiego już na samym wstępie wydaje się być fałszywa. Twierdzi on bowiem, że ponowne wpisanie kary śmierci do kodeksu karnego na pewno będzie miało odstraszający wpływ na ewentualne popełnienie przestępstwa, które byłoby obwarowane właśnie najwyższą sankcją prawną. Tak jednak wcale być nie musi. Przestępca bowiem w momencie popełniania przestępstwa wcale nie zastanawia się nad tym, ile grozi mu za jego popełnienie, lecz przede wszystkim liczy na to, że uda mu się wywinąć organom ścigania. Głównym problemem nie jest więc wysokość kary, lecz w pierwszym rzędzie jej nieuchronność. Po drugie, coraz bardziej zbliżają się wybory parlamentarne i już widać, że partyjka Kaczyńskiego stara się łatwym poklaskiem zbić kapitał polityczny. Jest to oczywiście bardzo niskie zagranie, naprawdę niegodne tak wykształconych ludzi, za jakich podobno uważają się Kaczyńscy. No i jak tu później nie dziwić się Lepperowi, który bez pardonu dmie w trąbę populizmu i demagogii. Powiedzmy jednak odważnie, że wystarczy izolować przestępców, którzy dopuściliby się najcięższych przestępstw. Sam osobiście nie jestem bowiem zwolennikiem obowiązywania kodeksu Hammurabiego, zgodnie z którym powinno się odbierać oko za oko, ząb za ząb, a życie za życie. Takie rozwiązanie zdecydowanie bowiem nie prowadzi do niczego dobrego. Wzmaga jedynie uczucie zemsty i nienawiści, które tak naprawdę mogą być złymi doradcami przy osądzaniu postępowania jakiegokolwiek przestępcy. Warto o tym pamiętać. Bardzo boli mnie jednak to, że w naszym demokratycznym państwie coraz częściej antywolnościowa hydra podnosi swoje łby. Tu Kaczyńscy, tam Giertych, a za rogiem wygląda Lepper... Czy ktoś skutecznie zdoła je kiedyś raz na zawsze odciąć??? www.demegaliberal.blog.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: JESTEM PRZECIW KARZE ŚMIERCI IP: *.dyn.optonline.net 16.07.04, 06:24 Gość portalu: Jarek Wawa napisał(a): > Wczoraj prezes PiS – Jarosław Kaczyński kolejny już raz publicznie > opowiedział się za przywróceniem w naszym kraju orzekania i wykonywania kary > śmierci za najcięższe przestępstwa. Tym samym Kaczyński sytuuje się w roli > jakiegoś boga, który jest w stanie pozbawić życia człowieka. Ja akurat takiej > pewności nie mam i nie chciałbym swojego sumienia obarczać tak wielką > odpowiedzialnością za ludzkie życie. > Wydaje mi sie,ze Tobie troche myla sie pewne pojecia. Tutaj nikt nie wystepuje w roli "Boga",jak tez nikt nie ponosi odpowiedzialnosci za zycie skazanego. Ty poprostu nie rozmiesz pojecia "prawo",ktore moze byc rozne,i zalezy zwykle od stanu przestepczosci i jego formy na danym obszarze czy kraju. Dlatego,mzoe byc ono na pewnien okres wprowadzone,a to po to,aby obnizyc wskaznik zbrodni ktore na nie zasluguja. Nie ma to nic wspolnego z zadna religia ani systemem wartosci,ale jest zwykla "profilaktyka" prawna w celu zmniejszenia zagrozenia tzw. totalna przestepczoscia. Kara smierci,jakkolwiek by na nia nie patrzec,(a jest to dowiedzione i to doswiadczalnie) zmniejsza przestepczosc totalna,czyli absolutnie kryminalna. Nalezy tylko odpowiedno sformulowac ustawe,ktora jej dotyczy,aby nie mogla byc wykorzystywana w innych celach,to wszystko. > Argumentacja Kaczyńskiego już na samym wstępie wydaje się być fałszywa. > Twierdzi on bowiem, że ponowne wpisanie kary śmierci do kodeksu karnego na > pewno będzie miało odstraszający wpływ na ewentualne popełnienie przestępstwa, > które byłoby obwarowane właśnie najwyższą sankcją prawną. I tak sie wlasnie stanie. > Tak jednak wcale być > nie musi. Przestępca bowiem w momencie popełniania przestępstwa wcale nie > zastanawia się nad tym, ile grozi mu za jego popełnienie, lecz przede wszystkim > > liczy na to, że uda mu się wywinąć organom ścigania. A skad Ty wiesz co mysli przestepca w chwili popelniania zbrodni, a tymbardziej w chwili planowania jej? > Głównym problemem nie jest > więc wysokość kary, lecz w pierwszym rzędzie jej nieuchronność. > To juz bledny wniosek plynacy z blednego zalozenia. > Po drugie, coraz bardziej zbliżają się wybory parlamentarne i już widać, że > partyjka Kaczyńskiego stara się łatwym poklaskiem zbić kapitał polityczny. Jest > > to oczywiście bardzo niskie zagranie, naprawdę niegodne tak wykształconych > ludzi, za jakich podobno uważają się Kaczyńscy. No i jak tu później nie dziwić > się Lepperowi, który bez pardonu dmie w trąbę populizmu i demagogii. > No,coz kazdemu wolno mowic tak jak Tobie teraz,zerujac na poltyce. > Powiedzmy jednak odważnie, że wystarczy izolować przestępców, którzy > dopuściliby się najcięższych przestępstw. Sam osobiście nie jestem bowiem > zwolennikiem obowiązywania kodeksu Hammurabiego, zgodnie z którym powinno się > odbierać oko za oko, ząb za ząb, a życie za życie. Takie rozwiązanie > zdecydowanie bowiem nie prowadzi do niczego dobrego. Wzmaga jedynie uczucie > zemsty i nienawiści, które tak naprawdę mogą być złymi doradcami przy osądzaniu > > postępowania jakiegokolwiek przestępcy. Warto o tym pamiętać. > Tutaj nikt nie mowil zapewne o tak ostrych kodeksach karnych,ale o zwyklej karze smierci za zbrodnie popelnienione z premdytacja poprzez osoby juz karane za tego rodzaju wykroczenia,gdzie im sie to "nie udalo". > Bardzo boli mnie jednak to, że w naszym demokratycznym państwie coraz > częściej antywolnościowa hydra podnosi swoje łby. Tu Kaczyńscy, tam Giertych, a > > za rogiem wygląda Lepper... Czy ktoś skutecznie zdoła je kiedyś raz na zawsze > odciąć??? www.demegaliberal.blog.onet.pl > Brak kary smierci,tam gdzie powinna byc,jest przeciwko wolnosci i demokracji. Powinienes to wiedziec. pozdrowienia, obcy,:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Brawo Kaczynski, chociaz jeden ma odwage IP: 5.5R* / *.lax.untd.com 16.07.04, 06:30 Kwas a ty czekasz na oswiecenie. Moze ktos wyrzuci Kwasa a pedzacego pociagu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: Brawo Kaczynski, chociaz jeden ma odwage IP: *.dyn.optonline.net 16.07.04, 06:52 To wlasnie Ty i Tobie podobni powolujac sie na boga jakiegos chca mu byc podobni.My jestesmy niestety tylko ludzmi i uzurpowanie sobie tego prawa jest dla czlowieka wierzacego bluznierstwem. Zachowwuj sie jak czlowiek prawdziwy,a nie jak bog,bo nim nie jestes. Zreszta,co mnie to wszystko obchodzi,mozecie sie tam w tej Polsce nawzajem powyzynac. pozdrowka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: PiS i kara śmierci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.04, 09:22 Może w końcu w Polsce bedzie jakis respekt wobec prtawa! a tak- nawet jesli mnie zlapia, posiedze kilkanascie lat, wyjde za dobre sprwowanie, państwo mnie utrzyma ....na koszt podatników.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goth Re: PiS i kara śmierci IP: 212.160.185.* 16.07.04, 09:33 Chociaz osobiscie nie popieram ugrupowania Pana Kaczynskiego, w tej kwestii w pelni sie z nim zgadzam. A moze wprowadzenie czegos na wzor Kodeksu Hammurabiego odstraszyloby bandytow od popelniania najbrutalniejszych przestepstw? Zamiast stosowac przepis o ochronie wizerunku przestepcy - wystawic takiego na widok publiczny, za drobne przestepstwo dac publicznie 25 razy na d... Mysle, ze majac w perspektywie sterczenie pod pregierzem na rynku w miescie drobny zlodziejaszek zastanowi sie nad tym, czy oplaca sie ryzykowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~basia Re: PiS i kara śmierci IP: *.bgz.pl / 193.108.194.* 16.07.04, 10:16 nie lubię Kaczyńskiego, ale tym razem go popieram Odpowiedz Link Zgłoś
indris Nicea albo śmierć - w wersji PiS 16.07.04, 10:32 Uznanie traktatów z Nicei jest nie do pogodzenia z wprowadzeniem kary śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cube Re: Nicea albo śmierć - w wersji PiS IP: *.dip.t-dialin.net 16.07.04, 10:39 indris napisał: > Uznanie traktatów z Nicei jest nie do pogodzenia z wprowadzeniem kary śmierci. Juz dawno mialem wrazenie, ze ta partia powinna sie nazywac "Ni z Gruchy, ni z Pietruchy"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowalski Re: PiS i kara śmierci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 12:53 1. Niepełnoletnich też wieszać. 2. Co z karami cielesnymi ? Tanio, skutecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chcący bezpieczeńs Re: PiS i kara śmierci IP: *.lcs.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.04, 12:56 Z tego co mi sie wydaje to UPR od kiedy tylko istnieje zawsze chcialo aby kara smierci byla !! Tez mi nowosc. PiS nareszcie sie obudzil, przynajmniej z dobrym pomyslem. Jestem ZA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: PiS i kara śmierci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 13:44 Ktoś napisał "przynajmniej jeden ma odwagę" W kraju, w którym około 80 procent jest za karą śmierci jej popieranie nie jest aktem odwagi tylko populistycznego oportunizmu. Odwagą jest jej publiczne przeciwstawienie - nawet ci politycy, któzy deklaruja się jako przeciwnicy zwykle odwołują sie do argumentacji międzynarodowej, która jest dosć słaba - kara śmeirci jest zła niezależnie od sytuacji geopolitycznej. Nie ma żadnego związku między karą śmierci a przestępczością tak jak nie ma zweiązku miedzy taką czy inną terapią medyczną a zachorowalnością na daną chorobę. Kara nie jest bowiem środkiem prewencyjnym w stosunku do przestępstwa. Twierdzenie, że dzięki karze śmierci abstrakcyjnie ocalono ileś tam istnień ludzkich jest z gruntu fałszywe bo niemożliwe do zweryfikowania. Kaczyński jest typowym populistą i pozostaje mieć nadzieję, że najbliższe wybory zmiotą go ze sceny politycznej. Pod pewnymi względami nawet Giertych wydaje się rozsądniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sysconfig Jestem za KS IP: *.fzk.de / *.fzk.de 16.07.04, 14:30 ale obawiam sie, ze jej wprowadzenie nie bedzie mozliwe poniewaz: - przypieprzy sie do tego UE i trybunal ds. praw czlowieka i nie wiadomo jakie byly tego reperkusje np embargo ekonomiczne itp. - w dobie powszechnej korupcji, naduzyc i tempa pracy wymiaru sprawiedliwosci powstaloby martwe prawo bez jakiegokolwiek zastosowania w praktyce. - powstalby kolejny temat dla partii politycznych, a zycie pokazaloby swoje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pierwszy sekretarz Komuno wróć, bolszewickie metody w PIS brawo kaczk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.04, 15:23 Wybory?????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Ależ oczy wiście, jak powiedział sołtys wieszając oczy upolowanego kaczora na sznurku. Odpowiedz Link Zgłoś